» »

Prodajalec mi je dal ceno brez ddv, plačal z ddv

Prodajalec mi je dal ceno brez ddv, plačal z ddv

1
2
»

eventyrer ::

MadMax je izjavil:

Nikar ne zapravljaj časa. Škoda truda za nič.
Da OP ne razume zadeve iz 1. posta ni problem, nenazadnje prav zato je zastavil vprašanje.
Razkrivanje po kapljicah, manipuliranje s prikazanimi podatki, ..., kar (namensko!) oteži delo pomagačem, je pa nekaj, kar večino po hitrem postopku odvrne od ponujanja pomoči takim skrivačem.


Vem vem, samo hotel sem ti razložiti zakaj sem namerno uporabil napačen izračun za odbijanje DDVja od NETO zneska (da smo prišli na tistih 1000 EUR v originalnem postu).

Bi pa se spodobilo od mene da bi to v svojem postu tudi zapisal..nisem ker se mi ni zdelo vredno. Sem pa zato izpadel butast, se strinjam. Pisanje v stanju ko postaneš rahlo tečen pogosto nivo debatiranja precej zniža.

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

"samo veliki priznajo svojo zmoto" ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

GupeM ::

eventyrer je izjavil:

gre za prikaz kako so oni izračunali znesek blizu 1000 EUR.
Če izračunaš pravilno ne dobiš ničesar blizu 1000 EUR.

It is called detectives work. rofl XD


Trudim se še vedno razumeti kaj je 1000 EUR omenjenih v PRVEM postu.

OK, res je, da je OP mutil, ampak a si tu tudi malo zabit? Slučajno sem uletel v debato, in sem tako po temle postu:

hipertija je izjavil:

dal sem samo primer, da nisem zraven motil še s popust itd. to je v bistvu izvleček iz ponudbe. Ni trollanje.

Ob pogovoru je kolega vprašal za ceno, rečeno je bilo 1250, če se poravna takoj po storitvi. S sabo smo imeli tudi denar.

vedel, kaj je s 1000 € in z ostalimi zneski.

OP je v prvem postu dal samo primer. 1500 € - 15 % popusta je lepo zaokrožil na 1000 € kot primer, da ne boste pametnjakoviči še s popustom komplicirali, ker ni pomemben.

Potem si mu rekel naj napiše točno, kar je bilo v mailu, in ti je odgovoril z:
IZVLEČEK BISTVA:
"Storitvi po ceni 1.500EUR priznamo 15% popust, pri plačilu takoj po končani izdelavi. Popust znaša 225EUR. Vaša cena = 1.275EUR (neto)"


Predstavljaj si, da ti je dal takšen izvleček:
IZVLEČEK BISTVA:
"Storitvi po ceni 1.000 EUR ne priznamo nič popusta, pri plačilu takoj po končani izdelavi. Popust znaša 0 EUR. Vaša cena = 1.000 EUR (neto)"


Lahko si pa prvi post predstavljaš tako, da je namesto 1000 € in 1222 € v besedilu 1275 € in 1555.5 €.

Pozabi na tistih 1000 € in 1222 € iz prvega posta in se osredotoči na 1275 € (neto) in 1555,5 € (znesek na računu).

Bo zdaj šlo?

hipertija ::

Pozabi na tistih 1000 € in 1222 € iz prvega posta in se osredotoči na 1275 € (neto) in 1555,5 € (znesek na računu).

točno to, ker sem dal primer. Dejansko je pa tole kar si napisal
Prekle za kurnk

Machete ::

Daj plačajte kolikor vam je pač rekel, drugič se pozanimajte prej. Nehaj palamudit.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Tidule ::

Invictus je izjavil:

Tidule je izjavil:


Vedno bolj razumem zakaj je fizicnim osebam treba ceno z DDV napisat, ker ocitno je preracun iz bruto v neto cisto prekompleksen za povprecnega cloveka.

Neto*1,22=Bruto

Torej ko obrnemo formulo:
Neto=Bruto/1,22

Zakonsko je prepovedano oglaševati cene brez DDV.

O kakem oglasevanju govoris? A oglasevanje spremeni nacin kako se iz bruto izracuna neto?

Vsekakor pa potrjujes tezo, da ste stevilni, ki nujno rabite take stvari urejene s zakonom.



hipertija je izjavil:

Pozabi na tistih 1000 EUR in 1222 EUR iz prvega posta in se osredotoči na 1275 EUR (neto) in 1555,5 EUR (znesek na računu).

točno to, ker sem dal primer. Dejansko je pa tole kar si napisal

Nobene stevilke ne spremenijo dveh dejstev:
1. V emailu jasno pise, da je cena brez DDV
2. Gre za B2B ponudbo in v B2B je nekaj normalnega da so ponudbe brez ddv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

hipertija ::

A res? Ko smo klicali, ni blo govora o društvu. Društven mail že kar avtomatsko pomeni, da je račun naslovljen na društvo?
Prekle za kurnk

Tidule ::

hipertija je izjavil:

A res? Ko smo klicali, ni blo govora o društvu. Društven mail že kar avtomatsko pomeni, da je račun naslovljen na društvo?


Ja, ce ste poslali prosnjo za ponudbo s drustvenega emaila (po moznosti kaj v stilu info@drustvo.si) in z imenom drustva v podpisu je vsekakor upravicena domneva, da drustvo rabi ponudbo. Ravno tako pojma nimamo za kako narocilo sploh gre in ali je lahko ponudnik tudi iz tega sklepal, da gre za B2B.

Iz tvojega posta pa je tudi jasno, da je bila njihova domneva upravicena.

Obveza da mora bit ddv del ponudbe je v Zakonu o varstvu potrosnikov. Drustvo ni potrosnik, torej podjetje ni moglo krsit navedenega zakona v odnosu do drustva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

NorK ::

Če ste v to vključili društvo (vi pisali njim z e-maila društva ali pa jim dali e-mail društva), je prejemnik povpraševanja upravičeno domneval, da ponudbo potrebuje društvo.

V ponudbi jasno piše, da gre za neto znesek. Iz tega se že takoj sklepa, da je zraven potrebno prišteti še DDV. Običajna stopnja je 22%, lahko bi se pa tudi vi sami pozanimali o tem. Normalno in pričakovano je, da se naročnik pozanima o poslovnem partnerju.

Pri ponudbah ni potrebno, da gre za nek "uradni" dokument. Ponudba je lahko ustna ali pisna (na prtičku, listku ... v emailu ali pa v obliki "uradnega" dokumenta). Na podlagi povpraševanja se je vedelo za obseg in vrsto storitev, na podlagi pisne ponudbe pa za ceno, ki ste jo sprejeli.

Krivda je tako žal na vaši strani.

mikhaair ::

Tudi ponudnik bi moral vedet na koga naslavlja ponudbo. Ali je to oseba ali društvo, karkoli že.
Če se hočeš bockat z njim, mu odpiši, da nisi pričakoval takšnega zneska ker________ in če se da kaj dogovorit.
Jaz bi rekel, da so bile napake storjene na obeh straneh. Stranki je treba razložit kako in kaj, ter na ponudbi, kakršnakoli že je zapisat znesek v končni obliki.
Če ni prejel od stranke imena pravne osebe, DŠ, pol ne moreš kar opletat s cenami brez DDV.

Phantomeye ::

hipertija je izjavil:

Dobro,
se pravi trgovci po trgovinah lahko legalno pišejo cene neto, pa si kupimo kalkulatorje in si doračunavajmo še davek. To trdite ravnokar.

K sreči sem medtem klical še v računovodstvo in so potrdili, da se ponudba, ki je zapisana v cenah brez davka - prvič jasno navedena, drugič mora biti navedena davčna stopnja in tretjič tudi cena z ddv. VEDNO.



Kako pa misliš, da to počnejo v Ameriki, kjer nimajo nation-wide davčne osnove? Vse cene so v neto, potem pa na blagajni izveš končno ceno, ki vključuje davek.

Pa še to, mi se v službi z zunanjimi izvajalci vedno pogovarjamo o neto. In če je naš budget 100.000EUR, je v resnici 122.000EUR.

Drugače pa ja, storitev dejansko stane 1.000EUR, 22 % gre fevdalcu.

Zgodovina sprememb…

Phantomeye ::

hipertija je izjavil:

A res? Ko smo klicali, ni blo govora o društvu. Društven mail že kar avtomatsko pomeni, da je račun naslovljen na društvo?


Če jaz kličem in za kontakt dam svoj službeni mail, je čisto opravičeno, da izvajalec predvideva, da se govori o poslu povezanim s podjetjem in je zato tudi temu primerno pripravljena ponudba. Na tvoji strani je, da rečeš: "dajem vam službeni e-mail, ampak sprašujem zase, ne za podjetje / društvo".

FrRoSt ::

hipertija je izjavil:

Zdravo,

imamo eno težavo. Z društvom smo pred nekaj dnevi imeli opravljeno eno storitev. Ko je član klical za ceno, kot fizična oseba, mu je bilo rečeno 1000EUR, kasneje so nam poslal na mail še ponudbo, kjer niso napisali naslovnika, samo ceno 1000EUR neto. Ko so nam opravili storitev, smo želeli plačati na licu mesta z gotovino 1000EUR in so nam dejali, da bomo uredili kasneje preko računa, saj izvajalec ne izda računa, ampak ga bo računovodkinja na firmi. Ko smo prejeli račun je bila cena 1222EUR z DDV.

Ali smo bili kot fizična oseba ali pa tudi če smo društvo (nismo davčni zavezanci) zavedeni s strani ponudnika ali ne? Kolikor vem, se morajo cene fizičnim strankam in tistim, ki imajo izrecno napisano, da niso davčni zavezanci, ponuditi cene zmeraj z DDV. Če ti nekdo napiše 1000EUR neto, je to menda za končnega kupca že končna cena, saj je davčni laik.

Kako vi razumete, ima kdo izvleček iz zakona?


Izvlečkov iz zakono je veliko! :))

Tudi izvlečkov iz rastlinskih substratov je mnogo!! :)):)):))

Če pa ne veš in se ne znaš domeniti, koliko je cena z ddv in koliko brez ddv in ali si sploh upravičen do oprostitve ddv, potem nisi opravilno sposoben in zaprosiš za skrbnika! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

nekikr ::

Jaz bi rekel, da so bile napake storjene na obeh straneh.

Ne, niso bile. Ekonomsko ste povsem nepismeni, ker je v šolah strogo prepovedano učiti karkoli povezano z denarjem. Življenje in delo Ivana Cankarja je hudo pomembno, karkoli o denarju je pa absolutno off-limit. Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni. Hej! Pa le ni čisto brezveze :)

V ponudbi lepo piše X (neto). Kar ni dvoumno ampak je precej jasno, da Xu pritiče še DDV (bruto). Praviloma se neformalno ponudbo napiše točno tako, ker ne veš kakšen račun želi tisti drugi. Na pravno osebo, fizično, morda gre za obrnjeno davčno stopnjo, morda za znižano, zato je X (neto) povsem pravilno. Je pa res, da je večini butastim majstrov z osnovno šolo, ki ne znajo drugega kot kopat jarke, to povsem jasno, izobraženi gospodi, ki ravno zaključuje drugo bolonjsko stopnjo, pa ne.

bbbbbb2015 ::

hipertija je izjavil:

Zdravo,

imamo eno težavo. Z društvom smo pred nekaj dnevi imeli opravljeno eno storitev. Ko je član klical za ceno, kot fizična oseba, mu je bilo rečeno 1000EUR, kasneje so nam poslal na mail še ponudbo, kjer niso napisali naslovnika, samo ceno 1000EUR neto. Ko so nam opravili storitev, smo želeli plačati na licu mesta z gotovino 1000EUR in so nam dejali, da bomo uredili kasneje preko računa, saj izvajalec ne izda računa, ampak ga bo računovodkinja na firmi. Ko smo prejeli račun je bila cena 1222EUR z DDV.

Ali smo bili kot fizična oseba ali pa tudi če smo društvo (nismo davčni zavezanci) zavedeni s strani ponudnika ali ne? Kolikor vem, se morajo cene fizičnim strankam in tistim, ki imajo izrecno napisano, da niso davčni zavezanci, ponuditi cene zmeraj z DDV. Če ti nekdo napiše 1000EUR neto, je to menda za končnega kupca že končna cena, saj je davčni laik.

Kako vi razumete, ima kdo izvleček iz zakona?


Kar plačaj z DDV (=1220€), laik ali ne laik. Če piše samo cena, se razume, da je to cena, v katero so vključene vse davščine, torej tudi DDV.
Če ima napisano cena neto - je to samo neto cena, brez davščin.

bbbbbb2015 ::

jukoz je izjavil:

Odvisno kakšno storitev so izvajali - pogosto programska oprema za podjetja, ki poslujejo izključno "biznis tu biznis" (prosto po počivavčerju) na ponudbe ne dodajajo cene z DDV.

Šment, naredili so kiks. Zmeni se z njimi nekaj. Sicer če si potrdil ponudbo in ste šli v izvedbo, je krivda na obeh straneh in oba imata nek interes urediti zadevo.

Že to da niso vzeli 1k keša ti pove nekaj o podjetju. Meni to, da niso navajeni dela z gotovino =)


Mi tudi ne jemljemo gotovine. Za to smo se zavestno odločili. Potem moraš voditi blagajno, imeti prijavljeno davčno blagajno, polog gotovine, večerno štetje gotovine pred pologom, zjutraj bi praviloma moral imeti drobiž v blagajni za menjavo. Če delaš več z gotovino, moraš imeti strojček za gotovino, da preverja bankovce, ipd.

Če kdo vztraja, da bo plačal z gotovino, mu sprintamo položnico (UPN) in naj gre plačat na banko ali pošto.

Phantomeye ::

V našem društvu je nekdanji odgovorni dvignil gotovino in kupoval stvari za društvo (upam), pri čemer nikoli ni rekel za račun na firmo. Kupoval kot da je fizična oseba. Glavni problem je bil pa, da je bil ta denar "doniran" s specifičnim namenom - za potrebe drušva, in edini pogoj je bil, da odgovorni pripravi poročilo o namenu porabe. Ampak, če kupuješ kot fizična oseba, potem se zgodi, da račun podzavestno zmečkaš in vržeš v smeti.

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

Invictus je izjavil:

Zakonsko je prepovedano oglaševati cene brez DDV.

Med pravnimi osebami se lahko. In oni so težili kot društvo.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

mikhaair ::

Izdajatelj ponudbe bi lahko napisal namesto cena neto, 1000+DDV.

Tidule ::

Pa se poklical bi jih lahko in jim povedal kako se izracuna 1000 + DDV, da se revcki slucajno ne zmotijo, pa se opozoril bi jih lahko koliko provizije bodo placali ce bo nakazilo preko nlb, koliko jih bo stalo na posti in koliko pri skb...

mikhaair ::

Dej, dej, ne se zajebavat. Če ne veš kaj in kako napišeš + DDV. Če ne veš vprašaš stranko. Raje kot se hecat z zavrnjenimi računi, sitnimi strankami, in raznimi pametovanji. Narediš da je čimbolj razumljivo tudi za najbolj tupega naročnika.

Tidule ::

In kako naj bogi revež ve da zna naročnik izračunat 1000+DDV, če mu tega ne pove? Pa provizije na banki treba tudi razložit. Raje kot se hecat z zavrnjenimi računi, sitnimi strankami, in raznimi pametovanji.

Ali pa posluješ v B2B okolju in pač ne razmišljaš, da je vsak, ki ti piše na intelektualnem nivoju amebe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

GupeM ::

Napisati bi morali 1000 eur (neto = brez DDV = +DDV = 1220 eur). Sem še kaj pozabil?

Silici ::

Še ceno za plačilo :)) .

Tidule ::

GupeM je izjavil:

Napisati bi morali 1000 eur (neto = brez DDV = +DDV = 1220 eur). Sem še kaj pozabil?


Provizije za bančno nakazilo, strošek elektrike za uporabo računalnika pri plačilu, obraba tipkovnice... Ni da ni, za boge stranke je treba poskrbet.

GupeM ::

Silici je izjavil:

Še ceno za plačilo :)) .

Bravo :)

Furbo ::

Pa 'Položnico mi niste poslali, zato zamujam že 3 mesece s plačilom".
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Furbo ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uvoz avtomobila iz Nemčije (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6433514 (2541) korenje3
»

Obračun DDV ?

Oddelek: Loža
91327 (733) Miha 333
»

Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16441988 (16863) Recordman
»

Koliko je X€ nakazanih na S.P. efektivno?

Oddelek: Loža
4912282 (11091) M.B.
»

Razlika v strošku delavca za enak neto dohodek pri zaposlitvi ali SPju? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5916045 (14665) BlaY0

Več podobnih tem