» »

[Vodič] RasPBX - telefonska centrala

[Vodič] RasPBX - telefonska centrala

poweroff ::

Že nekaj časa se ukvarjam z RasPBX, aplikacijo, s pomočjo katere RaspberryPi spremenite v čisto pravo telefonsko centralo.

Žal je večina dokumentacije za začetnike precej pomanjkljiva, zato sem spisal podroben vodič kako začeti z RasPBX:
https://github.com/MatejKovacic/RasPBX-...

Razloženi so osnovni pojmi, opisano je kako narediti povezavo (trunk) v mobilno omrežje, nastaviti odhodne in dohodne klice, kako na centralo povezati čisto pravi namizni telefon... in seveda je vse skupaj postavljeno v VPN omrežju. Zraven si lahko preberete še marsikaj o tem kako zagotoviti varnost ter kako "old-tech" namizni telefon povezati v VPN omrežje, mu spremeniti "nespremenljivo" geslo, itd.

Skratka, še en projekt za mrzle zimske dni. Obilo užitkov pri branju!
sudo poweroff
  • razglasil: bluefish ()

Kurzweil ::

Zanimivo, hvala za tvoj effort!

bluefish ::

Bravo.

Ko bi tu le bilo več posameznikov pripravljenih deliti svoje izkušnje in znanje na ta način, brez vzvišenega odnosa in kričanja RTF!M.

Kurzweil ::

bluefish je izjavil:

Bravo.

Ko bi tu le bilo več posameznikov pripravljenih deliti svoje izkušnje in znanje na ta način, brez vzvišenega odnosa in kričanja RTF!M.


E, točno to najbolj pogrešam pri ST zadnja leta... ni tistih vsebinsko pogatih prispevkov, tutorialov,... govorim o avtorskem delu ljudi, ne o novicah... včasih se spomnim, je bilo tega precej... pa razni triki, tweaki, nasveti, razni projekti, kako izpeljat zadeve... to zelo zelo pogrešam...

Vem, najlažje je jokat... in to je dejstvo, da sem se zahvalil za tole, čeprav verjetno nikdar ne bom tega realiziral, pa me zanima Rpi stuff, ampak preprosto cenim effort in namen tega prispevka s strani Matthaia...

bluefish ::

Enako.
Načeloma nisem ciljna publika za tole (no, vsaj zaenkrat ne), a me jasno spisan članek kar vabi, da bi zadevo vzpostavil vsaj za test in učenje česa novega :)

@Matthai: če se strinjaš, bi tole pripel na vrh oddelka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

rejven ::

Pohvalno! v primeru kakega lockdowna se spravim probat, sicer sem malo kratek nekje, kakor pa sem pogledal vodič je res od A do Ž.
Se strinjam s predhodnikoma.

poweroff ::

bluefish, seveda lahko.

Namesto drugega Raspberrya (vpnbridge)bi lahko uporabil RockPi E, je malo cenejši, ampak načeloma kompaktnejši. Sem se pogovarjal s temi developerji na Kitajskem in naj bi zadeva ponujala tudi secure boot. Žal sem bil poleti v tujini in nisem imel časa igrati se s tem, mogoče bo naslednje leto več priložnosti...
sudo poweroff

poweroff ::

Zdaj sem se spravil naredit še par malenkosti. Naredil sem mixed OpenVPN - Wireguard network, kjer so centrala in clienti na dveh različnih VPNjih (vsaj na svojem strežniku), ampak se vidijo med sabo in komunicirajo. Wireguard je namreč precej hitrejši (in ima manj overheada) in če imaš clienta (telefon) oddaljenega od centrale več kot 1000 km, se povezava kar pogosto prekinja.

Naredil sem tudi "klicno skupino" - če me nekdo pokliče na mobilno številko (pri čemer je seveda SIM kartica v USB donglu), se klic preusmeri v "ring group", ki je sestavljen iz štirih naprav (računalnik, VoIP telefon, Android in iPhone). Ko me nekdo pokliče na SIM kartico, skuša centrala pozvoniti na vseh teh štirih napravah. Kjer potem najprej dvignem, tja se preusmeri klic, če pa ne dvignem, se preusmeri v zvočno pošto in potem klicatelj lahko posname sporočilo, jaz pa na mail dobim zvočno datoteko. To sem naredil zato, ker sem opazil, da mi včasih VoIP telefon pade dol, računalnik pa ne in potem imam pač možnost, da vsaj na drugi napravi sprejmem klic.

Mogoče se bo pa treba še kaj poigrat s timeouti, pingi, itd...

Sem pa našel eno zanimivo težavo - če sta iPhone in Android v "sleep mode", se pravi odložena na mizi in neaktivna, Android zvoni, iPhone pa ne. Tako da iPhone je tukaj res totalni crap, saj ne zna obdržati aktivne povezave na Wireguard VPN, ampak po določenem času "zaspi".

Se bom verjetno spravil še ta del opisat, ko bo čas.
sudo poweroff

poweroff ::

Update - po nekaj mesecih praktičnih izkušenj: https://telefoncek.si/2022/08/2022-08-2...
sudo poweroff

Ales ::

Super, da si se potrudil opisati izkušnje!

Ena napaka za popravit:

Wireguard:

    VoIP telefon -> RasPBX: 1.6MB/s
    RasPBX -> VoIP telefon: 1.1MB/s

OpenVPN:

    VoIP telefon -> RasPBX: 2.0MB/s
    RasPBX -> VoIP telefon: 1.2MB/s

Iz podatkov je razvidno, da je prenos podatkov v Wireguard omrežju hitrejši.


...tu je nekaj obrnjeno, je prvo OpenVPN hitrost, pa potem Wireguard hitrost?

In ta hack je res malo "grd":

...hitra rešitev težave je, da v crontab dodamo: @reboot sleep 30 && systemctl start isc-dhcp-server


Morda prvo preveri, od katerih drugih servisov je odvisen isc-dhcp-server.service. Morda nima nastavljene odvisnosti od katerega, ki bi ga moral počakati, zato gre prehitro v zagon.

Hm... zdaj razmišljam ali se network-online.target (oz. kaj je že na Debianu) pojavi prej, ali pa je obratno, da je network-online.target odvisen od isc-dhcp-server.service...?

V glavnem, če z odvisnostjo od drugih servisov vse štima in se kljub temu isc-dhcp-server.service zažene prehitro, je vseeno zadevo bolje hekati znotraj systemd okolja. Je manj podložno komplikacijam v prihodnosti. Izvedeš:
systemctl edit isc-dhcp-server.service
ter vneseš:
[Service]
ExecStartPre=/bin/sleep 10

To ustvari service override, ukaz se doda k obstoječim. Pa morda bo 10s dovolj, ker je to 10s od siceršnjega zagona servisa. Prvi pozitivni učinek je, da imaš servis lahko normalno omogočen in ga ni potrebno ob rebootu "ročno" zaganjati skozi crontab...

Kake imaš kaj izkušnje z USB GSM/LTE modemi pod linuxom, kako priporočilo za konkretne modele?

poweroff ::

Uf, ja, sem zamutil in zamenjal Wireguard in OpenVPN... Hvala za popravek.

OK, tale rešitev s systemctl se mi zdi bolj elegantna. Bom stestiral in popravil/dopolnil prispevek.

Glede USB modemov je tako, da moraš izbrati enega izmed podprtih.. Seznam je polinkan v RasPBX vodiču. Jaz sme nabavil tega Huaweija, ampak mogoče bi moral odriniti kakšnih 10 EUR več in podpreti tistega, ki ga oni priporočajo kot najbolj podprtega.

Se zna zgoditi, da bom dodal še enega v RasPBX, da bova imela z mojo boljšo polovico oba svoje slovenske številke tako dosegljive.
sudo poweroff

Ales ::

Ja, praktično ane? Sam sem pred leti imel podobno zrihtan goli Asterisk, pa me kar mika, da bi si ponovno omislil nekaj podobnega.

Pri meni je to bilo še v časih, ko se je dalo preko SIP direktno povezati na Telekom in še prej na SiMobil, potem pa so to za navadne stranke ukinili. Kao VoIP in VoWIFI nadomešča... samo ne. Bilo je super imeti naš SIM normalno pri sebi, aktiven, nekje na drugi strani sveta, pa biti vseeno povezan v omrežje kar iz strežnika v Sloveniji...

poweroff ::

Jup, točno za to uporabljam. 8-)
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WG peeri in OpenVPN odjemalci se ne vidijo med seboj

Oddelek: Omrežja in internet
171178 (747) murrieta
»

Domači VPN (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
12722339 (8187) Daniel
»

SIP trunk

Oddelek: Omrežja in internet
336392 (4949) #000000
»

Kako na android sistemu postaviti SIP/VoIP preko katerega kličem SLO številke ko sem

Oddelek: Omrežja in internet
122754 (2589) Pesimist
»

Kateri VoIP program ?

Oddelek: Omrežja in internet
102254 (2057) mile

Več podobnih tem