» »

Vodno haljenje

Vodno haljenje

Smartydug ::

Zdravo,

Pred časom smo sestavili PC z intergriranim vodnim blokom in ekwb opremo. Opazili smo da iz ventilatorja zadaj in iz radiatorja zgoraj kar fino vonj po antifrizu. Verjetna tista rdeča tekočina od ekwb. Preverili smo vse in rečeno nikje nič ne pušča ali kaj. Je to običajno, da je malo prisotnega vonja v kišti, smo se prvič srečali z vodnim hlajenjem.
Hvala

TOP ::

ekwb ne stavi v tekočino antifriza,to smo mi stavili,ker je bolše kot tista tekočina,ki ti kaj kmalo onesnaži vse od cevi,do blokov.Če ti smrdi po tekočini potem si nekaj polil malo pusti,da se sistem odzrači.

strumf666 ::

Antifriz se zlepa ne posuši, tako, da bi znalo kr trajat, da neha vonjat. Poskusi najti kje je polito in obrisat, da se hitreje znebiš vonja.
Uporaba antifriza v klasičnem vodnem hlajenju je precej vprašljiva, če ne že nepriporočljiva.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

TOP ::

stumf666 probaj,dat v vodno hlajenje tisto,ki je že narejeno od ekwb in potem zamenjaj za antifriz jaz sem probal,probaj pa boš videl,če je nepriporočljivo.

Vuli ::

mi smo tudi dodajali malo antifriza v vodno, mislim, da ga tudi EK dodaja.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

kixs ::

Ce je nevarnost, da voda zmrzne, das antifriz. Sicer pa je neumnost.

dolenc ::

Tekočina za vodno je ethylene glycol in voda.
Antifriz je povečini ethylene glycol in voda, lahko je tud propylene.

Lahko, oz ne lahko, kar ma, tud kake druge dodatke, sploh barvilo(petrol rozast) ti lahko vse pobarva.
Po drug stran, pa ti isto lahko "namenske" tekočine naredijo, sploh od EKja so fenomenalne ko je treba cel loop zasrat.
Razlika je tud v %, kak ph ima itd...

Uglavnem v osnovi gre za ISTO zadevo, tako, da je vseeno pristaš česa si, ker se pogovarjaš o isti zadevi.

strumf666 ::

Trenutno uporabljam Mystic fog od EK-ja, sem pa uporabljal tudi že samo destilirano, pa destilirano in antifriz. Pošteno povedano nisem z ničemer od naštetega povsem zadovoljen, daleč najslabše pa je bilo z antifrizom.
Opažanja:
- destilirana voda - prozorna, nima vonja, če je kvalitetna in dokler je čista skoraj ne prevaja, direktno ne povzroča obarvanosti, (pre)lepo vidiš vso svinjarijo ki se naredi oz. nabere v loop-u; kovine v stiku z vodo oksidirajo (baker potemni, tudi nikelj dobi temne lise), slej k prej se zaredijo alge, razen, če precej pogosto menjaš vodo
- antifriz - obarvan, smrdi, je bolj prevoden od vode, masten in tečen za odstranit, je tudi bolj viskozen od vode in slabše odvaja toploto kot sama voda. Vsebuje dodatke proti koroziji, pa strupen/škodljiv je, tako, da tudi alge ne poženejo prav rade. Smiseln je za uporabo pri temperaturah pod ničlo.
- EK (in verjetno tudi ostale tekočine) naj bi bile destilirana voda z dodatki proti koroziji in algicidi ter barvo. Pastelne so abrazivne, kar zna bit problematično, na račun dodatkov so zopet bolj prevodne kot destilirana voda. Viskoznost imajo enako kot voda ali še nižjo (če imajo dodatek za to), niso mstne niti nimajo vonja (to velja za par tekočin, ki sem jih sprobal, vseh seveda nisem). Zaradi dodatkov naj ne bi prišlo do oksidacije in alge se naj ne bi zaredile. Tole glede oksidacije in alg sigurno ne drži, če predolgo časa ne menjaš tekočine. Etilen ali propilen glikola zelo verjetno ne vsebujejo ali pa ga zelo malo, ker imajo predpisano območje 5-60°C.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Zgodovina sprememb…

dolenc ::

Ja preber sestavine na flaški.

Drugače pa Mayhems tekočine, jst sem bil sam s tem zadovoljen, 2 leti, zlil ven, loop k nov, pastel še k prvi dan. Destilirano čes spustil in smo bli redy za naprej.
EK še enkrat (lahk da sem mel glih nesrečo, 5x...) nisem mel brez, da mi ne bi al vse belo ratalo, al pa že zeleno tinto dobilo.

strumf666 ::

Bom pogledal, če še imam plastenko kje. Zanimivo glede mayhems tekočine, probal je sicer nisem, sem pa svašta sliša in bral, sam ne v pozitivnem smislu :D
https://mayhems.store/may_b2c/mayhems-x...
30€ liter?? Očitno bom ostal pri branju :P
Mystic fog sem natočil v loop nekje februarja, pa je že občutno manj meglena, moji bloki pa čedalje bolj beli, tako da... ;(
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

dolenc ::

Majo več serij, mene sta pršla 2 litra pastela, pa pozabu sem kolk metrov cevi ene 50eur vse skp s poštnino.
Tud ni glih, da sem vriskal kako je ugodno, sam je blo pa res edini combo s kerim ni blo nič narobe. Zdele so flaške/serije spreminjal tko da ne vem več kero je kej.

Tole je bil pa ek pastel pri meni

strumf666 ::

Mystic fog, oz. kar je ostalo od le-tega.



Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Zgodovina sprememb…

strumf666 ::

Nazaj na temo; Našel plastenko od mystic fog. Sestave na njej niso navedene, SDS, ki je dostopen na EK strani, omenja le en antikorozijski dodatek, ki se uporablja tudi v antifrizih za motorna vozila; etilen ali propilen glikol nista omenjena, kaj uporabljajo za "meglo" tudi ne. Po mal googlanja sem našel par sds-ov in/ali tehničnih listov tekočin ostalih proizvajalcev tekočin za vodno; bolj ali manj vsi vsebujejo 90% ali več vode, ostalo so dodatki. Torej, max 10% etilen ali propilen glikola, če bi bil to edini dodatek... Pa ni.
SDS za Petrolov antifriz -40°C pravi, da vsebuje pa 40-50% eltilen glikola ter 1-5% dodatka proti koroziji (istega, kot EK tekočina).
Torej nekak tako, kot če bi primerjal pivo in žganje :D
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

strumf666 ::

Mal apdejta, kontaktiral EK in dobil nov coolant. Za cca leto bo, potem bom pa razmislil o prozornem, da se izognem komplikacijam/čiščenju.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vodno hlajenje razlika?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
222727 (2222) Janac
»

Problem s temperaturo - vodno hlajenje

Oddelek: Navijanje
171358 (1176) strumf666
»

Vodno hlajenje in tekočina

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
182296 (1996) MyName
»

VODA in HLAJENJE

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
251859 (1476) WamPIRe-
»

Hladilna tekočina (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
647219 (6376) VASkO

Več podobnih tem