Forum » Elektrotehnika in elektronika » Priklop sušilnega stroja na podaljšek
Priklop sušilnega stroja na podaljšek
mojsterleo ::
Pozdravljeni,
včeraj sem nabavil za mamo sušilni stroj ter ga postavil na mesto, katerega je sama predvidela. Žal sva ugotovila, da je kabel na stroju prekratek (dolg je samo pol metra), zato ne gre do najbližje vtičnice. Sedaj je problem, ker v navodilih in na spletu piše, da se take stvari naj ne bi priklapljalo na podaljške, vendar druge rešitve tukaj ne vidim.
Pregledal sem nazivno moč aparata kjer piše na stroju 900W (kao A+ razred energije), v navodilih od stroja pa piše, da rabi vsaj varovalko 6A, kar pomeni nazivno moč 1500W (?). Večina podaljškov prenese 3500W (16A/250) skupnega priklopa, torej ne bi smelo biti problema, ali pač? Sesalec ki ima 1700W max moči, potegne brez problema na podaljšek. Je pa res da sesalec dela 15 minut, stroj pa bo sušil tudi tja do 1 uro torej bo obremenitev časovno večja > večja možnost, da gre kaj narobe.
Kaj mi priporočate ?
včeraj sem nabavil za mamo sušilni stroj ter ga postavil na mesto, katerega je sama predvidela. Žal sva ugotovila, da je kabel na stroju prekratek (dolg je samo pol metra), zato ne gre do najbližje vtičnice. Sedaj je problem, ker v navodilih in na spletu piše, da se take stvari naj ne bi priklapljalo na podaljške, vendar druge rešitve tukaj ne vidim.
Pregledal sem nazivno moč aparata kjer piše na stroju 900W (kao A+ razred energije), v navodilih od stroja pa piše, da rabi vsaj varovalko 6A, kar pomeni nazivno moč 1500W (?). Večina podaljškov prenese 3500W (16A/250) skupnega priklopa, torej ne bi smelo biti problema, ali pač? Sesalec ki ima 1700W max moči, potegne brez problema na podaljšek. Je pa res da sesalec dela 15 minut, stroj pa bo sušil tudi tja do 1 uro torej bo obremenitev časovno večja > večja možnost, da gre kaj narobe.
Kaj mi priporočate ?
111111111111 ::
Jaz imam star beko sušilni stroj in ga imam po selitvi že 2 leti na podaljšku. Brez težav.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Magic1 ::
Podaljšek ni problematičen, dokler se ga pravilno uporablja. Kot prvo kupi ravno prav dolgega in glej da imajo žile vsaj 1.5mm2, zaželjeno 2.5mm2 (večina gospodinjskih ima le 1mm2). Kupi takega, ki ima le en šuko na koncu, da ne bo mogel nekdo še kaj priklopit.
Magic
MIHAc27 ::
Po moje je to tudi zaradi tega, ker se potem pa na 1 razdelilec da še bojler, pa pralni stroj, pa kalorifer, pa sušilec za lase,....
Machete ::
Drugače je tudi kabel podaljšati dokaj trivialno. Skoraj tako kot menjati žarnico.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Likalnik ::
tako je...samo "čokoladko" vmes...pa tiste dve žici po barvah skupaj in je zadeva rešena
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
Tidule ::
tako je...samo "čokoladko" vmes...pa tiste dve žici po barvah skupaj in je zadeva rešena
Please, dont!!! Kabla za stroj se niti pod razno ne tako lotit štukat. Ali zamenjaj celoten kabel za daljši, ali pa uporabi podaljšek (brez razdelilca) kot je zgoraj predlagano.
Odvisno kje stroj stroj tudi pazi, da zadeva ne bo na tleh, ker voda in elektrika nista v preveč dobrih odnosih.
mirator ::
Nikar ne piši takšnih neumnosti. Če že hočeš menjati kabel, se ga zamenja v celoti. Ni pa tudi noben problem uporabiti ustrezen podaljšek, vsekakor s presekom 1,5 mm2, in ga položiti tako, da je varen pred mehanskimi poškodbami in da ni zaprt v kakšni talni letvi ali podobno, kjer je otežkočen odvod temperature.
Invictus ::
Ni take panike. Tudi čokoladke so narejene za različne tokove... Pač vzameš večjo, mogoče še votlice na konec kabla, pa nima biti kaj narobe.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
feryz ::
Ne, ne sme se. So na slo tech forumu povedali.
Vsaj blok se bo vnel, če ne kar cela vas.
Pa še tako sliko je treba dati zraven. Da si človek lahko predstavlja, kaj se zgodi, če uporabiš čokolado.
Vsaj blok se bo vnel, če ne kar cela vas.
Pa še tako sliko je treba dati zraven. Da si človek lahko predstavlja, kaj se zgodi, če uporabiš čokolado.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Lahko začne generirat črno luknjo in potem vemo kako se konča..
Zakaj se sploh marat z nekimi napeljavami in stadardi? Potegneš skozi vsako sobo gole vodnike in priklapljaš stvari gor s klemami. What could go wrong?
Čokoladke so med najslabšimi možnimi rešitvami za mehke kable pod natezno obremenitvijo. Sploh ni problem, da ne bi zdržale toka kot takega. Je pa to povsem neprimerna rešitev za obremenjen spoj in je samo vprašanje časa, da nekdo nerodno potegne za kabel in potem bo loterija kateri vodnik bo prost in česa se bo dotaknil.
Pameten človek pazi, v napeljavi ne dela nepotrebnih vezav, ostali pa navali na kleme.
Čokoladke so med najslabšimi možnimi rešitvami za mehke kable pod natezno obremenitvijo. Sploh ni problem, da ne bi zdržale toka kot takega. Je pa to povsem neprimerna rešitev za obremenjen spoj in je samo vprašanje časa, da nekdo nerodno potegne za kabel in potem bo loterija kateri vodnik bo prost in česa se bo dotaknil.
Pameten človek pazi, v napeljavi ne dela nepotrebnih vezav, ostali pa navali na kleme.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
Invictus ::
Čokoladke so med najslabšimi možnimi rešitvami za mehke kable pod stalno natezno obremenitvijo.
Pa kaj ti pralni stroj vlečeš za kabel po prostoru ?!?!?!?!
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Ne, jaz se samo zavedam kaj se zgodi, če nekdo potegne za kabel vezan z čokoladkami.
Lahko bo otrok, ki bo čez dve leti dovolj velik, da bo dosegel nekaj kar danes ne.
Lahko bo to njegov foter, ki bo prišel odmašit odtok in bo moral stroj za pol metra premaknit. Lahko bo pa OP, ko mu bo kovanec za 2 EUR padel za stroj.
Tako, da edini večji idot od tega, ki tak kabel štuka z čokoladkami je nekdo, ki tako rešitev prodaja po forumih.
Takšen kabel se v praksi zamenja in ne štuka. Pika.
In čokoladke se nikoli ne uporabi na napeljavi, kjer obstaja možnost da pride do potega. Čokoladke imajo svoje mesto v fiksnih napeljavah. Kadar je na mrtvo treba štukat kabel obstajajo za to bistveno bolj primerne rešitve.
Lahko bo otrok, ki bo čez dve leti dovolj velik, da bo dosegel nekaj kar danes ne.
Lahko bo to njegov foter, ki bo prišel odmašit odtok in bo moral stroj za pol metra premaknit. Lahko bo pa OP, ko mu bo kovanec za 2 EUR padel za stroj.
Tako, da edini večji idot od tega, ki tak kabel štuka z čokoladkami je nekdo, ki tako rešitev prodaja po forumih.
In čokoladke se nikoli ne uporabi na napeljavi, kjer obstaja možnost da pride do potega. Čokoladke imajo svoje mesto v fiksnih napeljavah. Kadar je na mrtvo treba štukat kabel obstajajo za to bistveno bolj primerne rešitve.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
Tako kot velja, da "če nečesa ne vidiš, še ne pomeni, da tisto ne obstaja", velja tudi, če se nekaj še nikoli ni zgodilo, še ne pomeni, da se tudi v prihodnje ne bo".
Vsak, ki na forumu išče pomoč, pač mora znati iz "plev izbrati zrna".
Vsak, ki na forumu išče pomoč, pač mora znati iz "plev izbrati zrna".
ginekk ::
Podaljšek načeloma ni problem. Verjetno težijo v navodilih, ker so vtičnice v kopalnici, še posebej na tleh, splošno tveganje zaradi vode.
Priporočam čokoladke. Obvezno izolir trak čez. Če te skrbi da se bo spotaknil ob kabel, pa lahko sčokoladiran kabel, na vsaki strani 10cm pod spojem zviješ in vse skupaj ustrezno ojačaš (vezice, silver tape, ...). S tem bo sila potega vlekla drugam. Če si mojster, pa razdri nov stroj, da morda prideš do začetka kabla in zamenjaš celega.
Zdaj pa čakam temo, da je nekdo kupil pralni stroj in bi rad podaljšal odtočno cev.
Priporočam čokoladke. Obvezno izolir trak čez. Če te skrbi da se bo spotaknil ob kabel, pa lahko sčokoladiran kabel, na vsaki strani 10cm pod spojem zviješ in vse skupaj ustrezno ojačaš (vezice, silver tape, ...). S tem bo sila potega vlekla drugam. Če si mojster, pa razdri nov stroj, da morda prideš do začetka kabla in zamenjaš celega.
Zdaj pa čakam temo, da je nekdo kupil pralni stroj in bi rad podaljšal odtočno cev.
mancini ::
Če si ne zna zamenjati kabla potem si ga tudi ne zna podaljšati.
Tako da naj kar pokliče koga da mu to uredi, kot se spodobi.
Je pa smešno imeti ob pralnem stroju, kjer se lahko zgodi iztek vode neke čokoladke in podobne variante. Ker kabel je ravno dovolj dolg da bo vse skupaj na tleh. Za skrčke pa še itak ni slišal, da bi vsaj malo zavaroval
Tako da naj kar pokliče koga da mu to uredi, kot se spodobi.
Je pa smešno imeti ob pralnem stroju, kjer se lahko zgodi iztek vode neke čokoladke in podobne variante. Ker kabel je ravno dovolj dolg da bo vse skupaj na tleh. Za skrčke pa še itak ni slišal, da bi vsaj malo zavaroval
Valda se čokolado namota z izolircem ali skrščkom. No kakorkoli, najbolje, da se kupi nov stroj z daljšim kablom.
Xserces ::
pri novih strojih se še tega kmalu ne bo dalo menjat... vse zalito z elektroniko skupi.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|
111111111111 ::
Sploh pa ne, če je pralni stroj v kopalnici, kuhinji itd... kjer vseskozi nekaj teče. Ne štukat, novega speljat.
+1
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
če lahko pride zraven in zamenja cel kabel je to najboljša varianta....v nasprotnem primeru ima še druge variante (kot smo napisali)....čokoladke, podaljški oziroma nakup novega stroja....kljub temu, da je trenutni nov ampak ob nakupu ni bil pozoren na dolžino kabla...tako, da ta stroj odpelje na deponijo...potem pa 600€ za nov stroj kateri bo imel 0,5m daljši kabel.
eni imajo pač dovolj denarja, da si ta luksuz lahko privoščijo....drugi siromaki kot sem jaz...bi dal čokoladko vmes:) oziroma menjal cel kabel.
eni imajo pač dovolj denarja, da si ta luksuz lahko privoščijo....drugi siromaki kot sem jaz...bi dal čokoladko vmes:) oziroma menjal cel kabel.
fikus_ ::
Me lahko kdo razvetli, kaj so "čokoladke"?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Sepravi moraš vedno še dodati 'ja čokoladke mislim ja'.
matobeli ::
Lestenčna sponka je eden izmed bolj gayass izrazov.
Noben štromar ga niti na glas ne bi upal povedat. Če že kaj, naj bo vsaj luster sponka.
Noben štromar ga niti na glas ne bi upal povedat. Če že kaj, naj bo vsaj luster sponka.
6bt9hmDwY ::
'Električna spojka', to se vedno vsi super razumemo, je pa res, da ni tako fensi kot 'čokoladka', se da razbrati iz konteksta. Mene čokoladka bolj spominja na kakšen booby-trap.
bf4ed ::
J3bal3 vas čokolade, luster klema/sponka je to.
Kje ste te čokolade pobrali? bolj gay izraza se nisem slišal.
Kje ste te čokolade pobrali? bolj gay izraza se nisem slišal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bf4ed ()
haha fantje ste me nasmejal....ja se strinjam res je gay izraz....ampak glej....štromarji se med seboj zastopimo:)
fikus_ ::
Naj bo čokoladka ali luster sponka/klema, . . . . v glavnem da vemo za kaj se gre.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Res je bistvo, da se ve za kaj gre. Vendar podaljševanje kabla s temi sponkami je šalabajzerstvo, ki si ga zase lahko privošči kdor koli. In za kakšno začasno rešitev je tudi dovolj v redu. Za stalno priključitev pa ga jaz nikomur ne priporočam oz. ga odsvetujem.
Ali original podaljšek (seveda, vtičniški del, ni treba da leži na tleh) ustrezne dolžine ali pa, kar tudi ni noben problem, preprosto zamenjava kabla.
Ali original podaljšek (seveda, vtičniški del, ni treba da leži na tleh) ustrezne dolžine ali pa, kar tudi ni noben problem, preprosto zamenjava kabla.
starfotr ::
Jaz bi predlagal, da če se že menja kabel, da se naredi kar dozo za stalni priklop in se ne uporabi vtičnice in vtikača.
Drugače se pa to da enostavno štukat.
Kupiš 3 tulce za štukat, z že nameščeno termo bužirko, stisneš in nato čez te spoje daš še eno termo bužirko in to je to. Je pa res, da tega navaden smrtnik ne bo delal. In da je navadno hitreje in ceneje menjat cel kabel.
Drugače se pa to da enostavno štukat.
Kupiš 3 tulce za štukat, z že nameščeno termo bužirko, stisneš in nato čez te spoje daš še eno termo bužirko in to je to. Je pa res, da tega navaden smrtnik ne bo delal. In da je navadno hitreje in ceneje menjat cel kabel.
GregiB ::
Verjetn stroj ne stoji sredi sobe... enga mojstra, da naredi nadometni vod s nadometno vtičnico, pa bo.... PMSM še najbolj varno
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pralni stroj priklop na podaljšek (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6547 (5079) | Invictus |
» | Vezava kopalniškega stikalaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 21410 (9733) | marjan_h |
» | Stuklanje kabla (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12762 (11044) | SaXsIm |
» | Vezava elektrike pri viseči svetilkiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11851 (10798) | energetik |
» | štukanje kabla od razdelilcaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1946 (1813) | Pyr0Beast |