» »

Dvojno drzavljanstvo, tuja placa in davki

Dvojno drzavljanstvo, tuja placa in davki

micika78 ::

Pozdravljeni, vsi.

V tujini zivim ze skoraj 15 let, od 2016 nisem vec davcni rezident Slovenije in sem dobila amerisko drzavljanstvo. V ZDA dobivam okej placo za Slovenske razmere. S familijo zaj razmisljamo da bi se vrnili v Slovenijo iz vec razlogov - predvsem ker bi radi, da gre tamali v solo v Sloveniji, pa zaradi zdravstvene (in sicersnje) varnosti. Edini pomislek so davki. Delo za mojega delodajalca bi lahko se naprej opravljala iz Slovenije, le nekajkrat na leto bi mi bilo potrebno iti tja.

Imam par vprasanj/razmisljanj:
1 - Ker sem dvojni drzavljan in ZDA tako kot Slovenija obdavcuje svetovni prihodek, kako bi to zgledalo? A ima kdo konkretni izracun/kak link na kalkulator, da bi lahko ocenila, kaksno bi bilo stanje? Ce bi mi slovenci pobrali prispevke in njihovo davcno stopnjo bi to precej zmanjsalo nas mesecni proracun. Nekaj sem gledala konvencijo, ampak mi ni cisto jasno v praksi kako potem stevilke izgledajo, ce sem prav razumela bi placala v ZDA 5% davka, potem pa v Sloveniji razliko? Ali ima kdo konkretno izkusnjo?
2 - Kaksna je tocno davcna stopnja? Kako je z olajsavami za otroka in za moza - on sluzi tantieme/licencnine kot avtor in vse to v ZDA?
3 - Kako je s prispevki in zavarovanje - jaz bom penzijo in prispevke placevala v ZDA, zavarovanje za familijo pa v Sloveniji (pac, ker bomo tu).
4 - Hipoteticno, kaj ce pridemo, pa zivimo s tujimi bancnimi racuni itd. - kdaj/kako bi davkarija sploh vedela, da sem postala davcni rezident? A to gledajo datume v pasosih?
5 - Malo manj hipoteticno, ali prvih 183 dni, dokler ne bi postala davcni rezident, placam dohodnino za nazaj?
6 - Ali si lahko kako optimiziram to placilno strukturo -- npr. lahko bi odprla svoje podjetje v ZDA in zaracunavala svoje delo prek le-tega in si v Slovenijo izplacevala "minimalca" (a se to se dela?)
7 - Ali bi lahko moje podjetje najelo stanovanje za nas?

Se kaj, kak drug nasvet? Pa hvala vsem za pomoc!

joze67 ::

1. Veliko je odvisno od vrste dohodka, malo oziroma nič od državljanstva - no, ZDA te bodo zaradi državljanstva štele za svojega zavezanca, RS te bo zaradi davčnega (in siceršnjega) rezidenstva štele za svojega, če pa imata ZDA in RS sklenjen sporazum o izogibanju dvojnega državljanstva, plačaš manjši davek eni (to bo ZDA) in razliko do večjega drugi. Koliko davka bo v RS, bo odvisno od vrste dohodka. Zaposleni so lepo obdavčeni, sp-ji konkretno manj.

Računovodja - plače 2021 ti bo izračunal davke in prispevke za redno zaposlene. Ugotovila boš, da varnost (zdravstvena in sicer) nekaj stane.

2. Za dohodnino je v veljavi progresivna lestvica, največja stopnja je 50%. Ker pa ta prime šele od nekje naprej, je končna stopnja nišja. sp ima visoko olajšavo, zato je njegova efektivna stopnja bistveno nižja. V RS mož/partner ne vpliva na dohodnino, ker sta zavezana vsak posebej (morda, ne vem, obstaja inštitut vzdrževane osebe, je potrebno preveriti, kdo je to lahko). Otroci do 18. leta, oz. do 26. leta so davčna olajšava. Starša si jo lahko razdelita po otrocih in po mesecih.

3. Ne vem.

4. Davčni rezident RS je dolžan FURSu prijaviti vse račune pri vseh bankah. Ko bo Musk prišel na Mars, tudi od tamkajšnjih bank. Davčni rezident postaneš z odločbo.

5. Dohodnino plačaš od dneva, ko si davčni rezident RS. Nisem prepričan, od kod ideja, da imaš 183 dni, ko to nisi. Obstaja meja - če živiš in v ZDA in v RS in si v RS manj kot 1/2 leta, nisi (nujno) davčni rezident. Če pa se preseliš, si davčni rezident z dnem, ko prijaviš stalno prebivališče.

6. Seliš se na Balkan. Dela se marsikaj. Ljudje imajo v te namene podjetja v Bosni... Najlažje pa je, če delaš kot sp.

7. Podjetje seveda lahko najame stanovanje. Ne vidim pa, kako se to ne bi štelo kot (obdavčljiva) boniteta.

Nasvet? Kaj je narobe s Kanado? Irsko? Dansko? Zakaj v Slovenijo?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davki in potovalni nacin zivljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9219118 (6268) karafeka
»

Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12130350 (14986) SmeskoSnezak
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18749793 (19929) DOOM_er
»

Kje odpreti podjetje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
539692 (8008) NikolormousB
»

Prijava TRR v tujini?

Oddelek: Loža
255844 (4764) BlaY0

Več podobnih tem