Forum » Loža » Obvoz nep. agenta
Obvoz nep. agenta
jabe ::
TheBlueOne je izjavil:
- Kupec bo vzel kredit
Pac pazi. Kupoprodajno daj preverit svojem odvetniku in ne njegovem notarju!
Kupec za kredit praviloma potrebuje hipoteko, drugace so pogoje nevzdrzni. Kako bo skombiniral s hipoteko kot nelastnik in zagotovil sredsva v naprej mi ni cisto jasno.
Točno tako...
Nobeden ne bo užival, ampak če boš vztrajal z glavo skozi zid, bo morebiti kdo drug ob tej zgodbi dvakrat pomislil. Žal pa ti prav prosiš, da te eden žejnega čez vodo pelje, pri tem si pa še aroganten.
mr_chai ::
TheBlueOne je izjavil:
- Kupec bo vzel kredit
Pac pazi. Kupoprodajno daj preverit svojem odvetniku in ne njegovem notarju!
Kupec za kredit praviloma potrebuje hipoteko, drugace so pogoje nevzdrzni. Kako bo skombiniral s hipoteko kot nelastnik in zagotovil sredsva v naprej mi ni cisto jasno.
Točno tako...
Nobeden ne bo užival, ampak če boš vztrajal z glavo skozi zid, bo morebiti kdo drug ob tej zgodbi dvakrat pomislil. Žal pa ti prav prosiš, da te eden žejnega čez vodo pelje, pri tem si pa še aroganten.
Aroganca pride ven takrat, kadar sem razočaran nad kolektivnim znanjem slo-techovcev. Za pravne nasvete, sem tu zadnjič spraševal danes, zadnjič.
fujtajksel ::
... Agent, pa se kot kaže ne strinja s tem in mi že ponuja ogled z drugo stranko. Voluharji pravi :)
Ne spet nasest na isto finto! Zakaj naj bi agent popuščal, če mu je kupec že vnaprej podpisal 2%? Rajši poskrbi da je tvoj oglas dober in viden (v primerjavi s tistimi ki jih je verjetno dal ta in še kakšen agent s svojimi kontaktnimi podatki namesto tvojih), daj ga še na kakšno platformo. Povej mu da hočeš da te kupec najprej kontaktira sam brez obveznosti in da sam poravna vse stroške posredovanja, če res želi njegove posredniške storitve. Eni kupci si ne upajo brez posrednika in to je včasih čisto smiselno; je pa neumno posrednikom plačevat 2%+2% kadar je njihova glavna storitev skrivanje načeloma javno dostopnih informacij, ki jih prodajalci ne oglašujejo dovolj prizadevno.
Invictus ::
TheBlueOne je izjavil:
Kako bo skombiniral s hipoteko kot nelastnik in zagotovil sredsva v naprej mi ni cisto jasno.
Tako kot vsi ostali kupci, ki kupujejo nepremičnino s kreditom in hipoteko...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
urosz ::
hipoteka je najmanjši problem in načeloma ni pomembna za kupoprodajno pogodbo.
v kupoprodajni pogodbi se kupec zavezuje da bo plačal oz. da bo banka v njegovemu imenu plačala določen znesek.
zraven tega ima kupec če kreditno pogodbo z banko, v kateri dovoljuje banki da ta vpiše hipoteko v ZK.
obe pogodbi pa seveda pogojujeta da je nepremičnina ki se kupuje brez bremen. v nasprotnem se nekoliko zaplete zgolj cash flow, ampak je izvedljivo in sicer se iz kupnine primarno poplača kredit in izbriše hipoteka banke prejšnjega lastnika.
ez pz
v kupoprodajni pogodbi se kupec zavezuje da bo plačal oz. da bo banka v njegovemu imenu plačala določen znesek.
zraven tega ima kupec če kreditno pogodbo z banko, v kateri dovoljuje banki da ta vpiše hipoteko v ZK.
obe pogodbi pa seveda pogojujeta da je nepremičnina ki se kupuje brez bremen. v nasprotnem se nekoliko zaplete zgolj cash flow, ampak je izvedljivo in sicer se iz kupnine primarno poplača kredit in izbriše hipoteka banke prejšnjega lastnika.
ez pz
TheBlueOne ::
TheBlueOne je izjavil:
Kako bo skombiniral s hipoteko kot nelastnik in zagotovil sredsva v naprej mi ni cisto jasno.
Tako kot vsi ostali kupci, ki kupujejo nepremičnino s kreditom in hipoteko...
Morda si spregledal, da je vmes bila kreativna ideja, da kupi nemsto njega nekdo drug, da s tem zaobidejo pogodbo z agentom. Kar pomeni, da je kupec tretja oseba z drugacno boniteto. Ali pa neke cudne kombinacije porokov ali ne vem kaj. Sej morda se kako izide ampak bi rad videl pogled bancnika, ki bi imel opravka z neuradnim lastnikom, istocasno z uradnim lastnikom, kjer je neuradni lastnik porok. Potem koga se rubi prvo, ce se ne placuje....
Pac ne vem. Cudno ali pa si ne znam predstavljati, ker kar sem kupoval jaz, sem bil lastnik in vse in se tam sem se mocno pogajal za %.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Lahko bi nadaljeval to temo, ker so prišle na plan še neke čudne stvari, no rahlo čudne, ampak žal ne morem, ker nimamo private discord kanala, ali signala..
primoz4p ::
Skenslaš tega kupca.
Popraviš oglas - oglaševano ceno dvigneš za 10%.
Pride kupec z agentom. Po pogajanju mu spustiš ceno za 3% (2% agentove provizijo + 1% bonus).
Sam plačaš državi svojih 2%.
Na koncu ste vsi srečni: kupec, ker je zbil ceno za 3%, agent s svojo provizijo in ti, ki si presegel pričakovano vrednost in še agentu nisi nič dal. Pa še čisti računi so. :)
Nato pa vidiš da je sosed prodal primerjalno stanovanje za 20% dražje.
Pride kupec z agentom. Po pogajanju mu spustiš ceno za 3% (2% agentove provizijo + 1% bonus).
Na koncu ste vsi srečni: kupec, ker je zbil ceno za 3%, agent s svojo provizijo in ti, ki si presegel pričakovano vrednost in še agentu nisi nič dal. Pa še čisti računi so. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: primoz4p ()
TheBlueOne ::
Lahko bi nadaljeval to temo, ker so prišle na plan še neke čudne stvari, no rahlo čudne, ampak žal ne morem, ker nimamo private discord kanala, ali signala..
Prespi. Potem pa ce te kaj skrbi do odvetnika.
In ne poslusaj natolcevanje kupcev. Ti hoces ceno, preverit pogodbo in to je to.
Ne pozabi:
1. Cena
2. Preverit pogodbo, ne ti sam, tvoj odvetnik. Za tako ali tako varcujes, ker nimas agencije.
Pri meni bi tak kupec odletel oz. bil napoten k mojem odvetniku, ki bi tako ali tako bil zraven pri pogodbi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Furbo ::
kako bi najbolj elegantno odrezal agenta ? Ta oseba lahko prekine pogodbo. Najprej se seveda moram pozanimati kaj je ta potencialni kupec podpisal. Če je kdo imel podobno situacijo, bi prosil za nasvet.
Ti z agentom nimaš nič, jaz se ne bi vmešaval. Sploh ne vem zakaj kupec tebi to razklada. Njegov problem.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
UganiKdo ::
ginekk ::
Kupec naj rajeje poskrbi, da agent naredi svoje delo. Govorim iz stališča kupca. Ponavadi ne vedo nobenih podrobnosti ob prodaji, pa še po prodaji morajo narest prevzemni zapisnik, ipd. Sem že videl kako so prodajali črno gradnjo, še se cenilcem so sodelovali. Njihov izgovor je bil "predelave to vsi počnejo, hiša je stara".
Me sploh ne čudi želja po obvozu, ker agenti res nič ne naredijo, samo nabijejo maksimalno možno provizijo iz prve. Komot je lahko provizija 0,5%, ni treba da je 4% + DDV.
Me sploh ne čudi želja po obvozu, ker agenti res nič ne naredijo, samo nabijejo maksimalno možno provizijo iz prve. Komot je lahko provizija 0,5%, ni treba da je 4% + DDV.
mene bolj fascinira da se prodajalci in kupci s takim nategovanjem strinjajo in kar v tri dni podpisujejo neke pogodbe.
poweroff ::
Ne razumem, zakaj bi moral prodajalec tukaj kaj plačevati?
Sicer pa moja izkušnja izpred nekaj časa... iščem stanovanje in se javi nek tip, ki ga oddaja. Izkaže se, da tip oddaja svoje stanovanje (oz. polovico hiše), hkrati pa je on tudi nepremičninski agent. Seveda v "popoldanskem času". Delal pa je vse živo, posel tukaj, posel tam, še celo v rezervni sestavi Slovenske vojske je bil in je malo hodil varovat južno mejo.
Cena ugodna, grem na ogled... bajturina zanemarjena, ampak je obljubil, da bo pospravil svoje stvari ven. Na steni replika kalašnikovke, tip nek zmešan militarist, začne razlagat, kako bi on streljal begunce. Si rečem, dajmo se zajebavat še malo... Grem malo naokrog, pa pravi, da na drugi del dvorišča pa ni za hodit, ker je to od staršev, s katerimi je pa skregan. Super. Spredaj nek roštilj, tip omeni, da bi občasno s kolegi prišel malo zakurit in zažurat. Se pravi, če razumem, bi on meni oddal pol bajte, s sosedi je skregan na smrt, občasno bi pa prišel še malo žurat na dvorišče?
No, ampak dajmo se zajebavat še malo... sprašujem to in ono in dajem vtis, da me ponudba zanima. Potem pa pridemo do končne cene. Pove ceno in reče, da se plača dve mesečni najemnini kot varščino vnaprej (OK, to razumem), ter ena mesečna najemnina za posredništvo.
Em, kakšno posredništvo? Ja tip je posrednik, on zastopa sebe.
Na tej točki sva se lepo poslovila... tik preden grem mu pa zazvoni telefon in se javi ženska, ki je bila na ogledu pred mano in mu sporoči, da se ni odločila za njegovo stanovanje. Wonder why...
V glavnem, to je nivo teh nepremičninskih posrednikov. Neizobraženi, mutibariči, ki mislijo, da so s tem, ko so odprli svojo "agencijo" postali gospodje in da bodo mastno služili.
Sicer pa moja izkušnja izpred nekaj časa... iščem stanovanje in se javi nek tip, ki ga oddaja. Izkaže se, da tip oddaja svoje stanovanje (oz. polovico hiše), hkrati pa je on tudi nepremičninski agent. Seveda v "popoldanskem času". Delal pa je vse živo, posel tukaj, posel tam, še celo v rezervni sestavi Slovenske vojske je bil in je malo hodil varovat južno mejo.
Cena ugodna, grem na ogled... bajturina zanemarjena, ampak je obljubil, da bo pospravil svoje stvari ven. Na steni replika kalašnikovke, tip nek zmešan militarist, začne razlagat, kako bi on streljal begunce. Si rečem, dajmo se zajebavat še malo... Grem malo naokrog, pa pravi, da na drugi del dvorišča pa ni za hodit, ker je to od staršev, s katerimi je pa skregan. Super. Spredaj nek roštilj, tip omeni, da bi občasno s kolegi prišel malo zakurit in zažurat. Se pravi, če razumem, bi on meni oddal pol bajte, s sosedi je skregan na smrt, občasno bi pa prišel še malo žurat na dvorišče?
No, ampak dajmo se zajebavat še malo... sprašujem to in ono in dajem vtis, da me ponudba zanima. Potem pa pridemo do končne cene. Pove ceno in reče, da se plača dve mesečni najemnini kot varščino vnaprej (OK, to razumem), ter ena mesečna najemnina za posredništvo.
Em, kakšno posredništvo? Ja tip je posrednik, on zastopa sebe.
Na tej točki sva se lepo poslovila... tik preden grem mu pa zazvoni telefon in se javi ženska, ki je bila na ogledu pred mano in mu sporoči, da se ni odločila za njegovo stanovanje. Wonder why...
V glavnem, to je nivo teh nepremičninskih posrednikov. Neizobraženi, mutibariči, ki mislijo, da so s tem, ko so odprli svojo "agencijo" postali gospodje in da bodo mastno služili.
sudo poweroff
Jure14 ::
Jaz moram pa povedat, da imam z nepr. agentom dobre izkušnje.
Pred leti sem prodajal garsonjero in kupoval večje stanovanje.
Šel sem na ogled enega stanovanja, kjer mi ga je agent razkazal (ker je prodajalec iz drugega kraja).
Med pogovorom sem omenil, da prodajam garsonjero. Agent je ponudil zastopanje tudi v tem poslu, kar sem sprejel, in naslednji dan pripeljal kupca za garsonjero.
Roka, roka, vse ostalo je zrihtal agent.
Predpogodbe, notarja, papirje za kredit, zbrisal dve plombi na stanovanju, ki sem ga kupoval, ...
Me je samo poklical, pa rekel "jutri pridi do notarja, da podpišemo"
Nekaj dni kasneje "pridi na elektro, da napišemo prenos"
Še nekaj dni kasneje: pridi podpisat papirje za energetiko.
Edina točka, kjer se je malo zataknilo, je bil trenutnek, ko bi mi kupec moje garsonjere moral na banki nakazat denar. Smo se dobili na banki, pa je kupec nekaj začel z nosečo hlčerko, pa če lahko malo znižamo,.... Pa je agent vskočil, ga nadrl ko malega mulca sredi banke, da je še meni nerodno bilo. Je plačal potem v celoti.
Šel sem na ogled enega stanovanja, kjer mi ga je agent razkazal (ker je prodajalec iz drugega kraja).
Med pogovorom sem omenil, da prodajam garsonjero. Agent je ponudil zastopanje tudi v tem poslu, kar sem sprejel, in naslednji dan pripeljal kupca za garsonjero.
Predpogodbe, notarja, papirje za kredit, zbrisal dve plombi na stanovanju, ki sem ga kupoval, ...
Edina točka, kjer se je malo zataknilo, je bil trenutnek, ko bi mi kupec moje garsonjere moral na banki nakazat denar. Smo se dobili na banki, pa je kupec nekaj začel z nosečo hlčerko, pa če lahko malo znižamo,.... Pa je agent vskočil, ga nadrl ko malega mulca sredi banke, da je še meni nerodno bilo. Je plačal potem v celoti.
ROFL, kdo bi si mislil... ampak važno, da si ti vse vedel in smo na forumu brezveze opozarjal.
Ne skrbi, nima veze s tvojimi "opozorili" in nakladanji.
Kupec naj rajeje poskrbi, da agent naredi svoje delo. Govorim iz stališča kupca. Ponavadi ne vedo nobenih podrobnosti ob prodaji, pa še po prodaji morajo narest prevzemni zapisnik, ipd. Sem že videl kako so prodajali črno gradnjo, še se cenilcem so sodelovali. Njihov izgovor je bil "predelave to vsi počnejo, hiša je stara".
Amen!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()
Jaz moram pa povedat, da imam z nepr. agentom dobre izkušnje.
Seveda se najdejo tud taki. Ampak za slo-techovce si pleb, ker nisi vse pogodbe, ki jih je sestavil agent šel še dodatno preverjati k svojemu odvetniku, kljub temu, da jo mora še notar preverit. Vidim, da tudi marsikdo ne ve, da se lahko cel postopek spelje pri notarju, ker nudijo to kot storitev, vse od predpogodbe do pogodbe, cel postopek. In pol mi Invictus govori, da je notar samo za okras.
smetko ::
Ali si se morda vprašal, zakaj bi kupec najel nepremičninskega agenta, potem pa ga s tvojo pomočjo izigral?
Možen motiv: V pravni državi velja načelo, da ne moreš nekoga tožiti "umazanih rok". S tem, ko ti pomagaš/dopustiš, da s tvojo pomočjo krši drugo pogodbo, se odrečeš možnosti, da ga tožiš, in tožbo dobiš. Na to, bi te moral opozoriti tudi vsak pravnik, če bi ga zaprosil za sestavo pogodbe, in mu to omenil.
Možen motiv: V pravni državi velja načelo, da ne moreš nekoga tožiti "umazanih rok". S tem, ko ti pomagaš/dopustiš, da s tvojo pomočjo krši drugo pogodbo, se odrečeš možnosti, da ga tožiš, in tožbo dobiš. Na to, bi te moral opozoriti tudi vsak pravnik, če bi ga zaprosil za sestavo pogodbe, in mu to omenil.
No comment
filip007 ::
Agenta povabi na balkon ga vrzi čez, potem reci, da je padel, nisem ga vrgel, pa je to to.
Zmenili so se mimo tebe, zdaj ti odločaš.
Zmenili so se mimo tebe, zdaj ti odločaš.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.
In pol mi Invictus govori, da je notar samo za okras.
Sem ti že povedal, danbimaš pojam o prodaji nepremilčnine. In tudi brati ne znaš...
fujtajksel ::
... Vidim, da tudi marsikdo ne ve, da se lahko cel postopek spelje pri notarju, ker nudijo to kot storitev, vse od predpogodbe do pogodbe, cel postopek. In pol mi Invictus govori, da je notar samo za okras.
Hecno je da imajo agentje, odvetniki in notarji vsaki svoje in precej različne tarife. V enem mojem primeru je bil notar daleč najučinkovitejši in najcenejši, res pa ni bilo nič kaj dosti za urejat razen papirjev.
Agenti delajo za provizijo od posla.
Notar dela po predpisanem ceniku.
Odvetnik take posle dela po svojem ceniku in je cena odvisna kompleksnosti in velikosti pogodbe ter seveda dogovora s stranko.
Pravna varnost je daleč najslabša pri agentih, ker jim je ključni interes, da pride do sklenitve posla od katerega potem oni poberejo provizijo. Notarji in odvetniki so s tega vidika naturalni, ker so plačani za pripravo dokumentov neodvisno od tega ali se posel dejansko spelje. Za enostavne zadeve je vsekakor najboljši price performance notar, če ne zaupaš sam sebi, da znaš naredit dovolj dobro pogodbo. Notar je pri svojem delu zavezan k zakonitosti in nepristranskosti, tako da je za klasične kupoprodajne pogodbe to najbolj varno tako za prodajalca kot kupca. Za hipotekarne kredite je praviloma tako ali tako pogoj, da je pogodba sklenjena v notarskem zapisu. Največja pravna varnost, sploh pri kakšnih bolj kompleksnih poslih pa je seveda tvoj odvetnik, ki mu zaupaš.
Notar dela po predpisanem ceniku.
Odvetnik take posle dela po svojem ceniku in je cena odvisna kompleksnosti in velikosti pogodbe ter seveda dogovora s stranko.
Pravna varnost je daleč najslabša pri agentih, ker jim je ključni interes, da pride do sklenitve posla od katerega potem oni poberejo provizijo. Notarji in odvetniki so s tega vidika naturalni, ker so plačani za pripravo dokumentov neodvisno od tega ali se posel dejansko spelje. Za enostavne zadeve je vsekakor najboljši price performance notar, če ne zaupaš sam sebi, da znaš naredit dovolj dobro pogodbo. Notar je pri svojem delu zavezan k zakonitosti in nepristranskosti, tako da je za klasične kupoprodajne pogodbe to najbolj varno tako za prodajalca kot kupca. Za hipotekarne kredite je praviloma tako ali tako pogoj, da je pogodba sklenjena v notarskem zapisu. Največja pravna varnost, sploh pri kakšnih bolj kompleksnih poslih pa je seveda tvoj odvetnik, ki mu zaupaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: UganiKdo ()
Mislim, da je banka najbolj ziher faktor pri nakupu nepremičnine.
Preverijo samo nepremičnino in tebe, če si sploh sposoben to sfinancirati...
In to naredijo zastonj, ajde cenitev nepremičnine moraš plačati... Ampak to pride šele na koncu, ko ti svetovalec reče, vse v redu...
Preverijo samo nepremičnino in tebe, če si sploh sposoben to sfinancirati...
In to naredijo zastonj, ajde cenitev nepremičnine moraš plačati... Ampak to pride šele na koncu, ko ti svetovalec reče, vse v redu...
urosz ::
Banka naredi to zastonj z razlogom da naredi posel s tabo v obliki kredita od katerega služi v obliki obrestne mere.
Cenitev nepremičnine plačaš direktno cenilcu, banka od tega nima nič (ali pa zelo malo).
Cenitev nepremičnine plačaš direktno cenilcu, banka od tega nima nič (ali pa zelo malo).
r3dkv1c4 ::
Sicer vem, da sem na slo-techu in da bom dobil nasprotujoča si mnenja, but here goes:
Prodajam stanovanje brez agencije, oglas sem dal sam na spletni portal nepremicnine.net. Pred enim tednom mi je en agent pripeljal potencialnega kupca. Pač pokličejo in vprašajo, če lahko pridejo s svojo stranko in sem jim tudi ustregel. Hudič je, ker sva s to stranko nekako ujela s ceno, a bi ta agent rad kasiral 6.000 eur in to samo za dva opravljena klica in eno vožnjo 10 min. Pač vse kar je naredil, je to, da je poklical eno osebo, ki v tistem času ni imela časa brskati po nepremicninskem portalu, ker je morala dedka odpeljati v valdoltro. Jaz nisem z nobeno agencijo nič podpisal, ta oseba ki želi kupiti, pa je nekaj podpisala pred ogledom. Sicer ne vem še kaj točno. Ta oseba me je sedaj privat kontaktirala. Če ne bo šlo drastično znižati provizijo, kako bi najbolj elegantno odrezal agenta ? Ta oseba lahko prekine pogodbo. Najprej se seveda moram pozanimati kaj je ta potencialni kupec podpisal. Če je kdo imel podobno situacijo, bi prosil za nasvet.
Osnovne pojme moraš razumet, kar pa na podlagi napisanega, ne razumeš.
Njegov agent je zgolj tvoj potencialni kupec.
Njegov agent nima nikakršne povezave s teboj razen, da ga zanima tvoja ponudba.
Njegov agent dobi plačilo od njegove stranke(kupca).....vse ostalo je nakladanje.
....in še....6k EUR mu naj plača kdor želi, več kot 1k niti ni upravičen, razen, če je našel božička za stranko.
Edini hudič v tej zgodbi je, njegov požrti agent.
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
You can ban me, but you can't shut me down!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: r3dkv1c4 ()
Kvinta ::
Lahko da se gre pri vsem skupaj tudi za nateg ,da ta dva agent ki to seveda ni in pa kupec hodita od nepremičnine do nepremičnine in tu pa tam koga nagneta da plača provizijo agentu pol si to delita
A.C.A.B
In pol mi Invictus govori, da je notar samo za okras.
Sem ti že povedal, danbimaš pojam o prodaji nepremilčnine. In tudi brati ne znaš...
Ja ja, sj ti si res en vseznalski bog tukaj. V mislih sem imel zgolj to, da mora notar stanje preveriti, kaj so morebitne plombe itd.. Ja s provizijo nima nič, ja hvala k si mi to povedu, ker res tega prej nisem vedel in sem s svojim pisanjem nakazoval, da tega pa res ne vem. **sigh** Ti si tisti, ki se mora naučiti bolj pazljivo brati.
Da si pa brihtna vseznalska glavca, o tem pa sploh ne dvomim. Te pokličem, ko bo bom v procesu zakonske razveze z mojo ženo.
Situacija je trenutno taka, da se mi je javil nekdo, ki je bil na ogledu en teden prej in bi kupil po oglaševani ceni. Drug teden bi dal aro, sklenil predpogodbo. Edina slaba stvar je, da bi bila kupnina šele čez 2 mesca na računu, zaradi .....well, tega še ne vem zakaj, neki čakajo na cenilca pri eni zadevi okol dedovanja, teta ni bila ravno jasna. Jo jutri še bolje pobaram zakaj. Pa baje ne bi rabili kredita. Naslednji korak bo torej predpogodba in ara pri notarju. Res nimam pojma o nepremičninskih poslih, cepec en, zakaj nisem šel raje k enemu agentu in mu plačal 5k... /s
Lahko da se gre pri vsem skupaj tudi za nateg ,da ta dva agent ki to seveda ni in pa kupec hodita od nepremičnine do nepremičnine in tu pa tam koga nagneta da plača provizijo agentu pol si to delita
Lahko, v neki divji domišljiji. Drugače je agent iz neke renomirane agencije in njegov obraz najdeš na njihovi strani. Ampak vse je možno... Ampak sedaj tisti kupec z agentom ni več v igri, ker je prišla ena teta iz tedenska dopusta in bi kupila po oglaševani ceni.
V glavnem, cene gredo gor. Se mi zdi, da so v zadnjem mesecu še malo poskočile. Sam tolk, da tisti, ki čakate na 2000 eur/m2 za mala stanovanja, boste čakali večno..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()
Sicer vem, da sem na slo-techu in da bom dobil nasprotujoča si mnenja, but here goes:
Prodajam stanovanje brez agencije, oglas sem dal sam na spletni portal nepremicnine.net. Pred enim tednom mi je en agent pripeljal potencialnega kupca. Pač pokličejo in vprašajo, če lahko pridejo s svojo stranko in sem jim tudi ustregel. Hudič je, ker sva s to stranko nekako ujela s ceno, a bi ta agent rad kasiral 6.000 eur in to samo za dva opravljena klica in eno vožnjo 10 min. Pač vse kar je naredil, je to, da je poklical eno osebo, ki v tistem času ni imela časa brskati po nepremicninskem portalu, ker je morala dedka odpeljati v valdoltro. Jaz nisem z nobeno agencijo nič podpisal, ta oseba ki želi kupiti, pa je nekaj podpisala pred ogledom. Sicer ne vem še kaj točno. Ta oseba me je sedaj privat kontaktirala. Če ne bo šlo drastično znižati provizijo, kako bi najbolj elegantno odrezal agenta ? Ta oseba lahko prekine pogodbo. Najprej se seveda moram pozanimati kaj je ta potencialni kupec podpisal. Če je kdo imel podobno situacijo, bi prosil za nasvet.
Osnovne pojme moraš razumet, kar pa na podlagi napisanega, ne razumeš.
Njegov agent je zgolj tvoj potencialni kupec.
Njegov agent nima nikakršne povezave s teboj razen, da ga zanima tvoja ponudba.
Njegov agent dobi plačilo od njegove stranke(kupca).....vse ostalo je nakladanje.
....in še....6k EUR mu naj plača kdor želi, več kot 1k niti ni upravičen, razen, če je našel božička za stranko.
Edini hudič v tej zgodbi je, njegov požrti agent.
En lep primer tipčnega slo-techovskega podcenjevanja. A sm res tok slabo napisu, da morš takoj sklepat, da ne razumem osnovnih pojmov.
Bom se pozanimal pri enemu pravniku, da razčistimo sledečo hipotetično situacijo.
- kupec s svojim agentom ogleda stanovanje, pred vstopom v stanovanje je podpisal z agentom pogodbo, kjer je navedeno, da v primeru nakupa plača 2% provizije
- kupec me po ogledu kontaktira, da bi rad kupil stanovanje brez vednosti agenta
- jaz mu to omogočim, saj nisem podpisal nič z agentom
- speljemo kupčijo
- agent toži kupca zaradi kršenja pogodbe
- kupec pokaže s prstom na mene.
Bom šel prov pravnika vprašati. Sam vem kakšen je odgovor, sam eni na slo-techu ste res preveč pametni. Se vidimo, ko dobim odgovor.
Dobil odgovor od pravnika.
Pogodba o posredovanju med potencialnim kupcem pred ogledom stanovanja je nična, ker lahko samo jaz - lastnik stanovanja, postavim tak pogoj.
Agent nima nobene pravice prisiliti kupca v podpis pogodbe pred ogledom. Ponavadi se podpiše samo neko potrdilo, da je nekdo prišel na ogled stanovanja. Pa še to služi zgolj, kot dokaz, da je agent izvedel ogled.
Torej, v tem primeru, agent nima za burek aka ne more tožiti kupca.
Lupčka in lep pozdrav vsem sodelujočim.
:*
Pogodba o posredovanju med potencialnim kupcem pred ogledom stanovanja je nična, ker lahko samo jaz - lastnik stanovanja, postavim tak pogoj.
Agent nima nobene pravice prisiliti kupca v podpis pogodbe pred ogledom. Ponavadi se podpiše samo neko potrdilo, da je nekdo prišel na ogled stanovanja. Pa še to služi zgolj, kot dokaz, da je agent izvedel ogled.
Torej, v tem primeru, agent nima za burek aka ne more tožiti kupca.
Lupčka in lep pozdrav vsem sodelujočim.
Agent nima nobene pravice pogojevati ogled nepremičnine z podpis pogodbe o posredovanju. Ponavadi se podpiše samo neko potrdilo, da je nekdo prišel na ogled stanovanja. Pa še to služi zgolj, kot dokaz za prodajalca (če ima sklenjeno pogodbo z agencijo) , da je agent izvedel ogled.
Prav tako je pri nas zakonsko določeno, da samo prodajalec plača provizijo. Tle lahko tudi razpravljamo, ampak dost je blo.
Še enkt lupčka!
Agent nima nobene pravice pogojevati ogled nepremičnine z podpis pogodbe o posredovanju. Ponavadi se podpiše samo neko potrdilo, da je nekdo prišel na ogled stanovanja. Pa še to služi zgolj, kot dokaz za prodajalca (če ima sklenjeno pogodbo z agencijo) , da je agent izvedel ogled.
Prav tako je pri nas zakonsko določeno, da samo prodajalec plača provizijo. Tle lahko tudi razpravljamo, ampak dost je blo.
Še enkt lupčka!
Telbanc ::
Skenslaš tega kupca.
Rešitev je, da odpoveš temu kupcu in prodaš sam. Ko najdeš drugega kupca, se pri notarju naredi pogodba in to je to.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Še enkt lupčka!
Seveda pa ni nična pogodba, ki jo je agent sklenil predhodno z kupcem zato, da mu pomaga najti stanovanje. Če pa mu je dal v podpis pogodbo o posredovanju samo zaradi tvojega stanovanja (ker je naprimer"ukradel" tvoj oglas in ga oglaševal kot "svojo" nepremičnino) potem pa zgornje drži. Samo, ničnost pogodbe bo kupec moral dokazovat pred sodiščem, če bo agencija zapela, ni tukaj nekega avtomatizma, samo zato, ker si to ti napisal na forumu.
smetko ::
Še enkt lupčka!
Pri tem obstajata dve možnosti:
1. Svojemu pravniku nisi posredoval pravih podatkov.
2. Tvoj pravnik te zavaja
Še člen, na katerega se tvoj pravnik sklicuje:
5. člen
(najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje)
(1) Najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje sme znašati v primeru nakupa ali prodaje za isto nepremičnino največ 4 % od pogodbene cene, ta omejitev pa ne velja, kadar je pogodbena vrednost nepremičnine manjša od 10.000 eurov.
(2) Najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje sme znašati v primeru najemne pogodbe za isto nepremičnino največ 4 % od pogodbene vrednosti, vendar ne več kot znesek enomesečne najemnine in ne manj kot 150 eurov. Pogodbena vrednost iz prejšnjega stavka je zmnožek zneska mesečne najemnine in števila mesecev, za katerega se nepremičnina oddaja.
(3) Plačilo za posredovanje lahko nepremičninska družba zaračuna le naročitelju na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami.
(4) Pogodba o posredovanju, ki je v nasprotju s prvim, drugim in tretjim odstavkom tega člena, je nična.
(5) Določba prodajne, najemne, zakupne ali druge pogodbe (v nadaljnjem besedilu: pogodba) za določeno nepremičnino, ki je v nasprotju s prvim, drugim in tretjim odstavkom tega člena, je nična.
(6) Minister, pristojen za prostor, lahko v soglasju z ministrom, pristojnim za gospodarstvo, s podzakonskim aktom predpiše merila za oblikovanje cen storitev nepremičninskega posredovanja v okviru najvišjega dovoljenega plačila za posredovanje iz prvega odstavka tega člena.
(7) Določbe drugega odstavka tega člena se ne uporabljajo za pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami, ki jih sklenejo med seboj gospodarski subjekti.
Dobro si preberi odstavek 3 !!!!
Tvoj pravnik te je verjetno razumel, da si ti tisti, ki je sklenil pogodbo z posrednikom.
No comment
Ni nujno, kar trdi mr. chan bi bilo tudi res, če bi recimo agent prestregel kupca, s tem da bi brez soglasja prodajalca, oglaševal njegovo nepremičnino. Recimo tako, da bi preprosto skopiral oglas na nepremičnine.net in dal svoje kontaktne podatke.
Meee ::
Ena moja izkušnja: pred leti kupujeva s punco stanovanje, pokličeva na oglas (od agencije), prideva na ogled. Podpiševa papir, stanovanje nama je všeč. Čez par dni pokličem agentko, če lahko prideva spet pogledat še s fotrom, da še on pogleda stanovanje in je modelka lagano rekla, da mi da od prodajalca številko pa naj se z njim direkt zmenim. Mislim, da naju ni preveč resno jemala, ker sva bila še dost mlada.
Potem sem jo še parkrat klical, da naju zelo zanima in jo prosil za več podatkov, kakšne izpiske,.. (ne spomnim več kaj) in je za vse rekla naj direkt prodajalca pokličem. No skratka s prodajalcem smo se potem vse direkt zmenili, podpisali pogodbo pri notarju in kupili stanovanje. Agentka me ni klicala ni 1x več, ni je nič brigalo kaj se dogaja.
Po koncu leta pa dobim pošto od nepremičninske agencije, da smo kršili pogodbo, in jim moramo plačati cca 6 jurčkov (provizija + kazen). Smo preko odvetnika poslali eno resno pismo, da jim priznamo, da smo prek njih našli to stanovanje, a da drugega agentka ni naredila nič in jim zato plačamo 1000 EUR, več pa ne. Da lahko gremo na sodišče, da bomo še tistega jurja nazaj pridobili. Bili so tiho, sprejeli jurja pa mir.
Potem sem jo še parkrat klical, da naju zelo zanima in jo prosil za več podatkov, kakšne izpiske,.. (ne spomnim več kaj) in je za vse rekla naj direkt prodajalca pokličem. No skratka s prodajalcem smo se potem vse direkt zmenili, podpisali pogodbo pri notarju in kupili stanovanje. Agentka me ni klicala ni 1x več, ni je nič brigalo kaj se dogaja.
Po koncu leta pa dobim pošto od nepremičninske agencije, da smo kršili pogodbo, in jim moramo plačati cca 6 jurčkov (provizija + kazen). Smo preko odvetnika poslali eno resno pismo, da jim priznamo, da smo prek njih našli to stanovanje, a da drugega agentka ni naredila nič in jim zato plačamo 1000 EUR, več pa ne. Da lahko gremo na sodišče, da bomo še tistega jurja nazaj pridobili. Bili so tiho, sprejeli jurja pa mir.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nepremičninske agencije (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7799 (3177) | LeQuack |
» | Ogled nepremičnine in oddaja podatkovOddelek: Loža | 5113 (4082) | Invictus |
» | Nakup stanovanja - posrednik pijavka?Oddelek: Loža | 11140 (8617) | Telbanc |
» | Plačilo provizije nepremičninskemu agentuOddelek: Loža | 5636 (2099) | mat xxl |