» »

Afera NSO Group - vohunjenje vlad za aktivisti, novinarji, odvetniki

Afera NSO Group - vohunjenje vlad za aktivisti, novinarji, odvetniki

walden ::

Številni novinarji, odvetniki in aktivisti za človekove pravice, skupno gre za okoli 50.000 ljudi, so bili tarče vohunske programske opreme, ki jo je izraelsko podjetje NSO Group prodalo avtoritarnim oblastem, poročajo številni svetovni mediji.

"Razsežnost je neprimerljiva s čimer koli, kar smo videli doslej," je za Al Džaziro dejal Bill Marczak, raziskovalec Citizen Laba, ki deluje pod okriljem univerze v Torontu. Ob tem je dodal, da je bilo ob prejšnjem razkritju vohunjenja na seznamu okoli 1400 oseb.

Med tokratnimi okoli 50.000 ljudmi na seznamu jih je večina iz 10 držav, Azerbajdžana, Bahrajna, Madžarske, Indije, Kazahstana, Mehike, Maroka, Ruande, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov.

https://www.rtvslo.si/svet/vlade-naj-bi...

Meanwhile in Slovenia:
During an official visit to Israel, Slovenia’s Prime Minister met with a representative NSO Group, the surveillance software developer that created Pegasus which was reportedly discovered on the devices of co-workers of murdered journalist Jamal Khashoggi. This was not the first time a top NSO official met with a top Slovenian government representative.

https://www.ostro.si/en/stories/nso-gro...

S kakšnim namenom je IJJ obiskal NSO Group?

Horas ::

o izraelci, bogi narod, žrtev 2.sv.v. oni pa že niso takšni no.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

walden ::

In še podvprašanje za security experte ... kako se lahko uporabnik zaščiti pred nalaganjem takšnega spywara na telefon? Predvidevam, da kakšen firewall ala NetGuard tukaj ne pomaga kaj veliko?

jukoz ::

Ne moreš se zaščititi, ker uporabljajo še neznane ranljivosti.

https://www.theguardian.com/news/2021/j...
"One of the most significant challenges that Pegasus presents to journalists and human rights defenders is the fact that the software exploits undiscovered vulnerabilities, meaning even the most security-conscious mobile phone user cannot prevent an attack.

"This is a question that gets asked to me pretty much every time we do forensics with somebody: 'What can I do to stop this happening again?'" said Guarnieri. "The real honest answer is nothing.""

Nedasemiveč ::

Nič presenetljivega. Kdaj je že o tem govoril Snowden... Samo ime programa je drugačno, sodelujejo pa itak vsi med sabo.

Zgodovina sprememb…

jukoz ::

Mal je bedno če se nate spravi država z vsemi topovi, ti si pa nek Jaša Jenull, režiser uličnega gledališča.

Tko, totalitarno. Smo že videli in rekli da ni OK, tam enkrat leta 1990. Zanimivo da ne drugi JJ ni bil tako zadovoljen s totalitarnimi prijemi na sebi, na drugih pa nima težav.

Bwaze6 ::


24UR

Ruanda, Maroko, Indija in Madžarska so prav tako zanikale, da bi s Pegasusom vdrle v telefone posameznikov na seznamu. Vlade Azerbajdžana, Bahrajna, Kazahstana, Savdske Arabije, Mehike, Združenih arabskih emiratov in Dubaja pa se niso odzvale.

Preiskava nakazuje tudi, da je madžarska vlada Viktorja Orbana tehnologijo NSO uporabila kot del njegove "vojne z mediji". Ciljno naj bi bla namreč usmerjena na preiskovalne novinarje v državi in na ožji krog enega redkih neodvisnih voditeljev medijev na Madžarskem.

Skupna preiskava, ki jo je vodila francoska neprofitna novinarska organizacija Forbidden Stories, je pregledal razkrite zapise in informacije, ki kažejo, da so bili številni ljudje na Madžarskem izbrani kot potencialne tarče poskusa vdora s sofisticirano vohunsko programsko opremo. V številnih primerih je forenzična analiza potrdila, da so bile naprave okužene s Pegasusom. V evidenci je tudi telefonske številke najmanj 10 odvetnikov, opozicijskega politika in vsaj petih novinarjev.



Predvidevam, da bomo zdaj zahtevali zrušitev Madžarskega totalitarnega sistema, ki se poslužuje izvensodnih metod prisluškovanja in sledenja opozicijskih politikov in kritičnih novinarjev, tako kot se vtikamo v nedemokratični Iran?


A je bil Janša tu bolj zvit od kopice svetovnih voditeljev, in programa ni izvajal preko državnih služb, pač pa privat - da mu tako ostane tudi, če pade v opozicijo? In nas le zaradi tega ni na spisku? :D

8====D~~ ::

walden je izjavil:

In še podvprašanje za security experte ... kako se lahko uporabnik zaščiti pred nalaganjem takšnega spywara na telefon? Predvidevam, da kakšen firewall ala NetGuard tukaj ne pomaga kaj veliko?


Prešaltaj na Nokio 3310

joze67 ::

Saj ni problema. NSO je lepo povedal, da prodajajo samo izbranim vladam in da se to uporablja samo proti kriminalcem in teroristom. Če nisi nič od tega, se torej to proti tebi ne uporablja in ... kot rečeno, ni problema.

CNN
In a lengthy statement to CNN on Sunday, NSO Group strongly denied the investigation's findings, saying in part that it sells its "technologies solely to law enforcement and intelligence agencies of vetted governments for the sole purpose of saving lives through preventing crime and terror acts."
"NSO does not operate the system and has no visibility to the data," the company said,

NSO denied in its statement that its technology was used in connection with Khashoggi's murder, saying "our technology was not used to listen, monitor, track, or collect information regarding him or his family members mentioned in the inquiry."
Mislim, kako vedo, če pa nimajo vpogledov v podatke? Aja, seveda, Kaş?kç? ni bil kriminalec, tako vedo.

Še za solzice:
NSO also said its systems "are being used every day to break up pedophilia rings, sex and drug-trafficking rings, locate missing and kidnapped children, locate survivors trapped under collapsed buildings, and protect airspace against disruptive penetration by dangerous drones."
Samo še globalno segrevanje naskočijo, pa so popolni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: joze67 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vohunsko programje firme NSO spet buri duhove

Oddelek: Novice / Varnost
167658 (5670) ezcbd
»

WhatsApp obtožuje NSO Group hekanja svojih uporabnikov

Oddelek: Novice / Varnost
64580 (2870) bluefish
»

Prek WhatsAppa prisluškovali več visokim uradnikom

Oddelek: Novice / Varnost
104779 (3400) matijadmin

Več podobnih tem