» »

EU in Velika Britanija uvedli preiskavo Facebooka

EU in Velika Britanija uvedli preiskavo Facebooka

Evropska komisija - Po vesteh, da je Evropska komisija pripravljena na preiskavo Facebooka, se je to tudi zgodilo. Evropska komisija je včeraj sporočila, da je formalno začela preiskavo, ali Facebook krši evropsko zakonodajo o zagotavljanju konkurenčnosti. Komisija bo preučila, ali Facebook uporablja podatke, ki jih zbere od zakupnikov oglasov na svoji platformi, da potem tekmuje z njimi na drugih trgih. Preverili bodo tudi, ali storitev Facebook Marketplace krši pravila o pošteni konkurenci.

Podpredsednika Komisije Margrethe Vestager je ob tem dejala, da Facebook uporabljajo več kot tri milijarde ljudi, ki vidijo oglase sedmih milijonov podjetij. Facebook tako zbira ogromne količine podatkov o aktivnosti uporabnikov na družbenem omrežju in drugod, kar omogoča ciljano oglaševanje. Komisija bo preverila, ali ti podatki Facebooku dajejo nepošteno prednost. Facebook namreč tekmuje tudi z nekaterimi podjetji, od katerih zbira podatke pri oglaševanju.

Kamen spotike je storitev Facebook Marketplace, na kateri lahko uporabniki Facebooka objavljajo male oglase. Uporabnikov ima 800 milijonov po vsem svetu, s čimer je bistveno večja od tradicionalnih namenskih platform, kot sta Craigslist ali Gumtree. Ta konkurenca trdi, da je Facebook ravnal nepošteno, saj njim zaračunava za oglaševanje, sam pa široko oglašuje svojo storitev brezplačno. Podobno velja za storitev Facebook Dating, ki je uporabniki sicer še niso množično sprejeli, a jo Facebook prav tako oglašuje brezplačno, medtem ko konkurenca Tinder in OKCupid plačuje.

Istočasno je preiskavo Facebooka uvedla tudi britanska agencija Competition and Markets Authority. CMA in Evropska komisija bosta v preiskavah sodelovali. Evropska komisija je Facebook Marketplace spremljala več let. Predlani so uradno poslali vprašalnike, na katerih je svoje mnenje lahko predstavila tudi konkurenca.

Facebook je novico o uvedbi preiskavi pospremil z besedami, da so obtožbe brez podlage, saj da sta Facebook Marketplace in Facebook Dating del zelo kompetitivnega trga. Dodali so, da venomer razvijajo nove in izboljšane storitve, ki so odgovor na potrebe uporabnikov. Napovedali so polno sodelovanje v preiskavi, kjer kanijo dokazati, da je nepotrebna.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook Dating ne sme v Evropo

Oddelek: Novice / Zasebnost
4010672 (7426) simnov
»

Evropska komisija začela preiskavo Googla in Facebooka zaradi GDPR

Oddelek: Novice / Tožbe
73982 (3243) zuzelka
»

Facebook Dating premierno v Kolumbiji

Oddelek: Novice / Zasebnost
237670 (6451) blackbfm
»

EU: Facebook je glede prevzema WhatsAppa zavajal

Oddelek: Novice / Tožbe
227310 (6107) čuhalev
»

Na Facebooku še vedno dostopne pred štirimi leti izbrisane fotografije

Oddelek: Novice / Zasebnost
2910442 (7951) antonija

Več podobnih tem