» »

Kupljen nov PC, procesor se pregreva?

Kupljen nov PC, procesor se pregreva?

Horzen ::

Pozdravljeni, spet nov problem.

Kupil sem nov PC preko spleta prešnji ponedeljek, pa se procesor z stock intel hladilnikom pri obremenitvi(igricah: Crysis Remastered recimo, CoD Warzone,... ) segreje na 100°C, 90°C doseže že po 1min pri max 30% obremenitve (@task manager). Idle temperatura pa je 40°C. Gor je majehn stock intel ventilator/hladilnik ki i7-10700f komaj dohaja. Tudi full glasen je posledično samo zaradi procesorja. A je to stvarna napaka. Ali mi lahko zamenjajo/dogradijo za večji hladilnik? ... Imam še 7 dni cajta vrniti brez vprašanja ampak me vseneno zanima kaj bi naredili ob tem problemu. Pač z googlanjem sem našel da je veliko uporabnikov tega procesorja ki imajo stock intel hladilnik zelo nezadovoljnih zaradi pregrevanja. Rešitev je seveda primeren večji hladinik, vendar na čigave stroške?

Hvala za pomoč.

lp
  • spremenilo: Horzen ()

profii ::

Kak pa je ta nov PC? Sestavljen po komponentah? Brendiran?

Brendiran bi se lahko reklo. Pač prodan kot delujoča celota.

bobby ::

Horzen je izjavil:

Pozdravljeni, spet nov problem.

Kupil sem nov PC preko spleta prešnji ponedeljek, pa se procesor z stock intel hladilnikom pri obremenitvi(igricah: Crysis Remastered recimo, CoD Warzone,... ) segreje na 100°C, 90°C doseže že po 1min pri max 30% obremenitve (@task manager). Idle temperatura pa je 40°C. Gor je majehn stock intel ventilator/hladilnik ki i7-10700f komaj dohaja. Tudi full glasen je posledično samo zaradi procesorja. A je to stvarna napaka. Ali mi lahko zamenjajo/dogradijo za večji hladilnik? ... Imam še 7 dni cajta vrniti brez vprašanja ampak me vseneno zanima kaj bi naredili ob tem problemu. Pač z googlanjem sem našel da je veliko uporabnikov tega procesorja ki imajo stock intel hladilnik zelo nezadovoljnih zaradi pregrevanja. Rešitev je seveda primeren večji hladinik, vendar na čigave stroške?

Hvala za pomoč.

lp

tale link bo zate,.. pa poskrolej do točke, ko odmontava proc,..

Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bobby ()

DarwiN ::

Verjetno je power limit nastavljen previsoko.. Greš v bios in nastaviš PL1 in PL2 limit na 65W, pa bo vse štimalo, ampak bo procesor seveda mal počasnejši.. Bo pa še vedno deloval po specifikacijah, tko da ti trgovina ni dolžna ničesar..

Lahko pa kupiš en cooler za 30EUR in zmontiraš.

Katero matično imaš in kako sta nastavljena power limita v biosu?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

aja, no pa še tole,.. mislim ,da je tole direktno zate

sbawe64 ::

Namontiraj
Hyper 212 EVO
Dark Rock 4
Nekaj od Noctua
Obstaja st namenska tema o CPU hladilnikih ?

Deseti i7 je pečka.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

blackbfm ::

Stock hladilnik od intla je joke.

DarwiN je izjavil:

Verjetno je power limit nastavljen previsoko.. Greš v bios in nastaviš PL1 in PL2 limit na 65W, pa bo vse štimalo, ampak bo procesor seveda mal počasnejši.. Bo pa še vedno deloval po specifikacijah, tko da ti trgovina ni dolžna ničesar..

Lahko pa kupiš en cooler za 30EUR in zmontiraš.

Katero matično imaš in kako sta nastavljena power limita v biosu?

Ja verjetno je. Sodeč po Youtube komentarjih videa ki ga je prilepil Bobby. Hvala.
Nisem pa šel v bios specifično gledat.

Mozno je tut da plosca po svoje navija procesor, npr asus temu reče "multicore enhancement".. Ta sranja je treba izklopit ker grejo mimo Intelovih specifikacij

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

https://www.intel.com/content/www/us/en... - tako napisano da nič ne povejo 0_o
https://www.techcenturion.com/optimal-t... - ja očitno je vse to moderno čipovje okrog 100°C max...

Torej kaj če hočem PC obdržati garancijo potem mora servis/trgovina vgraditi na moje stroške boljši hladilnik?

Plata je Gigabyte Z490M

Zgodovina sprememb…

Za začetek pejt v bios in preklopi "Enhanced Multi-Core Performance" na DISABLED.. Shrani nastavitve in poročaj o temperaturah.

Torej kaj če hočem PC obdržati garancijo potem mora servis/trgovina vgraditi na moje stroške boljši hladilnik?

Garancija nima veze s pregrevanjem, ok načeloma komponente drzijo dlje z ustreznim hlajenjem. Procesor sicer zniza zmogljivost da ne preseze kritične temp, torej poleg pregrevanja je fora da zaradi tega dejansko procesorja sploh ne izkoriscas do konca

Stock intel cooler je za i3, pogojno i5.. Za i7 mi ni jasno zakaj ga sploh dajejo zraven

opeter ::

A niso zraven i7 dajali neke variante s toplotno cevjo?
Popravek 1: zamešal sem. To je bilo pri AMD-jih (glejte spodnji anandtechov članek).

Popravek 2: nisem vedel, da v zadnjem času dajo te nizkoprofilne hladilnike tudi zraven i7. Hmmm ...

Tu pa je ena starejša primerjava intelovih hladilnikov. Kolikor gledam, se kaj dosti ni spremenilo.
https://www.anandtech.com/show/10500/st...

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

• spremenil: opeter ()

DarwiN je izjavil:

Za začetek pejt v bios in preklopi "Enhanced Multi-Core Performance" na DISABLED.. Shrani nastavitve in poročaj o temperaturah.

Preiskusil na Cod Warzone... isto. 100°C doseže po par min in tam ostane.

Za spreminjati power limit pa nisem našel v biosu.

Sej tale Multicore Performance bi ravno naj znižal power limite na Gigabyte ploščah.. Vsaj tako pravi google.. Ampak praviš da ne pomaga. :(

TheBlueOne ::

Horzen je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Preiskusil na Cod Warzone... isto. 100°C doseže po par min in tam ostane.

Si pogledal osnove? Ce je hladilnik prav vpet, ce je termalna pasta v stiku...

Nisem še odpiral PCja.

V garanciji je mašina, nalepka gor. To mora servis rešiti po mojem. Drugače naj mi dajo večji hladilnik? Ali kako se lotiti zadeve?

Zgodovina sprememb…

Wrop ::

A niso te nalepke že passe?
Drugače pa nesi PC kjer si ga kupil in naj ti vgradijo malo boljši hladilnik. Odkartal boš še verjetno med 40-70 €.
Je pa vsekakor precej neresno, da te Intel stock hladilnike pri teh i7 vgrajujejo v računalnike.

Nalepke v osnovi ne bi smele bit vec problema. Dokazujejo samo to, da je bilo v racunalnik posegano in v primeru fizicne poskodbe komponente je strgana nalepka lahko dokaz za zavrnitev garancije. To j epa vse. Ce me spomin ne vara, na nalepki tudi nekaj pise. Preberi. Mislim pa, da ne sme pisati, da je strgana nalepka ze v startu razlog za zavenitev garancije.

Trgovina ni kriva, da je ta cooler ti namontirala ker je to stock cooler, ki pride zraven proca. Lahko bi te morda opozorili, da se zna to dogajat ampak,...

filip007 ::

Ja jajca ne, od Intela.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

hojnikb ::

https://links.si/hladilnik-lc-power-lc-...

tale hladilnik nabavi, bo muchos bolši od stock, čeprav je pocen. Za nalepko čez ohišje se pa ne sekiri.
#brezpodpisa

Han ::

neverjetni99 ::

Zato pa se ne kupuje teh "prebuild" računalnikov, oz sestavljenih, ker imajo zraven prenavite cene, najslabše možne komponente. Kupi en hladilnik za procesor cca 30€, recimo kakšen Arctic freezer e34/e34duo, bequiet pure/dark rock, Coolermaster hyper evo 212x itd. Bo razlika dan in noč

Update,

So mi zmontiral danes v 1h za slabih 60€ hladilnik z ventilatorjem, sedaj je temperatura v Crysis Remastered in recimo CoD Warzone okrog 60°C. Torej 40°C manj kot prej.^^ To je z izklopljenim multi core performancem. Sedaj bom testiral še z vklopljenim MCP.

Bwaze6 ::

Jaz bi jih nekam poslal že zaradi prvotne sestave, ki je bila očitno nedelujoča. :P Kako si sploh drznejo dati tak polizdelek iz rok? Predvidevajo, da bodo ljudje le browsali in poganjali videe, najhujše obremenitve pa bodo "real world" odpiranje Wordovih in Excelovih majhnih datotekic?

To so ti pač sestavljeni računalniki.. Klasika. In predvidevam, da so ga za povrh še dodatno nategnili in mu za 60€ zmontirali ~40€ vreden cooler. :)

Mislim da je kr realna cena za hladilnik ETS-T50 AXE ARGB.

lp

Pismo, a je možno da je prešvoh napajalnik 550W, konfiguracija je i7-10700F + RTX 3060 Ti?

Z MCP vklopljenim sem pognal Crysis Re. in mam manjši frame rate =/ kot z MCP disabled .

Močno dvomim, da bi se to tako pokazalo. Če je prešvoh napajalnik, se ponavadi sesuva, ne pa upočasnijo FPS.

aha pač ok, to je bila edina nastavitev ki sem jo spremenil pa sem mislil da bi bilo mogoče to posredi.

kater napajalc pa je not?
#brezpodpisa

Klasika. In predvidevam, da so ga za povrh še dodatno nategnili in mu za 60€ zmontirali ~40€ vreden cooler. :)

Za tak procesor bi itak rabil after market.. Sicer pa je 20 eur za delo ok, ti delas zastonj al kako?

Delo mu boš računal, potem ko si mu prodal napol nefunkcionalen računalnik?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

Zaje*al je intel ker daje crap cooler zraven brez opozorila. kot sestavljalec/kupec/whatever predvidevas da bo zadoscal.. To da proc potegne 200 watt je pac neka posebnost, po specifikacijah zre zgolj 65w

Teh 20 eur montaze bi v vsakem primeru plačal

hojnikb je izjavil:

kater napajalc pa je not?

LC power 6550.

FireSnake ::

hojnikb je izjavil:

https://links.si/hladilnik-lc-power-lc-...

tale hladilnik nabavi, bo muchos bolši od stock, čeprav je pocen. Za nalepko čez ohišje se pa ne sekiri.

In, če mu zavrnejo garancijo (pa jo bo rabil) mu boš ti kril stroške?
Al kako?

To pečko bo res treba hladiti z boljšim hladilnikom.
A naj mu ga vgradijo na servisu.
Možno je, da se dogovori, da mu to naredijo zastonj. Da samo hladilnik plača.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Neobstoječa nalepka čez ohišje _nemore_ bit razlog za zavrnjeno garancijo. Če nimaš pojma, nimaš pojma.
#brezpodpisa

alba ::

Prosim, če lahko kdo napiše seznam komponent primernih za grafično oblikovanje (Adobe Photoshop, Illustrator, Lightroom,...)

Pa se mora pregrevati, da bo v skladu z naslovom teme?

Drugače pa poglej recenzije na Puget Systems:

11th Gen Intel Core CPU Review Roundup

Ryzen 5900x ima dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo, če ga dobiš po normalni ceni, pa tudi cenejši Ryzen 5000 procesorji so v vsem boljši od Intela, ko gledamo productivity.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bwaze6 ()

opeter ::

alba je izjavil:

Prosim, če lahko kdo napiše seznam komponent primernih za grafično oblikovanje (Adobe Photoshop, Illustrator, Lightroom,...)

Mac mini M1 s 16 GB RAMa ter čim več SSDja.
https://www.computeruniverse.net

Lahko pa rešiš tudi z zunanjim SSD-jem z USB-C povezavo, potem je dovolj tudi 256 GB-ni model.

Žal pa se M1 model ne bo pregreval, torej je malo izven teme.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

FireSnake ::

hojnikb je izjavil:

Neobstoječa nalepka čez ohišje _nemore_ bit razlog za zavrnjeno garancijo. Če nimaš pojma, nimaš pojma.

Ne more se piše narazen.
Še enkrat: če bo firma trmarila kdo bo njegov "odvetnik"? Ti? A ne?
Kako pa potem?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pregrevanje CPU in GPU

Oddelek: Pomoč in nasveti
281729 (104) WizzardOfOZ
»

i7 10700 CPU

Oddelek: Pomoč in nasveti