Forum » Šola » Programer brez diplome 2021
Programer brez diplome 2021
Temo vidijo: vsi
Meiniken ::
ITT: Vsaj diploma al pa nič!
Also ITT: Že srednja šola je dost!
Vsak zagovarja to kar je dosegel v življenju. Diplomiranec pač serje po vseh, ki nimajo vsaj diplome, medtem ko jih nekdo z zaključeno srednjo šolo pelje scat
Sicer se pa ne da preveč posploševat. Oceniti je potrebno vsakega posameznika.
Also ITT: Že srednja šola je dost!
Vsak zagovarja to kar je dosegel v življenju. Diplomiranec pač serje po vseh, ki nimajo vsaj diplome, medtem ko jih nekdo z zaključeno srednjo šolo pelje scat
z0mbie ::
secops ::
Tiste sintakse se lahko nauči vsak, vsega ozadja pa ne tako zlahka. In tu ti pravi papir lahko pride še kako prav.
Ozadja se naučiš s prakso, s programiranje, ne s študijem matematike.
Reči, da ti je fax matematike dal potrebno ozadje je podobno, kot bi jaz rekel, da mi je igranje streljačine dalo razumevanje ozadja. Tudi tam sem marsikaj bolje razumel in se naučil o svetu, posebej o tem, da je za uspeh najbolj pomembna volja/želja po uspehu.
Ker so faksi znani po tem, da uničijo vso voljo je bolje, če se programirat naučiš sam, vsaj obržiš voljo.
Ozadja stancanja spletnih strani mogoče res. Za kakšne bolj napredne stvari kjer potrebuješ se kaj več kot for loop in eno knjižnjico pač ne. Kako boš iskal 1000 in eno najoptimalnejšo pot glede na strankine parametre in želje brez znanja teorije grafov? Kako ustvarjal nove machine learning algoritme brez odličnega znanja statistike? Modeliranje, Funkcijsko programiranje in matematika je praktično eno in isto, razne hash tabele (kripto, tebe gledam) in kriptiranje prav tako, hitra fourierova transformacija (in s tem tudi fourierova transformacija) je gonilo analize vseh signalov, SQL je čista relacijska algebra, funkcijsko programiranje in teorija programskih jezikov (iz katere pride vse) je oboje sama matematika, da si zagotovo prepričan da neka nova stvar oz algoritem deluje pravilno je treba to dokazati, spet sama matematika... Sam še vedno velik del dela opravim na "papir". Nič ti ne koristi, če znaš vso sintakso sveta če ne znaš niti z psevdokodo najti optimalne rešitve. In to znanje "psevdokode" je najvrednejše. To je kot načrt, in po načrt bo znal tudi marsikateri obrtnik napisati stvar. Ampak za napisati načrt, pa potrebuješ nekaj več česar ti nobeno znanje sintakse ne da. Seveda ne trdim da je zdaj matematika edini pomemben študij. Ampak vse te stvari se učiš med tudi neracunalniskimi predmeti. Recimo med dokazom recimo (enega random izreka) rollovega izreka in dokazom pravilnosti recimo bellman Fordovega algoritma ni tako velike razlike. Znanje ki ga dobiš pri enem ti zelo koristi pri drugem. In to je razlog za katerega trdim, da je papir bil dokaz da znam razmišljati in gledati na računalniški problem globje.
Kaj pa misliš, da počne VEČINA developerjev v Sloveniji? Glede na rezultate ankete, kjer je mediana med 2000€ in 2500€ bruto, bi rekel, da nič pretirano kompleksnega, so običajni obrtniki. Za postavitev strežnika in razvoj neke enostavne aplikacije ne potrebuješ znanja teorije grafov ali statistike, rabiš kilometrino, ne pa faksa. No in če je večina developerjev v Sloveniji takšnih, potem lahko uporabiš svoje pridobljeno analitično razmišljanje in hitro ugotoviš s kakšnim tipom developerjev se na slo-techu pogovarjaš in zakaj si večina ne deli tvojga pogleda na diplomo in uporabnost tvojega znanja.
showsover ::
Kakovosten programer je absolutno možen brez faksa, jasno; faks te bolj teoretično podkuje. Če bi jaz bil googlov zaposlovalec, bi verjetno zaposlil kar oba, če bi se oba znašla kot kandidata. Navadno so uporabljeni kakšni online testi, da se ne izgublja časa s tem, kjer pridejo do izraza različne spretnosti, potrebnih za programersko vlogo - od splošnih alfa-numeričnih obdelovanj do grafičnih traverzij z unit-testiranjem robnih scenarijev in časovno kompleksnost rešitve. To načeloma velja, če ste trženi kot malo bolj zanesljivi pogodbeniki in bi radi v svoji vlogi ostali in vzdrževali nek standard.
Načeloma pa je tako - od formalnih priznanj in certifikacij glava ne boli.
PS: Ena zanimivost še, nisem vedel, da je moj nov mlad sosed predavatelj robotike - v tujini (ne, ni MIT, žal, je ostal v EU :). Moram naredit kak piknik, po mojem bo kar za, ker si vedno pomahamo :-)
Načeloma pa je tako - od formalnih priznanj in certifikacij glava ne boli.
PS: Ena zanimivost še, nisem vedel, da je moj nov mlad sosed predavatelj robotike - v tujini (ne, ni MIT, žal, je ostal v EU :). Moram naredit kak piknik, po mojem bo kar za, ker si vedno pomahamo :-)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: showsover ()
Če bi jaz bil googlov zaposlovalec, bi verjetno zaposlil kar oba, če bi se oba znašla kot kandidata.
Jasno. Pogovarjal sem se z nekim zaposlovalcem v ZDA (precej velika firma) in mi je rekel, da, ce naleti na dobrega programerja, ga bo zaposlil, tudi, ce ga trenutno nima kam dati, tudi, ce mu bo sedel na "benchu", samo zato, da ga bo imel na voljo, ko ga bo rabil. Ker, ko ga bos rabil ga ne bos dobil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: z0mbie ()
m0LN4r ::
Tipicno slo-tech, iz enga extrema v drug extrem. Nazalost ni vseeno kdo in pod kaksnimi pogoji isce. Ali isces prakso, prvo zaposlitev brez izkusenj ali pa ze imas prakso/izkusnje iz realnega sektorja.
Diploma je samo en dodaten filter za nekatere manj pogumne pa odskocna deska. Diploma brez prakticnega znanja te pripelje samo do neke starterske sluzbe, kjer se bos dejansko kaj naucil, ce se do takrat nisi.
Najboljse je tole:
Diploma je samo en dodaten filter za nekatere manj pogumne pa odskocna deska. Diploma brez prakticnega znanja te pripelje samo do neke starterske sluzbe, kjer se bos dejansko kaj naucil, ce se do takrat nisi.
Najboljse je tole:
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
SloKin ::
Se vedno cakam, da se kdo loti in pogleda oglase velikih in mi pokaze oglase v katerih ni omenjena diploma. Kuall? Z0mbie? Vidva sta najvecja zagovornika: diploma brez veze...
Se vedno cakam, da se kdo loti in pogleda oglase velikih in mi pokaze oglase v katerih ni omenjena diploma. Kuall? Z0mbie? Vidva sta najvecja zagovornika: diploma brez veze...
Ne lazi. Nikjer nisem rekel da je diploma brez veze. Je pa brez veze prepucavanje snobov, kot, da ima diploma ne vem kaksen vpliv. Po 4 letih dela v industriji ali 4 letih dela za diplomo, bo tisti, ki je opravljal prakticno delo bolj zaposliv in bolj zazelen. Cez 8 let bo mogoce diploma pozela prve sadove. Sposoben bo dobil sluzbo. Nesposoben je ne bo. Ne glede na diplomo.
In glede na tvoje snobovstvo in zasoljenost mislim, da si ravno tipicen primer, kako diploma cisto nic ne pomaga, ce si nesposoben. Nesposobnes z diplomo bo pac postal zagrenjen, da ni pravicno, da svet njegovo stasansko znanje ignorira. Pa ne ignorira njegovega znanja ampak njegovo nesposobnost nekaj iz tega znanja narediti. Ker na koncu steje rezultat.
In pri "time to market" filozofiji, ki danes vlada, skupaj z internetom, ki omogoca dostop do znanja, ki ni vec monopoliziran s strani institucij, se lahko vsak sposoben nauci tocno tistega dela teorije, ki ga rabi za svoje delo. Ali pa tistega dela teorije, ki ti jih faks (z 20 let istimi skriptami za ucenje) ne ponudi. Ali se bo ali ne, je pac stvar posameznika.
Zgodovina sprememb…
jernejl ::
Saj to delajo na faksu.
Omg... mislim, da bi morali pocasi vzeti "red pill".
Dajmo se malo zazreti, kako funkcionirajo faksi. Glede na kolicino vpisov dobijo doloceno kolicino denarja. Ali se slucajno komu zdi, da je to motiv, da jim je v interesu, da spustijo skozi samo najboljse? "Sposobne"?
Zgodovina sprememb…
Mike_Rotch ::
Diploma je tudi jasen znak, da si sposoben nek daljsi projekt (kar študij definitivno je) tudi dokončati kljub vmesnim preprekam.
Tole lahko pogledaš tudi z druge strani. Niso vsi projekti vredni, da jih zaključiš. Mogoče je za koga diploma znak, da človek ne zna kritično presoditi katere stvari so vredne njegovega časa in katere ne.
Saj to delajo na faksu.
Omg... mislim, da bi morali pocasi vzeti "red pill".
Dajmo se malo zazreti, kako funkcionirajo faksi. Glede na kolicino vpisov dobijo doloceno kolicino denarja. Ali se slucajno komu zdi, da je to motiv, da jim je v interesu, da spustijo skozi samo najboljse? "Sposobne"?
Verjetno si eden od tistih, ki faksa znotraj še niso videli.
Pri nas se je do zadnjega letnika obdržala približno desetina vseh, ki so se vpisali v prvi letnik.
Če bi šlo samo za denar, bi na faksu prirejali žurke in bi jih v zadnjem letniku bilo še več, kot se jih je vpisalo v prvega. In vsi bi seveda dobivali same desetke. No, naj ti pojasnim, da je tvoja predstava faksa popolnoma zgrešena.
Mislim, da vem, cesa snobi ne razumete.
Ko imas enkrat podjetje, so priotitete druge kot pri teoretiku.
Stejejo nezakomplicirane zadeve. Ce so prihodki manjsi ali enaki kot odhodki zapres podjetje. Ce so prihodki nekajkratnik odhodkov (place,...) potem je vse vredu.
Zaposlovanje ljudi je odhodek. Vecja kot je verjetnost, da bo odhodek dal veckratnik prihodka, vecja je verjetnost, da ga bos zaposlil. Ce ti pride diplomiranec brez prakse to pomeni, da ti bo nekdo drug produciral manj prihodkov, zato, ker bo moral mentorirati nekoga s samo teoreticno podlago, razen tega bo placevalo, recimo temu diplomanta, dokler ne bo uporaben. In to najmanj 2 leti (pa je po mojih izkusnjah vec, so mi bili pa vsi hudo hvalezni za mentorstvo). Zdaj je pa vprasanje, ali bo podjetje slo v to investicijo? Ali res rabi nekoga, ki raztura algoritme in podatkovne strukture (tukaj recimo google in njegova birokracija hudo brca v temo).
Ta novega pa res ne. V starem sem bil do diplome kar precej udomacen. Kar bi brez svojega snobovstva lahko dojel iz mojih zapisov. Delal sem z letalskim inzenirjem iz Srbije, ki je po mojem mnenju najboljsi programer, kar sem ga kadarkoli srecal (pa imam huuuud pedigre) in s kopico FRIjevcev, ki sem jim bil mentor, nekaj jih je prezivelo, nekaj ne. Tako, da FU. In s to mentaliteto bos imel hude tezave dobiti sluzbo, vecvrednostni kompleks se hitro opazi ze na razgovoru, preizkusne dobe pa ne bos prezivel s takim attitudom.
Ko imas enkrat podjetje, so priotitete druge kot pri teoretiku.
Stejejo nezakomplicirane zadeve. Ce so prihodki manjsi ali enaki kot odhodki zapres podjetje. Ce so prihodki nekajkratnik odhodkov (place,...) potem je vse vredu.
Zaposlovanje ljudi je odhodek. Vecja kot je verjetnost, da bo odhodek dal veckratnik prihodka, vecja je verjetnost, da ga bos zaposlil. Ce ti pride diplomiranec brez prakse to pomeni, da ti bo nekdo drug produciral manj prihodkov, zato, ker bo moral mentorirati nekoga s samo teoreticno podlago, razen tega bo placevalo, recimo temu diplomanta, dokler ne bo uporaben. In to najmanj 2 leti (pa je po mojih izkusnjah vec, so mi bili pa vsi hudo hvalezni za mentorstvo). Zdaj je pa vprasanje, ali bo podjetje slo v to investicijo? Ali res rabi nekoga, ki raztura algoritme in podatkovne strukture (tukaj recimo google in njegova birokracija hudo brca v temo).
Verjetno si eden od tistih, ki faksa znotraj še niso videli.
Ta novega pa res ne. V starem sem bil do diplome kar precej udomacen. Kar bi brez svojega snobovstva lahko dojel iz mojih zapisov. Delal sem z letalskim inzenirjem iz Srbije, ki je po mojem mnenju najboljsi programer, kar sem ga kadarkoli srecal (pa imam huuuud pedigre) in s kopico FRIjevcev, ki sem jim bil mentor, nekaj jih je prezivelo, nekaj ne. Tako, da FU. In s to mentaliteto bos imel hude tezave dobiti sluzbo, vecvrednostni kompleks se hitro opazi ze na razgovoru, preizkusne dobe pa ne bos prezivel s takim attitudom.
Zgodovina sprememb…
sbawe64 ::
Tipicno slo-tech, iz enga extrema v drug extrem. Nazalost ni vseeno kdo in pod kaksnimi pogoji isce. Ali isces prakso, prvo zaposlitev brez izkusenj ali pa ze imas prakso/izkusnje iz realnega sektorja.
Najboljse je tole:
S prakso v podjetjih so od lani naprej težave
https://www.spiegel.de/wirtschaft/unter...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Zaposlovanje ljudi je odhodek. Vecja kot je verjetnost, da bo odhodek dal veckratnik prihodka, vecja je verjetnost, da ga bos zaposlil. Ce ti pride diplomiranec brez prakse to pomeni, da ti bo nekdo drug produciral manj prihodkov, zato, ker bo moral mentorirati nekoga s samo teoreticno podlago, razen tega bo placevalo, recimo temu diplomanta, dokler ne bo uporaben.Uporabe orodij in programskega jezika se naučiš v nekaj dneh ali tednih. Matematike (in logike) se morda nikdar ne boš mogel naučiti, če si dovolj nesposoben. Nekoga, ki obvlada matematiko, boš precej lažje in hitreje naučil obvladovati neko orodje ali programski jezik, kot boš nekoga, ki obvlada sintakso nekega programskega jezika, naučil matematike.
Poleg tega se orodja spreminjajo in znanje dela z orodji precej hitreje zastara kot bazična znanost.
Precej nesmiselno je zaposliti nekoga, ki morda nikdar ne bo zmogel reševati kompleksnih problemov, samo zaradi tega, ker zna Delphi ali PHP, ki sta danes blazno popularna jezika in se ju da naučiti v nekaj dneh, čez deset let pa ju morda ne bo več.
Je pa seveda tudi marsikaj odvisno od tega, kaj sploh počneš. Če delaš spletne strani za lokalne gostilničarje in gasilce, boš pač poiskal nekoga, ki bo že prvi dan lahko začel s štancanjem, ker pozna določena orodja/cms/programski jezik. Če iščeš nekoga za bolj dolgoročno sodelovanje pri resnejših projektih, je poznavanje konkretnih orodij precej bolj nepomembno od sposobnosti reševanja problemov.
In s to mentaliteto bos imel hude tezave dobiti sluzboJaz služb ne iščem, ampak jih dajem. Vseeno hvala za skrb.
vecvrednostni kompleks se hitro opaziTo velja predvsem za tiste, ki se vam zdi, da ste požrli vso pamet tega sveta in znate in zmorete vse bolje od profesorjev na faksih ter njihovo početje dajete v nič. Jaz bistveno bolj zaupam ocenam petdesetih profesorjev, kot pa recimo tvoji oceni, ko je treba ugotavljati kompetence nekega posameznika. S takim večvrednostnim kompleksom boš najbrž zmeraj omejen na projekte z nizko dodano vrednostjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
bluefish ::
Kot v številnih drugih debatah na forumu in tudi nasploh se gre tudi tu v primerjavo ekstremov.
Na eno stran se postavlja genija, ki ima pri 25. letu starosti 25 let programerskih izkušenj, na drugo stan pa ne ravno sposobnega svežega diplomanta, ki se je tekom študija le piflal teorijo ter pridobival delovne izkušnje s strežbo bureka (potem je pa morda spisal zaključno nalogo naslovljeno Pomeni bureka v Sloveniji - ja, na FDV-ju dejansko obstaja).
Realnost je pač ta, da sta to primera z začetka in konca Gaussove krivulje, ne sredina.
Na eno stran se postavlja genija, ki ima pri 25. letu starosti 25 let programerskih izkušenj, na drugo stan pa ne ravno sposobnega svežega diplomanta, ki se je tekom študija le piflal teorijo ter pridobival delovne izkušnje s strežbo bureka (potem je pa morda spisal zaključno nalogo naslovljeno Pomeni bureka v Sloveniji - ja, na FDV-ju dejansko obstaja).
Realnost je pač ta, da sta to primera z začetka in konca Gaussove krivulje, ne sredina.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
ker zna Delphi ali PHP, ki sta danes blazno popularna jezika in se ju da naučiti v nekaj dneh, čez deset let pa ju morda ne bo več.
Ok, razen tega, da sta tole ze precej "out" jezika in ne dvomim, da se jih na faksu se vedno ucijo, skupaj z Oberonom, dvigne vsakomur normalnemu obrv "znanje jezika vs. znanje \"znanosti\"". Ker znanje jezika je kaj, poznavanje besed? To je nekaj cisto locenega, diametralnega z znanjem programiranja mar ne? In tisti, ki "zna jezik", se ne bo nikoli mogel nauciti nic drugega (razen Oberona). In karksenkoli FRIjevc ne bo nikoli v zivljenju mogel obvladati nobenega jezika razen whiteboardinga. Ma daj, get a life.
Pa hvala za cenzuro bluefish.
Zgodovina sprememb…
kuall ::
Kako boš iskal 1000 in eno najoptimalnejšo pot glede na strankine parametre in želje brez znanja teorije grafov?
Ne razumeš, da se programer ne ukvarja samo z matematičnimi problemi. Daleč od tega. Ukvarja se z vsem možnim, poslovnimi problemi, itd. Odvisno od tega, kaj programira. Tam ti študij matematike nič ne pomaga. Neko posploševanje, da je programiranje enako matematiki bi pričakoval od starih tet, ne pa od slo tech uporabnikov.
kar se teoretičnega znanja tiče pa sem jaz po moje v svojem prostem času naredil več tega razmišljanja kot bi mi lahko dal faks. torej mi nič ne manjka kar se mentalnih kapacitet tiče.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kuall ()
Ja, izkušnje so čez 10 let vredne nič. Matematika je čez 10 let vredna enako. Algoritmi, podatkovne strukture, kotne funkcije, matrične enačbe... iz časa Delphija/Pascala še zmeraj delujejo enako kot so delovale takrat.ker zna Delphi ali PHP, ki sta danes blazno popularna jezika in se ju da naučiti v nekaj dneh, čez deset let pa ju morda ne bo več.
Ok, razen tega, da sta tole ze precej "out" jezika
in ne dvomim, da se jih na faksu se vedno ucijoSploh ne razumeš, kaj je point faksa. Učenje sintakse posameznih programskih jezikov prav gotovo ne.
Ker znanje jezika je kaj, poznavanje besed? To je nekaj cisto locenega, diametralnega z znanjem programiranja mar ne?Prvo je kodiranje, drugo programiranje. Drugo je mnogo več kot prvo.
In tisti, ki "zna jezik", se ne bo nikoli mogel nauciti nic drugega (razen Oberona).Če je sposoben, se bo naučil tudi matematike. Ampak zakaj ne bi zaposlil takega, ki to že kar zna, ker je hodil na faks.
in ne dvomim, da se jih na faksu se vedno ucijoSploh ne razumeš, kaj je point faksa. Učenje sintakse posameznih programskih jezikov prav gotovo ne.
O razumem, zelo dobro. Samo ti v svojih snobizmih ne razumes, da faks ni edini nacin, da se naucis potrebnega za resitev problema. Verjetno, ker imas sam tezave z razumevanjem, ce ti nekdo necesa ne razlozi. Nekateri pa tega pac ne rabijo.
Matematika je čez 10 let vredna enako. Algoritmi, podatkovne strukture, kotne funkcije, matrične enačbe... iz časa Delphija/Pascala še zmeraj delujejo enako kot so delovale takrat.
Prosi bluefisha, da ti naredi anketo, kolikokrat je kdo tule, ki programira potreboval matricne enacbe. Te casi, ko je treba zadevo od atoma dalje izumljat so mimo. Se memorije nihce vec ne pozna dovolj, da bi poznal fragmentacijo, ciscenje spomina za sabo je pa tak hud napor ali pravilna alokacija velikosti (fucking osnovnosolska matematika) je pa najvecji problem clovestva, tako velik, da se redno omenjata kot no-go za c/c++ (pozabi na smart pointerje, to se ze slisi prezakomplicirano, uuuu, pointer... horror.... grem raje burek prodajat).
Zgodovina sprememb…
A110 ::
Kuall Ti ne razumeš da se računalniški problemi vecinoma rešujejo tako, da se razčlenijo na manjše in prevajajo na že poznane (podobne) probleme. Zelo podobno matematičnim izpeljavam. In tu je podobnost. Pri študiju matematike (in fizike) dobiš način razmišljanja ki te uči ravno tega. Ne gre se tu da se uporablja neposredno matematika (marsikdaj kljub temu se in pa tudi vsi programski jeziki imajo matematično/logično osnovo) ampak da se uporablja zelo podoben način razmišljanja, sklepanje. In tega se Neda naučiti čez noč. Po 3 letih drkanja točno tega pa ti že nekaj pride v kri in zato pravim da je bil moj papir jasen znak da razumem stvari kljub temu da sem bil zgolj povprečen koder in nisem imel nič pametnega (z izjemo nekaj razmeroma zahtevnih algoritmov) za pokazati. Pa nimam jaz nič proti tistim ki delajo bolj "obrtniška" programerska dela ker so ta se vedno razmeroma vredu plačana za slovenske razmere ampak želim povedati da ti ustrezen papir na začetku kariere ko nimaš za pokazati kaj dosti lahko odpre marsikatera vrata ter marsikaj pove o tebi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A110 ()
showsover ::
Okay, whuteva... Koliko bi vaju zanimalo remote delo za slovenskega posrednika, ki plačuje 2x slovenske povprečne plače?
O razumem, zelo dobro. Samo ti v svojih snobizmih ne razumes, da faks ni edini nacin, da se naucis potrebnega za resitev problema.
Ravno nasprotno. Ti v svojih snobizmih ne razumeš, da je faks eden izmed načinov, da se naučiš potrebnega znanja za reševanje problemov. Zato se ti zmotno zdi, da je faks enako nefaks. Seveda je to neumnost na kvadrat. V resnici si s tem svojim zadnjim stavkom priznal, da je faks veliko bolje kot nefaks, le svoje besede se moraš še naučiti razumeti.
Kuall Ti ne razumeš da se računalniški problemi vecinoma rešujejo tako, da se razčlenijo na manjše in prevajajo na že poznane (podobne) probleme. Zelo podobno matematičnim izpeljavam. In tu je podobnost. Pri študiju matematike (in fizike) dobiš način razmišljanja ki te uči ravno tega. Ne gre se tu da se uporablja neposredno matematika (marsikdaj kljub temu se in pa tudi vsi programski jeziki imajo matematično/logično osnovo) ampak da se uporablja zelo podoben način razmišljanja, sklepanje. In tega se Neda naučiti čez noč. Po 3 letih drkanja točno tega pa ti že nekaj pride v kri in zato pravim da je bil moj papir jasen znak da razumem stvari kljub temu da sem bil zgolj povprečen koder in nisem imel nič pametnega (z izjemo nekaj razmeroma zahtevnih algoritmov) za pokazati. Pa nimam jaz nič proti tistim ki delajo bolj "obrtniška" programerska dela ker so ta se vedno razmeroma vredu plačana za slovenske razmere ampak želim povedati da ti ustrezen papir na začetku kariere ko nimaš za pokazati kaj dosti lahko odpre marsikatera vrata ter marsikaj pove o tebi
Se pravi, ce 3 leta drkas enadzbe na papir ali 3 leta drkas razclenitev problema v programskem jeziku, je to cisto nekaj drugega?
Pa da ne bo pomote, pred 20 leti bi se celo strinjal s potrebo po matematiki, ko smo se bite flipali. Danes? Tega ne dela nihce vec, na prvem code reviewu bos odletel ker si zbasal v 64 bitni integer 64 stanj preko shifanja in bos veselo popravljal na struct{ bool ... }.
Zgodovina sprememb…
Invictus ::
Ne lazi. Nikjer nisem rekel da je diploma brez veze. Je pa brez veze prepucavanje snobov, kot, da ima diploma ne vem kaksen vpliv. Po 4 letih dela v industriji ali 4 letih dela za diplomo, bo tisti, ki je opravljal prakticno delo bolj zaposliv in bolj zazelen. Cez 8 let bo mogoce diploma pozela prve sadove. Sposoben bo dobil sluzbo. Nesposoben je ne bo. Ne glede na diplomo.
To je miselnost slovenskega garažnega lastnika firme...
Na faksih se dela precej, samo mogoče ne v jezikih, ki jih uporablja nekaj slovenskih firm. NA FRI je toliko prakse, da ni neke panike. Sam lastniki firm bi radi s faksa nekoga, ki že obvlada njihove butaste arhitekturne odločitve...
Zato imajo raje nediplomirance, ker jih lahko dlje držijo na nižji plači...
Za večje firme, ala IBM, Oracle, Microsoft, tudi banke in praktično vsaka večja firma, vzamejo diplomirance. Ostali odpadejo, razen kdo z veliko izkušnjami po priporočilu.
Tudi z iskanjem freelance posla je lažje z diplomo, sploh FRI.
Za iskanje dobre prve službe je diploma nuja. Kaj je dobra služba ? To, da se nekdo celo ukvarja s tabo, in da imaš dovolj izobraževanja. Saj večina softwara sploh ni zahtevna, sam odločitve folka so dostikrat butaste...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
A110 ::
Kakšne enačbe? Med enačbo, izrekom in kako pridemo do tega je velika razlika. Je pa podobnost v tem kako pridemo do enačbe oz izreka in kako pridemo do rešitve (računalniškega) problema. In znanje enega ti zelo pomaga pri drugem. Celo veliko bolj kot recimo znanje enega programskega jezika več
kljhjkhkjh ::
Trenutno je v Ljubljani previsoko povpraševanje za programerje, da bi lahko delodajalci bili izbirčni glede tega koga zaposlijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kljhjkhkjh ()
Ostali odpadejo, razen kdo z veliko izkušnjami po priporočilu.
Mhm. Zdaj pa v danasnjem casu definiraj priporocilo. Hint, zakaj je github poln open source softwara?
kljhjkhkjh je izjavil:
Trenutno je v Ljubljani previsoko povpraševanje za programerje, da bi lahko delodajalci bili izbirčni glede tega koga zaposlijo.
Pa ne samo v Ljubljani. Ljudi, ki so sposobni kakrsnekoli logike je iz leta v leto manj. In se slabse bo.
Zgodovina sprememb…
Invictus ::
Zaposleni v podjetju, ki te pozna, in te priporoči svojemu šefu. Dobil vse projekte na ta način, razen prvega in še enega vmes.
Za ostale sem bil priporočen od bivših sodelavcev.
Tako kot sem trenutnega, kjer začnem v kratkem. So klical bivšo šefico, pa je take pohvale pela, da so me kljub enoletni zamudi začetka projekta (fucking COVID) prvega vprašali če sem prost...
Tako kot sem trenutnega, kjer začnem v kratkem. So klical bivšo šefico, pa je take pohvale pela, da so me kljub enoletni zamudi začetka projekta (fucking COVID) prvega vprašali če sem prost...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Zaposleni v podjetju, ki te pozna, in te priporoči svojemu šefu. Dobil vse projekte na ta način, razen prvega in še enega vmes.
Tako je. In enake so vse moje izkusnje, na oglas (kje se to sploh najde?!) se sploh ne bi niti za sekundo matral prijavljati - ker ustno priporocilo deluje v obe strani. Ne samo v eno. Startupa recimo se ne bi dotaknil niti s "frzolovko" (razen, ce je moj )
Alternativa, ki je v sedanjem casu zelo priljubljena je pa kodiranje open source softwara. Pa te kdo kontaktira, ko vidi, da se konstruktivno ukvarjas s sorodno zgodbo, ki jo sam pise. Hkrati pa s kodiranjem zastonjskega softwara sami sebi in vsem ostalim zbijajo placo in zaposljivost.
Zgodovina sprememb…
kuall ::
Kuall Ti ne razumeš da se računalniški problemi vecinoma rešujejo tako, da se razčlenijo na manjše in prevajajo na že poznane (podobne) probleme. Zelo podobno matematičnim izpeljavam. In tu je podobnost. Pri študiju matematike (in fizike) dobiš način razmišljanja ki te uči ravno tega.
Tega poenostavljanja problemov se bolj učinkovito naučiš s programiranjem kot z učenjem matematike. Pa tu se gre za neko splošno stvar. Po isti logiki bi jaz lahko rekel, da je igranje igric nujno potrebno za programiranje, ker se tam naučiš npr tega, da je uspeh odvisen od tega, koliko si zagnan.
zztop ::
Hkrati pa s kodiranjem zastonjskega softwara sami sebi in vsem ostalim zbijajo placo in zaposljivost.
Zakaj?
Prosi keramicarja, da ti polozi ploscice zastonj, ti mu bos pa vecno hvalezen oz. bos, ali pa tudi ne, nekam postavil njegov "copyright". Se bolje, reci mu, da naj postavlja vsem tvojim strankam ploscice zastonj, ti bos pa vsaki na racun napisal, da je keramiko postavljal "ta-pa-ta".
Programerji smo edini moteni kreteni, ki delamo zastonj.
In, ce je zastonj, zakaj bi kdo za to placeval.
(Aja, si hotel reci napredek? Od napredka ne bos imel polnega zelodca, stanovanja ali avtomobila. Keramicar, ki ti bo pokazal sredinca bo pa vse to troje imel. In firme, ki sluzijo od tvojega zastonjeskega dela, in ga preprodajajo (aja, da je ne smejo, ker je v licencni pogodbi? lol), tudi.
Zgodovina sprememb…
Prosi keramicarja, da ti polozi ploscice zastonj, ti mu bos pa vecno hvalezen oz. bos, ali pa tudi ne, nekam postavil njegov "copyright". Se bolje, reci mu, da naj postavlja vsem tvojim strankam ploscice zastonj, ti bos pa vsaki na racun napisal, da je keramiko postavljal "ta-pa-ta".
Programerji smo edini moteni kreteni, ki delamo zastonj.
(Aja, si hotel reci napredek? Od napredka ne bos imel polnega zelodca, stanovanja ali avtomobila. Keramicar, ki ti bo pokazal sredinca bo pa vse to troje imel. In firme, ki sluzijo od tvojega zastonjeskega dela, in ga preprodajajo (aja, da je ne smejo, ker je v licencni pogodbi? lol), tudi.
Dej nam podrobne izracune za google, kjer se bo videlo koliko bodo povecali dobicek, ce bodo svoje open source stvari zaceli zaracunavat. Lahko namesto googla uporabis poljubno firmo...
Plačeval ti bo za to, da boš naredil po njegovih kriterijih. Nobena resna firma ne uporablja nespremenjene open-source projekte. Če uporablja, uporabi delček, drugo pa naredi po svoje. In tukaj te bodo plačali.
Open source projekti so dobri tako za družbo kot za industrijo. Prvemu omogoča brezplačno uporabo, drugemu pa prihrani čas, ki ga lahko nameni za bolj kompleksne zadeve.
Kot udeleženec v open-source projektu pa lahko dobiš izkušnjo timskega dela, medsebojnega sodelovanja, kar pride prav v profesionalnem okolju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zztop ()
Utk ::
Dej nam podrobne izracune za google, kjer se bo videlo koliko bodo povecali dobicek, ce bodo svoje open source stvari zaceli zaracunavat. Lahko namesto googla uporabis poljubno firmo...
Eno je firma, ki da nekaj ven, da navleče ljudi k sebi, kot vsak začetnik, ki se začne ukvarjat z dilanjem in rabi krog strank, drugo pa da si 8 ur zaposlen za denar, potem pa še par ur doma delaš kar tako za hec.
Kot udeleženec v open-source projektu pa lahko dobiš izkušnjo timskega dela, medsebojnega sodelovanja, kar pride prav v profesionalnem okolju.
To je dokler si še na faksu, ali pa še prej. Ko začneš s službo ali svojo firmo, je konec tega. Razen če si kot v prejšnem primeru, diler, ki začenja in ti je to poslovni model.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Smurf ::
Prosi bluefisha, da ti naredi anketo, kolikokrat je kdo tule, ki programira potreboval matricne enacbe. Te casi, ko je treba zadevo od atoma dalje izumljat so mimo. Se memorije nihce vec ne pozna dovolj, da bi poznal fragmentacijo, ciscenje spomina za sabo je pa tak hud napor ali pravilna alokacija velikosti (fucking osnovnosolska matematika) je pa najvecji problem clovestva, tako velik, da se redno omenjata kot no-go za c/c++ (pozabi na smart pointerje, to se ze slisi prezakomplicirano, uuuu, pointer... horror.... grem raje burek prodajat).
Matricne enacbe in smart pointerji so osnova. To poznajo se studenti v moji ekipi.
c3p0 ::
Se ena velika naivnost. Napisi, da imas 25 let izkusenj v C/C++u, nastej prvih 5 jezikov iz Tiobe indexa in napisi, da imas diplomo. Pa ti garantiram, da bos imel prednost na intervuju pred tistim, ki nima diplome.
Torej narediš nek "krožek faks" tipa Doba in imaš diplomo. Misliš, da bo Gugl ločil med FRI in Doba v neki državici, za katero so morda kdaj bežno slišali, podobno kot mi za Kirgizistan?
LukiYo ::
Ta debata je diplomanti VS tisti, ki ne diplomirajo. Slednji bodo vedno opravičevali zakaj niso naredili faksa in obratno.
Je pa dejstvo, da je diploma lepa popotnica karieri...
No nobene tezave, kot tam to pise, saj imamo tudi mi praktikante. Edina razlika je, da imajo manj prakse oz. se jih zaradi politike rotira. In samo v dolocenih panogah je praksa izpadla.Tipicno slo-tech, iz enga extrema v drug extrem. Nazalost ni vseeno kdo in pod kaksnimi pogoji isce. Ali isces prakso, prvo zaposlitev brez izkusenj ali pa ze imas prakso/izkusnje iz realnega sektorja.
Najboljse je tole:
S prakso v podjetjih so od lani naprej težave
https://www.spiegel.de/wirtschaft/unter...
Sola funkcionira normalno naprej, prakso pa nadoknadijo po coroni. Pac se zamakne za pol leta eno leto.
Je pa se vedno bolje tako, kot je bil moj program takoimenovani "bolonjski" 3 leta tekoci trak student, samo teorija, nobene prakse, pa tudi ce, nobenega casa. Od osmih zjutraj do zvecer osmih predavanja in vaje, kooperacija med profesorji in asistenti prakticno nula. Nevem kolikokrat se je zdodilo, da se vaje niso niti najmanj usklajevali s predavanji. Pa asistent spusca vprasanja, kdo ma vasa predavanja? Aja tega vi nimate?
Prakse delezni na soli ali s kakim resnejsim podjetjem so dobili samo izbranci. Konkretneje nas je bilo vseskupaj med 130-150, izbranci pa so bili tocno trije. Diplomiranih je bilo tocno okol 10 komadov na prvo rundo.
Ko pa imas v zadnjem letniku opravljenih 29 od 30 predmetov in hoces opraviti predmet iz prvega, se pa zacne jebanje v glavo in spusca komentarje, ja to pa ne bo slo, odlociti se morate, sluzba ali sola, zal ne moremo....
Pa profesorji kvalitete, ki na predavanju spusca rasisticne zalitve in recimo take: "Gospa, kako vam je ime?" "Ste prepricani, da ste v pravilni predavalnici?" "Veste, zenske so za v kuhno ne pa za studirati racunalnistvo"
To je bil eksperiment tam okoli 2007/08, ko so stare programe razbili na 6 bolonjskih. Mene je minlo, ko so zaceli za vaje kasirati, sem zmetal vse prihranke za instrukcije enega predmeta in me je enostavno minlo, ko sem ugotovil, da izbrane smeri 3. letnika ni vec_ in to kaj smo delali tam, je bilo krnekaj. V prvem letniku prvega semestra programiraj algoritme in podatkovne strukture, v zadnjem semetru pa hyperlaps iz google stretview screenshotov.
Tako, da ja, ce bi ali bom kdaj se spuscal se enkrat v to, grem direkt ta drug sistem. Imam ze celo nagledano, 12 mescev teorije in 12 mescev prakse pri podjetju, pogodba, fertik. 3 dni sola, dva dni praksa, pa se vsaj placano je z minimalno, da clovek ne zivotari vmes.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Mike_Rotch ::
Tudi 4 leta prakse (ki jih opraviš, če ne greš na faks) so lepa popotnica karieri.
Se ena velika naivnost. Napisi, da imas 25 let izkusenj v C/C++u, nastej prvih 5 jezikov iz Tiobe indexa in napisi, da imas diplomo. Pa ti garantiram, da bos imel prednost na intervuju pred tistim, ki nima diplome.
Torej narediš nek "krožek faks" tipa Doba in imaš diplomo. Misliš, da bo Gugl ločil med FRI in Doba v neki državici, za katero so morda kdaj bežno slišali, podobno kot mi za Kirgizistan?
Pravis, da google ne loci med MIT in Doba? Dej no saj je se kaksen slovenec na googlu. Ga bodo ze znali vprasat in vzet za referenco. Ijs recimo pozna ves svet, ki dela podobne stvari.
Pismo slovenci hodijo na britanske fakultete in placajo vec k, da dobijo papir iz ekonomije. Sami pravijo, da ni faks cisto nic drugacen kot nas. Ampak gredo tja, ker je to visja odskocna deska. Danes so na ECB...
PrimoZ_ ::
Ta debata je diplomanti VS tisti, ki ne diplomirajo. Slednji bodo vedno opravičevali zakaj niso naredili faksa in obratno.
Jah večina folka se zaposli na pozicijah rutinskega vzdrževanja nekih IT sistemov in proggramiranju še ene spletne trgovine.
Tu pač pride najbolj prav obrtniško znanje in faks res nima nekega plusa.
In takih je tukaj tudi največ in so najbolj glasni.
Še vedno pa ne pomeni da imajo prav.
Ze 2 leti prakse so vredne zelo veliko in prides ze v startu dlje, kot z diplomo in brezveznimi vajami, ki z realnim sektorjem nimajo nobene veze.
Glede nasih faksov, se jaz trenutno matram, da najdem v tujini ekvivalenten program, pa na grobo se konca pri vsakem mejlu tako, da taksnega mesano na zaru programa prinas ni. Pa za vecino, bi moral za nadaljevanje moral imeti "izkusnje" ker pri njih je to povsem drugace.
Moment:
Weiterbildung: Bitte beachten Sie, dass Sie für eine Weiterbildung oftmals eine Erstausbildung oder __Berufserfahrung_brauchen._
Studium: Für ein Studium in Deutschland brauchen Sie keine Anerkennung. In der Regel prüft die jeweilige Universität selbst, ob Sie eine Hochschulzugangsberechtigung und damit Zugang zu einem Studium in Deutschland haben. Genauere Informationen bekommen Sie direkt von der deutschen Universität, an der Sie studieren möchten. Am besten kontaktieren Sie dort das Akademische Auslandsamt/International Office.
In tako minevajo tedni, meseci, leta (korona) in samo E-Mail pingpong od ene institucije do druge.
Pa se slovenski pingpong:
1. Glede fakultete pa Vam težko pomagam. Mogoče bi lahko kontaktirali XXXX XXXXX na UM, če ima ona kakšno informacijo glede tega.
2. Pozdravljeni, Jaz žal nisem pravi naslov za vaš problem, saj delam na področju XXXXX XXXXX. Bom pa vaše sporočilo preposlala še v našo vpisno službo.
3. Nato copy paste statuta 122. clen.... vendar se jim v primeru večjih sprememb študijskega programa, do katerih je prišlo v času prekinitve, lahko določijo nove študijske obveznosti. Dr. XXXXXXXX bo tudi najbolj vedel kateri program v Nemčiji bi bil najbolj soroden.
Na koncu bo iz tega to, da je boljse it vse od zacetka.
Pa ne bom pozabil, ko sem bil na prvem razgovoru, so me vprasali koliko imamo mi prakse po programu... 3 mesce recem. Pa me vprasa, a to 3 mesce na semester? Pravim ne, 3 mesce na cel studijski program.
No po tistem pogledu sem takoj vedel kok je ura. Folk, ki se je tam prijavljal ima po njihovem programu 9 mescev prakse na leto med solanjem. Torej po 3 letih imajo diplomo z 2 letoma izkusenj.
Glede nasih faksov, se jaz trenutno matram, da najdem v tujini ekvivalenten program, pa na grobo se konca pri vsakem mejlu tako, da taksnega mesano na zaru programa prinas ni. Pa za vecino, bi moral za nadaljevanje moral imeti "izkusnje" ker pri njih je to povsem drugace.
Moment:
Weiterbildung: Bitte beachten Sie, dass Sie für eine Weiterbildung oftmals eine Erstausbildung oder __Berufserfahrung_brauchen._
Studium: Für ein Studium in Deutschland brauchen Sie keine Anerkennung. In der Regel prüft die jeweilige Universität selbst, ob Sie eine Hochschulzugangsberechtigung und damit Zugang zu einem Studium in Deutschland haben. Genauere Informationen bekommen Sie direkt von der deutschen Universität, an der Sie studieren möchten. Am besten kontaktieren Sie dort das Akademische Auslandsamt/International Office.
In tako minevajo tedni, meseci, leta (korona) in samo E-Mail pingpong od ene institucije do druge.
Pa se slovenski pingpong:
1. Glede fakultete pa Vam težko pomagam. Mogoče bi lahko kontaktirali XXXX XXXXX na UM, če ima ona kakšno informacijo glede tega.
2. Pozdravljeni, Jaz žal nisem pravi naslov za vaš problem, saj delam na področju XXXXX XXXXX. Bom pa vaše sporočilo preposlala še v našo vpisno službo.
3. Nato copy paste statuta 122. clen.... vendar se jim v primeru večjih sprememb študijskega programa, do katerih je prišlo v času prekinitve, lahko določijo nove študijske obveznosti. Dr. XXXXXXXX bo tudi najbolj vedel kateri program v Nemčiji bi bil najbolj soroden.
Na koncu bo iz tega to, da je boljse it vse od zacetka.
Pa ne bom pozabil, ko sem bil na prvem razgovoru, so me vprasali koliko imamo mi prakse po programu... 3 mesce recem. Pa me vprasa, a to 3 mesce na semester? Pravim ne, 3 mesce na cel studijski program.
No po tistem pogledu sem takoj vedel kok je ura. Folk, ki se je tam prijavljal ima po njihovem programu 9 mescev prakse na leto med solanjem. Torej po 3 letih imajo diplomo z 2 letoma izkusenj.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
3p ::
kdo ti je rekel, da te faks nauči globljega razumevanja problemov?
to je dvorezen meč, kot vse ostalo. res sposobni in tisti, ki jih je programiranje res zanimalo so pustili fax in šli uresničevat svoje ideje v svet (bill gates itd).
tisti, ki niso vedeli, kaj bi s seboj so obtičali na faksu in ga dokončali.
Da, nauči te globjega razumevanja, vsaj v smislu programiranja. Lahko se sam naučiš programskega jezika X. Mnogo ljudi se. Lahko se sam predelaš matematične osnove, ki ti koristijo v inženirskih poklicih. Ampak večina ta dolgčas raje preskoči. Seveda lahko tudi brez znanja "analize III" programiraš spletne trgovine, za nekatera področja pa ti pride prav, pa še način razmišljanja, kjer, recimo, poskušaš problem najprej poenostaviti, namesto da greš kodirat na horuk, nikoli ne škodi.
Ja, Bill res nima diplome, Steve je tudi ni imel, Linus, Brin in Page, na primer, pa jih imajo. Vsak zase si sicer lahko misli, da je "Bill Jobs", seveda.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Programiranje | 30098 (25366) | 111111111111 |
» | Šola ali tečaji - začetek programiranja (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 10586 (8701) | Ahim |
» | Zaposlitev programerja brez dokončane fakultete?Oddelek: Izdelava spletišč | 9530 (3010) | shadeX |
» | A se je možno samostojno naučit programiranja? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Programiranje | 35470 (31564) | darkkk |
» | FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 19481 (17561) | detroit |