» »

Inflacija 2021/2022

Inflacija 2021/2022

««
166 / 218
»»

Mato989 ::

TheBlueOne je izjavil:

1. Tezko, ce hoces 2. 3. in 4.
2. Tezko, ker ni cela drzava slo-tech, transparentnost v veliki meri ze obstaja, samo vprasati moras
3. Od kje ti tocne stevilke? To ves, da s tem toralno demoliras tocko 1.
4. Dobrodosel v levici, ampak ti bodo marsikdo povedal, da jim je bolj vazna tocka 1.

Je pa simpaticen wishlist za bozicka.

1. je komot, vsako stvar ki danes zapravljamo denar ki ne bo prinesla učinka čez X let v točki 2. ali 3. se ukine
2. Ne, transparentnost ne obstaja... državljani bi morali imet ENOTEN portal na katerega bi se prijavili z sigenco in bi videli VSE, od proračuna kam je šel vsak cent za katere fakture in potem kam so ti zavodi porabili ta denar, do FURS davkov, do gradbenih dovoljenj, do dohodnine, do možnosti oddaje VSEH dokumentov v UE skratka to bi moral bit 1 samcat delujoč perfekten portal na katerem bi lahko praktično za vse kar se tiče države uredil ONLINE

Ti povem kaj je resnična transparentnost, da bi jaz videl da je država dala občini Ptuj toliko keša, in da je občina Ptuja dala vsak cent tja in tja in NA PODLAGI KATERE POGODBE IN KATEREGA OPRAVLJENEGA DELA... skupaj s sliko tega dela ki jo naloži tisti ki je to naredil... Torej če je občina plačala javnim službam košnjo trave naj vsak mesec uploadajo sliko skupaj s sliko lokalnega časopisa ali nečesa kar verificira datum opravljene storitve.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

fikus_ ::

1. dolg je dobra stvar, če znaš s tistim denarjem narediti več dodane vrednosti
2. ponavadi je obratno, ker birokrati so zato da zakomplicirajo stvar.
3. ta bo težka, ker prikoritniki vedno rabijo denar, ga nikoli ni dovolj
4. to je načeloma ok, če boš to dobro ovrednotil pri obdavčitvi dela. Ostanejo še prejemniki socialnih transferjev.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Je ja, samo če porabljamo dolg za plačevanje plač in penzij to ni smiselno niti vzdržno

TheBlueOne ::

Mato989 je izjavil:

1. je komot, vsako stvar ki danes zapravljamo denar ki ne bo prinesla učinka čez X let v točki 2. ali 3. se ukine

To se slisi kakor, da na tem podrocju delas celo kariero, da kalkulacijo streses iz rokava. V bistvu pa nisi niti tako dalec, da bi napisal wishlist, ki ne rusi samega sebe.

Mato989 je izjavil:

Je ja, samo če porabljamo dolg za plačevanje plač in penzij to ni smiselno niti vzdržno

Ti razumes proracun, rebalans itn.? Kaj si mislis, da drzava nima niti za penzije, vse ostalo pa je 100% na kredit? Ali sklepas, da so penzije na kredit, ker je morda premalo denarja? Poznas razmerja? Ali si vse skupaj predstavljas kot froc na zacetku osnovne sole?

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

To se slisi kakor, da na tem podrocju delas celo kariero, da kalkulacijo streses iz rokava. V bistvu pa nisi niti tako dalec, da bi napisal wishlist, ki ne rusi samega sebe.

Spet se zapletaš v specifiko, GOVORIMO V GROBEM, država naj načine kalkulacije, zato jih imamo 200 tisoč ki delajo kar pač delajo, učinka ni, ker ceneje vsako leto ni za razliko od drugega sektorja (privat)

Ti razumes proracun, rebalans itn.? Kaj si mislis, da drzava nima niti za penzije, vse ostalo pa je 100% na kredit? Ali sklepas, da so penzije na kredit, ker je morda premalo denarja? Poznas razmerja? Ali si vse skupaj predstavljas kot froc na zacetku osnovne sole?

Jaz odlično razumem, predvsem MANJKO v proračunu... Ali meniš da imamo presežek že žnj let?

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Spet se zapletaš v specifiko, GOVORIMO V GROBEM, država naj načine kalkulacije, zato jih imamo 200 tisoč ki delajo kar pač delajo, učinka ni, ker ceneje vsako leto ni za razliko od drugega sektorja (privat)

Ce ne poznas v zadev, bo tvoj plan "v grobem", torej na pamet, ali pa na sreco prej delal sranje, kot pa kaj doprinesel. Taki plani so lahko samo plod neznanja, ker ze z minimalno znanja bi ti bilo jasno, da ni tako enostavno.

Mato989 je izjavil:

Jaz odlično razumem, predvsem MANJKO v proračunu... Ali meniš da imamo presežek že žnj let?

Problem je, da ga ne, drugace bi znal biti specificen in ne bi delal nekih pavsalnih ocen "v grobem" katerih niti priblizno ne znas zagovarjati. Niti, ko se ze v grobem ne izide, kaj sele, ce ti kdo navede kaksno specifiko.

Zgodovina sprememb…

Že spet sva na enem in istem debilne argumentiranju da po tvoje ne bi smel noben nič predlagat ker je vse narobe če ni detajlnega 100% plana ki ga ne more naredit noben razen minister ki ma vpogled v vsako zadevo...

Problem je, da ga ne, drugace bi znal biti specificen in ne bi delal nekih pavsalnih ocen "v grobem" katerih niti priblizno ne znas zagovarjati. Niti, ko se ze v grobem ne izide, kaj sele, ce ti kdo navede kaksno specifiko.

Vsak državljan lahko daje samo pavšalne ocene, kajti za prave ocene ali specifične postopke ni plačan niti nima dovolj časa tudi če je brezposeln...

Bistov je da v SLO porabimo preveč denarja za zadeve ki v 5 letih ne bodo prinesle

1. poenostavljanja za državljane
2. manjšo potrebo po kadru v JU/JS na podlagi digitalizacije

Če ti meniš da to ni res, počakajva 5 let in bova vidla kdo ima prav, če bo več kadra potrebnega pomeni da imam prav jaz, če ga bo pa manj pa imaš prav ti... Enako velja za dolg, ali ga bo več ali manj?

Maxlos ::

Mato989 je izjavil:

Sej se 401k NE usklajuje z inflacijo. Razmislil, kako se šele državni uslužbenci počutijo.
Barking up the wrong tree

Mato989 je izjavil:

Že spet sva na enem in istem debilne argumentiranju da po tvoje ne bi smel noben nič predlagat ker je vse narobe če ni detajlnega 100% plana ki ga ne more naredit noben razen minister ki ma vpogled v vsako zadevo...

Samo moras znati razlozit kako si prisel do stevilk. Si le ti tisti, ki iz rokava strese 10k€ splosne olajsave. Samo, da nekdo otrocje nasteva pac ni zanimivo, bolj zanimivo je kako prides to teh stevilk, ker v tem je znanje, delo in celo kaj zanimivega.

Je pac tehnicen forum, kjer se ljudje radi na zadeve spoznajo. Ti pa pises v stilu za penzinisticen forum.

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Samo moras znati razlozit kako si prisel do stevilk. Si le ti tisti, ki iz rokava strese 10k€ splosne olajsave. Samo, da nekdo otrocje nasteva pac ni zanimivo, bolj zanimivo je kako prides to teh stevilk, ker v tem je znanje, delo in celo kaj zanimivega.

Je pac tehnicen forum, kjer se ljudje radi na zadeve spoznajo. Ti pa pises v stilu za penzinisticen forum.

Razlog za 10k olajšave je preprost, delavci migranti v Avstriji kjer jih je največ, morajo imet skoraj nično doplačilo davka državi v smislu dohodnine ipd... Ne pa da zaradi tega ker delajo v tujini in zapravljajo doma, plačajo še dodatno, in najbolj elegantno se naredi z dohodninsko olajšavo.

Saj vsako stvar lahko ovrednotiš sam... pomisli, če damo 5mil za opero, ali bo čez 5 let zaradi tega bolje kaj v državi v smislu da bomo potrebovali manj delovnih mest ali pa imeli nižji zunanji dolg...

In tako vprašanje ponovi za vse postopke kjer dajemo denar za zavode, društva, ipd... enako ovrednotenje se naredi v šolah, faksih, kje je smiselno dajat denar za študije brez perpsektive ipd...

Dela je ogromno

Mato989 je izjavil:

Če ti meniš da to ni res, počakajva 5 let in bova vidla kdo ima prav, če bo več kadra potrebnega pomeni da imam prav jaz, če ga bo pa manj pa imaš prav ti... Enako velja za dolg, ali ga bo več ali manj?

Ne, ker jaz nic ne trdim. Jaz tebe vecinoma sprasujem kako prides do posplositev, kjer pljunes neko stevilko za katero se na dalec vidi, da nima nic z realnostjo. Kdo bo imel bolj prav v praksi, pa se prej kaze skozi to kaj ti uspe v zivljenju.

Jaz dolgov ne vidim v tako poenostavljeni obliki. Kdo pa pravi, da jaz ne pravim, da zna biti potrebno vec kadra? Je ja jasno, da se ga trenutno potrebuje vec. Jaz ti praviloma opisujem sliko iz dveh perspektiv, ker zivim in delam prakticno v dveh drzavah. Ena od njuje je tista kamor ti pogosto ciljas.

Mato989 je izjavil:

In tako vprašanje ponovi za vse postopke kjer dajemo denar za zavode, društva, ipd... enako ovrednotenje se naredi v šolah, faksih, kje je smiselno dajat denar za študije brez perpsektive ipd...

Jaz sem v koncernih v praksi reseval take probleme, zato pa imam alergijo na posplosevanja brez osnove. Takih kot si ti smo imeli v proizvodnji 90%, tocno tak stil posplosevanja. Pa se je metalo stran take vsote, da bi se tebi verjetno zvrtelo, ker nimas obcutka. Pa je bil denar, pa so vsi delali na tem, pa se vedno je optimizacije vecna. Tvoj stil, kjer bi cez palec recimo kje stroske sklestil za 30% in dal samo navodilo v stilu "Prihranite ali pa naredite na novo", bi rezultiralo zgolj v unicenje podjetja.

Zgodovina sprememb…

pangro ::

Ko bodo obresti na 2 letnih obveznicah padle pod 10 letne bo to dokoncen signal da prihaja deflacija, počakajmo jutri je cpi podatek.

Jaz sem v koncernih v praksi reseval take probleme, zato pa imam alergijo na posplosevanja brez osnove. Takih kot si ti smo imeli v proizvodnji 90%, tocno tak stil posplosevanja. Pa se je metalo stran take vsote, da bi se tebi verjetno zvrtelo, ker nimas obcutka. Pa je bil denar, pa so vsi delali na tem, pa se vedno je optimizacije vecna. Tvoj stil, kjer bi cez palec recimo kje stroske sklestil za 30% in dal samo navodilo v stilu "Prihranite ali pa naredite na novo", bi rezultiralo zgolj v unicenje podjetja.

Država ni podjetje... če bi bilo bi šlo že v stečaj, in tu je ravno težava... imaš prav, v podjetju tvoja logika gre, v državi pa pomeni samo višje davke in izgubljena desetletja in generacije.

Ti nočeš dojet da folk ne vidi upanaj da bo čez 40 let bolje, ker za njih to ne bo prineslo izboljšanja... rešitve rabimo včeraj in jutri, ne pa čez 40 let... ker so zajebali v zadnjih 20 letih je vsako leto potreben bolj drastični rez, kot pri bolniku ki ni zdravil rane in so na koncu amputirali celo nogo... tu je zdaj Slovenija... ti pa meni govoriš pri okuženi rani naj počasi in počakajmo in bluzimo da bomo morali čez 35 let amputirat nogo... Jaz bi pa danes raje vrezal en prst ali 2 in bi bilo čez 20 let bolje zaceljeno.

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

Mato989 je izjavil:

Država ni podjetje... če bi bilo bi šlo že v stečaj, in tu je ravno težava... imaš prav, v podjetju tvoja logika gre, v državi pa pomeni samo višje davke in izgubljena desetletja in generacije.

Ti nočeš dojet da folk ne vidi upanaj da bo čez 40 let bolje, ker za njih to ne bo prineslo izboljšanja... rešitve rabimo včeraj in jutri, ne pa čez 40 let... ker so zajebali v zadnjih 20 letih je vsako leto potreben bolj drastični rez, kot pri bolniku ki ni zdravil rane in so na koncu amputirali celo nogo... tu je zdaj Slovenija... ti pa meni govoriš pri okuženi rani naj počasi in počakajmo in bluzimo da bomo morali čez 35 let amputirat nogo... Jaz bi pa danes raje vrezal en prst ali 2 in bi bilo čez 20 let bolje zaceljeno.

Ko imaš rad kripto...
Stablecoin Prices Swing Wildly
On March 11th, the cryptocurrency market was thrown into turmoil after the collapse of Silicon Valley Bank (SVB).

This is the second crypto-linked bank to fail in the past week. Shortly after the bank's collapse, Treasury Secretary Janet Yellen convened with top financial regulators to discuss the situation. The incident has raised concerns about the stability of the cryptocurrency market, which lacks a central bank like the Federal Reserve that can bail out the industry.
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

Mr.B ::

Se ena banka postaja sumljiva....
The turmoil following the collapse of Silicon Valley Bank continued to spread Monday, with First Republic Bank shares falling a record 62% despite efforts by the US regional lender to reassure investors on its liquidity
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

sbawe64 ::

2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Dax, trg nafte pa seveda obvezniski trg nekako realno dojemajo situacijo ostali so se razveselili da je koncno fed zlomu nekaj v sistemu in naj bi moral obrniti ploščo. sploh zlato, btc in valutni trg so v ekstazi. Ne vem ne vem glede na to koliko so v zadnjih dneh padle sploh kratkoročne obrestne mere zadeva izgleda da se bo odprla deflacijska črna luknja.

Je pa res ko je btc tolkel prejsnji dno pri 15k je bil tam rekorden promet oz ze prejsnje mesece so se rekordi tolkel na prometu kar pomeni da se je ogromno btc zlikvdiral in so prodajalci upehali tako da ga zna btc dober odnest v deflaciji ker je bil že pošteno pretepen.

LeQuack ::

Pa nepremičnine bodo vedno rastle, to je tko kot VW, vedno dobiva na ceni.
Quack !

No nepremicnine pa z njimi povezani krediti bo pa tudi zanimiva zgodba, zdaj bodo zacel padati manjsi playerji ker so stavili na večne nizke obrestne mere navsezadnje jim je tako svetoval Powell z izjavami o začasni inflaciji, zdaj pa govori o pospešku rasti njih he he.

sbawe64 ::

https://siol.net/posel-danes/novice/ame...

Delnice SVB so v četrtek strmoglavile, potem ko je banka objavila, da je pri prodaji vrednostnih papirjev za zbiranje sredstev izgubila 1,8 milijarde dolarjev. Kalifornijski regulatorji so nato konec tedna zaprli in prevzeli nadzor nad njenimi vlogami. Gre za največji propad katere od ameriških bank po letu 2008.

SVB je bila pomemben posojilodajalec tehnoloških podjetij, ki so pri njej hranila svoje depozite, banka pa jih je vlagala v nakupe državnih obveznic, katerih vrednost je v zadnjem obdobju zaradi dviga obrestnih mer padla.

Dvigi obrestnih mer so prinesli še eno posledico: zagonska podjetja so se v zadnjih mesecih, ko so centralne banke končale obdobje poceni denarja, srečala s težavami pri pridobivanju svežega kapitala. Posledično se je začel odliv depozitov, ki so jih startupi hranili na bankah, v tem primeru SVB, pišejo Finance.

Zaradi odliva depozitov je banka začela prodajati obveznice in pri tem ustvarila velike izgube. Ko je informacija o izgubah prišla v javnost, se je začel klasični "bank run" oziroma množično dvigovanje depozitov, saj so se komintenti prestrašili, da bodo izgubili svoj denar v banki.
2020 is new 1984
Corona World order

dronyx ::

Ne vem če to res drži ampak nekje sem zasledil podatek, da so nekatere obveznice izgubile tudi 40% vrednosti zaradi par procentov dviga obrestnih mer. In državne obveznice (sploh pa ameriške) veljajo kot najbolj zanesljiva naložba. 40% padec vrednosti se mi ne zdi ravno zanesljiva naložba. HTM (hold to maturity) pri 30 letnih obveznicah je dolga doba, "varčevalci" na bankah pa hočejo vračilo denarja, ne obveznice.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

In ravno to vračilo denarja je SVB pokopalo, ker so morali na hitro z izgubo prodati obveznice.

Lonsarg ::

Saj mene je zelo čudilo da je kdorkoli zadnjih 5 let sploh hotel obveznice kupovat, ker so imele tako nizek donos (ali celo ničlo oziroma negativo lol). Tak da ne štekam odločitev finančnikov da sploh gredo v nakup obveznice, če ta ne prinaša vsaj 2%.

Neki čudni mutni posli so to, dvomim da je prosti trg sam od sebe toliko neumen da je obveznice kupoval ko so te imele celo pod 1% donos, to je najbrž država vsilila da rešuje lastni puf. Tak da naj kar lepo tudi država rešuje -> kar se je tudi zgodilo, US FED bo garantiral za vse vloge teh bank ki so se znašle v težavah.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Lonsarg je izjavil:

Saj mene je zelo čudilo da je kdorkoli zadnjih 5 let sploh hotel obveznice kupovat, ker so imele tako nizek donos (ali celo ničlo oziroma negativo lol). Tak da ne štekam odločitev finančnikov da sploh gredo v nakup obveznice, če ta ne prinaša vsaj 2%.

Meni se zdi edina logična razlaga ta, da bančni sektor in kakšne pokojninske sklade sili zakonodaja, da kupujejo te papirje. Kaj če ti 1,45% obresti, če pa lahko sama vrednost obveznice pade za 40% ob par procentni spremembi obrestne mere. Za banke je verjetno problem tudi "risk managment", če enkrat vse raste, potem pa vse pada. Kar se tiče bančnih garancij za depozite (pri nas 100 k, v ZDA 250 k) to poslovnim subjektom ne pomaga kaj dosti, saj za malo večjo firmo je 100 k evrov drobiž.

Zgodovina sprememb…

To je najverjetnejša razlaga ja, samo to je konkretni ekonomski nateg s strani države. Silit institucije da morajo omogočat poceni puf državi v nasprotju z lastnim profitnim interesom. Pri bankah ni tako kritično, če so banke nategnjene ker pač gre za podjetja.

V primeru pokojninskih skladov ki na veliko obveznice kupujejo so nategnjeni dejansko navadni ljudje. Tudi Slovenci v primeru 2. pokojninskega stebra ki v "ziheraških" podskladih pretežno obveznice kupuje.

Skratka ni tok problem v samih obveznicah, problem je da bi prosti trg moral poskrbet da nikoli ne padejo pod 2%, ne glede na euribor in podobno. Ampak ta prosti trg ne deluje očitno.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

Skratka ni tok problem v samih obveznicah, problem je da bi prosti trg moral poskrbet da nikoli ne padejo pod 2%, ne glede na euribor in podobno. Ampak ta prosti trg ne deluje očitno.

Ni toliko problem ali je obrestna mera za obveznico ob izdaji 1,45 % ali 2%. Problem je v tem, da se z obveznicami trguje in če se obveznice ne drži do konca (nekatere so 30 letne, Avstrijci so izdali menda 100 letne), se jih proda po tržni ceni. Ampak če obresti naraščajo, potem majhna sprememba obresti pomeni veliko spremembo v ceni obveznic. Očitno so pri obveznicah vsi pozabili, da gredo lahko obresti tudi močno navzgor. Velika krivda za to je pa tudi na centralnih bankah, saj tako nizke obrestne mere so bile umetno ustvarjena anomalija, ki je trajala praktično več kot desetletje.

FrRoSt ::

dronyx je izjavil:

Ne vem če to res drži ampak nekje sem zasledil podatek, da so nekatere obveznice izgubile tudi 40% vrednosti zaradi par procentov dviga obrestnih mer. In državne obveznice (sploh pa ameriške) veljajo kot najbolj zanesljiva naložba. 40% padec vrednosti se mi ne zdi ravno zanesljiva naložba. HTM (hold to maturity) pri 30 letnih obveznicah je dolga doba, "varčevalci" na bankah pa hočejo vračilo denarja, ne obveznice.

Če so kupovali leta 2020, ki je bila donosnost samo cca 0,5% ali celo manj, je to povsem mogoče. Tiste so verjetno res izgubile skoraj 40%.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

pangro je izjavil:

Dax, trg nafte pa seveda obvezniski trg nekako realno dojemajo situacijo ostali so se razveselili da je koncno fed zlomu nekaj v sistemu in naj bi moral obrniti ploščo. sploh zlato, btc in valutni trg so v ekstazi. Ne vem ne vem glede na to koliko so v zadnjih dneh padle sploh kratkoročne obrestne mere zadeva izgleda da se bo odprla deflacijska črna luknja.

Preveč te skrbi ta deflacijski prepad. ;)

Kaj je v nekatereh primerih deflacija, je v drugem primeru samo nekolikšna umiritev inflacije. Vse se razlikuje samo za tisto poljubno konstanto +C.

Poleg tega obresti še niso niti blizu.
komu zvoni; zvoni tebi.

FrRoSt je izjavil:

Če so kupovali leta 2020, ki je bila donosnost samo cca 0,5% ali celo manj, je to povsem mogoče. Tiste so verjetno res izgubile skoraj 40%.

Kako pa se izračuna izguba?

Recimo da kupiš 2020 za 1 MIO 30 letnih obveznic z 0,5% obresti. Če vsako leto 30 let dobivaš 0,5% od 1 MIO sem naračunal da imaš po 30 letih 1 MIO glavnice plus 150.000 obresti. Torej zaslužka praktično ni.

Nekdo drug pa kupi leta 2023 za 1 MIO 30 letnih obveznic z 5% obresti. Po mojem izračunu dobiš v tem primeru po 30 letih 1 MIO glavnice plus dobil si še 1,5 MIO obresti. Torej bistveno drugačna situacija kot v prvem primeru.

Vprašanje je, za koliko lahko prodaš prve obveznice leta 2023? Tako na hitro bi rekel da za okrog 400.000 (torej izgubiš 60%). Če to drži potem so v hudih težavah vsi, i so kupovali obveznice po mizernih om in jih ne morejo držati do konca.

Zgodovina sprememb…

dronyx je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

Recimo da kupiš 2020 za 1 MIO 30 letnih obveznic z 0,5% obresti. Če vsako leto 30 let dobivaš 0,5% od 1 MIO sem naračunal da imaš po 30 letih 1 MIO glavnice plus 150.000 obresti. Torej zaslužka praktično ni.

Nekdo drug pa kupi leta 2023 za 1 MIO 30 letnih obveznic z 5% obresti. Po mojem izračunu dobiš v tem primeru po 30 letih 1 MIO glavnice plus dobil si še 1,5 MIO obresti. Torej bistveno drugačna situacija kot v prvem primeru.

Vprašanje je, za koliko lahko prodaš prve obveznice leta 2023?

Glavno vprašanje je zakaj bi kupil 30 letne obveznice, če nisi 99,9% da jih ne boš rabil prodat pod nujno čez 1 leto ali 3 ali 5...

Mato989 je izjavil:

Glavno vprašanje je zakaj bi kupil 30 letne obveznice, če nisi 99,9% da jih ne boš rabil prodat pod nujno čez 1 leto ali 3 ali 5...

To vprašanje si verjetno zastavljajo tudi šefi Silicon Valley Bank. odgovornega za upravljanje s tveganji pa menda zadnje pol leta sploh niso imeli zaposlenega. :))

Če moj izračun drži, je 610 MRD USD nerealiziranih izgub v ameriškem bančnem sektorju še malo. Ampak v svetovnem merilu gre pa za bilijone. Ne vem kako bodo to rešili in verjetno bi se moral šef Feda potiti vsakič, ko dvigne obrestno mero. Evropske banke bodo pa pod vodo, če misli ECB resno z dvigom OM reševati problem inflacije.

Zgodovina sprememb…

Inflacijo bi se komot dalo drugače ubiti, recimo omejitev državnih proračunov. Tole fokusiranje zgolj na obrestne mere je zelo amatersko.

Problem kot zmeraj je v tem ker bi zdaj radi reševali inflacijo spet na račun povprečnih ljudi...

1. z OM dvigi bi jim radi pobirali več pri kreditih
2. Z opozorili da dvig plač ni dober ker dviga inflacijo še bolj

Torej po domače bi radi da delavci preko nižjega razpoložljivega prihodka zaradi višjih anuitet kreditov hkrati ne stavkajo za višje plače češ to bo slabo... Ja bo slabše ja, ampak krivda ni pri delavcih, niso oni izvirni problem ampak tiskanej keša v Topčider Bruslju in FED

Utk ::

Vzrok inflacije tokrat niso krediti, tako da niti draženje kreditov ne more rešit te inflacije. Res, da se s krediti dela še več novega denarja, ampak glede na to kolk se ga je naprintalo v zadnjih 15 letih, je to en drobiž kolk denarja bi se ustvarilo zdaj, če bi OM pustili na neki normalni vrednosti. Po drugi strani bo pa dražje financiranje spet lep izgovor še za kak dvig cene nekaterih stvari.

Utk je izjavil:

Res, da se s krediti dela še več novega denarja, ampak glede na to kolk se ga je naprintalo v zadnjih 15 letih, je to en drobiž...

Helikopterskega denarja ja bilo malo. Večino se je tiskalo kredite. Tudi ko ECB ali Fed natisne denar in kupi državne obveznice, gre za kredite, saj države te obveznice odplačujejo. Poanta je v tem, da se z natisnjenim denarjem (povečanjem količine denarja v obtoku) umetno drži nizka obrestna mera.

ECB lahko ustavi inflacijo jutri brez da dotakne EURIBOR. Vse kar mora naredit je da začne odprodajat državne obveznice in prisili države da se nehajo zadolževat, nekaj celo migajo v to smer: https://www.ft.com/content/54b83f83-d7d...

Sam pač oni raje zafrknejo gospodarstvo (=dvig EURIBOR) kot da bi zafrknili države (=ECB neha odkupovat obveznice oziroma jih celo začne prodajat). Sicer z razlogom to delajo, ker so državni dolgovi nevzdržni :)

Zgodovina sprememb…

V EU je težava, ker so npr IT, GR (še vedno), . .. višje zadolžene države kot druge in s tem bi jih zadrgnili do konca.

To se da vse rešit, sam EU zakon rabimo ki uzakoni reguliran stečaj države z neko prisilno dražbo državnega premoženja države v stečaju.

kow ::

Grcija ima zadnje case kar lepo gospodarsko rast ter kar lepo zmanjsuje zadolzenost. Glavni problem je itak Italija. Tudi Francija deluje anemicna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Staro sicer dobri dve leti, kjer je GR še vedno vodilna

https://www.statista.com/statistics/269...

kow ::

So ze na 180%. Imajo prakticno izravnan proracun ter gospodarsko rast. Njihovi dolgovi pa zelo ugodno rocnost in obresti. Na zalost imajo Turke za sosede, drugace bi lahko imeli konkreten presezek.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

darksamurai ::

fikus_ je izjavil:

V EU je težava, ker so npr IT, GR (še vedno), . .. višje zadolžene države kot druge in s tem bi jih zadrgnili do konca.

Še druga težava je, ker je ECB kradel denar IT, GR in večini drugih držav in zastonj dajal denar Nemčiji, hint obveznice z negativno obrestno mero. ECB dela vse v smeri, da so bogati bogati in revni ostanejo revni.

darksamurai je izjavil:

Še druga težava je, ker je ECB kradel denar IT, GR in večini drugih držav in zastonj dajal denar Nemčiji, hint obveznice z negativno obrestno mero. ECB dela vse v smeri, da so bogati bogati in revni ostanejo revni.

To pa verjetno ne drži. ECB je odkupovala vse obveznice in posledično so imele nemške negativno obrestno mero, italijanske pa zelo nizko. ECB ni nikomur (direktno) jemala, ampak denar kar natisnila. Sedaj pa menda odkupuje samo še nekatere (italijanske, španske...) in sicer z razlogom, da zmanjša razliko v obrestni meri. Namreč če ECB ne bi še vedno odkupovala nekaterih obveznic bi bile obresti za nemške 2%, za italijanske pa 6% ali še več. Skratka mutna posla, raji pa visoka inflacija. :))

Če ECB ne bi odkupovala vseh obveznic bi nemci skočili v luft, da kradejo njim, da se lahko italijani poceni zadolžujejo. Tako pa so pokradli praktično vse prebivalce evro območja in to pa je v redu. ;)

Verjetno je imel v mislih, da so popolnoma zaščitili nemške in francoske investitorje, beri banke ;) in grkom naložili vračilo vse, do zadnjega centa! :)) Še vsi ostali deležniki evrocone, tudi mi; so morali zbrati in posoditi denar grčiji, da je odplačala dolg in si pridobila evropsko posojilo in zagotovila. 8-) Upniki so jo odnesli brez prakse. :))

Niso vse zadeve enake in enakovredne. :))
komu zvoni; zvoni tebi.

Utk ::

Pa se lahko zmanjša tolk kreditiranje prebivalstva z OM, da se bo to sploh kaj poznalo proti zadolževanju držav?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

kow je izjavil:

So ze na 180%. Imajo prakticno izravnan proracun ter gospodarsko rast. Njihovi dolgovi pa zelo ugodno rocnost in obresti. Na zalost imajo Turke za sosede, drugace bi lahko imeli konkreten presezek.

Prosim za vir.

Hvala.

Mato989 je izjavil:

dronyx je izjavil:

FrRoSt je izjavil:

Vprašanje je, za koliko lahko prodaš prve obveznice leta 2023?

Če ti kupiš tako obveznico, ki ima praktično mali ali 0% donos, potem je to mrtvi kapotal, ki ti ga dejansko požira še inflacija. Ti dobiš npr. 1% obresti vsako leto, na koncu pa še izplačilo glavnice, se pravi nominalno vrednost obveznice.

Taka obveznica je dejansko 40% slabša ob iste obveznice, starejše 2 leti, ki ima 4% donos na leto! 4 × 10 let = 40% nominalne vrednosti, ki jo boš dobil v prihodnjih 10. letih za razliko od prejšnje!

Praktično, če jo držiš, je to mrtev kapital.
komu zvoni; zvoni tebi.

fikus_ je izjavil:

kow je izjavil:

Prosim za vir.

Hvala.

Sem našel. drži.
««
166 / 218
»»