» »

Inflacija 2021/2022

Inflacija 2021/2022

««
4 / 210
»»

showsover ::

Miki N je izjavil:

3. Inflacija. To v bistvu za državo deluje najbolje v kombinaciji z 2. ampak za državljane je efekt dosti podoben 1., samo za Državo je recimo to postranska škoda.

In zaostalo usklajevanje s ciljno izračunano inflacijo, a ne, a ne... Jah nič, bo treba začet delat nekaj, ne samo čakat na utd, a ne, mislim, halo!

m0LN4r je izjavil:

25G / 850K gospodinjstev = 30K na gospodinjstvo
Stiri gospodinjstva po 10k in eno z 110k, lepota.

Ja, normalno, govorimo o povprečju, ne mediani, ne modusu... Segedin je kar okusna jed, v resnici, a ni?

Zgodovina sprememb…

facepalm ::

showsover je izjavil:

Miki N je izjavil:

3. Inflacija. To v bistvu za državo deluje najbolje v kombinaciji z 2. ampak za državljane je efekt dosti podoben 1., samo za Državo je recimo to postranska škoda.

In zaostalo usklajevanje s ciljno izračunano inflacijo, a ne, a ne... Jah nič, bo treba začet delat nekaj, ne samo čakat na utd, a ne, mislim, halo!

m0LN4r je izjavil:

25G / 850K gospodinjstev = 30K na gospodinjstvo
Stiri gospodinjstva po 10k in eno z 110k, lepota.

Ja, normalno, govorimo o povprečju, ne mediani, ne modusu... Segedin je kar okusna jed, v resnici, a ni?

Toliko segedina, kot ga poje povprecen Slovenec, bi nas lahko poimenovali za narod vegetarjancev:)

kriptobog ::

m0LN4r je izjavil:

25G / 850K gospodinjstev = 30K na gospodinjstvo
Stiri gospodinjstva po 10k in eno z 110k, lepota.


Ja in? Nimajo vsi enakih plač. Nekateri več trošijo, kot drugi, itd.

zobnik ::

Osnovna hrana se kej dost ni podražila oz. realno za povišane plače šla celo dol.
Kis, olje, sol, mleko, moka, ...meni se zdijo ugodne cene.

IL_DIAVOLO ::

Kripto pa se je pocenil. U know what u have to do.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

anketar ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Kripto pa se je pocenil. U know what u have to do.

buy the dip, hehe, sam če bil kej v stabilcih pred crashom, drgač si zdej bagholder

m0LN4r ::

zobnik je izjavil:

Osnovna hrana se kej dost ni podražila oz. realno za povišane plače šla celo dol.
Kis, olje, sol, mleko, moka, ...meni se zdijo ugodne cene.
Ja sej, med 0,79 in 0,89 centov ni razlike na prvi pogled.
Place so pa vsem povecal za vsaj 200 evrov.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

dronyx ::

m0LN4r je izjavil:

Direktorca EZB (ECB) Schnabel pravi, da smo 2% dosegli ze aprila in da lahko pricakujemo do 3%

Jaz sem že večkrat pisal ECB, ker se z njihovo politiko tiskanja denarja ne strinjam, ker se prek inflacije in 0% obrestnih mer s tem krade varčevalce na bankah.

Prvič sem jim napisal tole:

https://dronyx.si/2021/03/16/the-great-...

Potem so mi odgovorili tole:

Dear Mr Onyx,

Thank you for your email of 18 March 2021 and sharing your views and observations with the European Central Bank (ECB).

The coronavirus has had an unexpected and large impact on the global economy. Together with the “shutdown” of national economy, this corresponds from the economic perspective to the combination of a contractionary supply shock and an aligned demand shock.

Back in the second quarter of quartal 2020, a series of prestigious economic institutes had already forecast a double-digit decline in gross domestic product for Germany, Europe and also globally.

Against this backdrop, governments and central banks have launched unprecedented supported packages of previously unimagined dimensions. This will no doubt be accompanied by significant costs, although Germany can benefit from and live off its previously very sound financial policy.

Previous bouts of hyperinflation (with monthly inflation rates in excess of 50%) have always been caused by sovereigns assuming excessive volumes of debt over longer periods of time in connection with monetary financing by the central bank. This will certainly not be the case in Europe. By their very nature, the current measures are one-off measures of limited scope and duration, even if they will need to be maintained for a somewhat longer period of time.

For further information, you may also wish to follow the ECB strategy review via the ECB Listens Portal here: https://www.ecb.europa.eu/home/search/r...

Yours sincerely,

Public enquiries team
Internal and External Engagement Division
Directorate General Communications
EUROPEAN CENTRAL BANK

Jaz sem potem na to odgovoril s tem spodaj, le da sem zapakiral v lepšo obliko:

Torej inflacije, ki bi presegla 50% mesečno, po mnenju ECB ne bo. Lahko smo pomirjeni. Kakšnega drugega pametnega zaključka iz tega kratkega odgovora nisem razbral.

Se pa “tiskanje denarja”, oziroma kot se temu sedaj strokovno reče “kvantitativno sproščanje” (QE), ni začelo z epidemijo leta 2020, ampak se je začelo že marca leta 2015. Neposredna posledica take monetarne politike, ki traja sedaj že šesto leto zapored in se je leta 2020 samo še okrepila, je visoka rast cen naložb, med drugim tudi nepremičnin in razvrednotenje prihrankov varčevalcev na bankah prek inflacije. To so v odgovoru spregledali oziroma je verjetno edini primerni komentar na to “no comment“.

Banke sicer v takem monetarnem okolju varčevalcev dejansko sploh več ne potrebujejo, saj jim likvidnost zagotavlja neposredno kar sama centralna banka, vendar to pa v praksi tudi pomeni, da velika večina denarja na bankah ni več vezanega, ampak se ga lahko kadarkoli dvigne. Torej idealno okolje za bank run. Bomo videli, če bo v takem primeru centralna banka še sposobna zagotavljati vso potrebno likvidnost. Samo v Sloveniji je menda na bankah denarja za več kot 23 MRD evrov. Težko ocenim, koliko je to prostorsko v bankovcih po 200 €, ampak zdi se mi, da bo potrebno kar nekaj težkih kamionov ali celo vlakovnih kompozicij denarja, če bodo želeli izplačati samo Slovenske varčevalce. Kje so še vsi ostali v evro območju!

Čeprav vem, da centralna banka nima nekih nalog s področja izobraževanja, vendar kljub vsemu se mi zdi, da dajejo mlajšim generacijam napačne signale v smislu, da je varčevanje nekaj slabega in da varčevalce prve pokradejo. Zakonito pokradejo. Mladina potem to razume tako, da je potrebno z denarjem delati tako, kot z igralnimi žetoni v igralnicah. Torej položiti stave. In trenutno večina mladine po mojem mnenju stavi na kripto tržnici. Resda nekateri odpeljejo domov novega lambota, ampak v primeru zloma trga bodo lahko številni ob vse prihranke. To je slabost igralnic. Dobitek je odvisen od sreče in to ne more biti nikdar resno varčevanje.

Lahko si sicer Evropska centralna banka domišlja, da s tako denarno politiko pomaga tudi mladim, da lažje pridejo do stanovanj. Drži, da so krediti lažje dostopni in obrestna mera pri hipotekarnih kreditih nizka, ampak taka monetarna politika je povzročila visoko rast cen nepremičnin. Torej ponujajo poceni kredite za zelo draga stanovanja! Po drugi strani številni mladi sploh niso kreditno sposobni za nakup stanovanja, saj nimajo privarčevanih dovolj sredstev za polog ali pa imajo preslabo kreditno oceno. Taka monetarna politika dejansko najbolj koristi najpremožnejšim, ki lahko s poceni krediti kupijo drugo, tretjo, četrto ali peto investicijsko nepremično. Ali je namerno to tako, težko sodim. Po moje je. Saj tudi centralni bankirji niso neumni in dobro vidijo, kaj je povzročila njihova monetarna politika. Dobro vidijo in vedo, komu se jemlje in kdo ima od take monetarne politike največ koristi.

Morda centralne banke pričakujejo, da bo sedaj kar naenkrat vsak mali varčevalec postal čez noč investicijski bančnik in spremljal poteze centralnih bank, obresti na državne obveznice, delal analize delnic in spremljal grafe raznih indeksov ter premikal denar med različnimi naložbami? Ali pa zaupal prihranke raznim skladom ali upravljavcem premoženja, pri čemer seveda oni v prvi vrsti poskrbijo zase in naredijo običajno manjši donos, kot navaden indeksni sklad (ETF) z minimalno upravljavsko provizijo. In ponavadi je tak mali investitor prva žrtev finančnih zlomov, saj se prepozno umakne oziroma proda z izgubo v napačnem času.

Sama ideja, da se prikrito pokrade varčevalce na bankah zato, da postanejo najbogatejši še bistveno bolj bogati, pa je zame finančni genocid!

Jaz sicer po eni strani morda celo lahko poskušam razumeti, da želijo centralne banke s takimi ukrepi monetarne politike med drugim tudi zvišati potrošnjo ter s tem inflacijo, ampak učinek je morda ravno nasproten in se bo inflacija zvišala zaradi drugih razlogov. Namreč danes lahko vsak opazi, kako hitro se dražijo nepremičnine, kako rastejo cene zlasti ameriških delnic, kako je zrasla cena zlata, sploh pa cena raznih špekulativnih kriptovalut. Kot sem enkrat že napisal, si tudi “običajni” ljudje želimo obogateti, ne pa samo trošiti, torej vsakih par let kupiti novo kuhinjo, nov televizor ali nov avto, kar povzroči tako imenovan “money velocity” in prispeva k zvišanju uradno izračunane inflacije.

Torej okolje ničelnih obrestnih mer in lahko dostopnega denarja je dejansko ena velika reklama za naložbe, ne za potrošnjo!

Če malo razmisliš, v takem okolju ne greš kupovati novega avtomobila, nove kuhinje ali novega televizorja, ampak ves razpoložljiv denar vložiš v naložbe, ali še bolje greš na banko po čim višji kredit, z čim nižjo fiksno obrestno mero ter greš kupiti investicijske nepremičnine in postaneš najemodajalec (landlord). Ampak vsi ti, z visokimi krediti za naslednjih 30 let, bodo naslednjih 30 let bolj slabi potrošniki, saj jim ne bo ostalo prav veliko od plače, da bi lahko trošili in kupovali reči, ki jih dejansko večinoma sploh ne potrebujejo. To pa je nočna mora potrošniškega kapitalizma. Potrošniki, ki ne morejo ali nočejo trošiti.

Taka monetarna politika centralnih bank je kot rečeno povzročila strmo rast naložb. Marsikatera od teh naložb ima sedaj nerealno, visoko napihnjeno vrednost. Ta problem nerealnega vrednotenja na področju naložb pa je rešljiv na dva načina. Ali se vse te balone popoka in lastniki teh naložb izgubijo veliko (fiktivnega) premoženja, ali pa se tako visoko vrednotenje upraviči z visoko inflacijo, ker v tem primeru pa izgubi denar na vrednosti. Glede na to, da so se tokrat centralni bančniki kot kaže spravili na običajne ljudi in srednji sloj, da bi bili lahko bogati še bogatejši, se sam osebno bolj nagibam za možnost visoke inflacije, kjer bodo ljudje v naslednjih nekaj letih še bolj izgubljali prihranke na bankah, kupna moč plač pa se bo tudi še bistveno bolj znižala. Srednji sloj pa bo praktično izginil, saj bodo srednji sloj samo še ljudje z zelo visokimi dolgovi. Kaj drugega jim po moje v trenutnih okoliščinah niti ne preostane, saj bi bistveno povišanje obrestnih mer za zaustavljanje inflacije povzročilo bankrote številnih visoko zadolženih držav, ki bremena dolgov tako ne bi več zmogle. Vključno z bankrotom ZDA.

Če bi bil nekoliko mlajši, bi zaprosil za pripravništvo na sedežu ECB v Frankfurtu in bi potem pisal take odgovore. Pripravniška plača na sedežu ECB v Frankfurtu pa je verjetno nekaj kratnik sedanje plače. Samo kaj, ko nisem sposoben tako grdo lagati ljudem.

Ja, vem. Delam se še bolj neumnega, kot sem, da ostalim ni nerodno. Svetovne centralne banke samo sledijo temu, kar počne ameriška centralna banka FED. Ampak to v ničemer ne zmanjša njihove odgovornosti! Če jaz sledim serijskem morilcu in počnem natančno isto, kar počne on, nisem nič manj okruten serijski morilec! Sem samo copycat.

V življenju sem videl že nekaj prevar, vendar je tale do sedaj najbolj inteligentna in po obsegu tudi največja, saj gre praktično za globalno prevaro.

Po mojem mnenju si avtorji te prevare vsekakor zaslužijo svoje mesto v zgodovini! Centralne banke bi morale zbujati zaupanje, ne pa biti vir finančnih prevar in biti centralni bančnik je med drugim tudi velika odgovornost, saj njihove odločitve močno vplivajo ne samo na gospodarstvo, ampak lahko ogrozijo tudi prihranke prebivalcev, pokojnine in še marsikaj.

Nakar sem dobil kot odgovor tole:

Dear Mr Onyx,

Thank you for reverting to us with your email of 25 May 2021 and for sharing your views and observations with the European Central Bank (ECB).

We would like to inform you that your concerns have, indeed, also been addressed to the ECB by other members of the public and the ECB is taking a close look at these topics. In this regard, the ECB President Lagarde has launched the ECB strategy review, including a public consultation among stakeholders, academics, financial sector representatives, civil society organisations as well as private persons. A first summary report has been published and is accessible on the ECB website here: https://www.ecb.europa.eu/pub/conferenc....

You may further wish to follow the decisions and information on the review of ECB monetary policy strategy through the ECB Listens Portal:

https://www.ecb.europa.eu/home/search/r...

Yours sincerely,
...

Kot kaže je inflacija v evro območju končno dosegla 2%, kar je bil že nekaj let cilj Evropske centralne banke. Izvrstno! Naslednji cilj je potem 4%, ali gremo kar na 8%?

Do inflacije 50% mesečno, kar je potem pa že hiperinflacija, je še nekaj časa.

Kdo ima tu prav bomo še videli. Nesporno pa se ve, komu se jemlje (po moje krade) s tako monetarno politiko in kdo s tem največ profitira. To vem jaz in to vedo tudi centralni bankirji v Frankfurtu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

avani ::

Ta tale video sem naletel vceraj, morda bo koga zanimalo. Na kratko, zna biti, da je problem napihnjenih cen surovin posledica napacno nastavljenih dobavnih verig (premalo rezerve), ki so se zacele kot domine podirati. Premalo surovin -> cene narastejo. Je kar zanimiv opis.



Sam ne bi stavil na dolgorocno inflacijo. Ce se to ni zgodilo 2008, se tudi zdaj ne bo. Bolj je verjeten japonski scenarij s pocasno deflacijo, vsaj se kaze na to. Tudi tam so sle najprej nepremicnine v nebo, sledil je kreditni krc, potem pa pocasno nizanje cen vsega. Konec koncev je demografija EU tam nekje kjer je bila japonska 10-20 let nazaj.

feryz ::

Če se ne bo zaustavilo ali nekaj spremenilo, bo vsaj letna nekje do 50%. Če že mesečna ne.
Če gledam sebe (in moje konkurente) smo že nekje na 25 procentov v pol leta. Ni to široka potrošnja ampak gradbeništvo, ampak vseeno. Pri hrani se napoveduje podobno.

Sicer obstaja še ena možnost, dosti realna. Da je gospodarstvu, velikim igralcem, enostavno dovolj plenjenja politike in javnega sektorja. Ki si piše zakone, igra nepotizem in se gre legalnih kraj. In da so enostavno začeli noreti navzgor s cenami. Kar seveda ne spremeni dejstva, da bo najbolj ali pa edino najebala raja in srednji sloj.

dronyx ::

avani je izjavil:

Ta tale video sem naletel vceraj, morda bo koga zanimalo. Na kratko, zna biti, da je problem napihnjenih cen surovin posledica napacno nastavljenih dobavnih verig (premalo rezerve), ki so se zacele kot domine podirati. Premalo surovin -> cene narastejo. Je kar zanimiv opis.

Po moje je problem drugje. Centralne banke so natisnile ogromno denarja v zadnjih nekaj letih (samo v ZDA se je M2 money supply v 2020 povečal za 25%!) in do sedaj se je ta denar selil zlasti v naložbe kot so delnice, nepremičnine, dragocene kovine, tudi kripto. Tu so nastali zaradi tega baloni in marsikje so cene na ATH. Potem je po moje ta denar odkril novo področje za investiranje in to so surovine. Saj ti danes ne potrebuješ kupovat železa ali jekla. Obstajajo indeksni skladi, ki investirajo potem v surovine. In ker se je sedaj sem začelo stekati veliko denarja so šle posledično tudi cene gor. Ni to edini razlog za rast surovin, se pa sigurno tudi to pozna.

feryz je izjavil:

Kar seveda ne spremeni dejstva, da bo najbolj ali pa edino najebala raja in srednji sloj.


Saj srednjega sloja praktično več ni. Ne moreš biti srednji sloj s stanovanjem in 100.000 € kredita za 30 let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

feryz ::

Zakaj ne, če kredit z lahkoto odplačuješ?

Srednjega sloja imaš ogromno po javni upravi. Tudi v podjetjih še ni tako slabo.
Trenutno ga je še dovolj.
Ozri se malo po Ljubljani. Gradi se na vsakem koraku. Ljubljana je v bistvu kompletna srednji sloj. Razen sužnjev, ki dnevno migrirajo tja, da dejansko kaj delajo. Za par evrov.

dronyx ::

feryz je izjavil:

Zakaj ne, če kredit z lahkoto odplačuješ?

Ja, če kredit z lahkoto odplačuješ. Problem pa je, če se moraš odpovedati skoraj vsemu, da naslednjih 30 let odplačuješ kredit za zelo drago stanovanje. To bi moralo skrbeti tudi centralne bankirje, saj ti ljudje bodo vrsto naslednjih let bolj slabi potrošniki.

Seveda lahko pa pride Jugoslovanski scenarij visoke inflacije in bo tistim, ki imajo zares fiksno obrestno mero (brez drobnega tiska) kredite odplačala inflacija. Samo ta scenarij mi je pa malo verjeten. Aksiom je, da centralni bankirji vedno delajo v korist najbogatejših, ne navadne raje!

PrimoZ_ ::

Kaj bo z EURIBOR-jem in kdaj bo začelo folk stiskati ko bodo šli obroki gor.

3p ::

PrimoZ_ je izjavil:

Kaj bo z EURIBOR-jem in kdaj bo začelo folk stiskati ko bodo šli obroki gor.


Če prav razumem, dokler tiskarna dela, ostaja nizek, ker je natisnjen denar potrebno spraviti v obtok.

dronyx ::

avani je izjavil:

Sam ne bi stavil na dolgorocno inflacijo. Ce se to ni zgodilo 2008, se tudi zdaj ne bo. Bolj je verjeten japonski scenarij s pocasno deflacijo, vsaj se kaze na to. Tudi tam so sle najprej nepremicnine v nebo, sledil je kreditni krc, potem pa pocasno nizanje cen vsega. Konec koncev je demografija EU tam nekje kjer je bila japonska 10-20 let nazaj.

Inflacijo centralne banke zaustavljajo z višanjem obrestne mere. To je znan recept. Problem je, da danes verjetno sploh ne morejo bistveno višati obrestne mere, ker bodo bankrotirale vse visoko zadolžene države, saj je to Grški scenarij. Centralne banke so sedaj v pat položaju, ko lahko samo opazujejo, kako se viša inflacija. Vsi pa sledijo temu, kar počne FED, ker sicer pride do "valutnih nesorazmerij".

Svet je sedaj v situaciji, ko bo imel peščico ekstremno bogatih posameznikov in cel kup bankrotiranih držav. Absurdno? Kakor za koga! ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

codeMonkey ::

avani je izjavil:

Ta tale video sem naletel vceraj, morda bo koga zanimalo. Na kratko, zna biti, da je problem napihnjenih cen surovin posledica napacno nastavljenih dobavnih verig (premalo rezerve), ki so se zacele kot domine podirati. Premalo surovin -> cene narastejo. Je kar zanimiv opis.


Nisem se pogledal, ampak vsaj avtomobilska industrija se je tako ustrelila v koleno. Danes nihce noce imeti/placati zalog in ocitno na koncu lockdown ni huje prizadel ljudi, ki lahko zapravljajo, kot so mnogi pricakovali.

Zgodovina sprememb…

showsover ::

Zanimiv poba, ta dronyx...

Bi mu bilo plačat kakšno kosilo ob priliki, seveda, če bi sprejel...

Saj ni povedal ničesar novega ampak tako, na sploh, da se malo skuliramo i nto.

dronyx ::

3p je izjavil:

Če prav razumem, dokler tiskarna dela, ostaja nizek, ker je natisnjen denar potrebno spraviti v obtok.

Kar centralne banke sedaj počnejo je to, da iz nič ustvarjajo denar (to je dejansko "tiskanje denarja") in s tem ustvarjenim denarjem odkupujejo državne obveznice ter na ta način umetno vzdržujejo nizke obrestne mere. Če tega ne bi počeli, bi šle obresti na državno zadolževanje močno navzgor. Recimo obresti na nemške 10 letne obveznice so zaradi tega celo negativne. Ampak centralne banke ne "tiskajo denar" samo za to. Z iz nič ustvarjenim denarjem (natiskanim torej) odkupujejo tudi obveznice podjetij, posegajo na hipotekarni trg in še kaj. Skratka ta manipulacija finančnega trga s strani centralnih bank je danes zelo velika. Konkretno pa seveda to občutijo varčevalci na bankah (pri nas 23 MRD evrov), saj posledično so obresti na depozite tudi nič %, že uradno izračunana inflacija pa ni 0%, tista, ki jo občuti posameznik pa lahko še precej višja. Če je nekdo na banki varčeval za stanovanje, je zadnjih 5 let imel 0% obresti, stanovanje se mu je pa medtem lahko podražijo za 30% ali še več. To niso heci, kar počno sedaj centralne banke in jaz sem prepričan, da bo šlo to v zgodovino kot velika prevara tistih, ki bi morali biti najbolj zaupanja vredni.

showsover je izjavil:

Bi mu bilo plačat kakšno kosilo ob priliki, seveda, če bi sprejel...

Če me bo šefica ECB kdaj povabila na kosilo z veseljem sprejmem. So pa zadnjič iskali PR-ovca za ECB z neto plačo 8.000 €, samo se nisem javil, ker tako lagati nisem sposoben. Ljudem pač povem direktno tako kot mislim da je. Vsakemu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

showsover ::

dronyx je izjavil:

Če me bo šefica ECB kdaj povabila na kosilo z veseljem sprejmem. So pa zadnjič iskali PR-ovca za ECB z neto plačo 8.000 €, samo se nisem javil, ker tako lagati nisem sposoben. Ljudem pač povem direktno tako kot mislim da je. Vsakemu.

Super, da nisi slovensko pregovorno in kičasto skromen... 👍

dronyx ::

showsover je izjavil:

Super, da nisi slovensko pregovorno in kičasto skromen... 👍

Proti skromnosti sicer nimam nič. Samo da se to ne dogaja meni.

showsover ::

Dronyx, potem pa nič, če ne potrebuješ več nobenega navdiha za svoj blog, niti za zgražanje ne :-)

tabata ::

Konc je. Piši eno nulo zraven ali pa celo dve če ne bo sreče. Dnar bo skret papir. Končno.

Hemi426 ::

feryz je izjavil:

Nekdo hudo laže glede inflacije. To, kar na zunaj flancajo, nuca manj kot nič.
Privatnikom rastejo stroški materiala, da se kar kadi. Letos že konkretno preko 25 procentov, če gledam svoje. S tem, da konca ni videti.
Aluminij, baker, železo, plastika, izolacije, steklo ..., dobesedno noro je, kar se dogaja. S tem da zmanjkuje robe, daljšajo se dobavni roki.

Če nekomu obnovim lansko ponudbo, mi pravi, da sem lopov. Ampak, ko druge povpraša, ugotovi, da sem še najmanjši lopov. Ostali so še večji.


Seveda lažejo. Vzhodni in gospodardsko slabše razviti del EUja ima že cca 5.5% inflacijo. Višje je bilo samo med 85'-90'.

Pa tudi veliko prirejanja podatkov bo, ker trenutne svetovne vlade, ki so tako
zagreto in neustavno(bluefish, je danes to potrdilo US, tako da ni več teorija zarote), ustavljale gospodarstvo, ne morejo sedaj priznati, da bomo visoko ceno plačevali kar nekaj let.

Pa tudi ljudi se počasi pripravlja, ravno danes je ponovno članek na 24h o prihajajoči inflaciji zaradi naftnih mogotcev in podražitvi eletrike, haha
Žabo se počasi kuha.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hemi426 ()

kow ::

Nehaj brati 24kur. Lahk kar kle vprasas, mrbit bos celo kaj pametnega slisal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

dronyx ::

Hemi426 je izjavil:

Žabo se počasi kuha.

Drži. Stare kuharske knjige pravijo, da nikdar ne vrži žabe v vrelo vodo, ker bo skočila ven. Žabo daš v hladno vodo in počasi dvigaš temperaturo, tako da sploh ne opazi, da se kuha.

Sicer visoka inflacija, ki sledi epidemiji ne bo samo posledica lockdowna in epidemije. Nastavki za to segajo v obdobje po zadnji finančni krizi, ko so najbogatejši prišli do rešitve, kako lahko postanejo še bistveno bolj bogati. Potem se je začelo pa obdobje QE (tiskanje denarja) in eksplozivna rast vseh možnih naložb ter na drugi strani kraja varčevalcev na bankah. V svetovnem merilu gre ta kraja v tisoče milijard evrov ali USD. To je kraja svetopisemskih razsežnosti. Božja zapoved Ne kradi! je praktično za v smeti. Ali pač ne?

;)

showsover je izjavil:

Dronyx, potem pa nič, če ne potrebuješ več nobenega navdiha za svoj blog, niti za zgražanje ne :-)

Raje ne. Že tako se križajo ko samo slišijo moje ime. Le kaj bo spet zakuhal dronyx? Le kaj snuje v sojem podstrešju, ki mu sam pravi Onyxova tovarna sanj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

kow ::

"Seveda lažejo. Vzhodni in gospodardsko slabše razviti del EUja ima že cca 5.5% inflacijo. Višje je bilo samo med 85'-90'."
Ker so bolj revni in je sla hrana gor (vecji delez v kosarici). Premozni imajo nizjo inflacijo. Kurc pa krize, kjer kapitalisti postanejo relativno se bolj premozni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

dronyx ::

Da inflacija ne nastopa samo v oblikah, ki jih izračuna statistični urad, primer iz naše obale.

V nedeljo sem bil prvič letos pri nas na morju in sem šel s kolesom iz Izole do mejnega prehoda Sečovlje. Vmes sem se ustavil v Piranu na kalamarih, v isti gostilni kot lansko leto večkrat. Natakarji in natakarice so ostali isti, zato predvidevam, da se lastnik ni zamenjal. Sem pa presenečen opazil, da je porcija postala letos pol manjša, za ceno pa se ne spomnim. Možno da so se celo še podražili. O kakovosti hrane pa niti nima smisla pisati, saj je na nivoju slabšega fast fooda! Ko sem to zagledal, bi najraje vstal in odšel, pa sem se premagal in brez ugovarjanja požrl, kar so mi prinesli. Me pa seveda tu ne vidijo nikdar več. Je bilo dobro? - vprašanje natakarja sem pa preslišal.

Poanta tega pa je prikrita inflacija. Namreč inflacija se ne odraža nujno samo v višjih cenah izdelkov in storitev, ampak se lahko pojavlja tudi v obliki, ko za isti denar dobiš nečesa bistveno manj. Recimo pol manj kalamarov v tem primeru. Ampak tega seveda statistika nikjer ne beleži. Verjetno je takih in podobnih prikritih oblik inflacije še veliko. Nekaj podobnega so slabši izdelki ali slabši vgrajeni materiali za isto ceno. Ali avtomobil za isto ceno z manj dodatne opreme. Tudi tega seveda statistika nikjer ne zazna.

V takšnem ekonomskem okolju zelo hitro pade tudi storilnost oziroma so pritiski za zvišanje plač čedalje večji, saj ljudje opažajo, da za svoj denar dobijo precej manj, kot so še pred letom in še bistveno manj, kot so dobili pred dvema letoma. To je pač neposredna posledica tiskanja denarja centralnih bank.

In potem se začne del prihodka od višjih cen izdelkov prelivati še v rast plač, kar vodi seveda v začaran krog visoke inflacije.

Če vabiš inflacijo, bo ta slej ko prej tudi prišla!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

kow je izjavil:

Kurc pa krize, kjer kapitalisti postanejo relativno se bolj premozni.

Zadnjič sem od nekoga slišal misel, da so finančne krize za bogate garažna razprodaja. ;)

energetik ::

Zakaj samo za bogate? Vsak ki ima nekaj odvečnega denarja lahko nabavi na razprodaji, ko vse zgrmi dol.
Samo je potrebno biti finančno pismen.

dronyx ::

Po mojem mnenju in videnju prihodnosti se lahko hitro zgodi, da bodo nastradali tudi centralni bankirji in jaz takrat za noben denar ne bi bil rad v njihovi koži.

Najprej bodo na njih besni varčevalci, saj so jim že in še jim bodo pokradli prihranke na bankah prek inflacije in 0% obresti. Potem bodo centralne banke prisiljene dvigniti obrestne mere za boj z inflacijo, nakar so takoj v velikih težavah številni z variabilno obrestno mero, saj ne bodo mogli več odplačevati kreditov in bodo ob hiše, stanovanja itd. Krivec? Zopet centralni bankirji, ker so ljudi dobesedno silili v kredite in jim nihče ni razložil, da nizke obresti ne bodo kar 30 let. Nakar bodo začela propadati še zombi podjetja, ki jih pri življenju držijo samo ukrepi centralnih bank. Bodo besni še ti. Nakar sledi huda recesija in nova finančna kriza ter pok borznega balona. Takrat bodo besni tisti lastniki delnic, ki se ne bodo pravočasno umaknili in bodo naredili visoko izgubo. Nakar...Filmski scenarij filma katastrofe! Kot epidemija Covid-19 in film Contagion iz leta 2011.

In če se res vse to zgodi, se bo potrebno vprašati zakaj se nam to sploh dogaja!?

Odgovor na to pa je star več kot 3000 let.

In tu sploh nisem nikjer niti omenil možnosti bankrota številnih držav, ki ne bodo mogle več odplačevati dolgov zaradi visokih obresti. Tista preostala peščica lastnikov kripto valut, ki bo na koncu ostala, pa bo lahko pritisnila samo še tipko DEL in z diska pobrisala kripto denarnice.

In jaz bom takrat dejal... Vse je šlo k vragu. ;)

Nimam pa jaz nič s tem. Jaz samo dokumentiram in opozarjam...

Ko na zemlji zmaga Zlo pride Hudič in njegovo kraljestvo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

Tale tetica govori, kot bi poslušal mojo pridigo. Pa sploh ni na moji plačilni listi. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

poweroff ::

V Sovjetski zvezi tudi ni bilo inflacije, vlada pa je regulirala cene kruha. Ceha hlebca je po vladnem odloku morala ostati nespremenjena.

Rezultat... na koncu so bili hlebci veliki kot žemljice.
sudo poweroff

z0mbie ::

poweroff je izjavil:

V Sovjetski zvezi tudi ni bilo inflacije, vlada pa je regulirala cene kruha. Ceha hlebca je po vladnem odloku morala ostati nespremenjena.

Rezultat... na koncu so bili hlebci veliki kot žemljice.


Evo, tako, da rabimo to zdruziti s klenim slovenskim znanjem. Namakanje pekov v Ljubljanico. :)) :)) :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

belo mleko ::

Danes se mi je en projekt zaradi cene lesa ustavil za nedoločen čas. Cene letijo v nebo. Tudi penzije. In kmalu bodo sledile še plače oskrbovalcev. Ni zastonj kosila in boomerji bodo to izkusili na lastni koži. Glede na to da večina njih pozna samo gotovino na banki in pod vzmetnico, bodo ti najbolj nasrkali. Ampak ne pozabit, da so ravno lockdowni prisilili centralne banke v noro tiskanje denarja, lockdowne pa so zahtevale stare generacije. Karma je prasica.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

showsover ::

Ja, ne vem, gospod JPD d' KUL trdijo, da je to obvladljivo, pričakovano in prav nič grozeče in da bo zdaj-zdaj urejeno.

Verjeti tebi ali trgu ali njemu?

z0mbie ::

belo mleko je izjavil:

Danes se mi je en projekt zaradi cene lesa ustavil za nedoločen čas. Cene letijo v nebo. Tudi penzije. In kmalu bodo sledile še plače oskrbovalcev. Ni zastonj kosila in boomerji bodo to izkusili na lastni koži. Glede na to da večina njih pozna samo gotovino na banki in pod vzmetnico, bodo ti najbolj nasrkali. Ampak ne pozabit, da so ravno lockdowni prisilili centralne banke v noro tiskanje denarja, lockdowne pa so zahtevale stare generacije. Karma je prasica.


Ampak pozabil si, da imajo boomerji lepo placo, ki je visja, kot jo bos ti kadarkoli videl, pogodbe za nedolocen cas in sefovske pozicije, kjer bojo lahko tebe brcnili iz firme, da bojo lahko sebi dvignili place. Tako, da, res je. Karma je prasica.

showsover ::

Oj, z0mbie, stara kljuka, kako to, da nisi PNG?
Ali po novem čakaš na povelje, da izpolniš želje?
A hočeš biti povprečen neopazen možic s fleksibilnem sfinkterjem ali kaj?

belo mleko ::

showsover je izjavil:

Ja, ne vem, gospod JPD d' KUL trdijo, da je to obvladljivo, pričakovano in prav nič grozeče in da bo zdaj-zdaj urejeno.

Verjeti tebi ali trgu ali njemu?


Bo ali pa ne bo. On je redni profesor z redno plačo. Meni pa se je projekt ustavil. Imam še druge, ni problema, ampak tako se začne. V svoji karieri še nisem gledal cen lesa, zdaj jih vsi v pisarni.

z0mbie je izjavil:

belo mleko je izjavil:

Danes se mi je en projekt zaradi cene lesa ustavil za nedoločen čas. Cene letijo v nebo. Tudi penzije. In kmalu bodo sledile še plače oskrbovalcev. Ni zastonj kosila in boomerji bodo to izkusili na lastni koži. Glede na to da večina njih pozna samo gotovino na banki in pod vzmetnico, bodo ti najbolj nasrkali. Ampak ne pozabit, da so ravno lockdowni prisilili centralne banke v noro tiskanje denarja, lockdowne pa so zahtevale stare generacije. Karma je prasica.


Ampak pozabil si, da imajo boomerji lepo placo, ki je visja, kot jo bos ti kadarkoli videl, pogodbe za nedolocen cas in sefovske pozicije, kjer bojo lahko tebe brcnili iz firme, da bojo lahko sebi dvignili place. Tako, da, res je. Karma je prasica.


Ne bi bilo prvič. V veliki recesiji so isto naredili. Sami so obdržali pozicije in ustvarili maso brezposelnih mladih. Imaš prav. Ampak boomerji z denarjem vseeno ne znajo. Visoka inflacije pojaha srednji razred s prihranki na banki.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

showsover ::

belo mleko je izjavil:

Ne bi bilo prvič. V veliki recesiji so isto naredili. Sami so obdržali pozicije in ustvarili maso brezposelnih mladih. Imaš prav. Ampak boomerji z denarjem vseeno ne znajo. Visoka inflacije pojaha srednji razred s prihranki na banki.

Je zagotovo nekaj na tem, kar govoriš, vendar pozabljaš eno pomembno reč - rast cen nepremičnin v Sloveniji in lastništvo obstoječega fonda.

belo mleko je izjavil:

Bo ali pa ne bo. On je redni profesor z redno plačo. Meni pa se je projekt ustavil. Imam še druge, ni problema, ampak tako se začne. V svoji karieri še nisem gledal cen lesa, zdaj jih vsi v pisarni.

Ja, gre tudi za zaupanje v njegove izjave, ne samo 'redna plača'. Moram pa reči, da bi lahko priženjena žlahta lahko še malo počakala s prodajo lesa, ampak ok, so bili zadovoljni kot že dolgo ne. Gospod Wirt so častili vsepovprek, celo naš podmladek (ki sicer res preseneča s svojimi 'akademskimi' uspehi) so zasuli z darili.

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

belo mleko je izjavil:

Ampak ne pozabit, da so ravno lockdowni prisilili centralne banke v noro tiskanje denarja, lockdowne pa so zahtevale stare generacije. Karma je prasica.

Še enkrat, to ne drži. Noro tiskanje denarja se je začelo po finančni krizi leta 2008. ECB konkretno je začel svoj QE leta 2015 in ga izvaja neprekinjeno do danes! Takrat je Mario Draghi dejal "Whatever it takes". Ne vem pa če je takrat slutil, kaj je s tem sploh začel. V bistvu je epidemija samo razgalila problem tiskanja denarja brez pokritja v višjem BDP, ker takrat so morali to operacijo samo še povečati, ker sicer bi propadlo pol gospodarstva.

Eden izmed problemov, ki jih jaz vidim je tudi v tem, da so si centralne banke naložile mnogo preveliko breme, saj je sedaj vse na njih. Jaz pravim temu finančni komunizem in centralne banke so kot centralni komite v komunizmu. Sedaj odločajo praktično o vsem in vsi samo gledajo, kaj oni počnejo.

Poleg tega danes bilijone evrov in USD investicijskega denarja ne premikajo ljudje, ampak AI oziroma računalniški programi, ki analizirajo čuda podatkov in na podlagi tega odločajo, kam trenutno premakniti denar, da bo donos največji. To pa v praksi dejansko pomeni, da ga ni človeka trenutno na svetu, ki bi imel stvari pod nadzorom in ki bi lahko vedel, kaj se bo zgodilo v prihodnje. Samo ena poteza centralnih bank lahko pomeni crash, kot ga svet še ni videl v zgodovini, ob hudo napačnih potezah pa globalno hiperinflacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Hemi426 ::

kow je izjavil:

Nehaj brati 24kur. Lahk kar kle vprasas, mrbit bos celo kaj pametnega slisal.


Težko verjamem, da lahko še kaj pametnega "slišim" na forumu (kjer se stvari berejo in ne poslušajo) od človeka s takšno slovnico.
Sploh ti pa šepa tudi bralna koherenca, da bi sploh dojel v kakšni povezavi sem omenil 24ur.

Pa tudi ta tvoj, da kapitalisti bolj bogatijo...
Najlažje je najti nekega razrednega sovražnika, ki je vedno kriv za tvojo podpovprečnost.

Kdo je zate kapitalist?
CEO mega korporacije, Joža lastnik vaške mesarije, ali jaz, ki oddajam nepremičnino?
Ali vsak, ki je malo bolj podjeten kot ti in zasluži več?

Preko sestre sem spoznal punco v zgodnjih 20tih, ki je epitom neuporabnega študija: diplomirana umetnostna zgodovinarka. Malo je bavila z grafičnim oblikovanjem in sedaj prodaja merchandise in zasluži malo južno od minimalca, tako da ima zagotovo vse skupaj vsaj 2k prihodkov na mesec.
Je tudi ona ta strašni in hudobni kapitalist, haha?

z0mbie ::

belo mleko je izjavil:

Ne bi bilo prvič. V veliki recesiji so isto naredili. Sami so obdržali pozicije in ustvarili maso brezposelnih mladih. Imaš prav. Ampak boomerji z denarjem vseeno ne znajo. Visoka inflacije pojaha srednji razred s prihranki na banki.


Srednji razred je ze na polno pojahan s strani bogatenja najbolj bogatih, tako, da ta, bo tako ali tako izginil. Sicer tvoj problem niso boomerji, je pa res, da se je lazje pritozevati cez njih kot pa razumeti problem.

Sicer si pa lahko tudi kaj preberes, ceprav... nisem siguren... dolg clanek... od tega lahko glava boli... Na vseeno:
https://www.theguardian.com/commentisfr...

Je pa res, da je pri fasistih zelo popularno najti tarco v druzbi (recimo zidi, pa romi so popularni) in jo okriviti za vse tezave. Moram reci, da precej napredno, okriviti starostno skupino, precej bolj fleksibilno, kot se samo spraviti na manjsino. Mussolini bi vas bi vesel. Ce ze niste izboljsali sveta ste pa vsaj fasizem popestrili, pricakovano od generacij pohlepnih narcisticnih sociopatov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

z0mbie ::

Hemi426 je izjavil:

Kdo je zate kapitalist?
CEO mega korporacije, Joža lastnik vaške mesarije, ali jaz, ki oddajam nepremičnino?
Ali vsak, ki je malo bolj podjeten kot ti in zasluži več?


Lahko jaz? V negativnem smislu, kdorkoli, ki si nagrabi nesorazmerno premozenje, glede na dejanske potrebe. Ti nakazem se resitev?

Omejitev osebnega premozenja, na, recimo, iz riti potegnjeno, 10 miljonov (kar je zelo verjetno prevec ampak glede na danasnje stanje se vedno ok).

Resis oz. vsaj zelo omilis vecino problemov. Od lobiranja, monopolov, koncentriranja moci, obcutljivosti gospodarstva ipd.

Samo dokler vsakdo sanja, kako bo pa ravno ON tisti najbolj sposoben (ker ga je mamica celotno otrostvo polnila z idejami kako poseben je, ker so mu marketingarji in hollywood celotno odrascanje prali mozgane in ker mu nikoli nihce ni postavil meja obnasanja), ki bo veliki miljarder, ki mu bo Bezos cevlje cistil, do takrat se kaksne resne spremembe ne bojo zgodile.

Ker spremembe se ne dogajajo tako, da igras obstojeco igro ampak tako, da se je ne gres vec. Ne pa da poizkusas biti najboljsi v njej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

Mr.B ::

belo mleko je izjavil:

Danes se mi je en projekt zaradi cene lesa ustavil za nedoločen čas. Cene letijo v nebo. Tudi penzije. In kmalu bodo sledile še plače oskrbovalcev. Ni zastonj kosila in boomerji bodo to izkusili na lastni koži. Glede na to da večina njih pozna samo gotovino na banki in pod vzmetnico, bodo ti najbolj nasrkali. Ampak ne pozabit, da so ravno lockdowni prisilili centralne banke v noro tiskanje denarja, lockdowne pa so zahtevale stare generacije. Karma je prasica.

Potem ti trditve o tiskanju denarja, in odstopanju natiskanega denarja v letu 2020, ne bo tezko podkrepiti z viri.

z0mbie je izjavil:

belo mleko je izjavil:

Danes se mi je en projekt zaradi cene lesa ustavil za nedoločen čas. Cene letijo v nebo. Tudi penzije. In kmalu bodo sledile še plače oskrbovalcev. Ni zastonj kosila in boomerji bodo to izkusili na lastni koži. Glede na to da večina njih pozna samo gotovino na banki in pod vzmetnico, bodo ti najbolj nasrkali. Ampak ne pozabit, da so ravno lockdowni prisilili centralne banke v noro tiskanje denarja, lockdowne pa so zahtevale stare generacije. Karma je prasica.


Ampak pozabil si, da imajo boomerji lepo placo, ki je visja, kot jo bos ti kadarkoli videl, pogodbe za nedolocen cas in sefovske pozicije, kjer bojo lahko tebe brcnili iz firme, da bojo lahko sebi dvignili place. Tako, da, res je. Karma je prasica.

Kolikor vem, ce gremo pogledat podatke za ameriko , kjer so dali v obtok slabih 10 triljonov, ravno tisti neizobrazeni, z delovnimi mesti z nikakvin donosom, delezni teh pomoci, ta denar tudi nahitro zapravili.

dronyx je izjavil:

belo mleko je izjavil:

Ampak ne pozabit, da so ravno lockdowni prisilili centralne banke v noro tiskanje denarja, lockdowne pa so zahtevale stare generacije. Karma je prasica.

Še enkrat, to ne drži. Noro tiskanje denarja se je začelo po finančni krizi leta 2008. ECB konkretno je začel svoj QE leta 2015 in ga izvaja neprekinjeno do danes! Takrat je Mario Draghi dejal "Whatever it takes". Ne vem pa če je takrat slutil, kaj je s tem sploh začel. V bistvu je epidemija samo razgalila problem tiskanja denarja brez pokritja v višjem BDP, ker takrat so morali to operacijo samo še povečati, ker sicer bi propadlo pol gospodarstva.

Eden izmed problemov, ki jih jaz vidim je tudi v tem, da so si centralne banke naložile mnogo preveliko breme, saj je sedaj vse na njih. Jaz pravim temu finančni komunizem in centralne banke so kot centralni komite v komunizmu. Sedaj odločajo praktično o vsem in vsi samo gledajo, kaj oni počnejo.

Poleg tega danes bilijone evrov in USD investicijskega denarja ne premikajo ljudje, ampak AI oziroma računalniški programi, ki analizirajo čuda podatkov in na podlagi tega odločajo, kam trenutno premakniti denar, da bo donos največji. To pa v praksi dejansko pomeni, da ga ni človeka trenutno na svetu, ki bi imel stvari pod nadzorom in ki bi lahko vedel, kaj se bo zgodilo v prihodnje. Samo ena poteza centralnih bank lahko pomeni crash, kot ga svet še ni videl v zgodovini, ob hudo napačnih potezah pa globalno hiperinflacijo.

Malo obrazlozi, ker dolzniski trg je ze zdavnaj presegel borznega.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

kow ::

Hemi426 je izjavil:

kow je izjavil:

Nehaj brati 24kur. Lahk kar kle vprasas, mrbit bos celo kaj pametnega slisal.


Težko verjamem, da lahko še kaj pametnega "slišim" na forumu (kjer se stvari berejo in ne poslušajo) od človeka s takšno slovnico.
Sploh ti pa šepa tudi bralna koherenca, da bi sploh dojel v kakšni povezavi sem omenil 24ur.


Moja slovnica je whataboutism. Ce zelim, je lahko boljsa. 24ur sem omenil, ker si (pre)pisal bedarije of "naftnih mogotcih".


Hemi426 je izjavil:


Pa tudi ta tvoj, da kapitalisti bolj bogatijo...
Najlažje je najti nekega razrednega sovražnika, ki je vedno kriv za tvojo podpovprečnost.


Zopet pises bedarije. Da se svetovno premozenje koncentrira v lasti pescice je dolgoletni trend in enostavno preverljivo dejstvo.
Ne vem kje si potegnil ven "razrednega sovraznika" in mojo "podpovprecnost".

Hemi426 je izjavil:


Kdo je zate kapitalist?
CEO mega korporacije, Joža lastnik vaške mesarije, ali jaz, ki oddajam nepremičnino?
Ali vsak, ki je malo bolj podjeten kot ti in zasluži več?


Lastniki kapitala smo prakticno vsi. Mislim, da je jasno da merimo na ljudi, ki si lastijo desetine milijonov dolarjev/evrov kapitala.

Hemi426 je izjavil:


Preko sestre sem spoznal punco v zgodnjih 20tih, ki je epitom neuporabnega študija: diplomirana umetnostna zgodovinarka. Malo je bavila z grafičnim oblikovanjem in sedaj prodaja merchandise in zasluži malo južno od minimalca, tako da ima zagotovo vse skupaj vsaj 2k prihodkov na mesec.
Je tudi ona ta strašni in hudobni kapitalist, haha?

Nikjer nisem govoril o hudobnih kapitalistih. Da nisi TI funkcionalno nepismen?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

dronyx ::

Mr.B je izjavil:

Malo obrazlozi, ker dolzniski trg je ze zdavnaj presegel borznega.

Ne vem kaj s tem misliš. Z obveznicami se enako trguje, le da na trg direktno posegajo centralne banke s tiskanjem denarja in odkupovanjem obveznic, medtem ko delnic kakor vem zaenkrat še ne kupujejo. Ampak ni rečeno da tudi tega ne bodo. Pa nepremičnine. Kot sem napisal, to je finančni komunizem in centralne banke so sedaj centralni komite, ki odloča o vsem. Saj zlom delniškega trga lahko tudi preprečiš tako, da centralna banka natiska bilijone in kupuje delnice. Enako lahko kupuje nepremičnine in prepreči, da bi cene padle. Pa zakaj ne še kripto? Ampak to je manipulacija trgov. Centralne banke danes sploh niso več centralne banke, ampak glavni manipulator na finančnih trgih.

Vse to se jim pa dogaja zato, ker je bila izvirna ideja v osnovi zlobna. Izkoristiti moč centralnih bank da bogati postanejo še bistveno bogatejši! Samo na čigav račun?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

z0mbie ::

dronyx je izjavil:

Vse to se jim pa dogaja zato, ker je bila izvirna ideja v osnovi zlobna. Izkoristiti moč centralnih bank da bogati postanejo še bistveno bogatejši! Samo na čigav račun?


Naivcev, ki to situacijo podpirajo :) Na eni strani podpirajo mesetarjenje z delnicami z namenom spekulacij, radi bi imeli se kripto, ne bi pa radi, da je nekdo se bolj sposoben od njih na visjem nivoju. Ne bo slo. Se bojo morali tudi sami odpovedati kaksnemu pokvarjenemu detajlu iz svojih zivljenj... ne to pa ne. Potem ne bojo bogati(tm)

Zadeva je pribljizno enaka kot politika: vsi pizdijo, cez politike, ko pa so enkrat v njihovi vlogi pocnejo tocno iste stvari, kot so jih prej kritizirali. Bo treba najprej malo podstresja pospravit, preden bo obstajala vsaj minimalna moznost, da bi lahko slo karkoli na bolje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0mbie ()

Mr.B ::

dronyx je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Malo obrazlozi, ker dolzniski trg je ze zdavnaj presegel borznega.

Ne vem kaj s tem misliš. Z obveznicami se enako trguje, le da na trg direktno posegajo centralne banke s tiskanjem denarja in odkupovanjem obveznic, medtem ko delnic kakor vem zaenkrat še ne kupujejo. Ampak ni rečeno da tudi tega ne bodo. Pa nepremičnine. Kot sem napisal, to je finančni komunizem in centralne banke so sedaj centralni komite, ki odloča o vsem. Saj zlom delniškega trga lahko tudi preprečiš tako, da centralna banka natiska bilijone in kupuje delnice. Enako lahko kupuje nepremičnine in prepreči, da bi cene padle. Pa zakaj ne še kripto? Ampak to je manipulacija trgov. Centralne banke danes sploh niso več centralne banke, ampak glavni manipulator na finančnih trgih.

Vse to se jim pa dogaja zato, ker je bila izvirna ideja v osnovi zlobna. Izkoristiti moč centralnih bank da bogati postanejo še bistveno bogatejši! Samo na čigav račun?

Potem ti ne bo težko podkrepiti koliko so centralne banke pokupile.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

gruntfürmich ::

dronyx je izjavil:

3p je izjavil:

Če prav razumem, dokler tiskarna dela, ostaja nizek, ker je natisnjen denar potrebno spraviti v obtok.

Kar centralne banke sedaj počnejo je to, da iz nič ustvarjajo denar (to je dejansko "tiskanje denarja") in s tem ustvarjenim denarjem odkupujejo državne obveznice ter na ta način umetno vzdržujejo nizke obrestne mere. Če tega ne bi počeli, bi šle obresti na državno zadolževanje močno navzgor. Recimo obresti na nemške 10 letne obveznice so zaradi tega celo negativne. Ampak centralne banke ne "tiskajo denar" samo za to. Z iz nič ustvarjenim denarjem (natiskanim torej) odkupujejo tudi obveznice podjetij, posegajo na hipotekarni trg in še kaj. Skratka ta manipulacija finančnega trga s strani centralnih bank je danes zelo velika. Konkretno pa seveda to občutijo varčevalci na bankah (pri nas 23 MRD evrov), saj posledično so obresti na depozite tudi nič %, že uradno izračunana inflacija pa ni 0%, tista, ki jo občuti posameznik pa lahko še precej višja. Če je nekdo na banki varčeval za stanovanje, je zadnjih 5 let imel 0% obresti, stanovanje se mu je pa medtem lahko podražijo za 30% ali še več. To niso heci, kar počno sedaj centralne banke in jaz sem prepričan, da bo šlo to v zgodovino kot velika prevara tistih, ki bi morali biti najbolj zaupanja vredni.

showsover je izjavil:

Bi mu bilo plačat kakšno kosilo ob priliki, seveda, če bi sprejel...

Če me bo šefica ECB kdaj povabila na kosilo z veseljem sprejmem. So pa zadnjič iskali PR-ovca za ECB z neto plačo 8.000 €, samo se nisem javil, ker tako lagati nisem sposoben. Ljudem pač povem direktno tako kot mislim da je. Vsakemu.


tako čudno pišeš, kot da ne bi vedel od kot denar in kako nastaja... skos omenjaš ECB, čeprav nima popolnoma nič z denarjem. matthai je lepo podal link od p. damjana.

malo čudno se mi to zdi, ko pa imaš tako veliko za povedat okoli denarja in vsega okoli njega. človek bi menil da poznaš zadevo, in da boš pisal vsaj pravilne zadeve...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
««
4 / 210
»»