Forum » Loža » Tetanus
Tetanus
Mercier ::
Kako je s cepljenjem, oziroma ponovnim cepljenjem?
Ker nisem zdravnici znal zanesljivo povedati, če sem bil, ali nisem bil (sumim, da nisem bil) cepljen, predvidevam, da me je dala cepiti. Vprašati sem pa pozabil. Dobil sem dve pikici, eno v ramo in eno u guzu. Vakcinacija ali revakcinacija?
Malo guglal in našel npr. tole:
V praksi izvajamo cepljenje v primeru poškodbe kože, seveda, če poškodovani poišče zdravniško pomoč. Žal pa se pogosto dogaja, da prav starejši ljudje, pri katerih je od cepljenja preteklo že več kot 10 let, oz. sploh niso bili cepljeni, redko obiščejo zdravnika zaradi manjše, nepomembne praske. Tisti, ki pa le obiščejo zdravnika, morajo prejeti 3 odmerke cepiva proti tetanusu (prvo ob poškodbi, drugo čez 1 mesec in tretjo čez 6 mesecev) in še 1 dozo imunoglobulina.
Cepljenje pred poškodbo!
Ker je najzanesljivejša zaščita pred nevarno boleznijo cepljenje pred poškodbo, priporočamo dosledno izvajanje cepilnega programa. Za primarno imunizacijo v otroštvu skrbijo otroški in šolski dispanzerji, po tej dobi pa bi bilo najbolje, da za poživitvene odmerke (ena injekcija vsakih 10 let) poskrbimo varovanci sami (cepljenje je brezplačno!!!). Glede na dejstvo, da v Sloveniji za tetanusom zbolevajo predvsem starejši ljudje, ki niso precepljeni, priporočamo, da se le-ti o morebitnem cepljenju čim prej posvetujejo s svojim zdravnikom. Ker je največ obolenj v poletnih mesecih, bi bilo dobro za cepljenje poskrbeti še pred poletno sezono. Posvet in cepljenje priporočamo tudi vsem ostalim občanom, še posebej tistim, ki so pri svojem delu izpostavljeni telesnim poškodbam!
Torej, ob poškodbi te piknejo enkrat, čez en mesec še enkrat in še enkrat čez šest mesecev. Obnovitev je pa z eno injekcijo. Mene so pa dvakrat v enem dnevu, pa nič niso rekli, da bi me radi še videli po nekem času?
Ker nisem zdravnici znal zanesljivo povedati, če sem bil, ali nisem bil (sumim, da nisem bil) cepljen, predvidevam, da me je dala cepiti. Vprašati sem pa pozabil. Dobil sem dve pikici, eno v ramo in eno u guzu. Vakcinacija ali revakcinacija?
Malo guglal in našel npr. tole:
V praksi izvajamo cepljenje v primeru poškodbe kože, seveda, če poškodovani poišče zdravniško pomoč. Žal pa se pogosto dogaja, da prav starejši ljudje, pri katerih je od cepljenja preteklo že več kot 10 let, oz. sploh niso bili cepljeni, redko obiščejo zdravnika zaradi manjše, nepomembne praske. Tisti, ki pa le obiščejo zdravnika, morajo prejeti 3 odmerke cepiva proti tetanusu (prvo ob poškodbi, drugo čez 1 mesec in tretjo čez 6 mesecev) in še 1 dozo imunoglobulina.
Cepljenje pred poškodbo!
Ker je najzanesljivejša zaščita pred nevarno boleznijo cepljenje pred poškodbo, priporočamo dosledno izvajanje cepilnega programa. Za primarno imunizacijo v otroštvu skrbijo otroški in šolski dispanzerji, po tej dobi pa bi bilo najbolje, da za poživitvene odmerke (ena injekcija vsakih 10 let) poskrbimo varovanci sami (cepljenje je brezplačno!!!). Glede na dejstvo, da v Sloveniji za tetanusom zbolevajo predvsem starejši ljudje, ki niso precepljeni, priporočamo, da se le-ti o morebitnem cepljenju čim prej posvetujejo s svojim zdravnikom. Ker je največ obolenj v poletnih mesecih, bi bilo dobro za cepljenje poskrbeti še pred poletno sezono. Posvet in cepljenje priporočamo tudi vsem ostalim občanom, še posebej tistim, ki so pri svojem delu izpostavljeni telesnim poškodbam!
Torej, ob poškodbi te piknejo enkrat, čez en mesec še enkrat in še enkrat čez šest mesecev. Obnovitev je pa z eno injekcijo. Mene so pa dvakrat v enem dnevu, pa nič niso rekli, da bi me radi še videli po nekem času?
- zaklenilo: zee ()
undefined ::
> Ker nisem zdravnici znal zanesljivo povedati, če sem bil, ali nisem bil (sumim, da nisem bil) cepljen, predvidevam, da me je dala cepiti. Vprašati sem pa pozabil. Dobil sem dve pikici, eno v ramo in eno u guzu. Vakcinacija ali revakcinacija?
Jest sem bil enkrat cepljen, ko me je ugriznu en nemarn pudl, pa sem dobil le eno injekcijo v ramo in to je bilo to. Povedala pa je med. sestra tudi, da se cepitev opravlja na vsakih nekaj let, ne spomnim se točno, ampak se mi zdi, da je rekla nekje v periodah 5-10 let. Torej, če se nikjer ne raniš na kakšni zarjaveli kovini ali če te ne ugrizne nobena žival, nevarnosti praktično ni. Če pa se ta pojavi, pa greš pač k zdravniku in tam majo v kartoteki zapisano kdaj si bil cepljen nazadnje in če je potrebno, te bodo ponovno.
Jest sem bil enkrat cepljen, ko me je ugriznu en nemarn pudl, pa sem dobil le eno injekcijo v ramo in to je bilo to. Povedala pa je med. sestra tudi, da se cepitev opravlja na vsakih nekaj let, ne spomnim se točno, ampak se mi zdi, da je rekla nekje v periodah 5-10 let. Torej, če se nikjer ne raniš na kakšni zarjaveli kovini ali če te ne ugrizne nobena žival, nevarnosti praktično ni. Če pa se ta pojavi, pa greš pač k zdravniku in tam majo v kartoteki zapisano kdaj si bil cepljen nazadnje in če je potrebno, te bodo ponovno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: undefined ()
Tam sem bil zaradi poškodbe. Nič ni našla v kartoteki, čeprav je cepljenje obvezno. Ampak katoteke so itak bolj tak... Če pa že kaj piše, pa en za drugim brat ne znajo
madmitch ::
Ceplenje proti tetanusu NI obvezno. Cepijo te le v primeru suma na okužbo s tetanusom, čecimo če te vgrizne pes, mačka ali če te besni sosed nasadi z vilami za gnoj v rit.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody
Ne vem, no. Tule je en zakon iz 95 (22. člen)., pa na dosti zguglanih linkih se omenja obvezno cepljenje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mercier ()
undefined ::
> pa na dosti zguglanih linkih se omenja obvezno cepljenje
Bedarija. Tko je, kot sva ti z madmitchom povedala.
Bedarija. Tko je, kot sva ti z madmitchom povedala.
Hmm... sem iz predala potegnil zdravstveno, ono staro, notri je pa Izkaznica o cepljenju. Ena rubrika je Di-Te-Per (davica, tetanus, oslovski kašelj). Polna.
Zgleda preveč pričakujem od zdravstva, bom v bodoče nesel s sabo še staro zdravstveno.
Zgleda preveč pričakujem od zdravstva, bom v bodoče nesel s sabo še staro zdravstveno.
Unknown_001 ::
Eno prašanje čist na hitro. Zadnjič smo se šli cepit po programu za tetanus. No vse lepo in fajn, sam pol zvečer je pa roka začela bolt ko prasica in nasledn dan tud, ampak ok, to so mi rekl da je normalno. Isti dan, danes ko sem prišel domov pa opazim da me nenormalno zebe, sem utrujen in mi je slabo v glavnem ko da bi bil mal bolan, pa me zanima če je to normalno. Sem skor 100% zih da je zarad cepiva ker preden sem se šu cepit sem bil zdrav ko riba.
(banda dohtarska prokleta)
(banda dohtarska prokleta)
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
bluefish ::
http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/sid...
Mild Problems
(Noticeable, but did not interfere with activities)
Td
o Pain (up to about 8 in 10)
o Redness or swelling at the injection site(up to about 1 in 3)
o Mild fever (up to about 1 in 15)
o Headache or tiredness (uncommon)
Moderate Problems
(Interfered with activities, but did not require medical attention)
Td
oFever over 102°F (rare)
oExtensive swelling of the arm where the shot was given (up to about 3 in 100).
Severe Problems
(Unable to perform usual activities; required medical attention)
Td
oSwelling, severe pain, bleeding and redness in the arm where the shot was given (rare).
A severe allergic reaction could occur after any vaccine. They are estimated to occur less than once in a million doses.
Prostovoljno si šel na cepljenje, zdaj se pa pritožuješ nad zdravniki? Jao.
Mild Problems
(Noticeable, but did not interfere with activities)
Td
o Pain (up to about 8 in 10)
o Redness or swelling at the injection site(up to about 1 in 3)
o Mild fever (up to about 1 in 15)
o Headache or tiredness (uncommon)
Moderate Problems
(Interfered with activities, but did not require medical attention)
Td
oFever over 102°F (rare)
oExtensive swelling of the arm where the shot was given (up to about 3 in 100).
Severe Problems
(Unable to perform usual activities; required medical attention)
Td
oSwelling, severe pain, bleeding and redness in the arm where the shot was given (rare).
A severe allergic reaction could occur after any vaccine. They are estimated to occur less than once in a million doses.
Prostovoljno si šel na cepljenje, zdaj se pa pritožuješ nad zdravniki? Jao.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
Nč ni bilo prostovoljno. Šel sem se cepit po programu ki ga izvajajo v 3. letniku SŠ.
Begabt
Begabt
Unknown_001 je izjavil:
Šel sem se cepit po programu ki ga izvajajo v 3. letniku SŠ.A te je policija vklenila in odvlekla tja?
NE?
A zdj mi boš pa reku da sem meu izbiro ?
A zdj mi boš pa reku da sem meu izbiro ?
Begabt
Begabt
Ja kako? Kokr je meni znano naj bi bilo obvezno
Begabt
Begabt
No evo sem najdu in piše da je obvezno.
http://www.mf.uni-lj.si/dokumenti/03121...
In baje da se za necepljenje plača tud neko kazen. Bolj kot ne mi ne prepušča nekega jakega odločanja.
Vseeno hvala za tiste podatke o stranskih učinkih.
http://www.mf.uni-lj.si/dokumenti/03121...
In baje da se za necepljenje plača tud neko kazen. Bolj kot ne mi ne prepušča nekega jakega odločanja.
Vseeno hvala za tiste podatke o stranskih učinkih.
Begabt
Begabt
Je obvezno, vendar se tega niti ne preganja - med 2008 in 2012 je bila kazen (41 do 500EUR) naložena le 3% vseh obravnavanih primerov. Poleg tega se nekaj govori o opustitvi kaznovanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
MilanP ::
bols da se ne ceps, pr okuzbi tetanusom k ga u stvari najdes kjerkoli na planetu 100 posto ludi dobi tetanusne krce
einstein :P je izjavil:
Ne vem, zakaj bi moral kazen dobiti??Zato: Herd immunity @ Wikipedia
Glupo seveda pri tetanusu, ki s tem nima veze.
micka15 ::
ker si prišel zaradi poškodbe
ena injekcija je bila cepivo proti tetanusu
druga imunoglobulin (protitelsa) za tetanus (ker ni nujno da bi od cepiva tvoje telo dost hitr nardil svoja)
ena injekcija je bila cepivo proti tetanusu
druga imunoglobulin (protitelsa) za tetanus (ker ni nujno da bi od cepiva tvoje telo dost hitr nardil svoja)
zee ::
Tema o cepljenju ze obstaja, zato zaklepam.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Obvezno cepljenje proti tetanusu?!?! (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26833 (13762) | bzzero |
» | rana-tetanusOddelek: Loža | 7062 (5791) | Invictus |
» | "Vakcina" v JLAOddelek: Znanost in tehnologija | 3342 (3342) | Martin Krpan |