Forum » Pomoč in nasveti » Računalnik se ne zažene ob vklopu
Računalnik se ne zažene ob vklopu
Personanonim ::
Pozdravljeni.
Težava se je prvič pojavila pred kakim tednom.
Sistem je bil neprekinjeno vklopljen. Tako že več let brez nekih večjih težav.
Ko sem zapustil prostor sem ob vrnitvi ugotovil,da sta monitorja izklopljena in da ventilatorji delujejo s polno paro. Nisem preverjal kateri ventilatorji.
Ponovno sem zagnal sistem. Deloval je še nepoln teden dni.
Ko je prišlo do ponovnega izpada sem bil prisoten. Nisem počel nič posebnega,gledal nek youtube posnetek.
Torej sistem se je ugasnil,razen ventilatorja na procesorju,ki se je začel vrteti s polno hitrostjo.
Uspelo mi ga je zagnati za kratek čas. Ampak se je znova izklopil po nekaj minutah. Tako trikrat zapored.
Zdaj se več ne zažene. Razen seveda ventilatorja na procesorju.
Ostalo nič,tudi nobena ledika ne zasveti kot je običajno ob vklopu sistema. Ne na tipkovnici,ne na ostalih komponentah.
System fans,oz. oba ventilatorja povezana na sys fan pine se tudi ne zaženeta,samo ventilator na cpu..s polno paro kot že omenjeno.
Napajalnik deluje normalno,tudi ko vklopim telefon na usb se baterija polni.
Ugibam da je šla matična.
Sicer sem že naročil novo,nov procesor in rame,ker je bil že skrajni čas za posodobitev sistema ...pred 5 leti ali prej...ampak me vseeno zanima če pravilno ugibam oz. v čem je težava.
Konfiguracija:
CPU Intel i5 4460
MB Gigabyte H97M-D3H
Ram 2x8 GB Corsair vengeance ddr3 ,novejši,kupljeni predlani
Grafika Gigabyte Geforce RTX 2060 6 GB windforce,kupljena lani,nova
SSD crucial MX100 256 GB,disk s sistemom,x64 bit windows 8.1
2T western digital HDD
1T western digital HDD
Asus dvd rw drive
PSU Corsair TX850M 850 w,kupljen pred 3,4 leti..nova različica ne tista izpred desetletja
Na sumu imam matično,ker mi je že povzročala težave z rami. Morda ni povezano s trenutno težavo ampak vseeno..
Kupil sem 32 GB kit,vendar nikakor ni hotela sprejeti vseh 4 palčk,tudi dual channel mode mi ni uspelo postaviti,pojavil se je loop konstantnega rebootanja sistema še predno je sploh prišel do windowsov..na koncu sem se pač sprijaznil s 16 gb..pa še to je sprejela samo v prvi dve reži. Možno da sem ponesreči skrivil matično ob namestitvi hladilnika na cpu. Na zadnji strani se ga pričvrsti s tistim "x nosilcem" vijakov.. Arcticov freezer 7 pro...nosilec je dokupljen naknadno..
To je bilo pred skoraj 2 leti. Nisem opazil drugih težav po tem.
Grafična tudi ni vir težav,ker sem poiskušal zagnati sistem s predhodno pa je rezultat enak.
Sem pa pred recimo 3 meseci opazil da se je sistem začel občasno "matrati" v smislu pojačanega delovanja ventilatorjev,tudi cpu je znalo občasno nabiti do 100 % ...
Imam slabo navado odpreti 50+ tabov(pretiravam ampak za ilustracijo,dejansko nikoli nisem štel) v dveh brskalnikih odprtih v več npr. 4 oknih...zraven še kak film..
Pri igranju iger nisem opazil težav,igral na srednjih nastavitvah,nazadnje SW Jedi Fallen Order,pred tem AC Odyssey
Ugibam da je šla matična..morda cpu ?
Se opravičujem za slovnico,pišem na tablici pa je zamudno popravljanje in mi je najverjetneje marsikaj ušlo..preveč vajen fizične tipkovnice in miške..
Težava se je prvič pojavila pred kakim tednom.
Sistem je bil neprekinjeno vklopljen. Tako že več let brez nekih večjih težav.
Ko sem zapustil prostor sem ob vrnitvi ugotovil,da sta monitorja izklopljena in da ventilatorji delujejo s polno paro. Nisem preverjal kateri ventilatorji.
Ponovno sem zagnal sistem. Deloval je še nepoln teden dni.
Ko je prišlo do ponovnega izpada sem bil prisoten. Nisem počel nič posebnega,gledal nek youtube posnetek.
Torej sistem se je ugasnil,razen ventilatorja na procesorju,ki se je začel vrteti s polno hitrostjo.
Uspelo mi ga je zagnati za kratek čas. Ampak se je znova izklopil po nekaj minutah. Tako trikrat zapored.
Zdaj se več ne zažene. Razen seveda ventilatorja na procesorju.
Ostalo nič,tudi nobena ledika ne zasveti kot je običajno ob vklopu sistema. Ne na tipkovnici,ne na ostalih komponentah.
System fans,oz. oba ventilatorja povezana na sys fan pine se tudi ne zaženeta,samo ventilator na cpu..s polno paro kot že omenjeno.
Napajalnik deluje normalno,tudi ko vklopim telefon na usb se baterija polni.
Ugibam da je šla matična.
Sicer sem že naročil novo,nov procesor in rame,ker je bil že skrajni čas za posodobitev sistema ...pred 5 leti ali prej...ampak me vseeno zanima če pravilno ugibam oz. v čem je težava.
Konfiguracija:
CPU Intel i5 4460
MB Gigabyte H97M-D3H
Ram 2x8 GB Corsair vengeance ddr3 ,novejši,kupljeni predlani
Grafika Gigabyte Geforce RTX 2060 6 GB windforce,kupljena lani,nova
SSD crucial MX100 256 GB,disk s sistemom,x64 bit windows 8.1
2T western digital HDD
1T western digital HDD
Asus dvd rw drive
PSU Corsair TX850M 850 w,kupljen pred 3,4 leti..nova različica ne tista izpred desetletja
Na sumu imam matično,ker mi je že povzročala težave z rami. Morda ni povezano s trenutno težavo ampak vseeno..
Kupil sem 32 GB kit,vendar nikakor ni hotela sprejeti vseh 4 palčk,tudi dual channel mode mi ni uspelo postaviti,pojavil se je loop konstantnega rebootanja sistema še predno je sploh prišel do windowsov..na koncu sem se pač sprijaznil s 16 gb..pa še to je sprejela samo v prvi dve reži. Možno da sem ponesreči skrivil matično ob namestitvi hladilnika na cpu. Na zadnji strani se ga pričvrsti s tistim "x nosilcem" vijakov.. Arcticov freezer 7 pro...nosilec je dokupljen naknadno..
To je bilo pred skoraj 2 leti. Nisem opazil drugih težav po tem.
Grafična tudi ni vir težav,ker sem poiskušal zagnati sistem s predhodno pa je rezultat enak.
Sem pa pred recimo 3 meseci opazil da se je sistem začel občasno "matrati" v smislu pojačanega delovanja ventilatorjev,tudi cpu je znalo občasno nabiti do 100 % ...
Imam slabo navado odpreti 50+ tabov(pretiravam ampak za ilustracijo,dejansko nikoli nisem štel) v dveh brskalnikih odprtih v več npr. 4 oknih...zraven še kak film..
Pri igranju iger nisem opazil težav,igral na srednjih nastavitvah,nazadnje SW Jedi Fallen Order,pred tem AC Odyssey
Ugibam da je šla matična..morda cpu ?
Se opravičujem za slovnico,pišem na tablici pa je zamudno popravljanje in mi je najverjetneje marsikaj ušlo..preveč vajen fizične tipkovnice in miške..
"The internet - like a training camp for never amounting to anything."
oglaf.com
oglaf.com
solatko ::
Si kdaj očistil prah in zamenjal termalno pasto, če ti je sistem delal neprekinjeno 24/7/365?
Možno je, da imaš pod hladilnikom prah in se procesor takoj segreje. Druga možnost je, napajalnik. Si ga menjal v tem času, pet let stalnega delovanja je kar huda. Dela ti 5V-na napeljava, kako pa je z 3V in 12V?
Najprej poizkusi z novim napajalnikom, če ne bo bolje pa sistem razkoplji, daj matično na antistatično podlago, priklopi napajalnik, en RAM in monitor. Mora priti v bios, če ne pride je verjetno šla matična, CPU gre redko.
Možno je, da imaš pod hladilnikom prah in se procesor takoj segreje. Druga možnost je, napajalnik. Si ga menjal v tem času, pet let stalnega delovanja je kar huda. Dela ti 5V-na napeljava, kako pa je z 3V in 12V?
Najprej poizkusi z novim napajalnikom, če ne bo bolje pa sistem razkoplji, daj matično na antistatično podlago, priklopi napajalnik, en RAM in monitor. Mora priti v bios, če ne pride je verjetno šla matična, CPU gre redko.
Delo krepa človeka
Sistem je redno čiščen,vsaj enkrat na pol leta..je pa pol leta že minilo od zadnjega čiščenja..no malce več če sem čisto iskren..
Ni bil 100% non stop prižgan...sem pa tja sem ga tudi izklopil..sploh če sem bil zdoma za dlje časa..ampak praktično gledano ja..24/7
Sem sedaj,torej ko je "umrl" poizkusil s čiščenjem,spihal prah,tudi menjal pasto na cpu...celo preveril da ni baterija na matični fuč..
Se je nabralo kar nekaj prahu ampak večina na hladilniku in ventilatorjih,okoli cpu ni bilo nekih pretiranih peščenih sipin..
Žal nimam dodatnega napajalnika ,tale sicer ni pretirano star,kupljen če me spomin ne vara 2019 pri mlacomu..
Bom preveril ko dobim nove komponente,prispejo jutri ali pojutrišnjem. Če ne bodo delovale ob sestavi potem je napajalec fuč in bom kupil novega..
Ampak na sumu imam matično ..poizkusim to z eno palčko rama in enim monitorjem,ko bom itak razkopal računalnik zaradi novih komponent. Torej ko preverim če je psu še operativen.
Hvala za predlog.
Ni bil 100% non stop prižgan...sem pa tja sem ga tudi izklopil..sploh če sem bil zdoma za dlje časa..ampak praktično gledano ja..24/7
Sem sedaj,torej ko je "umrl" poizkusil s čiščenjem,spihal prah,tudi menjal pasto na cpu...celo preveril da ni baterija na matični fuč..
Se je nabralo kar nekaj prahu ampak večina na hladilniku in ventilatorjih,okoli cpu ni bilo nekih pretiranih peščenih sipin..
Žal nimam dodatnega napajalnika ,tale sicer ni pretirano star,kupljen če me spomin ne vara 2019 pri mlacomu..
Bom preveril ko dobim nove komponente,prispejo jutri ali pojutrišnjem. Če ne bodo delovale ob sestavi potem je napajalec fuč in bom kupil novega..
Ampak na sumu imam matično ..poizkusim to z eno palčko rama in enim monitorjem,ko bom itak razkopal računalnik zaradi novih komponent. Torej ko preverim če je psu še operativen.
Hvala za predlog.
oglaf.com
oglaf.com
Baterija na matični nima nobene zveze s tem, da računalnik nebi delal, samo datim bi se nastavil šele ob povezavi z netom in seveda bil bi brez nastavtev v bios-u.
Delo krepa človeka
No,saj to je bilo bolj sproti zamenjano in tudi omenjeno ..ne kot neka rešitev problema..
oglaf.com
oglaf.com
Dobil nove komponente.
Kot kaže je napajalec fuč.
Zgodi se enako kot pri stari postavitvi.
Torej bo potrebno kupiti nov napajalnik.
Kot kaže je napajalec fuč.
Zgodi se enako kot pri stari postavitvi.
Torej bo potrebno kupiti nov napajalnik.
oglaf.com
oglaf.com
Gagatronix ::
Ce se tudi z novimi komponentami ne prizge, potem je res verjetno v napajalniku kak kondenzator odletel.
V nasprotnem primeru bi bil najverjetneje kaksen kondenzator na prejsnji maticni plosci. Meni je odletel nek kondenzator na maticni plosci skoraj 10 let starega racunalnika med igranjem igre. Kar naenkrat *pok* in kista se ugasnila. Ampak pri 10 let stari gajbi se ne mislim sekirat s popravilom.
V nasprotnem primeru bi bil najverjetneje kaksen kondenzator na prejsnji maticni plosci. Meni je odletel nek kondenzator na maticni plosci skoraj 10 let starega racunalnika med igranjem igre. Kar naenkrat *pok* in kista se ugasnila. Ampak pri 10 let stari gajbi se ne mislim sekirat s popravilom.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: solatko ()
Gagatronix - A si ti pismen, OP je napisal, da je NAPAJALNIK fuč, zakaj je potrebo še naprej filozofiraz po odkriti napaki.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
@solatko
Imaš mogoče kak predlog glede izbire novega napajalca :) ?
Sicer verjetno lahko vprašam v temi kaj kupiti..se mi zdi da je neka aktualna tema nekje na forumu.
Imaš mogoče kak predlog glede izbire novega napajalca :) ?
Sicer verjetno lahko vprašam v temi kaj kupiti..se mi zdi da je neka aktualna tema nekje na forumu.
oglaf.com
oglaf.com
@Han
Hvala za predloga ampak iščem kaj z 850 w
Mogoče je overkill ampak vedno kupim 850 ob menjavi...se me nekako drži ideja da bom navijal ali namontiral tisoč in eno komponento pa da ne potrebujem vsakič znova menjat napajalec
Hvala za predloga ampak iščem kaj z 850 w
Mogoče je overkill ampak vedno kupim 850 ob menjavi...se me nekako drži ideja da bom navijal ali namontiral tisoč in eno komponento pa da ne potrebujem vsakič znova menjat napajalec
oglaf.com
oglaf.com
Han ::
Mimogrede, tvoj defekten TX850M ima verjetno 7 let garancije, sicer ne pri nas, ampak pri proizvajalcu...
Personanonim - Napajalniki se najboljše držijo, če je stalno delovanje okoli 50-60%-ov moči, ki je na voljo. Tvoj je obremenjen okoli 30% zato ti je tudi tako hitro šel po gobe. Kupi serijo gold 600-700W, za tvoje potrebe več, kot dovolj.
https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...
Delo krepa človeka
hojnikb ::
O lejga solatkota, spet hude modrosti (beri neumnosti). Da bi napajalc crknu, zato ker ni bil obremenjen 50-60% ampak 30% so taksne bucke, da se jim se otroci v vrtcu smejijo. Aja, pa se v isti sapi priporoca lcpower, potem ves, da je kredibilnost nizja od 0.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
njyngs ::
Gagatronix je izjavil:
LCPower so najvecje govno od napajalnikov.
Can confirm. Eden izmed PCjev doma je pred par leti zaradi LC napajalnika ostal brez plate in RAM-a. Ne vem kaj mi je bilo, da sem takrat gledal ta jajca.
Ker jih oglasujejo kot da so bog i batina in vredni zlata. Marsikdo se je na te limanice ujel.
dxx ::
Gagatronix je izjavil:
Intertech so še za stopnjo ali dve še večja govna.
Gagatronix - LC power niti niso bila jajca, so pa bili ne tako dolgo nazaj, edini, kolikor toliko kvalitetni napajalniki za široke množice, šele potem, ko so brand name proizvajalci videli, da je trg v nižjecenovnem segmentu ogromen, so se spustili tudi v izdelavo cenejših.
Večina LC Power napajalnikov, ki sem jih zmontiral v nove sisteme, so delovali 5-6 let b.p., niti ene reklamacije, si pa moral pazit, da sistem ni bil preobremenjen. Največ je šlo serij 650W. Linije so bile izredno stabilne.
Nikoli se niso oglaševali kot bog i batina, so pa dejansko bili p/p ves čas, dokler niso prišli cenovno dostopni boljših proizvajalcev. Ko so bile še DEM, so bili cenovno okoli 50DEM, kvalitetnejši pa preko 100DEM in noben ni bil dvakrat boljši, veliko brand name napajalnikov je imelo sila nestabilne linije (test SWPOVER revije).
Napajalniki drugih firm s cenami podobnimi kot LC, niso veliko kvalitetnejši, saj jih za brand name firme delajo drugi, toliko v vednost.
Na trgu imate ISKRA proizvode narejene v turškem BEKO ali še v kakšni slabši firmi.
njyngs - Tudi kakšen ENERMAX je skuril plato.
Večina LC Power napajalnikov, ki sem jih zmontiral v nove sisteme, so delovali 5-6 let b.p., niti ene reklamacije, si pa moral pazit, da sistem ni bil preobremenjen. Največ je šlo serij 650W. Linije so bile izredno stabilne.
Nikoli se niso oglaševali kot bog i batina, so pa dejansko bili p/p ves čas, dokler niso prišli cenovno dostopni boljših proizvajalcev. Ko so bile še DEM, so bili cenovno okoli 50DEM, kvalitetnejši pa preko 100DEM in noben ni bil dvakrat boljši, veliko brand name napajalnikov je imelo sila nestabilne linije (test SWPOVER revije).
Napajalniki drugih firm s cenami podobnimi kot LC, niso veliko kvalitetnejši, saj jih za brand name firme delajo drugi, toliko v vednost.
Na trgu imate ISKRA proizvode narejene v turškem BEKO ali še v kakšni slabši firmi.
njyngs - Tudi kakšen ENERMAX je skuril plato.
Delo krepa človeka
Gagatronix - Govno so bili samo 420W osnovni modeli, ki so bili poleg ohišja, serije 500+ pa so bili v p/p med boljšimi. Vsak napajalnik, ki je prešvoh je govno. Če imaš konstantno porabo 400W, si moral za lepo in dolgo delovanje dat not 650W LC power in ni bilo problema, če pa si dal 500W ga je v enem letu skurilo, ker je deloval na 90%-ih. Ravno takrat sem jih največ vgradil v nove sisteme in so se izkazali, kot zelo dober in racionalen nakup. Niti z enim ni bilo problema, samo enemu sem moral dat not močnejšega, ker je dokupil še eno hudo grafčno.
Delo krepa človeka
650W lcpower iz starodavnih obbdobij, k je solatko še migal, ni zmogu niti 400W uporabne moči na 12V, ker je blo velik delež moči koncentrirane tudi na 5 in 3.3V.
In any case, lcpower ni bil nikol vreden svojga keša. Tiste silent/office serije so ble pač šrot, tisti dražji pa niso bli vredni keša, za katerga so se prodajal, ker si dobil za to že dejansko priznano znamko in platformo.
In any case, lcpower ni bil nikol vreden svojga keša. Tiste silent/office serije so ble pač šrot, tisti dražji pa niso bli vredni keša, za katerga so se prodajal, ker si dobil za to že dejansko priznano znamko in platformo.
#brezpodpisa
Gagatronix je izjavil:
Intertech so še za stopnjo ali dve še večja govna.
tisti najcenejši res. Recimo SL500 je bil še (po nekem čudežu) slabši kot LC420 (rejtingi na nalepki so ga ubil, ker so bli 2-3x preveč optimistični).
Njegov novejši brat, SL500 Plus je kar se tiče kvalitete mnogo bolši (en teardown z moje strani https://imgur.com/gallery/73WL7gt) še vedno pa ne nekaj, kar bi hotu dat v nek nov gamer pc.
Absolutni zmagovalec med shit napajalci je pa sigurno vsaj na našem trgu tehnoware 520W. Kako to ustreza katermukol eu standardu za elektronike, is beyond me. Stvar nima niti overload zaščite. Edina zaščita k jo je mel, je undervoltage, ki pa ponavadi tripne, ko je stvar ze kurcu.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Mimogrede, tvoj defekten TX850M ima verjetno 7 let garancije, sicer ne pri nas, ampak pri proizvajalcu...
Je še veljavna garancija pri nas. Sem poslal na servis. Kupljen pri Mlacom. Upam na najboljše
oglaf.com
oglaf.com
val46 ::
Kaj boste vi mladci vedli o napajalnikih...solatko jih je že v avstroogrski montiral v najhudejše mašine od compjuterjev In za test keri so dobri, je zvedel preko revije SVpower Na to, da so te revije pred časi živele od reklamnih tekstov(ki jih je plačalo ponavadi podjetje samo ali pa generalni uvoznik za določeno znamko v SLO), ni pa niti pomislil. Sicer pa on vse ve, tko v prometu kot v računalništvu. Še dobro da vsaj šport pusti pri miru, sicer bi se jaz pa on resnično "kregala" v vsaki temi
Personanonim je izjavil:
Je še veljavna garancija pri nas. Sem poslal na servis. Kupljen pri Mlacom. Upam na najboljše
Z Mlacom sicer nekje dobro desetletje nisem imel opravka, ampak nazadnje so bili se OK firma, tako da mislim, da ne bi smel pricakovati kaksnih problemov, razen casovnega zaostanka zaradi 'rone.
mtosev ::
Mam že tretji enermax in to bi bilo to. So pa bili vsi dražji od 100e.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
val46 - Bravo poznavalec, vse drži, jaz pa vem svoje ampak spet ste vsi pametni. Po zloženih cca 200 mašinah, seved nimam pojma. SWPOVER je bila revija, ki je vsak mesec popolnoma neodvisno testirala posamezne komponente in za napajalnike so dobili hudi kritike in grožnje, ko se je nekaj brand name napajalnikov (iz redne prodaje firm z računalniško opremo) izkazalo, kot precej nestabilne na posameznih linijah.
Ravno to je problem pri "poznavalcih", da teste dejansko neodvisnih, zanikate, poveličujete pa naročene in plačane. Osebno vem, da so se napajalniki LC POWER v vseh sistemih obnašali čisto v redu, glede na cene, saj so bili čisto vsi brand name, vsaj še enkrat dražji in ne dvakrat boljši. Šele s koncem podnožja 775, oziroma kar nekje z drugo serijo i3,... procesorjev, so se pojavile v tem cenovnem segmentu, kjer je dejansko kraljeval LC, drugi z kvalitetnejšimi izdelki. prej pa je bilo ali LC do 50 DEM ali drugi nad 100DEM.
Ravno to je problem pri "poznavalcih", da teste dejansko neodvisnih, zanikate, poveličujete pa naročene in plačane. Osebno vem, da so se napajalniki LC POWER v vseh sistemih obnašali čisto v redu, glede na cene, saj so bili čisto vsi brand name, vsaj še enkrat dražji in ne dvakrat boljši. Šele s koncem podnožja 775, oziroma kar nekje z drugo serijo i3,... procesorjev, so se pojavile v tem cenovnem segmentu, kjer je dejansko kraljeval LC, drugi z kvalitetnejšimi izdelki. prej pa je bilo ali LC do 50 DEM ali drugi nad 100DEM.
Delo krepa človeka
Gagatronix je izjavil:
Personanonim je izjavil:
Z Mlacom sicer nekje dobro desetletje nisem imel opravka, ampak nazadnje so bili se OK firma, tako da mislim, da ne bi smel pricakovati kaksnih problemov, razen casovnega zaostanka zaradi 'rone.
Jaz tudi nimam slabih izkušenj z njimi...bo pa najbrž res vse skupaj pod vplivom ukrepov proti covidu. Primeren čas za vaditi potrpljenje in tolerantnost
Speaking of
Res ste majstri..prav smešno kako se vsaka tema na slotechu zadnje čase spremeni v pissing contest
Hvala vsem za sodelovanje in predloge.
oglaf.com
oglaf.com
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Personanonim ()
Ah, samo solatkotu je zmanjkalo tablet pa ne upa po njih v lekarno, zato se pa dere kot tisti starci, ki cele dneve sedijo na balkonu in se derejo na froce, ki se igrajo pred blokom.
Telbanc ::
Gagatronix je izjavil:
Ah, samo solatkotu je zmanjkalo tablet pa ne upa po njih v lekarno, zato se pa dere kot tisti starci, ki cele dneve sedijo na balkonu in se derejo na froce, ki se igrajo pred blokom.
To z napajalcem je stvar čiste sreče. Se strinjam z salatkom, da so LC power čist ok. Lih zaj gledam u enga 420W, ker mam odprto kišto. Čist u redu za take ki ne špilajo.
Ja no, kak si pa ti z tabletkami?
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Riff ::
LC je čist normanl napaajlnk tud jst nimam slabih izkušenj ne z 550W serijami in osnovnimi 420w, sm pa ke je kašen 420W odletel , 550W pa zelo redko
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Riff ()
mancini ::
Bravo poznavalec, vse drži, jaz pa vem svoje ampak spet ste vsi pametni. Po zloženih cca 200 mašinah, seved nimam pojma.
In to je dosti ali kaj :), to bi naj bila neka referenca
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mancini ()
Seveda da ni, samo solatko se tu predstavlja za eksperta za prakticno vse, od seksa do racunalnikov.
mancini - Referenca je to, da je bilo svoj čas največ prodanih napajalnikov LC in ni bilo veliko problemov z njimi, praktično reklamacij ni bilo, pazit je bilo potrebno samo to, da so bili dovolj močni za tisto, kar so se rabili. Bri brand name (najmanj dvakrat dražjih) je bilo dovolj 50W rezerve, pri LC malo več.
Gagatronix - O tistem, kar vem predvsem iz lastne prakse, lahko debatiram in nikoli nisem trdil, da je moje znanje zveličavno, tako kot je vaše nepoznavanje in sposobnost komentiranja z naveč enim stavkom, ki nima nobene dodane vrednosti. Podani argumenti, me prepričajo, da nimam prav ali sprožijo debato o tem, zakaj še vedno mislim, da se ne motim preveč.
Gagatronix - O tistem, kar vem predvsem iz lastne prakse, lahko debatiram in nikoli nisem trdil, da je moje znanje zveličavno, tako kot je vaše nepoznavanje in sposobnost komentiranja z naveč enim stavkom, ki nima nobene dodane vrednosti. Podani argumenti, me prepričajo, da nimam prav ali sprožijo debato o tem, zakaj še vedno mislim, da se ne motim preveč.
Delo krepa človeka
rdecaluc ::
Dokler niso prišli ven novi standardi učinkovitosti tj. "Bronze, gold, platinum" sem imel cel kup LC napajalnikov v hišnih računalniških in prav z nobenim nisem imel težav.
Potem so prišli na vrsto XFX bronze, trenutno pa je v uporabi EVGA, BeQuiet in pa Asus. Vsi so tihi in dobro delujejo. Pod gold ne kupujem.
Edino kar si moral pazit pri prvih napajalnikih je bilo to da si razdelil porabnike po več linijah ki jih je napajalnik imel na voljo. Par kolegov tega ni upoštevalo in je pobegnil dim.
Si pa tudi takrat že lahko videl kvaliteto napajalnikov po tem koliko amperov so imeli na 12V linijah.
Če bi danes rabil močan napajalnik bi lepo vzel Asus strix 650/750 na mimovrste za 120/145€.
Potem so prišli na vrsto XFX bronze, trenutno pa je v uporabi EVGA, BeQuiet in pa Asus. Vsi so tihi in dobro delujejo. Pod gold ne kupujem.
Edino kar si moral pazit pri prvih napajalnikih je bilo to da si razdelil porabnike po več linijah ki jih je napajalnik imel na voljo. Par kolegov tega ni upoštevalo in je pobegnil dim.
Si pa tudi takrat že lahko videl kvaliteto napajalnikov po tem koliko amperov so imeli na 12V linijah.
Če bi danes rabil močan napajalnik bi lepo vzel Asus strix 650/750 na mimovrste za 120/145€.
Est modus in rebus. ,typos
val46 - Bravo poznavalec, vse drži, jaz pa vem svoje ampak spet ste vsi pametni. Po zloženih cca 200 mašinah, seved nimam pojma. SWPOVER je bila revija, ki je vsak mesec popolnoma neodvisno testirala posamezne komponente in za napajalnike so dobili hudi kritike in grožnje, ko se je nekaj brand name napajalnikov (iz redne prodaje firm z računalniško opremo) izkazalo, kot precej nestabilne na posameznih linijah.
multimeter pa mogoče kakšen chip shit load tester je daleč od resnega testiranja.
Tisti ki poznajo sceno, vejo da je johhnyguru bil gold standard, kar se tiče resnih testov napajalnikov.
Dejstvo je, da če si hotu met kvaliteten napajalnik za dalj časa, nisi _nikol_ kupo lcpower. Če si pač sestavu tajnici al pa ljubici en office pc, k nikol ni porabu več k 50W, je bil pa tut lc420 ok, dokler pač ni razfukal 5VSb kondezatorja. In to je bil faulire point pr praktično vseh primerkih slej k prej. Vem, ker sn zložu precej več k 200 mašin skupi in velik delež teh je mel ta lcpower jajca (jebat ga, cost cost cost).
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
hojnikb - vsak napajalnik, ki ga boš gonil na 90%-ih ne bo zdržal dolgo. LC power so bili čisto v redu napajanlniki, če si vzel 650W in kuril okoli 400W. Prejšnji sistemi so bili veliko večji porabniki, kot so danes. Danes bi bila večina sistemov neigračkarskih računalnikov, čisto zadovoljna s 420W LC, 550W bronze pa over kill.
Takrat so uporabniki gledali na budget in napajalniki so predstavljali kar velik izdatek, če si hotel brand name, danes so tudi brand name v nižji cenovni shemi, takrat pa je bil LC praktično edini in treba je priznati, ne tako slabi. Res pa niso bili primerni za kakšno hudo grafično delovno postajo, kjer se je pa itak pogovarjalo o 3kDEM+, ne pa okoli 600-700DEM.
Osebno sem večjo težo dajal odličnim matičnim ploščam, kot ohišju in napajalniku, kar se je pozneje izkazalo kot pametna odločitev, ko so se menjali procesorji in dodajal RAM. Cifro 200 sem navedel kar tako, bi lahko tudi 1k ampak je tudi dvesto delujočih dolga leta, kar dobra referenca. Ko so prenehali delovati, niti eden ni odnesel nič s seboj, enostavno so mrknili in zjutraj ni bilo zagona (vsi 6 let+).
Takrat so uporabniki gledali na budget in napajalniki so predstavljali kar velik izdatek, če si hotel brand name, danes so tudi brand name v nižji cenovni shemi, takrat pa je bil LC praktično edini in treba je priznati, ne tako slabi. Res pa niso bili primerni za kakšno hudo grafično delovno postajo, kjer se je pa itak pogovarjalo o 3kDEM+, ne pa okoli 600-700DEM.
Osebno sem večjo težo dajal odličnim matičnim ploščam, kot ohišju in napajalniku, kar se je pozneje izkazalo kot pametna odločitev, ko so se menjali procesorji in dodajal RAM. Cifro 200 sem navedel kar tako, bi lahko tudi 1k ampak je tudi dvesto delujočih dolga leta, kar dobra referenca. Ko so prenehali delovati, niti eden ni odnesel nič s seboj, enostavno so mrknili in zjutraj ni bilo zagona (vsi 6 let+).
Delo krepa človeka
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Težave z RAM-om in napajalnikomOddelek: Pomoč in nasveti | 965 (736) | Senior Dev |
» | Težava z napajalnikom?Oddelek: Strojna oprema | 1253 (1019) | Han |
» | grafična kartica in matična plošca (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Strojna oprema | 12738 (9779) | Gapi |
» | Kompatibilnost matične z napajalnikomOddelek: Pomoč in nasveti | 1468 (1112) | hojnikb |
» | AMD vs Intel (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 11315 (10271) | Predator X |