Forum » Omrežja in internet » Telekom in SMTP server za odhodno pošto za druge poštne ponudnike
Telekom in SMTP server za odhodno pošto za druge poštne ponudnike

gruntfürmich ::
imam mozillo thunderbird in noter 2 poštna naslova; eden na @t-2.net in eden na @outlook.net, in ker sem na telekomovem internetnem omrežju, sem si nastavil nastavitve za odhodno pošto SMTP server po njihovem navodilu: https://www.telekom.si/pomoc-in-podpora...
a glej ga zlomka, po 2 seansah z neuporabno pomočjo na netu na srečo vidim neko staro temo, v kateri omenjajo da enostavno vse druge ponudnike e-pošte blokirajo in onemogočajo pošiljanje iz njihovega omrežja: https://forumi.siol.net/showthread.php?...
prej ko sem bil na t-2, telesmehu, ansatu... nikjer niso internetni ponudniki blokirali odhodno pošto in jo vedno prepošiljali preko svojih serverjev.
zdaj pa ne vem, kako to težavo rešiti, da bom še vedno lahko iz telekomovega internetnega omrežja lahko pošiljal pošto iz poštnih odjemalcev iz drugih domen... morda tako: https://www.telekom.si/pomoc-in-podpora... ? ampak tu izgleda moram imeti poštni predal na telekomu (nisem 'lastnik' tega telekomovega interneta)
kako bi se to lahko rešilo?
a glej ga zlomka, po 2 seansah z neuporabno pomočjo na netu na srečo vidim neko staro temo, v kateri omenjajo da enostavno vse druge ponudnike e-pošte blokirajo in onemogočajo pošiljanje iz njihovega omrežja: https://forumi.siol.net/showthread.php?...
prej ko sem bil na t-2, telesmehu, ansatu... nikjer niso internetni ponudniki blokirali odhodno pošto in jo vedno prepošiljali preko svojih serverjev.
zdaj pa ne vem, kako to težavo rešiti, da bom še vedno lahko iz telekomovega internetnega omrežja lahko pošiljal pošto iz poštnih odjemalcev iz drugih domen... morda tako: https://www.telekom.si/pomoc-in-podpora... ? ampak tu izgleda moram imeti poštni predal na telekomu (nisem 'lastnik' tega telekomovega interneta)
kako bi se to lahko rešilo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

d3m1g0d ::
Definiraš za vsak poštni predal svoj SMTP server. A ni to stalna praksa??
Gott ist tot! Gott bleibt tot! Und wir haben ihn getötet!

po navadi sem imel enotnega od ponudnika interneta. izgleda da je treba za vsakega posebej, da.

crniangeo ::
Telekom ima kot drugi ponudniki blokiran 25 port. Dajte uporabljat ssl/tls od ponudnikov poštnih predalov
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

pegasus ::
Če boste pošiljali preko smtp serverja v lasti xxx, za from: pa nastavili yyy, pričakujte, da bo vaša pošta najmanj označena kot spam, še bolj verjetno pa enostavno nedostavljena. Lahko pa si preberete kaj o SPF in DKIM.

Spajky ::
Vsak Mail program bo Ok, če mu lahko štelaš odhodni port (SSL) ...
https://pendriveapps.com/reach-a-mail-p... 8MB samo, brez instalacije!
V nastavitvah nastaviš porte in serverje za SMTP (465 + pop-110 ) SSL ... Imel enak problem na T-2 (zaprti tradicionalni porti)... (smtp.siol.net + pop.siol.net)
Če ne gre nastavit več raćunov, pač motiraš dve kopiji programa z dvemi bližnjicami ... tudi to je rešitev ... Ps.: sem ga samo izprobal (winXPsp2Lite) za en raćun če dela, ma bi moral delat tudi v win10 ... Lahko da utegne sicer Win10 kaj pizdit prej, ma ...
Za mojih Win98seLite našel drugi program, ki mu lahko določim drugi port, da mi ni treba preko vmesnika na webmail-SiOL (preko T-2) ali it v WinXP-je ...
https://pendriveapps.com/reach-a-mail-p... 8MB samo, brez instalacije!
V nastavitvah nastaviš porte in serverje za SMTP (465 + pop-110 ) SSL ... Imel enak problem na T-2 (zaprti tradicionalni porti)... (smtp.siol.net + pop.siol.net)
Če ne gre nastavit več raćunov, pač motiraš dve kopiji programa z dvemi bližnjicami ... tudi to je rešitev ... Ps.: sem ga samo izprobal (winXPsp2Lite) za en raćun če dela, ma bi moral delat tudi v win10 ... Lahko da utegne sicer Win10 kaj pizdit prej, ma ...
Za mojih Win98seLite našel drugi program, ki mu lahko določim drugi port, da mi ni treba preko vmesnika na webmail-SiOL (preko T-2) ali it v WinXP-je ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

hvala vsem.
rešil zadevo z 'lastnimi' SMTP serverji od poštnih ponudnikov. nisem vedel da je to možno, ker sem mislil da moram vedno SMTP server nastavit od ponudnika interneta.
pa tudi thunderbird ima to možnost da lahko vsak poštni račun povežeš s svojim SMTP serverjem. to je ključno.
XXX je SMTP server v lasti internetnega ponudnika ali ponudnika poštnega predala?
rešil zadevo z 'lastnimi' SMTP serverji od poštnih ponudnikov. nisem vedel da je to možno, ker sem mislil da moram vedno SMTP server nastavit od ponudnika interneta.
pa tudi thunderbird ima to možnost da lahko vsak poštni račun povežeš s svojim SMTP serverjem. to je ključno.
Če boste pošiljali preko smtp serverja v lasti xxx, za from: pa nastavili yyy, pričakujte, da bo vaša pošta najmanj označena kot spam, še bolj verjetno pa enostavno nedostavljena. Lahko pa si preberete kaj o SPF in DKIM.
XXX je SMTP server v lasti internetnega ponudnika ali ponudnika poštnega predala?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

SasoS ::
Načeloma lahko uporabljaš SMTP lastnika predala (drugače tvegaš da bo mail zavrnjen zaradi SPF-a), ampak moraš uporabiti port 587 - submission. Outgoing port 25 se že dalj časa blokira na rezidenčnih dostopih.

Ales ::
Do pred kakimi 15 leti je res bilo priporočilo, da se za vso odhodno pošto uporablja SMTP ponudnika dostopa do interneta. Ampak že dolgo ni več tako. Zaradi spama to zdaj praktično ne deluje, kakor je bilo že omenjeno. Tako poslan mail bo v najboljšem primeru romal v spam mapo, ali pa bo kar samodejno brisan.
Potrebno je torej uporabiti SMTP ponudnika samega predala, iz katerega naslova se pošilja pošta. Za ..@t-2.net predale torej SMTP od T-2, za ..@outlook.net predale SMTP od outlook.net, itd.
Za SMTP bo pri večini poleg porta 587 (STARTTLS) deloval tudi port 465 (TLS), ampak vse o portih bo tako ali tako pisalo v navodilih vsakega posameznega ponudnika...
Potrebno je torej uporabiti SMTP ponudnika samega predala, iz katerega naslova se pošilja pošta. Za ..@t-2.net predale torej SMTP od T-2, za ..@outlook.net predale SMTP od outlook.net, itd.
Za SMTP bo pri večini poleg porta 587 (STARTTLS) deloval tudi port 465 (TLS), ampak vse o portih bo tako ali tako pisalo v navodilih vsakega posameznega ponudnika...

sbawe64 ::
Ravno danes urejal nekomu outlook in gmail acc, za smtp sem moral dati tls 587, drugače ni delalo.
https://support.google.com/mail/answer/...
ter v gmail (settings, Forwarding and POP/IMAP) vklopiti imap podporo (Enable IMAP) & v my account google -> security "less secure app access" na ON.
https://support.google.com/mail/answer/...
ter v gmail (settings, Forwarding and POP/IMAP) vklopiti imap podporo (Enable IMAP) & v my account google -> security "less secure app access" na ON.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order

pegasus ::
587 je starttls over smtp, 465 je microsoftova pogruntavščina, smtp/ssl. Stvar okusa, kateri pristop ti je bolj smiseln.

Ales ::
Port 465 izhaja iz obdobja, ko so standardizirali SSL dostop do SMTP... Zdaj, zakaj je ostal še 465 in ni prevladal zgolj port 587, je bolj zgodovinska zanimivost, a tako pač je, da imamo dva standardna porta za podobno stvar.
Pri IANA in IETF smatrajo port 465 za čisto regularen (RFC 8314): Cleartext Considered Obsolete: Use of Transport Layer Security (TLS) for Email Submission and Access
Kogar zanima zgodovina, recimo tole (IETF, 1997): NEW DRAFT: Regularizing Port Numbers for SSL.
Pri IANA in IETF smatrajo port 465 za čisto regularen (RFC 8314): Cleartext Considered Obsolete: Use of Transport Layer Security (TLS) for Email Submission and Access
Kogar zanima zgodovina, recimo tole (IETF, 1997): NEW DRAFT: Regularizing Port Numbers for SSL.

SasoS ::
Razlika je, da je 465 SSL port od 25 (podobno kot 443 za port 80). Ampak še vedno SMTP. Praviloma bi se tudi to lahko blokiralo outgoing.
587 je Submission port, ni SSL (podpira pa STARTTLS, tako kot port 25, če server - zdaj najbrž kar vsi - podpira SSL). Razlika med 25 in 587 je, da 587 nikoli ne bo sprejel neavtenticiranega maila. Na 587 torej ne moreš oddati maila za uporabnika, ki gostuje na strežniku. Oddaš ga lahko edino na port 25. Lahko pa uporabnik, ki gostuje na tem strežniku (in se prej prijavi) odda pošto za ven. S tem efektivno port 587 ni spammable, saj noben server ne bo sprejel maila na portu 587 brez prijave in zato se ga tudi ne blokira.
587 je Submission port, ni SSL (podpira pa STARTTLS, tako kot port 25, če server - zdaj najbrž kar vsi - podpira SSL). Razlika med 25 in 587 je, da 587 nikoli ne bo sprejel neavtenticiranega maila. Na 587 torej ne moreš oddati maila za uporabnika, ki gostuje na strežniku. Oddaš ga lahko edino na port 25. Lahko pa uporabnik, ki gostuje na tem strežniku (in se prej prijavi) odda pošto za ven. S tem efektivno port 587 ni spammable, saj noben server ne bo sprejel maila na portu 587 brez prijave in zato se ga tudi ne blokira.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | SMTP T-onlineOddelek: Omrežja in internet | 4034 (3753) | NoName |
» | Prejemanje e-pošte drugega ponudnikaOddelek: Omrežja in internet | 4606 (4429) | NoName |
» | Siol mail, T-2 internetOddelek: Omrežja in internet | 19182 (17530) | barakus |
» | [Ubuntu server] mail poslan iz serverja zazna kot vsiljeno pošto (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 9703 (8673) | shorvat |
» | Po menjavi ponudnika problem s pošiljanjem pošteOddelek: Omrežja in internet | 5648 (5037) | Matko |