Forum » Omrežja in internet » pfSense težave z WAN
pfSense težave z WAN
logo23 ::
Uporabljam Telemach preko kabelske. Povezava je na trenutke malo slabša.
TV dela BP.
Občasno se modem resetira, skoraj sigurno zato, ker je pač napeljava v bloku v k.
Ko se modem resetira se praviloma pfSense odloči, da ne bo več vzpostavil povezave.
Izpisuje packetloss na WAN povezavi. Namesto javnega IPja dobim na WAN kartici 192.168.100.1
Rešitev je, da za minuto priklopim Mikrotika, ta se poveže v trenutku. Potem preklopim kabl na pfSense in vse dela tudi na pfSense.
Predvidevam, da je nek parameter nastavljen na preveč občutljivo in se zato pfSense noče povezat z DHCPjem od Telemacha.
Tole sem googlal in malo modificiral, samo ne pomaga:
https://ibb.co/tXZsf4B
Probal sem tut zamenjat mrežno v pfSesnse škatli in LAN kabl.
Kakšna ideja, razen da čakam da pride tehnik od Telemacha. Verjetno pa ne bo mogle dosti narest, ker povezava v bistvu dela. TV dela. Prek EON grem lahko tut na Youtube.
Navsezadnje dela tudi, preko Mikrotika BP.
Kakšna ideja?
TV dela BP.
Občasno se modem resetira, skoraj sigurno zato, ker je pač napeljava v bloku v k.
Ko se modem resetira se praviloma pfSense odloči, da ne bo več vzpostavil povezave.
Izpisuje packetloss na WAN povezavi. Namesto javnega IPja dobim na WAN kartici 192.168.100.1
Rešitev je, da za minuto priklopim Mikrotika, ta se poveže v trenutku. Potem preklopim kabl na pfSense in vse dela tudi na pfSense.
Predvidevam, da je nek parameter nastavljen na preveč občutljivo in se zato pfSense noče povezat z DHCPjem od Telemacha.
Tole sem googlal in malo modificiral, samo ne pomaga:
https://ibb.co/tXZsf4B
Probal sem tut zamenjat mrežno v pfSesnse škatli in LAN kabl.
Kakšna ideja, razen da čakam da pride tehnik od Telemacha. Verjetno pa ne bo mogle dosti narest, ker povezava v bistvu dela. TV dela. Prek EON grem lahko tut na Youtube.
Navsezadnje dela tudi, preko Mikrotika BP.
Kakšna ideja?
jukoz ::
Prehitro ti skuša nazaj vzpostaviti sejo in te Telemach zablokira. Daj mu kakšen timeout.
Tako težavo imam pri telekomu na xDSL modemih.
PS Nimam pojma kako se to naredi na pfSense, uporabljam OpenBSD.
Tako težavo imam pri telekomu na xDSL modemih.
PS Nimam pojma kako se to naredi na pfSense, uporabljam OpenBSD.
XS!D3 ::
192.168.100.X ip dobiš od modema vrjetno takrat, ko nima povezave naprej. pfSense pa ti verjetno po tem več ne zahteva novega IPja, ker ga že ima (sicer napačnega - internega od modema). S tem ko preklopiš kabl na Mikrotika in nazaj, dosežeš to, da pfSense ponovno zahteva IP. Verjetno dosežeš isto tudi če kabel samo odklopiš in priklopiš nazaj, ko je modem enkrat postavljen, brez da ga vmes vtakneš v Mikrotika? Ali pa da na pfSensu narediš release/renew?
Če se prav spomnim, lahko na pfSensu pod DHCP Client Configuration vklopiš advanced config in nastaviš, da rejecta lease iz določenega naslova npr. 192.168.100.1, kar bi moralo rešit tvoj problem s pfSensom.
No še vedno je smiselno težit Telemachov, da reši padanje povezave na DOCSISu..
Če se prav spomnim, lahko na pfSensu pod DHCP Client Configuration vklopiš advanced config in nastaviš, da rejecta lease iz določenega naslova npr. 192.168.100.1, kar bi moralo rešit tvoj problem s pfSensom.
No še vedno je smiselno težit Telemachov, da reši padanje povezave na DOCSISu..
logo23 ::
Bravo, hvala vama.
Release / Renew ni pomagal. Tudi če sem kabel sam potegnu vn ne. Dejansko je delovala samo ta rešitev, da je Mikrotik vzpostavil povezavo.
Sem rešit po nasvetu XS!D3. Blokiral sem DHCP lease iz naslova 192.168.100.1 stvar deluje :)
PS: se da komu razložit, al pa če mi vsaj pove kakšni protokoli se dogajajo v ozadju. Pa potem sam zgooglam
Sepravi, ko modem priklopiš v omrežje. Kaj se zgodi? Modem že sam po broadcastu prosi za IP preko DHCP ali kako je ta stvar rešena?
Zakaj router sploh "kliče" če je modem že naredil povezavo (TV dela + na tv dela tudi net youtube)
Po moji logiki (ki je napačna), najprej DHCP strežnik v modemu dodeli IP routerju. Ta potem, ko se lahko začne pogovarjat z modemom le tega prosi, da dobi IP od telemach DHCPja.
Release / Renew ni pomagal. Tudi če sem kabel sam potegnu vn ne. Dejansko je delovala samo ta rešitev, da je Mikrotik vzpostavil povezavo.
Sem rešit po nasvetu XS!D3. Blokiral sem DHCP lease iz naslova 192.168.100.1 stvar deluje :)
PS: se da komu razložit, al pa če mi vsaj pove kakšni protokoli se dogajajo v ozadju. Pa potem sam zgooglam
Sepravi, ko modem priklopiš v omrežje. Kaj se zgodi? Modem že sam po broadcastu prosi za IP preko DHCP ali kako je ta stvar rešena?
Zakaj router sploh "kliče" če je modem že naredil povezavo (TV dela + na tv dela tudi net youtube)
Po moji logiki (ki je napačna), najprej DHCP strežnik v modemu dodeli IP routerju. Ta potem, ko se lahko začne pogovarjat z modemom le tega prosi, da dobi IP od telemach DHCPja.
XS!D3 ::
Če imaš modem v bridge modeu, potem bi se moral obnašat kot transparenten L2 bridge in je pfSense povezan direktno na WAN ter IP zahteva od ISPjevega DHCP strežnika. Če modemu pade povezave na DOCSIS strani, pa ponavadi sam začne servirat neke lokalne IPje (192.168.100.X), da se lahko povežeš gor za managment.
Ampak če te sedaj prav razumem, imaš EON box priklopljen mimo pfSense? Torej ti že v modem deluje kot router? V tem primeru mi ni jasno, kako bi sploh dobil v katerem koli primeru public IP na pfSenseu. Oziroma, če imaš EON box priklopljen preko svojega routerja, bi moral imet ali pa ne imet dostop do neta enako kot vse ostale naprave. Boš moral kaj več povedat, kaj imaš od opreme, kako je priklopljeno in skonfigurirano. Predvasem, če je Telemachov "modem" res samo modem (oziroma v bridge modeu) ali je tudi router, itd..
Ampak če te sedaj prav razumem, imaš EON box priklopljen mimo pfSense? Torej ti že v modem deluje kot router? V tem primeru mi ni jasno, kako bi sploh dobil v katerem koli primeru public IP na pfSenseu. Oziroma, če imaš EON box priklopljen preko svojega routerja, bi moral imet ali pa ne imet dostop do neta enako kot vse ostale naprave. Boš moral kaj več povedat, kaj imaš od opreme, kako je priklopljeno in skonfigurirano. Predvasem, če je Telemachov "modem" res samo modem (oziroma v bridge modeu) ali je tudi router, itd..
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Moja domaca mrezaOddelek: Omrežja in internet | 7460 (5308) | mahoni |
» | Amis TV komunikator za usmerjevalnikom (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 13751 (9419) | Master_Yoda |
» | pfsense (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 10544 (6250) | SeMiNeSanja |
» | pfSense VPNOddelek: Omrežja in internet | 2853 (2256) | He-Man |
» | M0n0wall virtual machine na Ubuntu Server 8.10Oddelek: Omrežja in internet | 1776 (1584) | ABX |