» »

Predelava kombija v kamper

Predelava kombija v kamper

Kapitan Jack ::

Pozdravljeni.
Je kdo tu na forumu, ki se je taksnega podviga lotil?

Sam sem si zastavil cilj, da bom v roku dveh let izdelal iz kombija nek kamper, ki nas bo sluzil za mobilne pocitnice.

Na zacetku sem razmisljal o nakupu nekega starejsega Subara ali Lade Nive in potem pretvoriti stvar v temu podobno zadevo:

https://www.youtube.com/channel/UCbKrxZ...

Ampak ker smo sedaj trije stvar ne bo ensotavna, zato bolj razmisljam o predelavi v kaj takega:

https://www.youtube.com/channel/UCwc-4z...

Predelavo ne bi delal iz danes na jutri. Najprej bi rad kupil dober T3 ali T4. Dejansko so T4 cenejsi na mobile.de kot T3 in potem ga najprej porihtati do te mere, da vse stima, sele na to bi se sel notranje predelave.

Kaj mislite, koliko bi me taksen hobi kostal? Bo slo za 5000€ ? Tezka najbrz.

pegasus ::

Pred leti sem precej premišljal o takem špasu in se na koncu odločil, da ne grem v to.

Če ti je hobi, ajde, ne bolijo toliko finance. Pa prej preveri, kakšne pogoje ti postavlja homologacija take domače predelave.

Za zanimive cene se dobijo stari kamperji, ki so tik pred tem (ali pa so že), da postanejo oldtimerji. Manj dela s papirologijo plus prednosti oldtimerjev, pa pravtako veliko zabave z vzdrževanjem celote. Ter obvezno potovanje ponoči in po lokalnih cestah, da ne delaš gužve, ker za avtocesto si itak prepočasen :D

Sam sem pristal na Fiat Doblo Maxi, s po meri narejenim pohištvom, ki služi kot kuhinja / postelja. Ni ravno cel polpenzion, je pa super rešitev za dva za kak podaljšan vikend, pol ure dela in imaš spet navaden avto.

Invictus ::

Predvsem moraš paziti, da so vsi vgrajeni deli homologirani.

Če niso, ne boš naredil tehničnega.

Lahko ga pa predelaš modularno in pred tehničnim preprosto vse pobereš ven.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

;-) ::

Pomoje bo 5000eur premalo. Mislim da te na koncu ceneje pride da kupiš že star avtodom in ga samo spraviš v spodobno stanje.

Sem že dvakrat bil zraven takega podviga, a na koncu sta oba kupila narejen avtodom, ker je enostavno preveč stvari na katere moraš razmišljati, pri narejenem pa je že nekdo razmišljal o vsem. Tudi s homologacijo je kar križ.

zobnik ::

to dela eden iz okolice

MisterR ::

Zakaj ne bi najel avtodoma po tem takem? Izbire je veliko, pa še ceneje je. Seveda, če ne potuješ več kot 1 mesec na leto.

Damiani ::

Ravno delam nekaj podobnega. Renault Trafic 2016 L2H1, 8-sedežev. Da se izognem homologaciji bo izdelano na principu box predalnik s posteljo na vrhu. Predalnik bo imel iz vlečno kuhinjo in še dva prodala. Na vrhu pa postelja.

TheBlueOne ::

Vzames terensko vozilo in tisti zlozljiv "sotor" na strehi. Avto lahko drugace normalno uporabljas in se izognes dupliranim stroskom.

matobeli ::

Avto+strešni šotor za dve osebi, v kabini pa odstraniš 2/3 zadnje klopi in na tem mestu (+ prtljažniku) nardiš potrebne omare in eno ležišče.
Forester bi bil verjetno kar OK, še bolje pa če najdeš kakšnega SUVja ki ima manj "potniško" kabino. Lahko greš pa direkt na good 'ol škatlastega terenca.

Scorpy84 ::

Na fb imas stran, pocitniske prikolice, oprema predelave... skratka jih je kar nekaj domacih mojstrov, ki so predelovali in ti lahko vec povejo. Menda pa toliko komplicirajo, da ce sam delas, da sploh ni moznosti, da sam kaj naredis oziroma, da bos vspesen s homologacijo.
Kot ti je napisal Damiani, naredis box, ki je danes popularen za kombije, pa se stresni sotor si omislis ce ste 4 osebe.

WizzardOfOZ ::

Kapitan Jack je izjavil:

Na zacetku sem razmisljal o nakupu nekega starejsega Subara ali Lade Nive in potem pretvoriti stvar v temu podobno zadevo:

https://www.youtube.com/channel/UCbKrxZ...

Ampak ker smo sedaj trije stvar ne bo ensotavna, zato bolj razmisljam o predelavi v kaj takega:

Prvo se moraš vprašat ali se boš vozil samo po cestah (makadami všteti), al boš tudi šel kdaj tudi na kako brezpotje. Kombi je prednost, ker si stalno pod streho, ne glede na vreme, 4x4 pogon na terencu ali subaruju pa te odpelje marsikam, kamor kombi ne more. Meni je šotor na strehi najbolj idealna varianta, ker ne rabim dodatnega avta za kampiranje, samo šotor in tendo postavim na streho, opremo v prtljažnik in gremo dopustovat.

Mi smo sedaj trije, pa smo še kar na subaruju. Začeli smo s starim subaru foresterjem. Z ženo sva prevozila severno afriko, severno evropo, balkan,....

Potem, ko se je tamala rodila sva prešaltala na subaru outback (9 let nazaj). Prtljažnik je ogromen pri tem avtu, avto je zanesljiv, pa dodatno sem imel jekleno plato na podvozju, da mi ščiti motor in menjalnik pred udarci, tako da na poti (trkam po lesu) še nikoli nisem imel kakih večjih težav, razen kak preluknjan izpuh na kaki skali pa preluknjane gume - ampak pošvasat izpuh in zakrpat luknjo v gumi zna vsak mojster ob cesti.

To je recimo za vikende in za dopust ob morju:

Šotor je 140x240cm, kar je dovolj za spanje dveh oseb in otroka. V zaprtem šotoru (zloženem) je dovolj prostora da so notri še spalke.
12V kompresorski hladilnik je zmontiran zadaj na sedežu poleg otroka (sedež podrt in hladilnik je fiksno pritrjen na hrbtni strani sedeža), v prtljažniku pa je ostala oprema (miza, stoli, ruzaki, škatla z ostalo opremo, še ena škatla z nepokvarljivo hrano (ki ni treba, da je v hladilniku).

Za na daljša potovanja pa je v avtu še dodatno nekaj orodja, gurtne, dodatna kanta za gorivo. S tako opremljenim avtom sva pa odvozila tudi offroad po ukrajini.
http://www.kodrun.net/potovanja/2017-uk...
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

Bivši sodelavec je (impulzivno) "zelo ugodno" nabavil en hudo star in tudi zelo velik avtodom. Tri mesece sem poslušal navdušenje, kako je porihtal to in ono, vgradil sončne panele, prilagodil pohištvo itd. Potem dopust in ... razočaranje. Prevelik avtodom, po nekih "kozjih stezah" sploh niso mogli (ali smeli), zato je izpadlo kar nekaj ogledov, morali so tudi spreminjati ruto. S to veliko kravo ga marsikje niso spustili bližje mestnemu centru itd. Po dopustu ga je hitro prodal. Je rekel, da bo naslednjič poiskal kombija in nikoli več šleperja :)).

Zgodovina sprememb…

Matevz96 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Po čem takem s kombijem ne gre (ukrajinski Karpati):
https://scontent.flju2-1.fna.fbcdn.net/...

https://scontent.flju2-2.fna.fbcdn.net/...

Seveda gre samo mora biti pravi kombi, naprimer Mercedes Sprinter 4x4. Je pa res da potem cena postane sitnica...
#hooldthedoor

Invictus ::

Lahko pa kupiš kar Unimoga. Pol pa res povsod prideš :D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Eh, zakaj bi se omejevali, če maš familijo ti tole ne uide: https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...

Napol zastonj, pa še cabrio.

stara mama ::

matobeli je izjavil:

Eh, zakaj bi se omejevali, če maš familijo ti tole ne uide: https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...

Napol zastonj, pa še cabrio.

Vse se da, vprašanje samo koliko misliš investirat še v tist, kar boš namontiral zadaj gor na keson.
Si pa ziher glavna zvezda v kampu :)

kremenko1 ::

vwcampers.si tu boš dobil največ informacij iz prve roke

Tocno to bi jaz rad Wizzard. Vauu. Vsaka cast. A to imate kot drugi avtomobil ali ga uporabljas tudi tko za normalno uporabo?

Ga ima tudi za normalno uporabo.

In tako je tudi prav, poznaš zmožnosti avta, hitreje opaziš napake in še ceneje je.

c3p0 ::

Odvisno kake so želje in potrebe. Na -20 verjetno ne bo prijetno s tem. Z udobnim camperjem pa se ne boš vozil ravno po brezpotjih ali po kakih starih mestnih jedrih (ker se bi zagozdil).

A110 ::

Pa dejansko kdo sili z avtom in otroci v take kraje? Za posameznike je dosti lažja opcija za offroad potovanja en adventure bike.

A110 je izjavil:

Pa dejansko kdo sili z avtom in otroci v take kraje? Za posameznike je dosti lažja opcija za offroad potovanja en adventure bike.

Zakaj pa ne? Posebej, ko gredo v skupini. Ce bi sel sam, potem bi rekel obstajajo dolocene nevarnosti, ampak takole IMO je to top potovanje in avantura.

Ampak za kaj takega bom moral se kar nekaj casa cakati. Sam bi pa imel to kot second avtomobil.

gruntfürmich ::

pred enimi 40 leti je bila v reviji 'SAM svoj majstor' opisana takšna predelava...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Matevz96 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Po čem takem s kombijem ne gre (ukrajinski Karpati):

https://scontent.flju2-2.fna.fbcdn.net/...

Seveda gre samo mora biti pravi kombi, naprimer Mercedes Sprinter 4x4. Je pa res da potem cena postane sitnica...

Budget je pa 5000€.

Kapitan Jack je izjavil:

Tocno to bi jaz rad Wizzard. Vauu. Vsaka cast. A to imate kot drugi avtomobil ali ga uporabljas tudi tko za normalno uporabo?

Nama je želja tako potovati. Otrok gre povsod zraven in se vsakega takega potovanja veseli.

Na začetku sva imela terence, ampak ti so počasni, tako kot kombiji. Voziš..., v bistvu se cijaziš proti cilju z 90km/h in si ves zmatran ko ven stopiš po 1000km prevoženih. Sploh iz kombija, ko misliš da ti bo hrbtenico zlomilo. Poleg tega moraš imet 2 avta. Dailyja in še potovalnega.
Zato sva sprejela kompromis in imava en avto, ki je hkrati za daily in za potovanja, ter ki lahko brez problemov na avtocesti potegne tudi 180, če je treba. Obesila sva mu all terrain gume, ki so dovolj dobre za po asfaltu in makadamih v vseh vremenskih pogojih, malce slabše pa v globokem blatu in globokem snegu (ne moreš imeti vsega, na žalost), ampak itak si z daily avtom večino časa na cestah in kake kramparce bi bile prehuda varianta. Par dodatkov, kot je lift kit, pa šus plata pod avtom in to je to. Nobenih hudih sprememb, nobenih hudih predelav, ampak čimbolj stock zadeve, da lahko na poti tudi kaj popraviš, če gre kaj narobe.

Je pa res, da ko kupiš avto, narediš servisa na njem vsaj za 1000€ ali še več, da ga spraviš v stanje, kjer ti avto ne bo odpovedal, ker zadnje kar si želiš je da bi iz neke vukojebine za katero še noben ni slišal klical na pomoč in plačeval več za avtovleko, kot je avto vreden.

A110 je izjavil:

Mene otrok po štirih letih še vedno občasno vpraša, kdaj gremo spet v ukrajino. Stara je bila 5 let, ko smo bili tam, pa so ji spomini ostali, ker je bilo za otroke to nepozabnih 8 dni doživetja.
Nekaterim to ni všeč, nam je. Nevarnosti ni prav veliko, ker si v divjini, kjer srečaš več živali, kot pa ljudi, vsak drugi dan pa prideš do civilizacije, kjer natankaš in nabaviš hrano, pa civilizacijo spet zapustiš.

A110 ::

Super če otroka to veseli. Kolikor se sam spomnim (kot otrok) nisem preveč maral dolgih tranzitov, počasne vožnje po brezpotjih pa sploh ne,... Iz tega vidika (če si sam ali sama dva ker večina otrok pač ne vozi na takšne poti) se mi zdi veliko smiselneje potovati z motorjem ki je po brezpotjih veliko hitrejši, skoraj z vsakim že prideš dlje kot lahko z pro suvi samo sanjaš, stroški so veliko nižji,... Moj pogled na situacijo. Ampak če vsi v tem uživate potem očitno delate nekaj prav.

Invictus je izjavil:

Lahko pa kupiš kar Unimoga. Pol pa res povsod prideš :D.

To je drugo, pa rabiš še izpit za kamion, pa ...

A110 je izjavil:

Super če otroka to veseli. Kolikor se sam spomnim (kot otrok) nisem preveč maral dolgih tranzitov, počasne vožnje po brezpotjih pa sploh ne,... Iz tega vidika (če si sam ali sama dva ker večina otrok pač ne vozi na takšne poti) se mi zdi veliko smiselneje potovati z motorjem ki je po brezpotjih veliko hitrejši, skoraj z vsakim že prideš dlje kot lahko z pro suvi samo sanjaš, stroški so veliko nižji,... Moj pogled na situacijo. Ampak če vsi v tem uživate potem očitno delate nekaj prav.

Meni je pa motor brezvezen. Premalo opreme, premalo goriva, spiš na tleh al pa moraš najemat place, da si pod streho. Poleg tega gre večina z motorji prehitro zame. Ne odgovarja mi način, da si hitro čez tisto, kar hočeš videt in doživet. Že ljudi, ki bi radi z avtom noreli na taki poti nočem s sabo.

Praviš da večina otrok s sabo ne pelje. Jaz otroka vedno s sabo vzamem (tudi letos, ko gremo za 3 tedne z avtom na islandijo, gre zraven). Tukaj je bilo otrokom noro že to, da smo se sredi hriba ustavili in je bil cel hrib moder od borovnic. So nazaj prišli vsi modri (po rokah, po obrazu in po oblekah) od teh borovnic. Najedl so se jih za par let naprej. V glavnem naredimo tako, da je vsem prijetno, ne da se mora otrok cijazit 10 ur na dan v avtu. To nobenemu ne paše.

c3p0 je izjavil:

Odvisno kake so želje in potrebe. Na -20 verjetno ne bo prijetno s tem. Z udobnim camperjem pa se ne boš vozil ravno po brezpotjih ali po kakih starih mestnih jedrih (ker se bi zagozdil).

Nekateri overlanderji spijo tudi pri taki temperaturi v teh strešnih šotorih. Imajo neko 5cm debelo iziolativno prevleko za ta strešni šotor in potem ... Zame je to še sprejemljivo, otroka pa žene pa pri taki temperaturi nebi pustil spati ne v šotoru in ne v kombiju. Če bi bile take temperature, bi pa najel ogrevan prostor, kjer bi prespali.

Midva sva pred kratkim kupila druzinski VAN, tako da v kolikor bi se sli tega bi bil tak Subaru kot drugo vozilo.

Ko berem te zapise na blogu, mi je tako zal, da si prej tega nisem upal storiti in da sem napacno gledal na prioritete v zivljenju.

KAVINSKY ::

WizzardOfOZ je izjavil:

pa šus plata pod avtom

Kakšno debelino si vzel? Imaš samo pod motorjem ali tudi pod tankom?

Vzel sem 2mm jekleno plato. Je že Bolt-ON za moj avto.
Subaru ima na srečo vse pomaknjeno navzgor (razen karterjev). Tudi tank je pomaknjen bolj navzgor in ga ne zadaneš tako hitro. Tako da je plata samo pod motorjem in pod menjalnikom. Pod menjalnikom pa ker imam avtomatika in ima ravno tako karter spodaj in 12 litrov olja je v menjalniku, pa še na sredi avta je. Ravno tam ko največkrat podrajsaš.

Kapitan Jack je izjavil:

Midva sva pred kratkim kupila druzinski VAN, tako da v kolikor bi se sli tega bi bil tak Subaru kot drugo vozilo.

Ko berem te zapise na blogu, mi je tako zal, da si prej tega nisem upal storiti in da sem napacno gledal na prioritete v zivljenju.

To je od kolega stran. On ima unga zelenga patrola. Jaz sem bil pa z outbackom.

Zgodovina sprememb…

chort ::

OP, sam sem pred cca 7 leti predelal očetov ex-gasilski Citroen C25 4x4 dizel v kamper, in ga brez težav homologiral kot bivalno vozilo.

Če nimaš dveh levih rok se da veliko večino stvari naredit sam, jaz sem recimo delal na dvorišču.
Vgradil/naredil sem:
- v celoti razdrl in poflikal rjo v notranjosti,
- izoliral z gumaflexom,
- naredil notranje oplate iz topolovih 3-slojnih vezanih plošč (zelo lahke)
- kolega mi je sešvasal okvir za rock/roll posteljo
- zgradil omarice iz 18mm topolove vezane plošče (samo zunanje stranice okvir)
- dve 15l kanti - sveža in odpadna voda, napeljava do pulta in korito iz plastičnega umivalnika (res komot ko je nagnjen)
- ladijski kuhalnik na alkohol (ne rabi homologacije ker ni plina)
- Waeco kompresorski hladilnik
- 180 Ah deep cycle akumulator in elektronika
- Webasto dizel grelec (vodni, bolje bi bilo zračni)
- Vrtljivi sprednji sedeži (mislim da Citroen C8)
- led trakovi za svetila
- zračnik nad kuhinjo
- še miljon manjših stvari...

Bi šel delat še enkrat? Bi. Ravno razmišljam, če bi kupil T6.1 in ga sam predelal, ali bi morda raje vzel kalifornijo. Ali pa sprinter 4x4...
Nisem pa prepričan, če ne bi raje naredil kaj enostavnejšega, ker se mi zdi fiksna kuhinja do neke mere fail, sploh v tako majhnem vozilu.

Najpomembneje je, da kupiš dobro ohranjen kombi, ker je rja pri starih garah tvoj največji sovražnik.

Problem starih kombijev je predvsem potovalna hitrost in dejstvo, da pri 100km/h rabiš helikopterski headset da se lahko pogovarjaš s sovoznikom ;)

Tudi pri terencih je podobno z glasnostjo. Potem so pa še gume. Če hočeš "polnokrvne" terenske gume bo to ropotalo vso pot po asfaltu. In ja, večina transferjev je še vedno po asfaltu, zato moraš tudi tukaj vzet nek kompromis.

Sem pogledal se part 1. To pa je kar ekstremno. No to mi niti ni toliko v veselje. Tako kot sem navedel v zgornjem linku. Taksen nacin potovanja. Odrocne zadeve, pristopne sicer samo s 4x4, ampak te zabave v blatu, to pa ne :)

Gagatronix ::

Pred casom sem zasledil na youtube ameriski par, ki sta predelala neko vozilo ameriske vojske (mislim, da je v osnovi mobilni command center) v super zanimiv avtodom. Ce najdem link, bom nalimal. Poimenovala sta ga pa Bantha. :))

Tudi pri nas se najdejo kakšna predelava, TAM 110 recimo.

Pa v kranju je en z Iveco tvoronjačkom (civilen, 4x4), ta je celo bivalni del sam sestavil.

WizzardOfOZ je izjavil:

Tudi pri terencih je podobno z glasnostjo. Potem so pa še gume. Če hočeš "polnokrvne" terenske gume bo to ropotalo vso pot po asfaltu. In ja, večina transferjev je še vedno po asfaltu, zato moraš tudi tukaj vzet nek kompromis.

True that. Na RR sem dal BFG TA/KO2 in potem dva meseca preverjal ležaje, ker se nisem mogel sprijaznit, da so gume tako glasne.

matobeli je izjavil:

Tudi pri nas se najdejo kakšna predelava, TAM 110 recimo.

Pa v kranju je en z Iveco tvoronjačkom (civilen, 4x4), ta je celo bivalni del sam sestavil.

Ja, par jih je res, videl sem tudi enega Mitsubishi Fuso 4x4 (kar je po mojih standardih najdlje kar bi še šel glede "terenskosti").

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: chort ()

Aja, OP, če boš slučajno gledal T3 Syncro, prištej zraven še menjavo motorja - vsi so 2.0 bencinski wasser-boxerji z resnimi težavami s tesnili glave motorja, popularna menjava je subarujev boxer. Dolgo časa sem jih gledal in sprobaval, ampak na koncu sem ugotovil da (zame) ni vredno potencialnih problemov. Poleg tega so krsta na 4 kolesih, ker nimaš nobene zmečkljive cone, in poskakujoči, ker sediš pred prvo osjo. Sam bi, če že, izbral T4.

showsover ::

• Gagatronix?

• WoO, je mogoče zelo praktično, samo odvisno od preferenc.

• Tisti Fiat Doblo Max interior bi bilo dobro videt.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

Gagatronix ::

@gtfo, to je to, ja. :) Ne gre toliko za RV kot za more or less permanentni dom na kolesih.

Kapitan Jack je izjavil:

Sem pogledal se part 1. To pa je kar ekstremno. No to mi niti ni toliko v veselje. Tako kot sem navedel v zgornjem linku. Taksen nacin potovanja. Odrocne zadeve, pristopne sicer samo s 4x4, ampak te zabave v blatu, to pa ne :)

Part 1 je bil namenjen taki skupini, ki je to hotela. Mi smo imeli pa family tour, tako da ni bilo tako hard, ker avtov nimammo za uničevanje, ampak za vožnjo povsod.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Valentinovo ideje

Oddelek: Loža
2663 (459) Trance4mer
»

ni zvoka

Oddelek: Loža
6801 (712) val46
»