Forum » Operacijski sistemi » diski različnih velikosti -> en logični disk
diski različnih velikosti -> en logični disk
potepuh ::
Zdravo
Torej zanima me kako združiti diske različnih velikosti, izrabiti vso kapaciteto, hkrati pa da če en crkne, podatki ostanejo? torej neko varianto raid5 oz raidz?
Načeloma je vseeno kateri OS.
nekaj v smeri unraid, snapraid,drivepool...pa da je zastonj
kaj točno sploh googlati, ker je malo zadetkov?
hvala :-)
Torej zanima me kako združiti diske različnih velikosti, izrabiti vso kapaciteto, hkrati pa da če en crkne, podatki ostanejo? torej neko varianto raid5 oz raidz?
Načeloma je vseeno kateri OS.
nekaj v smeri unraid, snapraid,drivepool...pa da je zastonj
kaj točno sploh googlati, ker je malo zadetkov?
hvala :-)
pegasus ::
Za tak scenarij nimaš matematično elegantne opcije. Nekaj bo trpelo, ali kapaciteta ali pa performance. Odloči se, kaj ti je bolj pomembno.
Verjetno boš na koncu razparticioniral diske na npr 1T in naredil raid arraye iz njih ter jih na koncu konkateniral skupaj, recimo v kak lvm volume group.
Verjetno boš na koncu razparticioniral diske na npr 1T in naredil raid arraye iz njih ter jih na koncu konkateniral skupaj, recimo v kak lvm volume group.
performance me ne zanima - je za domačo rabo :-)
da je ideja bolj "tak" mi je jasno, ampak kot rečeno je za domačo rabo, ne da se mi več žonglirati s podatki z enega diska na drugega
grem še lvm googlat, čeprav tukaj zna biti problem če kakšen večji disk crkne in gre preveč podatkov za obnovitev če to prav razumem?
verjetno bo bolj rešitev v smeri xfs - podatki na manjših diskih in checksum na največjem?
da je ideja bolj "tak" mi je jasno, ampak kot rečeno je za domačo rabo, ne da se mi več žonglirati s podatki z enega diska na drugega
grem še lvm googlat, čeprav tukaj zna biti problem če kakšen večji disk crkne in gre preveč podatkov za obnovitev če to prav razumem?
verjetno bo bolj rešitev v smeri xfs - podatki na manjših diskih in checksum na največjem?
bobby ::
Truenas Core
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
truenas uporablja zfs ki rabi diske istih velikosti, ali ima še kaj?
xigmanas ima opcijo gvinum ki pa tudi rabi iste velikosti
xigmanas ima opcijo gvinum ki pa tudi rabi iste velikosti
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | OS za SAN (strani: 1 2 3 )Oddelek: Operacijski sistemi | 15780 (12003) | jlpktnst |
» | File server in routerOddelek: Pomoč in nasveti | 1584 (1059) | ABX |
» | Fedora 12 - migracija /home na raid particijoOddelek: Operacijski sistemi | 2631 (2462) | BlueRunner |
» | [Linux] Kateri RAID postaviti?Oddelek: Operacijski sistemi | 1738 (1555) | zee |