» »

Vegova Tehniška Gimnazija Ljubljana - ja/ne?

Vegova Tehniška Gimnazija Ljubljana - ja/ne?

mami ::

Dober dan!

Nevem, če je to pravi plac za to, amapk še vseeno:
Kmalu bo zame prišel čas, ko se bom morala odločiti kam naprej. In ker mi je všeč mata, fizika in sploh programiranje (programiram v Pythonu, C in trenutno se učim še JS), imam odlične ocene (zaenkrat še nobene izgubljene pike) in sem dosti ambicijozna, me je naravo privlačila Vegova tehniška gimnazija (gimnazija, ker hočem met odprte možnosti, če si slučajno premislim).

Ker v medijih in predvsem v forumih o Vegovi ne slišim veliko dobrega, me zanima, če bi lahko kdo od trenutnih dijkov (ali frišnih maturantov) povedal, kakšna je zares situacija in če mi šolo priporočate ali naj grem raj drugam (bežigrad, ledina, poljane)?
Aja pa zanima me tudi, kako dobro se na vegovi pripravljate na splošno maturo in kakšni so rezultati?

Hvala za kakršenkoli odgovor!

profii ::

Vegova je kar ql. Vsaj ko sem jo jaz obiskoval je bila ena boljših šol. Glede na to, da si resna glede učenja je top. Bluzerjev ne podpirajo.

kuall ::

raj pejt na gimnazijo Moste, bodi pol leta doma in programiraj. tako kot sem jest! pa boš mogoče imela enkrat tako plačo kot jest.

Letalec ::

gimnazija, ker hočem met odprte možnosti, če si slučajno premislim

Ne vem sicer če se je kaj spremenilo, ampak načeloma lahko greš delat srednjo in samo pri maturi izbereš dodatni predmet, pa se ti prizna splošna. Tako lahko greš naprej še vedno kamorkoli.

Če te res veseli programiranje, ti bo bolj "zabavna" srednja, ker je že od začetka bolj usmerjena. Veliko več se praktično dela. Na gimnaziji je bolj kot nek izbirni predmet.

Uspehi na maturi so bili menda kar v vrhu. Polovica nas je šla naprej na FRI in FE, kjer smo načeloma normalno naredili.

Prvo leto ali dve se zna zgodit da imaš v razredu kakšne "paciente", ampak ne naredijo letnika, tako da ti jih kmalu ni več treba gledati.

Verjetno boš imela samo kakšni 2 sošolki (vas dajo v isti razred). Telovadbo imate punce ločeno. Pozornosti s strani nasprotnega spola čez glavo (menda je na faksu isto).

Meni osebno je vegova ena boljših odločitev v življenju, ki je nikakor ne bi šel ponavljati.

Invictus ::

Žal je srednješolski sistem trenutno tak, da je gimnazija edina opcija, če hočeš iti kasneje študirati.

Na teh tehničnih srednjih šolah je preprosto preveč zajebantsko, da bi lahko brez truda uspešno opravil maturo.

Izjeme so pa vedno...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gejspodar ::

profii je izjavil:

Vegova je kar ql. Vsaj ko sem jo jaz obiskoval je bila ena boljših šol. Glede na to, da si resna glede učenja je top. Bluzerjev ne podpirajo.

Mogoče je bilo tako 20 let nazaj, sedaj pa je šola polna podpovprečnežev, program pa lahek in popolnoma neuporaben izven nekaterih krožkov.

@Ancie - pojdi na kakšno boljšo gimnazijo ter se udeležuj tehničnih krožkov, boš veliko več odnesla.

googleg1 ::

Tudi sam sem maturant Vegove. Sicer je od tega ze nekaj let, samo verjetno se prav dosti ni spremenilo v tem casu.

Najvecji minus je bila kvaliteta dijakov. Prvo in drugo leto je bil sploh poraz, potem v tretjem in cetrtem letniku se malo konsolidira. Ko sem prisel na faks in so prisli zraven maturanti gimnazije Vic in gimnazije Bezigrad, je bil to popolnoma drug nabor motivacije in inteligence. Iz treh razredov gimnazije jih je slo na FE samo kaksnih 5-6, podobno stevilo tudi na FRI. Ostalo se jih je porazgubilo po drugih fakultetah.

Ce imas moznost, se raje vpisi na bolj kvalitetno gimnazijo, kjer te bodo obkrozali bolj motivirani najstniki, drugace je res bolj tako kot drugi pravijo. Veliko prostega casa v katerem lahko programiras in izpopolnjujes znanja. Kar se tice tehnicnih predmetov na programu gimnazija smer racunalnistvo je bolj ena zalost. Dobi se bolj kot ne osnove. Sam sem, kot smer elektrotehnika, z lahkoto reseval domace naloge sosolcev iz smeri racunalnistvo.

Aja. Pa da ne pozabim. Tri punce v celi generaciji. Ni to ne dobro/slabo, zgolj v vednost.

DOOM_er ::

Sam sem bil na Iskri v Kranju, predlagam da če imaš ambicije, da je boljše iti na Bežigrad. Te tehniške gimnazije so polne tipov, sicer je program fajn ampak se mi zdi da je to da smo bili sami tipi kreiralo kolektivno zavest, važno da je 2. Na faksih, FE FRI FMF načeloma noben od nas ni imel nobenih problemov, ampak smo bili bolj kot ne izjeme že v srednji šoli. Osebno bi si želel več zdrave tekmovalnosti v srednji, nevem pa kako je sedaj s tem, ker od moje srednje je minilo že 15 let.
Robots will steal your job. But that's OK

mahoni ::

Jaz bi se vpisal v navadno splosno gimnazijo ter v svojem prostem casu programiral.

sandmat ::

Če si odličnjak nimaš kaj razmišljat o vpisu na Vegovo.
Pri izjavah "vsi smo normalno naredili FRI in FE" računaj, da ljudje govorijo o VSŠju. Če si odličnjak, nimaš kaj razmišljat o VSŠ programih. Na UNI FRI/FE je iz moje generacije prišlo kakih 2-3 kolegov v 8 letih čez 4-letni UNI program. Vpisanih iz Vegove je bilo 25+ (tistih, ki sem jih poznal).

zztop ::

Če prihajaš iz tehniške gimnazije(ali srednje šole) na tehnični faks, nimaš skoraj nobene prednosti pred nekom, ki prihaja iz splošne gimnazije. Če pa obstaja prednost, pa se popolnoma izgubi v 2. ali 3. semestru študija.

Komaj 9. razred OŠ si, ne planiraj tako daleč naprej! Na koncu si boš premislila in šla študirat nekaj čisto drugega. Bodi odprta in v času srednje šole spoznaj različne smeri. Zato priporočam splošno gimnazijo. Če te bodo tehnične smeri mikale v času srednje šole, se lahko vedno pridružiš kakšnemu krožku.

vonStokovsky ::

Pred nekaj leti opravil splošno maturo na tehnični gimnaziji Vegova.

Profesorji so v večini dobri, pravični in znajo vzbuditi interes. Seveda, najde se kakšna izjema, vendar se tega na nobeni šoli ne izogneš. Na programu gimnazije ti v drugem letniku ponudijo dva modula - elektrotehniko in računalništvo. Sam sem bil na prvem, velja pa približno enako za drugega - naučijo te nekaj osnovne teorije, nič naprednega. Poleg obveznosti imajo nekaj "krožkov", sam sem imel nekaj sošolcev, ki so se redno zbirali v kletni učilnici in 3D printali, ustvarjali vezja, naprave ipd. iz šolskega in lastnega žepa.
Priprava na splošno maturo je bila kar resna, potekala večji del četrtega letnika. Mislim, da so nas v celoti kar dobro pripravili in tudi rezultati so bili solidni.
Kar se tiče razmerja punce : fantje je res, da je kar visoko. Skozi 4 leta sem imel 5 sošolk, nobena se ni počutila ogroženo ali neprijetno zaradi manjšine.
Še ena malenkost, če daješ kaj na ambient prostora. Šola zna delovati na hodnikih precej hladno, učilnice pa so zaradi parketa veliko bolj prijazne/tople. Vegova ima tudi svoj karakter, ne počutiš se, kot da hodiš na generično šolo.

Gledano čez vse, je kar solidna šola. Vendar ne računaj, da te bo šola naučila - nobena te ne bo. Na koncu je veliko odvisno od tebe.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

sandmat je izjavil:

Če si odličnjak nimaš kaj razmišljat o vpisu na Vegovo.
Pri izjavah "vsi smo normalno naredili FRI in FE" računaj, da ljudje govorijo o VSŠju. Če si odličnjak, nimaš kaj razmišljat o VSŠ programih. Na UNI FRI/FE je iz moje generacije prišlo kakih 2-3 kolegov v 8 letih čez 4-letni UNI program. Vpisanih iz Vegove je bilo 25+ (tistih, ki sem jih poznal).

Večino mojih sošolcev iz SŠ Iskre v kranju je uspešno naredila tehnilčen faks, FE ali FRI.,

Sam so nas zbrali v 3.letniku v en razred, vse ki so imeli vsaj prav dober uspeh. Iz. 4. razredov elektra. Smo bili že takrat "specialci" ;).

Vse ostalo je šrot...

Zdaj pa so tehnične šole še večje sranje kot včasih...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Smurf ::

Moje osebna izkusnja je, da je gimnazija Bezigrad super, ce planiras iti na tehnicni faks (pa tudi ce ne). Poleg znanja bos okoli sebe imel ljudi, ki te bodo gnali naprej, pripravil si bos super social network za prihodnost, pa tudi iz socialnega vidika ne skodi, da nimas zgolj sosolce ampak tudi sosolke.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vegova (LJ) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Šola
30143114 (3317) WizzardOfOZ
»

Bivši in sedanji vegovci, kako je na vegovi?

437388 (5983) Meizu
»

Punca -> Tehnik računalništva, Vegova LJ (strani: 1 2 3 )

12933740 (27401) x128
»

Kaj naj naredim, kaj je bolje (strani: 1 2 )

719658 (7684) DOOM_er
»

kam naprej (strani: 1 2 )

649799 (8609) overlord_tm

Več podobnih tem