» »

Luči - preklopno stikalo

Luči - preklopno stikalo

sanny86 ::

Zdravo vsi skupaj.

To bo, morda, cisto amatersko vprasanje, ker pac nisem elektricar in me je ta stvar zmedla totalno 😊

Torej, menjam stikalo za luc (preklopno).

Staro stikalo ima 4 vhode, ki so povezani na 4 zice:

1 2

L1 L2

To mi je jasno. Ampak novo stikalo ima pa samo tri 'vhode' :

1 2

L

Ima kdo kaksno idejo, kako povezat zdaj to, da bo zadeva delovala? Danes sem nekaj testiral s pomocjo YT a sem dejansko na tem, da ce prizgem luc na enem stikalu, drugo ne dela in kontra.

Omg, upam, da bo komu jasno, kaj sem pravkar napisal. 😊

joze67 ::

Imaš menjalna (1+2, "novo") in križna (2+2, "staro") stikala.

Oh shit, menjalna stikala, ne preklopna.

Sorry.

Ja, ok. Se da to urediti torej kako ali moram iskat krizno stikalo?

Če je sedaj križno stikalo v polni funkciji, z menjalnim ne boš dosegel iste funkcionalnosti - lahko pa preživiš in ne zašgeš hiše.

Sicer pa zamenjaj jabolko z jabolkom.

Problem je, ker je krizno stikalo pokvarjeno.

Zdaj ugotavljam sicer, da je, v bistvu, to stikalo povsem odvec. Obstaja moznost, da jaz to nekako zvezem in zadevo zaprem s pokrovom?

1 z L1, 2 z L2. To je ena pozicija križnega stikala.
1 z L2, 2 z L1. To je druga pozicija križnega stikala.
Napako narediš mimogrede, zato počasi in z varovalko zunaj. Če si paranoičen, počakaj, da bodo menjali gorivo v Krškem.

kaktuss123 ::

sanny86 je izjavil:

Problem je, ker je krizno stikalo pokvarjeno.

Zdaj ugotavljam sicer, da je, v bistvu, to stikalo povsem odvec. Obstaja moznost, da jaz to nekako zvezem in zadevo zaprem s pokrovom?

Je možno.

@kaktus

Mi zaupas kako? :)

All ::

Mas vec sans zadet k falit ;)
Dve po dve zici povezes skupaj.

Seveda z izklopljeno varovalko.

mirator ::

Če luč prižigaš iz več ot dveh lokacij, potem križno stikalo potrebuješ. Ti pa na križno stikalo prideta po dva vodnika od menjalnih stikal. Če si menjalni stikali priključil pravilno, potem v križnem stikalu ne moreš narediti kaj hujšega, kot da pač ne boš mogel luči prižigati.
Najbolje, če stikala poslikaš (zadnje strani, kjer se vidijo kontakti) pa ti bomo svetovali kako povezati.

Ali pa če vse skupaj pozabiš in namestiš LoraTap ali podobna stikala.

mirator je izjavil:

Če luč prižigaš iz več ot dveh lokacij, potem križno stikalo potrebuješ. Ti pa na križno stikalo prideta po dva vodnika od menjalnih stikal. Če si menjalni stikali priključil pravilno, potem v križnem stikalu ne moreš narediti kaj hujšega, kot da pač ne boš mogel luči prižigati.
Najbolje, če stikala poslikaš (zadnje strani, kjer se vidijo kontakti) pa ti bomo svetovali kako povezati.

Hvala za odgovor in se opravicujem za pozen odgovor. Malce plavam v sluzbi in mi casa zmanjka za pisanje na forum. Poslikam zadeve zjutraj in jih prilepim sem gor. :) hvala se enkrat.

joze67 je izjavil:

Ali pa če vse skupaj pozabiš in namestiš LoraTap ali podobna stikala.

Sem razmisljal tudi o tem. Presaltal bi vsa stikala na 'tapametne' zadeve a zanima me, kako komplicirano bi bilo kaj takega narediti? Sploh glede na to, da imamo zdaj kup menjalnih in kriznih stikal. Kar se mene tice bi najraje vse luknje zaprl in si dal zvezat touch/wifi stikala. Sploh glede na dejstvo, da smo se navadili na Amazonovo Alexo, ki bi nam pomagala saltat luci :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sanny86 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dve menjalni in križno stikalo - potrebujem pomoč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3924115 (11390) starfotr
»

Na luč vezani 2 menjalni stikali,potreba še po tretjem- kakšna rešitev?

61267 (1082) FX6300B
»

Dva dvojna stikala

253694 (3546) RejZoR
»

vezava stikal

125678 (4182) milica
»

menjava stikal v hodniku