» »

menjava stikal v hodniku

menjava stikal v hodniku

16Amperov ::

Imam sledeč problemček: V hodniku bi rad zamenjal stikala, ampak nebi rad po nepotrebnem kupoval napačna stikala. V hodniku sta dve luči in štiri stikala(eno stikalo je pri vhodnih vratih, dva sta pri stopnišču, in eden pri kuhinji, ko prideš na hodnik da vklopiš luč). ker je hiša starejše gradnje, nima ozemljitve. sedaj me pa zanima, kakšna stikala moram kupit? Križna, menjalna,.....

hvala za pomoč
lp

KandazaR ::

Če so štiri stikala kupi dva menjalna in dva križna. Ozemljitev pri stikalih nima vloge. Čakaj dva sta pri stopnišču? A to pomeni da je en za luč na stopnišču al kako si to mislil. S koliko stikali lahko vžgeš ti dve luči? To je bolj pomembno kot število stikal v hodniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

16Amperov ::

''Čakaj dva sta pri stopnišču?''
hodnik je v prvem nadstropju. In ko prideš po stopnicah v prvo nadstropje je eno stikalo. na drugi steni, kjer so stopnice za na podstrešje je pa drugo stikalo za vklop/izklop luči(na hodniku), ker je mišljeno, da če greš na podstrešje in se potem vračaš nazaj, da lahko vklopiš luč ( v hodniku)na stikalu, ki je na tej steni, ne da iščeš drugih stikal. upam da nisem preveč zakompliciral....

S štirimi stikali lahko vžgem te dve luči...

Zgodovina sprememb…

KandazaR ::

Potem upoštevaj tisto kar sem najprej napisal (dva križna in dva menjalna).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

telexdell ::

Lepo odvij stikala in poglej koliko žic je priključenih nanj. Če sta priključeni dve žici je navadno stikalo, pri treh priključenih žicah je menjalno in pri štirih priključenih žicah križno stikalo (serijsko pa boš ja ločil :))

Pri menjavi stikal bodi pozoren na pravilno priključitev. Žica, katera je na črki "P" ali "puščici" mora tam tudi ostati!

16Amperov ::

hvala.....

še neki bi vprašal. Menjala stikala se uporablja takrat,ko lahko luč prižigamo z dvema stikaloma, če imamo pa več kot tri stikala na luči, moramo uporabit pa križno stikalo in dva menjalna in tako naprej......

Azrael ::

Da, na začetku in koncu take inštalacije sta menjalni stikali, vmes pa poljubno število križnih.

Preden boš začel, ne pozabi odklopiti toka in med menjavo priključnih žic do stikal ne zvijaj po nepotrebnem.
Nekoč je bil Slo-tech.

16Amperov ::

supr sedaj grem pa sm še po stikala v trgovino.
hvala za nasvete.

lp

krneki0001 ::

supr sedaj grem pa sm še po stikala v trgovino.
hvala za nasvete.

lp


Če hočeš poceni in dost kvalitetna stikala, potem pojdi ob ponedeljkih, sredah in sobotah v merkur na viču. Spredaj pred trgovino je en šotor in notri imajo robo0 na katero imajo od 80 do 90% popusta. Midva sva kupila 100 komadov štekarjev in okvirčkov pa še ene par drobnarij in sva vse skupaj dobila z 90% popustom in sva dala za vse okoli 70 evrov.

Mislim, da je navadno stikalo prišlo okoli 0,27 evra, stikalo za koaksialca okoli 1 evro, stkalo RJ11 enako in RJ45 okoli 1.35 evra. En okvirček pa je bil okoli 0,15 evra. Kupila sva jih celo škatlo 70X80X40cm do vrha polno.

Naj povem še to, da imajo identične štekarje v merkator tehniki, samo cena je od 4.5 evra na komad naprej.

16Amperov ::

tnx
sem šel dans pogledat na vič v merkur in sem kupil nekaj stikal. Izbiras pa lahko med črno ali belo tipko stikala, medtem ko okvir pa lahko izbiraš v različnih barvah. Problemček pa je, ker imajo samo 1-polna stikala, nimajo pa serijskih, menjalnih in križnih. Drugače je pa to zelo ugoden nakup kot je reku nebivedu, saj imajo robo 90% znižano.

black ice ::

Dva stikala? Dva jedra? itd.
Pa zakaj za vraga niste sposobni nečesa napisati vsaj približno podobno slovenskemu jeziku?
Resda tudi jaz ne pišem popolnoma slovnično pravilno (tu in tam zmanjka kakšno ločilo ali dve) ampak se vsaj trudim. Zgleda da je zadnje čase spet naval napol pismenih ljudi na tej strani... :|

darkolord ::

šTa? :))

bluespeed ::

Ups......napaka....;)

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vezava menjalnega stikala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1639605 (9861) SonoR
»

Dve menjalni in križno stikalo - potrebujem pomoč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3923235 (10510) starfotr
»

Dva dvojna stikala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
253439 (3291) RejZoR
»

kako zvezati stikalo za luč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1926642 (17064) nikdrew20
»

vezava stikal

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
125507 (4011) milica

Več podobnih tem