» »

Stikalo za izklop

Stikalo za izklop

SloCop ::

Živjo!

Imam manjši problem, pa ga kar opišem:

Da mi vodna črpalka za toplo vodo ne dela 24/7 sem si omislil električno stikalo ki se vkloplja in izklaplja s pomočjo priloženega daljinca. Ko rabim toplo vodo preprosto pritisnem on na daljincu in v roku 10 sekund priteče topla voda (kolektorji), tako ne rabim odtočiti nič mrzle vode. No ker pa velikokrat zadevo pozabim izklopit dela črpalka velikokrat celo noč ali dan, kar pomeni da mi ohladi vso vodo.

Kaj bi lahko naredil da bi se po tem ko zadevo vklopim po določenem času recimo 10 minut zadeva sama izključila. Morda stikalo ki se vklaplja na daljinca in ima vgrajeno takšno funkcijo? Pozna kdo rešitev?


Hvala!
podpis :)
  • polepsal: Azrael ()

ql000 ::

Na tisto stikalo pripelji mikrokontroler, potem si lahko naštimaš še marsikaj drugega, ne samo kak timer. Daš zraven še GSM modul, malo kode pa maš že remote home administration. OK sanjam, sam take stvari mi res dajo mislit! :D

SloCop ::

Sem računal bolj na pomoč v smislu
zadevo ti prodam, ali točno to kar rabiš lahko kupiš tam in tam :)
Fantazirat znam tut sam :)
podpis :)

Highlag ::

Sam bi na tvojem mestu kupil časovni rele. Kupiš takšnega z časovnim zamikom izklopa. Prožiš ga preko obstoječega releja za vklop črpalke.
Čas lahko nataviš glede na posamezen model. Ob impulzu bi rele pritegnil, črpalka bi se vklopila in po nekem času izklopila.
Le izbrati moraš pravi rele. Ker imajo vse sorte funkcije. Releje dobiš v kakšni bolje založeni elektro trgovini (Elektronabava ...) Niso ravno super poceni, vendar je uporaba enostavna in zanesljiva. Če je črpalka močnejša bi bilo smiselno vmes vezat še en kontaktor.

Iskra Tela časovni releji
Never trust a computer you can't throw out a window

ql000 ::

@SloCop: sorry :D

stromar ::

Lahko narediš s timerjem 555 in relejem. Na internetu je veliko enostavnih vezij

Lp

neoto ::

Najbolje bo, da najprej poveš, kakšen sistem to sploh imaš. Šele potem ti lahko svetujemo, kako stvar preurediti. Kakšni daljinec imaš to v mislih? Kako se krmili črpalka?

Azrael ::

Kolega je to rešil enostavno tako, da je črpalko priklopil na stikalo za luč v kopalnici, pred kopalnico pritisne stikalo in prižge luč in črpalko, ko gre ven pa ugasne vse skupaj. Druga možnost pa je tovarniški ali home made časovni rele.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

SloCop ::

Hvala vsem za infoje :)

Sem pa dobil informacijo da imajo v obiju že narejeno zadevo, pač stikalo na daljinca na katerem naštimaš časovni izklop. Se pravi porabnika vklopiš s pritiskom na tipko dalinca, nato pa dalinc po predhodno določenem času sam izklopi zadevo.
Cena je malo mastna 14000 sit, samo jebiga :)
podpis :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 447 48 49 50 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2477425352 (4564) matobeli
»

Casovno stikalo za bojler

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
436728 (5636) dreta
»

Stikalo, ki bi se avtomatsko prekinilo po x času

Oddelek: Loža
61041 (739) Sala1501
»

Vklop črpalke po zvočni zaznavi pretoka v cevi

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
143415 (3025) Pyr0Beast
»

Shema za uklop pumpe s PCjem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
334230 (3490) DimmniBurek

Več podobnih tem