» »

O britanskem sevu SARS-CoV-2

O britanskem sevu SARS-CoV-2

Filogenetska raznolikost virusa (mutacije).

Frekvenca sekvenciranja (levo) in hitrost posredovanja rezultatov v mednarodne baze (desno)

Slo-Tech - Virusi mutirajo. Ne ker bi imeli kakšen zloben načrt postati nevarnejši (in večina mutacij ni takšnih), temveč ker so biološki stroji nepopolni. Pri kopiranju dednega zapisa nastajajo napake, ki so sicer redke, a konec koncev omogočajo evolucijo. Virusi imajo življenjski cikel skrajšan do skrajnosti, zato lahko njihovo evolucijo opazujemo v vsakdanjem življenju. Virus SARS-CoV-2, ki povzroča trenutno epidemijo covida-19, je mutiral že večkrat, a večina sevov ni nič bolj nalezljiva. Več pozornosti pa zbuja britanski sev (poimenovan B.1.1.7. ali VOC 202012/01 - variant of concern December 1), zaradi katerega so države konec minulega leta jele množično odpovedovati polete do Velike Britanije. Sev se je hitro razširil v jugovzhodni Angliji in Londonu, kasneje pa tudi drugod po svetu.

Pri virusih se zaradi hitrosti njihove replikacije mutacije kopičijo, zato je v vsakem trenutku v populaciji razširjenih cel kup podvariant z rahlo spremenjenimi genskimi zapisi. CDC ocenjuje, da se vsaka dva tedna pojavi nova mutacija v genomu SARS-CoV-2. Mutacije so lahko tihe (zgolj zamenjava ene črke v dedne zapisu, tako da se še vedno kodira ista aminokislina) ali pa povzročijo zamenjavo aminokisline. To je tudi razlog, da se poleg testiranja prisotnosti virusa v znatnem deležu izvaja tudi sekvenciranje virusa. Največ sekvencirajo Avstralija (46,2 odstotka izmed pozitivnih testov), Nova Zelandija (35 %) in v Evropi Danska (13 %). Slovenija je tu bolj pri repu, saj sekvencira zelo malo, v mednarodne baze pa podatki potujejo počasi.

Vrnimo se k britanskemu sevu. Njegov izvor so izsledili do zgodnje jeseni 2020, ko se je pojavil v Veliki Britaniji - najverjetneje septembra v jugovzhodni Angliji. Ni še jasno, ali je bil tja vnesen ali pa je nastal s samoniklo mutacijo. S testi so ga zaznali novembra 2020 in pri sekvenciranju odkrili vrsto mutacij. Mutacija N510Y (to pomeni, da je na mestu 501 namesto asparagina tirozin) se nahaja na rogu (proteinu S oziroma spike) in povečuje afiniteto virusa do receptorjev ACE2 na površini celic in v živalskih modelih infektivnost. Genski zapis ima še nekaj drugih mutacij, skupno jih je 14, na proteinu S pa so delecija 69-70, delecija 144, N501Y, A570D, D614G, P681H, T716I, S982A, D1118H. Zanimiva je delecija na mestih 69-70, zaradi česar se pri testiranju s PCR pojavi negativni rezultat na gen za S (S-gene target failure - SGTF). To pomeni, da pomnoževanje v verižni reakciji s polimerazo z začetnimi oligonukleotidi za gen S ne deluje, še vedno pa je rezultat pozitiven za druga dva pogosto testirana gena (ORF1ab in N). Pri testu s PCR v več ciklih pomnožujemo dele genskega zapisa virusa, kar počne encim polimeraza. Ta pa zapisa ne more pomnožiti od začetka, temveč lahko le nadaljuje. Zato se uporabljajo začetni olignonukleotidi (primer), ki so komplementarni z začetnimi deli genskega zapisa, ki ga želimo pomnožiti, torej dokazati. Podatki kažejo, da je SGTF zelo karakterističen znak za novi sev.

Raziskava Imperial Colleagea (ki še ni prestala recenzentskega postopka, a so prvi odzivi ohrabrujojči) kaže, da je ta sev bolj nalezljiv od predhodnih. Širjenje tega seva je tako hitro, da je kljub nefarmacevtskim ukrepom (po domače so to vsi ukrepi, ki niso zdravila oziroma cepljenje, torej fizična razdalja, razkuževanje rok, nošenje mask itd.) reprodukcijo število tega seva ostalo do konca decembra nad 1, medtem ko je pri ostalih sevih padlo pod 1 (podatki za Anglijo). Z drugimi besedami to pomeni, da trenutni ukrepi niso zadostni za zajezitev širjenja novega seva. Med 8. novembrom in 12. decembrom je bila reprodukcijska prednost novega seva 1,74, reprodukcijsko število pa 1,6. Statistično so pokazali, da hitrejše širjenje ni posledica krajše inkubacijske dobe, kar bi se v začetku prav tako odrazilo v hitrejšemu porastu števila primerov novega seva v primerjavi s prejšnjimi. Novi sev se je bolj širil med mlajšo populacijo (0-19 let), medtem ko so starejši še vedno večinoma okuženih s starim sevom.

Zakaj je novi sev po prvih podatkih bolj nalezljiv, je težko odgovoriti, ker so edine dopustne študije na ljudeh opazovalne. Za nekatere izmed opaženih mutacij so v laboratorijih že pokazali, da so bolj nalezljive. Znano je, da se novi sevi po pojavu razširijo, a VOC se je širil prehitro. Po doslej zbranih podatkih je njegovo reprodukcijsko število za 0,4-0,7 višje od obstoječih sevov, torej se širi 50-75 odstotkov laže. Zakaj so mlajši od 20 let bolj dovzetni do tega seva kakor do prejšnjih, še ni znano. Možno je tudi, da so zgolj simptomi izrazitejši, torej se ti ljudje po okužbi z novim sevom več testirajo. To ne dokazuje, da virus mlajše bolj prizadene kakor starejše.

Neznank je še precej. Za zdaj ni dokazov, da bi novi sev povzročal hujši potek bolezni. Res pa je, da povečana nalezljivost pomeni, da bo več ljudi zbolelo, torej bo tudi žrtev več. Tako pri okužbi kakor pri cepljenju se tvorijo protitelesa proti proteinu S, ki niso monoklonska. To pomeni, da so različna in prepoznavajo različne dele proteina S. Ker mutacija ni v celoti spremenila tega proteina, je pričakovati, da bodo cepiva še vedno učinkovita. Bi pa ob morebitnih hujših mutacijah imeli problem, ki pa ga k sreči zaradi modularnosti cepiv mRNA ni težko rešiti, saj vanje preprosto naložimo nov genski zapis. Podobno velja tudi za teste PCR, kjer sintetizirati novih začetnih oligonukleotidov ni težko.

51 komentarjev

«
1
2

ajdov ::

Ko sem prvič slišal novico o tem sevu, sem se razveselil, ker je bila idealna priložnost, da oblast reče 'tole je preveč nalezljivo, ukrepi niso več smiselni'. Nažalost so šli ravno v nasprotno smer.

Pep3Laugh ::

vse države se zapirajo še za 1 mesec in več mi pa že odpiramo fitnese in vse....

ajdov ::

Treba malo potrenirat.

FastWIND ::

Ja in? Države se zapirajo, ki so bolj odprte od naših.

Skoraj nikjer ni takega lockdowna (evropa) kot pri nas.

Najbolj dolgo imamo zaprte šole.

Da ne pišem o Veliki Britaniji kako odprte režime imajo, oz. po regijah zelo različne.

Če berete samo naše medije potem ne morete imeti celovite slike.

Pri nas nekaj ne štima s številom smrti. To je sedaj zagotovo že jasno. Zelo striktno štetje nas je pripeljajo na vrhe lestvih ne pa nedržanje ukrepov ali tako zelo slaba epidemiološka slika.

Pa saj to je že stroka povedala.

Zakaj nas lastna vlada namaka iščite odgovore pri njih.

Virusi pa so mutirali, mutirajo in bodo mutirali.

Nič novega.

Markoff ::

Pep3Laugh je izjavil:

vse države se zapirajo še za 1 mesec in več mi pa že odpiramo fitnese in vse....

Na RTV Presstitucija vsak dan poslušamo patetične lamentacije, kakšne grozljive travme doživljajo otroci, ker so odrezani od socialnega življenja in šole. Tega ne bodo nikoli rekli, a pritisk na vlado, naj odpre šole, je enormen in očiten.

In, kaj zdaj, odpremo vse šole? To je epidemiološki ekvivalent metanju puške v koruzo. To nam je znano, kajne? In ko bo kovidiotska driska priletela v turbino, bodo spet presstituti kričali o svoji ne-odgovornosti za sprovociranje takšnega ukrepa in proti fašizmu ex-komunistične vlade, ki se vtika v svobodo post-komunistično lobotomiziranih blondink z mikrofonom.

In ko se odprejo neki klinčevi fitnesi (priznam, ukrep mi ni logičen, a je očitno plod pritiska določenih interesentov, morda dr. Potrča in njegovih anaboličnih prijateljev), bomo noreli, ker vlada odpira življenje, čeprav že vsak bumbar po intarnetih kokodaka, da ima dovolj teh janšističnih kvaranten ajga.

Če bi bil jaz Janša, I would fucking pull the plug na vseh spletnih forumih. Če ga že označujemo za fašista, pa naj vsaj ravna tako. Shut everyone the fuck up, cos' I'm emotional and shit rite now. Če psihotičen rajek z leve strani Gaussove krivulje govori zidu, bo zid, tapameten, prej odnehal, rajek pa naj se z votlo betico tolče po železobetonu nadstandardne gradnje za oderuški kredit, ker pač ni imel sreče, da bi dobil šenkanega jazbinškovega brloga.

Aja, odličen članek, kot (skoraj) vedno s strani Huša.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Blinder ::

FastWIND je izjavil:



Virusi pa so mutirali, mutirajo in bodo mutirali.

Nič novega.


Se eden, ki mu je znanost odvec. Pejdi na 24ur brat komentarje, tam je dosti podobnih tebi.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: CaqKa ()

FastWIND ::

Malo si zašel. Lepo, da je avtor članka se potrudil in opisal na kakšen način je virus mutiral.

Ampak čudenje oz. začudenje kot ga nekateri tukaj prikazujete nad mutacijami virusov pa resnično ne spada na tehnološki forum ampak na 24 ur.

Vključujem vso stroko, ki je upala da bo širjenje mutirajočega virusa ustavila na otoku.

Da ne omenjma našh veleumov, ki odprejo fitnese in zahtevajo teste za smučarijo. ( unikum v eu, najbrz pa tudi na svetu. )
Takim strokovnjakom se lahko človek samo nasmeji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FastWIND ()

Massacra ::

@makoff

Situacija z epidemijo ne bo skoraj popolnoma nič drugačna oz. slabša, če se storitve in šole odprejo. Popolnoma nič.

Saj situacija z epidemijo, ob vseh teh ukrepih, ni popolnoma nič boljša.

Ergo?

Nekje drugje nekaj ne štima in najbrž že slutimo, kaj: zaposleni v DSOjih se ne želijo cepiti, kar pomeni, da se že ves čas ukrepov najbolj oni niso držali pravil distanciranja. Žurali so ves čas. Kar nekaj takih primetov poznam v mojem kraju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Massacra ()

A110 ::

Friendbreez kako ni boljša? Iz skorajda dnevne rasti okuženih smo prišli do stagnacije oz rahlega umirjanja. Tudi dnevne smrti so se kot posledica zmanjšanja novo okuženih zmanjšale. Je pa žalostno da se ljudje še vedno slabo držijo ukrepov. V petek sem bil na vlaku (ko je bilo dovoljeno prehajanje) in več kot polovica je imela ali masko dol ali pod nosom, ali pa je na vlak vstopila brez nje, in si jo dala naše šele ko se je že vsedla na sedež. Odprtje fitnesov je pa res idiotizem in bi mogel biti zadnji. Tudi šole bi lahko počakale še nekaj časa.

zmaugy ::

Po celi EU se zelo hitro širi novi sev virusa, mi pa odpiramo, namesto da bi počakali, da se cepi še več ljudi. Škoda komentirat te SDS bedarije.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

nejodagreat ::

FastWIND je izjavil:


Pri nas nekaj ne štima s številom smrti.

V hrvaških medijih je en njihov zdravnik/epidemiolog pravil, da se umrlih v DSO s pozitivnim testom ne šteje med Covid-19 smrti. Pri komu “ne štima” je politično vprašanje, mogoče eni dvigajo številke za svoje namene, drugim pa bolj paše nižje število, najbrž gre pa v glavnem za razlike v načinu štetja. Očitno bo prave oz. primerljive podatke pokazalo šele končno število smrti v obdobjih epidemij (presežne smrti al kako jim pravijo).

Massacra ::

A110 je izjavil:

Friendbreez kako ni boljša? Iz skorajda dnevne rasti okuženih smo prišli do stagnacije oz rahlega umirjanja. Tudi dnevne smrti so se kot posledica zmanjšanja novo okuženih zmanjšale. Je pa žalostno da se ljudje še vedno slabo držijo ukrepov. V petek sem bil na vlaku (ko je bilo dovoljeno prehajanje) in več kot polovica je imela ali masko dol ali pod nosom, ali pa je na vlak vstopila brez nje, in si jo dala naše šele ko se je že vsedla na sedež. Odprtje fitnesov je pa res idiotizem in bi mogel biti zadnji. Tudi šole bi lahko počakale še nekaj časa.


Dejansko nismo prišlo nikamor in smo še vedno v "buli". Če pogledamo statistiko in primerjamo z drugimi državami nam gre res zelo slabo vse skupaj od rok.

Massacra ::

In fitnesi pri učinkovitem odzračevanju niso nič posebej kužni ali bolj kot kakšen drug zaprti prostor.
(celo neka studija je bila narejena v Londonu, da se noben od 50 uporabnikov ni okužil tam ...).

A110 ::

Zdaj nevem za študije, a če se v nekem zaprtem prostoru (kjer ponavadi že po švicu vse smrdi torej prezračevane na ničli) kjer namensko globje dihaš in puščaš svoje tekočine ni večje možnosti okužbe potem pa res nevem. Da slačilnic sploh ne omenjam

Massacra ::

A110 je izjavil:

Zdaj nevem za študije, a če se v nekem zaprtem prostoru (kjer ponavadi že po švicu vse smrdi torej prezračevane na ničli) kjer namensko globje dihaš in puščaš svoje tekočine ni večje možnosti okužbe potem pa res nevem. Da slačilnic sploh ne omenjam


https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.co...

Poglej tole: noben okužen, čeprav bili skupaj v fitnesu z kužno osebo.

In ja: ne ti ne jaz o tem ne veva dovolj, zato pa znava brati in se lahko podučiva od drugih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Massacra ()

A110 ::

Saj imaš tudi primre v istem gospodinjstvu da ne okužijo ostalih članov pa to še ne pomeni da ni večja možnost. Pa ne trdi zdaj da so zdaj fitnesi neko gojišče, kot tudi gostilne same po sebi niso. Ampak če želiš prepreprečiti druženje so to prve stvari ki jih moraš zapreti. Je pa po moje že velik dosežek da je r prišel na 1. Glede na to kakšno rast smo imeli vprašanje koliko več je bilo dejansko okuženih kot odkritih. Sploh ker smo še na takem območju kjer so tudi sosedje imeli podobne probleme in je težko ustaviti rast samo v eni državi.

Pa tudi v tej študiji govori o novi postavitvi ventilatorjev. Kje v sloveniji bodo to naredili? v večini fitnesov smrdi po švicu in se še tega kar je tako očitno moteče ne morejo rešiti kaj šele česa drugega

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A110 ()

ajdov ::

A110 je izjavil:

Saj imaš tudi primre v istem gospodinjstvu da ne okužijo ostalih članov pa to še ne pomeni da ni večja možnost. Pa ne trdi zdaj da so zdaj fitnesi neko gojišče, kot tudi gostilne same po sebi niso. Ampak če želiš prepreprečiti druženje so to prve stvari ki jih moraš zapreti. Je pa po moje že velik dosežek da je r prišel na 1. Glede na to kakšno rast smo imeli vprašanje koliko več je bilo dejansko okuženih kot odkritih. Sploh ker smo še na takem območju kjer so tudi sosedje imeli podobne probleme in je težko ustaviti rast samo v eni državi.

Pa tudi v tej študiji govori o novi postavitvi ventilatorjev. Kje v sloveniji bodo to naredili? v večini fitnesov smrdi po švicu in se še tega kar je tako očitno moteče ne morejo rešiti kaj šele česa drugega

Fitnesi pa gostilne so se po večini drzave zaprli 16. oktobra, par dni kasneje pa v celi državi.

Takrat smo imeli 6000 aktivnih primerov, 240 hospitaliziranih in 43 na intenzivni negi.

V ponedeljek smo imeli 20500 aktivnih primerov, 1200 hospitaliziranih in 194 na intenzivni negi.

Če bi bili fitnesi in gostilne znaten vir okužb, bi po skoraj treh mesecih morale številke past.

Reycis ::

Pri tej debati mi je zanimivo kako kot argumente podajate uradne podatke (o okuženih, o umrlih, o ukrepih, etc etc) kot da so zagotovo pravilni. Sej ne rečem, da niso, ampak obstaja precejšnja možnost, da je vsaj nekaj v tej zgodbi en navaden hokus-pokus. Precej pogumnih trditev na podlagi nepreverjenih podatkov in netestiranih ukrepov.
Diversity is our greatest strength

ajdov ::

Reycis je izjavil:

Pri tej debati mi je zanimivo kako kot argumente podajate uradne podatke (o okuženih, o umrlih, o ukrepih, etc etc) kot da so zagotovo pravilni. Sej ne rečem, da niso, ampak obstaja precejšnja možnost, da je vsaj nekaj v tej zgodbi en navaden hokus-pokus. Precej pogumnih trditev na podlagi nepreverjenih podatkov in netestiranih ukrepov.

Vlada podpira ukrepe, tako da če so vladni podatki prirejeni, so prirejeni tako, da bi ukrepi izgledali smiselno. Se pravi, če že po uradnih podatkih ukrepi ne delujejo, je stvar jasna.

Zakaj bi vlada podatke priredila tako, da bi lastne ukrepe predstavila v slabi luči?

bbbbbb2015 ::

ajdov je izjavil:

A110 je izjavil:

Saj imaš tudi primre v istem gospodinjstvu da ne okužijo ostalih članov pa to še ne pomeni da ni večja možnost. Pa ne trdi zdaj da so zdaj fitnesi neko gojišče, kot tudi gostilne same po sebi niso. Ampak če želiš prepreprečiti druženje so to prve stvari ki jih moraš zapreti. Je pa po moje že velik dosežek da je r prišel na 1. Glede na to kakšno rast smo imeli vprašanje koliko več je bilo dejansko okuženih kot odkritih. Sploh ker smo še na takem območju kjer so tudi sosedje imeli podobne probleme in je težko ustaviti rast samo v eni državi.

Pa tudi v tej študiji govori o novi postavitvi ventilatorjev. Kje v sloveniji bodo to naredili? v večini fitnesov smrdi po švicu in se še tega kar je tako očitno moteče ne morejo rešiti kaj šele česa drugega

Fitnesi pa gostilne so se po večini drzave zaprli 16. oktobra, par dni kasneje pa v celi državi.

Takrat smo imeli 6000 aktivnih primerov, 240 hospitaliziranih in 43 na intenzivni negi.

V ponedeljek smo imeli 20500 aktivnih primerov, 1200 hospitaliziranih in 194 na intenzivni negi.

Če bi bili fitnesi in gostilne znaten vir okužb, bi po skoraj treh mesecih morale številke past.


Nobena vlada ti tega ne bo povedala, bi pa lahko nekako sklepal že sam.

Primarni vektorji širjenja Korone so bile gostilne, fitnesi, frizerji ipd. Ko pa je virus udaril v DSOje in bolnice, potem pa je ta okužba razjedala in še vedno razjeda Slovenijo. Iz bolnic in DSOjev potem ta okužba seva nazaj v okolje. Upam, da bodo številke okrog okužb padle, ko bo enkrat cepljenje po DSOjih in bolnicah prijelo. Če bi zopet odprli fitnese, pa tudi šole, bo okužba zopet udarila ven, razen, če se jo bo nekako krotilo s hitrimi testi. Še posebej s tem angleškim sevom, ki se (menda) bliskovito širi med mladimi.

Tako da jaz mislim, da je odpiranje šol napaka. Razen, če se vse po šolah precepi. Samo te pošiljke cepiva so nekam minorne. Do 1,2 miljona je še zelo daleč.

OK.d ::

Fantje zapomnite si, da bo tole sranje trajalo še celo leto;)
LPOK.d

facepalm ::

Ce zelijo cepiti 1.2 mio Slovencev v manj kot enem letu, bomo potrebovali 4x toliko doz cepiva na teden. 16.000 doz, kar zadosca za 8.000 oseb je smesno nizka cifra.

stara mama ::

Saj veste.... naslednja dva tedna sta ključna!

b2z25 ::

Zanimivo kako radi prelagamo lastno odgovornost, sploh če gre za naš lasten komfort.
Vsi vemo, da npr. fitnesi niso življensko nujna stvar (čeprav za ene očitno so) ter da so z vidika epidemiološke varnosti zelo sporni kljub vsem varnostnim ukrepom. Pa vendar pri odprtju le teh vsi obsojajo izključno vlado.
Nihče pa ne obsoja tistih, ki v te fitnese sedaj že zahajajo in s tem (zavestno) ogrožajo sebe, svoje bližnje in posledično vse ostale....

poweroff ::

Glede fitnesov... majhni prostori, ki niso prezračevani so precej velik potencialni vektor okužb. Kar je lepo razloženo tukaj: https://english.elpais.com/society/2020...
sudo poweroff

A110 ::

poweroff je izjavil:

Glede fitnesov... majhni prostori, ki niso prezračevani so precej velik potencialni vektor okužb. Kar je lepo razloženo tukaj: https://english.elpais.com/society/2020...


problem je da eni še vedno mislijo, da če 2x dvignež utež imaš tako boljši imunski sistem da se ne moreš okužiti.

WhiteAngel ::

OK.d je izjavil:

Fantje zapomnite si, da bo tole sranje trajalo še celo leto;)


dlje

CoolBits ::

Virusi imajo življenjski cikel skrajšan do skrajnosti, zato lahko njihovo evolucijo opazujemo v vsakdanjem življenju.

Virusi in življenski cikel? Virusi so živi? :))
Kdaj boste spregledali, da naše celice ne sprejmejo vase tujkov, neživih tujkov, na noben način to ne gre.
Ker virus ni živ ne vstopa sam v celico ampak ga mora ta sprejet, ta pa ne sprejme nič kar ni iz lastnega sistema.
Zakaj pri presajanju organov pride do zavrnitve? Še celo v istem sistemu se celice ne mešajo med sabo.

zmaugy ::

CoolBits je izjavil:

Virusi imajo življenjski cikel skrajšan do skrajnosti, zato lahko njihovo evolucijo opazujemo v vsakdanjem življenju.

Virusi in življenski cikel? Virusi so živi? :))
Kdaj boste spregledali, da naše celice ne sprejmejo vase tujkov, neživih tujkov, na noben način to ne gre.
Ker virus ni živ ne vstopa sam v celico ampak ga mora ta sprejet, ta pa ne sprejme nič kar ni iz lastnega sistema.
Zakaj pri presajanju organov pride do zavrnitve? Še celo v istem sistemu se celice ne mešajo med sabo.

Kaj zdaj, a trdiš da virusi ne obstajajo?

facepalm je izjavil:

Ce zelijo cepiti 1.2 mio Slovencev v manj kot enem letu, bomo potrebovali 4x toliko doz cepiva na teden. 16.000 doz, kar zadosca za 8.000 oseb je smesno nizka cifra.

Kolikor vem so v prvi pošiljki cepili s 16000 odmerki cca 16000 ljudi. Logika za tem je, da si že po prvem odmerku deležen določne stopnje zaščite in se torej na ta način precepljenost povečuje 2 krat hitreje kot na način, da bi drugi odmerek šparali. Poleg tega mislim da je komplicirano šparati pol cepiva na -70.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

CoolBits ::

zmaugy je izjavil:

CoolBits je izjavil:

Virusi imajo življenjski cikel skrajšan do skrajnosti, zato lahko njihovo evolucijo opazujemo v vsakdanjem življenju.

Virusi in življenski cikel? Virusi so živi? :))
Kdaj boste spregledali, da naše celice ne sprejmejo vase tujkov, neživih tujkov, na noben način to ne gre.
Ker virus ni živ ne vstopa sam v celico ampak ga mora ta sprejet, ta pa ne sprejme nič kar ni iz lastnega sistema.
Zakaj pri presajanju organov pride do zavrnitve? Še celo v istem sistemu se celice ne mešajo med sabo.

Kaj zdaj, a trdiš da virusi ne obstajajo?

facepalm je izjavil:

Ce zelijo cepiti 1.2 mio Slovencev v manj kot enem letu, bomo potrebovali 4x toliko doz cepiva na teden. 16.000 doz, kar zadosca za 8.000 oseb je smesno nizka cifra.

Kolikor vem so v prvi pošiljki cepili s 16000 odmerki cca 16000 ljudi. Logika za tem je, da si že po prvem odmerku deležen določne stopnje zaščite in se torej na ta način precepljenost povečuje 2 krat hitreje kot na način, da bi drugi odmerek šparali. Poleg tega mislim da je komplicirano šparati pol cepiva na -70.

Obstajajo. Rece se jim eksozomi in ustvarjajo jih nase lastne celice. Eksozomi niso prenosljivi med ljudmi.

facepalm ::

zmaugy je izjavil:

CoolBits je izjavil:

Virusi imajo življenjski cikel skrajšan do skrajnosti, zato lahko njihovo evolucijo opazujemo v vsakdanjem življenju.

Virusi in življenski cikel? Virusi so živi? :))
Kdaj boste spregledali, da naše celice ne sprejmejo vase tujkov, neživih tujkov, na noben način to ne gre.
Ker virus ni živ ne vstopa sam v celico ampak ga mora ta sprejet, ta pa ne sprejme nič kar ni iz lastnega sistema.
Zakaj pri presajanju organov pride do zavrnitve? Še celo v istem sistemu se celice ne mešajo med sabo.

Kaj zdaj, a trdiš da virusi ne obstajajo?

facepalm je izjavil:

Ce zelijo cepiti 1.2 mio Slovencev v manj kot enem letu, bomo potrebovali 4x toliko doz cepiva na teden. 16.000 doz, kar zadosca za 8.000 oseb je smesno nizka cifra.

Kolikor vem so v prvi pošiljki cepili s 16000 odmerki cca 16000 ljudi. Logika za tem je, da si že po prvem odmerku deležen določne stopnje zaščite in se torej na ta način precepljenost povečuje 2 krat hitreje kot na način, da bi drugi odmerek šparali. Poleg tega mislim da je komplicirano šparati pol cepiva na -70.

Kolikor je meni znano, s 16000 odmerki res cepijo 16000 ljudi, vendar bo teh 16k ljudi, cez 2 tedna oz kadar je rok za 2. dozo, ponovno "pokurilo" 16k doz.
Torej prva dva tedna cepimo 32k ljudi, naslednja dva tedna pa spet 32k istih. Torej povprecno 8k/teden.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: facepalm ()

Prospekt ::

nejodagreat je izjavil:

FastWIND je izjavil:


Pri nas nekaj ne štima s številom smrti.

V hrvaških medijih je en njihov zdravnik/epidemiolog pravil, da se umrlih v DSO s pozitivnim testom ne šteje med Covid-19 smrti. Pri komu “ne štima” je politično vprašanje, mogoče eni dvigajo številke za svoje namene, drugim pa bolj paše nižje število, najbrž gre pa v glavnem za razlike v načinu štetja. Očitno bo prave oz. primerljive podatke pokazalo šele končno število smrti v obdobjih epidemij (presežne smrti al kako jim pravijo).

Če imaš sladkorno in te na koncu pokoplje nekaj drugega, bo za tvojo smrt krivo tisto drugo. Če si v DSOju in ne umiraš vendar potem umreš s covidom, bo za tvojo smrt kriv covid.

https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats...

BigBoss ::

Prospekt je izjavil:


Če imaš sladkorno in te na koncu pokoplje nekaj drugega, bo za tvojo smrt krivo tisto drugo. Če si v DSOju in ne umiraš vendar potem umreš s covidom, bo za tvojo smrt kriv covid.

https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats...


Čeprav je zanimivo, da so ob tej včeraj objavljeni "smrti ki sovpada s cepljenjem" rekli, da je zaradi infarkta in je potem nek zdravnik razlagal, kako je bilo lahko srce na meji, pa ga je blaga vročina, ki jo je dobil po cepljenju porinila čez rob in je umrl.

Ja, se strinjam, ampak če bi ga čez rob porinila vročina zaradi dobljenega COVID-a, bi štel med smrt zaradi COVID-a. Zato bi po analogiji tudi ta moral šteti v smrt zaradi cepljenja.

CaqKa ::

ajdov je izjavil:

Reycis je izjavil:

Pri tej debati mi je zanimivo kako kot argumente podajate uradne podatke (o okuženih, o umrlih, o ukrepih, etc etc) kot da so zagotovo pravilni. Sej ne rečem, da niso, ampak obstaja precejšnja možnost, da je vsaj nekaj v tej zgodbi en navaden hokus-pokus. Precej pogumnih trditev na podlagi nepreverjenih podatkov in netestiranih ukrepov.

Vlada podpira ukrepe, tako da če so vladni podatki prirejeni, so prirejeni tako, da bi ukrepi izgledali smiselno. Se pravi, če že po uradnih podatkih ukrepi ne delujejo, je stvar jasna.

Zakaj bi vlada podatke priredila tako, da bi lastne ukrepe predstavila v slabi luči?

Vlada ne prireja podatkov. Če bi jih želela, bi to pomenilo, da more na nek način vplivat na ljudi ki posredujejo podatke iz vseh bolnic in vseh DSOjev in nevem česa še vse. Grejo pa ti podatki tudi direktno do sledilnika in ekipa sledilnika je iznašla metode da podatke večkrat preveri. poslušaj intervju ekipe:
To je ekipa samostojnih ljudi na katere vlada nima vpliva. Izbijte si iz glave razmišljanje da vlada prireja podatke. vlada ne more prirejat podatkov, ki jih sama ne generira. Podatki so generirani drugje. podatki nastanejo direktno v neki zdravstveni ustanovi.
Podatki so točni in od neodvisnih institucij preverjani.
Kar se dogaja so različne metode štetja.

FastWIND ::

Ni vprašanje klasičnega prirejanja podatkov.

GRE ZA VPRAŠANJE:

Kakšen podatek je vhodni podatek. Torej kaj se šteje za vzrok smrti zaradi Kovida... Tu je veliko maneverskega prostora in po državah zelo različna metodologija. Kolikor sem sam raziskoval je po 1. 11. bil drastičen skok smrti zaradi poslabšanih razmer in drugačne metodologij. To, da je zajem smrti zaradi kovida pri nas zelo širok je potrdil na Odmevih tako Hojs, kot ena epidemiologinja.

Menim, da ni korektno in strokovno, da ta metodologija ni točno določena in predstavljena javnosti. Tako kot je sedaj urejeno ustvarja prostor za dvome in tudi manipulacije.

Tudi ni korektno do vseh, ki se trudijo s temi podatki, kot sta Sledilnik in IJS...

BigBoss ::

Zato pa je Sledilnik uvedel graf presežnih smrti. Ta ne glede na metodologijo dobro pokaže koliko več smrti je zaradi posledic epidemije. Ker to je tisto, kar šteje, ne pa neposredne smrti zaradi COVID-a. Sem štejejo tako dodatne smrti zaradi nezdravljenega raka, kot minus smrti zaradi manj prometnih nesreč zaradi epidemije.

FastWIND ::

BigBoss je izjavil:

Zato pa je Sledilnik uvedel graf presežnih smrti. Ta ne glede na metodologijo dobro pokaže koliko več smrti je zaradi posledic epidemije. Ker to je tisto, kar šteje, ne pa neposredne smrti zaradi COVID-a. Sem štejejo tako dodatne smrti zaradi nezdravljenega raka, kot minus smrti zaradi manj prometnih nesreč zaradi epidemije.


Itak je relevantno število dobit čisto preprost. Presežek smrti od večletnega povprečja bo moč oz. je že moč pripisati Kovidu. Torej podatki so že navoljo do novembra.... Za leto 2020 pa pravijo da bodo kmalu....

Zanimivo je bilo da do avgusta sploh ni bilo več smrti v letu 2020 kot v letu 2019...

zmaugy ::

facepalm je izjavil:

zmaugy je izjavil:

CoolBits je izjavil:

Virusi imajo življenjski cikel skrajšan do skrajnosti, zato lahko njihovo evolucijo opazujemo v vsakdanjem življenju.

Virusi in življenski cikel? Virusi so živi? :))
Kdaj boste spregledali, da naše celice ne sprejmejo vase tujkov, neživih tujkov, na noben način to ne gre.
Ker virus ni živ ne vstopa sam v celico ampak ga mora ta sprejet, ta pa ne sprejme nič kar ni iz lastnega sistema.
Zakaj pri presajanju organov pride do zavrnitve? Še celo v istem sistemu se celice ne mešajo med sabo.

Kaj zdaj, a trdiš da virusi ne obstajajo?

facepalm je izjavil:

Ce zelijo cepiti 1.2 mio Slovencev v manj kot enem letu, bomo potrebovali 4x toliko doz cepiva na teden. 16.000 doz, kar zadosca za 8.000 oseb je smesno nizka cifra.

Kolikor vem so v prvi pošiljki cepili s 16000 odmerki cca 16000 ljudi. Logika za tem je, da si že po prvem odmerku deležen določne stopnje zaščite in se torej na ta način precepljenost povečuje 2 krat hitreje kot na način, da bi drugi odmerek šparali. Poleg tega mislim da je komplicirano šparati pol cepiva na -70.

Kolikor je meni znano, s 16000 odmerki res cepijo 16000 ljudi, vendar bo teh 16k ljudi, cez 2 tedna oz kadar je rok za 2. dozo, ponovno "pokurilo" 16k doz.
Torej prva dva tedna cepimo 32k ljudi, naslednja dva tedna pa spet 32k istih. Torej povprecno 8k/teden.


Imaš pa hitrejši štart kot če bi začel samo s polovico.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

ajdov ::

FastWIND je izjavil:

BigBoss je izjavil:

Zato pa je Sledilnik uvedel graf presežnih smrti. Ta ne glede na metodologijo dobro pokaže koliko več smrti je zaradi posledic epidemije. Ker to je tisto, kar šteje, ne pa neposredne smrti zaradi COVID-a. Sem štejejo tako dodatne smrti zaradi nezdravljenega raka, kot minus smrti zaradi manj prometnih nesreč zaradi epidemije.


Itak je relevantno število dobit čisto preprost. Presežek smrti od večletnega povprečja bo moč oz. je že moč pripisati Kovidu. Torej podatki so že navoljo do novembra.... Za leto 2020 pa pravijo da bodo kmalu....

Zanimivo je bilo da do avgusta sploh ni bilo več smrti v letu 2020 kot v letu 2019...

Na tak način ne moreš ločiti smrti ki so posledica epidemije in smrti ki so posledica ukrepov.

nejodagreat ::

In moral bi upoštevati nekaj manj smrti zaradi ukrepov (manj delovnih nesreč, prometnih nesreč itd.). Je pa na koncu v primerjavi s posledicami smrti zaradi Covid za kak razred velikosti manjše.

FastWIND ::

Ločit ne moreš to je res.

Lahko pa primerjaš številko z vladno in vidiš koliko je odstopanja in koliko nas zavajajo.

pffff ::

Ko zacne vlada uporabljati tole, bojo vsi problemi s covidom izginili:

https://romci.github.io/predlogi-ukrepov

CaqKa ::

FastWIND je izjavil:

Ni vprašanje klasičnega prirejanja podatkov.

GRE ZA VPRAŠANJE:

Kakšen podatek je vhodni podatek. Torej kaj se šteje za vzrok smrti zaradi Kovida... Tu je veliko maneverskega prostora in po državah zelo različna metodologija. Kolikor sem sam raziskoval je po 1. 11. bil drastičen skok smrti zaradi poslabšanih razmer in drugačne metodologij. To, da je zajem smrti zaradi kovida pri nas zelo širok je potrdil na Odmevih tako Hojs, kot ena epidemiologinja.

Menim, da ni korektno in strokovno, da ta metodologija ni točno določena in predstavljena javnosti. Tako kot je sedaj urejeno ustvarja prostor za dvome in tudi manipulacije.

Tudi ni korektno do vseh, ki se trudijo s temi podatki, kot sta Sledilnik in IJS...

maš na sledilniku graf za presežke smrti. Lahko samo tistega gledaš, pa si sam označiš kaj je covid smrt in kaj ne.

sbawe64 ::

CaqKa
Vlada ne prireja podatkov.

https://necenzurirano.si/clanek/aktualn...
2020 is new 1984
Corona World order

CaqKa ::

ajdov je izjavil:

FastWIND je izjavil:

BigBoss je izjavil:

Zato pa je Sledilnik uvedel graf presežnih smrti. Ta ne glede na metodologijo dobro pokaže koliko več smrti je zaradi posledic epidemije. Ker to je tisto, kar šteje, ne pa neposredne smrti zaradi COVID-a. Sem štejejo tako dodatne smrti zaradi nezdravljenega raka, kot minus smrti zaradi manj prometnih nesreč zaradi epidemije.


Itak je relevantno število dobit čisto preprost. Presežek smrti od večletnega povprečja bo moč oz. je že moč pripisati Kovidu. Torej podatki so že navoljo do novembra.... Za leto 2020 pa pravijo da bodo kmalu....

Zanimivo je bilo da do avgusta sploh ni bilo več smrti v letu 2020 kot v letu 2019...

Na tak način ne moreš ločiti smrti ki so posledica epidemije in smrti ki so posledica ukrepov.

Smrti ki so posledica ukrepov so smrti ki so posledica epidemije.
Pandemija je nova, zadnja pandemija je bila 1918. Noben politik ni živel takrat, ki je zdaj ključen pri sprejemanju ukrepov in dodatno se je tehnologija in medicina toliko spremenila, da ukrepi od takrat ne morejo biti enako učinkoviti. Vsi sprejeti ukrepi so novi in jih delamo tako da v bistvu z njimi ustvarjamo novo znanost. Najbolj izven konteksta je šla švedska.
Merit koliko ljudi je umrlo "zaradi ukrepov" nima smisla. zaradi tega ker nimaš podatka in s tem znanosti kako nek ukrep sploh vpliva. Grajanje politike, na podlagi te meritve je zgrešeno, ker ni objektivno.

Tisto kar sem slišal predlagano na frekonomics in mi je kar všeč je to. Da enostavno sprejmemo da znanja o tem nimamo in da bi se potem odločili in zavestno rekli, da bomo naredili testne ukrepe in merili njihovo učiknovitost. Pa bi recimo rekli, da v podravski statistnični regiji zaprejo tudi občinske meje in se to meri, napram ostalim regijam ki nimajo teh mej. In narediš en kup takih meritev in jih imaš za podlago efektivnosti ukrepa. Ampak tega nimamo, pa očitno nima nihče teh jajc to naredit, ker to avtomatsko pomeni, da zavestno daješ življenja na igro. Testiranje tega je moralno in etično sporno.

sbawe64 ::

CaqKa
Pandemija je nova, zadnja pandemija je bila 1918. Noben politik ni živel takrat, ki je zdaj ključen pri sprejemanju ukrepov in dodatno se je tehnologija in medicina toliko spremenila, da ukrepi od takrat ne morejo biti enako učinkoviti. Vsi sprejeti ukrepi so novi in jih delamo tako da v bistvu z njimi ustvarjamo novo znanost. Najbolj izven konteksta je šla švedska.

Bluziš na polno.

Kakšni so epidemiološki postopki je jasno že zadnjih 100 let.
Lockdowni in ostalo iz CCP malhe "ukrepov" je šamanizem, brez vsake logike in podatkov, ki bi to podpirali.

Enako kot ukrepi SdS vlade https://necenzurirano.si/clanek/preisko... , z glavnim epidemiologom obramboslovcem prim. Ištvanom na čelu.


Kar imamo sedaj se imenuje casedemija https://slo-tech.com/forum/t777545/p699... .
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

Mr.B ::

sbawe64 je izjavil:

CaqKa
Pandemija je nova, zadnja pandemija je bila 1918. Noben politik ni živel takrat, ki je zdaj ključen pri sprejemanju ukrepov in dodatno se je tehnologija in medicina toliko spremenila, da ukrepi od takrat ne morejo biti enako učinkoviti. Vsi sprejeti ukrepi so novi in jih delamo tako da v bistvu z njimi ustvarjamo novo znanost. Najbolj izven konteksta je šla švedska.

Bluziš na polno.

Kakšni so epidemiološki postopki je jasno že zadnjih 100 let.
Lockdowni in ostalo iz CCP malhe "ukrepov" je šamanizem, brez vsake logike in podatkov, ki bi to podpirali.

Enako kot ukrepi SdS vlade https://necenzurirano.si/clanek/preisko... , z glavnim epidemiologom obramboslovcem prim. Ištvanom na čelu.


Kar imamo sedaj se imenuje casedemija.

Zato pa poleg ogromno družbenih omrežjih dejasnke osame ne moreš preprečiti, tako kot da se družiš- Potem pa jamraš da ukrepi ne delujejo.
Če si v samoizolaciji, me prepričaj kako pride virus do tebe.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

ajdov ::

CaqKa je izjavil:

ajdov je izjavil:

FastWIND je izjavil:

BigBoss je izjavil:

Zato pa je Sledilnik uvedel graf presežnih smrti. Ta ne glede na metodologijo dobro pokaže koliko več smrti je zaradi posledic epidemije. Ker to je tisto, kar šteje, ne pa neposredne smrti zaradi COVID-a. Sem štejejo tako dodatne smrti zaradi nezdravljenega raka, kot minus smrti zaradi manj prometnih nesreč zaradi epidemije.


Itak je relevantno število dobit čisto preprost. Presežek smrti od večletnega povprečja bo moč oz. je že moč pripisati Kovidu. Torej podatki so že navoljo do novembra.... Za leto 2020 pa pravijo da bodo kmalu....

Zanimivo je bilo da do avgusta sploh ni bilo več smrti v letu 2020 kot v letu 2019...

Na tak način ne moreš ločiti smrti ki so posledica epidemije in smrti ki so posledica ukrepov.

Smrti ki so posledica ukrepov so smrti ki so posledica epidemije.
Pandemija je nova, zadnja pandemija je bila 1918. Noben politik ni živel takrat, ki je zdaj ključen pri sprejemanju ukrepov in dodatno se je tehnologija in medicina toliko spremenila, da ukrepi od takrat ne morejo biti enako učinkoviti. Vsi sprejeti ukrepi so novi in jih delamo tako da v bistvu z njimi ustvarjamo novo znanost. Najbolj izven konteksta je šla švedska.
Merit koliko ljudi je umrlo "zaradi ukrepov" nima smisla. zaradi tega ker nimaš podatka in s tem znanosti kako nek ukrep sploh vpliva. Grajanje politike, na podlagi te meritve je zgrešeno, ker ni objektivno.

Tisto kar sem slišal predlagano na frekonomics in mi je kar všeč je to. Da enostavno sprejmemo da znanja o tem nimamo in da bi se potem odločili in zavestno rekli, da bomo naredili testne ukrepe in merili njihovo učiknovitost. Pa bi recimo rekli, da v podravski statistnični regiji zaprejo tudi občinske meje in se to meri, napram ostalim regijam ki nimajo teh mej. In narediš en kup takih meritev in jih imaš za podlago efektivnosti ukrepa. Ampak tega nimamo, pa očitno nima nihče teh jajc to naredit, ker to avtomatsko pomeni, da zavestno daješ življenja na igro. Testiranje tega je moralno in etično sporno.

Ni res.

Smrti, ki so posledica ukrepov, bi se, če se ukrepe ukine zmanjšale.

Smrti, ki so posledica epidemije, bi se brez ukrepov povečale oziroma ostale enake.

To je bistvena razlika.

Mr.B je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

CaqKa
Pandemija je nova, zadnja pandemija je bila 1918. Noben politik ni živel takrat, ki je zdaj ključen pri sprejemanju ukrepov in dodatno se je tehnologija in medicina toliko spremenila, da ukrepi od takrat ne morejo biti enako učinkoviti. Vsi sprejeti ukrepi so novi in jih delamo tako da v bistvu z njimi ustvarjamo novo znanost. Najbolj izven konteksta je šla švedska.

Bluziš na polno.

Kakšni so epidemiološki postopki je jasno že zadnjih 100 let.
Lockdowni in ostalo iz CCP malhe "ukrepov" je šamanizem, brez vsake logike in podatkov, ki bi to podpirali.

Enako kot ukrepi SdS vlade https://necenzurirano.si/clanek/preisko... , z glavnim epidemiologom obramboslovcem prim. Ištvanom na čelu.


Kar imamo sedaj se imenuje casedemija.

Zato pa poleg ogromno družbenih omrežjih dejasnke osame ne moreš preprečiti, tako kot da se družiš- Potem pa jamraš da ukrepi ne delujejo.
Če si v samoizolaciji, me prepričaj kako pride virus do tebe.

Koliko ljudi pa je v popolni samoizolaciji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ajdov ()

Mr.B ::

ajdov je izjavil:

CaqKa je izjavil:

ajdov je izjavil:

FastWIND je izjavil:

BigBoss je izjavil:

Zato pa je Sledilnik uvedel graf presežnih smrti. Ta ne glede na metodologijo dobro pokaže koliko več smrti je zaradi posledic epidemije. Ker to je tisto, kar šteje, ne pa neposredne smrti zaradi COVID-a. Sem štejejo tako dodatne smrti zaradi nezdravljenega raka, kot minus smrti zaradi manj prometnih nesreč zaradi epidemije.


Itak je relevantno število dobit čisto preprost. Presežek smrti od večletnega povprečja bo moč oz. je že moč pripisati Kovidu. Torej podatki so že navoljo do novembra.... Za leto 2020 pa pravijo da bodo kmalu....

Zanimivo je bilo da do avgusta sploh ni bilo več smrti v letu 2020 kot v letu 2019...

Na tak način ne moreš ločiti smrti ki so posledica epidemije in smrti ki so posledica ukrepov.

Smrti ki so posledica ukrepov so smrti ki so posledica epidemije.
Pandemija je nova, zadnja pandemija je bila 1918. Noben politik ni živel takrat, ki je zdaj ključen pri sprejemanju ukrepov in dodatno se je tehnologija in medicina toliko spremenila, da ukrepi od takrat ne morejo biti enako učinkoviti. Vsi sprejeti ukrepi so novi in jih delamo tako da v bistvu z njimi ustvarjamo novo znanost. Najbolj izven konteksta je šla švedska.
Merit koliko ljudi je umrlo "zaradi ukrepov" nima smisla. zaradi tega ker nimaš podatka in s tem znanosti kako nek ukrep sploh vpliva. Grajanje politike, na podlagi te meritve je zgrešeno, ker ni objektivno.

Tisto kar sem slišal predlagano na frekonomics in mi je kar všeč je to. Da enostavno sprejmemo da znanja o tem nimamo in da bi se potem odločili in zavestno rekli, da bomo naredili testne ukrepe in merili njihovo učiknovitost. Pa bi recimo rekli, da v podravski statistnični regiji zaprejo tudi občinske meje in se to meri, napram ostalim regijam ki nimajo teh mej. In narediš en kup takih meritev in jih imaš za podlago efektivnosti ukrepa. Ampak tega nimamo, pa očitno nima nihče teh jajc to naredit, ker to avtomatsko pomeni, da zavestno daješ življenja na igro. Testiranje tega je moralno in etično sporno.

Ni res.

Smrti, ki so posledica ukrepov, bi se, če se ukrepe ukine zmanjšale.

Smrti, ki so posledica epidemije, bi se brez ukrepov povečale oziroma ostale enake.

To je bistvena razlika.

Mr.B je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

CaqKa
Pandemija je nova, zadnja pandemija je bila 1918. Noben politik ni živel takrat, ki je zdaj ključen pri sprejemanju ukrepov in dodatno se je tehnologija in medicina toliko spremenila, da ukrepi od takrat ne morejo biti enako učinkoviti. Vsi sprejeti ukrepi so novi in jih delamo tako da v bistvu z njimi ustvarjamo novo znanost. Najbolj izven konteksta je šla švedska.

Bluziš na polno.

Kakšni so epidemiološki postopki je jasno že zadnjih 100 let.
Lockdowni in ostalo iz CCP malhe "ukrepov" je šamanizem, brez vsake logike in podatkov, ki bi to podpirali.

Enako kot ukrepi SdS vlade https://necenzurirano.si/clanek/preisko... , z glavnim epidemiologom obramboslovcem prim. Ištvanom na čelu.


Kar imamo sedaj se imenuje casedemija.

Zato pa poleg ogromno družbenih omrežjih dejasnke osame ne moreš preprečiti, tako kot da se družiš- Potem pa jamraš da ukrepi ne delujejo.
Če si v samoizolaciji, me prepričaj kako pride virus do tebe.

Koliko ljudi pa je v popolni samoizolaciji?

Ne znaš podkrepiti ne eno ne drugo z nikakršnimi viri. Ali boš raje vzel Japonsko in njeno problematiko samomorov, in to predstavljal kot dejstvo. Dejte vire, citirajte vire v kontekstu pa bo. Do takrat pa luzerji, ki so označeni kot pujsi, za vas je nošenje mask itak nepotrebno breme, sej vam morajo kazati kako se umiva roke.
PS , da ne boš pozabil kupiti WC papirja, obstaja YT video kako iz WC papirja narediš šnops, ki ga lahko konzumiraš. Morda je pa to vzrok.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako so razvozlali genski zapis koronavirusa?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
227472 (3567) lama56g
»

Kaj vemo o britanskem sevu SARS-CoV-2

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
196202 (3393) Mr.B
»

Nadaljevanje zgodbe o gensko spremenjenih dvojčicah in zakaj ju ne bi smeli dobiti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3011208 (7180) SaXsIm
»

Kaj pomeni zadnja ozdravitev HIV-a

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
258039 (5889) enadvatri

Več podobnih tem