» »

Kako se pripraviti na koncert klasične glasbe?

Kako se pripraviti na koncert klasične glasbe?

DoloresJane ::

Vem, da mora veliko srednješolcev v okviru učnega programa hoditi na takšne koncerte. In da je, vsaj za nekatere, to večje mučenje kot pa užitek.

Pri San Francisco Symphony so pripravili vodič, ki vam predlaga, kako se pripraviti na tak koncert, če ponavadi ne obiskujete tovrstnih prireditev. Ponavadi pomaga tudi, da preberete koncertni list ali se pogovorite z nekom, ki je na tem področju bolj domač.

Če mislite, da je obiskovanje koncertov klasične glasbe izguba časa, se oglasite v tej temi. Rada bi vedela, zakaj. Samo kulturno, prosim. :)

undefined ::

Takšni koncerti so mi bli zmeri fajn... za mal zadremat. Niso pa prav nič mučni, ne. Delujejo povsem pomirjevalno in uspavalno. Človek se tu lahko malo spočije. :))

freserovski ::

hmm, zakaj se bi pa mogla kaj extra pripravljat...pogledaš izvajalce, kaj igrajo, da približno veš zakaj se gre.
Seveda je brezveze tam, če ti ta stil glazbe ni všeč, verjemi pa, da je, če je seveda akustika dobra in izvaja dober orkester ta glasba odlična za sprostitev in razvajanje 8-) , pravtako kot techno. Meni sta všeč obe zvrsti, čeprav dokaj različni:\
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Mercier ::

En popravek sedmi točki: ne se ozirat na ostali folk, ploskajte, ko se oni na odru priklonijo.

McHusch ::

In še nekaj zelo pomembnega na koncertih. Med stavki iste skladbe SE NE PLOSKA.

kopernik ::

Če mislite, da je obiskovanje koncertov klasične glasbe izguba časa, se oglasite v tej temi. Rada bi vedela, zakaj.

Ne morem na splošno reči, da je obiskovanje takih koncertov zguba časa. Lahko pa to trdim zase. Zakaj? Ker je to en velik zeh in stvari, ki mi niso zanimive so zame izguba časa. V srednji šoli pa smo z nekaj sošolci (če nam je uspelo) na tiho pobegnili in se sprehajali po centru ljubljane do odhoda avtobusa...

DoloresJane ::

Cobra - upam, da bo zgornji link komu pomagal, da se bo na koncertu počutil bolj sproščeno. "Izkušenim" poslušalcem tega seveda ni treba brati. ;)

Tero ::

McHusch: Ja to sem že slišal.. Samo če bi jaz vedel kaj je to stavek v glasbi:\ Kdo bi znal to razlozit popolnemu laiku?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tero ()

Ziga Dolhar ::

Sicer nisem obiskal ravno veliko koncertov, vendar zame velja naslednje:

Nekaj dni pred koncertom obiščem knjižnjico in si sposodim CDje s skladbami, ki jih bodo igrali, in jih nekaj dni poslušam. Zame so ob prvem poslušanju pač "vse enake" in če bi neko skladbo slišal prvič na koncertu (razen ob posebnih priložnostih), bi od tega imel precej malo. Ko sladbo spoznam in si morebiti uspem ustvarit neko predstavo o zgodbi, ki jo predstavljat (to mi uspe v precej malo primerih, najbolj izrazita pa sta seveda Overtura 1812 in Tannhauser), je užitek ob poslušanju v živo popoln. Druga varianta je, da si neko zgodbo izmislim sam, tu pa pri meni vsekakor prednjačijo Variacije Enigma.

p.s.: če na koncertu klasične glasbe vidiš človeka, ki "spi", potem se motiš. V bistvu verjetno zelo uživa! :)
https://dolhar.si/

DoloresJane ::

Tero - nekoliko nedirekten odgovor na tvoje vprašanje. Na koncertnem listu vedno pod naslovom skladbe pišejo neke besede, npr. Allegro, Andante, Moderato cantabile itd. Ti izrazi so v italijanščini in kažejo na "temperament" neke skladbe. Ponavadi samo prešteješ te besede in to ti da vedeti, koliko stavkov je. Potem vsakič, ko orkester neha igrati, pogledaš, kateri stavek je bil to. Ko končajo zadnji stavek skladbe, se začne ploskati. Lahko uporabiš tudi drugo, zanesljivejšo, metodo in čakaš, da se bo dirigent obrnil proti občinstvu in poklonil - takrat je vedno čas za aplavz. :)

Sicer pa ima včasih stavek lahko več "temperamentov" morda: Allegro, Allegro ma non tropo. V tem primeru ugotoviš število stavkov tako, da poiščeš jasne ločilne znake med stavki npr. Allegro non molto / Adagio, Presto / Presto. V tem primeru so stavki trije. Enako bi veljalo, če bi bili stavki zapisani vsak v svoji vrsti (isti primer): Allegro non molto,
Adagio, Presto,
Presto;


Je sedaj bolj razumljivo? :D

Tero ::

Recimo da mi je:) .

Hvala Nadezhda
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

DoloresJane ::

VEdno si dobrodošel. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Išče se: "umirjena" klasika

Oddelek: Sedem umetnosti
407455 (6120) Ziga Dolhar
»

Klasika in klasični izvajalci (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
5311612 (10744) BluPhenix
»

Klasika

Oddelek: Sedem umetnosti
262897 (2623) ]Fusion[
»

Vtisi po Siddhartinem koncertu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
796571 (4552) zile
»

Kultura poslušalcev.

Oddelek: Loža
51092 (965) Lunik

Več podobnih tem