Forum » Problemi človeštva » Zakaj brezposelnost ni napaka v sistemu, ampak je načrtovana?
Zakaj brezposelnost ni napaka v sistemu, ampak je načrtovana?
Temo vidijo: vsi
Phantomeye ::
Kdor verjame, da imajo vsi ljudje enake možnosti, je del problema.
Če sosed Janez na svoje drevo obesi vrečo denarja in reče meni in kolegu invalidu, da prvi, ki spleza na drevo, dobi denar.
To očitno pomeni, da imava s kolegom enake možnosti za uspeh (vreča denarja)
Če sosed Janez na svoje drevo obesi vrečo denarja in reče meni in kolegu invalidu, da prvi, ki spleza na drevo, dobi denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Phantomeye ()
Mato989 ::
Phantomeye je izjavil:
Seveda imata, invalid bi pac natreniral roke in splezal z rokami gor
Vsi kateri mater narava ne izlovi pa jih naveloma imamo vsaj vecinsko morda v drugacnih smereh ampak ja
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Phantomeye je izjavil:
Seveda imata, invalid bi pac natreniral roke in splezal z rokami gor
Vsi kateri mater narava ne izlovi pa jih naveloma imamo vsaj vecinsko morda v drugacnih smereh ampak ja
Aja, kdaj bi pa natreniral on to? V tistih 10 sekundah kot bi jaz rabil do vreče? :D
Eno je enaka priložnost, drugo je enaka možnost.
Super bogati in super revni so si enakovredni, ker je obema skupinama prepovedano spati pod mostom.
solatko ::
Mato989 - Point tvoje ugotovitve je ta, da je minimalc veliko prenizek in se s tem, ne da normalno živet, pa tudi s socialo ne, to je životarjenje in odvisnost od dobrih ljudi (zanemarimo tiste, ki poleg sociale, na polno fušajo, tem pa se za minimalca ne splača it delat).
Delavci, ki uspejo sklent dobro individualno pogodbo, ne rabijo sindikata, razen za to, da na delodajalce pritiskajo zaradi nelojalne konkurence prekernih delavcev, na dolgo trajajočih, rednih delih (to delajo tako v D, kot v A).
Gagatronix - Po tvoje, si človek s samo osnovno šolsko izobrazbo ali pa še te ne, ne zasluži živeti, tudi, če dela (morda ne veš, ampak obstojajo tudi dela, za katera več izobrazbe ne rabiš).
Mr.B - Če misliš svobodne sindikate, se obnašajo približno tako, kot v Nemčiji, kjer imajo celo nekaj firm, katere so kupili v stečaju ali na delniškem trgu. Sindikat ima ravno tako potrebo, da svoja sredstva plemeniti in ni s tem nič narobe. Sindikat v Nemčiji, v svojih firmah preizkusi zahteve do delodajalcev, ki jih iznese na pogajanjih za dvig urnih postavk in jim z argumenti poslovanja dokaže, da zahtevki niso previsoki. Seveda ti takih stvari ne kapiraš in jih nikoli ne boš, verjemi pa, da, če sindikata sploh nebi bilo, bi bil položaj zaposlenih, še veliko slabši.
MasterTade - morda še več.
Phantomeye - Nikjer in nikoli ne bodo imeli vsi ljudje enake možnosti, so pa bolj socialne države poskrbele, da tudi tisti na dnu, še vedno lahko, kolikor toliko normalno živijo in ne životarijo. Denarja za to, je namreč dovolj.
Dejstvo je, da lažje rataš popoln revež, kot bogat in, da nikoli ne bo toliko bogatih, kot je revnih.
Delavci, ki uspejo sklent dobro individualno pogodbo, ne rabijo sindikata, razen za to, da na delodajalce pritiskajo zaradi nelojalne konkurence prekernih delavcev, na dolgo trajajočih, rednih delih (to delajo tako v D, kot v A).
Gagatronix - Po tvoje, si človek s samo osnovno šolsko izobrazbo ali pa še te ne, ne zasluži živeti, tudi, če dela (morda ne veš, ampak obstojajo tudi dela, za katera več izobrazbe ne rabiš).
Mr.B - Če misliš svobodne sindikate, se obnašajo približno tako, kot v Nemčiji, kjer imajo celo nekaj firm, katere so kupili v stečaju ali na delniškem trgu. Sindikat ima ravno tako potrebo, da svoja sredstva plemeniti in ni s tem nič narobe. Sindikat v Nemčiji, v svojih firmah preizkusi zahteve do delodajalcev, ki jih iznese na pogajanjih za dvig urnih postavk in jim z argumenti poslovanja dokaže, da zahtevki niso previsoki. Seveda ti takih stvari ne kapiraš in jih nikoli ne boš, verjemi pa, da, če sindikata sploh nebi bilo, bi bil položaj zaposlenih, še veliko slabši.
Phantomeye - Nikjer in nikoli ne bodo imeli vsi ljudje enake možnosti, so pa bolj socialne države poskrbele, da tudi tisti na dnu, še vedno lahko, kolikor toliko normalno živijo in ne životarijo. Denarja za to, je namreč dovolj.
Dejstvo je, da lažje rataš popoln revež, kot bogat in, da nikoli ne bo toliko bogatih, kot je revnih.
Delo krepa človeka
Mato989 - Point tvoje ugotovitve je ta, da je minimalc veliko prenizek in se s tem, ne da normalno živet, pa tudi s socialo ne, to je životarjenje in odvisnost od dobrih ljudi (zanemarimo tiste, ki poleg sociale, na polno fušajo, tem pa se za minimalca ne splača it delat).
seveda, če je v košari 10 jabolk, pa jih nekdo vzame 9, jih druga oseba ne more imeti tudi 10. Zakaj živimo v svetu, kjer ima ena oseba (lahko) toliko premoženja kot ostalih 99?
Zgodovina sprememb…
Ne solatko, point moje ugotovitve je, da trenutno ni skoraj nikogar kateremu je v finančnem interesu podpirat sindikat...
Če si v tarifnem razredu pod minimalcem ti itak VLADA oz. minister za delo določa plačo (ne sindikat) in ministra za delo že ITAK avtomatsko plačuješ, in ti je 10-20€ veliko preveč za metat v nesposobne sindikate za katere oba veva, da ne bodo uredili teh tarifnih razredov še ŽNJ let ali desetletij!
Če si pa nad minimalcem, si se pa itak že sam igral mini sindikat, in spet nimaš nič od plačevanja sindikata...
In tu je težava, plačevanje sindikata mesečno se v SLO ne splača... pa je lahko nesposoben kakor ti govoriš solatko, ampak razumet morš da posamezna oseba gleda na sindikat ne tako kot ti v penziji (da je odraz članstva in selekcija bla bla bla) ampak tako:
"Kaj bom imela od tega če mesečno dam 15€ za sindikat trgovine"
In ko spoznaš da od tega nimaš praktično nič, razen 2 dni dopusta več, dojameš, da je bolje ta denar prihranit ali zapravit za kaj drugega.
Kdo je to rekel? Izobrazba je overall nepomembna, šomembno je ZNANJE in sposobnosti... poznam ljudi ki so UNI DIPL in so debili, in poznam nekoga ki ima osnovno šolsko izobrazbo in ima odlično plačo kot dober varilec... Je pa res da nesposobni si pa ne zaslužijo kaj dosti, če nič drugega bi jim kot družba morali vsaj ONEMOGOČIT razplod...
Aja, kdaj bi pa natreniral on to? V tistih 10 sekundah kot bi jaz rabil do vreče? :D
@Phantomeye... ampak po taki logiki nikoli NISMO in NIKOLI ne bomo imeli enakih možnosti... ker tudi danes bo Lebron James zabil, jaz pa ne, kaj pa zdaj? A je zato kriva država? Je za to kriv sočlovek? Družba?
Kaj pa če primerjava invalida na vozičku ki je motorno poganjan in tebe, in mata nalogo da "prehodita" 100km... on ma voziček ki gre 15km/h(z polnjenjem za 10h vožnje) ti pa si peš, kaj misliš kdo bo prej? =) naenkrat se možnosti obrnejo kajne ;)
Prvo solatko moraš razumet da ti govoriš pretežno o RELATIVNI REVŠČINI... popolne absolutne revščine v Sloveniji praktično ni... Vsak ta revež o katerem govoriš je v predelih Sveta "bogataš" ali top 10%... mi jih delamo reveže z metodo relativne revščine...
lexios ::
ampak po taki logiki nikoli NISMO in NIKOLI ne bomo imeli enakih možnosti... ker tudi danes bo Lebron James zabil, jaz pa ne, kaj pa zdaj? A je zato kriva država? Je za to kriv sočlovek? Družba?
Nedvomno! Sistem, družba, sočlovek, ergo po definiciji država. Ne bom dolgovezil... Zakaj je tako že skozi celotno zgodovino civilizacije kruha in iger ter družba na vrhu same hierarhične piramide že več kot 5000 let znane zgodovine "časti" najbolj spretne množične morilce, lopove, roparje grobov, pirate, kanibale in psihopate brez morale, boš moral raziskati sam. Darwin, ampak ne v čisto pravem smislu.
Če primerjaš invalide s fuzbalerji in košarkaši ali gladiatorji, pravzaprav zavajaš in ne opaziš celotne slike, ki je milo rečeno: strašljiva! Svet je ogromna grobnica. Izropana! Vsakodnevno hodimo po truplih in sistemsko produciramo nova ne da bi se zavedali. Za vse so enaki zgolj naravni zakoni, pri tem pa se enakost konča. Že v osnovi, v tem piramidnem sistemu v različnih obdobjih zgodovine, možnosti in priložnosti niso enake za vse. In nikoli ne bodo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
ampak po taki logiki nikoli NISMO in NIKOLI ne bomo imeli enakih možnosti... ker tudi danes bo Lebron James zabil, jaz pa ne, kaj pa zdaj? A je zato kriva država? Je za to kriv sočlovek? Družba?
Nedvomno! Sistem, družba, sočlovek, ergo po definiciji država. Ne bom dolgovezil... Zakaj je tako že skozi celotno zgodovino civilizacije kruha in iger ter družba na vrhu same hierarhične piramide že več kot 5000 let znane zgodovine "časti" najbolj spretne množične morilce, lopove, roparje grobov, pirate, kanibale in psihopate brez morale, boš moral raziskati sam. Darwin, ampak ne v čisto pravem smislu. Svet je ogromna grobnica. Izropana! Vsakodnevno hodimo po truplih in sistemsko produciramo nova ne da bi se zavedali.
Če primerjaš invalide s fuzbalerji in košarkaši ali gladiatorji, pravzaprav zavajaš in ne opaziš celotne slike, ki je milo rečeno: strašljiva! Za vse so enaki zgolj naravni zakoni, pri tem pa se enakost konča. Že v osnovi, v tem piramidnem sistemu v različnih obdobjih zgodovine, možnosti in priložnosti niso enake za vse. In nikoli ne bodo.
Razloži mi kako sem jaz kot sočlovek kriv da se nekdo rodi kot paraplegik in zakaj mu bi jaz moral bit dolžan zagotavljat doživljensko financiranje in hranjenje čeprav nimam nič z njim...
Tu nastane logični absurd ki je kontra logiki!
Še enkrat, če primerjaš invalide s fuzbalerji in se sprašuješ zakaj nimajo enakih možnosti ali kdo je odgovoren za to, nisi razumel. Se pa logiki ne čudim, očitno je to v naši DNA. Ajde, da parafraziram tvoje vprašanje. Zakaj pa bi bil ti dolžan zagotavljat doživljenjsko financiranje in hranjenje Kučana, čeprav nimaš nič z njim in zate osebno ni nič naredu? Bo šlo?
Še enkrat, če primerjaš invalide s fuzbalerji in se sprašuješ zakaj nimajo enakih možnosti ali kdo je odgovoren za to, nisi razumel. Se pa logiki ne čudim, očitno je to v naši DNA. Ajde, da parafraziram tvoje vprašanje. Zakaj pa bi bil ti dolžan zagotavljat doživljenjsko financiranje in hranjenje Kučana, čeprav nimaš nič z njim in zate osebno ni nič naredu? Bo šlo?
Ja vidiš, jaz tudi to ne vem, zato pa sem proti temu... zato sem tudi proti kolektivnem vplačevanju ZPIZa ampak sem za individualne račune itd...
Skupno mora bit minimalen standard infrastrukture, policije, in urgence ter osnovnega in srednjega šolstva...
Vse ostalo vrečt na individualo.
Evolucija hominidov in organizacija družbe, sistem, se je skozi tisočletja razvijal tako, da smo ljudje bolj in bolj kolektivno povezani (posledično se velikost možganov naše vrste manjša vse od zadnje ledene dobe). Tak razvoj se seveda izkorišča, ampak ne na način kot prikazuješ. Prav tako, ti ne financiraš paraplegikov. Invalidnost je marsikdaj bolj posledica družbene organizacije in ne posledica razlik v fizičnem smislu. Zato pa so v nekaterih primerih, ko se "okove družbe" odstrani ali družbeno življenje družine z invalidom reorganizira, lahko invalidi (nekateri) samostojni ali enakovredni družinski člani, z izbiro in nadzorom nad lastnim življenjem, brez tvoje pomoči. To, zakaj podpiraš Lebrona Jamesa ali Kučana mi pa še vedno ni jasno, oba imata 2 noge in 2 roke.
Evolucija hominidov in organizacija družbe, sistem, se je skozi tisočletja razvijal tako, da smo ljudje bolj in bolj kolektivno povezani (posledično se velikost možganov naše vrste manjša vse od zadnje ledene dobe). Tak razvoj se seveda izkorišča, ampak ne na način kot prikazuješ. Prav tako, ti ne financiraš paraplegikov. Invalidnost je marsikdaj bolj posledica družbene organizacije in ne posledica razlik v fizičnem smislu. Zato pa so v nekaterih primerih, ko se "okove družbe" odstrani ali družbeno življenje družine z invalidom reorganizira, lahko invalidi (nekateri) samostojni ali enakovredni družinski člani, z izbiro in nadzorom nad lastnim življenjem, brez tvoje pomoči. To, zakaj podpiraš Lebrona Jamesa ali Kučana mi pa še vedno ni jasno, oba imata 2 noge in 2 roke.
1. Paraplegike financira vsak ki prisilno financira državo
2. Nah, niti ne... bo kar posledica fizičnih razlik med mano in invalidom... To da družba ni organizirana tako da olajša zadeve invalidom glih pomeni to, da je invalid fizično na slabšem ker ne zmore v družbi funkcionirat kot jaz, on je lahko samostojen SAMO TAKRAT ko se družba prilagodi njemu... ali pač okolje če tako hočeš..
3. Ravno zato ker smo zmeraj bolj kolektivno povezani se nam v povprečju manjša kapaciteta možganov, ker zaradi vedno večje povezanosti vedno lažje preživijo slaba semena in neumni ki bi pred leti gladko pomrli, in tako selekcija ne deluje več... še več z spodbujanjem rojstev se taki še množijo... Samo kdorkoli reče kaj o tem je fašist.
Enako je z brezposelnostjo... zato se z OPjem glede tega strinjam... dovoljenj za tujce ne bi smeli dajat če ni plača vsaj povprečna slovenska v pogodbi, ker neumnega kadra imamo dovolj v SLO ki lahko dela za poštarja ob PRIMERNIH PLAČAH... vse je v ponudbi in povpraševanju
Replika na 1.: Ok. Ampak, ko primerjaš financiranje invalidov ali brezposelnih s financiranjem množičnih morilcev, roparjev grobnic in sociopatov, na vrhu te hierarhične piramide, ki v veliki meri skozi vsa tisočletja temelji na truplih, govoriš o drobtinicah...
Glede točke 2: če vsakih 100 let to pomeni enega Stephen Hawkinga, je to za napredek družbe vseeno bolje kot 1000 Lebron Jamesov ali Matotov.
3: that's what i said! Pa nisem govoril o invalidih, možganska kapaciteta se manjša tudi meni in tebi.
Glede plačila in uvažanja delovne sile se strinjam. Sva zopet pri sistemu in organizaciji družbe, oz. temu, kar sem omenil že v prvem komentarju.
Glede točke 2: če vsakih 100 let to pomeni enega Stephen Hawkinga, je to za napredek družbe vseeno bolje kot 1000 Lebron Jamesov ali Matotov.
3: that's what i said! Pa nisem govoril o invalidih, možganska kapaciteta se manjša tudi meni in tebi.
Glede plačila in uvažanja delovne sile se strinjam. Sva zopet pri sistemu in organizaciji družbe, oz. temu, kar sem omenil že v prvem komentarju.
PS: Glede točke 3 moram pravzaprav "popraviti": čeprav zaradi kolektivizma oz. družbenega napredka VSI "manj mislimo", to ne pomeni, da selekcija ne deluje več, niti ne nujno, da smo zato bolj neumni. Tega ne vemo, zagotovo smo manj spretni, počasnejši in manj fizično sposobni kot naši predniki, čeprav glede na večino komentarjev, ki jih lahko bereš tudi na tem forumu, vse kaže, da smo v dobi idiokracije. V povprečju pa morda ravno toliko uspešni v "naravni selekciji" kot pred 2000 leti. Evolucija deluje, le malenkost prilagojeno.
Hočem reč, brezposelnost in invalidnost, pri tem ne igra bistvene vloge. Oboje je pravzaprav kar "stalnica v celotni dobi civilizacije".
Prvi uspešen in znan "New Deal" (Roosevelt, ok?) so bile recimo gradnje piramid v Egiptu. Zgodovinsko zabeležni primeri brezposelnosti pa znani tudi iz grških in rimskih časov...
Hočem reč, brezposelnost in invalidnost, pri tem ne igra bistvene vloge. Oboje je pravzaprav kar "stalnica v celotni dobi civilizacije".
Prvi uspešen in znan "New Deal" (Roosevelt, ok?) so bile recimo gradnje piramid v Egiptu. Zgodovinsko zabeležni primeri brezposelnosti pa znani tudi iz grških in rimskih časov...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
@Phantomeye... ampak po taki logiki nikoli NISMO in NIKOLI ne bomo imeli enakih možnosti... ker tudi danes bo Lebron James zabil, jaz pa ne, kaj pa zdaj? A je zato kriva država? Je za to kriv sočlovek? Družba?
Kaj pa če primerjava invalida na vozičku ki je motorno poganjan in tebe, in mata nalogo da "prehodita" 100km... on ma voziček ki gre 15km/h(z polnjenjem za 10h vožnje) ti pa si peš, kaj misliš kdo bo prej? =) naenkrat se možnosti obrnejo kajne ;)
Čisto na hitro, Lebron James je v košarko vložil TISOČE UR. Ti jih nisi. -
Lepo, da si sam prišel do tega, kar ti hočem povedat - pravičnost.
Družba nismo posamezniki. Cel point družbe je sodelovanje. Tistim, ki gre boljše, poskrbijo za tiste, ki jim gre slabše. To je steber vsega.
Zgodovina sprememb…
Družba nismo posamezniki. Cel point družbe je sodelovanje. Tistim, ki gre boljše, poskrbijo za tiste, ki jim gre slabše. To je steber vsega.
Ja, ampak samo do neke točke, kjer je BREAKING POINT... če karikiram, če vas je v neki skupnosti 5... in postanejo 4je invalidi, je bolje zapustit to skupnost, ker ne zmoreš več delat za vse in jih nahranit.
In mi se z naglico približujemo temu breaking pointu.
Imamo na kupe invalidov, pomagamo vsakemu in vsem, na koncu pa dušimo delavne ljudi da ni več razlike med tem če delaš ali pa vlečeš socialo in tako se množijo butlji, pametni pač ne.
Ja, ampak samo do neke točke, kjer je BREAKING POINT... če karikiram, če vas je v neki skupnosti 5... in postanejo 4je invalidi, je bolje zapustit to skupnost, ker ne zmoreš več delat za vse in jih nahranit.
Imamo na kupe invalidov, pomagamo vsakemu in vsem, na koncu pa dušimo delavne ljudi da ni več razlike med tem če delaš ali pa vlečeš socialo in tako se množijo butlji, pametni pač ne.
Kaj ti govoriš? Odstotek invalidov je kvečjemu konstanta skozi vso zgodovino.
Pol se ti že na polno množiš, ali kako? Ker dejansko vidiš sovražnike tam, kjer jih ni. Če misliš, da so invalidi tisti, ki so problem naše družbe ... potem si resno ozkogleden in zmanipuliran.
V evropi je 741,4 milijone ljudi, od tega jih je 5 milijonov na vozičku. To je 0.67 %. Res družbeni problem, ki duši delavne ljudi.
Zgodovina sprememb…
Phantomeye je izjavil:
Kaj ti govoriš? Odstotek invalidov je kvečjemu konstanta skozi vso zgodovino.
Pol se ti že na polno množiš, ali kako? Ker dejansko vidiš sovražnike tam, kjer jih ni. Če misliš, da so invalidi tisti, ki so problem naše družbe ... potem si resno ozkogleden in zmanipuliran.
V evropi je 741,4 milijone ljudi, od tega jih je 5 milijonov na vozičku. To je 0.67 %. Res družbeni problem, ki duši delavne ljudi.
Nikakor... odstotek invalidov je relativno primeren temu kar mi kot družba kar določimo da je "invalidnost"
Invalidi niso problem naše družbe, samo financiranje invalidov od preostale populacije je problematično. Pač naj bodo enakopravni in delajo kot vsi ostali, nisem jaz kriv da je on invalid, če je pa postal invalid zaradi službe naj ima doživljensko rento od tistega odgovornega ali direktorja, ne pa od mene...
Mene nobena oseba ne moti, mene moti ko mečemo denar ljudem ki ga nikoli ne morejo vrnit... sploh ko je to evidentno kot pri invalidih.
Ampak si off topic, kot zmeraj... ker to ni bistvo debate!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Če misliš, da so invalidi tisti, ki so problem naše družbe ... potem si resno ozkogleden in zmanipuliran.
Ravno to je tisto, česar marsikomu ne boš dopovedal! Lahko narišeš, pa bo Mato še kar trdil, da družbo dol vlečejo invalidi, brezposelni in brezdomci.
Folk enostavno nima predstave o tem kje se kopičijo €... Zato pa primerjave z Lebron Jamesom in njegovim vložkom v košarko. Smešno...
Mr.B ::
Koliko se iz pokojninskega sklada financira invalide, je drobiž,nulla nada. Samo ko bi enkrat te številke skup spravil, bi ugotovil da si nerazvito...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
zobnik ::
Še BISTVENO večji lenuhi so zaposleni v javenm sektorju, kjer za prelaganje papirjev dobivajo 1000 neto plače oz. 1800 bruto. Imajo plačane potne, malico, dopust, bolniška, služben telefon, ...in avto
Ne pa nekdo s 300-+ državne pomoči, da si kupi hrano in plača 2 položnici.
Še BISTVENO večji lenuhi so zaposleni v javenm sektorju, kjer za prelaganje papirjev dobivajo 1000 neto plače oz. 1800 bruto. Imajo plačane potne, malico, dopust, bolniška, služben telefon, ...in avto
Ne vem model. Recimo rabim službo. Najdem v javni upravi - naredim vse, kar mi šef določi. Sem zaradi tega JAZ lenuh, ki zgolj opravljam svoje delo?
Potni stroški (karta za avtobus), malica, dopust, bolniska so zakonsko določene stvari, ki jih dobi vsak zaposleni.
Koliko se iz pokojninskega sklada financira invalide, je drobiž,nulla nada. Samo ko bi enkrat te številke skup spravil, bi ugotovil da si nerazvito...
To če se "drobiž" financira ni nobenega razloga da ne bi tudi to spucali... enako kot borčevske penzije, kjer se samo pri nas množijo borci 80 let po okupaciji!
49106 ::
Phantomeye je izjavil:
Ne vem model. Recimo rabim službo. Najdem v javni upravi - naredim vse, kar mi šef določi. Sem zaradi tega JAZ lenuh, ki zgolj opravljam svoje delo?
Potni stroški (karta za avtobus), malica, dopust, bolniska so zakonsko določene stvari, ki jih dobi vsak zaposleni.
Verjetno je mislil metaforično, medtem ko morajo v ZS pogosto za podobno delovno mesto porivati šefa/šefico.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
Phantomeye je izjavil:
Verjetno je mislil metaforično, medtem ko morajo v ZS pogosto za podobno delovno mesto porivati šefa/šefico.
hja, ampak nimajo v JS kar vsi 1800 bruto. To je že nivo Višjega svetovalca. Začneš pri 1000 bruto kot pripravnik 1300 kot svetovalec. To je pa pod jurja neto.
hja, bojim se, da enako velja za ZS. Enaka plača, večinoma več stresa in bolj naporno delo. Ne me narobe zastopit, v idealnih razmerah bi tudi v ZS delali kot v JS.
Zgodovina sprememb…
Valvoline ::
Manj nakladanja prosim. Z vs diplomo (vseeno kaksno, lahko je diplomiran degustator vode) v JU/JS placa v nobenem primeru ni pod 1200e neto +dodatki. Plus vsako leto napredovanje, vseeno delal ali ne. Se najbolj smotan skif z osnovno solo ima 1500e neto z dodatki. Kje dobis v ZS primerljivo delovno mesto knjiznicarki/ju v JS z placo 2k neto? Stotine agencij z ekstra placami za mesanje lufta?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()
Manj nakladanja prosim. Z vs diplomo (vseeno kaksno, lahko je diplomiran degustator vode) v JU/JS placa v nobenem primeru ni pod 1200e+ dodatki. Se najbolj smotan skif z osnovno solo ima 1500e neto z dodatki. Kje dobis v ZS primerljivo delovno mesto knjiznicarki/ju v JS z placo 2k neto? Stotine agencij z ekstra placami za mesanje lufta?
Daj ti valvoline se prvo nauči kaj je NETO in kaj BRUTO in kaj izplačilo na trr (NETO + dodatki + malica + prevoz)
Manj nakladanja prosim. Z vs diplomo (vseeno kaksno, lahko je diplomiran degustator vode) v JU/JS placa v nobenem primeru ni pod 1200e+ dodatki. Se najbolj smotan skif z osnovno solo ima 1500e neto z dodatki. Kje dobis v ZS primerljivo delovno mesto knjiznicarki/ju v JS z placo 2k neto? Stotine agencij z ekstra placami za mesanje lufta?
Daj ti valvoline se prvo nauči kaj je NETO in kaj BRUTO in kaj izplačilo na trr (NETO + dodatki + malica + prevoz)
Popravil, o netu je govora. V zlahti mamo carinika iz NM, placa vsak mesec cc 2k neto. realno so place 2x te v gospodarstvu, dela se 10x manj ali nic.
Zgodovina sprememb…
MasterTade ::
haha kdo naklada? Dobro vem da imajo 1300 bruto inženirji in to ne kar eni (degustatorji vode) in da imajo tako že leta ker v js ni napredovanj tako hitro, kvečjemu za delovno dobo dobiš kaj več
Mors omnia aequat
Popravil, o netu je govora. V zlahti mamo carinika iz NM, placa vsak mesec cc 2k neto. realno so place 2x te v gospodarstvu, dela se 10x manj ali nic.
Daj sliko plačilke z zakritimi podatki kjer je 2k NETO... se pravi 3.250 BRUTO
Nakladaš, ja. Pa kaj pol, če se najde kakšen, ki ima 1300 bruto. Kadarkoli gre lahko v ZS, obratno pa nekoliko težje.
Zgodovina sprememb…
Daj sliko plačilke z zakritimi podatki kjer je 2k NETO... se pravi 3.250 BRUTO
Ne vem kolk je bruto, fora je da imajo poleg place se 50% raznih dodatkov, za ztalnost, da delo v nevarnih razmer (lol), za nocno delo,.... spisek je kar dolg, to dvigne placo za 50%. Tole kasira vsak drzaven parazit v Ju/JS, nekateri manj nekateri pa 2x placa.
Zato pa pravim da rabimo zakon o javnem objavljanju plac te armade parazitov, do zadnjega centa. Da se vidi rdecekmerski luskuz.
Zgodovina sprememb…
gre za to da se JS jemlje kot neko oazo kjer denar kar pada z neba, dejstvo pa je če nisi nek specialen profil se v ZS da prej obogateti. In zakaj ne more iz zs v js? Če ustreza zahtevam se da. Ampak tega ne delajo, le zakaj?
seveda je nekaj izjem npr. učitelji, njim ne gre slabo
Mors omnia aequat
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MasterTade ()
Odlicno, 3/4 odvecnih fikusev prisesanih na drzavne joske naj da cimprej odpoved in gre nabirat evrcke v ZS da bdoo cimprej obogateli.
Zgodovina sprememb…
MasterTade je izjavil:
najprej bo treba definirat kdo je odveč, ponavadi se tu ustavi
Vsi ki neposredno ne suportirajo privat sektorja v delanju dobička ampak so sami sebi namen in delajo več birokracije sami sebi namen itd...
Recimo, zajebavanje z papirji in OPPNji je tipičen primer ko zakompliciraš zadevo, pol pa rabiš za to birokrate da urejajo
in tega je ogromno!
Like 50% zadev se da AVTOMATIZIRAT... za OSEBNO ASISTENCO recimo pred izplačili sta zaposleni 2 ženski ki pregledata vse papirje če URE štimajo... to bi lahko nardil AI in program
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
MasterTade je izjavil:
najprej bo treba definirat kdo je odveč, ponavadi se tu ustavi
Loterija, ce ne bo slo drugace. Ter zamrznitev zaposlovanja v JS/JU za najmanj 10 let. Hkrati z ciscenjem dreka se takoj znizajo vsi davki za 50%, sploh pa prispevki na place.
Zgodovina sprememb…
Dobre definicije. Saj ne da bi država nehala funkcionirat če bi to res naredili
Mors omnia aequat
Invictus ::
MasterTade je izjavil:
haha kdo naklada? Dobro vem da imajo 1300 bruto inženirji in to ne kar eni (degustatorji vode) in da imajo tako že leta ker v js ni napredovanj tako hitro, kvečjemu za delovno dobo dobiš kaj več
V JU se loči uradnike in tehnike.
Tehnika ima slabše plače. Carinik je najbrž uradnik.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
MasterTade je izjavil:
zakaj ne more iz zs v js? Če ustreza zahtevam se da. Ampak tega ne delajo, le zakaj?
Ne, da ne more, arugment je bil, da je težje it iz ZS v JS kot obratno.
Razen pri večjih podjetij bo lastnik raje zaposlil najbolj primernega kandidata, kot da se bo šel nepotizem. Slednje je skoraj nujno za dobro delovno mesto v JS
MasterTade je izjavil:
gre za to da se JS jemlje kot neko oazo kjer denar kar pada z neba
Če primerjaš z ZS, to večinoma drži, gre za približek UTD. Še enkrat, nisem proti nekoliko bolj sproščenem in manj stresnem delu, sem proti izrabljanju zaposlenih, kot ga pozna ZS, ki zaposlene sfura do konca in jih nato odpusti, ko so telesno ali duševno pohabljeni.
MasterTade je izjavil:
dejstvo pa je če nisi nek specialen profil se v ZS da prej obogateti.
Dejstvo je, da nihče priseben ne bo trdil, da lahko v JS (prej) obogatiš.
Zgodovina sprememb…
MasterTade je izjavil:
V JU se loči uradnike in tehnike.
Tehnika ima slabše plače. Carinik je najbrž uradnik.
Bi se strinjal. Inšpektorji imajo več kot tisti ki je na terenu. In pol ga še jahajo za vsak drek
Mors omnia aequat
MasterTade je izjavil:
Če primerjaš z ZS, to večinoma drži,gre za približek UTD. Še enkrat, nisem proti manj tempiranem in stresnem delu, sem proti izrabljanju zaposlenih, kot ga pozna ZS, ki zaposlene sfura do konca in jih nato odpusti, ko so telesno ali duševno pohabljeni.
Če primerjaš z bednimi delovnimi mesti ZS misliš
Mors omnia aequat
Ni normalno in nevzdrzno je stanje k so place v JU/JS visje realno celo za 50% primerjano placam v gospodarstvu. Moralo bi bit ravno nasprotno. Dolgorocno bo to unicilo vso konkurencnost, lenuhi so najbolj placani in priviligirani v druzbi. Rezultat je tu, v slo noben vec noce delat.
Zgodovina sprememb…
MasterTade je izjavil:
MasterTade je izjavil:
Če primerjaš z ZS, to večinoma drži,gre za približek UTD. Še enkrat, nisem proti manj tempiranem in stresnem delu, sem proti izrabljanju zaposlenih, kot ga pozna ZS, ki zaposlene sfura do konca in jih nato odpusti, ko so telesno ali duševno pohabljeni.
Če primerjaš z bednimi delovnimi mesti ZS misliš
Večina delovnih mest v ZS je bednih, predvsem pa zelo stresnih.
Zgodovina sprememb…
Manj nakladanja prosim. Z vs diplomo (vseeno kaksno, lahko je diplomiran degustator vode) v JU/JS placa v nobenem primeru ni pod 1200e neto +dodatki. Plus vsako leto napredovanje, vseeno delal ali ne. Se najbolj smotan skif z osnovno solo ima 1500e neto z dodatki. Kje dobis v ZS primerljivo delovno mesto knjiznicarki/ju v JS z placo 2k neto? Stotine agencij z ekstra placami za mesanje lufta?
Nabijaš. Vsako leto napredovanje? V nobenem primeru pod 1200 + dodatki? A hočeš vidt mojo septembrsko plačo? :D
https://www.seja.si/33/placni-razredi-n...
Evo - 946 EUR neto in 164 EUR (prevoz + malica, ki me mesečno stane več kot dobim).
p.s. imam 7. stopnjo.
leta 2016 sem pa začel s 700EUR NET0 (1003 bruto). Za 9 mesecev.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Plače v javni upravi (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 57266 (39042) | feryz |