» »

Wikipedija imenovala posebno delovno skupino za integriteto vsebine ob ameriških volitvah

Wikipedija imenovala posebno delovno skupino za integriteto vsebine ob ameriških volitvah

vir: CNet
CNet - Čeprav Wikipedia uradno nima posebnega statusa, je de facto čedalje pogosteje primarni vir informacij. Tega položaja nima po naključju, saj raziskave ugotavljajo, da je vsaj tako zanesljiva kot velike enciklopedije priznanih založnikov, vsebuje pa še vrsto drugih gesel, ki jih drugod ni. Google in YouTube pri iskanju pogosto v okvirju izpišeta vsebino z Wikipedije, ne da bi uporabniki stran sploh morali obiskati. Ali kot je dejal Ryan Merkley iz Fundacije Wikimedia: Če je napak na Wikipediji, je lahko napak povsod. Ko danes v ZDA volijo predsednika, predstavniški dom in tretjino senata, je Wikipedija pred zahtevno nalogo - ubraniti se mora dezinformacij in vandalizma.

Fundacija Wikimedia je zato za današnje volitve pripravila posebno delovno skupino, ki je sprejela ukrepe za zagotovitev integritete. V skupini so strokovnjaki z več področij: pravo, komuniciranje, varnost itd. Delovna skupina je imela več ur dolge videosestanke, kjer so preigravali različne scenarije, kako skušajo zlonamerni akterji vplivati na vsebino in podtakniti dezinformacije. Da jim ne bi dali predlogov, Wikimedia ne želi javno komentirati, katere vse scenarije so preverjali, jih pa ni malo. Ključ je obramba pred koordiniranimi napadi.

Kako resno jemljejo to poslanstvo, dokazuje Ryan Merkeley, ki je v Fundaciji kot vodja osebja začel delati lani. Že tedaj so mu povedali, da je zagotovitev integritete Wikipedije ob ameriških volitvah ena ključnih nalog, na katero se je treba začeti pripravljati takoj. Ukrepov je več, vseh pa seveda ne razkrivajo. Najbolj enostaven je zaklep strani, tako da je urejanje omogočeno le ljudem, ki imajo račun pri Wikipediji že več kot mesec dni in so doslej izvedli vsaj 500 popravkov.

Fundacija Wikimedia ni osamljena v temeljitih pripravah na današnjih dogodek. Facebook (vključno z Instagramom) in Google (vključno z YouTubom) sta že v preteklih tednih sprejela stroge ukrepe, denimo začasno omejitev političnih oglasov po zaprtju volišč, da ne bi ljudje z reklamami širili lažnih rezultatov. Twitter že več mesecev označuje objave, ki so evidentno zavajajoče ali lažne.

Ponudniki internetnih storitev se torej morajo vnaprej pripraviti na pričakovana zavajanja, laži in dezinformacij, ki spremljajo demokratične volitve v eni najbolj razvitih držav na svetu. Ali je to dobro ali slabo, presodite sami.

2 komentarja

vostok_1 ::

Integriteto?
Aha, tisto ko se je skrivalo Hunter Bidenove mamilaške orgije?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Markoff ::

Vostok, ne skrbi, Joe bo gladko premagal Georgea z rezultatom x:0, ne vem pa, kakšen bo rezultat proti Donaldu...vsekakor bližnji vzhod ne navija za dvakratnega pribočnika nobelovega nagrajenca za mir, ki mu je prinesel veliko mirovnih bomb in mirovnih islamistov.

No more George, no more George!

PS: WHAT A MESS!
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wikimedia toži NSA

Oddelek: Novice / NWO
95967 (4352) Jupito
»

Tehnične novosti v Wiki svetu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
77744 (6429) Bistri007
»

Po Wikipediji še Wikivoyage

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
65041 (3840) stara mama
»

Wikipedija zbrala 16 milijonov dolarjev donacij

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3711825 (9500) Jst

Več podobnih tem