» »

Cena goriva

Cena goriva

««
22 / 100
»»

Buggy ::

dokler ni kartelnih dogovarjanj :)

ja vedno je na papirju vse lepo vpraksi je pa druga zgodba :))

zobnik ::

BuDi79 je izjavil:

denabiker je izjavil:

drugače pa je zmaga zdajle kot ima kolega sončna elektrarna, nabavil je letos 2 električna avta, elektrike mu nosi ob lepem vremenu 10-11KW, mislim da je rekel o rekordih 12-13KW, saj mi je kazal na telefonu, samo mi je šlo iz spomina.
A to električno elektrarno s sabo na pot nosi? Ker cena polnjenja pri Petrolu je od 0,25 - 0,69 € / kWh, poraba je pa 15-16 kWh/100.

Drago tole, skoraj tako kot vožnja na plin....s tem da točiš že skoraj povod v parih minutah

kow ::

Evo, ena dobra za revne voznike:

https://www.bloomberg.com/news/articles...

ginekk ::

Izgleda kot bi eni pred kratkim odkrili internet.

Že vsaj 40 let poslušamo da bo nafte zmanjkalo in je črpanje vse manj rentabilno. Vmes je blo N dogovorov, cena je šla v vse smeri glede na kratkoročni interes in na Dunaju v strogem centru še vedno stoji ogromna bajta z napisom OPEC.

Sure, fosilci izginjajo, na novo smo odkrili elektriko.

D3m ::

Že cca. 80 let poslušam, da bomo Afriko zdaj zdaj rešili pred lakoto in bedo.

Pa še zmeraj plačujemo UNICEF položnico. :)

Oziroma je iz tega ratal lep posel.

UNICEF pa dober plačnik storitev. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

OleA_1 ::

zobnik je izjavil:

BuDi79 je izjavil:

denabiker je izjavil:

drugače pa je zmaga zdajle kot ima kolega sončna elektrarna, nabavil je letos 2 električna avta, elektrike mu nosi ob lepem vremenu 10-11KW, mislim da je rekel o rekordih 12-13KW, saj mi je kazal na telefonu, samo mi je šlo iz spomina.
A to električno elektrarno s sabo na pot nosi? Ker cena polnjenja pri Petrolu je od 0,25 - 0,69 EUR / kWh, poraba je pa 15-16 kWh/100.

Drago tole, skoraj tako kot vožnja na plin....s tem da točiš že skoraj povod v parih minutah

Polniš na poti zelo redko na letni ravni, nekajkrat na leto (na poti rabiš polniti šele takrat ko hočeš narediti razdaljo ki je večja od dosega avtomobila). 95 do 99 % časa polniš doma čez noč po ceni 0,05 EUR na kWh, kar je 8 x ceneje kot bencin, 7 x ceneje kot dizel in okrog 5,5x ceneje kot plin. Ne moreš vzeti kot reprezentativno ceno polnjenja na javnih polnilnicah, ker se te v praksi zelo redko uporabljajo. Pri plinu morda res par minut (recimo nekih 5 minut skupaj s plačilom in čakanjem vrste), medtem ko pri polnjenju doma 5 sekund da priklopiš kabel. Res pa je da moraš dvakrat na leto ko greš na dopust počakati 20 minut namesto 5 minut da se napolni, ampak prihranek je pa velik. Če suma sumarum poračunaš dejansko na letni ravni vržeš več časa stran za polnjenje bencinarja, ker ga ne moreš filat doma (dobro ta čas bi lahko zmanjšal če bi imel doma kakšno cisterno bencina, vendar tega noben ne dela).

Sicer se pa spomnim kako ste eni trdili da bo dizel kar skos po 1 EUR na liter, pa vsi vemo kolk je sedaj, skoraj 1,5 EUR..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OleA_1 ()

Spomnim se da sem v izračunu upošteval da bo povprečna cena dizla od 2020 do 2035 vsaj 1,3 EUR na liter(raje več), pa se je folk bunil da sem preveč upošteval in da bo cenejši, pa vsi vemo kolk je sedaj, skoraj 1,5 EUR..Realno bi znala bit povprečna cena do 2035 cirka 2 EUR na liter, 1,3 EUR na liter je kvečjemu underestimation ne pa overestimation..

Zgodovina sprememb…

dope1337 ::

OleA_1 je izjavil:

zobnik je izjavil:

BuDi79 je izjavil:

denabiker je izjavil:

A to električno elektrarno s sabo na pot nosi? Ker cena polnjenja pri Petrolu je od 0,25 - 0,69 EUR / kWh, poraba je pa 15-16 kWh/100.

Polniš na poti zelo redko na letni ravni, nekajkrat na leto (na poti rabiš polniti šele takrat ko hočeš narediti razdaljo ki je večja od dosega avtomobila). 95 do 99 % časa polniš doma čez noč po ceni 0,05 EUR na kWh, kar je 8 x ceneje kot bencin, 7 x ceneje kot dizel in okrog 5,5x ceneje kot plin. Ne moreš vzeti kot reprezentativno ceno polnjenja na javnih polnilnicah, ker se te v praksi zelo redko uporabljajo. Pri plinu morda res par minut (recimo nekih 5 minut skupaj s plačilom in čakanjem vrste), medtem ko pri polnjenju doma 5 sekund da priklopiš kabel. Res pa je da moraš dvakrat na leto ko greš na dopust počakati 20 minut namesto 5 minut da se napolni, ampak prihranek je pa velik. Če suma sumarum poračunaš dejansko na letni ravni vržeš več časa stran za polnjenje bencinarja, ker ga ne moreš filat doma (dobro ta čas bi lahko zmanjšal če bi imel doma kakšno cisterno bencina, vendar tega noben ne dela).

Sicer se pa spomnim kako ste eni trdili da bo dizel kar skos po 1 EUR na liter, pa vsi vemo kolk je sedaj, skoraj 1,5 EUR..

Če pa živim v bloku pa ...
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Če pa živim v bloku pa

Če živiš v bloku je lahko problem ja, na srečo v blokih v Sloveniji živi samo 30 % ljudi.

1. Se sprijazniš da boš še naprej prisiljen se drago voziti in čakaš na državo da električne vtičnice pred bloke inpštalira sama (vendar na to boš lahko čakal še 5 do 10 let).
2.Se potrudiš postaviti navadno gospodinjsko elekrično vtičnico blizu parkirnega mesta /garaže če gre, pri novih blokih za to ne potrebuješ soglasij stanovalcev.
3. Probaš do tja potegniti podaljšek če gre (bolj češka rešitev ampak ok).

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

Pa recimo napolnit dizla z kartico traja tocno 3 minute, ajd ker si ti recmo 5 minut za 1000km dosega.

To je 1ura in 40 minut za 20.000km je kr dober deal, to podres parkat v letu, ce se samo enkrat zajebes na "napacni" polnilnici ali ob nepravem casu.

OleA_1 je izjavil:

Če pa živim v bloku pa

Če živiš v bloku je lahko problem ja, na srečo v blokih v Sloveniji živi samo 30 % ljudi.

1. Se sprijazniš da boš še naprej prisiljen se drago voziti in čakaš na državo da električne vtičnice pred bloke inpštalira sama (vendar na to boš lahko čakal še 5 do 10 let).
2.Se potrudiš postaviti navadno gospodinjsko elekrično vtičnico blizu parkirnega mesta /garaže če gre, pri novih blokih za to ne potrebuješ soglasij stanovalcev.
3. Probaš do tja potegniti podaljšek če gre (bolj češka rešitev ampak ok).

Ukradli so mi kolut kabla v petih minutah, avto je pa bil zjutraj prazen. Super.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Savon ::

Ukradli so mi kolut kabla v petih minutah, avto je pa bil zjutraj prazen. Super.

Težko ti ga bodo ukradli če je pa v enem koncu priključen v stanovanju in visi skozi priprto okno, kaj a bo un kar prerezal kabel da povzroči kurzcšluss in ga zraven še zruka al kaj. Sej pravim to je bolj češka rešitev, ampak če druge vrjante ni bi pa tudi delovala.

stara mama ::

Savon je izjavil:

Težko ti ga bodo ukradli če je pa v enem koncu priključen v stanovanju in visi skozi priprto okno, kaj a bo un kar prerezal kabel da povzroči kurzcšluss in ga zraven še zruka al kaj. Sej pravim to je bolj češka rešitev, ampak če druge vrjante ni bi pa tudi delovala.

Še pokrove ventilčkov se krade, zakaj se kablov ne bi?

Krade se tut gorivo iz rezervoarjev, ce se znajdes in prevrtas z danes zelo prirocnim aku bormasino. Samo se cigani morajo ugotovit, da je tu ogromno denarja bakra in svinca, pa se bodo ze znasli. Pa ce ne nasi, bodo prisli tisti izven meje.

PS: Ce smo ze ravno o tem, mater lopovi. Sem odnesel smeti dol iz stanovanja, 20 metrov od vhoda in si zakajlam vrata z novo rolo duck tapea in glej to, en od stanovalcev, ko sem bil obrnjen proti kontejnerju jo je lepo pospravil v zep in odsel z njo v stanovanje. Fcking 15 sekund.
Pa jebemu, da smo tak dalec prisli prinas.

Pa sem mislil, da ko je nekdo napisal v eni drugi temi, da se prinas krade kot se zagre po novem, sem mislil, da se zajebava.
Trade Republic 38MVDVXM

feryz ::

Bemti Avstrijce. Včeraj.
Dizel je čisto zgoraj.

feryz to se ne tanka v tak avto

Trade Republic 38MVDVXM

Kje so pa tebe toliko naprali?
Ti rabiš konje, jaz jih imam preveč. Če vprašaš modre možiclje.

Sicer sem preventivno tankal prej na Češkem. Za 1,38 €/l. Isti k...

Nikol ni prevec, al kak pravjo.
Trade Republic 38MVDVXM

ahac ::

Jaz sem bil prejšn teden na Zanzibarju pa imajo bencin po 2300 tsh/liter. To je 1 USD oz. 0.89€.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

ahac, kaj hoces povedati? Da imajo drzave razlicne trosarine in davke? Smo ze vedeli.

Hemi426 ::

Po vseh parametrih (upoštevajoč tekoči Brent in zamik mediternaske borze), bi se moral jutri ob 00.01 bencin poceniti. Realno za 2-3 cente, ampak realno je za njih pričakovati okoli 0.5-1 centa.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Hemi426 ()

miha98 ::

in se je?

Horas ::

jp, 1.351 na 1.331 petrol omv 1.332
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Horas ()

miha98 ::

dobro ker moram tankat toti teden....

Hemi426 je izjavil:

Po vseh parametrih (upoštevajoč tekoči Brent in zamik mediternaske borze), bi se moral jutri ob 00.01 bencin poceniti. Realno za 2-3 cente, ampak realno je za njih pričakovati okoli 0.5-1 centa.

Si uposteval ceno nafte v evrih ali dolarjih? (ker dolar se je malenkost okrepil).

Evo iz 1,350 na 1,331. Se pravi 1,9 centa :D

Kow, nisem namerno upošteval, ker cena v Slo se določa z zamikom in bo šele naslednji torek pomembna sprememba v vrednosti valute.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: kow ()

Eh, ponesreci predlagal izbris...

Saj evro pada proti dolarju ze cel november. Kar pomeni, da bi v vsakem primeru moral upostevati menjalno razmerje. Ce ugibam, ta manjkajoci cent, je ravno zaradi razmerja EUR/USD.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

miha98 je izjavil:

dobro ker moram tankat toti teden....
Počak do druzga tedna. Baje bo šlo še en cent dol.

Raptor F16 ::

Ka je zdej to, nafta padla, cene iste, energetska podjetja se valjajo v denarju ...

Pa naj še ker reče, da je kriza.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Saj nafta je padla zaradi omikrona... ce se izkaze, da ne bo pomembnega efekta, bo sla takoj nazaj gor.

stara mama ::

ahac je izjavil:

Jaz sem bil prejšn teden na Zanzibarju pa imajo bencin po 2300 tsh/liter. To je 1 USD oz. 0.89€.

Lejga kljukec, zakaj nisi šel v Venezuelo?

hojnikb ::

pomoje zato, k noče stradat.
#brezpodpisa

Kolk pa je do zanzibarja? Bi šel še jaz tank nafilat. Če je skozi avtocesta. Pa stranskih se ne bi guzil.

ahac ::

kow je izjavil:

ahac, kaj hoces povedati? Da imajo drzave razlicne trosarine in davke? Smo ze vedeli.

A smo vedeli? Ker nekateri nonstop dajejo podatke o cenah v Avstriji... Kaj hočejo povedat? :P
Za večino tukaj (razen tiste tik ob meji) je to vseeno, ker se ne moremo furat tankat tja, ne?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Kot si sam ugotovil, je avstrijska cena za ljudi ob meji smiseln podatek. Ocitno so tudi taki na forumu. Zanzibar cena pac ni pomembna za nikogar tukaj. Tudi italijanska ne, ker je tam (tradicionalno) bencin se drazji.
Ostali pa brezpredmetno jokcajo kako je na avstrijskem lepo, tukaj pa grozno. Zelim jim lepo pot na sever.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

kow je izjavil:

Eh, ponesreci predlagal izbris...

Saj evro pada proti dolarju ze cel november. Kar pomeni, da bi v vsakem primeru moral upostevati menjalno razmerje. Ce ugibam, ta manjkajoci cent, je ravno zaradi razmerja EUR/USD.

Ni panike, meni se to tudi kdaj naredi :D.
Čisto možno, da je tukaj manjkajoči cent.

Sam ne tankam na Molu zaradi lokacij, ampak oče ima kartico zvestobe/aplikacijo in je dobil včeraj 5c na liter za 1x tankanje.

Je hotel meni dati ker vozim "sovjetski tank", ki ima pri minusu 12-14l/100km hehe.

savana ::

Lej ti to, lej ti to kaj sem našel.. še leta 1995 je bilo kurilno olje 0,2 EUR na liter, danes je 500 % dražje, dizel je bil 0,4 EUR na liter, danes je 1,4 EUR na liter, pa še ni 27 let od takrat...vir statistični urad RS. To je neverjetno kok se je podražilo..Kdor si danes postavi sončno elektrarno in električni avto se bo vozil 30x ceneje po kilometru kot dizel danes (efektivna cena vožnje 0,25 EUR na 100 km). Ko bodo čez kakšne 15 let cene dizla dvojne pa 60x ceneje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: savana ()

hojnikb ::

savana je izjavil:

Lej ti to, lej ti to kaj sem našel.. še leta 1995 je bilo kurilno olje 0,2 EUR na liter, danes je 500 % dražje, dizel je bil 0,4 EUR na liter, danes je 1,4 EUR na liter, pa še ni 27 let od takrat...vir statistični urad RS. To je neverjetno kok se je podražilo..Kdor si danes postavi sončno elektrarno in električni avto se bo vozil 30x ceneje po kilometru kot dizel danes (efektivna cena vožnje 0,25 EUR na 100 km). Ko bodo čez kakšne 15 let cene dizla dvojne pa 60x ceneje.

teb pa koncept inflacije ni pretirano znan pojem. Zdaj pa še zračunaj koliko litrov goriva si lahko za povprečno plačo kupo 95' in danes. Ti bo mogoče mal bol jasno :)
#brezpodpisa

Horas ::

pa vseeno, se spomnim da je oče sredi 90ih tankal za prešerca pa se vozil cel mesec! mene na treninge 12km v obe smeri, pa ostala frčarija po mestu. kaj pa lahk dans s 5eur? 1km pa ti že gori lučka.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

kuvanasarma ::

Horas je izjavil:

pa vseeno, se spomnim da je oče sredi 90ih tankal za prešerca pa se vozil cel mesec! mene na treninge 12km v obe smeri, pa ostala frčarija po mestu. kaj pa lahk dans s 5eur? 1km pa ti že gori lučka.

A dobr no, če je tankal za 4,17€, pri ceni 40c/liter je tankal 10,4l.
to je ravno za nekih 150km po mestu.

hojnikb je izjavil:

savana je izjavil:

teb pa koncept inflacije ni pretirano znan pojem. Zdaj pa še zračunaj koliko litrov goriva si lahko za povprečno plačo kupo 95' in danes. Ti bo mogoče mal bol jasno :)

Seveda mi je znan. Inflacija je mnogo mnogo manjša od dviga cene goriva. Inflacija od 2000 do 2021 je 82 %, gorivo pa se je dvignilo za več kot 350 %. Meni je to že jasno, zgleda pa ni jasno ljudem ki so še dobre pol leta nazaj trdili da bo dizel skos po 1 EUR na liter. Ne bo. Niti v sanjah. Glede na vsa dogajanja (politična in otherwise in glede na zaloge nafte) se ne bi čudil če bo bencin leta 2030 po 3 EUR na liter.

Zgodovina sprememb…

Glede na vsa dogajanja (politična in otherwise in glede na zaloge nafte) se ne bi čudil če bo bencin leta 2030 po 3 EUR na liter, če pa se naftnih derivatom naloži vse stroške škode ki jih zaradi onesnaževanja povzroči pa je cena več kot 5 EUR za liter). In glede na vse večjo politično težjo da se onesnaževanje zaračunava (Co2 kuponi in podobno) je čisto možno tudi da bo 5 EUR na liter..skratka bo še zanimivo.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Se bodo pa samo bogati vozil, saj to je princip kapitalizma.
Quack !

Uf, kako ste zasvinjali neko dejansko objektivno temo...

Jutri se zviša za vsaj 1-2 centa.

energetik ::

Hemi426 je izjavil:

Pred tem pa se je znižala za vsaj 5c, od kar sem šel zadnjič tankat. Skratka bencin praktično že pol leta stagnira na cca isti ceni.

energetik je izjavil:

Hemi426 je izjavil:

Pred tem pa se je znižala za vsaj 5c, od kar sem šel zadnjič tankat. Skratka bencin praktično že pol leta stagnira na cca isti ceni.

Ja se je znižala za 5 centov, ker je Brent pred tem padel iz 82 na 69€ zaradi strahu pred Omikronom. Smo imeli kar lep seznam ugibanja cen v tej temi in sem do sedaj vedno zadel dokaj natačno. Se je dalo lepo razbrati naše predvidevanje dokler se ni tema zasvinjala z debato EV vs ICE, itd...
Pri Covid temah modi moderirajo na 10 minut, tukaj pa nič...

Sedaj bo najverjetneje konstatno rastla, ker teh 69€ je bila svetla izjema. Čez 75min bomo videli...

Evo, ponovno pravilno predvidevanje, 4 cente višja cena. Povprečje je bilo 75€.
Da veste za naslednji torek.

Sparkxl ::

Boli mene za naslednji torek ali en torek za tem. Mene bolj skrbi trend. In trend je, da bo v naslednjih letih precej drazje kot je zdaj. Problem je v tem, da doloceni zivijo v neki iluziji, da bomo zdaj vsi naenkrat eko in gluten free in da poraba nafte vec ne bo rastla in temu primerno se (ne)financira naftno industrijo.

D3m ::

Naftna industrija bo še zmeraj.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Hemi426 je izjavil:

Evo, ponovno pravilno predvidevanje, 4 cente višja cena. Povprečje je bilo 75€.
Da veste za naslednji torek.

Ne razumem "ponosa". Saj ni kaj veliko za predvidevati. Pogledas ceno nafte in dolar/euro ter poracunas. Osnovnosolska matematika.

energetik ::

Sparkxl je izjavil:

Boli mene za naslednji torek ali en torek za tem. Mene bolj skrbi trend. In trend je, da bo v naslednjih letih precej drazje kot je zdaj. Problem je v tem, da doloceni zivijo v neki iluziji, da bomo zdaj vsi naenkrat eko in gluten free in da poraba nafte vec ne bo rastla in temu primerno se (ne)financira naftno industrijo.
Ne vidim nič posebnega v trendu, cena nafte je padla od viška tam sredi oktobra, zdaj je bil 1 teden odboj nazaj na 74$, ampak kaže na resistance. Jaz mislim da trend kvečjemu kaže na še nižje cene oz. je precej neodločen.
««
22 / 100
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cena goriva na AC - izven AC (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5313685 (10261) sbawe64
»

Cena bencina, trošarine itd.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6915057 (13234) St235

Več podobnih tem