Forum » Loža » Zaposlitev v tujini, delo od doma
Zaposlitev v tujini, delo od doma
DePalmo ::
Ker sem že večkrat opazil da je tukaj kar nekaj različnega kadra iz različnih panog, sem se odločil da vam zastavim spodnja vprašanja.
Že nekaj časa imam svoje podjetje a delam za enega naročnika iz Nizozemske. Ker prihaja obdobje kjer bi bilo bolje če bi bil zaposlen kot pa da imam svoje podjetje, me zanima zaposlitev v tujini, ampak delo bi bilo 100% od doma in ker mi je to področje popolnoma neznano, me zanima kako je s tem.
Predvsem me zanima kako je z davčnega vidika, komu moram potem kaj dokazovat in doplačevat in predvsem, kako se izračuna ta razlika. Je to preprosto kot izračun dohodnine katerega naredi Furs in nato uskladitev kot če bi bil zaposlen v Sloveniji, ali so razlike?
A mogoče kdo celo slučajno ve koliko se potem poveča strošek delodajalca?
Seveda me tudi zanima kako je nato z pridobivanjem kredita za naprimer hišo. Bodo banke pisano gledale če bi tja prišel po kredit in prinesel tuje plačilne liste in pogodbo o zaposlitvi kjer bi bilo podjetje na Nizozemskem?
Vem, najbolje bi bilo da se o tem pogovorim s šefom, ampak trenutno me bolj ali manj samo informativno zanima kakšna je situacija okoli tega in ali se mi sploh plača razmišljat v tej smeri.
Že nekaj časa imam svoje podjetje a delam za enega naročnika iz Nizozemske. Ker prihaja obdobje kjer bi bilo bolje če bi bil zaposlen kot pa da imam svoje podjetje, me zanima zaposlitev v tujini, ampak delo bi bilo 100% od doma in ker mi je to področje popolnoma neznano, me zanima kako je s tem.
Predvsem me zanima kako je z davčnega vidika, komu moram potem kaj dokazovat in doplačevat in predvsem, kako se izračuna ta razlika. Je to preprosto kot izračun dohodnine katerega naredi Furs in nato uskladitev kot če bi bil zaposlen v Sloveniji, ali so razlike?
Seveda me tudi zanima kako je nato z pridobivanjem kredita za naprimer hišo. Bodo banke pisano gledale če bi tja prišel po kredit in prinesel tuje plačilne liste in pogodbo o zaposlitvi kjer bi bilo podjetje na Nizozemskem?
Vem, najbolje bi bilo da se o tem pogovorim s šefom, ampak trenutno me bolj ali manj samo informativno zanima kakšna je situacija okoli tega in ali se mi sploh plača razmišljat v tej smeri.
- premaknil iz Problemi človeštva: bluefish ()
TheBlueOne ::
Sicer zna biti, da sem malo za casom, ampak verjetno je nekako tako.
Poglej si to:
https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...
Drzava kjer si rezident je naceloma drzava, kjer placas davke. Ker si v EU ne smes biti dvojno obdavcen, lahko pa ti obracunajo razliko. Ti si na vsak nacin rezident Slovenije, ker tam zivis.
Torej na zacetku vsakega leta bos za leto nazaj nasi davcni razgrnil vse zasluzke in kako si obdavcen oni pa bodo preracunali koliko moras placati. Glede na to, da so davki na Nizozemskem menda relativno nizki zna biti, da te bodo kar dobro ocarinili. Ampak verjetno kako in kaj pise v sporazumu.
Potem pa imas se zdravstvene zadeve. Za dnevne migrante v Avstrijo je nek obrazec, da je potem v Sloveniji vse isto kot za ostale. Ce je enako za Nizozemsko se bos moral pozanimati. Ce je, potem doplacas dodatno, dobis Slovensko kartico ZZZS itn.
Ampak na koncu je se najboljse, da gres do davcne. Jaz samo ne bi sel na periferiji, morda MB, LJ, Celje, ker na periferiji vsaj po mojih izkusnjah nimajo kaj dosti pojma o cemerkoli. Ko sem bil tam so imeli 0 znanja in neka navodila katerih so se sveto drzali.
Poglej si to:
https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...
Drzava kjer si rezident je naceloma drzava, kjer placas davke. Ker si v EU ne smes biti dvojno obdavcen, lahko pa ti obracunajo razliko. Ti si na vsak nacin rezident Slovenije, ker tam zivis.
Torej na zacetku vsakega leta bos za leto nazaj nasi davcni razgrnil vse zasluzke in kako si obdavcen oni pa bodo preracunali koliko moras placati. Glede na to, da so davki na Nizozemskem menda relativno nizki zna biti, da te bodo kar dobro ocarinili. Ampak verjetno kako in kaj pise v sporazumu.
Potem pa imas se zdravstvene zadeve. Za dnevne migrante v Avstrijo je nek obrazec, da je potem v Sloveniji vse isto kot za ostale. Ce je enako za Nizozemsko se bos moral pozanimati. Ce je, potem doplacas dodatno, dobis Slovensko kartico ZZZS itn.
Ampak na koncu je se najboljse, da gres do davcne. Jaz samo ne bi sel na periferiji, morda MB, LJ, Celje, ker na periferiji vsaj po mojih izkusnjah nimajo kaj dosti pojma o cemerkoli. Ko sem bil tam so imeli 0 znanja in neka navodila katerih so se sveto drzali.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
UganiKdo ::
Razlika je v toliko, da moraš FURS obvestit o prihodkih iz tujine in ti potem na podlagi tega izračunavajo akontacijo. Pri plača v RS je ta del avtomatičen.
Druga razlika je da ti bo FURS pri informativnem izračunu usekal dohodnino na celotno bruto plačo (minu akontacija) potem pa moraš v ugovoru uveljavlajt olajšave (že plačan davek in prispevki v tujini, malica, morebitni potni stroški)
Obdavčitev je ca 40%. Točno moraš preverit z delodajalcem, je pa odvisno tudi od tvojega zaslužka.
veda me tudi zanima kako je nato z pridobivanjem kredita za naprimer hišo. Bodo banke pisano gledale če bi tja prišel po kredit in prinesel tuje plačilne liste in pogodbo o zaposlitvi kjer bi bilo podjetje na Nizozemskem?
Če boš prihodke dobival na slovenski račun, potem nekih bistvenih razlik ne bo. Je pa seveeda odvisno tudi od politike banke in možno da bi kje komplicirali.
Potem pa imas se zdravstvene zadeve. Za dnevne migrante v Avstrijo je nek obrazec, da je potem v Sloveniji vse isto kot za ostale. Ce je enako za Nizozemsko se bos moral pozanimati. Ce je, potem doplacas dodatno, dobis Slovensko kartico ZZZS itn.Zadeva je urejena na nivoju EU. Gre za t.i. S1 obrazec. Ta obrazec izda tvoja zavarovalnica na nizozemskem kjer plačuješ zavarovanje in ga potem predložil ZZZS in koristiš zavarovanje v sloveniji, kot če bi bil zaposlen tukaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: UganiKdo ()
DePalmo ::
Hvala vama za odziv, sedaj mi je malo bolj jasno kako to poteka. Torej je par trikov ki jih rabiš vedet.
SmeskoSnezak ::
So kaksne statistike, koliko nasih dela za tujino, od doma/iz Slo?
Kaksni so kaj trendi po drugih drzavah?
Obstaja kaksna eu analiza mogoce?
LP, SMESKA
Kaksni so kaj trendi po drugih drzavah?
Obstaja kaksna eu analiza mogoce?
LP, SMESKA
@ Pusti soncu v srce... @
Invictus ::
O.K., nekaj točk, kako to poteka...
- Delaj preko normiranega s.p., največji izplen. Redna zaposlitev je precej dražja. Ko bodo pa pucali, boš pa letel med prvimi. Ker si tujec in remote. Videno po Nemčiji... Nizozemci so tudi težki nacionalisti.
Če gremo do redne zaposliteve, pa tole. Kar zaenkrat vem iz svoje situacije...
- Nizozemska ima najbrž podpisan sporazum s Sloveniji o izogibu dvojnega obdavčevanja. Doma boš pač doplačal davek glede na tisto kar si plačal na Nizozemskem. Davek vedno plačaš v državi zaposlitve.
- Zavarovanja...
+ Lahko postaneš nizozemski davčni rezident in koristiš vse socialne ugodnosti, ampak se moraš potem preseliti gor. Vsaj fiktivno. Načeloma to ni panike, ampak vse davčne zdaj gledajo kje si prijavljen, celo to kje se tvoj telefon prijavlja v omrežje. Bo težka...
+ Nizozemski delodajalec te lahko prijavi v slovensko zavarovalniško shemo. Pač izpolni obrazec M1 in to je to. Vprašanje je, ali se mu to da delat in če sploh zna. Večina tujih računovodij o tem nima pojma, in se tudi nočejo naučiti. Boli jih džoka.
Zato, še 1x, delaj preko normiranca, remote...
- Delaj preko normiranega s.p., največji izplen. Redna zaposlitev je precej dražja. Ko bodo pa pucali, boš pa letel med prvimi. Ker si tujec in remote. Videno po Nemčiji... Nizozemci so tudi težki nacionalisti.
Če gremo do redne zaposliteve, pa tole. Kar zaenkrat vem iz svoje situacije...
- Nizozemska ima najbrž podpisan sporazum s Sloveniji o izogibu dvojnega obdavčevanja. Doma boš pač doplačal davek glede na tisto kar si plačal na Nizozemskem. Davek vedno plačaš v državi zaposlitve.
- Zavarovanja...
+ Lahko postaneš nizozemski davčni rezident in koristiš vse socialne ugodnosti, ampak se moraš potem preseliti gor. Vsaj fiktivno. Načeloma to ni panike, ampak vse davčne zdaj gledajo kje si prijavljen, celo to kje se tvoj telefon prijavlja v omrežje. Bo težka...
+ Nizozemski delodajalec te lahko prijavi v slovensko zavarovalniško shemo. Pač izpolni obrazec M1 in to je to. Vprašanje je, ali se mu to da delat in če sploh zna. Večina tujih računovodij o tem nima pojma, in se tudi nočejo naučiti. Boli jih džoka.
Zato, še 1x, delaj preko normiranca, remote...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Invictus ::
Pa še tole...
Evropski računovodje so dostikrat debili prve klase in ne znajo nakazat na SEPA račun, ki jim ga daš. Sploh če delaš z Angleži.
Preprosto mislijo, da živimo v slamnatih kočah in jim ne potegne, da je podatek o računu, ki si jim mi dal, navaden SEPA račun. Ki vsebuje vse potrebno.
Evropski računovodje so dostikrat debili prve klase in ne znajo nakazat na SEPA račun, ki jim ga daš. Sploh če delaš z Angleži.
Preprosto mislijo, da živimo v slamnatih kočah in jim ne potegne, da je podatek o računu, ki si jim mi dal, navaden SEPA račun. Ki vsebuje vse potrebno.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Delo na daljavo za tujega delodajalca - socialno zavarovanjeOddelek: Loža | 1634 (1082) | Pat_MaGroin |
» | Delo od doma za tuje podjetjeOddelek: Loža | 3557 (2788) | baro2000 |
» | Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33787 (18423) | SmeskoSnezak |
» | Selitev v ŠvicoOddelek: Loža | 10535 (7292) | joze67 |
» | Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 52020 (22156) | DOOM_er |