» »

Naključne težave s PC-jem

Naključne težave s PC-jem

Ma3rdZo ::

Zdravo,
Pred približno 2 leti in pol sem se po dolgem času odločil kupit novo kišto in že odkar jo imam, mi občasno požre živce in sem se odločil da tukaj malo povprašam za kakšen namig, kje bi lahko bila težava preden menjam nekaj kar ni treba.
Specifikacije:
OS: Dualboot Windows 10/Linux Ubuntu
CPU: Ryzen 5 1600
GPU: Msi Gaming X RX480 4Gb
Matična: Msi B350 PC Mate
RAM: DDR4 8GB PC 2400 CL15 G.Skill KIT (2x4GB) Value 4 F4-2400C15D-8GNT
PSU: CoolerMaster G550M
Najprej naj povem da nisem ničesar nikoli navijal, edino afterburner sem uporabil da sem si fan krivuljo za grafično nastavil po svoje. Težave, ki se mi pojavljajo so vsaj zame dokaj naključne, vendar imam občutek da bi lahko bila težava v določeni komponenti. Najprej je bila največja težava, da mi je takoj po bootu v Win vse zmrznilo in po celem zaslonu se je pojavila šahovnica random pikslov, občasno je celo prišlo do blue-screena, kjer je pa bil naveden vzrok za napako skoraj nikoli isti (je pa namigoval na video gonilnik). Mi je bilo nekako logično, da je težava v Radeon gonilnikih vednar se ni rešila tudi po posodobitvah. Prej se je to zgodilo skoraj ob vsakem zagonu in je bilo vredu šele po resetu, zdaj sem brez te težave že nekaj mesecev (predvidevam da je ena od posodobitev končno to rešila).
Druga stvar je, da sem sčasoma naključno opazil, da je od nameščenega 8gb rama, uporabnega samo 4 (na začetku ni bilo tako in nisem tako zahteven uporabnik, da bi takoj opazil). Preverim na matični, obe plošči v pozicijah 2 in 4, kot naj bi bilo. Zamenjam slota, ni razlike. V BIOSu zazna oba, vendar tudi piše da je uporabnega samo pol. Pustim noter vsakega posebej, deluje. Dam za test v slota 1 in 3, deluje normalno (8gb uporabno) vendar me BIOS stalno opozarja, da to ni optimalno ampak si rečem vredu. Čez čas imam dovolj in poizkusim dat nazaj kot je bilo...začuda, dela brez problema.
Čez poletje sem se odločil da poskrbim za malo dodatnega hlajenja in dodam še par ventilatorjev preko splitter kabla na en priključek. Izklopim iz napajanja, vgradim, priklopim in...se ne zažene. Na matični mi gorita lučki za CPU in DRAM. Ne post-a. Tudi ta težava mi ni bila tuja, saj se je to dogajalo tudi že ko sem kadarkoli izklopil kišto iz napajanja in reševal omenjene težave. Po običanjem poizkušanju, prestavljanju itd. bootam v Win, ampak mi po par minutah zadeva samo zmrzne in prižgejo se lučke na matični za CPUI in DRAM. Torej, spet nekaj novega.
No sedaj pa kaj imam na sumu in kaj sem poizkušal rešit: Kar se software tiče, sem naredil čistko in na novo nalagal windows, gonlinike, vsako zadevo posebej in preizkušal. Težave še vedno iste. Po iskanju rešitev za posamične težave sem večkrat preverjal če je ram do konca v slotu, če so na procesorju morda kakšni pini zviti, da se ni lepo ''usedel'' proc, da ni preveč zategnjen hladilnik in vse ostalo kar sem prebral po forumih.

Torej, to se dogaja dovolj pogosto in posledično bi rad to rešil se mi zdi da zadeva nima repa ali glave. Glede na moje laično poznavanje, imam na sumu matično ploščo, razmišljam pa da bi za vsak slučaj menjal še napajalnik. Slab RAM naj bi delal podobne naključne težave, vendar se mi zdi da je vredu (naredil tudi memtest86 itd.).
Bi prosil, da če je komu kaj več jasno, je imel podobne težave oz. ima kakšno dodatno metodo kako troubleshoot-at zadevo, mi pomaga to razjasnit oz. mi mogoče potrdi moje zaključke.
Hvala in lp
  • spremenil: Ma3rdZo ()

Riff ::

clear bios si najbrž že naredil ?? , kaj pa če spet ram premakneš v druge neoptimalne slote ? če imaš možnost naprej probaj z drugim napajalnikom če si lahko sposodiš ?

Ma3rdZo ::

Zdravo,
sem pozabil omenit. Tudi to sem že poizkušal (CMOS baterijo ven in nazaj). Tudi flash BIOSa na različne verzije. Pa tudi v Win sem nastavljal glede pomnilnika, ki je na voljo itd.
Napajalnika žal nimam drugega za probat. Sem upal da bi se dalo ugotovit preden kupujem.
Medtem ko pišem je načeloma vse vredu in rama sta v optimalnih slotih. Če bi ponovno šel menjavat, bi najbrž spet imel težave in rabil čas da se zadeva končno "spomne delat". Bi se pa rad ravno temu izognil

Taip4n ::

Vprašanje kaj je. V končni fazi je lahko tudi CPU. Na šithu so se stalno pojavljali bluescreen-i. Pravi serviser... ja, ponavadi je CPU zadnji, ki crkne. Zamenjal je plato in rame pa ni bilo nič boljše. Nakoncu je bil CPU. Šanse ni, da bi ugotovil.
Jaz bi rekel plata ali CPU. Kaj pa če pokličeš na Funtech servis, Mlacom itd. in vprašaš ali imajo kakšno plato/CPU za posodit? Mogoče bi se dalo kaj zmenit.

TOP ::

Si posodobu bios.

filip007 ::

Prva generacija zmrzuje Linux, se da delno rešiti, tukaj gre za nekaj drugega.
Trevor Philips Industries

Ma3rdZo ::

Taip4n je izjavil:

Vprašanje kaj je. V končni fazi je lahko tudi CPU. Na šithu so se stalno pojavljali bluescreen-i. Pravi serviser... ja, ponavadi je CPU zadnji, ki crkne. Zamenjal je plato in rame pa ni bilo nič boljše. Nakoncu je bil CPU. Šanse ni, da bi ugotovil.
Jaz bi rekel plata ali CPU. Kaj pa če pokličeš na Funtech servis, Mlacom itd. in vprašaš ali imajo kakšno plato/CPU za posodit? Mogoče bi se dalo kaj zmenit.

Hvala, bom probal :)

Ma3rdZo ::

TOP je izjavil:

Si posodobu bios.

Ja, večkrat

Ma3rdZo ::

filip007 je izjavil:

Prva generacija zmrzuje Linux, se da delno rešiti, tukaj gre za nekaj drugega.

Tudi sam sem pomislil da je najbrž kaksen bug prve generacije oz. AM4 platforme. Sem tudi gledal če je morda težava ker ta ram ni naveden kot podprt na strani od proizvajalca matične, ampak po nekaj branja se mi je zdelo da to nebi smel bit problem...ali pač?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ma3rdZo ()

Spajky ::

Ma3rdZo je izjavil:

... če je morda težava ker ta ram ni naveden kot podprt na strani od proizvajalca matične... nebi smel bit problem...ali pač?
Lahko je tudi to ali pa kak drug kos hardwera. Zamenjuj komponente (si sposodiš začasno od kolega npr.) na tej matični ... nekoč imel pred leti podoben problem - matična in grafa se nista marali ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Dr_M ::

Lahko tudi probas dvignit napetost na ramih.
Recimo meni z 3700x sploh ne posta na 1.35V, tudi na privzetih nastavitvah ne. Ce dvignem na 1.38V dela bp, tudi precej naviti delajo bp.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadgradnja CPU (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
515018 (3779) AapocalypseE
»

Sestavil nov PC, gori rdeca lučka! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
506648 (5525) konspirator
»

Navijanje AMD Phenom II X6 1055T (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Navijanje
23521289 (18347) gddr85
»

Težave z računalnikom

Oddelek: Pomoč in nasveti
161870 (1698) hojnikb
»

E8600+ Gigabyte X48 DS4

Oddelek: Navijanje
383282 (2941) IvoJan

Več podobnih tem