» »

Nakup MTB, Kolesa

Nakup MTB, Kolesa

AnWar ::

Pozdravljeni!

Zanimam se za nakup MTB kolesa. Firma trenutno mi najbolj ugaja ( Norco, Giant ), lahko tudi priporočate.
Pogoje bi imel : Sprednje vilice FOX vsaj 160mm, ter kolesa 27,5. Sprašujem razliko tudi med XC trail, All Mountian, Enduro, ter DoWnHill.
Mislim da za moje pogoje bi bilo najboljše Endura. Ker "gonil" bi v hrib. DW verjetno nima za zaklep armotizerje? Ter Endura ima večjo zadnjo kaseto od DW?

No popravite me če se motim. Vesel bom bil vsako mnenje ter pomoč.

LP David
[Asus ROG Strix SCAR III]

bluefish ::

Glede na to, da si skupaj zmetal trail, AM, enduro in DH, bi bilo morda najbolje, da daš en primer ture, ki jih delaš.

bluefish je izjavil:

Glede na to, da si skupaj zmetal trail, AM, enduro in DH, bi bilo morda najbolje, da daš en primer ture, ki jih delaš.

Flat OUT...recimo. Vecionma po progah. Gozd,,.. vlake..spusti,skale

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AnWar ()

JGandolfini ::

Ker si omenil, da bi rad gonil v hrib, je verjetno najboljša izbira enduro. Povej še budget.

JGandolfini je izjavil:

Ker si omenil, da bi rad gonil v hrib, je verjetno najboljša izbira enduro. Povej še budget.

Max 4000€. A mi lahko razložiš razlike XC trail, Endura itd.. ali je res ta DH ima manjšo kaseto ter ni za v hrib?

PacificBlue ::

Odvisno je od geometrije ovkirja. Če boš vozil uphill si kupi raje XC, je tudi tako geometrija narejena.Enduro kolesa so težja, saj gonit se da v hrib, samo ne s tako hitrostjo. Če bi raje se vozil navzdol in izvajal skoke, si kupi raje downhill kolo. Nekaj vmes se po moje ne splača, ker ali boš trpel pri voznji v hrib ali pa ne bo kvalitetn kolo za spuste.
I’m out.
:3

PacificBlue je izjavil:

Odvisno je od geometrije ovkirja. Če boš vozil uphill si kupi raje XC, je tudi tako geometrija narejena.Enduro kolesa so težja, saj gonit se da v hrib, samo ne s tako hitrostjo. Če bi raje se vozil navzdol in izvajal skoke, si kupi raje downhill kolo. Nekaj vmes se po moje ne splača, ker ali boš trpel pri voznji v hrib ali pa ne bo kvalitetn kolo za spuste.

Mislim gonit gor v hrib, (počasi , se ne mudi ) ter tudi vozil bi "normalno" ter tudi po trailih, po vlakah, gozdu,itd...tudi shuttle bi uporabljal. Nisem pa 100% ali DH ali je za v hribe da bi "gonil" namreč nima zaklepa amortizerja ( mogoče se motim ), ter tudi zadnjo kaseto ( menjalnik, zobnike ) nima da lažje poganjaš v hrib. Ali pač?

Zgodovina sprememb…

Dh ni primeren za kolesarjenje v hrib, ker je geometrija drugačna, imaš nižje sedišče, kolo je težje, večji amortizerji. Seveda ima tudi zadnjo kaseto,
Na tvojem mestu bi si pol naraje izbral AM oz trail kolo, ima nižji razpon amortizerjev, do 140-150mm, pa lažje goniš z njim v hrib.

Kaj takega, primer:
https://www.bike-discount.de/en/buy/cub...
I’m out.

DH odmisli, ker je geometrija + teža muka za gonjenje v hrib, morebiten zaklep gor ali dol.
Glede na opisano bo enduro/AM verjetno kar OK. Če si pripravljen na učenje tehnike, so pa trail kolesa super.

Odlično hvala za odgovore. AM pomen?

Zgodovina sprememb…

All Mountain. Pač marketing.

Na hitro lahko glede na vzmetenje razvrstiš kategorije po vrsti: XC > Trail > Enduro > AM > DH.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

bluefish je izjavil:

All Mountain. Pač marketing.

Na hitro lahko glede na vzmetenje razvrstiš kategorije po vrsti: XC > Trail > Enduro > AM > DH.

Ok vidim da je AM ter Enduro isto ? Sam de je marketing?

Ni enako, AM imajo krajša vzmetenja, Enduro ima nad 160mm hoda. Zato so enduro kolesa bolj primerna za spuste, kot pa vzpone.
I’m out.

gddr85 ::

včasih je bil kak giant faith kr dober all-rounder, stvar je nekak spadala pod FR robo, torej velik hoda + lahko si tud gonil v hrib, če si imel seveda kondicijo..
je pa tko, da če ne veš kako oz. začenjaš s tem in boš vzel nek killer downhill bike se boš slej ko prej razbil navzdol, tko da imho bolje kakšna enduro/AM roba

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gddr85 ()

PacificBlue je izjavil:

Ni enako, AM imajo krajša vzmetenja, Enduro ima nad 160mm hoda. Zato so enduro kolesa bolj primerna za spuste, kot pa vzpone.

Ok bom drugače vprašal, bom opazil razliko med AM ter Enduro, ko bom kolesaril v hrib.?

S53SG ::

Se opazi razlika, omeniti je še to, da večina modelov ima opcijo "flip-coina", s katerim lahko malce preklopiš geometrijo.
V osnovi pa kupiš enduro, če imaš res solidne spuste v planu, drugače raje AM/Trail kolo.
Jaz imam na seznamu tole;
- Giant Trance X 29, 2021 model cca 2300€, prodaja se v Slo.
- Commencal Meta AM 29, 2021 model od 2200€+, odvisno od opreme, prodaja direct only.

keba ::

za tak denar dobiuš že dober E-MTB, ki ti bo zelo olajšalo turo v hrib in lahko boš šel daljše ture in več spustov

S53SG je izjavil:

Se opazi razlika, omeniti je še to, da večina modelov ima opcijo "flip-coina", s katerim lahko malce preklopiš geometrijo.
V osnovi pa kupiš enduro, če imaš res solidne spuste v planu, drugače raje AM/Trail kolo.
Jaz imam na seznamu tole;
- Giant Trance X 29, 2021 model cca 2300EUR, prodaja se v Slo.
- Commencal Meta AM 29, 2021 model od 2200EUR+, odvisno od opreme, prodaja direct only.

Zanimivo, jah bodo kr solodni spusti..;)) nic sparanja ;) samo cudi me AM da je boljše od Enduro...ce endura ima bolše hode...vilice itd...Prosim te za LINK kje lahko kupim ta kolesa?

keba je izjavil:

za tak denar dobiuš že dober E-MTB, ki ti bo zelo olajšalo turo v hrib in lahko boš šel daljše ture in več spustov

Sem probal E-bike in mi ni vsec. Za v hrib recem zelo dobr! Ampak spust pa žal ni to. Težak, tudi za skok ni. Imam rajši na "žgance" kondicija ;) dokler lahko. Ko pa ne bom mogel več pa na E-Bike ;)

S53SG :

Kaj niso 27.5" kolesa boljša kot 29" ?

Zgodovina sprememb…

cerni ::

OK, tukaj se moram oglasiti.
Pozabi na XC in DH. Oboje je prehuda specifika. Mogoče kak downcountry, ki sedaj prihajajo na trg.
Če kupuješ large velikost, potem 29er, brez pomislekov. Pri mediumu mogoooče lahko še kaj razmišljaš o 650b, ampak ni kakega hudega smisla.
Glede samih bajkov je pa tako, da je ful odvisno kaj iščeš. Ampak v splošnem opažam da folk hoče večje hode, in bolj v spust usmerjen bajk, kot pa ga potrebujejo. In tako kolo (preveč spustaško) je tudi bolj zaspano na trailu. Bolje se obnaša na res razsutem terenu, ko pa je treba npr odrivati čez ovire, hitro menjati smer in v splošnem delati na spustu (da nisi samo potnik) pa ta zaspanost pride do izraza.

Glede izbire bajka naj gre pa prioriteta v tem zaporedju: okvir (geo), vzmetenje, zavore, feltne, drivetrain; saj je bedno imeti bajk s fancy opremo, ki se slabo pelje, oziroma ti ne leži.

Glede na to, da je to kar investicija si sposodi kako kolo pri frendu, v shopu itd. in kar malo zapiši občutke. Tako da boš vedel kaj sploh iščeš.

Če bi rad bolj usmerjeno debato je na FBju nekaj skupin, namenjenih temu (MTB Enduro slovenija, slo. bikerji & ljubitelji mtb ter bmx)

lp

ncerni

cerni je izjavil:

OK, tukaj se moram oglasiti.
Pozabi na XC in DH. Oboje je prehuda specifika. Mogoče kak downcountry, ki sedaj prihajajo na trg.
Če kupuješ large velikost, potem 29er, brez pomislekov. Pri mediumu mogoooče lahko še kaj razmišljaš o 650b, ampak ni kakega hudega smisla.
Glede samih bajkov je pa tako, da je ful odvisno kaj iščeš. Ampak v splošnem opažam da folk hoče večje hode, in bolj v spust usmerjen bajk, kot pa ga potrebujejo. In tako kolo (preveč spustaško) je tudi bolj zaspano na trailu. Bolje se obnaša na res razsutem terenu, ko pa je treba npr odrivati čez ovire, hitro menjati smer in v splošnem delati na spustu (da nisi samo potnik) pa ta zaspanost pride do izraza.

Glede izbire bajka naj gre pa prioriteta v tem zaporedju: okvir (geo), vzmetenje, zavore, feltne, drivetrain; saj je bedno imeti bajk s fancy opremo, ki se slabo pelje, oziroma ti ne leži.

Glede na to, da je to kar investicija si sposodi kako kolo pri frendu, v shopu itd. in kar malo zapiši občutke. Tako da boš vedel kaj sploh iščeš.

Če bi rad bolj usmerjeno debato je na FBju nekaj skupin, namenjenih temu (MTB Enduro slovenija, slo. bikerji & ljubitelji mtb ter bmx)

lp

ncerni

Hvala za odgovor.

Sem na meji Glih med M ter L. Sem imel na preizkušnji okvir M..e-bike 29" in mi ni bilo ok. Predvidevam glede ne moje potrebe Enduro okvir L ter gume 27.5" ker opažam da je bolj fleksibilen bolj vodljiv kolo...ali pač? Visok sem 179cm

cerni ::

Nisi na meji. Si kar lepo na L. Jaz sem 180cm in furam large https://www.bird.bike/wp-content/upload... in to je bajk, ki je večji kot večina XL bajkov. Tole si še mogoče poglej: https://www.mbr.co.uk/news/size-matters...

S53SG ::

Tako, kot je @cerni omenil, preveč spustaško bo zaspano, sploh pri začetniku. Mogoče bi še tale bil zanimiv;
- YT Izzo, 2020 model 3000€+ptt, direct sale iz DE.

Vanquish ::

AnWar je izjavil:

Hvala za odgovor.

Sem na meji Glih med M ter L. Sem imel na preizkušnji okvir M..e-bike 29" in mi ni bilo ok. Predvidevam glede ne moje potrebe Enduro okvir L ter gume 27.5" ker opažam da je bolj fleksibilen bolj vodljiv kolo...ali pač? Visok sem 179cm

pa glede na znesek, ki ga mislis investirat si rezerviraj se kakih 150€ za profesionalno nastavitev kolesa - telo ti bo zelo hvalezno.

dolenc ::

Bolj kot je spustaško kolo, bolj ga boš tud mogu žgat, da bodo njegove prednosti prišle do izraza. Če ga ne žgeš, se slabše pelje kot kako "lažje" kolo, bol leno je vse skupaj, pa še penal za gor imaš.

Zdej pa bod realen, kolk si navožen :D

Sicer ne vem kje se pelješ, ampak sodeč po pisanju, bi na tvojem mestu gledal nekaj v trail kategoriji tam 140-150mm hoda. To bo beciku ki te ne bo kaj dosti omejeval, lahko greš tud v bikepark z njim, še zmeraj bo pa lepo odziven in se lepo gor peljal, da ne prideš do spusta že vs zmatran.

Čez čas boš pa tko vedel kaj rabiš, pa takrat zamenjaš, če nisi zadel.

Žgat! To je to!?Hvala za odgovore.

Zgodovina sprememb…

Likalnik ::

da obudim temo...tudi sam gledam kolo nekje do max 3000EUR raje 2500EUR...sem bolj priložnostni kolesar....z njim bi šel v hribe...nič parkov ali kaj podobnega...bolj gozd in v hrib (recimo Valvasor in podobno)
Gledal sem Enduro in po prebranih postih malo višje sem se bolj videl v AM verziji.
velik sem 190cm in 90kg...gledal sem XL varianto in 29 inch velika kolesa....je to prevelik zame?

kupil bi ga sedaj v kratkem (pred kolesarsko sezono) zato, da dobim še kakšen popust za letnik 2022 vse kar je novejše je že višja cena

gledal sem tega

https://www.grasca.si/gorsko-kolo-scott...

piše da je: Scott Genius je verjetno najbolj vsestransko All-mountain / enduro kolo, (enduro in AM)

oziroma to https://www.gonishop.si/izdelek/commenc...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Blinder ::

Ni več dobrih MTB koles za npr 500-700 €?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

ne vem...upam, da so...pomagaj mi z linki in da se lažje odločim...še raje bi dal 100EUR, če dobim kaj dobrega za ta denar.

drugače pa folk ima denar....če dajejo za 50kvadratno stanovanje 280kEUR (gotovina) potem ne bo problem 2kEUR za bike

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Likalnik je izjavil:

da obudim temo...tudi sam gledam kolo nekje do max 3000EUR raje 2500EUR...sem bolj priložnostni kolesar....z njim bi šel v hribe...nič parkov ali kaj podobnega...bolj gozd in v hrib (recimo Valvasor in podobno)
Gledal sem Enduro in po prebranih postih malo višje sem se bolj videl v AM verziji.
velik sem 190cm in 90kg...gledal sem XL varianto in 29 inch velika kolesa....je to prevelik zame?

kupil bi ga sedaj v kratkem (pred kolesarsko sezono) zato, da dobim še kakšen popust za letnik 2022 vse kar je novejše je že višja cena

gledal sem tega

https://www.grasca.si/gorsko-kolo-scott...

piše da je: Scott Genius je verjetno najbolj vsestransko All-mountain / enduro kolo, (enduro in AM)

oziroma to https://www.gonishop.si/izdelek/commenc...

Teza tega kolesa v tvojem linku je 14kg(polnovzmeteno).

Tale Scott ima cca 4kg manj. Hardtail.

https://www.bikeek.si/gorsko-kolo-scott...
I’m out.

hvala za predlog...je to vseeno, če nima vzmetenja zadej?

axi145 ::

Mogoce kaj takega, verjetno najvec za ta denar. Pa kot vidim imajo XL velikost. Za manj kot 2500 eur pa dobro trail kolo ze tezko dobis...

https://www.sportr.si/product-page/occa...

Vzmetenje samo spredaj ali pa polno vzmeteno je precejsnja razlika. Sam sem ravno tako par let nazaj poslusal taksne nasvete za hardtail in mi je bilo kmalu zal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axi145 ()

kaj predlagate hardtail ali full suspension...malo gledam primerjave med eno in drugo in bi hardtail bil zame res čisto dovolj...oziroma moram še pregledati/probati zadeve...drugače pa hvala za linke in predloge

DamijanD ::

Likalnik - vprašaj se kaj ti največ pomeni, da si hiter v klanec ali vožnja po brezpotjih navzdol? Ta genius ima tudi precej debele plašče (2,6 če se ne motim). Lahko pogledaš tudi XC fullyje (recimo spark od scotta), kjer imaš malo manj hoda spredaj/zadaj.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Multitool za popravilo kolesa na poti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1009214 (6021) jotunn2
»

Starost gorskega kolesa (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
507017 (4705) sgdjkdlsugi4
»

Nakup kolesa (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
5512536 (8178) Twixz
»

MTB