» »

V Sloveniji dobili omrežje 5G

1
2
»

blackbfm ::

A ni za padec hitrosti kriv preozek bandwidth? Torej ni krivec LTE, ampak linija ki je za LTE oddajnikom?


Ne, ker se vidi da kvaliteta signala pada (npr na večjih prireditvah).. Več kot imaš aktivnih brezžičnih prenosov, več šuma nastaja za ostale uporabnike.. Dokler ne prideš do točke ko enostavno odleti signal... Zato se potrebuje še večje hitrosti in boljšo učinkovitost kot jo nudi LTE, da se spekter čim hitreje sprosti

starfotr ::

Še vedno je mogoče starokopitno in nazadnjaško razmišljanje (edino zanesljivo in pravo v tem primeru), vendar mobilno se uporablja na terenu, v nujnih primerih. Za vse ostalo je tu fiksna mreža z optiko ali pa namensko usmerjeno omrežje med dvemi točkami.

Za vse primere (tudi internet), ne samo mobilno telefonijo.

Do veliko baznih postaj je napeljana optika. Tudi mikrovalne zveze so potem naprej. Tako, da problem ni v tem, da bi povezava do bazne bila prešibka. Problem je preobremenjenost na celico.

Lonsarg ::

LTE pomeni "long term evolution", gre za standard ki so ga definirali tako široko da je endlesly upgradable in backwards compatible (ok nič ni neskončno je pa predvidoma zadeva mišljena za desetletja). Skratka za laike: 1G, 2G, 3G, 4G(tisti pravi, torej LTE) so zahtevali novo VZPOREDNO infrastrukturo, torej dejanske ločene oddajnike je bilo treba vsakič postavljati. Pri 5G je drugače ker je to zgolj upgrade 4G infrastrukture in imaš eno postajo ki govori vse revizije LTE hkrati, tako čisto prvo 4G verzijo kot zadnjo ki so jo marketinško poimenovali 5G (vmes je bilo še več revizij ki niso dobile kakih marketinških imen ki bi se prijela).

Nove revizije LTE sicer v teoriji zahtevajo nove čipe, je pa res da če je čip "programable" se to da nadgraditi softwersko in očitno Nokia Infrastruktura je taka. No v mobitelih ni programable čipov (so energijsko bolj potratni) ampak so hardkodirani modemi torej softwerska nadgradnja odpade.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Zimonem ::

starfotr je izjavil:

Še vedno je mogoče starokopitno in nazadnjaško razmišljanje (edino zanesljivo in pravo v tem primeru), vendar mobilno se uporablja na terenu, v nujnih primerih. Za vse ostalo je tu fiksna mreža z optiko ali pa namensko usmerjeno omrežje med dvemi točkami.

Za vse primere (tudi internet), ne samo mobilno telefonijo.

Do veliko baznih postaj je napeljana optika. Tudi mikrovalne zveze so potem naprej. Tako, da problem ni v tem, da bi povezava do bazne bila prešibka. Problem je preobremenjenost na celico.

Nekaj miljard prodanih brezžičnih naprav torej deluje bolj po čudežu kot zaradi tehnologije?

Letno mi je strela pojedla po dva modema menjavali so jih pa po kak teden. Danes pa brezžično povsem v miru lahko gledam makar 4k stream na telefonu.

Machete ::

Slab operater + neobstoječ strelovod. Meni vedno prinesejo moden že naslednji dan od prijave.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zimonem ::

Machete je izjavil:

Slab operater + neobstoječ strelovod. Meni vedno prinesejo moden že naslednji dan od prijave.

Ne vem kaj pomaga strelovod če skuri pol vasi. Včasih pa samo 10 hiš. Operaterji pa vsi glih. Kličeš potem pa čakaš pol ure , mogoče še kdo oglasi, mogoče tudi ne. Od kar je optika je sicer mir. Ampak povdarjanje starega fotra da je edino kabel zveličaven je že malo senilno.

PARTyZAN ::

Ne dejansko ni. Kabel (pa naj bo bakren ali optičen) bo vedno superioren, ker je dedicated medij samo za tvojo uporabo.

Brezžične tehnologije imajo svoje mesto, ampak če imaš na izbiro med kablom ali wireless in ne rabiš mobilnosti nimaš prav dosti za razmišljat.

Zimonem ::

Kabel (pa naj bo bakren ali optičen) bo vedno superioren, ker je dedicated medij samo za tvojo uporabo.
vidimo predvsem pri novejših prenosnikih , štrom ,Ethernet in še kak namenski procesor vse po istem kablu.

digitalcek ::

Machete je izjavil:

Kako ste nazadnjaški. Jaz, tudi, če trenutno ne rabim, sem vzhičen, da gre tech naprej.


Kako ste napredni. Jaz, star 7o+ let, recimo NITI SLUČAJNO ne bom NIKOLI kupil kolo na baterije. No, lahko da bom kupil invalidski voziček na baterije...

Ker? Ker mi je enourno gonjenje pedal bicikla dnevno in nekajkrat dnevno hoja v 3. nadstropje (hiša na srečo nima dvigala!) EDINA rekreacija, pa tudi zelo smiselna investicija v moje zdravje.

Dnevno jemljem namreč le polovičko tablete proti visokemu pritisku, ki mi ga dvigajo bedaki, ki bi imeli-kupili celo hitrost prenosa 24 G in gledali vsebine na (najmanj) 10K monitorju in snemali video z 14K kamero.
Snemali pa seveda sosedovega kužka. In nato to v pretresljivi (seveda le tehnični) kvaliteti uploadali na splet. Ker, mimogrede, komaj čakamo na taka remek dela...

Nek se nađe... Ker če se že snema, naj se posname kvalitetno, ane? Za vsak slučaj.

Kajti razvoj MORA ITI naprej. Ne glede na to, da je človeška neumnost (in patološka obremenjenost nekaterih z megapixli na fotoaparatih in kamerah, ter takimi in drugačnimi "hitrostmi", žal čedalje večja.

Kar predlagajte za izbris, cinizem seveda boli... Resnica pa še bolj.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: zee ()

mahoni ::

@digitalcek
Ne bi ti dal 70 let.

Zoromer ::

gruntfürmich je izjavil:

kaj zdaj smo nadzorovani ali ne, ko je frekvenca enaka kot pri 4G?


Celotna stvar je narejena in marketirana tako da je maximalna zmešnjava nalašč in da je prehod iz 4G na 5G zelo razpotegnjen in razčlenjen preko več funkcij(features) in zamegljen tako da se celotna slika (sposobnosti, slabosti za ljudi) kaj sploh 5G je in kaj ni, zakrije in tako tudi med prehodom omogoči ponudnikom in zagovornikom lažje delo pri argumentiranju in zagovarjanju proti nasprotnikom 5G, tako so že govorili na medijih kako 5G "ne gre za spremembe frekvenc in tako pomeni da ne bo vplival na zdravje" ja pa to je samo sedaj za nekaj časa, ampak ta taktika deluje za večino ostarele populacije.

Nasprotniki 5G imajo dokaj bolj oteženo delo najprej raziskovanju 5G in razliko med 5G in 4G da najprej sami razumejo zakaj se gre, potem pa kako to kompleksnost razložit zelo tehnično nepismeni in neposlušni publiki.

Sposobnosti 5G-ja so bile v bazno infrastrukturo še pred začetkom javnega 5G prehoda vnaprej inštalirane brez vednosti publike, je to sploh legalno oz fer?. To je podobno kot da bi ti v avto naskrivaj vgradili nuklearni pogon preden bi o tem sploh politika odločila in napisala zakon, ti v ozadju so očitno zelo prepričani da bo vsa njihova tehnologija tudi potem odobrena in kar skačejo naprej. Ta medijska obsedenost z 5G je res neprimerjliva ničemu od prej.

Več kot polovico pri 5G gre se za programje in protokole, middleware in firmware ki so se med tem razvijali in standardizirali in potem naložili v te 4G/5G hibridne sisteme, realnost pa deluje tako da je veliko-krat dvojno-rezilni meč, nekaj kaj pomaga eni stvari lahko pomaga še več drugim, oni seveda to prodajajo kot boljša hitrost in vse to kaj navadni uporabnik pričakuje itd, kar je res ampak te enake funkcije omogočijo tudi boljše sposobnosti sledenja in ostalih ne-komunikacijskih sposobnosti. Sledijo te lahko tako z GSMom ali pa navadnim radijskim signalom, gre se da je vsako generacijo boljše in bolj natančno, hitreje, in bolj zanesljivo pri vseh teh funkcijah, ne samo sledenja. Lokacijo telefonskega signala lahko vsak hobi elektrotehnik izsledi če postavi okoli tebe vsaj 3 senzorje in z matematično funkcijo trilateracije ali triangulacije izračuna vašo lokacijo glede na moč signala ki so ga ti 3-je senzorji zaznali. Naprednosti v čem, v sledenju lokacije ko se tarča premika hitro in je med ovirami, ovire povzročijo velike napake pri izmeritvi lokacije ker je pri tem velika sprememba ocenjene razdalje, druge naprednosti pa so da lahko že ocenijo približno lokacijo z mnogo načini, in ti načini se tudi potem z programsko opremo prepletajo iz katere se izkalkulira večja slika, ena od takih je da na stolpih bazne postaje z uporabo več anten ki sproščajo in sprejemajo signale v 30-stopinjkem kotu ali manj in iz tega vejo katera antena v krogu okoli je tista katera zazna najvišjo raven signala vašega telefona, torej je tarča najverjetneje nekje v severo-zahodni strani če ne gre za odboj signala, zato se uporabijo informacije iz več baznih postaj da ki pomagajo locirati. Seveda z vsemi temi sistemi je že sam telefon digitalen in sporoča bazni postaji v kateri celici je, celica je specifičen del ozemlja v državi, celice so del mreže in ko se tvoj telefon z tvojo SIM kartico z tvojo telefonsko številko poveže na samo eno bazno postajo, ta bazna postaja takoj ve katera SIM kartica se je povezala na njega in ker je ta bazna postaja narejena da ponuja signal v tisti celici bodo takoj vedli v kateri celici ste tako da recimo za slovenijo vejo tako da ste v celici A32 recimo in A32 je 4 kvadratne kilometre velika celica na območju Novega Mesta, to pomeni da točno vejo v katero nakupovalno središče ali pa prijateljici je šel Janezek ker je v tisti celici samo en supermarket, tako oglaševalci vejo kam postavit reklame in to so informacije ki postajajo nova surova nafta in se prodajajo na črnem trgu.

Pa še bolj bi lahko nadaljeval, z novo sposobnostjo imenovano Beam-Forming, ki bazira na dolgo poznani vojaški tehnologiji ki se uproablja za radare kot so PESA ali AESA radarji v miljonskih reaktivcih, itd.
Tako da po eni strani 5G ni nič novega, samo razvijajo in adaptirajo te tehnologije za uporabo nad populacijo. Medtem ko se Beam-Forming prodaja kot za nekaj ki zviša hitrost, kar je spet res, ga lahko uporabijo za marsikaj, z temi tehnologijami bi vas lahko zaznali tudi z ugasnjenim telefonom ali pa brez, saj bi pač zaznali surovo obliko ovire, avtomobil, oblika kolesa, oblika človeka, pa tudi če ni natančno se po parametrih izve, premika sa 5-10 kilometrov na uro, malo stoji (gleda okoli) potem gre naprej, aha aha to je moški široke postave okoli 50 let, in tako dalje.
Druga stvar je, da vas določene frekvence lahko gledajo skozi zid, to so te manjše ki jih imamo sedaj, za prepozavo oblike, ovire, pa rabiš frekvence ki se odbijejo od večino ovir, ravno obratno, in te višje frekvence so ravno tiste katere uporabljajo vojaški radarji.
Phased array @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zoromer ()

Aquafriend ::

Se zmeraj noben ni odgovoril, kje v eu ali Zda ucijo navadne drzavljane o tehnologiji 5G? Nikjer? Potem pa berem komentarje, da ce imas vsaj osnovnosolsko fiziko, da taksnih stvari o 5G ne mores klobasat? Ne pomaga vam niti fizika iz faksa, ker dolocene zadeve, kot 5G se v glavnem preucujejo v tajnosti. So vojaske zadeve. Poskuse delajo ameriska vojska in tudi rusi. Vso znanje je strogo zaupno. Vseeno se doloceni poskusi ze vedo, kaksni rezultati so. To je predvsm mocno orozje. Zato pa je taka vojna, kdo bo postavil kitajske ali zahodne 5G po drzavah. Ze 4g je potencialno nevaren za zdravje. Ampak 4g ni nic in z 4g se ne da delat taksnih stvari kot 5G.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Pa kako si ti potem lahko tako informiran. Razen da poznaš vse zakulisne raziskave, se fizikalnih dejstev na daleč ogibaš.

Aquafriend ::

Imam 24 ur casa na dan. Pa zanima me veliko stvari. Ogledal sem si dost pricevanj, dost alternativnih strani. Pogledal tudi tiste, ki so zdaj izbrisani in jih vec ni. Po vsem kar sem videl nisem ravnodusen v zvezi 5G. Pa glede vodnega topa. To je bolj fizicno orozje medtem ko 5G ni fizicno. Deluje na ravni celic, vpliva na psihicno in fizicno zdravje.

mtosev ::

Eno vprašanje kdaj bo končen uporabnik imel koristi od te hitrosti? Jaz vsaj za zdaj ne rabim takšnih hitrostih in tudi nimam še 5g phone.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

All ::

No ja..tale 5g upgrade je pa ni.
Napisat 5g pa zravn slikca 150Mb/s....
Isto k da bi F1 posliku pr 100km/h.

Ze 4g modemi/telefoni so zmozni linkagretion-a...

Pobrsku za svoj telefon...snapdragon 855

https://www.qualcomm.com/products/snapd...

Bolj je vprasanje kok vas bo stalo odpiranje pipice kot koliko tehnologija zmore.

Vuli ::

Aquafriend je izjavil:

Imam 24 ur casa na dan. Pa zanima me veliko stvari. Ogledal sem si dost pricevanj, dost alternativnih strani. Pogledal tudi tiste, ki so zdaj izbrisani in jih vec ni. Po vsem kar sem videl nisem ravnodusen v zvezi 5G. Pa glede vodnega topa. To je bolj fizicno orozje medtem ko 5G ni fizicno. Deluje na ravni celic, vpliva na psihicno in fizicno zdravje.

in socialno vlečeš?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Hydros ::

Aquafriend je izjavil:

Imam 24 ur casa na dan. Pa zanima me veliko stvari. Ogledal sem si dost pricevanj, dost alternativnih strani. Pogledal tudi tiste, ki so zdaj izbrisani in jih vec ni. Po vsem kar sem videl nisem ravnodusen v zvezi 5G. Pa glede vodnega topa. To je bolj fizicno orozje medtem ko 5G ni fizicno. Deluje na ravni celic, vpliva na psihicno in fizicno zdravje.

Bi prosil za razlago kako 5G vpliva na celice pa tudi psihično zdravje.
Mogoče lahko navedeš tudi kakšen vir.

MrStein ::

Od 5G ljudje blodijo. A nisi opazil? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

hojnikb ::

mahoni je izjavil:

@digitalcek
Ne bi ti dal 70 let.

Res je. Prej 100.

MrStein je izjavil:

Od 5G ljudje blodijo. A nisi opazil? ;)

corona, 5g, bill gates. Mokre sanje socialnih pijavk :D
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

antonija ::

Aquafriend je izjavil:

Ogledal sem si dost pricevanj, dost alternativnih strani.
Step aside boys and girls, he watched a video on internet!!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

digitalcek ::

mahoni je izjavil:

@digitalcek
Ne bi ti dal 70 let.


Če je to kompliment, sem zadovoljen.
Glava nam je namreč dana zato, da z njo - razmišljamo...

In tisti, ki veliko razmišljamo (in minimalno, ali nič ne odpiramo linke), za večino, zmanipulirano zaradi odpiranja linkov, seveda razmišljamo popolnoma "narobe". Oni pa seveda "prav".

Nekje sem prebral, da je še vedno več kot 85% video contenta, ki ga je do danes ustvarilo človeštvo, posneto v manj dosti manj kvalitetnih resolucijah, kot je 4K.

In nekateri xxx tubi so že začeli objavljati "hopa-cupa" privatne vsebine, ki so bile DEJANSKO posnete na VHS. ... Bravo!

In, kakorkoli, če pogledate malo okrog sebe, vintage je čedalje bolj v modi. Vse, kar je vintage.

Ampak eni orgazmirajo na K-je. 10K je za njih seveda bolje od 5K.

In hiša, ki ima 300 kvadratov stanovanjske površine, je seveda dosti boljša od hiše, ki ima le 150 kvadratov površine. In tako naprej...
In ker se eni NE ZNAJO USTAVITI, je za njih še boljša hiša z 500 kvadrati površine. Fascinantno, bi rekli taki takemu "dosežku"...

Brezveze. Lahko noč.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: zee ()

hojnikb ::

vhs in ostala nizkokvalitetna sranja izpred casov sta zanimivi samo hipsterjem. Vse resne produkcije so se posnele na 35mm film (ali varijacije le tega), ki ima precej visoko "resolucijo". Kamot 4K ali vec. Pa seveda dost spodoben dynamic range and all that jazz.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

digitalcek ::

hojnikb je izjavil:

mahoni je izjavil:

@digitalcek
Ne bi ti dal 70 let.

Res je. Prej 100.



Izjemen post, tipičen za slovenski splet!
Cela dva stavka, vsak s celo po dvema besedama. Dosežek leta. Navdušujoče.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: zee ()

digitalcek ::

hojnikb je izjavil:

vhs in ostala nizkokvalitetna sranja izpred casov sta zanimivi samo hipsterjem. Vse resne produkcije so se posnele na 35mm film (ali varijacije le tega), ki ima precej visoko "resolucijo". Kamot 4K ali vec. Pa seveda dost spodoben dynamic range and all that jazz.


Seveda, tako Angleži, kot Američani, ter tudi Nemci so med 2. svetovno so po fronti s seboj vlekli 35-mm kamere...

Nisem vedel. Hvala za razsvetlitev.

Jaz pa ti povem, da so se do 1980, celo 1990, mnogi nemški industrijski filmi snemali na 16 mm. Celo TV reklame.

In del alternativne filmske produkcije /amaterji/ za festivale amaterskih filmov tudi. In tudi v Sloveniji...

In, da, današnja sranja pa so dejanako sranja. Velik del današnjih "produkcij" so SRANJA. Negledljiva, sama sebi namen.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: zee ()

antonija ::

Ne bos verjel ampak med WW2 so s seboj nosili tudi 35mm kamere. Seveda so bile 16mm bolj pogoste zaradi kompaktnosti in manjse teze (in cene). Filmi za vojne "newsreele" so bili praviloma posneti na 35mm za zadostno kvaliteto slike za kino dvorane.

En primer ww2 kamere: Arriflex 35 @ Wikipedia

Za TV se veckrat je snemalo v slabsi kvaliteti zaradi slabsih ekranov. Za pokazat tistih 288 vrstic nisi rabil nekega hudega filma v kameri. VHS je bil enako sranje od resolucije izdelan za takratke TVje, ne za velika platna.

RTV SLO se nekaj let nazaj sploh ni hotel slisat za 1080p posnetke, pa ceprav so ze skoraj vsi PC monitorji in TVji v trgovinah bili izkljucno 1080p ali visja resolucija.

Danes je pa tehnologija sla dovolj naprej da ima skorja vsak doma ekvivalent velikega platna. Ce tehn ologija omogoc amasovna uporabe zadostne reoslucije ne viidm tezav da se jo tudi uporablja.

Kvaliteta same vsebine je pa druga debata in nima prav nobene zveze s tehnologijo kot tako.

Glede na tvoje pisanje sem bil preprican da rad beres in se ucis, ne pa da stresas pamet in "ucis" druge kar se blodi izkljucno po tvoji glavi...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

K0l1br1 ::

mtosev je izjavil:

Eno vprašanje kdaj bo končen uporabnik imel koristi od te hitrosti? Jaz vsaj za zdaj ne rabim takšnih hitrostih in tudi nimam še 5g phone.

Tisti, ki ne rabite, ne boste kupovali extra 5G. Simple.

Andy9 ::

Sem bolj v strojniških vodah in tole zadevo spremljam kot laik. Veliko je govora in pisanja o škodljivosti 5g. Dokazov, ki bi ovrgli ali pa potrdili to trditev ni. Po angliji in nekaterih drugih državah uničujejo oddajnike, ker je bil sprožen čredni nagon o škodljivosti te frekvence.
Logika pa mi pravi, zakaj bi nekdo vzpostavil nekaj, kar bi škodilo tudi njemu samemu.
Teorij zarot pa je itak že toliko, da v bistvu živimo v neki sami iluziji.
Kdor pač komu kaj verjame...

antonija ::

Sej ni tako tezko... extrodinary claims require extrodinary evidence.

Ce nekdo trdi da 5G omrezja skodijo (sirijo korono, vplivajo na "frekvence v telesu", itd.), potem naj predlozi neizpodbitne dokaze da je to res. In ko bo to storil, naj pricakuje vsaj tako intenziven "push-back", kot ga je dozivel Einstein, ko je predlagal splosno teorijo relativnosti. Ce komu ni znana zgodovina, je trajalo _vec_let_, preden je Albert uspel ovreci vse proti-trditve in uveljaviti svojo teorijo. Take stvari torej niso primerne za "hobi znanstvenike", "kavc bojevnike" in druge trole, ki imajo med karanteno par tednov casa.

Verjeti pa ni treba ce noces... vedno imas moznost izbrati odgovor "ne vem" in pocakati, da nekdo zadevo dokonco potrdi/ovrze. Pa se potem si lahko vedno premislis v prico novih dokazov, brez vsakrsne vere. Ali pa preides nazaj na "ne vem". Poanta je da z "ne vem" ni cisto nic narobe, in da bi ljudem "ne vem" stalisce pomagalo bolj, kot pa da se drzijo "resnic" za vsako ceno (verovanje).

P.S.: Internet video is never considered an evidence. N E V E R , E V E R ! ! !
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

digitalcek ::

antonija je izjavil:

Ne bos verjel ampak med WW2 so s seboj nosili tudi 35mm kamere. Seveda so bile 16mm bolj pogoste zaradi kompaktnosti in manjse teze (in cene). Filmi za vojne "newsreele" so bili praviloma posneti na 35mm za zadostno kvaliteto slike za kino dvorane.

En primer ww2 kamere: Arriflex 35 @ Wikipedia

Za TV se veckrat je snemalo v slabsi kvaliteti zaradi slabsih ekranov. Za pokazat tistih 288 vrstic nisi rabil nekega hudega filma v kameri. VHS je bil enako sranje od resolucije izdelan za takratke TVje, ne za velika platna.

RTV SLO se nekaj let nazaj sploh ni hotel slisat za 1080p posnetke, pa ceprav so ze skoraj vsi PC monitorji in TVji v trgovinah bili izkljucno 1080p ali visja resolucija.

Danes je pa tehnologija sla dovolj naprej da ima skorja vsak doma ekvivalent velikega platna. Ce tehn ologija omogoc amasovna uporabe zadostne reoslucije ne viidm tezav da se jo tudi uporablja.

Kvaliteta same vsebine je pa druga debata in nima prav nobene zveze s tehnologijo kot tako.

Glede na tvoje pisanje sem bil preprican da rad beres in se ucis, ne pa da stresas pamet in "ucis" druge kar se blodi izkljucno po tvoji glavi...


Gospa Antonija, samo tole:

Če danes lahko poučujejo in pametujejo 22-letniki, pa 9( po spletu) tudi 15-letniki, ne vidim razlogov in zadržkov, da poučujejo tudi 70 -letniki.

Rekel bom celo takole: na poučevanje imajo ne le vsaj tako "pravico", kot 22-letniki, ampak celo dosti večje kompetence.

Ker modrega 22- letnika do danes še nisem srečal in ga, mislim vsaj, tudi ne bom.

Se opravičujem za popoln off topic, ampak enkrat je bilo treba (enim) povedati, kar jim gre... Jih postaviti na realna tla.

Kot je zelo dobro napisal nekdo tri leta nazaj na slovenskem spletu (pa ne jaz):

Krivim potrošniško družbo, ki mularijo prepričuje, da so inovativni, pametni, drugačni, ko je vendar jasno da so daleč od tega - male pizdune in pizdunke je treba postaviti na realna tla!

Standardi bi morali biti bistveno višji kot: imam pi.do, znam par besed angleško in uspem uporabljati youtube. Svoje čase so punce znale vse živo, znale so se pogovarjat, so imele lasten pogled na svet - dandanes imaš v glavnem samo naličene glupače z napumpanim egom.


Kar brišite, resnica ponovno zelo boli. Resnica o mnogih mladih. In o tem, kako in na osnovi česa lahko učijo druge...

sbawe64 ::

antonija
Ce nekdo trdi da 5G omrezja skodijo (sirijo korono, vplivajo na "frekvence v telesu", itd.), potem naj predlozi neizpodbitne dokaze da je to res.

Ne velja pri takih zadevah nasprotna logika, da moraš ti dokazati, da je novotarija varna za uporabo ?

Ddt škropivo in cigareti sta dva tipična primera.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

gruntfürmich ::

Aquafriend je izjavil:

Se zmeraj noben ni odgovoril, kje v eu ali Zda ucijo navadne drzavljane o tehnologiji 5G?

kdo bo tebe kaj učil, ko pa si niti ne znaš predstavljati, kako iz osnovnih elektroelementov dobiš elektromagnetno valovanje, ki se širi po prostoru?
totalen idiot glede elektrotehnike in potem zahtevaš da ti razložijo 5G!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

antonija ::

sbawe64 je izjavil:

antonija
Ce nekdo trdi da 5G omrezja skodijo (sirijo korono, vplivajo na "frekvence v telesu", itd.), potem naj predlozi neizpodbitne dokaze da je to res.

Ne velja pri takih zadevah nasprotna logika, da moraš ti dokazati, da je novotarija varna za uporabo ?

Ddt škropivo in cigareti sta dva tipična primera.
Seveda mora pokazati da ni bilo odkritih (prepogostih) nezelenih ucinkov. Absolutnega dokaza da je nekaj varno pa pac ni, ne obstaja.
Sladkor, alkohol, ogromno rastlin, kar nekaj zivalske hrane, jahanje konjev, voznja koles, avtomobili in promet nasploh, letala, ..., ne bos verjel, se celo voda je strupena. Zrak? Dusik (dusikova narkoza ce dihamo zrak pod tlakom; ~75%), kisik (ekspoziven, mocan oksidant, strupen v previsokih odmerkih ali visokem tlaku; ~22%), ogljikov dioksid (upam da ne rabim za tega razlagat zakaj je skodljiv), ... Nic od tega ni varno za uporabo, povsod so ljudje pohabljeni in umirajo. Kaj od tega bi rad prepovedal?
Bemti, se pri zdravilih, ki veljajo za varna (npr. lekadol, aspirin, zeliscni pripravki, itd.), se lahko pojavijo stranski ucinki, ki so lahko zelo zelo nevarni. Pa bo vecina se vedno takoj zlaufala do dohtarja ko bo temperatura dovolj visoka in takoj bojo hoteli injekcijo adrenalina ko padejo v anafilakticni sok.

Od cigaretov res ni kaksen direktne koristi za druzbo, ceprav posamezniki, ki jih redno kadijo, trdijo da pripomorejo k njihovemu psihicnemu zdravju - kajenje jih pomirja.
Z DDTjem smo pa izkorenili malarijo (400.000 smrti v letu 2018) v nasi sosednji drzavi in se marsikje drugje po svetu in resili milijone zivljenj, verjetno pa povzrocili manj skode okolju in ljudem, kot jo povzroci izgorevanje fosilnih goriv (korjenje premoga za pridobivanje energije, za gretje, promet, itd.).
IMO bi bil svinec v gorivu veliko boljsi primer science abuse-a za namene profita, oz. sladkor v hrani in skodljivost mascob je nam je casovno blizje in bi morala ljudem najprej pasti na misel. Pa se ucisnki so zelo ocitni, izraziti, lahko merljivi in predvsem zelo zelo pogosti. Cez luzo imas prakticno celoten 300 milijonski narod kot dokaz za skodljivost.

Vse ima svoje pluse in minuse, _absolutno_ varno za uporabo ni pa prav nic v tem vesolju.

In odsotnost nezelenih ucinkov se preveri za vsako novo tehnologijo (zakoni pa to; tiste cudne nalepke s skrivnostnimi znakci in napisi na zadnji strani naprav so dokaz da so bile studije izvedene), ustrezna drzavna istitucija mora studije pregledat in jih pozegnat, potem pa lahko grejo zadfeve v prodajo.
Ce se kadarkoli kasneje pokaze da je izdelek skodljiv (posamezna serija ali pa kar celoten izdelek), mor apodjetje skladno z zakoni narediti vse, da se omeji povzrocanje skode (poglej sis tran z odpoklici izdelkov pri zvezi potrosnikov slovenije kot primer). Sledi lahko preiskava, in ce se v njej ugotovi da je podjetje vedelo za tezave in je namenoma dalo na trg izdelek ki ni varen, so v zakonih prepdpisane nadaljne sankcije in kazni.

A se res pocutite kompetente za razpravljanje o tem, kako razlicne frekvence elektromagnetnega spektra in njihova modulacija vpliva na fizikalne, biokemijske, kemijske in elektrice procese v zivih organizmih? A sploh poznate ime kaksnega takega procesa? Potek procesa in vse faktorje ki v njem sodelujejo? Ga znate uvrstiti v sirsko sliko delovanja posamezne organele v nasi celici? Vse to povezati v delovanje celice? Oragan ki ga sestavlja? Organizma kot celote? Gremo isto vajo ponovit se na strani tehnologije?

Kot sem prej napisal: Zadeva ni primerna za osebo, ki si je vzela en teden casa, pogledala tri videe, prebrala "interpretacijo" znanstvenih "dejstev" in zdaj nabija po forumih in socialnih omrezij svoje "ugotovitve". Govora je o kompleksnih podrocij, za katere so praviloma potreba _leta_ studija da so posamezniku jasne _osnove_. Sele potem se lahko gremo bolj poglobljeno znanje o specificnih temah.

Ampak kot receno: Spektakularne trditve, kot npr. da 5g omrezja sirijo viruse, potrebujejo enako spektakularne dokaze. In ko so ti dokazi na voljo, jih je _treba_ ovrednotiti, treba jim je nasprotovati, treba se je prepricati da dokazi in teza o nevarnosti dejansko drzi. V nasprotnem primeru lahko prepovemo vse od vode pa do zraka.

Trditi da je 5G omrezje _absolutno_varno_ je nesmisel, ker tega ne smemo trditi niti za zrak ali vodo; za slednja _vemo_ da sta nevarna in strupena.
Lahko pa trdimo da _vemo_ da je zmerno uzivanje vode kot take varno in zdravo (dokler voda ni kontaminirana), da je dihanje zraka v predpisanih normal pravtako varno in nujno za prezivetje, kot tudi lahko trdimo da uporaba 5G omrezij v predpidanih normah ne iskazuje nobenih zaznavnih nezelenih ucinkov na zdravje ljudi.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jerry2 ::

DePalmo je izjavil:

Ne, ne obstajajo prav dolgo. Nekje enkrat letno pogledam če je kaj novega na trgu in če bi se lahko losal vDSLja (11/0.7 Mb prenos... zato) in preklopil na kaj hitrejšega. Tudi če je na trgu, so pogoji absurdni ali pa pač ni na voljo povsod. Živim v okolici Grosuplja in preko A1, A1 Brezžični Net ni na voljo pri meni ker "nimajo zadosti kapacitet". Drugače je prva zanimiva ponudba, vse ostale kjer omejujejo na 200 GB so zame neuporabni, če pa gledaš filme preko Netflixa, zate tudi. Recimo da bi jaz lepo prišel skozi, bi moral nehat prenašat torente. Jih ne skozi, ko pa jih, bi skuril 200 GB v prvem tednu (ali še prej, odvisno od hitrosti).

Optike pri meni še lep čas nebo, tako da tudi ta opcija odpade.

LTE bi bil dober ampak ni primernega ponudnika. Dva večera nazaj smo imeli v okolici hudo nevihto in sklepam da je marsikdo bil brez interneta in brez elektrike. Telefon imam preko Telemacha in se je zelo poznalo da je gor veliko ljudi, ker je internet delal obupno počasi.

Tako da 5G ja, ampak upam da ne bojo spet naredili kakšnih blesavih paketov kjer bo omejitev prenosa podatkov na ... 250 GB? Spet ne pride prav, raje imam malo nižjo hitrost pa neomejeno podatkov.


Jaz sem preklopil sicer na Telekomov Mobilni Net neomejeni imamo 50/15 in sem vrnil parico kjer sem imel 8/0.5 v praksi...

Pa tudi A1 ima zdaj mobilne neomejene pakete kjer daš lahko SIM v router...

https://www.a1.si/mobilni-internet/naro...

Tako da nisi omejen s prenosom podatkov. Odkar je Telekom to uvedel, lahko tudi mi na lokacijah (ja, v Ljubljani) imamo dokaj hiter internet, žal je cena nekoliko višja od optike, ampak primerljiva z ADSL, ki je res malo zastarel (predvsem upload), posebej če nisi blizu centrale.
tom & jerry

Geho ::

starfotr je izjavil:

Še vedno je mogoče starokopitno in nazadnjaško razmišljanje (edino zanesljivo in pravo v tem primeru), vendar mobilno se uporablja na terenu, v nujnih primerih. Za vse ostalo je tu fiksna mreža z optiko ali pa namensko usmerjeno omrežje med dvemi točkami.

Za vse primere (tudi internet), ne samo mobilno telefonijo.

Do veliko baznih postaj je napeljana optika. Tudi mikrovalne zveze so potem naprej. Tako, da problem ni v tem, da bi povezava do bazne bila prešibka. Problem je preobremenjenost na celico.

Kdaj bo enim jasno, da izven urbanih središč ni dobrih povezav in optiko lahko samo sanjamo kot svinja kukuruz. Tudi če potegnejo kabel do ene vasi je potem problem sosedov, občanov, župana in ostalih oldtimerjev, ki so takoj proti, ker nov kabel jih bo obseval, čez njihovo njivo ne bodo razkopavali, kaj šele čez njihovo lepo dvorišče, kjer so se 20 let matrali, da so uspeli vzgojiti najlepšo travico okoli hiše v vasi...
Zame je in bo še kar lep čas mobilni internet edina opcija, da dobim hitrost interneta nad 7Mbps, kar je komajda dovolj za 1 dober youtube, ker 7Mbps je v idealnih pogojih, realno pa v povprečju nekje 5Mbps. Še skype, slack in ostalo šteka ko svinja, tak da je bil prehod na mobilno omrežje velik korak. Na žalost je tudi 50Mbps včasih premalo, ker nisem niti sam na internetu, kar pomeni da si povezavo šeramo v familiji. Ko sem bil na 100Mbps optiki smo imeli večinoma dovolj, ampak tudi na mobilnem 50Mbps ni 100%. popoldne in zvečer hitrosti padejo dramatično, tako da netflix dostikrat vrže kvaliteto dol in potem gledaš "kocke" in vse zmazano. Upam da 5G reši čimveč stvari.

starfotr ::

5G te ne bo rešil. Rešila te bo optika, ki jo boš dobil ASAP, s strani nekoga, ki bo gradil pri vas. Gradi se kar precej in intenzivno, tudi podeželje.

Geho ::

starfotr je izjavil:

5G te ne bo rešil. Rešila te bo optika, ki jo boš dobil ASAP, s strani nekoga, ki bo gradil pri vas. Gradi se kar precej in intenzivno, tudi podeželje.

Dej še men to robo k jo jemlješ!
Trenutno je v planu izgradnja optike, ampak še to v okolici večjega zaselka (največje naselje na tem koncu). Do nas bo glede na hitrost izgradnje trajalo še najmanj 20 let. In že par let nazaj so hotli menjat bakrene kable, ker imamo trenutno pri nas še une iz prve ruske in sosedje niso pustili, tako da smo ostali na starih. Ok 15 let nazaj še ni bil tak problem, danes pa imajo vsi sosedje internet in TV preko neta in potem imamo vsi crap linijo za internet. 10 let nazaj smo imeli hitrosti po bakru tudi do 15Mbps, v idealnih pogojih smo prišli celo na 20Mbps. Ampak potem so začel priklapljat sosede in so se začel problemi. Sam tehnik, je prišel delat meritve in je reku, da so kabli zanič, ker je preprost preveč šuma in preslab signal, pa čeprav od postaje nismo odaljeni več kot 5km po kablih, mislim da precej manj, ker po zračni liniji je manj kot 1km stran.
Problem se je že s sosedi zmenit za kako cesto ali kaj, za polaganje kablov pa bo utopija. Kako to vem? Ker tam kjer bodo sedaj delali optiko so poslali sorodniku domov pogodbo, s katero potem dovoli razkopavanje in priklop, če tega ne podpiše, kabla ne polagajo, tudi če to potem pomeni da nekateri sosedje potem odpadejo za priklop potem.

MrStein ::

Geho je izjavil:


Kdaj bo enim jasno, da

Žal nikoli. :P

Jutri bo spet gagal svojo lajno. Pa ne glede kako mu razložiš. Velja za vse teme in področja.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

starfotr ::

Jambr, jambr ... Naredi kaj, da temu ne bo tako. Lasten angažma in zadeve se lahko premikajo hitreje in učinkoviteje. Aja, ne da se ti. Prav, pa ostani na 7 M netu.

Drugače se pa da potegnit tudi po luftu, pa ni nobenega razkopavanja. In lahko se potegne po javnih površinah (cestah ipd.) in se ne potrebuje nobenega soglasja kakih privatnih parcel. Samo, če ste taki ljudje tam, potem si itak ne zaslužite drugega. Raje kujte načrte, kako boste zafrnili soseda, ko bo kaj rabil, ker to je edino, kar znate ... Škoda, ker je Marjan Jerman že pokojni, materiala bi imel še za več generacij, ne samo za čas njegovega življenja.

Geho ::

starfotr je izjavil:

Jambr, jambr ... Naredi kaj, da temu ne bo tako. Lasten angažma in zadeve se lahko premikajo hitreje in učinkoviteje. Aja, ne da se ti. Prav, pa ostani na 7 M netu.

Drugače se pa da potegnit tudi po luftu, pa ni nobenega razkopavanja. In lahko se potegne po javnih površinah (cestah ipd.) in se ne potrebuje nobenega soglasja kakih privatnih parcel. Samo, če ste taki ljudje tam, potem si itak ne zaslužite drugega. Raje kujte načrte, kako boste zafrnili soseda, ko bo kaj rabil, ker to je edino, kar znate ... Škoda, ker je Marjan Jerman že pokojni, materiala bi imel še za več generacij, ne samo za čas njegovega življenja.

Ja po luftu, mim soseda? No to je mobilni internet. Torej sem zadevo že rešil par let nazaj. Hvala :D
Btw, tud če bi šlo po luftu, če sosed reče ne, potem mimo njega ne gre kabel naprej do drugih. A zdaj kaj bolj jasno v čem je problem? Med mano in postajo je sosed in če on reče, da se pri njemu ne bo menjalo nobenega kabla ali karkoli razkopavalo se ne bo. Okoli njega pa ne bo šlo, ker bo potem še par km dodatnega kabla.

starfotr ::

Če lastnik infrastrukture želi vzdržrevat svojo lastnino, lahko poseže v lastnino tvojega soseda. Pač, bodo skopali, dali noter cevi in optiko in stvar je zaključena. Če je on ne bo hotel, to ni problem operaterja.

Operaterju nihče ne more vzeti te možnosti za že obstoječe stanje.

Optika lahko gre po drogovih in med objekti ne po zemlji. Če ti pač ni jasno kaj pomeni zračni vod. Oziroma, če gre po luftu, namesto da je v zemlji.

A bazno postajo pa bodo lahko postavili, ti ne bo sosed težil?

MrStein ::

Kot sem rekel. Lahko narišeš...

Kje pa so drogovi? Kje gredo kabli?

Lahko sicer narediš cik-cak in greš mimo vseh "problem con".
Tako kot lahko greš na Luno.
Samo v praksi se to ne počne. Ker stane 10 krat več.

Pri nas v mestu (samo bloki, nič "zasebnih" dvorišč") je tudi trajalo leta, da so potegnili. Pa čeprav so vmes že reklamo delali, da bo čez tri mesece že položeno. Pa ni bilo. Komaj čez leto in pol.


Na forumu so tvoje ideje super. V praksi pa malo manj. Če bi delovale, bi že vsi imeli optiko. Pa je nimamo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

starfotr ::

Ravno to delajo. Gredo cik cak. Malo v zemlji, malo v zraku. Pri nas je tako, ker niso želeli kopat državne ceste. In če kdo ne pusti, se ga obide ter postavi drog.

Omrežje je precej kičasto, vendar obstaja.

Geho ::

starfotr je izjavil:

Če lastnik infrastrukture želi vzdržrevat svojo lastnino, lahko poseže v lastnino tvojega soseda. Pač, bodo skopali, dali noter cevi in optiko in stvar je zaključena. Če je on ne bo hotel, to ni problem operaterja.

Operaterju nihče ne more vzeti te možnosti za že obstoječe stanje.

Optika lahko gre po drogovih in med objekti ne po zemlji. Če ti pač ni jasno kaj pomeni zračni vod. Oziroma, če gre po luftu, namesto da je v zemlji.

A bazno postajo pa bodo lahko postavili, ti ne bo sosed težil?

Ni res, če ne podpišeš soglasja se lahko slikaš, se pri tebi ne smejo pipniti ničesar.
In največji problem je v tem, da če hočejo mimo soseda rabijo soglasje, če hočejo okoli je to par km kabla več. Za optiko mogoče ni izgube, je pa precej precej dražje, kar pa dvomim, da bodo dali denar.

krnekaj ::

Geho je izjavil:

starfotr je izjavil:

Če lastnik infrastrukture želi vzdržrevat svojo lastnino, lahko poseže v lastnino tvojega soseda. Pač, bodo skopali, dali noter cevi in optiko in stvar je zaključena. Če je on ne bo hotel, to ni problem operaterja.

Operaterju nihče ne more vzeti te možnosti za že obstoječe stanje.

Optika lahko gre po drogovih in med objekti ne po zemlji. Če ti pač ni jasno kaj pomeni zračni vod. Oziroma, če gre po luftu, namesto da je v zemlji.

A bazno postajo pa bodo lahko postavili, ti ne bo sosed težil?

Ni res, če ne podpišeš soglasja se lahko slikaš, se pri tebi ne smejo pipniti ničesar.
In največji problem je v tem, da če hočejo mimo soseda rabijo soglasje, če hočejo okoli je to par km kabla več. Za optiko mogoče ni izgube, je pa precej precej dražje, kar pa dvomim, da bodo dali denar.


kot je bilo omenjeno, če je kabel pri sosedu noter, ga ima operater pravico vzdrževati, torej tudi menjati. Če imajo služnost vpisano je to mala malica; sicer pa imajo določene opcije v skladu z ZEKom-1, da to uredijo. Je pa tudi varianta, da ti soseda prepričaš v imenu operaterja, da uredite na "miren" način...
Kjer je volja je pot...

MrStein ::

če če če...

> Kjer je volja je pot...

To je res, ampak volje hitro zmanjka. Sploh, če moraš prepričati 20 sosedov. Pri 12-em nekje zmanjka volje...
(lahko pa rata, nisem rekel da ne, zgolj, da ni to nekaj, kar opraviš v petih minutah)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

gruntfürmich ::

ni to že postala neka ustavna pravica, da imaš internet?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

St235 ::

Hydros je izjavil:

Aquafriend je izjavil:

Imam 24 ur casa na dan. Pa zanima me veliko stvari. Ogledal sem si dost pricevanj, dost alternativnih strani. Pogledal tudi tiste, ki so zdaj izbrisani in jih vec ni. Po vsem kar sem videl nisem ravnodusen v zvezi 5G. Pa glede vodnega topa. To je bolj fizicno orozje medtem ko 5G ni fizicno. Deluje na ravni celic, vpliva na psihicno in fizicno zdravje.

Bi prosil za razlago kako 5G vpliva na celice pa tudi psihično zdravje.
Mogoče lahko navedeš tudi kakšen vir.


saj je napisal, 24 ur na dan nima drugega dela kot neumnosti študirat in prodajat svoje zablode o 5g po internetu. To pa vsekakor pusti posledice tako na psihi, kot fizičnem zdravju. Tako, da lahko mirno rečemo, da mu je 5g resno ogrozil tako psihično kot fizično zdravje. In takih psihopatov se ne manjka.

Geho ::

krnekaj je izjavil:

Geho je izjavil:

starfotr je izjavil:

Če lastnik infrastrukture želi vzdržrevat svojo lastnino, lahko poseže v lastnino tvojega soseda. Pač, bodo skopali, dali noter cevi in optiko in stvar je zaključena. Če je on ne bo hotel, to ni problem operaterja.

Operaterju nihče ne more vzeti te možnosti za že obstoječe stanje.

Optika lahko gre po drogovih in med objekti ne po zemlji. Če ti pač ni jasno kaj pomeni zračni vod. Oziroma, če gre po luftu, namesto da je v zemlji.

A bazno postajo pa bodo lahko postavili, ti ne bo sosed težil?

Ni res, če ne podpišeš soglasja se lahko slikaš, se pri tebi ne smejo pipniti ničesar.
In največji problem je v tem, da če hočejo mimo soseda rabijo soglasje, če hočejo okoli je to par km kabla več. Za optiko mogoče ni izgube, je pa precej precej dražje, kar pa dvomim, da bodo dali denar.


kot je bilo omenjeno, če je kabel pri sosedu noter, ga ima operater pravico vzdrževati, torej tudi menjati. Če imajo služnost vpisano je to mala malica; sicer pa imajo določene opcije v skladu z ZEKom-1, da to uredijo. Je pa tudi varianta, da ti soseda prepričaš v imenu operaterja, da uredite na "miren" način...
Kjer je volja je pot...

Ja na papirju zgleda super, ampak v realnosti pa sosed lepo postavi ograjo in noben mu ne more nič, ker brez dovoljenja pa ne smeš na njegovo posest, da ne govorim o temu, da te bo potem še tožu, ker mu motiš živali in ostalo...
In tu govorimo o optiki najbolj, kjer se polaga NOV kabel po novi trasi večinoma. No če za nadgradnjo starih kablov nismo dobili soglasja, kako naj potem šele za optiko? Sicer pa, stari kabli delajo, tako da telekom nima kaj vzdrževat. Če bi crknilo bi verjetno lahko šli popravljat, tak pa sosed ve da deluje in ne rabimo več.
Ampak jaz pravim, da bomo šli pač po luftu in ko bo 5G, bom antene postavi čimbližje k meji, tako da ga bo fajn "prežarčilo" potem. Da bo vidu, da so kabli manjše zlo. :D Internet rabimo, če ne drugega tudi zaradi dela in sedaj bomo precej več delali tudi od doma.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Sloveniji dobili omrežje 5G (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
9822719 (8944) Geho
»

Nokia bo bazne postaje s 4G na 5G nadgradila programsko

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
317600 (4044) Lonsarg
»

Tudi v Sloveniji preizkusili 5G, frekvence bodo prihodnje leto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
14022785 (15899) bozicje

Več podobnih tem