» »

kripto splošna debata

kripto splošna debata

Temo vidijo: vsi
««
1603 / 1603
»
»»

Traktor1989 ::

Špricer danes mi kupujemo ko je padlo in ko ti jokas.
Tak to je.
Predlagam da se ga danes kar orng nabutas. Da pozabiš na kripto in uživaš v rožicah.
Vsaj tako.

kronos_10_ ::

Samo da bo alt sezona :)
Ceprav ne vem zakaj imam slab filing.

Baja ::

ker si gledal long term grafe btc vs shitcoins

Špricer ::

Traktor1989 je izjavil:

Špricer danes mi kupujemo ko je padlo in ko ti jokas.
Tak to je.
Predlagam da se ga danes kar orng nabutas. Da pozabiš na kripto in uživaš v rožicah.
Vsaj tako.

Alt sezone ni. Nazaj v gostilno poba. Tam lahko trosiš svoje laži.

tilio ::

Na SUI omrežju se je zgodil največji hack v kriptu leta 2025. Iz Cetus DeFi platforme so hekerji odnesli $200M. Cetus je umaknil smart contract, ki je bil zlorabljen. SUI developerji so pripravili patch in node operaterji so ga hitro nadomestili. Patch je zaustavil hekerje in tako so zavarovali ali rešili $160M. Torej pokrpa se protokol, da se rešuje DeFi platformo. Kje je tu nespremenljivost/immutability?

https://x.com/SuiNetwork/status/1926053...

Mnenja?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilio ()

Še ena zgodba za tiste, ki so mi tu na forumu prodajali superiornost Aleph Zero.

https://x.com/ourcryptotalk/status/1926...

Marsikaj gre lahko narobe. Pomembna je decentraliziranost. Pomembna je ekipa.

tilio je izjavil:

Še ena zgodba za tiste, ki so mi tu na forumu prodajali superiornost Aleph Zero.

Na koncu je dejansko ada najboljša, saj je tako počasen development da nima smisla hackat, saj zatrokira hekerjev računalnik :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Špricer ()

Špricer je izjavil:

tilio je izjavil:

Na koncu je dejansko ada najboljša, saj je tako počasen development da nima smisla hackat, saj zatrokira hekerjev računalnik :))

Špricer, drži se tega kar poznaš. Cardano ima enega najbolj učinkovitih node klientov. Trenutno nekateri operaterji poganjajo svoje node-e na RaspberryPi, ker so zahteve zelo nizke in poraba mala za razliko od Solane npr, kjer morajo svoje kliente poganjat v računskih centrih (cloud). Res je, da se bodo zahteve malce povečale z prihodom večje skalabilnosti v roku 2 let ampak še zdaleč ne tako kot pri Solani. Hitrosti bodo pa takšne kot pri Solani.

Solana hardverske zahteve:
CPU: 24+ cores (e.g., AMD EPYC or Intel Xeon processors).
Memory (RAM): 256 GB to 512 GB DDR4+ (preferably DDR5).
Storage: Very fast NVMe SSDs, typically 2x2TB or 2x4TB NVMe drives in RAID0 (enterprise-grade drives are highly recommended due to heavy disk usage).
Network: Symmetrical fiber connection with speeds exceeding 1 Gbps, often recommending 10 Gbps and high data transfer limits (100TB, 200TB, or unmetered).

SUI hardverske zahteve:
CPU: 24 physical cores (or 48 vCPUs). This is a demanding requirement, often necessitating enterprise-grade processors like AMD EPYC or Intel Xeon.
Memory (RAM): 128 GB DDR4 or DDR5 RAM. Given the chain's growth and system demands, 64GB might be a starting point for a full node, but 128GB is the recommended baseline for a stable and performant validator.
Storage: 4 TB NVMe SSD. A separate drive for the operating system is often recommended for optimal performance. NVMe SSDs are crucial for their high read/write speeds, as the validator node heavily uses disk I/O.
Network: 1 Gbps dedicated internet connection (symmetrical upload/download). 10 Gbps is recommended for optimal performance, especially as the network scales and transaction volume increases.

Cardano hardverske zahteve:
CPU: 4 cores or more (Intel or AMD x86 processor), 2 GHz or faster.  
Memory (RAM): 24 GB RAM or more (including swap space).
Storage: 150-250 GB SSD or more (for the blockchain snapshot, which is over 100GB for mainnet).
Network: Stable internet connection with higher bandwidth (e.g., 1 Gbit/s or higher) and a public IPv4 address.  

kakob ::

Ta model še kar neki joka.

Nobody cares. It's not about the tech. It never was.
Never take a financial advice from someone who works for a living.

LeQuack ::

Mene zanima realno, sedaj ko se kriptovalute niso prijele nikjer kot dejanske valute, ali so sedaj ekvivalent NFT-jem? Se pravi zbiraš neke tokene, katere upaš da boš lahko prodal dražje kasneje, nimajo pa uporabnosti same.
Quack !

Kripto mesi ::

LeQuack je izjavil:

Mene zanima realno, sedaj ko se kriptovalute niso prijele nikjer kot dejanske valute, ali so sedaj ekvivalent NFT-jem? Se pravi zbiraš neke tokene, katere upaš da boš lahko prodal dražje kasneje, nimajo pa uporabnosti same.

IQ mi pade, ko berem tvoje debilizme, prosim odstrani se v drugo temo.

kakob je izjavil:

Seveda je tech. Tvoj PC je tech. Tvoj avto je tech. Tvoj telefon je Tech. Tvoj TV je tech.

Imel si Nokio, imel si Blackberry in imaš iPhone.

Tech ni vse ampak je pa zelo pomemben, ker tech je tisti, ki niža stroške in viša učinkovitost.

tilio je izjavil:

kakob je izjavil:

Seveda je tech. Tvoj PC je tech. Tvoj avto je tech. Tvoj telefon je Tech. Tvoj TV je tech.

Tech ni vse ampak je pa zelo pomemben, ker tech je tisti, ki niža stroške in viša učinkovitost.

Že obstaja boljši "tech" kot Cardano, pa za njega niti ne veš.

Lessons in there.

kakob je izjavil:

tilio je izjavil:

kakob je izjavil:

Že obstaja boljši "tech" kot Cardano, pa za njega niti ne veš.

Lessons in there.

Čisto možno je, da obstaja in čisto možno je, da ne vem zanj. In čisto možno je, da nabijaš neki v 3 dni. Razsvetli nas. Do sedaj je tvoj prispevek v debati = 0.

Raketa se vrača na trdna tla. Vse bo krvavo danes...pa ne mi spet z neumnimi odgovori. Sem kar prepričan glede na radiranje mc-pa.

Vanquish ::

On je preprican :D

Vanquish je izjavil:

On je preprican :D

Odprem še enkrat od mojega posta, pa vidim da he mc nižhi cene pa padajo. Tudi btc. Res odlično.

Btc je sel gor 50% ko si ti bil preprican da gre na 20% svoje vrednosti.

Ocitno ti pase bit dvorni norcek tukaj :)

Vanquish je izjavil:

Btc je sel gor 50% ko si ti bil preprican da gre na 20% svoje vrednosti.

Ocitno ti pase bit dvorni norcek tukaj :)

Izgini. Več bi zaslužil z zlatom kot pa btcjem.

Zgodovina sprememb…

Najvec pa ce bi obratno delal kot ti reces :D

Si edini, ki je delal minus v tem casu. Se zavedas tega?

Te ne moti, da ze pol leta vse kar reces, je narobe in da se dobesedno vsi ze norcujejo iz tebe?

Rossi V ::

Malo previdnosti ne bi skodilo

Usdt je kreiral ihs on daily

Traktor1989 ::

Špricer težko ti je vemo.
Se bojimo da ti ni več z rožami poslano.
Nimaš skor več poti nazaj. To je zelo straha vredno kam si prišel. Čist si se zasvojil z kripto in živce ti je čist skuril.

Zgodovina sprememb…

endelin ::

Pomoje špricer čaka btc na okoli 30k usd. :) saj drugi tudi. Je v fiat in je spremljanje te bumpy poti sedaj malo utrujajoče

tilio je izjavil:

Čisto možno je, da obstaja in čisto možno je, da ne vem zanj. In čisto možno je, da nabijaš neki v 3 dni. Razsvetli nas. Do sedaj je tvoj prispevek v debati = 0.

Tudi če bi nabijal, ozri se naokoli. Svet je poln "boljših tehnologij", ki jim ni uspelo. Razlogov zakaj je to tako je mnogo.

Anyway, SOV schelling point je BTC. The why doesn't matter at this point.

Vse ostalo bo šlo proti 0 na dolgi rok.

kakob je izjavil:

tilio je izjavil:

Tudi če bi nabijal, ozri se naokoli. Svet je poln "boljših tehnologij", ki jim ni uspelo. Razlogov zakaj je to tako je mnogo.

Anyway, SOV schelling point je BTC. The why doesn't matter at this point.

Vse ostalo bo šlo proti 0 na dolgi rok.

Mislim, da ne razumeš kaj pišem, ker si zaslepljen z BTC. Tvoj pogled je ozek, ker se osredotočaš samo na blockchain kot zlato. Še suporterji Bitcoina, kot je Jack Dorsey, priznavajo, da če BTC ne bo denar, bo failal. In zaenkrat ne kaže da bo denar, glede na to kako se obdavčuje vsepovsod. Že zato imajo prednost drugi blockchaini, ki so nekaj več kot samo digitalno "zlato". Trenutno je BTC nesporen kralj po tržni vrednosti ne pa tudi po zmogljivostih.

Tokenizacija assetov najverjetneje ne bo nikoli na Bitcoinu. In dApp-i tudi ne. 1 uspešen dApp in slika bo hitro drugačna.

BTC se je zasidral kot email. Ima osnovne funkcije in je po toliko letih še vedno živ ampak velikani interneta niso firme, ki prodajajo servise, ki temeljijo na emailu. Pravo vrednost prinašajo druge aplikacije.

Možno je, da bo BTC še veliko časa zasidran kot email, kar ne pomeni, da se drugi chaini ne bodo uporabljali za druge stvari, katere imajo še več vrednosti. Trg delnic je npr. večji od trga zlata.

Nikoli ne zagotavljam in ne vztrajam, da bo Cadano številka 1. Lahko kdaj bo, lahko nikoli. Potencijal ima. Kar govorim je kakšne zančilnosti ima, kakšen tech, kako distribuiran je in decentraliziran in kakšen je community.

Ti se pa očitno imaš za Nostradamusa, ko si upaš trditi, da bo vse šlo proti 0.

Baja ::

kakobovo tezo potrjujejo grafi. odpri random alt vs btc graf, zoom out in se čudi ;)

Alti so garbage kar sem vam povedal ze ene parkrat
Potegni denar iz njih in jih pusti da grejo na 0 kot smo naredili s pepe,fet,inj

Drug bull run bodo drugi kandidati

Alri delajo v dolocenem obdobju vecje profite kot btc

V kot vidite zelo kratkem obdobju

Veliki plajerji vam prodajo zgodbo

Vi mecete pare v to

Oni vam ga spustijo pa na zero

Btc new ath

Poglejte si vse vase uporabne alte;-)

Pa mimogrede sem eden redkih ki verjamem da alt sezona bo

Ne bo pa nikoli vec taksna kot je bila
Na trgu je vsak dan 100 kom novega srota

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Rossi V ()

Pogoj za altseason je

Enostavno povedano

Happy king ( btc)

And prince ( eth ) New ath

Vsi si zelite,da bi btc d padla

Jaz si jo zelim visje

Visje bo

Bolj extreme altseason bo

Zgodovina sprememb…

Lennzi ::

Tilio, pa veš kdo je uporabnik Kakob?

Za naslednji bull run pa

Kupuje se support in pridaja resistence

Vsi kupujete ko je ze fajn zeleno

Kupuje se ko nihce vec ne upa

Ves čas govorim o altih. Vsak mali padec btc producira enormno likvidacijo altov. Btc 2000 dol, alti minus 10%. Nimamo več vsi btcja.

Sedaj pa pametujte spet.

Zgodovina sprememb…

Špricer je izjavil:

Ves čas govorim o altih. Vsak mali padec btc producira enormno likvidacijo altov. Btc 2000 dol, alti minus 10%. Nimamo več vsi btcja.

Sedaj pa pametujte spet.

In tako bo dokler gre btc.d dominanca visje

In jaz bi si btc.d zelel na72-73%

Zgodovina sprememb…

Lennzi je izjavil:

Tilio, pa veš kdo je uporabnik Kakob?

Minister za finance?

Lennzi ::

Ne rabi biti.
Eden izmed prvih v Sloveniji, ki so kupovali BTC. Tudi, če ga boš označil za btc maxija, ga ne gane. Dejansko lahko kupi, mene, tebe in Šmarno goro. Vem, da denar ni vse, ampak tukaj je govora o več 100M.

Lennzi je izjavil:

Ne rabi biti.
Eden izmed prvih v Sloveniji, ki so kupovali BTC. Tudi, če ga boš označil za btc maxija, ga ne gane. Dejansko lahko kupi, mene, tebe in Šmarno goro. Vem, da denar ni vse, ampak tukaj je govora o več 100M.

Oh please. Delaš kult iz človeka, ki je bil na mestu, da je kupil zgodaj. Vsa čast, da je imel trdno prepričanje in da ni prodal zgodaj ampak ne vidim nobene povezave med njegovo prepričanostjo in dejstvom, da obstajajo drugi chaini, ki želijo uporabo Bitcoina nadgraditi. Povečini se izkaže, da Bitcoinaši drugih chainov sploh ne poznajo in jih ne razumejo, ker ponavljajo samo svojo mantro.

Jaz sploh nisem proti Bitcoinu. Meni so samo bolj všeč blockchaini, ki imajo utility, da lahko z njimi počneš še kaj drugega kot, da kupiš, držiš in čakaš da cena zraste. Od kje zavraga naj pride višja cena, če ne od same adopcija - več ljudi v networku, več denarja. Enkrat ljudi zmanjka. Then what? Zato je delniški trg večji od trga zlata. Ker delnice so podjetja, ki ustvarjajo vrednost s produciranjem produktov. Nek maxi, ki trdi, da bo vse šlo na nulo, ker ščiti svojo pozicijo ne more zares vedet ali bo šlo na nulo. Če bi bil tak jasnovidec bi 100M naredil lahko tudi z delnicami podjetij.

tilio je izjavil:

...

ki želijo uporabo Bitcoina nadgraditi.

...

V nekem offchance da Cardanu uspe to, (ne zgolj v teoriji -- ja vem za podporo native cross chain tx recently), bo apreciacije (zgleda da je to slovenska beseda?) deležen BTC (in ne ADA).

Edit:

tilio je izjavil:

...

Meni so samo bolj všeč blockchaini, ki imajo utility

...

Meni je tudi marsikaj ušeč, to še ne pomeni da je pametno kupiti in držati (za investicijo) to všečno zadevo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kakob ()

kakob je izjavil:

tilio je izjavil:

...

ki želijo uporabo Bitcoina nadgraditi.

...

V nekem offchance da Cardanu uspe to, (ne zgolj v teoriji -- ja vem za podporo native cross chain tx recently), bo apreciacije (zgleda da je to slovenska beseda?) deležen BTC (in ne ADA).

Kaj pomeni uspe?
Uspeh ni nujno, da Cardano ali X chain prehiti Bitcoin po tržni vrednosti. Uspeh je, da se omrežje razcveti. Da se na njem gradijo aplikacije in da pridobi uporabnike. Da zacveti ekonomija na blockchainu - zato pa je programabilen. Če se to ne zgodi, potem je fail. Tako kot je bilo z early internetom. Nekaj je propadlo iz drugega so zrasli Google, Facebook, Amazon itd. Saj Facebook ni ničvreden, če je po tržni vrednosti manj vreden od Google-a ali Microsofta. Ima svojo vrednost na trgu seveda. Pojavljajo se poskusi dAppov.

Lahko, da bo čez nekaj let UX tak, da sam končni uporabnik sploh ne bo vedel kateri chain uporablja. Builderji bodo tisti, ki se bodo odločali kje graditi in koliko decentralizacije pri tem želijo.

Ko se BTC in Cardano "spojita" bosta pridobila oba. Del Bitcoinerjev bo lahko končno dobil donos na svoj BTC preko DeFi. Prenesli bodo BTC na drug chain (Cardano) in plačevali bodo tx v Bitcoinu. Cardano pridobi likvidnost in uporabnike. Uporabniki bodo plačevali za transakcije na Cardanu in ustvarjali promet -> več prometa -> več drugih uporabnikov. Ko bodo Bitcoinerji enkrat na Cardanu bodo začeli morda spoznavat, da obstaja še drugi svet. Delež bo seveda ostal zagrizen ampak proti donosnosti se bo težko borit. Nihče noče imet sredstva, da samo ležijo.

Cardano in ostali chaini bodo omogočili Bitcoinu preživetje, ker bo ta končno dobil dodatno uporabo (programabilen preko drugih platform) in ne bo samo "price go up", ker ga novi uporabniki kupujejo.

tilio je izjavil:

...
Meni je tudi marsikaj ušeč, to še ne pomeni da je pametno kupiti in držati (za investicijo) to všečno zadevo.

Očitno ti preferiraš "zlato", jaz imam pa raje "delnice". Morda se tebi zdi pametno, nekomu drugemu pa ne. Če bi vsi mislili kot ti potem ne vem zakaj imamo delniški trg in nepremičnine in pekarne. Dejmo vse zapret pa celo človeštvo naj vložbi v Bitcoin. Bomo ziher vsi prosperirali a ne?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilio ()
««
1603 / 1603
»
»»