Forum » Kriptovalute in blockchain » kripto splošna debata
kripto splošna debata
Temo vidijo: vsi

merlin2 ::
Traktor1989 je izjavil:
Za razliko od tebe sem jaz vesel ker razumem algoritem in cikel in kupujem dip.
Ti pa si jokica in bolnik. Čas je da začneš s 4 tabletami. Prosim.
Seveda. Ti ves čas kupuješ kot saylor. Ampak vedno si v minusu z dca. Nasvet sinko. Ne kupuj in čakaj, sicer bo tvoje trgovanje ocenjeno kot dejavnoat za 5 let nazaj. Davek bo pa lepo zaokrožen na 25%. 102000 and counting.
Meni je jasno. Ampak tega Špricer ne boš povedal. Lahko pa poskušaš razložiti uporabnikom foruma, kakšna je tvoja poanta na tem forumu?
Sredstev za vlaganje nimaš, Obešaš se na prav vsakega, ki te smatra za ne ravno brihtnega, žališ vsevprek, znanja, ki bi ga posredoval naprej nimaš .. Poleg tega, da si že priznal, da si tu gor, da bi "obral" druge vlagatelje, pa dvomim tudi v to, ker si suh kot sahara.
No Špricer. Boš razložil, kakšen je pravzaprav tvoj namen tu gor?

tilio ::
Dober intervju. Poglejte si, namesto, da se kregate kam trg gre. Nekaj kripto in življenjskih lekcij je v intervjuju.

Rossi V ::

tomaz- ::
Traktor1989 je izjavil:
Sej to mu govorim. On joka mi eni pa veseli da dokupimo. Pač ni mu več pomoči. Zdej res to vsi vemo.
Ti kar dokupuj na vrhu. Jaz sem out že s profitom pri 70000.
Aaa, zato te tolk trese.. čist prekmal si razjahal, zdej pa peče.. jebiga, vesel bodi svojega “profita” in daj mir. Svoj FIAT si potegnil ven, ne razumem, zakaj tako krčevito opletaš .. razen če te peče, ker si prekmal razjahal. Jebiga.. zgodi se tud najboljsim, se pravi, tebi 😊

Traktor1989 ::
Tako je fantje. Tako se govori.
Spric preveč bereš medije.
Poslušaj nas.
Fantje mal je mir z spricerjem verjetno mu je prijel 5 tablet zdej doze. Upam da bo dost če ne bo treba na 6 tablet.
Spric preveč bereš medije.
Poslušaj nas.
Fantje mal je mir z spricerjem verjetno mu je prijel 5 tablet zdej doze. Upam da bo dost če ne bo treba na 6 tablet.

Rossi V ::
Moj klic spx crash iz 6100 na 4800 je bil klic dekade
Spx je natancno tam botomiral
Za kse kaksen double top imamo cas
Dont fomo
Spx je natancno tam botomiral
Za kse kaksen double top imamo cas
Dont fomo
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Rossi V ()

Verjetno še gledate intervju z Gavinom zato takšna tišina. LOL.
Tu imate Coinbureau. Počasi se oči velikih influencerjev in medijev odpirajo...
https://x.com/coinbureau/status/1932321...
Nov trustless bridge med Bitcoinom in Cardanom. Ta rešitev prihaja iz IOG strani in BitVMX (prva rešitev je BitcoinOS).
Tudi drugi chaini so v tekmi za trustless bridgeom, ker vsak bi se rad vključil v Bitcoin in omogočil bitcoinašem da počnejo s svojim Bitcoinom še kaj drugega razen, da ga hodlajo. Ampak Cardano je v prednosti zaradi UTxO modela.
V razmislek: Bitcoin ima svojo vrednost iz kakršnihkoli razlogov jo že ima. Ali se vrednost BTC-ja spremeni, če ga premakneš iz hot walleta v cold wallet ali na borzo? Ali se mu spremeni vrednost, če ga pošlješ preko trustless bridgea (ki je varen kot cold wallet), na drug varen chain? Na drugem varnem chainu lahko posojaš bitcoin in z njim služiš obresti - si sam svoja banka. Kaj se zgodi z gostujočim chainom, ki sprejme tak bitcoin? Število uporabnikov gre gor? Število transakcij gre gor? Ali ne bodo morda uporabniki ob dobri izkušnji začeli pogledovati proti drugim produktom na gostujočem chainu? Premikanje Bitcona na gostujočem chainu bo kar naenkrat veliko hitrejše in cenejše. Lahko ga boš prodal z manj stroški ali ga prenašal namesto, da šparaš, da se ti ga dovolj nabere, da se ti ga splača iz borze poslat drugam. Mogoče ga boš lahko kupoval direktno na gostujočem chainu in ne na CEX oz. možno, da bodo CEX ponujali tudi pare z trustless wrapped Bitcoinom.
EDIT: trustless bridge potrebuje samo 1 od N poštenih nodeov, ki skrbijo za varnost trustless brdige-a. Nihče ne zadržuje denarja, nihče nima nadzora nad njim, samo node-i omrežja skrbijo, da je vse OK. 1 od N!
Tu imate Coinbureau. Počasi se oči velikih influencerjev in medijev odpirajo...
https://x.com/coinbureau/status/1932321...
Nov trustless bridge med Bitcoinom in Cardanom. Ta rešitev prihaja iz IOG strani in BitVMX (prva rešitev je BitcoinOS).
Tudi drugi chaini so v tekmi za trustless bridgeom, ker vsak bi se rad vključil v Bitcoin in omogočil bitcoinašem da počnejo s svojim Bitcoinom še kaj drugega razen, da ga hodlajo. Ampak Cardano je v prednosti zaradi UTxO modela.
V razmislek: Bitcoin ima svojo vrednost iz kakršnihkoli razlogov jo že ima. Ali se vrednost BTC-ja spremeni, če ga premakneš iz hot walleta v cold wallet ali na borzo? Ali se mu spremeni vrednost, če ga pošlješ preko trustless bridgea (ki je varen kot cold wallet), na drug varen chain? Na drugem varnem chainu lahko posojaš bitcoin in z njim služiš obresti - si sam svoja banka. Kaj se zgodi z gostujočim chainom, ki sprejme tak bitcoin? Število uporabnikov gre gor? Število transakcij gre gor? Ali ne bodo morda uporabniki ob dobri izkušnji začeli pogledovati proti drugim produktom na gostujočem chainu? Premikanje Bitcona na gostujočem chainu bo kar naenkrat veliko hitrejše in cenejše. Lahko ga boš prodal z manj stroški ali ga prenašal namesto, da šparaš, da se ti ga dovolj nabere, da se ti ga splača iz borze poslat drugam. Mogoče ga boš lahko kupoval direktno na gostujočem chainu in ne na CEX oz. možno, da bodo CEX ponujali tudi pare z trustless wrapped Bitcoinom.
EDIT: trustless bridge potrebuje samo 1 od N poštenih nodeov, ki skrbijo za varnost trustless brdige-a. Nihče ne zadržuje denarja, nihče nima nadzora nad njim, samo node-i omrežja skrbijo, da je vse OK. 1 od N!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tilio ()

alekskac ::
Za CEXe kar dvomim da se bo množično prijelo, za okorele BTC maxije, enako. CEXi se prilagajajo konzervativnim zakonodajalcem. Le-ti bodo v EU (če bi se res razpaslo) zaradi pomanjkljivega nadzora takih mostov zadeve vsaj CEXom poskusili otežiti. Tudi smatram da ni velik zagretežev da bi svoj BTC premikali na cardanov chain. BTCjaši so po mojem videnju razmeroma konzervativno pleme, ponujenih rešitev glede prodaje na drugih chainih niti ne potrebujejo. Ti ljudje načeloma najraje ne bi nič prodajali. Če pa že, imajo radi solidne rampe v fiat, in te so zaenkrat po CEXih, z vso regulacijo in nadzorom vred. Ne glede na tvoj trud pri šilanju, jaz mislim da je zlata doba cardana počasi mimo. Smo cca 5X pod vrhom iz septembra '21. Kdor verjame, lahko sedaj investira. Če cardano vsaj doseže svojo staro slavo, ima tak vernik približno 5X not. Ni slabo, je pa po mojem malo možnosti.

Za CEXe kar dvomim da se bo množično prijelo, za okorele BTC maxije, enako. CEXi se prilagajajo konzervativnim zakonodajalcem. Le-ti bodo v EU (če bi se res razpaslo) zaradi pomanjkljivega nadzora takih mostov zadeve vsaj CEXom poskusili otežiti. Tudi smatram da ni velik zagretežev da bi svoj BTC premikali na cardanov chain. BTCjaši so po mojem videnju razmeroma konzervativno pleme, ponujenih rešitev glede prodaje na drugih chainih niti ne potrebujejo. Ti ljudje načeloma najraje ne bi nič prodajali. Če pa že, imajo radi solidne rampe v fiat, in te so zaenkrat po CEXih, z vso regulacijo in nadzorom vred. Ne glede na tvoj trud pri šilanju, jaz mislim da je zlata doba cardana počasi mimo. Smo cca 5X pod vrhom iz septembra '21. Kdor verjame, lahko sedaj investira. Če cardano vsaj doseže svojo staro slavo, ima tak vernik približno 5X not. Ni slabo, je pa po mojem malo možnosti.
O... lepo si nanizal kar nekaj izhodišč tu:
1. Pomanjkljiv nadzor mostov:
Sveža novica. ZDA se tu odpirajo tudi DEXom.
https://x.com/WatcherGuru/status/193214...
Tudi če se ne bi odpirali, mostov ne moreš ustaviti tako kot ne moreš ustaviti Bitcoina. Razen z neko prepovedjo, ki bi tako ali drugače bila jalova. Bistvo državam je, da poberejo davek in da jim dokažeš sled od dobička. Preko katerih mostov in DEXov gre je nepomembno.
2. Veliko holderjev samo drži:
Res je, veliko jih drži in čaka. Nič narobe. "Ni veliko zagretežev" je tvoje mnenje. Ljudje, ki gradijo te mostove (prvi so bili iz BTC maksi vrst) se s tabo ne bi strinjali. Obstaja protokol, ki omogoča stakanje BTC in je v trenutku, ko so ga odprli (v 2 urah) dobil čez $100M v BTCju.
Tale tweet se tudi ne strinja s tabo:
https://x.com/0xSharples/status/1929879...
Tudi Celsius je pokazal, da si ljudje (tudi BTC-jaši) želijo dodatnega zaslužka.
Poanta je, da je BTC market ogromen in samo 2-5% tega marketa je $40-$108 milijard vrednosti na drugih chainih.
3. Razum bo naredil svoje
Vsi na tem forumu sledite dobičku. Zakaj sledite Bitcoinu? Zakaj ne delnicam? Ker pričakujete več dobička v nečem kar raste. A ne bo fajn dobiti 5-10% letno na BTC? Saj mogoče ne boš šel noter s celo vrečo ampak s 5-10%. Čez čas boš ugotovil "hej, to pa ni slabo", dajmo še 10% noter. Itd...
4. "zlata doba Cardana je mimo"
Po čem to sklepaš? Po market capu? Po uporabnikih? Po narativah iz VC krogov?
Ker lahko ti naštejem kar precej razlogov zakaj se zelo verjetno motiš. Sicer nimam kristalne krogle in ne vem kaj bo s ceno vem pa, da Cardano kot ekosistem šele začenja. Jaz vidim več userjev, več builderjev, več dAppov, več VCjev, več podpore sistemu s strani borz, politike, medijev, influencerjev, itd...
Povsem jasno je, da Bitcoin ni in ne bo edini blockchain.
5. Shilam / ne shilam. Težko opišem neko stvar brez da omenim kaj to je. Ne kupi ADA. Pojdi na SUI, Solano ali BTC ali karkoli je tvoj naljubši okus. Vidim, da je veliko ljudi zaslepljenih z vso propagando. Jaz samo predstavljam tehnologijo, zmožnosti in potencijale in alternativni pogled od VCjev in masovne propagande.
6. Tudi če ne bi bil v tej igri Cardano, bo pa 100% nek drug chain. Cardano je samo bolj interoperabilen, ker tako kot Bitcoin uporablja UTxO.

To vam pove kakšna je inteligenca med investitorji - V mislih imam DOGE.
Based on Security(.)org's annual cryptocurrency consumer report, $BTC, $ETH, and $DOGE are the top three most desired crypto among Americans planning to invest in 2025.

oracle ::
Inteligenca med investitorji, občutljiva tematika.
Jaz se malo bojim časov, ko bodo institucije navalile na memecoine. Ali se to lahko zgodi? Kakšne bodo posledice? Državne rezerve fartcoina. Vse ostalo gre skladno s preroškim Idiocracy, zakaj ne bi še to...
Jaz se malo bojim časov, ko bodo institucije navalile na memecoine. Ali se to lahko zgodi? Kakšne bodo posledice? Državne rezerve fartcoina. Vse ostalo gre skladno s preroškim Idiocracy, zakaj ne bi še to...

johnnyyy ::
Ni občutljiva, je pa precej kontradiktorna. Torej boljši investitor je tisti, ki s svojimi naložbami več zasluži. Trg pa raste najbolj na področjih kamor ljudje/institucije/podjetja najbolj navalijo. Torej če hočeš biti "inteligenten" potem vlagaš tja, kamor bodo vlagali drugi oz. poikušaš prehiteti druge, da si na področju med prvimi.

LOL. Imaš prav. Saj nočem biti žaljiv in tudi ne mislim, da je kaj narobe če nekdo kupi meme coin. Fascinantno je samo to, da ljudje kupujejo doge, ki nima nobenga utilitya, nobenga razvoja in je inflatoren. Nekaj več kot 3.5% letne inflacije.
Ne verjamem, da bi institucije šle v meme coine, ker če bi šlo tam kaj narobe (in možnost je velika) bi imeli veliko težav z ljudmi in regulatornimi organi.
Če pogledaš prošnje za ETFje Dogea ni. Preseneča me sicer, da je Solana.
Ni občutljiva, je pa precej kontradiktorna. Torej boljši investitor je tisti, ki s svojimi naložbami več zasluži. Trg pa raste najbolj na področjih kamor ljudje/institucije/podjetja najbolj navalijo. Torej če hočeš biti "inteligenten" potem vlagaš tja, kamor bodo vlagali drugi oz. poikušaš prehiteti druge, da si na področju med prvimi.
Poanta je, da veliko ljudi nekam vrže denar, ker je stvar "vroča". Ne pogledajo tokenomicsa ali kaj se s projektom dogaja. Špekulirajo na polno. Takim ne moreš reči da so pametni ali da so investitorji.
Če gredo v Doge coin na podlagi temeljite analize, ko vse razumejo in rečejo, OK, to še vedno kaže, da bo dobiček potem so lahko "pametni" , tudi če naredijo minus. Če bo minus, ga bodo taki tudi znali limitirati. Stop loss.
Kot sem zgoraj napisal, se bo verjetno vsak vsaj malo strinjal da je "neumno", da nek coin, ki je fork in brez razvoja dobi tako podporo v primerjavi s projekti, ki se na polno razvijajo in želijo ustvariti dodaten utility.
Če recimo kupiš NFT sliko za $1M ali whatever misleč, da je umetnina in da bo to šlo gor ali ohranjalo vrednost je "neumno". Lahko, da bo šlo gor ampak verjetnost je zelo blizu 0. Če kupiš nekaj kar ima utility je vsaj možnost, da bo nekdo to uporabljal in za to plačeval in ustvarjal vrednost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tilio ()

johnnyyy ::
Poanta je, da veliko ljudi nekam vrže denar, ker je stvar "vroča". Ne pogledajo tokenomicsa ali kaj se s projektom dogaja. Špekulirajo na polno. Takim ne moreš reči da so pametni ali da so investitorji.
Če je stvar že vroča si malce že pozen

In pri investicijah in kriptu je podobno. Ti naštudiraš se izobražujheš gledaš za dobrimi projekti - a na koncu pride nekdo ki vidi nek shitcoin ki ima zanimivo ime ga kupi in ob hypu potegne več ven kot nekdo, ki je "vse naštudiral". Pač na koncu vsa ta inteligenca zgubi na pomenu.

Če je stvar že vroča si malce že pozen. Pač moja poanta je, da so stvari dvolične - kot v življenju. Gledaš da boš imel neko uporabno službo, ki bo družbi nekaj pripomogla, se šolaš, izobražuješ in na koncu si nek "zobozdravnik", kjer ti pacienti jamrajo da so 20€ plombe predrage, a ko je potrebno urediti nohte samo zato da so lepi pa 100€ ni problema. In potem si "inteligenten", kjer "znaš" služiti denar, a na drugi strani te 1/2 kozmetičark finančno nese.
In pri investicijah in kriptu je podobno. Ti naštudiraš se izobražujheš gledaš za dobrimi projekti - a na koncu pride nekdo ki vidi nek shitcoin ki ima zanimivo ime ga kupi in ob hypu potegne več ven kot nekdo, ki je "vse naštudiral". Pač na koncu vsa ta inteligenca zgubi na pomenu.
Moj pogled je, da znanje (ne samo inteligenca) premaga srečo na dolgi rok skoraj vedno razen mogoče v ekstremih kot je primer "Jack Pota". "jackpot" je gambling - možnost za uspeh je skoraj 0.
Druga stvar je, da znanje naredi človeka polnejšega in je povezano z osebno srečo in srečo v življenju (če znaš se ti tudi sreča pogosteje nasmehne - imaš več priložnosti).
Nisem mislil, da kdor kupuje Doge je neinteligenten. Lahko si inteligenten in narediš neumno odločitev. Bolj se mi zdi, da je nepremišljen, nima znanja ali je nagnjen k velikem tveganju. Zdi se mi samo neumno, da ljudje pripeljejo stvar brez utilitya na $30 milijard tržne vrednosti. Enkrat bo to tega konec in konec ne bo srečen.

Traktor1989 ::
Haha. Kakšen mir da ga ni. Špricerju so očitno tablete prijele. Nazadnje smo rekli in povečali iz 4 na 5. Končno.

This paper challenges what many dashboards still display as a core metric. If TVL doesn't drive returns and can be gamed, maybe it's time we demote it from "key stat" to a "secondary stat."
This paper doesn't say TVL is useless. It says it's incomplete. TVL might show where funds are parked,
but not how they move, not who moves them, and certainly not how they create value or help users in meaningful ways.
In Web3, we need metrics that reflect real participation, sustained engagement, and economic utility. So maybe we ask ourselves:
What makes a protocol truly valuable. Is it deposits or participation?
What if we stopped measuring DeFi like traditional finance and started asking what actually drives trust and traction?
And in a market full of hype, what do we really mean by "value"?
https://algorand.co/blog/the-surprising...

dope1337 ::
This paper challenges what many dashboards still display as a core metric. If TVL doesn't drive returns and can be gamed, maybe it's time we demote it from "key stat" to a "secondary stat."
This paper doesn't say TVL is useless. It says it's incomplete. TVL might show where funds are parked,
but not how they move, not who moves them, and certainly not how they create value or help users in meaningful ways.
In Web3, we need metrics that reflect real participation, sustained engagement, and economic utility. So maybe we ask ourselves:
What makes a protocol truly valuable. Is it deposits or participation?
What if we stopped measuring DeFi like traditional finance and started asking what actually drives trust and traction?
And in a market full of hype, what do we really mean by "value"?
https://algorand.co/blog/the-surprising...
Holders revenue, cesar algorand nima ravno na pretek.
https://defillama.com/holders-revenue
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
-Albert Einstein
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dope1337 ()

Holders revenue, cesar algorand nima ravno na pretek.
https://defillama.com/holders-revenue
Razmišljam kaj naj s tem podatkom. To je lahko od stakeanja ali druge token distribucije, ali od feejev, ali od posojil. Če so posojila potem kul, ostalo je pa "pumponomics", a ni? Pa seveda, več kot je TVL-ja, več dobijo whale-i.
Algorand seveda ni tako popularen chain ampak ima projekte z vsebino.
Kakorkoli, metrike v kriptu so precej popačene. Tako kot so bili včasih testi procesorjev ali grafičnih kartic, kjer so proizvajalci natweekali svoj sistem, da je izpadel čimbolje na metrikah. Metrike so pripomoček, ne gre jim pa preveč zaupat.

dope1337 ::
Ne. To je edina metrika, ki ti pove, koliko tvoj DeFi kovanec proizvaja oprijemljive insta-dumpable vrednosti, v kolikor "revenue" ni zavit v nekaksen locked ali vested asset.
Ce gres bolj podrobno, isces metriko, koliko $ vrednosti proizvaja posamezen $ vrednosti tvojega DeFi kovanca.
Vse ostalo v DeFi je fugazzi.
Za vsebino mi je vseeno ... mi ne placujejo mesecnih poloznic.
Ce gres bolj podrobno, isces metriko, koliko $ vrednosti proizvaja posamezen $ vrednosti tvojega DeFi kovanca.
Vse ostalo v DeFi je fugazzi.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
-Albert Einstein
-Albert Einstein
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dope1337 ()

Hvala.
Providaš likvidnost, posojaš?
Rad bi razumel od kje donos, da ocenim vzdržnost in rizik.
Pri vsebini sem mislil na projekte, ki prinašajo vrednost. Npr. Algorand ima projekte s FIFO, pa Lavazza, itd, ki uporabljajo chain -> večja uporaba -> več uporabnikov in biznisa -> višja cena tokena. Ni samo hype ampak praktična uporaba.

GregiB ::
Članek na temo obdavčitve "kriptoimetja"... če koga zanima...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Vice ::

Nagradno vprašanje - kako hudiča sploh mislijo temu slediti? Misija nemogoče?
Sledenje bo na posamezniku. Njih ne briga če ni praktično. Očitno jim je tako še bolje, ker če ne bo evidence bo davek 40% in bodo pokasirali več.
Posameznik bo oddal podatke v obliki kakršno bodo zahteval FURS. Algoritem bo izpljunil sumljive posameznike ali izbral naključne posameznike. Pri teh se bodo inšpektorji angažirali, da jih "zašijejo" - zastonj ziher ne bodo preverjali.

Vice ::
Nagradno vprašanje - kako hudiča sploh mislijo temu slediti? Misija nemogoče?
Sledenje bo na posamezniku. Njih ne briga če ni praktično. Očitno jim je tako še bolje, ker če ne bo evidence bo davek 40% in bodo pokasirali več.
Posameznik bo oddal podatke v obliki kakršno bodo zahteval FURS. Algoritem bo izpljunil sumljive posameznike ali izbral naključne posameznike. Pri teh se bodo inšpektorji angažirali, da jih "zašijejo" - zastonj ziher ne bodo preverjali.
Zakaj že naj bi to delal?

Baja ::
po mojem ta zakon že leži nekje v predalih. dvomikm da bo pred volitvami kaj s tega. kakorkoli, svoboda je črtana z mojega seznama potencialnih dobitnikov mojega glasa. FAFO

merlin2 ::
Medtem se gradi avtocesta novega finančnega sistema.
Da Tilio. Tudi Algorand, XDC, Iota, XLM, Cardano, DAG ..
Multichain bo prihodnost. Ne le en igralec ampak več povezanih, vsak s svojo funkcijo in namenom.
https://x.com/circle/status/19331472792...
Da Tilio. Tudi Algorand, XDC, Iota, XLM, Cardano, DAG ..
Multichain bo prihodnost. Ne le en igralec ampak več povezanih, vsak s svojo funkcijo in namenom.
https://x.com/circle/status/19331472792...