» »

kripto splošna debata

kripto splošna debata

Temo vidijo: vsi
««
1617 / 1617
»
»»

tilio ::

merlin2 je izjavil:

tilio je izjavil:

Poznavalci, prosim za komentarje
Ripple

Kaj je res in kaj ni? Merlin?

Čudi me, da o partnerstvih ne preveriš na uradni Ripplovi strani. Dokumenti v zadevi SEC vs Ripple pa so razkrili, da Ripple Razpolaga s 1700 NDA-ji.

Nimam časa vsakemu projektu slediti natančno. Poleg tega uradne strani so reklama. V Web3 radi vsi objavljajo partnershipe ampak to je povečini en drek vredno.

Sem alergičen na te stvari tudi v Cardano ekosistemu, da ne bo pomote. Kar v web3 delajo je hype (partnershipi, featureji itd.), da te noter dobijo.

link_up je izjavil:

100 dB je izjemno mocan zvok in se igralcev ob taki jakosti sploh ne bi slisalo, ce ne bi kricali...ampak ok, krneki.

To je res. Njihovi merilniki so amaterski, kot je že @energetik omenil. Poanta je, da farma brni 24/7/365. Pustimo koliko je škodljivo za zdravje in ali res presega 85 dB (to bi bil glasen sesalec ali težek promet npr.)

Če vprašam drugače, a bi kupil poceni hišo na tisti lokaciji, da bi tam živel (če odmisliš, da je Texsas in ZDA)? Če je takih hiš 5, bodo ljudje rekli, *ebeš teh 5. Če jih je 100, mah, to ni veliko. Če si to ti je nepremostljiv problem.

merlin2 ::

tilio je izjavil:

merlin2 je izjavil:

tilio je izjavil:

Poznavalci, prosim za komentarje
Ripple

Kaj je res in kaj ni? Merlin?

Čudi me, da o partnerstvih ne preveriš na uradni Ripplovi strani. Dokumenti v zadevi SEC vs Ripple pa so razkrili, da Ripple Razpolaga s 1700 NDA-ji.

Nimam časa vsakemu projektu slediti natančno. Poleg tega uradne strani so reklama. V Web3 radi vsi objavljajo partnershipe ampak to je povečini en drek vredno.

Sem alergičen na te stvari tudi v Cardano ekosistemu, da ne bo pomote. Kar v web3 delajo je hype (partnershipi, featureji itd.), da te noter dobijo.

Zanimivo da še nisem zasledil pojasnila kaj Web3 sploh točno je.

Nekaj v zvezi z lastništvom nad svojo identiteto, biometričnimi podatki ... Na blokchainu?!

Zanimiva nit.
https://x.com/StellarNews007/status/193...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: merlin2 ()

energetik ::

tilio je izjavil:

link_up je izjavil:

100 dB je izjemno mocan zvok in se igralcev ob taki jakosti sploh ne bi slisalo, ce ne bi kricali...ampak ok, krneki.

To je res. Njihovi merilniki so amaterski, kot je že @energetik omenil. Poanta je, da farma brni 24/7/365. Pustimo koliko je škodljivo za zdravje in ali res presega 85 dB (to bi bil glasen sesalec ali težek promet npr.)

Če vprašam drugače, a bi kupil poceni hišo na tisti lokaciji, da bi tam živel (če odmisliš, da je Texsas in ZDA)? Če je takih hiš 5, bodo ljudje rekli, *ebeš teh 5. Če jih je 100, mah, to ni veliko. Če si to ti je nepremostljiv problem.

Če bi se utrezno obračunale eksternalije, bi trg vse sam naredil. Ali bi miner odkupil prizadete nepremičnine za ustrezne vsote ali bi jim izplačeval mesečne odškodnine ali pa bi farmo raje postavil 5km stran od vseh. Problem je, ker se eksternalije kar zanemarijo.
vires in numeris

energetik je izjavil:

Če bi se utrezno obračunale eksternalije, bi trg vse sam naredil. Ali bi miner odkupil prizadete nepremičnine za ustrezne vsote ali bi jim izplačeval mesečne odškodnine ali pa bi farmo raje postavil 5km stran od vseh. Problem je, ker se eksternalije kar zanemarijo.

Rešitve je vsekakor več ampak kapital gre po poti najmanjšega upora, kar je slaba tolažba, če imaš tam hišo. Je pa dejstvo, da PoS takega vpliva na okolje nima.

tilio je izjavil:

energetik je izjavil:

Rešitve je vsekakor več ampak kapital gre po poti najmanjšega upora, kar je slaba tolažba, če imaš tam hišo. Je pa dejstvo, da PoS takega vpliva na okolje nima.
Nima pa hkrati tudi primerljive varnosti.
Glede kapitala - v tem primeru bi morala za ustrezno zakonodajo poskrbeti država, če že ima monopol nad silo. Če država ne bi obstajala, bi prebivalci sami poskrbeli, da bi bile naprave tihe, s "fizičnimi sredstvi"... In bi lastnik kapitala hitro poskrbel, da bi ali plačal odškodnine ali pa farmo zgradil bolj stran.
vires in numeris

energetik je izjavil:

tilio je izjavil:

energetik je izjavil:

Nima pa hkrati tudi primerljive varnosti.
Glede kapitala - v tem primeru bi morala za ustrezno zakonodajo poskrbeti država, če že ima monopol nad silo. Če država ne bi obstajala, bi prebivalci sami poskrbeli, da bi bile naprave tihe, s "fizičnimi sredstvi"... In bi lastnik kapitala hitro poskrbel, da bi ali plačal odškodnine ali pa farmo zgradil bolj stran.

Glede varnosti je odvisno od PoS chaina. Še vedno eni ne razumejo, da je varnost pri določenih PoS višja kot pri Bitcoinu. Edino tveganje, ki je večje, je v primeru da se res zgodi 51% napad. V tem primeru se na POW zgodi double spend, naredi se fork in gre dalje - zaupanje bi bilo verjetno načeto in panika bi naredila svoje. Pa tudi ni praktično, da bi imel npr. večkrat fork, ker potem postane omrežje neuporabno. Pri PoS pa napadalec lahko prepriše ledger za nazaj, ko ima enkrat 51%. Pri PoS, ki je dobro decentraliziran je 51% napad nemogoč. Poanta je, da ne eno ne drugo ni dobro in zato je decentralizacija pomembna, pri čemer Bitcoin ni najbolj decentraliziran. Za to obstajajo objektivne metrike.

Država bi morala marsikaj pa vidimo kako gre. Ne samo v ZDA, tudi pri nas. Če bi pa prebivalci sami poskrbeli pa tudi vemo kako bi se končalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilio ()

Lonsarg ::

PoW ima slabsi security by design zaradi motivacije. Pri PoW napadalec potencialno nima nic v coin vlozen in mu je potencialno vseeno ce coin sesuje. Potencialno zato ker je odvisno od tega ali lahko racunsko moc ki jo je drago placal porabi kje drugje.

Ali pa recimo da drzave dobijo PoW 50%+ al pa US + EU + Kanada skupaj pa se zmenijo za ene pravila cenzure...

Pri PoS pa napadalec dejansko mora imeti v lasti coine da lahko napade, precej precej drazje, pa se precej bolj bolece ce bi sel sesut coin ali sesuvat njegovo vrednost, ce pa je sam tudi velik lastnik.

Tak da ne, PoW BTC je dejansko sedaj ko je velik precej izpostavljen. Razmerje koliko stane BTC in koliko denarja gre v racunsko moc za BTC se pa še slabsa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Trias ::

btcusd $113.500 kar je na 61.80%, pol pa test na gor imo

Trias je izjavil:

btcusd $113.500 kar je na 61.80%, pol pa test na gor imo

Pravijo, da je M2 šel malo navzdol. Dokler se to ne popravi ne bo veselice.

Baja ::

Saj veste, da z double spend lahko samo svoje coine dvakrat zapraviš? zdaj pa še enkrat razmislite zakaj bi nekdo z 51% HR hotel to narediti. Pa veste tudi, da mora s temi 51% namajnati daljšo verigo od ostalih 49%?

Kripto ::

Zanimiv video:

Wealth is mindset!

endelin ::

Uf slab kripto dan;((
Konec veselice?

musicfreak ::

endelin je izjavil:

Uf slab kripto dan;((
Konec veselice?

lani zacetek avgusta je tudi vse padlo, isto etfi in delnice. poguglaj 5. avgust 2024

https://bitcoinblog.de/2024/08/05/black...

normalna poletna korektura.

Zgodovina sprememb…

Baja je izjavil:

Saj veste, da z double spend lahko samo svoje coine dvakrat zapraviš? zdaj pa še enkrat razmislite zakaj bi nekdo z 51% HR hotel to narediti. Pa veste tudi, da mora s temi 51% namajnati daljšo verigo od ostalih 49%?

Enako vprašanje velja za PoS. Zakaj bi nekdo, ki bi dosegel 51% lastništva networka želel, da ga uniči?

Razlika je v tem, da BTC za transakcijo porabi >1000x več energije kot PoS.

Razlika je, da pri BTC nima veze, koliko kovancev nekdo drži, ker s tem še vedno ne more spreminjati konsenza ali izvajati 51% napadov.
V BTC omrežju moraš fizično namontirati ustrezno količino minerjev, da presežeš 50% hasha. Zato ni popolnoma nobene ekonomske iniciative, da bi šel to kdo delat, ker bi to stalo toliko, da se ne splača. Sploh ker bi bil rezultat cena BTC blizu nule, sam pa bi ostal z milijoni ASIC-ov za brez veze. Edini razlog bi bil ta, da bi se kaka država tega lotila izključno z razlogom uničenja BTC. Kar pa bi se že prej videlo, saj bi začele v ta namen odtekati enormne količne proračunskih sredstev, proizvajalci pa dobavljat enormne količne ASIC-ov državnim službam.
vires in numeris

tilio je izjavil:

Baja je izjavil:

Enako vprašanje velja za PoS. Zakaj bi nekdo, ki bi dosegel 51% lastništva networka želel, da ga uniči?

Razlika je v tem, da BTC za transakcijo porabi >1000x več energije kot PoS.

pac cena za varnost networka.

energetik je izjavil:

Razlika je, da pri BTC nima veze, koliko kovancev nekdo drži, ker s tem še vedno ne more spreminjati konsenza ali izvajati 51% napadov.
V BTC omrežju moraš fizično namontirati ustrezno količino minerjev, da presežeš 50% hasha. Zato ni popolnoma nobene ekonomske iniciative, da bi šel to kdo delat, ker bi to stalo toliko, da se ne splača. Sploh ker bi bil rezultat cena BTC blizu nule, sam pa bi ostal z milijoni ASIC-ov za brez veze. Edini razlog bi bil ta, da bi se kaka država tega lotila izključno z razlogom uničenja BTC. Kar pa bi se že prej videlo, saj bi začele v ta namen odtekati enormne količne proračunskih sredstev, proizvajalci pa dobavljat enormne količne ASIC-ov državnim službam.

Tolikokrat smo to že tu obdelali, da ne bom še 1x ponavljal ampak živiš v zmoti. Ne ker bi to bilo enostavno naredit ampak, ker si ne priznaš možnih vektorjev napadov.

Vsakemu, ki je maksi bi priporočil še malo vpogleda v druge chaine, da bi si uravnotežil sliko, ki mu jo riše vreča, ki jo drži.

Kripto je izjavil:

Zanimiv video:

Dober video.

Ironično, da nekaj kar naj bi bilo stabilno lahko postane atomska bomba trga.

Če Saylor pade je vprašanje, če se Bitcoin sploh lahko pobere na nivoje kjer je zdaj. Če se bo, bo to trajalo po mojem kar ne lep čas.

Utility, utility, utility. In BTC ga nima.

Zgodovina sprememb…

mugen999 ::

Lep pozdrav. Sem povratni laik v svet kripto valut.Cca 5 let nazaj sem naredil izgubo nekje 1000eur. Kar ni tako veliko kot nekateri drugi, ampak so se mi takrat kripto valute zasrale in sem takrat nehal z njimi. Račun bitstamp pa je ostal. Vendar iz dneva v dan težje gledam kako kripto svet raste, jaz ga pa le od strani opazujem. Zato sem v parih dneh stuhtal naslednje. Vsak mesec bi vložil približno 500eur od plače nadalnjih nekaj let v kripto. Brez nekega hudega poglabljanja sem prišel do štirih coinov: solana, dogecoin, cardano in sui, v katere štiri bi denar razporejeval enakomerno. Ti so na bitstampu pri vrhu lestvice, višje kot so, bolj so resni imho. S tem da BTC in ETH sta za navadne smrtnike imho že predraga, z XRP sem se pa že nasral. Kaj vi mislite, je to pametno ali ni. Kar vidim je to, da so kripto valute z leti vedno več vredne in kdor je sproti zadnja leta dokupoval in nič prodal, je zmagovalec imho.

mugen999 je izjavil:

Lep pozdrav. Sem povratni laik v svet kripto valut.Cca 5 let nazaj sem naredil izgubo nekje 1000eur. Kar ni tako veliko kot nekateri drugi, ampak so se mi takrat kripto valute zasrale in sem takrat nehal z njimi. Račun bitstamp pa je ostal. Vendar iz dneva v dan težje gledam kako kripto svet raste, jaz ga pa le od strani opazujem. Zato sem v parih dneh stuhtal naslednje. Vsak mesec bi vložil približno 500eur od plače nadalnjih nekaj let v kripto. Brez nekega hudega poglabljanja sem prišel do štirih coinov: solana, dogecoin, cardano in sui, v katere štiri bi denar razporejeval enakomerno. Ti so na bitstampu pri vrhu lestvice, višje kot so, bolj so resni imho. S tem da BTC in ETH sta za navadne smrtnike imho že predraga, z XRP sem se pa že nasral. Kaj vi mislite, je to pametno ali ni. Kar vidim je to, da so kripto valute z leti vedno več vredne in kdor je sproti zadnja leta dokupoval in nič prodal, je zmagovalec imho.

To, da višje kot so, bolj so resni, ni nujno res. Veliko coinov je bilo med top 10, bolj malo pa jih je tam ostalo. Solana npr. je v več pogledih precej slab chain IMHO, ki ima za sabo VC kapital, da ga potiska tako visoko. Boljša metrika je koliko kripto zim je chain že preživel in je še vedno med top 10. Takih coinov ni veliko.

To kar sprašuješ je približno tako kot, da bi vprašal kateri avto je najboljši. Najboljši za kateri namen? Ali je najboljši proizvajalec danes tudi najboljši proizvajalec, čez 2, 3, 5, 10 let?

SUI je tehnično veliko bolj zanimiv kot Solana in ga promovirajo kot naslednjo Solano. Je pa tudi to centraliziran coin, ki ga potiska naprej VC kapital.

Če ti nekdo samo hvali en chain in ne zna povedat nobene slabosti o njem potem ne pozna dovolj dobro chaina ali pa te namerno zavaja.

Kripto se zelo hitro razvija. Za karkoli se boš odločil ni nujno, da bo dolgoročno ostalo pri vrhu (kot sem prej napisal). Še najbolj ziher je na srednji rok Bitcoin in Ethereum ampak predvsem zaradi njune velikosti in ne toliko zaradi kvalitete. Če hočeš decentraliziran, zelen chain, ki bo kmalu tudi veliko hitrejši in z privacyjem, potem Cardano. Če hočeš hype in misliš, da bodo "kapitalisti" zmagali potem SOL in SUI. Če verjameš, da bodo banke uporabljale XRP potem XRP.

Če ne veš kaj potem predlagam:
- BTC 20%, ker se ti zdi, da je že preveč zrastel
- ETH 15%, ker se ti zdi, da je že preveč zrastel
- Cardano 35%, začenja dobivati pospešek na več področjih
- SOL 10%, gamblaš s tem kar je "vroče" v medijih
- SUI 20%, gamblaš s tem kar je "vroče" v medijih

Vsake 3-4 mesece bi jaz balanciral protfolio, da obdržiš razmerja. Če hočeš biti bolj ziher se vmes izobražuj, da vidiš kam približno pluje industrija. Če gre kateri coin ven izmed top 15 potem je čas, da premisliš pozicije.

Ampak kaj jaz vem, jaz sem degen, verjamem v decentralizacijo in decentralizirano prihodnost in sem zato večinoma v Cardano in CNT.

Zgodovina sprememb…

@mugen999
Tole si poglej

mugen999 ::

@tilio
Hvala za odgovor. So mi všeč tvoji predlogi po procentih, edino BTC mi ni všeč, ker je tako visoko da imho ni več za navadne ljudi. Za začetek bom najverjetneje začel z ostalimi štirimi katere si predlagal, s tem da bom 20%BTCja prerazporedil na ostale štiri. Potem pa za začetek bo kar bo, nekje je treba začeti. Bom pogledal video youtube.

čez 2 leti bos spet prodal shitcoine z zgubo. ce resno misliš vlagati 500e/m naslednjih 5-10 let, kupi 90% btc, z 10% pa spilaj degena kot tilio :)

vrnil si se tudi v bullrunu. kar bos danes vlozil lahko gre cez konkreten bear market v naslednjih letih. zdaj če si bil 5 let zunaj, bi jaz na tvojem mestu pocakal se 2-3 leta in zacel vlagati takrat, teh 500 pa do takrat sparas in vlagas v bearu recimpo 1000. razlika v profitu bi znala biti ogromna. seveda pa nimam kristalne kugle, samo moje mnenje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

mugen999 je izjavil:

edino BTC mi ni všeč, ker je tako visoko da imho ni več za navadne ljudi.

Res je. BTC bo težko naredil x10 medtem ko npr. Cardano, SUI bi to lahko naredila relativno z lahkoto. BTC ti daje v portfelju stabilnost. Ima največ vernikov namreč. Nimaš pa z njim kaj početi, ker je počasen, ni nadgradljiv in še en kup drugih težav je. Začni spraševati nakoli in vsakega, ki ti reče, da je Bitcoin najboljši, kot npr. @Baja, ga vprašaj kaj so slabosti. Če ti jih ne našteje je vernik. Od njih slišiš predvsem "vse bo šlo na 0, samo Bitcoin bo preživel" in podobne neumnosti.

Bitcoin recimo ni denar kot pravijo verniki. Denar tudi ne more biti, ker je prepočasen. Če bi bil denar ga države ne bi obdavčevale. Večina držav na svetu gleda na BTC in ostali kripto kot naložbo. Tudi Slovenija po novem.

Chaini, ki pa imajo pametne pogodbe imajo možnost širše uporabe kar jim daje možnost ekonomske vzdržnosti, ki jo Bitcoin nima. Bitcoin in Doge sta enaka. Doge je fork Bitcoina. Razlika je samo v številu vernikov. Bitcoinu gre cena gor dokler ga vsi kupujejo. Lahko ga bodo kupovali še 5 let. Lahko 10. Ne vem. Je podobno kot zlato. Nimaš z njim kaj počet. Samo držiš ga.

mugen999 je izjavil:

Potem pa za začetek bo kar bo, nekje je treba začeti. Bom pogledal video youtube.

To je pravi način. Potem pa počasi raziskuj in si ustvari svoje mnenje. Išči negativne lastnosti. Vsi govorijo samo o pozitivnih. Vsak chain ima tradeoffe. Nič ni 100%.

Pa še nekaj. Mogoče si premlad....Spomni se balkanskih vzajemnih skladov v letu 2005 - 2007. Taka norija je zdaj z Bitcoinom. Samo na globalni ravni. In ko je norija takrat je nekaj narobe. Ni naključje da nekateri walleti, ki so držali Bitcoin od leta 2011 zdaj prodajajo in unovčujejo milijarde.

Zgodovina sprememb…

Kripto mesi ::

mugen999 je izjavil:

@tilio
Hvala za odgovor. So mi všeč tvoji predlogi po procentih, edino BTC mi ni všeč, ker je tako visoko da imho ni več za navadne ljudi. Za začetek bom najverjetneje začel z ostalimi štirimi katere si predlagal, s tem da bom 20%BTCja prerazporedil na ostale štiri. Potem pa za začetek bo kar bo, nekje je treba začeti. Bom pogledal video youtube.

Pa cardanota se izogibaj kot hudic kriza.

@mugen999, vidiš, @KriptoMessi je še en vernik.

Vprašaj ga zakaj se moraš izogibat Cardana. Naj ti našteje razloge, skupaj s tehničnimi. Verjetno bo napadal ustanovitelja. Ljudje napadajo osebe in ne protokolov, ker osebe imajo hibe, delajo napake, itd. Naj ti pove kaj je narobe s protokolom.

cardano shiller (10x easy) obklada druge z verniki :)

https://www.tradingview.com/chart/?symb...

kolko se vam manjka do vrha z 2021? aja, 10x da boste na nuli.

kdor je 2021 na vrhu kupil btc je zdaj 30% v plusu. vem ja, porazno za kripto, samp se vedno boljse kot -90% ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

Baja je izjavil:

cardano shiller (10x easy) obklada druge z verniki :)

https://www.tradingview.com/chart/?symb...

kolko se vam manjka do vrha z 2021? aja, 10x da boste na nuli.

kdor je 2021 na vrhu kupil btc je zdaj 30% v plusu. vem ja, porazno za kripto, samp se vedno boljse kot -90% ;)

Ti si smešen. Meni govoriš, da shillam Cardano, ko sem človeku podal uravnotežen portfelj v katerega sem vključil celo BTC in ETH, kljub temu, da je reklel, da jih ne želi. Ti si pa predlagal 90% BTC, čeprav le tega sploh noče. Očitno je pripravljen malce več tvegat za potencijalno veliko večji dobiček.

Tej tvoji grafi so trenutno stanje in ne pomenijo kaj dosti. Večina altov je v primerjavi z BTC dol, ker je trebutno dominanca BTC-ja še vedno visoka. Vemo, da se v vsakem ciklu to obrne in takrat ostali kovanci outperformajo BTC.

Dalje, če pogledaš, tržno vrednost BTC-ja po 7 letih delovanja, leta 2016, je bila ta cca $14 milijard. Cardano je po 7 letih delovanja na $20 milijard. Ni slabo za po tvoje "nič vreden scam coin".

Dejstvo je, da lahko pride Cardano na $200 milijard tržne vrednosti veliko hitreje kot Bitcoin na $20 trilijonov tržne vrednosti.

Vsi, ki govorite, da bo vse šlo proti 0 pozabljate, da tudi Blackrock zdaj že na veliko govori o tokenizaciji in je kristalno jasno, da blockchaini bodo obstali. Ne vsi ampak nekaj jih bo. Bitcoin ne bo edini. Pravzaprav, ko bodo ljudje ugotovili, da so tudi drugi varni, da Bitcoin ne bo sprejet kot denar in da imajo drugi blockchaini veliko večje zmožnosti, ki jih Bitcoin nikoli ne bo imel, ne bodo imeli druge možnosti, kot da presedlajo na drugo omrežje. Najboljši scenarij, ki se trenutno piše bitcoinu je, da ostane neke vrste digitalno zlato - torej nekaj s čimer ne moreš nič početi. Vemo pa kako se zlatu giblje cena in v kakšnem obsegu.

tilio je izjavil:

Če Saylor pade je vprašanje, če se Bitcoin sploh lahko pobere na nivoje kjer je zdaj. Če se bo, bo to trajalo po mojem kar ne lep čas.

Daj nehaj. BTC ima točno določen utility, to je predvsem store-of-value ter P2P denar, ki ga ne more nihče prepovedati, odsvojiti ali prepovedati transakcij. In ta utility je dovolj velik, da se z Googlom in Amazonom izmenjujejo na 5. mestu po market capu. 5. mestu na svetu, če ne upoštevamo obveznic in nepremičnin.
Vse, kar lahko Saylor (ali pa Satoshi) naredi je, da (mora) prodati svoj delež coinov. Jasno, to zbije ceno zelo dol, ampak fundamentalno se ne spremeni nič, Bitcoin še vedno ostane kar je, in kupci se usujejo notri ter dvignejo ceno nazaj in višje. Tako je, če imaš nespremenljivo in končno število nekega blaga na razpolago.
vires in numeris

energetik je izjavil:

tilio je izjavil:

Daj nehaj. BTC ima točno določen utility, to je predvsem store-of-value ter P2P denar, ki ga ne more nihče prepovedati, odsvojiti ali prepovedati transakcij. In ta utility je dovolj velik, da se z Googlom in Amazonom izmenjujejo na 5. mestu po market capu. 5. mestu na svetu, če ne upoštevamo obveznic in nepremičnin.
Vse, kar lahko Saylor (ali pa Satoshi) naredi je, da (mora) prodati svoj delež coinov. Jasno, to zbije ceno zelo dol, ampak fundamentalno se ne spremeni nič, Bitcoin še vedno ostane kar je, in kupci se usujejo notri ter dvignejo ceno nazaj in višje. Tako je, če imaš nespremenljivo in končno število nekega blaga na razpolago.

Če je Bitcoin P2P denar, zakaj se kot plačilo uporablja tako zelo poredko in malo?
Od kje pride vrednost? Zakaj raste vrednost? Pametnejši od mene so rekli, da, če bitcoin ne uspe kot denar in bo samo store of value je propadel projekt (Jack Dorsey, zagovornik Bitcoina in ustanovitelj twitterja).

Lennzi ::

Btc ali Ada maxiji. Dejstvo je, da vsi alti v primerjavi z btcjem zgubljajo na dolgi rok. Grafi altov v primerjavi z btcjem, sploh tisti alti ki so na trgu že dolgo, so grozljivi.

ViperR ::

Buy the dip

Lennzi je izjavil:

Btc ali Ada maxiji. Dejstvo je, da vsi alti v primerjavi z btcjem zgubljajo na dolgi rok. Grafi altov v primerjavi z btcjem, sploh tisti alti ki so na trgu že dolgo, so grozljivi.

Bo večinoma kar držalo kar praviš ampak to je tako, kot bi rekel, Tesla bo edini proizvajalec avtomobilov. Vsi ostali bodo propadli.

Zavedat se je potrebno, da je Tesla prišla iz 0 na dolgoletni razviti avtomobilski trg in je trg zelo pretresla. Še bolj kot Tesla ga pretresajo Kitajci. Stvari še zdaleč niso tako preproste kot praviš. Vidimo, da se lahko s politiko spreminjajo tudi mednarodni dogovori, carine, ki vplivajo na cene in lahko naredijo eno gospodarstvo močnejše ali šibkejše. Tudi obstoječi proizvajalci niso rekli zadnje. Imajo blagovne znamke, znanje, kapital. Kristalne krogle nima nihče, si pa vsak po svoje lahko zamišlja kaj bo v prihodnosti najbolj v uporabi in najbolj koristno in v skladu s tem stavi na prihodnost.

merlin2 ::

Nekaj o digitalni identiteti..

https://x.com/DNAOnChain/status/1952034...

Je to prihodnost, bo uporabno..?
Mnenja?

merlin2 je izjavil:

Nekaj o digitalni identiteti..

https://x.com/DNAOnChain/status/1952034...

Je to prihodnost, bo uporabno..?
Mnenja?

Digitalna identiteta je velika stvar sploh v povezavi z blockchainom v dobi umetne inteligence. Že nekaj let je govora digitalni identiteti. Obstajajo open source projekti za digitalno identiteto. Tudi na Cardanu imaš projekt, ki ti omogoča podpisovanje dokumentov preko blockchaina z uporabo digitalne identitete.

Ideja je, da se pri nekom verificiraš in potem lahko uporabljaš identiteto kjerkoli. Gre tudi za več vrst identitete. Na državni ravni, član knjižnice, kluba, itd, itd...

V kombinaciji z ZK tehnologijo odpira veliko uporabnih primerov. Klasičen primer: ni potrebe v baru pokazat osebne, kjer so razvidni vsi tvoji osebni podatki ampak dokažeš samo, da si star nad 18 (niti ni potrebe razkriti številko).

endelin ::

Ni bil TheKey za digitalno identiteto?>:D

endelin je izjavil:

Ni bil TheKey za digitalno identiteto?>:D

Bil je tudi World ID od Open AI (Chat GPT firma). Oni bi ti kar poskenirali oko za ta namen. Glupo. Tudi DNK podatkov ne bi jaz nikomur dajal. Ni potrebe, da imajo korporacije biometrične podatke. To je vse hype.

GenZNPC ::

Neon87 je izjavil:

A je bila kakšna posebej slaba novica za tale padec, ali samo korekcija in bo šlo nazaj? ?

Slovenija hoce obdavcit kripto, to so predpotresni sunki, se hujse bo
skibidi

3man ::

A mamo novga špricerja na forumu :))
Tilio, saj bo. Mal prodaj tist šitkojn pa ti bo lažje.
Pa ne ljudem bučk prodajat, da ti ne bo nerodno.

Traktor1989 ::

Špircer je verjetno šel res rakom žvižgati. Dobro sej je bil čist na koncu z živci. Naj mu bo fajn.

GenZNPC ::

Lejte od objave: https://gradiva.vlada.si/mandat22/VLADN... samo se pada. To ni nakljucje. Sploh se vam ne sanja koliko kripto miljonarjev se skriva v Kopru.
skibidi

3man je izjavil:

A mamo novga špricerja na forumu :))
Tilio, saj bo. Mal prodaj tist šitkojn pa ti bo lažje.
Pa ne ljudem bučk prodajat, da ti ne bo nerodno.

Ko nič več ne znaš argumentirat ti preostane samo še poskus diskreditacije preko humorja. 3man, saj bo.

Če vsi razmišljajo podobno potem nekdo ne razmišlja pravijo. In tu vas je kar nekaj vernikov.
««
1617 / 1617
»
»»