» »

kripto splošna debata

kripto splošna debata

Temo vidijo: vsi
««
1637 / 1637
»
»»

PujsekPepe ::

Sem napovedal v parih tednih cez 100 k?
Shortal se je Monad, grozn kaksn laubch so mel. Profit gre pa v Aster

LeQuack ::

Jaz sem tudi napovedal da ker je bil petek zelen, bo tudi ponedeljek. To je res najbolj enostavna predikcija, in vedno dela. Drugače pa zdaj smo ven iz bear trenda, tako da realno je edina možnost retest ATH.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Špricer ::

Nasedata na enake trike kot vedno. Zato pa si forumaši zaslužite minus in fabriko.

endelin ::

When lambo 1

Lmao samo when lambo ne moreš vpisat

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Siso ::

A je še kdo tle n forum u kriptio

Endelin

Im guilty:P

3man ::

Tilio hvala za razlago. Sem vedel, da mi ne bo treba vložit dela, da ugotovim, kaj se dogaja v verskih skupnostih. Veliki vođa je še samozavesten, še najde izgovore, podaniki še vzklikate: "PROJEKT JE DOBER!"
Potem že mora bit dober. Projektil.

tilio ::

3man je izjavil:

Tilio hvala za razlago. Sem vedel, da mi ne bo treba vložit dela, da ugotovim, kaj se dogaja v verskih skupnostih. Veliki vođa je še samozavesten, še najde izgovore, podaniki še vzklikate: "PROJEKT JE DOBER!"
Potem že mora bit dober. Projektil.

Seveda je dober. Verjetno si v razlagi pozabil prebrat tisti del o Bitcoinu, kjer je network imel 2x kritično situacijo. Če po tvojih standardih Cardano ni dober potem tudi Bitcoin ne bi smel bit dober zate.

Bom vesel, če nas razsvetliš z razlago zakaj projekt ni dober.

Se pa sprašujem kdo je večji vernik. Nekdo, ki verjame v razvoj ali Kremenčkovi, ki verjamejo, da je kamnito kolo edina prava rešitev na svetu za vse.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilio ()

Vi se kr lapate o dinozavrih?

PujsekPepe je izjavil:

Vi se kr lapate o dinozavrih?

Ni vse kar je novo nujno tudi boljše. Bolj mi je smešno, ker nekateri tu vztrajajo, da je samo 1 rešitev prava. Zakaj nimamo potem samo ene znamke avta, ene znamke letala, enega email servisa, itd...

Čisto možno bi bilo, da bi PoS sistemi prevladali. Države bi lahko začele zakonsko preganjat te velike porabnike energije in bi se vse selilo na PoS. Verjetno bi v takem primeru ljubitelji kamnitih koles prešli na novejše tehnologije, če bi želeli še vedno imeti alternativni denarni sistem.

Ampak ja, kremenčkovi pravijo, da je zelo slabo imet alternativo. Kamnito kolo je edina prava stvar. Po možnosti naj bo kvadratno, ne okroglo. Ker kvadratnega je naredil največji kamnosek Satoshi, okroglo je pa že kopija.

Zgodovina sprememb…

Zakaj, ker se nic ne dogaja na Adi. Ghost chain isto kot kak tezos.

Recimo tole je na sol zdj ne govorim o nakupu sam mal gledam kaj se dogaja. https://coinmarketcap.com/currencies/av...

Zgodovina sprememb…

PujsekPepe je izjavil:

Zakaj, ker se nic ne dogaja na Adi. Ghost chain isto kot kak tezos.

To je mantra, ki jo ljudje ponavljajo in počasi postaja "self fullfilling prophecy" med retail userji. Treba je ločit med tehnologijo in dogajanjem na chainu. Obstaja razlog, da je Cardano vsa leta med top ~10. Ljudje ga ne prodajajo, ker cenijo njegove lastnosti. Povprečni profil Cardano userja je, da je v blockchainu zaradi višjih ciljev (decentralizacija, varnost, robustnost so na prvem mestu) in ne zaradi špekulacije kakršno vidiš na veliko drugih chainih. Npr. na Cardanu veliko ljudi samo stakea in se ne vključuje v DeFi. Kar je seveda problem, če gledaš na blockchain po aktivnosti v DeFi. Zanimivo, če greš gledat Cardano influencerje oz. youtuberje. Veliko je takih, ki sploh ne govorijo o ceni (ali pa bolj malo) ampak samo o dogajanju in projektih. Kultura na Cardanu je drugačna.

Cardano se vsa ta leta razvija. V bistvu je tudi vsa leta top 3 po github aktivnosti med blockchaini. Tako, da po developmentu definitvno ni mrtev.
Aplikacij je na Cardanu kar veliko. Večinoma kar lahko počneš na drugih chainih lahko tudi na Cardanu.

Decentralizacija je med top v celotni industriji. Staking je top v celotni industriji.

Razlogov, da Cardano pri adoptionu zaostaja je kar nekaj ampak čisto noben nima zveze s kvaliteto.

Iz strani špekulanta ali dela retaila, ki ga decentralizacija ne zanima in je v blockchainu, da na hitro zasluži (ali izgubi) je razumljivo, da so drugi chaini bolj zanimivi, ker je več likvidnosti.

Kdor pa išče chain, ki je varen, robusten, eden izmed najbolj decentraliziranih, Nakamoto style konsenz kot ga ima Bitcoin, omejeno zalogo kot jo ima Bitcoin, uporablja UTxO model, kot ga uporablja Bitcoin, nima nekih "unlockov" tokenov, porabi malo energije (PoS), nima VC-jev, ki pumpajo ceno, potem je Cardano zelo dobra izbira.

Zgodovina sprememb…

Ada best tek!

PujsekPepe je izjavil:

Ada best tek!

LOL. Nisem rekel, da je "best tek" je pa definitvno v vrhu. Bitcoin npr. vemo, da ni best tech. Bil je enden največjih izumov ampak tech je relativno preprost v primerjavi s chaini, ki so programabilni, skalabilni in omogočajo privacy.

Recimo, Ethereum ima veliko varnostnih problemov, zaradi accounting modela, ki ga uporablja. Npr. aplikacijam, ki si kadarkoli odobril dostop do denarnice so potencijalno nevarne za tvoja sredstva, ker ti odobreni dostop nikoli ne poteče. Ethereum L2 omrežja so vsa centralizirana in potrebujejo sekvencerje, da serializirajo transakcije. UTxO model teh težav nima. Prepustnost sistema je lažje povečat kot na Ethereumu.

Solana je BFT style konsenz, ki lahko prenese do 33% slabih stake pool akterjev. Cardano jih lahko prenese 50%. Če se Solani zgodi kar se je zgodilo Cardanu v petek jo morajo ročno restartat. Cardano protokol je sam pohendlal fork, ko se je upgradeal. Ni bilo restavriranja stanja. Solana ima ledger 300-350TB, Cardano ima ledger velik 250GB, Bitcoin, za primerjavo ima 650GB ampak je seveda 8 let starejši od Cardana. Za laufat Solana node rabiš $50-70k letno, Cardano node (sploh novo implementacijo) lahko poganjaš na raspberry pi-ju. Solana je lahko hitrejša tudi na račun tega, da uporablja BFT stlye konsenz ampak je pa zato manj varna.

Verjamem, da za špekulante ni pomembna decentralizacija ampak kje je največ denarja. Tako, da razumem, da za take Cardano trenutno ni zanimiv. Ni pa zato slab.

Solana je ghost chain. Tam visi na 10 mestu nekako tako kot doge coin. Oba sta mem kovanca.

Ti si pa ocitno bagholder od Ade ki caka nove ribice da bo dumpal na njih. Pozabi. Cene na 3 usd ne bos vec videl

Zgodovina sprememb…

PujsekPepe je izjavil:

Solana je ghost chain. Tam visi na 10 mestu nekako tako kot doge coin. Oba sta mem kovanca.
Ti si pa ocitno bagholder od Ade ki caka nove ribice da bo dumpal na njih. Pozabi. Cene na 3 usd ne bos vec videl

Če je tvoje edino merilo kvalitete blockchaina market cap potem si špekulant. Iz stališča špekulanta imaš prav, da projekti mogoče niso zate. Nima pa to zveze s kvaliteto. Čeprav je možno lepo služit tudi na takih chainih.... ampak OK, imaš raje gužvo.

1. Ne rabim $3, čeprav ne bi bilo slabo.
2. Investiram tudi v druge coine - predvsem v Cardano ekosistemu.
3. Izvajajo se ukrepi, da se stvari v sistemu izboljšajo. Mogoče se bodo, mogoče ne. Jaz verjamem, da šansa je. Lahko bi prodal (ker sem še vedno v plusu) in kupil Solano ali Ethereum, ki nimata omejenega supply-ja, pa raje vzrajam na Cardanu, ker mislim, da ima dober tech in je zelo podcenjen.
4. Pravega adoptiona nima še noben blockchain - vse kar sedaj vidimo je špekulacija v financah. Blockchaini niso narejeni samo za finance. Tam se mora adopcija šele začet dogajat.

Zgodovina sprememb…

Ok pokazi mi kaj uporbnega na Adi? Tvoji dolgi spisi niso za nikamor.
Recino avici na solani je kot revolut s self custodial in ne morjo zamrznt sredstev za razliko od revoluta. Zdj pa ti napise kdo uporablja ta tvoj dino coin in kaj se gradi na njem? Bo slo
Edini od dino kovancev je xmr. Ta bo prezivel ostalo nej se pa odplakne.

Zgodovina sprememb…

PujsekPepe je izjavil:

Recino avici na solani je kot revolut s self custoidal in ne morjo zamrznt sredstev za razliko od revoluta. Zdj pa ti napise kdo uporablja ta tvoj dino coin in kaj se gradi na njem? Bo slo
Edini od dino kovancev je xmr. Ta bo prezivel ostalo nej se pa odplakne.

S takim odnosom kot ga imaš si kar sam poglej. Sem tudi v preteklosti že večkrat napisal. Jaz nisem tu, da prepričam tebe, da prideš na Cardano. Meni je vseeno kje si ti. Jaz samo razlagam z dejstvi zakaj Cardano ni mrtev chain in zakaj adoption nima nobene zveze s techom, zanesljivostjo, varnostjo, robustnostjo in decentralizacijo. Mogoče komu pride prav.

Saj na Solani ti ne rabijo zamrznit sredstev, ker ko pade ti jih zamrznejo na nivoju protokola. OK, malo šale. Ampak vidiš, navijaš za nek 3rd party app, ki ni nič posebnega, kar se ne bi dalo na drugem chainu razviti, ne zavedaš se pa da reskiraš na L1 protokolu.

Nisem prepričan za XMR. Ravno privacy je področje, ki se zelo razvija in ne vem, če je XMR dizajniran tako, da se bo lahko prilagajal novim potrebam, ki jih moderni chaini naslavljajo. Lahko pa da imaš prav.

Npr. Cardano bo dobil nov VM, ki bo podpiral privacy. Obstaja tudi delo na optimistic rollup protokolu z ZK techom. Torej bo možno tudi na public chainu imeti privacy. Poleg tega prihaja Midnight, ki je spet top privacy protokol. Trditi, da bo Monero zmagovalec je smešno. Lahko bo, ampak bitka se še začela ni.

Zgodovina sprememb…

PujsekPepe je izjavil:

Moji dolgi spisi so potrebni, da z argumenti pojasnim odgovore na tvoje enovrstične izjave brez argumentov.

Ne vem zakaj je tako težko imet debato z ljudmi. Poveš kaj je dobro, kaj je slabo. Pol pa naj se folk odloči. A mislite, da boste z enovrstičnicami prepričali ljudi z možgani, da vložijo tisoče evrov v vaš coin in bo to dvignilo njegovo ceno v stratosfero? Bitcoinerji delajo enako. 1 poved, 1 vrstica: Bitcoin je denar. Bitcoin je najboljši. Bitcoin je digitalno zlato. Bitcoin varuje pred inflacijo.

Pravi vlagatelji in tisti, ki se odločajo, kje graditi produkte bodo iskali slabe stvari, da ocenijo rizik. Ne te enovrstične nebuloze za retail.

Bla bla bla Ada bagholder

PujsekPepe je izjavil:

LOL. Samo potrjuješ kar sem napisal. Nobenih argumentov. Nič. 0. Jaz imam argumente zakaj verjamem, ti imaš pa "adoption" in 3rd party app na gnilih temeljih. Ta adoption je pa tudi napihnjen z vsemi fake transakcijami in boti. Srečno.

Morda pa imaš prav, Cardano je morda res super... ampak nihče ga ne rabi. Super pa je, če se bom iz razvoja altov kaj naučili in to prenesli v uporaben denar. Vrednost teh toknov/coinov je pomoje huda špekulacija in seveda se lahko z njimi zasluži kak EUR. Niso pa splošno uporabni ali varni.

Denar bo eden. Na internetu si želimo enega denarja, ker sicer se vrednost izgublja v konverzijah in percepciji cene. Zaenkrat najbolje kaže bitcoinu.
POW je nujno potreben, ker sicer double spenda ne znamo rešiti. Niti Cardano tech much-wow-best, ne.
Blokčejn edino smiseln z enoto, ki ima vrednost, ki plačuje za porabo energije zanjo, in za absolutno povsem nič drugega. Za vse ostalo imaš n drugih centraliziranih baz.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: 3man ()

Se spomnim časov ade za 5 centov tam okrog 2019.
Penzija material. A mi smo šli v xtz :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

tilio je izjavil:

PujsekPepe je izjavil:

LOL. Samo potrjuješ kar sem napisal. Nobenih argumentov. Nič. 0. Jaz imam argumente zakaj verjamem, ti imaš pa "adoption" in 3rd party app na gnilih temeljih. Ta adoption je pa tudi napihnjen z vsemi fake transakcijami in boti. Srečno.

Tvoj argument: ada best tek. Moj argument: kdo jo uporablja. Tvoj argument: ada best tek

endelin je izjavil:

Se spomnim časov ade za 5 centov tam okrog 2019.
Penzija material. A mi smo šli v xtz :D

>:D
Kakob je dal solano za pod 1 usd. Malo po icotu

Zgodovina sprememb…

Trias ::

Alt sezona bo letos omejena na par izbranih. Eth je dober nakup se mi zdi.

Aster je boljsi, ce ze.

3man je izjavil:

Morda pa imaš prav, Cardano je morda res super... ampak nihče ga ne rabi. Super pa je, če se bom iz razvoja altov kaj naučili in to prenesli v uporaben denar. Vrednost teh toknov/coinov je pomoje huda špekulacija in seveda se lahko z njimi zasluži kak EUR. Niso pa splošno uporabni ali varni.
Denar bo eden. Na internetu si želimo enega denarja, ker sicer se vrednost izgublja v konverzijah in percepciji cene. Zaenkrat najbolje kaže bitcoinu.
POW je nujno potreben, ker sicer double spenda ne znamo rešiti. Niti Cardano tech much-wow-best, ne.
Blokčejn edino smiseln z enoto, ki ima vrednost, ki plačuje za porabo energije zanjo, in za absolutno povsem nič drugega. Za vse ostalo imaš n drugih centraliziranih baz.

Da ga nihče ne rabi je po mojem slab argument, če ne pogledaš širše slike. A misliš, da se druge chaine uporablja zato, ker so tako super?
Bitcoin se uporablja primarno samo zato, ker je prvi. Enako Ethereum. Imaš boljše PoW chaine, ki nimajo takega network efekta kot Bitcoin.
Torej, slabša tehnologija trenutno premaguje boljšo. Kar je skregano z razumom. Zgolj network efekt in reklama. Do kje se to lahko nadaljuje?

Solana, SUI, Aptos, ... fake volume, boti, VCji, ki dobijo deleže tokenov, plačane reklame. Cardano nima VCjev, nima marketinga kot ostali chaini. Grassroots growth. Ne plačuje influencerjev v lastnem ekosistemu. Ne plača coingecku $50k za animirano ikono kot Polkadot. Kar Cardano naredi je Cardano Summit in RareEvo konferenca - oboje Cardano orientirano. In to je eno od področij, ki se bo začelo spreminjat - udeleževati se bodo začeli drugih blockchain konferenc.

Razumem, da si Bitcoinerji želijo da postane denar ampak to se očitno ne bo zgodilo, ker se zakonodaje pišejo v smeri, da se obravnava kot naložba. Tako je sedaj v Ameriki in bo verjetno ostalo in tako je z MiCA v Evropi. Tudi na internetu ne bodo postali edini denar. Zakaj? Ker Bitcoin bo vedno hendikepiran kar se tiče razvoja, če želi ostati kakršen je. Mogoče pride delno njegova rešitev preko ZK tehnologije in L2 chainov. Nekaj slišim, da bo celo iz Cardano skupnosti, kjer se razvija ZK VM, le ta na voljo za integracijo v BTC. Mogoče dobite BTCjaši rešitev za nekaj skalabilnosti in privacyja od ekosistema po katerem nenehno pljuvate. Torej, če bo Bitcoin ostal vladar in bo pridobival zmožnosti preko L2 bodo tudi ti L2 morali od nečesa živeti. Ti L2 bodo lahko Cardano ali drugi chaini in ti chaini imajo svojo valuto, sploh če so PoS sistemi. Torej Bitcoin ne bo nikoli en in edini denar. Lahko ostane največji ampak ne more po nobeni logiki ostati edini.

Kar se bo zgodilo je to, da bodo chaini vedno bolj integrirani in Bitcoinerji bodo npr. na Cardanu (ker zato tech je) plačevali z BTC, v ozadju se bodo pa transakcije plačale v ada. Tako bodo Bitcoinerji potešeni, ker bodo vse počeli z Bitcoinom. Če se zdaj zgrašaš ob misli, da bi z Bitcoinom kaj počel na Cardanu razmisli o tem zakaj bi bil Cardano slabši od nekega custom L2 Bitcoin protokola. Cardano ima state channele (lightning po domače) 10x boljše, take, ki jih Bitcoin ne more imet zaradi svoje omejene programabilnosti. Vemo, da Bitcoin ne more bit internet denar brez skalabilnosti in skalabilnosti, ponavljam, ne more dobiti dovolj brez ogromnih sprememb ali uporabe L2. Če izbereš prvo potem to ne bo več Bitcoin. In tudi če bi bil Bitcoin, to pomeni leta in leta razvoja za te spremembe. Blockchaini, ki so začenjali iz 0 so potrebovali leta, da so prišli do tja, kjer so. In nenazadnje, za to imamo že Kaspa ali Ergo npr.

In če Bitcoin razporediš po drugih omrežjih, ker boš le skozi tista omrežja lahko Bitcoin uporabljal, bo Bitcoin omrežje ostalo brez bitcoinov. Bloki bodo "prazni", ker bodo transakcije večinoma na drugih omrežjih. Kaj potem sploh bo Bitcoin? Le še vera v ime. Se opravičujem, če ta misel boli.

Cardano solves double-spending the same way Bitcoin does — by making the honest chain the longest one the network follows — but replaces “longest chain by hashpower” with “longest chain endorsed by the majority of stake” plus provable security and explicit finality after a few minutes.As long as more than 50% of the stake remains honest (the standard PoS security assumption), double-spending is impossible without the network noticing and rejecting the conflicting transaction.

Tega BFT chaini Sol, Sui, Aptos, BNB in vsi ostali cosmos chaini nimajo.

Možnost 51% napada je zelo malo verjetna, ker bi bila zelo draga. Prej bi se zlomili ostali BFT chaini. In če bi se že zgodilo, da potem, bi bilo potrebno ročno ukrepanje. Je pa možno, da Cardano v prihodnosti, dobi tudi POW in bo kombinacija PoS in POW, kar ima nov Cardano partnerchain že implementirano. Je pa do tja še dolga pot. So še druge stvari prej na vrsti.

PujsekPepe je izjavil:

Tvoj argument: ada best tek. Moj argument: kdo jo uporablja. Tvoj argument: ada best tek

"Kdo jo uporablja" nima veze s tehnologijo in kvaliteto. Tega očitno ne razumeš. Ostani tam kjer je gužva, ker je ziher dobro, če so "vsi" tam.

Zgodovina sprememb…

Trias ::

Boti napadajo, lmao. moj naslednji projekt.

Kaspaking ::

Kaspa (KAS) ne zamudi razprodaje?

Kaspa je tudi ok. Je kdo v MegaETH?

Strategy typically starts the week by highlighting the amount of Bitcoin that recently was added to its stockpile, yet the company was unusually silent on Monday.

The Bitcoin-buying firm stopped purchasing the asset for the first time in several weeks, as its stock price hovered near a 14-month low, according to TD Cowen Analyst Lance Vitanza.

Špricer ::

Pubeci, popušili ste.

ripmork ::

Špricer je izjavil:

ripmork je izjavil:

Zanimiva analiza - DCA kupovanje brez prodaje ob več scenarijih (skozi zadnjih 6 let):

- Simple DCA* (regardless of sentiment): 219.5% ROI
- Buy when Fear < 20: 463.9% ROI 🔥
- Buy when Fear < 10: 682% ROI 🤯

**An interesting fact: I tested selling on GREED, and all the results were worse than just holding. I think this is because greed phases last for months, and if you start selling during them, you exit too early.

Zgleda se precej splača orientirat na "Fear&Greed" indikator...

Kupuj ko raste. Ali pa lovi nože, falling knife. Se vddno je pod 3t mc. Še vedno je btc pod povprečjem. Še vedno grr lahko nižje. Pamet v roke pubeci. Sedsj se prodaja.

S pomočjo alarmov zadnji teden pa pol spremljal padce in po precej majhnih kosih dodajal BTC in ETH, kakor sta začela lesti mal gor. Rezerve je še (za dodatne padce), plan je pa itak dolgoročen.
Milijoni sicer ne bojo glih... :)

Tilio dober si! Čarli je lahko ponosen nate. Zavarovalni zastopniki se skrijejo, S. Morija z levo roko pošlješ v kot, Bohinc pa je pravi mega amater proti tebi.
Privoščim ti, da to vnemo vnovčiš, ker verjamem, da nisi škodljiv človek.

:))
Js mislim da to je to Charlesov zastopnik ce ne kar Charles sam ki tako fanaticno in vneto promovira Ado

Pujsek, pujsek... nisi še doumel.

Spremljal sem forum od leta 2017 in do 2024 septembra se nisem oglašal. Ko pa sem videl, da tu trolate in govorite neumnosti, ker ne poznate projekta in ste usmerjeni na ceno in osebek, ki projekt predstavlja se mi je zdelo primerno, da se oglasim in zagovarjam blockchain, ki je boljši kot ga vi predstavljate.

Če ne bi vi tako pljuvali se jaz ne bi nikoli oglasil.

Mimogrede, s Charlesom se marsikaj ne strinjam. Charles je pomemben ampak Cardano > Charles.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

A dejstvo ostaja, močno dvomim, da ima večina naložen denar v kripto, ki je dejansko tehnično dober ipd.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gregor P je izjavil:

A dejstvo ostaja, močno dvomim, da ima večina naložen denar v kripto, ki je dejansko tehnično dober ipd.

Se strinjam. Nima. Moja teza za vlaganje je da se bo to prej ali slej prečistilo in dobri projekti bodo ostali. Ker, če bo blockchain enkrat našel pot v podjetja, ta ne bodo gledala nanj kot retail, ki je tu za hitre dobičke. Podjetja gledajo varnost, robustnost, skladnost, itd..., ker na njem bodo poganjali del svojih poslovnih aktivnosti.

Ja in xrp uporabljajo ze vse banke, no tako so rekli 10 let nazaj.

Upam da xrp postane globalna valuta.

Kripto ::

Še en teden bitcoin pod 50 WMA. Resistenca je zelo močna. Z zelo veliko verjetnostjo se bliža obisk bitcoina v rangu 75k USD.
Wealth is mindset!

Mokre sanje. Alt sezona bo tu

Kje ste dooms dajerji.

Zgodovina sprememb…

Benny123 ::

Kripto je izjavil:

Še en teden bitcoin pod 50 WMA. Resistenca je zelo močna. Z zelo veliko verjetnostjo se bliža obisk bitcoina v rangu 75k USD.

90.000

Pravjo da je to zadnji vlak za btc pod 100k
««
1637 / 1637
»
»»