» »

kripto splošna debata

kripto splošna debata

Temo vidijo: vsi
««
1574 / 1575
»»

merlin2 ::

Špricer je izjavil:

merlin2 je izjavil:

Prenos BTC-ja preko XRPL
"
? Here's your #XRP Report for the week:

? Instant Bitcoin Transfers on #XRPL

?@Ripple's Executive Chairman Chris Larsen demonstrated instant Bitcoin transfers on the XRP Ledger, a game-changer for speed and efficiency.

? How it worked:

? Bitcoin transfer initiated via Ripple wallet.
? XRPL's pathfinding calculated the fastest route.
? Federated Consensus validated and settled instantly.

? Why it matters:

Unlike #Bitcoin's 10-minute confirmation times, XRPL enables rapid, low-cost, multi-currency transactions, showcasing its potential for cross-chain adoption.

? Could the XRPL reshape how Bitcoin transactions are settled?

? Share your thoughts!"
https://x.com/UpholdInc/status/18880320...

Kar vam BTC maxiji ne bodo povedali.
Demonstracija iz leta ..?!8-)

Chris Larsen sends Bitcoin instantly over the XRPL.
https://x.com/XRPXLMVERSE/status/188683...

Vrednost xrp pa v prostem padu. Ko naredis transakcijo je xrpl vreden že 10% manj. Res odlična zadeva.

1 dolar je že manj od moje nakupne vrednosti...res sem srečen. Srečen sem samo, ker trgujem le z nekaj evri, ne s celim premoženjem

Vseskozi praviš, da bereš preverjene medije.

In potem si samo ti, ki bereš preverjene medije na izgubi.. In to vedno znova in znova.

Definicija norosti se glasi. "Vedno početi iste stvari in pričakovat drugačne rezultate."

In norost ti očitaš polivici forumašev, ki se nikoli ni pritoževala nad nihanji marketa??!

In sam priznaš, da si tu gor le zaradi tega, da boš nategnil druge za svoj profit.

Čaki mal.. blago rečeno v tvojem podstrešjut ne da neki ne štima, ampak je hudo narobe .. :P

tilio je izjavil:

Špricer je izjavil:

Prenos BTC-ja preko XRPL

Če prav razumem, je zdaj možno, da nekdo izda BTC na Ripple omrežju kot token.?
Ker to definitivno ni pošiljanje BTC-ja. To je pošiljanje tokena, ki predstavlja BTC. Tako kot to omogoča milijon drugih chainov. Torej nekje mora bit nek bridge ali trusted entity, ki ima dejanski BTC za vsak mintan BTC na XRP. Imaš kak vir kjer piše kako to deluje?

Skratka, gre za rešitev, ki ni trustless.

Napačno razumevanje Rippla, XRPL in XRP. Zato tudi VSI tvoji napačni zaključki.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: merlin2 ()

tilio ::

merlin2 je izjavil:

Povedal sem kako mislim, da deluje in vprašal ali imaš kakšno vir, kjer je to razloženo. Očitno ga nimaš. Zato ne prodajaj nam bučk. Očitno tudi sam ne veš ampak imaš pa polne vreče XRP-ja, da tu lepiš neke novice.

Pozabil si prilepit novico, da je XRP bil down kar nekaj ur ta teden.

https://slo-tech.com/forum/t768253/p843...

tilio je izjavil:

merlin2 je izjavil:

Povedal sem kako mislim, da deluje in vprašal ali imaš kakšno vir, kjer je to razloženo. Očitno ga nimaš. Zato ne prodajaj nam bučk. Očitno tudi sam ne veš ampak imaš pa polne vreče XRP-ja, da tu lepiš neke novice.

Pozabil si prilepit novico, da je XRP bil down kar nekaj ur ta teden.

https://slo-tech.com/forum/t768253/p843...

Prvič ni bilo nekaj ur in drugič sistem je prepoznal nomalijo in prekinil delovanje. Kar je pomembno nobena sredstva niso bila ogrožena, sistem se je postavil sam, en sam validator, kot sem zasledil naj bi ročno resetiral sistem, pa še ta verzija ni povsem točna.
XRPL se je doslej iskazal kot najbolj varen in stabilen sistem, kar priznavajo inštitucije same.

Vire poišči sam. To ti bo koristilo, da drugim ne razlagaš svojega napačnega razumevanja delovanja XRPL.

Špricer ::

Hvala tilio. Zgleda je potrebno ročno resetiranje v 21.stoletju. pritiskanje na gumbe. Hudo zanesljivo omrežje. Ti merlin prodajaš bučke. Po tihem sem ti verjel za xrp....mi pa ni žal da sem spušil 20 eur. Marsikdo drugi te ne jemlje resno. Jasno je da ta ripple manija spominja na 2021 in 2018 ko so tik pred zdajci nategovali ljudi, preden je dumpnil kripple za 40%. Zgodovina se ponavlja...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Špricer ()

merlin2 je izjavil:

Prvič ni bilo nekaj ur in drugič sistem je prepoznal nomalijo in prekinil delovanje.

Par ur je dejstvo dokler ne dokažeš nasprotno.
Vir

XRP had problems after technical issues caused the token's underlying blockchain to go offline for a few hours and stopped the usual flow of network "validation" -- an essential part of a crypto's security and function. The network was back online and functioning after a manual intervention.

merlin2 je izjavil:

Kar je pomembno nobena sredstva niso bila ogrožena, sistem se je postavil sam, en sam validator, kot sem zasledil naj bi ročno resetiral sistem, pa še ta verzija ni povsem točna.

1 validator ima moč, da razbije/postavi celoten svetovni bančni sistem. Verjetno so vsi navdušeni!

merlin2 je izjavil:

XRPL se je doslej iskazal kot najbolj varen in stabilen sistem, kar priznavajo inštitucije same.

Toliko sranja kot ga ti prodajaš ga ne nihče.

merlin2 je izjavil:

Vire poišči sam. To ti bo koristilo, da drugim ne razlagaš svojega napačnega razumevanja delovanja XRPL.

Zakaj trobiš o XRP-ju to gor? A misiš, da ga bomo zdaj vsi kupovali? A se ti ne zdi, da bi ga ljudje prej kupili, če bi jim pomagal razumet delovanje, smisel in prednosti pred drugimi blockchaini namesto, da nam govoriš da ga ne razumemo? Mogoče ga pa ti ne razumeš...Razen propagande o tem kako bodo bankirji to uporabljali očitno ne znaš utemeljit nič.

Pogrešam Matota. On je lahko včasih siten ampak ćlovek zna vsaj utemeljit delovanje BTC-ja in zakaj se mu zdi dober. Ti pa samo pumpaš to centralizirano sranje in se naslajaš nad adopcijo s strani bankirjev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tilio ()

Tilio samo dokazuješ popolno nerazumevanje XRPL.

Špricer. Kdo te bo jemal resno za 50Evrov pušione?

Grezničarja. En in drugi.

https://x.com/_Crypto_Barbie/status/188...

merlin2 je izjavil:

Tilio samo dokazuješ popolno nerazumevanje XRPL.

Špricer. Kdo te bo jemal resno za 50Evrov pušione?

Grezničarja. En in drugi.

https://x.com/_Crypto_Barbie/status/188...

Jaz te prosim, da mi razložiš XRP, pa ni nič od tebe. Slab prodajalec si. Od tebe ne bo nihče nič kupil. Še krofov ne.

Banke imajo rade centraliziran sistem, da ohranijo svoj nadzor nad sistemom. Razumem. Je pač nek produkt, ki se prodaja kot blockchain za katerega veliko ljudi računa, da se bo uporabljal. Nič narobe. Tako kot Microsoft, Nvidia ali Tesla delnica. Saj Google tudi nima 100% uptimea. Razumem. Centraliziran sistem.

Ni to noben premissionless ali decentraliziran sistem.

Zgodovina sprememb…

Tilio.

Razloži Ripple
Razloži XRPL in
Razloži XRP

Tri različne stvari.

In ja.
Zaradi vseh treh bo "tvoj" Cardano šele prišel do izraza. Tudi ta del pojasni forumašem 8-)

merlin2 je izjavil:

Tilio.

Razloži Ripple
Razloži XRPL in
Razloži XRP

Tri različne stvari.

In ja.
Zaradi vseh treh bo "tvoj" Cardano šele prišel do izraza. Tudi ta del pojasni forumašem 8-)

Ripple - je firma
XRPL - je ledger
XRP - je token.

Ne vem kaj hočeš s tem povedat. Saj človeku, ki ne išče dlake v jajcu je jasno o čem sem govoril. Omrežje ni procesiralo blokov. XRPL je bil down. XRP je bil pa varen, ker omrežje več ur ni delovalo in ga ni nihče mogel ukrasti.

Kaj ima veze Cardano s tem?

Zgodovina sprememb…

Tilio.

Ne bi detaljno razložil
XRPL in
XRP?

Ker tole je za cvek

Hja Cardano bo imel v prihodnjosti veliko od tega. To pa bi kot strokovnjak za Cardano moral vedet..

merlin2 je izjavil:

Tilio.

Ne bi detaljno razložil
XRPL in
XRP?

Ker tole je za cvek

Hja Cardano bo imel v prihodnjosti veliko od tega. To pa bi kot strokovnjak za Cardano moral vedet..

Ne, pojdi si prebrat. Ne bom ti več razlagal.

Mogoče bo imel ta njihov USDRPL nešto... Me nič ne gane. Jaz sem tu zaradi decentralizacije in premissionless sistemov.

Mogoče bo pa Ripple tudi imel kaj od Cardanota in bo lahko končno imel decentralizirano platformo za smart contracte :-D

Tilio- ve pomisleke bi lahko strnil v te.
:)
1.Centralization Risks - Ripple Labs controls a significant portion of XRP and influences its validator network.
2.Pre-Mined Supply & Inflation - All XRP was pre-mined, and periodic releases from escrow can impact price stability.
3.Weaker Security Model - XRP lacks proof-of-work, making it more vulnerable to validator collusion.
4.Regulatory Risks - XRP has faced legal challenges, including an SEC lawsuit, unlike Bitcoin.
5.Centralized Development - Ripple Labs dominates XRP's development and validator selection.
6.Weaker Network Effect - XRP has fewer nodes and less adoption compared to Bitcoin.
7.No Mining Incentives - XRP lacks a decentralized reward system like Bitcoin's mining.
8.Censorship Concerns - Ripple has a history of freezing accounts and potential transaction blocking.

Centralization Risks - Ripple Labs controls a significant portion of XRP and influences its validator network.

To je skrb vzbujajoče. Če to ne odvrne kogarkoli stran...ne vem..

Si pozabil do kwona, celsius, luna, ftx...nateguni. če se nekdo odloči od njih pobrat dol bo pobral skoraj vse. Ti boš pa bag hodler.

Zgodovina sprememb…

Tiliova ignoranca je naravnost osupliva. Vse v stilu BTC maksijev, čeprav trdi drugače...

"Ne, pojdi si prebrat. Ne bom ti več razlagal.

Mogoče bo imel ta njihov USDRPL nešto... Me nič ne gane. Jaz sem tu zaradi decentralizacije in premissionless sistemov."

Ampak kako resno jemat nekoga, ki mu je edina agenda pluvanje po nečemu kar ne razume ali da širi agendo, da vi ne smete razumet Rippla, XRPL in XRP. V ugibanja o tem se ne bom spuščal..

RLUSD izdan s strani podjetja Ripple je edini reguliran stabilni kovanec s podlago v $USD ..
Več pa na povezavi
https://timestabloid.com/ripple-mints-b...

merlin2 je izjavil:

Tiliova ignoranca je naravnost osupliva. Vse v stilu BTC maksijev, čeprav trdi drugače...

"Ne, pojdi si prebrat. Ne bom ti več razlagal.

Mogoče bo imel ta njihov USDRPL nešto... Me nič ne gane. Jaz sem tu zaradi decentralizacije in premissionless sistemov."

Ampak kako resno jemat nekoga, ki mu je edina agenda pluvanje po nečemu kar ne razume ali da širi agendo, da vi ne smete razumet Rippla, XRPL in XRP. V ugibanja o tem se ne bom spuščal..

RLUSD izdan s strani podjetja Ripple je edini reguliran stabilni kovanec s podlago v $USD ..
Več pa na povezavi
https://timestabloid.com/ripple-mints-b...

Kakšna ignoranca? O čem ti sploh govoriš :-D

Jaz nimam nobene agende. Imam samo preferenco do decentraliziranih permissionless sistemov. Daj se malo umiri. Toliko ščitiš te tvoje vreče in vpiješ o XRP/Ripplu/XRPL-ju, da sploh ne slišiš in vidiš nič drugega.

Vprašal sem te kako je lahko sistem decentraliziran, če vpliva 1 node na njegovo delovanje.
Vprašal sem te kje piše, da je bil manj kot nekaj ur "down".

To ni pljuvanje. To so dejstva in vprašanja, ki so na mestu, če se pogovarjamo o decentraliziranem permissionless sistemu.

Če se pogovarjamo o centraliziranem permissioned sistemu potem pa je vse OK. Downtime ima tudi Google in je povsem normalno, da je en node to porihtal.

Ta tvoj RLUSD ni edini reguliran kovanec. Tudi USDC je reguliran in Cardano (če ga že omenjaš) ima USDM in prihaja tudi USDA, katera sta oba regulirana.

Problem, ki je nastal v kriptu je, da je decentralizacija zelo drsna zadeva in težko merljiva (tako kot tudi TPS) in potem kar naenkrat primerjamo vse žive blockchaine med sabo, čeprav so na koncu že tako različni kot jabolka in hruške.

Vse kar mi je ta trenutek jasno je da rdeč dildo pada. Pika konec.

Tgovorim o tvoji ignoranci Tilio.
Edini reguliran stabilni kovanec je RLUSD.
In da odgovorimo še na tvoje bedne pomisleke.

1. Centralization Risks - Ripple does hold a lot of XRP, but that XRP is actively being distributed to other market participants. More importantly, Ripple's holdings have no influence over the network itself. The XRP Ledger (XRPL) is decentralized, and Ripple runs just a single validator. If the network decided to, it could remove Ripple's validator entirely. There have even been instances where Ripple proposed changes that the network rejected, proving their lack of control.

2. Pre-Mined Supply & Inflation - Yes, all XRP was distributed from the start, but there's no inflation--XRP is actually deflationary. The key difference from Bitcoin is that XRP can still be allocated to important market participants who may not have had access early on, helping ensure broader distribution among those who bring value to the ecosystem.

3. Weaker Security Model - There is no evidence that proof-of-work (PoW) is inherently more secure than XRPL's consensus model. In fact, the XRP Ledger has never had a single security breach. Meanwhile, Bitcoin's security is driven by mining incentives, meaning a 51% attack is possible if enough financial incentive exists. Since XRPL's consensus isn't reliant on miners, it eliminates that attack vector.

4. Regulatory Risks - While XRP did face legal challenges, it actually won against the SEC, proving that the claims against it were unfounded. Bitcoin may not have faced similar legal scrutiny yet, but that doesn't mean it won't in the future.

5. Centralized Development - Ripple contributes to the XRPL, but they do not control it. The network is open-source, and multiple independent developers and organizations actively build on and maintain it. Validator selection is done by the network, not Ripple.

6. Weaker Network Effect - Bitcoin has broader adoption today, but XRP's efficiency and use case in payments and liquidity solutions are rapidly expanding. Institutional adoption is growing, and with continued development, the network effect will follow.

7. No Mining Incentives - This is actually a feature, not a flaw. In Bitcoin, miners provide security only because they are financially incentivized. This creates a long-term risk where security is tied to mining rewards, which diminish over time. In contrast, XRPL's consensus model is maintained by validators who believe in the technology and its long-term impact--not just those chasing short-term profit.

8. Censorship Concerns - Ripple cannot freeze accounts or block transactions on the XRP Ledger. This is a common misconception. While Ripple can regulate transactions within its own products (like RippleNet), it has no control over what happens on the open XRP Ledger. More than happy to continue this discussion--really appreciate your perspective!

Nič skrb vzbujajočega. Izpad je trajal 64 minut.

XRP Ledger Faces Rare Disruption - Then Self-Heals! ??

The XRP Ledger (XRPL), one of the longest-running blockchain networks, briefly stalled at ledger height 93,927,173 before spontaneously recovering.

@Ripple CTO David Schwartz @JoelKatz explained the issue was probably due to failed validation publishing, causing a temporary consensus drift. Yet, XRPL recovered on its own, requiring no major validator intervention.

Kripto ::

En izpad v koliko letih, v desetih letih? Po koliko transakcijah? Gledano pragmatično, to ni nič.
Poglejte SWIFT...koliko izpadov, izgubljenih transakcij, vdorov...s tem da SWIFT ne dela nič drugega kot samo messaging.
Wealth is mindset!

Kripto je izjavil:

En izpad v koliko letih, v desetih letih? Po koliko transakcijah? Gledano pragmatično, to ni nič.
Poglejte SWIFT...koliko izpadov, izgubljenih transakcij, vdorov...s tem da SWIFT ne dela nič drugega kot samo messaging.

Ampak se še vedno najdejo taki ki trdijo, da je to konec sveta :))

merlin2 je izjavil:

Tgovorim o tvoji ignoranci Tilio.
Edini reguliran stabilni kovanec je RLUSD.
In da odgovorimo še na tvoje bedne pomisleke.

1. Centralization Risks - Ripple does hold a lot of XRP, but that XRP is actively being distributed to other market participants. More importantly, Ripple's holdings have no influence over the network itself. The XRP Ledger (XRPL) is decentralized, and Ripple runs just a single validator. If the network decided to, it could remove Ripple's validator entirely. There have even been instances where Ripple proposed changes that the network rejected, proving their lack of control.

2. Pre-Mined Supply & Inflation - Yes, all XRP was distributed from the start, but there's no inflation--XRP is actually deflationary. The key difference from Bitcoin is that XRP can still be allocated to important market participants who may not have had access early on, helping ensure broader distribution among those who bring value to the ecosystem.

3. Weaker Security Model - There is no evidence that proof-of-work (PoW) is inherently more secure than XRPL's consensus model. In fact, the XRP Ledger has never had a single security breach. Meanwhile, Bitcoin's security is driven by mining incentives, meaning a 51% attack is possible if enough financial incentive exists. Since XRPL's consensus isn't reliant on miners, it eliminates that attack vector.

4. Regulatory Risks - While XRP did face legal challenges, it actually won against the SEC, proving that the claims against it were unfounded. Bitcoin may not have faced similar legal scrutiny yet, but that doesn't mean it won't in the future.

5. Centralized Development - Ripple contributes to the XRPL, but they do not control it. The network is open-source, and multiple independent developers and organizations actively build on and maintain it. Validator selection is done by the network, not Ripple.

6. Weaker Network Effect - Bitcoin has broader adoption today, but XRP's efficiency and use case in payments and liquidity solutions are rapidly expanding. Institutional adoption is growing, and with continued development, the network effect will follow.

7. No Mining Incentives - This is actually a feature, not a flaw. In Bitcoin, miners provide security only because they are financially incentivized. This creates a long-term risk where security is tied to mining rewards, which diminish over time. In contrast, XRPL's consensus model is maintained by validators who believe in the technology and its long-term impact--not just those chasing short-term profit.

8. Censorship Concerns - Ripple cannot freeze accounts or block transactions on the XRP Ledger. This is a common misconception. While Ripple can regulate transactions within its own products (like RippleNet), it has no control over what happens on the open XRP Ledger. More than happy to continue this discussion--really appreciate your perspective!

1. S stakeom, ki ga ima Ripple res ne vpliva na omrežje ampak lahko ga pa dumpa. Sicer je res, da imajo rezervo vezano in ne morejo do nje oz. se mesečno sprosti 1 milijarda tokena in oni poberejo 200 M in ostalo dajo nazaj v vezavo ali pa dajo "partnerjem", ki kao tega ne dajo v obtok. Možno, da res ne gre v obtok ampak tu gre zdaj za zaupanje, da tega ne bodo počeli. $200M/mesec je pr tem tečaju cca $470M-$600M/mesec potencijalnega pritiska na ceno. Dokler ribice kupujete to gre še lepo.
2. Deflacija, ki jo ti omenjaš nima skoraj nobenega vpliva. Key difference from BTC is that XRP can still be allocated to important market participants??? To je prednost v tem, da jim ni potrebno prehodit poti, ki jo je moral BTC, ko je organsko rastel in so "partnerji" oz. MM-ji morali BTC kupit, da so ga ponujali. Ripple jim ga pa zastonj da, zato da se hitreje širi. Super za širitev ampak kje pa garancija, da ne dumpajo na market? Ne vem, to me ne prepriča.
3. Manjši kot je nabor validatorjev manj je zaupanja v omrežje. No, pri tebi ni tako očitno. Verjamem, da ga še niso pohekali in to je super ampak za hitrost so se odrekli večji decentralizaciji - neizpodbitno dejstvo.
4. Ja, res so zmagali proi SEC-u. Super, sem vesel za njih (res)! BTC se s tem ni soočil ampak uporabljat to kot argument, da mogoče se bo, je res malo utopično.
5. Ripple Labs, the company behind XRP, does publish a default UNL, which it recommends for nodes. For consensus to occur, there must be an overlap in the UNLs of enough nodes to reach the required agreement threshold (80% or more). This means that even though each node can choose its UNL, for the system to work efficiently, there needs to be some commonality among these lists. Novi validatorji težko pridejo v omrežje, če jih "stara klapa" ne potrdi. A vidiš tu problem ali ne?
6. Povsem možno.
7. Temu ne bi rekel feature ampak "design decision" - zaenkrat se je izkazalo, da deluje. Čeprav težko zares ocenim brez, da se poglobim. Namreč kakšen je uptime teh nodeov? A je 100% ali blizu temu? Network lahko deluje ampak ni nujno, da so nodei dobro vzdrževani. Nagrade v večini blockchainov so ravno zato, da se folk ne zajebava. Če ne skrbi dobro za svoj node je kaznovan na tak ali drugačen način. Če nimaš kaj izgubit zakaj se boš vedno trudil na 100%?
8. Ja, res je. Network ne cenzurira. Dokler nodei nimajo slabih namenov je vse OK.

>Edini reguliran stabilni kovanec je RLUSD.
Reguliran kje in s strani koga? In tudi če bi bil edini: so what!? A misliš, da drugi ne bodo sledili?

To bo v Q1 2025:
"With NBX as a co-issuer USDM will be compliant with the EU MiCA regulation. NBX has an e-money lisence through The Financial Supervisory Authority (Finanstilsynet)"

Drugače pa, a tebi so mleko vzeli, ko si bil dojenček?
A niso forumi, da se stvari razčistijo? Ali so za to, da ti reklamo delaš za tvoje vreče?

Pomisleki niso nikoli bedni. Bedni so tisti, ki jih nimajo in mečejo denar v kripto brez pomislekov.

Kripto je izjavil:

Ni (toliko) problem v enem izpadu v toliko letih. Nič ni 100%. Tudi Google ni 100%. S softverom, ki se spreminja in nadgradjuje je vedno možnost. Zavedam se, da tudi Cardano ima ta rizik (kot vsak drug blockchain) ampak glede na to koliko dajo na kvaliteto se tam do danes še ni zgodilo. Enkrat je bilo blizu, ko je en del nodeov crashnil. V tem primeru je performans omrežja bil degradiran (nekateri bloki se niso izvedli) ampak ni pa omrežje zastalo, ker so ostali nodei delovali in ti ki so crashirali so se restartali.

Torej, problem je v tem kako se omrežje pobere. Ali je v rokah 1 operaterja? Dobro dizajnirano omrežje ima "self healing" kar pomeni, da ni potrebna intervencija operaterja npr.

Če delujem kot zlonamerni operater smem imet možnosti, da zrušim omrežje ali, da je ta node poseben. V primeru XRPL ne vem kaj točno se je zgodilo, ker ko sem gledal informacij niso podali. Tudi Schwartz je dejal takrat, da ne ve - ali se je sam pobral ali ga je 1 node pobral.

Bi pričakoval podrobno poročilo o vzroku in odpravi napake.

Imam občutek, da nekateri ne razumejo točno kaj pomeni decentralizacija. Gre se za to, da ti ni potrebno v nobenem primeru nikomur zaupati, nihče ti ne more preprečiti, da sodeluješ v omrežju in nihče ti ne more zaseči tvojega imetja. Bolj kot je omrežje decentralizirano manj je možnosti, da ti kdo karkoli zaseže.

Vsak je pripravljen znižati decentralizacijo za nekaj dodatne hitrosti. Saj, mogoče je omrežje s 50 node-i še čisto varno. Ampak a si ziher? Ali bolj mirno spiš, če imaš vse svoje digitalno premoženje na omrežju, ki je maksimalno decentralizirano?

SUI npr je potemtakem še boljši kot Ripple. Ima več TPS, poganjajo ga trusted nodei in ima najmodernejši programski jezik in design. Ima verjetno celo boljši Tokenomics. Zakaj bi bil SUI slabši od XRPL npr?

EDIT: To, da se to v SWIFTU dogaja je slaba tolažba. Če je sistem permissionless in decentraliziran in vse kar gre gor je "immutable" ni prostora za napake. Na banko pokličeš in v bazi spremenijo. V decentraliziranem sistemu ne gre tako. Zato je hudičevo pomembno, če pade dol za 1 uro.

Zgodovina sprememb…

Tilio. Tvoje polresnice so tolk luknjaste 8-)

merlin2 je izjavil:

Meni se zdi luknjasta večina teh tvojih skopiranih točk in pomanjkanje kritičnega razmišljanja.

Kar mi pri XRPLju deluje sumljivo je že to, da imaš listo trusted nodeov.

Če pogledaš nekatera omrežja (POW kot je BTC in ostali, Cardano) so narejena tako, da ni trusted nodeov, ker v decentraliziranem omrežju ne moreš vedet kdo je bad actor. To mora protocol sam naredit. Saj zato ima verjetno XRP ta konsenz pri 80% transakcij, da se pri tem bolj zaščiti. Koliko je to dobro ne vem. Ampak meni to ne deluje OK.

Zgodovina sprememb…

sovmil ::

merlin2 je izjavil:

Tilio je eden redkih, ki dobro razume kaj je pomembno pri blockchain sistemu.
Preberite knjigi Bitcoin standard in pa Fiatni standard.

sovmil je izjavil:

merlin2 je izjavil:

Tilio je eden redkih, ki dobro razume kaj je pomembno pri blockchain sistemu.
Preberite knjigi Bitcoin standard in pa Fiatni standard.

Spokaj s tega foruma. Zavarovalničar si je odprl drug profil, da se lahko javno hvali. Podlo. Prosim nehajte nategovati ljudi v tem bulltrapu. Od tega imajo korist samo elite in korporacije.

Traktor1989 ::

Špricer prosim odidi iz tu, prosim. Ali pa administrator prosim ce kaj naredis..
Sšricer ena sama negativna stvar te je. skoz sam govoris pada, rdeče bo in ne vem kaj. Pusti to zase in odidi prosim. Ne jokaj tu in nas pusti pri miru.
Vsak ki ve vsaj malo o kriptu ve kaj pomeni 4 letni cikel. In kako in kaj.
Prosim odidi. Hvala.

Traktor1989 je izjavil:

Špricer prosim odidi iz tu, prosim. Ali pa administrator prosim ce kaj naredis..
Sšricer ena sama negativna stvar te je. skoz sam govoris pada, rdeče bo in ne vem kaj. Pusti to zase in odidi prosim. Ne jokaj tu in nas pusti pri miru.
Prosim odidi. Hvala.

4 letni cikel je končan sicer. Ne vem kaj tukaj nakladaš? Zate je vedno negativa če ne gre po tvoje a ne? Sprijazni se in se spusti na realna tla, preden izgubiš ves svoj denar.

Pa nauči se pisat. Iz tu...ali greš v forum?

Zgodovina sprememb…

anika ::

Traktor1989 je izjavil:

Prosim odidi. Hvala.

Uh, želja marsikoga tukaj :)) ampak dokler se ga bo nagovarjalo, dokler se bo citiralo njegove poste in komentiralo na njih, dokler bomo trzali na njegovo bedno pisanje, dovolj, je da ga en omeni... tako dolgo bo vztrajal tu in si hranil svoj bedni ego. Zmagal je to bitko, mi pa izgubili. No, vsaj tu na forumu. Pri kešu je obratna zgodba :)) naj piše kolikor hoče, jaz ga tak preskakujem, še nič koristnega ni napisal. Dobre namige in informacije sem od drugih forumašev dobila.

anika je izjavil:

Traktor1989 je izjavil:

Prosim odidi. Hvala.

Uh, želja marsikoga tukaj :)) ampak dokler se ga bo nagovarjalo, dokler se bo citiralo njegove poste in komentiralo na njih, dokler bomo trzali na njegovo bedno pisanje, dovolj, je da ga en omeni... tako dolgo bo vztrajal tu in si hranil svoj bedni ego. Zmagal je to bitko, mi pa izgubili. No, vsaj tu na forumu. Pri kešu je obratna zgodba :)) naj piše kolikor hoče, jaz ga tak preskakujem, še nič koristnega ni napisal. Dobre namige in informacije sem od drugih forumašev dobila.

Prva prijava 20.1.25. si vse povedala, če si sploh ženska...ali pa spet kak alterego zavarovalničarja. Ni ti potrebno mojih postov brati. Lahko narediš obvoz. Katere stvari so izmišljene? Samo fakte limam. Ne citiram insta in tiktok fb kriptodoktorjev, kaj šele nekih ceo-tov kripto podjetij. DYOR če si pameten/na.

tonis ::

XLM/USDT na mesečnem grafu kaže, da bi znal prilest najmanj do 1,8$ možno pa celo med 2,5 in 3. Ampak to je v razponu enega leta...
Lanska rast je bila z ogromnim volumnom, to naj bi pomenilo nadaljnjo rast...

Nekateri ste ga vzeli pri 0,40$, mislim da se splača malo hodlat...

zodiak ::

Špricer je izjavil:

Kripto je izjavil:

Priložnost za nov bull trap...

Možno da res...

M3hanik je izjavil:

kaki FURS neki ... dela žlahta na davčni pa v 20 letih še enega primera ni blo ... nabijanje neke od kje tebi te informacije .. bože mili ovi nea znajo z excelom delat ne da bi tebi trejdanje zračunali ..
Dvigovali že 100x pa po 5k pa enega maila klica nič ... nad 10k prilivi pa znajo bit pod drobnogledom bolj to pa je res ...pač tega ne delaš pa je ;)

Ti nisi dvignil niti enega evra. Domišljavec. Da preneseš samo 10000 evrov že dobiš klic. Z ali pa na menjalnico. To je resnična zgodba.

Iz lastnega primera lahko trdim , da to ni res. Dvignil 12k pa ni bilo nič....

zodiak je izjavil:

Špricer je izjavil:

Kripto je izjavil:

Možno da res...

M3hanik je izjavil:

kaki FURS neki ... dela žlahta na davčni pa v 20 letih še enega primera ni blo ... nabijanje neke od kje tebi te informacije .. bože mili ovi nea znajo z excelom delat ne da bi tebi trejdanje zračunali ..
Dvigovali že 100x pa po 5k pa enega maila klica nič ... nad 10k prilivi pa znajo bit pod drobnogledom bolj to pa je res ...pač tega ne delaš pa je ;)

Ti nisi dvignil niti enega evra. Domišljavec. Da preneseš samo 10000 evrov že dobiš klic. Z ali pa na menjalnico. To je resnična zgodba.

Podatke hranijo več let. Ko bo vpeljan zakon boš pa plačal vse za nazaj. Na tvojem mestu bi kaj pustil na stran, saj boš lahko hitro obubožal.

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...

Nikjer besede o "dugitalnem" zlatu. Vaši velecenjeni milijarderji kupujejo zlate palice, ne pa računskih blokov. Naivneži. Saylor bo pa spet največji osmoljenec kot leta 2000 ko je pušnil 8 milijard v nekaj dneh s svojim dot.com balonom.

Zgodovina sprememb…

Vanquish ::

Daj najdi si neko sluzbo prosim te. Prvo zaradi tvojega mentanlnega zdravja, drugo pa zaradi higiene na forumu

Vanquish je izjavil:

Daj najdi si neko sluzbo prosim te. Prvo zaradi tvojega mentanlnega zdravja, drugo pa zaradi higiene na forumu

Lepo te prosim...kaj nimam prav? To da lepim dejstva? Če bi bil trol bi pisal izmišljene neumnosti, kot npr ti. Tvoj doprinos je nič.

Higiena je boljša kot od drugih promotorjev. Izgini kot ti piše v imenu

Zgodovina sprememb…

Moja zaveza odkar sem v kripto svetu je bila: "ko se bodo začele pojavljati oddaje o kripto valutah na programih kot so tv slo1, slo2, AKanal Ali PopTv, je moj čas za izhod"

Zgodovina sprememb…

Vse nimas prav - kr nabijas eno in isto vseskozi, 500x je slo v nasprotni smeri, vmes je ogromno ljudi izplacevalo delne dobicke. Prakticno vsi imajo vecje stevilo coinov kot so jih imeli pol leta nazaj.

Vsi vemo, da bo slej kot prej prisla korekcija in jo pricakujemo in jo bomo preziveli.

Samo ti eno in isto zadevo ponavljas, med tem ko pa vecina ostalih povecuje svoj portfelj oz. dobicek.

Dejansko dajes vtis, da imas komplekse in da si nevoscljiv vsakemu, ki je uspel kaj naredit...

Vanquish je izjavil:

Vse nimas prav - kr nabijas eno in isto vseskozi, 500x je slo v nasprotni smeri, vmes je ogromno ljudi izplacevalo delne dobicke. Prakticno vsi imajo vecje stevilo coinov kot so jih imeli pol leta nazaj.

Vsi vemo, da bo slej kot prej prisla korekcija in jo pricakujemo in jo bomo preziveli.

Samo ti eno in isto zadevo ponavljas, med tem ko pa vecina ostalih povecuje svoj portfelj oz. dobicek.

Dejansko dajes vtis, da imas komplekse in da si nevoscljiv vsakemu, ki je uspel kaj naredit...

Ves čas govoriš o plemenitenju. A ne razumeš da je to trgovanje. Po Mica boš tenko piskal debil, ko ti bo furs pošiljal avtomatske odločbe. Upam da plačaš vse za nazaj. Kdor ves čas trguje s high in lows je sam kriv ko bo plačal...res se smešiš

Korekcija bo. In ta bo vsaj 75%

Bitcoin padci so šli nekako tako

2011: -93 %

2013: -70 %

2014: -86 %

2018: -68 %

Čakamo na naslednjega

Zgodovina sprememb…

Vidis, o tem ti pravim. Ti mas konkretne komplekse in se mi dejansko smilis. Pa lep dan se naprej

Špricer je izjavil:

razumeš da je to trgovanje. Po Mica boš tenko piskal debil, ko ti bo furs pošiljal avtomatske odločbe. Upam da plačaš vse za nazaj. Kdor ves čas trguje s high in lows je sam kriv ko bo plačal...res se smešiš

Korekcija bo. In ta bo vsaj 75%

Bitcoin padci so šli nekako tako
2011: -93 %
2013: -70 %
2014: -86 %
2018: -68 %
Čakamo na naslednjega

Špricer, a ti res rabiš bit nesramen do ljudi? Ali ti je to bilo v zibelko dano?

Noben ne ve kam bo šel trg. Ne ti, ne papež in ne Trump, ker je dejavnikov ogromno. Tudi če ima Trump moč, da vpliva niso nujno izidi vedno enaki od pričakovanj, sploh kar se tiče časovnih okvirov. Potem imaš še druge igralce na globalni ravni, ki lahko mešajo štrene.

Tako, da razumemo, da te skrbi ampak ni potrebno to 5x na dan govorit kako gre vse v 3 p.m.. Sploh pa nikjer ni zagotovila, da se bodo cikli odvijali ves čas enako. Ne vem koga prepričuješ s svojim "gloom in doom" scenarijem tu. Verjetno sam sebe, ker drugi ti tako ali tako ne verjamejo.

Slow_rug ::

Spremlam ta forum ze lep cas kot opazovalec in sem se prav prijavil danes ker ta vinska pijača je pa res en teški FUDovec ... kaj si ti ja malo nor koliko negative in zabijanja izjav folk ki se skuša vklopit v ta svet. Nabija človek copypašta infote in pricakuje sa ga bo folk koval v nebo ?
Moderator takega foruma ne obstaja ali utak nima smisla saj ustvari nov racun ?
Pravi si res ... tesko te postavim na leta nad 30 in srcno upam da je pod 15?

Recem lahko samo da kapo dol vsi prisotni imate crpyto zivce ?

Se moje mnenje dolga bo tokrat???? zna bit da se 26 ? pa lep dan še naprej in touch grass nekateri še posebej ?

zodiak je izjavil:

Špricer je izjavil:

Kripto je izjavil:

Možno da res...

M3hanik je izjavil:

2.1.3 Primeri

Fizična oseba je del svojih prihrankov vložila v nakup virtualnih valut. Z virtualnimi valutami je aktivno dnevno oziroma tedensko trgovala, kar se je odrazilo v 107. trgovalnih dneh in v 1.020 naročilih nakupov in prodaj, ki jih je oseba opravila v obdobju enega leta. Vrednost vseh izvedenih transakcij na trgih virtualnih valut je v tekočih cenah, presegla 1 mio €, povprečna vrednost portfelja [(končna + začetna vrednost)/2] v tem obdobju pa znaša 200.000 €.

Število trgovalnih dni, ki jih je davčni zavezanec v opravil v obdobju enega leta, število realiziranih naročil, ki jih je zavezanec opravil v obdobju enega leta, vrednost realiziranih transakcij tem obdobju, ter povprečna vrednost portfelja virtualnih valut kažejo, da ima ustvarjen dohodek naravo dohodka iz opravljanja dejavnosti. Oseba ga dosega z rednim in trajnim trgovanjem (trajno, aktivno, samostojno in neodvisno delovanje, usmerjeno v pridobivanje dobička oziroma dohodka).

Fizična oseba aktivno trguje na trgih virtualnih valut. V obdobju enega leta je tako na teh trgih imela 103 trgovalne dneve. Povprečna vrednost portfelja [(končna + začetna vrednost)/2] v tem obdobju je znašala 210.000 €. Hkrati je fizična oseba del (neformalno) organizirane skupine ljudi, ki si je načrtno razdelila posamezne delovne naloge (npr. spremljanje posameznih segmentov trga virtualnih valut). Med seboj si izmenjujejo pridobljena znanja, podatke in informacije oziroma na drug način (poslovno) sodelujejo z namenom doseganja dobičkov pri trgovanju.

Število trgovalnih dni, ki jih je davčni zavezanec v opravil v obdobju enega leta, povprečna vrednost portfelja virtualnih valut in obstoj organizacijske strukture namenjene doseganju večje uspešnosti pri trgovanju, kažejo, da ima ustvarjen dohodek naravo dohodka iz opravljanja dejavnosti. Oseba ga dosega z rednim in trajnim trgovanjem (trajno, aktivno, samostojno in neodvisno delovanje, usmerjeno v pridobivanje dobička oziroma dohodka).

Fizična oseba trguje na borzah. V obdobju enega leta je na borzah virtualnih valut izvedla 1.080 naročil poslov. Skupna vrednost vseh transakcij fizične osebe na trgih virtualnih valut presega 1 mio €. Oseba vlaga oziroma investira v specializirano računalniško in drugo opremo in/ ali v pridobivanje informacij, znanj in poslovnih povezav za namene trgovanja z virtualnimi valutami.

Število realiziranih naročil, ki jih je davčni zavezanec opravil v obdobju enega leta, vrednost realiziranih transakcij v obdobju enega leta, ter vlaganja v opremo in/ali v pridobivanje informacij za namene trgovanja kažejo, da ima ustvarjen dohodek naravo dohodka iz opravljanja dejavnosti. Oseba ga dosega z rednim in trajnim trgovanjem (trajno, aktivno, samostojno in neodvisno delovanje, usmerjeno v pridobivanje dobička oziroma dohodka).
V primerih od 1 do 3 ima ustvarjen dohodek naravo dohodka iz opravljanja dejavnosti. Oseba mora najkasneje, ko so razvidne okoliščine trajnega, rednega trgovanja, registrirati ustrezno dejavnost, dokumentirati svoje poslovne dogodke in voditi ustrezne poslovne knjige v skladu z računovodskimi standardi.
Fizična oseba je v letu 2015 kupovala virtualne valute. Skupna vrednost nakupov v letu 2015 je znašala 50.000 €. Opravila je več kot 950 naročil nakupov virtualnih valut. Skupno število dni, v katerih je izvedla naročila, pa je presegalo eno tretjino leta. S kupljenimi virtualnimi valutami fizična oseba v naslednjih dveh letih ni trgovala. Držala jih je v lasti kot naložbo. V letu 2018 je fizična oseba virtualne valute prodala, skupna vrednost prodaj pa je znašala 250.000 €, pri tem je opravila 985 naročil prodaj virtualnih valut. Skupno število dni, v katerih je izvajala ta naročila, pa je bilo večje od 100.

Fizična oseba v obravnavanem primeru ni opravljala dejavnosti trgovanja z virtualnimi valutami, kljub temu, da je v letu 2015 opravila večje število naročil nakupov virtualnih valut (950) v razdobju ene tretjine leta in v letu 2018 opravila 985 naročil za prodajo v obdobju ene tretjine leta. Fizična oseba je v letu 2015 opravila nakupe virtualnih valut, čez dve leti, to je v letu 2018, pa je slednje prodala, kar pomeni, da fizična oseba trgovanja ni izvajala aktivno (v letu 2016 in 2017 ni ne kupovala niti prodajala), kar bi lahko nakazovalo na opravljanje dejavnosti. Nakupe virtualnih valut ni opravila z namenom doseganja dobička na podlagi izkoriščanja kratkoročnih nihanj cen virtualnih valut, temveč z namenom dolgoročne investicije. Vrednost realiziranih naročil virtualnih valut v obdobju leta 2018 je znašala 250.000 €, kar pa se skupaj z ostalimi okoliščinami, ne prepozna, da gre za opravljanje dejavnosti trgovanja z virtualnimi valutami,

Fizična oseba je v letu 2017 investirala 500.000 € v kriptografske žetone. Nakupe je opravila z 20 naročili v desetih trgovalnih dneh. Po nekaj mesecih je fizična oseba kupljene kriptografske žetone prodala in pri tem iztržila 1.500.000 €. Prodaje je izvedla v 10 trgovalnih dneh z 20 naročili. Drugih nakupov in prodaj virtualnih valut fizična oseba ni opravila. Za realizacijo navedenega posla ni vlagala sredstev za pridobitev informacij in znanj.

V obravnavanem primeru fizična oseba ni opravljala dejavnosti trgovanja s kriptografskimi žetoni, čeprav predstavlja vrednost poslov sklenjenih pri trgovanju z njimi v obdobju enega leta večjo vrednost (2.000.000 €) in povprečna vrednost portfelja virtualnih valut v letu znaša 1.000.000 €. Tega pa fizična oseba ni dosegla z večjim številom realiziranih naročil, saj je slednje izvedla samo v okviru 40 naročil v 20 trgovalnih dneh, kar pomeni, da trgovanja ni izvajala kontinuirano, temveč je šlo za enkraten podvig. Poleg tega fizična oseba za realizacijo tega posla ni vlagala sredstev za pridobitev informacij in znanj ter nakupe in prodaje je izvedla samostojno.

Fizična oseba tekom celega leta doseže dohodek iz rudarjenja virtualne valute v višini 3.000 €, npr. 250 € mesečno. Računalnik, ki je dovolj zmogljiv tudi za rudarjenje, uporablja ga pa tudi za osebne potrebe, je kupila sama. Fizična oseba ni vlagala sredstev v namensko opremo in druga sredstva za opravljanje dejavnosti ter ni vlagala sredstev v pridobivanje informacij, znanj in tehnologij. Rudarjenje je izvajal sama in ne v neki organizacijski strukturi, kjer je obstajala delitev dela med več osebami.

V obravnavanem primeru se dohodek, ki ga fizična oseba v obliki virtualne valute pri kreiranju oz. »rudarjenju«, obdavči kot drugi dohodek po 105. členu ZDoh-2 in ne gre za opravljanje dejavnosti. Fizična oseba sredstev ni vlagala za nakup namenske opreme za rudarjenje, prav tako ni vlagala sredstev za pridobitev znanja oziroma za izobraževanje s področja rudarjenja virtualnih valut.

Fizična oseba na leto doseže dohodek iz rudarjenja virtualnih valut v višini 24.000 €. Fizična oseba v koledarske letu rudari kontinuirano in samostojno tekom celega leta. Veliko svojega časa nameni spremljanju stanja na trgu in profitabilnosti rudarjenja posamezne virtualne valute. Za potrebe rudarjenja je vložila sredstva za nakup namenske opreme, računalnika, ki je dovolj zmogljiv za rudarjenje. Poleg tega je fizična oseba vlagala sredstva za pridobivanje informacij ter za izobraževanje in to tudi s pridom uporabljala pri rudarjenju.

V obravnavanem primeru je na podlagi opisanih dejstev in okoliščin mogoče opredeliti, da fizična oseba opravlja dejavnost rudarjenja virtualnih valut, ker rudari kontinuirano, neodvisno in samostojno tekom celega leta, pri tem je znesek narudarjenih virtualnih valut znaten. Poleg tega je fizična oseba z namenom, da je učinkovitejša pri tem vlagala sredstva v nakup namenske opreme ter za pridobivanje informacij in slednje tudi uporablja pri rudarjenju oz. doseganju dohodka v obliki virtualnih valut.

V povezavi s primeri rudarjenja oziroma potrjevanja transakcij (v nadaljnjem besedilu: rudarjenje) kot tudi v primeru trgovanja z virtualnimi valutami izpostavljamo, da za opredelitev narave dohodka ni relevantna starost posameznika, saj se dohodek za namene obdavčitve obravnava po vsebini in ne glede na lastnosti ekonomskega nosilca. Prav tako ni relevantno, na kakšen način je posameznik prišel do lastništva računalnika oziroma s kakšnim namenom je bil nabavljen računalnik, s katerim se rudari, pomemben je namen, za katerega se uporablja.

Fizična oseba je narudarila virtualno valuto, ki je bila v trenutku, ko je bila narudarjena vredna 1.000 €. Čez pol leta je ta fizična oseba virtualno valuto prodala za 1.300 €.

V primeru, da je virtualno valuto z rudarjenjem dosegla fizična oseba, ki rudarjenja ne opravlja v okviru dejavnosti, se doseženi dohodek pri kreiranju oziroma rudarjenju virtualnih valut obdavči v skladu z ZDoh-2 kot drugi dohodek po 105. členu ZDoh-2. Ob odsvojitve take virtualne valute pa se dohodnine ne plača na podlagi 1. točke 32. člena ZDoh-2.
V primeru, da je virtualno valuto z rudarjenjem dosegla fizična oseba, ki rudarjenje opravlja v okviru dejavnosti, se narudarjena virtualna valuta v celoti šteje za prihodek iz dejavnosti. Do odsvojitve in ob odsvojitvi virtualne valute se morebitni prihodki oziroma odhodki vključujejo v davčno osnovo po splošnih pravilih za obdavčitev dejavnosti, torej v odvisnosti od računovodske obravnave poslovnih dogodkov.
Fizična oseba, posrednik oziroma upravljalec trguje z virtualnimi valutami za račun drugih oseb – naročnikov oziroma vlagateljev. Svoje storitve posrednik naročnikom zaračunava bodisi v obliki provizije od posla bodisi na drug način.
Kadar fizična oseba proti plačilu (v kateri koli obliki) trguje z virtualnimi valutami in/ali izvaja druge sorodne storitve za račun tretjih oseb, gre za opravljanje dejavnosti posredništva. Dohodek posrednika je plačilo za opravljeno storitev in ne dobiček, dosežen s trgovanjem z virtualnimi valutami.
Mama, ki ni vešča trgovanja z virtualnimi valutami, naroči sinu, ki je tega vešč, naj ji za 1.000 € na borzi kupi virtualne valute kot naložbo. Sin slednje kupi v svojem imenu in za tuj račun. Pri tem tudi sam občasno, 80 dni v letu, vlaga v nakup virtualnih valut z namenom doseganja dobička na podlagi izkoriščanja kratkoročnih nihanj cen virtualnih valut na trgu. Izvede 700 naročil nakupov in prodaj v letu, povprečna vrednost njegovega portfelja je 30.000 €.
V obravnavanem primeru ne gre za opravljanje dejavnosti posredništva, saj sin nakupov in prodaj za tretje osebe ne izvaja trajno, kontinuirano, proti plačilu, …. Svoje storitve tudi ne ponuja na trgu. Prav tako sin ne opravlja dejavnosti trgovanja z virtualnimi valutami, ne glede na to, da sam v svojem imenu in za svoj račun opravi v davčnem letu večje število nakupov in prodaj virtualnih valut, vendar z njimi aktivno ne trguje, prav tako tega ne izvaja kontinuirano, kar se odraža v manjšem številu trgovalnih dni.
Pri presoji, ali gre v posameznem primeru za opravljanje dejavnosti posredovanja, se primarno izhaja iz splošnih predpostavk dejavnosti, pri tem pa so poleg splošnih okoliščin trgovanja pomembne še posebne okoliščine, kot je upravljanje s sredstvi tretjih oseb in npr. oglaševanje opravljanja dejavnosti trgovanja.
Kako so obdavčeni »airdropi«, kjer se v zameno za hrambo določenih virtualnih valut prejme določena količina druge virtualne valute? Kako se davčno obravnava Bitcoin Cash, Bitcoin Gold itd. pri razcepitve Bitcoin, ki so jih prejeli imetniki?

Dohodek, ki ga doseže fizična oseba na podlagi t.i. “airdropov”, kjer se v zameno za lastništvo oziroma hrambo določene virtualne valute prejme določena količina druge virtualnih valute, ali Bitcoin Cash, Bitcoin gold, ki ga imetnik Bitcoina prejme ob njegovi razcepitvi, se po 105. členu ZDoh-2 šteje za drug dohodek, od katerega se izračuna in plača dohodnine po stopnji 25 %, če ga fizična oseba ne dosega v okviru opravljanja dejavnosti. Višina dohodka v evrih se določi upoštevaje vrednost “airdropa” oz. virtualne valute v evrih v času, ko je ta prejet.

Po 15. členu ZDoh-2 se obdavčujejo dohodki fizične osebe, ki so bili pridobljeni oziroma doseženi v davčnem letu, ki je enako koledarskemu letu. Dohodki so vsi dohodki in dobički, ne glede na vrsto, če ni s tem zakonom drugače določeno. Za dohodek se šteje vsako izplačilo oziroma prejem dohodka, ne glede na obliko, v kateri je izplačan oziroma prejet. Dohodek, prejet v naravi, se določi na podlagi primerljive tržne cene, če ni z zakonom drugače določeno. Dohodek je pridobljen oziroma dosežen v davčnem letu, v katerem je prejet, če ni s tem zakonom drugače določeno. Šteje se, da je dohodek prejet, ko je izplačan fizični osebi ali je kako drugače dan na razpolago fizični osebi

V kolikor zavezanec prejme enoto virtualne valute na podlagi »airdropa« v okviru opravljanja dejavnosti, vrednost tako prejete virtualne valute povečuje davčno osnovo (akontacije) dohodnine od dohodka iz dejavnosti oziroma davka od dohodkov pravnih oseb. Povečuje jo skladno s pravili računovodske obravnave.

Še enkrat za nepismene

Dohodek, ki ga doseže fizična oseba na podlagi t.i. "airdropov", kjer se v zameno za lastništvo oziroma hrambo določene virtualne valute prejme določena količina druge virtualnih valute, ali Bitcoin Cash, Bitcoin gold, ki ga imetnik Bitcoina prejme ob njegovi razcepitvi, se po 105. členu ZDoh-2 šteje za drug dohodek, od katerega se izračuna in plača dohodnine po stopnji 25 %, če ga fizična oseba ne dosega v okviru opravljanja dejavnosti. Višina dohodka v evrih se določi upoštevaje vrednost "airdropa" oz. virtualne valute v evrih v času, ko je ta prejet.

Zgodovina sprememb…

A U.S. bitcoin strategic reserve would be a ticking time bomb, warns Arthur Hayes, predicting political manipulation, market chaos, and a government ready to dump BTC at will.

Arthur Hayes on the Dangers of a US Bitcoin Strategic Reserve
Arthur Hayes, former CEO of crypto exchange Bitmex, published an essay on Feb. 5, where he critiques the idea of a U.S. Bitcoin Strategic Reserve (BSR) and regulatory policies surrounding crypto under the Trump administration. He argues that many in the crypto industry mistakenly believe government intervention will benefit them, stating: "Broadly speaking, many misguided crypto folks wish for the U.S. government to print dollars and purchase bitcoin as part of a national stockpile and to enact regulatory moats around crypto businesses in which they have a financial interest."

Hayes warns that government-controlled bitcoin reserves would be subject to political whims rather than sound financial strategy. He detailed:

https://cryptopotato.com/over-1-4-billi...

Zgodovina sprememb…

SHA-256 ::

Res je, BTC je na takem nivoju ranljiv na sybil ter eclipse napade.

Fortune
Experts warn MicroStrategy's high-flying valuation has 'no rational explanation'--and investors face a double whammy of risk
Marco Quiroz-Gutierrez
Sat, February 8, 2025 at 12:55 PM GMT+1 8 min read

MicroStrategy lost money in each of the last four quarters, yet the company has never been worth more.

On Wednesday, the company announced its fourth-quarter earnings for 2024, posting a 3% decrease in revenue and a $671 million net loss that helped it dodge a multibillion-dollar tax bill. Yet, the company has doubled down on its Bitcoin strategy, in part by adding more Bitcoin to its coffers than ever before and by rebranding from MicroStrategy to "Strategy," with a new logo incorporating the Bitcoin symbol.

"It ties our identity much more closely to Bitcoin and all of the positive aspects of the Bitcoin network in the world," Saylor said of the rebrand on Wednesday's earnings call.

The company's shares fell about 4% Thursday following the release of its earnings results, before rebounding Friday. While its stock has come down to $336 a share as of Friday from an all-time-high close of $473, the dip is merely a drop in the bucket compared to its recent performance. Thanks to executive chairman Michael Saylor's audacious bet on Bitcoin, the company's stock has rocketed more than 560% over the past year and boasts an eye-popping market cap of about $85 billion, greater than that of companies like Airbnb, Intel, and Capital One.

The company announced Wednesday that it added $20.5 billion worth of Bitcoin in the fourth quarter of 2024 alone, marking its biggest ever quarterly increase of its Bitcoin holdings. In January alone, Strategy has made four Bitcoin purchases, with two, on Jan. 21 and Jan. 27, worth $1.1 billion each.

Its total holdings of the cryptocurrency now stand at about $30.4 billion. The company owns about 2% of all Bitcoin in circulation, and its holdings have nearly doubled to 471,000 coins from 252,200 in the third quarter of 2024.

"We are a Bitcoin treasury company and we are growing. We are built on an asset, Bitcoin, which is growing 50% a year, and we are growing with that asset," Saylor said on the company's third-quarter earnings call for 2024.

Yet, Strategy's market value defies logic, skeptics say.

Strategy's market cap stands at just under double the value of its Bitcoin holdings' market value, or its net asset value (NAV), and that gap is difficult to explain, said Carnegie Mellon University finance professor Bryan Routledge.

"There's no rational explanation for that difference," he told Fortune.

MicroStrategy did not respond to multiple requests for comment from Fortune.

The best- and worst-case scenarios
Strategy's core business still involves business intelligence software and some cloud computing. Yet the company's EBITDA, a measure of profitability that shows how much of its earnings come from its business operations, has been negative since at least the second quarter of 2023, said Jason DeLorenzo, the founder of registered investment adviser Ad Deum Funds. (EBITDA stands for "earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization.")

Among its past or current customers, Strategy counts hotel chain Hilton, the fast-food chain KFC, and pharmaceutical company Pfizer, according to its website.

Still, Saylor is more focused on the company's Bitcoin strategy. Through its "21/21 plan," the company plans to buy $42 billion worth of the cryptocurrency over the next three years, funded equally by sales of equity and fixed-income securities.

"If Bitcoin grows in excess of 21%, if that happens, MicroStrategy's capable of BTC (Bitcoin) gains in excess of $10 billion a year within four years," Saylor said on the company's third-quarter 2024 earnings call.

The company's shares are attractive to some because they provide a way to speculate on Bitcoin without having to buy the asset directly or buy an ETF linked to the value of the asset. Yet, by putting money into Strategy, investors face a double whammy of risk, Routledge said.

"You're not just facing Bitcoin risk. You're facing whatever is driving this difference between the net asset value and the price of the shares," he said. "That extra component is an extra source of risk," he said.

SPET BO NATEGNIL SVOJE VLAGATELJE. NAJVEČJI LOSER LETA 2000 S 6milijard izgube na dotcom balonu v le nekaj dneh.

https://finance.yahoo.com/news/experts-...

Zgodovina sprememb…

endelin ::

Stellars samo še 0.7eur do 1eur:)

Morda res doseže enico. 0.1:P

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Kmalu bodo vse Japonske banke uporabljale XRP in XRPL. Kaj se bo zgodilo z volumnom .. 8-)
https://x.com/genAbilsav/status/1888543...

merlin2 je izjavil:

Kmalu bodo vse Japonske banke uporabljale XRP in XRPL. Kaj se bo zgodilo z volumnom .. 8-)
https://x.com/genAbilsav/status/1888543...

Možno je, da se je Merlin2 preoblekel v tisto Japonko na odru. :-D

Ripple partners with Portugal's oldest currency exchange, Unicâmbio, to enable instant payments between Brazil and Portugal via crypto and Ripple Pay.

Link

Samo, da prehitim Merlina.

Treba je priznat Ripplu, da dobro sklepa posle. EOS je dobil več kot miljardo pa ni nič naredil. Ripple pa ima očitno dobre veze in business development. Tech je sicer bogi ampak komur denar ne smrdi...

Zgodovina sprememb…

tilio je izjavil:

Ripple partners with Portugal's oldest currency exchange, Unicâmbio, to enable instant payments between Brazil and Portugal via crypto and Ripple Pay.

Link

Samo, da prehitim Merlina.

Treba je priznat Ripplu, da dobro sklepa posle. EOS je dobil več kot miljardo pa ni nič naredil. Ripple pa ima očitno dobre veze in business development. Tech je sicer bogi ampak komur denar ne smrdi...

Dej nehi Tilio. Še ena taka, pa bo Špricer objavu da je tvoj v bistvu moj nšti profil:))
««
1574 / 1575
»»