Forum » Problemi človeštva » Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Temo vidijo: vsi
gozdar1 ::
In kaj naj zelenski, kapitulira? Rusija ves čas zavrača kakršenkoli kompromis, torej ne eu ne, zalenski ampak putin in tisti, ki posredno financirajo to vojno s kupovanjem ruske nafte in plina. Ti v večini niso v evropi.
Ampak ruska propaganda dejstva ves čas obrača na glavo in krivi vse druge razen sebe.
Ampak ruska propaganda dejstva ves čas obrača na glavo in krivi vse druge razen sebe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gozdar1 ()
bbbbbb2024 ::
In kaj naj zelenski, kapitulira? Rusija ves čas zavrača kakršenkoli kompromis, torej ne eu ne, zalenski ampak putin in tisti, ki posredno financirajo to vojno s kupovanjem ruske nafte in plina. Ti v večini niso v evropi.
Ta trenutek financiranje vojne za Rusijo ni vzdržno. Povečali so davke, za kakšne 29%, kumulativno (to so ocene). Prodajajo tudi zlato, seveda prodajajo tudi nafto, a sedaj morajo dosti bencina in dizla kupovati nazaj.
Trenutno je breme financiranja vojne praktično na EU in nekaj malega Angliji, Kanadi, Avstraliji. Zato tak srd proti EU.
Windlass ::
A bunch of warmongers and war profiteers cheering for an endless war against Russia—fought with Ukrainian blood and tears—while pretending they actually care.
At the very same time, they're announcing the creation of de facto "blocking detachments" to stop Ukrainian draft-age men from leaving the kill zone, ensuring there will always be more names added to the lists of the dead, the maimed, and the missing.
In ta izjava je pro-ruska kje in zakaj že točno?
Ker ne podpira politike Zelenskega in ker se vsako odstopanje v tvojih očeh enači s pro-rusko podporo, ali imaš morda kakšen drug boljši razlog? Jo je retvital kdo, ki jo po tvojem ne bi smel in se je s recimo s poobjavo Polone Frelih nekako avtomatsko postala pro-ruska?
Če se misliš sprenevedati, da v tej objavi ni framinga in besednjaka, ki je voda na mlin ruski strani, potem se nimava kaj menit. Jaz objavljam, da si vsi ostali lahko pogledajo kaj jim poskušaš prodati in sami presodijo, za debato pa vendarle rabim neko skupno osnovo v realnosti.
Nikomur ne diktiram kdo sme in kdo ne sme česa re-tvitat. Ponazoril sem poanto, da ni naključje, da nekaj druži tebe, (prepoznano prorusko) Havryshko-vo in (vokalno prorusko) Polono Frelih.. nisem pa še videl, da bi na tako uokvirjanje pristajali pro-ukrajinski ljudje.
Mimogrede, a lahko že pustiš tega Zelenskega. Vsaj 3x danes sem že rekel, da mi ni pretirano pri srcu. V pro-ukrajinskih rusko-govorečih multi-nacionalnih in anti-zelenskih informacijskih mehurčkih nianse niso ravno tuja stvar. Kakšno odstopanje od tega kar pove Zelenski tudi preživimo, ne boš verjel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Windlass ()
Še vedno čakam, da mi "mirovniki" povejo kako bi končali vojno. Zenkrat razen kritiziranja in kazanja s prstom na eu,.. nisem videl veliko predlogov.
Zgodovina sprememb…
Od kje vam to o kolapsu? To 3000% ne more držat. Če že so bili najbrž objavljeni kakšni zapozneli rezultati po OPSECu.
Uh, a o Ljubljani so tudi sanjali, to sploh nisem zasledil.
https://x.com/Gerashchenko_en/status/16...
Russia is the greatest country in the world, Berlin, Dresden, Prague, Ljubljana, Paris will be ours, - Russian propagandist Nikolay Vavilov on Skabeyeva's show
V katero smer? :)
Proti vzhodu. Saj ni to zdaj za slaviti. Dve naselji so Ukrajinci osvojili, malo so Ruse ujeli na levi nogi. Tri protinapade imajo in zdaj so Rusi v precepu. Premalo rezerv imajo, Rusi namreč. Ukrajici so tudi tako hitri, da Rusi ne uspejo postaviti svojih drugih dron operaterjev, vse na robu so Ukrajinci pobili.
Understandingwar meni, da je za Ukrajino najpomembneje, da so prevzeli iniciativo, da so s hitrim prebojem prečistili Ruse, ter ponovno "vpeljali" manevriranje na bojišče. Zdaj bi se Ukrajincem izplačalo malo prepucati Ruse s tanki in avtomatskimi topovi na oklepnikih.
Ampak da se razumemo, zdaj so napredovali Ukrajinci 4km. Vsega skupaj so osvojili par sto kvadratnih km.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()
JohnyQ_ ::
Od kje vam to o kolapsu? To 3000% ne more držat. Če že so bili najbrž objavljeni kakšni zapozneli rezultati po OPSECu.
Russia is the greatest country in the world, Berlin, Dresden, Prague, Ljubljana, Paris will be ours, - Russian propagandist Nikolay Vavilov on Skabeyeva's show
Trolam telebance so n podobne ki so že leta vpijejo da fronta kolapsira in bo zdaj zdaj velik ruski preboj.
Sedaj pa se kaže da Rusi zmagovalno bežijo.
Ahaha, posnetki kažejo, da so Ukrajinci zopet malo žokali po Rusih z M113 in celo z Leopardi 2. Zgleda, da se Ukrajinci čutijo malo močnejše. V redu to.
windigo ::
Če se misliš sprenevedati, da v tej objavi ni framinga in besednjaka, ki je voda na mlin ruski strani, potem se nimava kaj menit. Jaz objavljam, da si vsi ostali lahko pogledajo kaj jim poskušaš prodati in sami presodijo, za debato pa vendarle rabim neko skupno osnovo v realnosti.
Kot velik fan Georga Lakoffa (in malo manj obsesije Demokratske stranke izključno s framingom pred dobrim desetletjem) se tvoje analize pro-ruskosti framinga v objavi Marte Havriško že vnaprej veselim.
Truth is not negotiable!
Evo, malo pro-zahodne propagande, da se potolažiš.
Obrat in preboj je še vedno na "samo što nije", vključno z zadnjimi novicami oziroma zadnim novicam navkljub.
Takole je bilo 10 mesecev nazaj. Vmes so izgubili nekaj mest, par stotisoč ljudi in dobili pol mesta nazaj. Prejšnji teden se je recimo ustavil ArcelorMittal v Krivem Rihu. Stoji ves pomorski promet v Črnem morju.i novicami oziroma zadnjim novicam navkljub.
Unilseptij je izjavil:
Kot kaže bo kmalu padel Pokrovsk... to bo pomenilo spet spremembo razmer na terenu in še slabšo pogajalsko izhodišče Ukrajine.
Pokrovsk je imel pred vojno 65k prebivalcev in se bi ob padcu pridružil spodnjim okupiranim mestom:
-Bakhmut (največja ruska pridobitev v 3 letih) 80k prebivalcev
-Avdijivka 35 tisoč prebivalcev
-Toretsk 35 tisoč prebivalcev
-Selydove 24k prebivalcev
-Kourakhove 20 tisoč prebivalcev
Rusi morajo zavzeti samo še
-Kramatorsk 160k pop
-Sloviansk 120k pop
-Kostiantynivka 75k pop
-Droujkivka 60k pop
-Myrnohrad 50k pop
-Dobropilla 30k pop
-Lyman 22k pop
-Siversk 12k pop
in Donbas je njihov. Bo desetletje dovolj?
več:
https://slo-tech.com/forum/t767997/p857...
https://threadreaderapp.com/thread/1957...
Truth is not negotiable!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: windigo ()
Leif ::
Evo, malo pro-zahodne propagande, da se potolažiš.
Obrat in preboj je še vedno na "samo što nije", vključno z zadnjimi novicami oziroma zadnim novicam navkljub.
Takole je bilo 10 mesecev nazaj. Vmes so izgubili nekaj mest, par stotisoč ljudi in dobili pol mesta nazaj. Prejšnji teden se je recimo ustavil ArcelorMittal v Krivem Rihu. Stoji ves pomorski promet v Črnem morju.i novicami oziroma zadnjim novicam navkljub.
Unilseptij je izjavil:
Kot kaže bo kmalu padel Pokrovsk... to bo pomenilo spet spremembo razmer na terenu in še slabšo pogajalsko izhodišče Ukrajine.
Pokrovsk je imel pred vojno 65k prebivalcev in se bi ob padcu pridružil spodnjim okupiranim mestom:
-Bakhmut (največja ruska pridobitev v 3 letih) 80k prebivalcev
-Avdijivka 35 tisoč prebivalcev
-Toretsk 35 tisoč prebivalcev
-Selydove 24k prebivalcev
-Kourakhove 20 tisoč prebivalcev
Rusi morajo zavzeti samo še
-Kramatorsk 160k pop
-Sloviansk 120k pop
-Kostiantynivka 75k pop
-Droujkivka 60k pop
-Myrnohrad 50k pop
-Dobropilla 30k pop
-Lyman 22k pop
-Siversk 12k pop
in Donbas je njihov. Bo desetletje dovolj?
več:
https://slo-tech.com/forum/t767997/p857...
https://threadreaderapp.com/thread/1957...
Še vedno nisi odgovoril, kaj je alternativa. Za rusie je ukrjina kot samostojna drava pač nesprejemljiva in to je srž vsega problema. Torej z predlogi, ki rešijo zagato. Bodo rusi umaknili vojsko če eu neha s pomočjo?
Sicer pa brezvezno naštevanje nekih mest, ki so večina ruševina in bodo taka tudi ostala. Sploh v vojni, kjer ozemlje nikoli ni bilo glavni cilj. Torej putin in rusija hoceta kontrolo nad ukrajino in ne nekih ruševin na vzhodu
Skoraj kot da je energetska kriza v planu, da nam lažje uvedejo racioniranje, digitalne idje in ostalo kar že dolgo nameravajo. Če jim rata spraviti Evropo v odkrito vojno z Rusi,bo pa še toliko lažje.
Potem je putin del zarote al kako?
Zgodovina sprememb…
Kot velik fan Georga Lakoffa (in malo manj obsesije Demokratske stranke izključno s framingom pred dobrim desetletjem) se tvoje analize pro-ruskosti framinga v objavi Marte Havriško že vnaprej veselim.
Rahlo sem sit tvojih kvazi-intelektualnih vložkov z zvenečimi imeni, še posebej od takrat, ko si nam predstavil svoj ˝credo˝ o samo-odločbi narodov za katerega se rajši pretvarjajmo, da ga nisi..
Najraje si ne bi delal dela, saj so prstni odtisi ruske propagande na objavi Havryshkove zelo očitni po mojem vsem, ki redno naletimo na propagandne objave. Ker pa vem, da se rad sprenevedaš..
Konkretna objava je vzela neprijeten problem ter ga zapakirala v zelo prepoznaven prokremeljski narativ:
Na konceptualni ravni:
Zahod ni predstavljen kot zaveznik, ki pomaga Ukrajini, ampak kot tisti, ki Ukrajince namensko pošilja v smrt. Rusija pa je iz celotne zgodbe čudežno izginila kot povzročitelj vojne. Sploh izraz Blocking detachments ima zelo specifičen sovjetski zgodovinski pomen. Kritika mobilizacije je eno, predstavljanje ukrajinske države kot aparata, ki svoje ljudi lovi, jih zapira in jih namensko pošilja v mesoreznico, pa je že res dovoljkrat opisan propagandni vzorec.
https://www.euvsdisinfo.eu/report/by-pr...
Na ravni izrazoslovja:
Ne vem če morem komu črkovati - ˝Warmongers˝ - vojni hujskači? ˝War profiteers˝ - zaslužkarji, ˝Western Vultures - ˝Zahodni jastrebi? ...kaj je, a se boš delal da tega še nismo nikoli slišali? To so res stalnice ruske propagande.
In vse to v kontekstu videa, kjer se par politikov samo z rožami pokloni padlim. Ne me j****. Tega ne vidiš samo če res nočeš, tako da jaz sem kar se tiče te propagandistke zaključil, ti si pa tudi danes že spet pokazal specifično kakšne vire greš iskat in kako jih potem poskušaš predstaviti kot nekaj kar niso... kar meni pove, da se zelo dobro zavedaš kaj delaš.
Zgodovina sprememb…
Kar se tiče samoodločbe, bi rusija preden na to temo soli pamet ostalim lahko vodila z vzorom.
WhiteAngel ::
Bolano. Putin je res obseden in obenem paranoičen z jedrskim orožjem.
https://www.thetimes.com/world/europe/a...
https://www.thetimes.com/world/europe/a...
Malidelničar ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Zgleda da so imeli rusofili prav, po nekih novicah je fronta marsikje res kolapsirala.
Ampak v drugo smer. Rusi iščejo traktorje za pobeg...
Ukrajinci so spremenili doktrino, delajo drugače, kot se učijo na vojnih akademijah.
V grobem, če gre za infiltracijo/preboj sovražnika skozi frontno linijo, trenutno znane doktrine učijo, da je potrebno najprej prehod "zapreti" (da jih še več ne pride skozi), nato pa preganjati infiltratorje. Nato pa (eventuelno) odgovoriti s protinapadom.
Ukrajinci so do sedaj delali tako, pa ne s prevelikim uspehom. Predvsem je problem da je kontaktna linija široka, ter je fronta porozna. Oni zaprejo en prehod, pa s tem nastane drug, ipd.
Zdaj so sklenili, da eventuelno z baražnim ognjem držijo infiltrante pri tleh, ter gredo v frontalni protinapad, ter uničujejo okrepitve v teku/pripravi. S tem povzročijo, da vso pozadino pobijejo kot zajce, zaloge zaplenijo oz. požgejo, ter uničijo kontrolerje dronov. Za konrolerji dronov dobesedno ni nikogar, ter lahko napredujejo. Infiltrante izstradajo, da so brez zalog, municije in komunikacij.
To je kontra vsem znanim doktrinam, verjetno je ključno, da efektivno oni prehoda ne morejo zapreti do mere, da bi se to lahko štelo kot zaprto.
Zanimiv opis.
Edino ne štekam, a je res, da Rusi načeloma za fronto nimajo več močnih formacij in so res vse vozili - skozi killzone/greyzone seveda - na frontno črto za preboje?
Sunday is for God.
Saturday is for family.
Friday is for Franco.
Saturday is for family.
Friday is for Franco.
Malidelničar ::
'Pekel na Zemlji', kjer jedo plevel: 'Droni nenehno letijo, trupla jedo psi'
"Oleški. V tem kraju na okupiranem delu Hersonske regije naj bi ostalo okoli 2000 ljudi, med njimi približno 50 otrok. Prebivalci in ukrajinske oblasti opisujejo vse hujšo humanitarno krizo: hrane skoraj ni več, mesto je brez elektrike in normalne oskrbe z vodo, evakuacija pa je izjemno otežena. Prebivalci naj bi preživeli z enim skromnim obrokom na dan, pojavljajo se celo navedbe o uživanju psov in smrtih zaradi lakote."
https://www.24ur.com/novice/tujina/peke...
"Oleški. V tem kraju na okupiranem delu Hersonske regije naj bi ostalo okoli 2000 ljudi, med njimi približno 50 otrok. Prebivalci in ukrajinske oblasti opisujejo vse hujšo humanitarno krizo: hrane skoraj ni več, mesto je brez elektrike in normalne oskrbe z vodo, evakuacija pa je izjemno otežena. Prebivalci naj bi preživeli z enim skromnim obrokom na dan, pojavljajo se celo navedbe o uživanju psov in smrtih zaradi lakote."
https://www.24ur.com/novice/tujina/peke...
Sunday is for God.
Saturday is for family.
Friday is for Franco.
Saturday is for family.
Friday is for Franco.
Konkretna objava je vzela neprijeten problem ter ga zapakirala v zelo prepoznaven prokremeljski narativ:
Na konceptualni ravni:
Zahod ni predstavljen kot zaveznik, ki pomaga Ukrajini, ampak kot tisti, ki Ukrajince namensko pošilja v smrt. Rusija pa je iz celotne zgodbe čudežno izginila kot povzročitelj vojne. Sploh izraz Blocking detachments ima zelo specifičen sovjetski zgodovinski pomen. Kritika mobilizacije je eno, predstavljanje ukrajinske države kot aparata, ki svoje ljudi lovi, jih zapira in jih namensko pošilja v mesoreznico, pa je že res dovoljkrat opisan propagandni vzorec.
https://www.euvsdisinfo.eu/report/by-pr...
Na ravni izrazoslovja:
Ne vem če morem komu črkovati - ˝Warmongers˝ - vojni hujskači? ˝War profiteers˝ - zaslužkarji, ˝Western Vultures - ˝Zahodni jastrebi? ...kaj je, a se boš delal da tega še nismo nikoli slišali? To so res stalnice ruske propagande.
In vse to v kontekstu videa, kjer se par politikov samo z rožami pokloni padlim. Ne me j****. Tega ne vidiš samo če res nočeš, tako da jaz sem kar se tiče te propagandistke zaključil, ti si pa tudi danes že spet pokazal specifično kakšne vire greš iskat in kako jih potem poskušaš predstaviti kot nekaj kar niso... kar meni pove, da se zelo dobro zavedaš kaj delaš.
Hmm, hmm, hmm. Jaz zaznavam zelo antizahodna čustva, nikjer nisem videl česa pro-ruskega. Razen, da tudi ruska propaganda seveda vzpodbuja antizahodna čustva, ampak še daleč niso tisti, ki bi lahko tako vplivali na odobravanje politike UvdL, Macrona in Merza kot to lahko naredijo s svojo politiko UvdL, Macron in Merz. Antizahodna čustva bi morda lahko izvirala iz tega, da zahod ne ponuja Ukrajini izhoda iz vrtinca uničenja. Je pa sodeloval pri potiskanju Ukrajine v vrtinec uničenja in jo tam tudi danes drži brez izhoda (in ja, Rusi so imeli pri tem še mnogo več in zato stoletja ne bodo imeli omembe vrednega vpliva v Ukrajini). In ne, v zahodnem diskurzu popolnega uničenja Ukrajine, ki se že leta dogaja, sploh ni zaznati. Tudi kakšnih scenarijev za končanje vojne ni prisotnih v javnih diskusijah. Bi pa rad poslušal o čem se pogovarjajo bančniki za zaprtimi vrati ekskluzivnih londonskih klubov, ali kjerkoli že vodijo neformalne pogovore. Ta brezup glede izhoda iz vojne na dosegljivem obzorju je tisto, kjer se politika tudi Ukrajinskih patriotov lahko razcepi.
Kar se fraz tiče: Blocking detachments so koncept podobno poznan Ukrajincem, kot Rusom (oboji so jih bili zelo podobno deležni recimo v Stalingradu).
Aha, kar se "creda" tiče, vsaj ni "granfaloon", kar je po mojem korak naprej.
Malidelničar je izjavil:
Zanimiv opis.
Edino ne štekam, a je res, da Rusi načeloma za fronto nimajo več močnih formacij in so res vse vozili - skozi killzone/greyzone seveda - na frontno črto za preboje?
Še ena reč je: Ukrajinci z droni srednjega dosega močno sesuvajo rusko logistiko in zaledje tam v globini tudi 50-100km od razmejitvene črte. Rusi si ne upajo imeti večjih enot blizu, saj bi bile takoj tarče napadov (koliko imajo pa sploh še rezerv pa težko sodim).
Truth is not negotiable!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: windigo ()
Hmm, hmm, hmm. Jaz zaznavam zelo antizahodna čustva, nikjer nisem videl česa pro-ruskega.
Hmm Hmm Hmm, zaznavam sprenevedanje. Ruska propaganda načeloma ni pre-faced z ˝jaz sem ruska propaganda˝.
Razen, da tudi ruska propaganda seveda vzpodbuja antizahodna čustva...
Aaaa, vidi ga.
Antizahodna čustva bi morda lahko izvirala iz tega, da zahod ne ponuja Ukrajini izhoda iz vrtinca uničenja. Je pa sodeloval pri potiskanju Ukrajine v vrtinec uničenja..
In... nazaj v tipični ruski vidik, ki za trpljenje Ukrajincev seveda krivi zahod in iz zgodbe izbriše rusko agresijo.
Jaz bi na tej točki na zaključil. Mislim da si pokazal kaj imaš (tudi s tem kako iščeš zelo specifične vire, ki bodo potrdili tvoj bias in jih manipulativno predstavljaš - to si naredil 2x tekom te debate). Jaz pa mislim da sem tudi podal dovolj argumentov. Prepustimo ostalim da se sami odločijo.
Zgodovina sprememb…
Goran10 ::
Windigo je obrnil logiko. Breme dokaza je na Rusih saj so oni nezaželjen gost ki troši denar za okupacijo in vojaśki poseg ne pa zahod. Ukrajinci so že doma Putinova administracija se pa bori za vrnitev vpliva nad Ukrajino kot vidimo neuspešno zato lahko odidejo domov tako kot so ko so izgubili vpliv nad vzhodno evropo.
MadMen ::
Realnost za Putina in druščino je žal taka, da če bi se konflikt danes konča, bi Rusija kar kmalu kolapsirala. Pričakujemo dolgo vojno, verjetno dokler nekdo ne bankrotira...
Zcall ::
Treba je ločit par stvari, ki se danes, predvsem s strani moralno neoporečnih proukrajincev, mečejo v isti koš.
Prvo je treba ločiti med
prozahodnjaki in antizahodnjaki oz. kot bi jih sam poimenoval skeptičnimi glede smeri zahoda
"Antizahodnjaki" niso avtomatsko "za Rusijo", so pa sposobni bolje razumeti kaj je zahodni, predvsem pa ameriški cilj v 21. stoletju. To so ljudje, ki so sposobni zahod videti kot to kar je - najmočnejša kolonizacijska sila v zgodovini, ki si preko politike in denarja podreja celoten svet.
Čeprav jih večina ne zagovarja neposredno ruskih potez, bolje od večine razumejo precedent pod katerega je postavljena Rusija, ki od hladne vojne velja za sovražnika, predvsem v očeh Amerike.
Med antizahodnjaki imamo na eni strani izobraženo elito, ki se drži dejstev in razume zakaj gre in zakaj ne, na drugi pa skrajno nepismeno rajo, ki je nekje nekaj slišala o korporacijah, ameriškem vplivu ...
Problem pa je v tem, da ruska propaganda gradi na teh dejstvih in jih često maskira v nekaj kar niso. Zato se pogosto zdi, da skeptiki glede zahoda zagovarjajo stališča proruske propagande, ampak ni tako enostavno.
Še ena skupina ljudi, ki se jo pogosto meša med proruske propagandiste je pomembna. To so ti. realpolitiki, ki so predvsem prepričani dvoje:
a.) da je matematično ukrajinska zmaga nemogoča
b.) da EU in nasploh zahodni svet nima pravega načrta kako zmagati to vojno zato se jim zdi, da gre za taktični ne vojaški poseg zahoda, ki sponzorira to večno vojno ravno dovolj, da ostajamo v pat položajo
Tudi oni niso "za Rusijo", so samo proti nesmiselnemu pobijanju, ki na koncu ne bo prineslo zmage Ukrajine
Realpolitiki govorijo o zahodnem sentimentu in zahodni strategiji izčrpavanja Rusije več, ker se zavedajo, da kakršnikoli apeli na Rusijo glede humanosti ipd. ne bodo imeli smisla. To ne pomeni, da (kot recimo gospa v članku) ko označujejo Zelenskega za warmongerja se ne zavedajo, da je Rusija tu tista, ki je začela vojno in tudi nosi pretežen del krivde zanjo, ampak preprosto za to, da po njihovem prepričanju je potrebno vojno ustaviti, ker je iz vidika matematike preprosto nemogoče, da Ukrajina kaj doseže. Zato je iz njihovega vidika vojna nesmiselna investicija človeškega materiala. Zelenskemu se ne očita, da se brani, očita pa se mu, da je uspel prikriti realnost te vojne in za nedosegljiv cilj porablja človeška življenja.
Vseh teh elementov, šol mišljenja, ipd. ne gre metati v isti koš.
Prvo je treba ločiti med
prozahodnjaki in antizahodnjaki oz. kot bi jih sam poimenoval skeptičnimi glede smeri zahoda
"Antizahodnjaki" niso avtomatsko "za Rusijo", so pa sposobni bolje razumeti kaj je zahodni, predvsem pa ameriški cilj v 21. stoletju. To so ljudje, ki so sposobni zahod videti kot to kar je - najmočnejša kolonizacijska sila v zgodovini, ki si preko politike in denarja podreja celoten svet.
Čeprav jih večina ne zagovarja neposredno ruskih potez, bolje od večine razumejo precedent pod katerega je postavljena Rusija, ki od hladne vojne velja za sovražnika, predvsem v očeh Amerike.
Med antizahodnjaki imamo na eni strani izobraženo elito, ki se drži dejstev in razume zakaj gre in zakaj ne, na drugi pa skrajno nepismeno rajo, ki je nekje nekaj slišala o korporacijah, ameriškem vplivu ...
Problem pa je v tem, da ruska propaganda gradi na teh dejstvih in jih često maskira v nekaj kar niso. Zato se pogosto zdi, da skeptiki glede zahoda zagovarjajo stališča proruske propagande, ampak ni tako enostavno.
Še ena skupina ljudi, ki se jo pogosto meša med proruske propagandiste je pomembna. To so ti. realpolitiki, ki so predvsem prepričani dvoje:
b.) da EU in nasploh zahodni svet nima pravega načrta kako zmagati to vojno zato se jim zdi, da gre za taktični ne vojaški poseg zahoda, ki sponzorira to večno vojno ravno dovolj, da ostajamo v pat položajo
Tudi oni niso "za Rusijo", so samo proti nesmiselnemu pobijanju, ki na koncu ne bo prineslo zmage Ukrajine
Realpolitiki govorijo o zahodnem sentimentu in zahodni strategiji izčrpavanja Rusije več, ker se zavedajo, da kakršnikoli apeli na Rusijo glede humanosti ipd. ne bodo imeli smisla. To ne pomeni, da (kot recimo gospa v članku) ko označujejo Zelenskega za warmongerja se ne zavedajo, da je Rusija tu tista, ki je začela vojno in tudi nosi pretežen del krivde zanjo, ampak preprosto za to, da po njihovem prepričanju je potrebno vojno ustaviti, ker je iz vidika matematike preprosto nemogoče, da Ukrajina kaj doseže. Zato je iz njihovega vidika vojna nesmiselna investicija človeškega materiala. Zelenskemu se ne očita, da se brani, očita pa se mu, da je uspel prikriti realnost te vojne in za nedosegljiv cilj porablja človeška življenja.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()
Hmm Hmm Hmm, zaznavam sprenevedanje. Ruska propaganda načeloma ni pre-faced z ˝jaz sem ruska propaganda˝.
Razen, da tudi ruska propaganda seveda vzpodbuja antizahodna čustva...
Aaaa, vidi ga.
In... nazaj v tipični ruski vidik, ki za trpljenje Ukrajincev seveda krivi zahod in iz zgodbe izbriše rusko agresijo.
Jaz bi na tej točki na zaključil. Mislim da si pokazal kaj imaš (tudi s tem kako iščeš zelo specifične vire, ki bodo potrdili tvoj bias in jih manipulativno predstavljaš - to si naredil 2x tekom te debate). Jaz pa mislim da sem tudi podal dovolj argumentov. Prepustimo ostalim da se sami odločijo.
O jaz ravno ne skrivam da nad našimi evropskimi voditelji izražam prav nasprotje od navdušenja nad njimi, zelo jasno deziluzijo torej in tudi nad ukrajinsko politiko nisem ne vem kako navdušen (ampak ta se me tiče samo posredno preko predvsem evropske). Iz Rusije in Ukrajine bi bežal, če bi le lahko, obe zgledata precej fubard.
Po tvoji logiki sem zato torej nujno pro-rus. In verjetno boš umrl s tem prepričanjem, glede na to, da si svoj argument proti Havriško skonstruiral iz praktično izključno logičnih napak:
- poisoning the well (lej, kaj pravijo pravi Ukrajinci o Havriško)
- appeal to motive (vsi, ki se ne strinjamo, smo ruski plačanci)
- association fallacy (ker tako Rusi kot Havriško kritizirajo Zelenskega, so nujno vsi slabi)
- bulverism (sumira 90% tvoje debate)
- argumentum ad populum (vsak naj sam presodi)
- pooh-pooh (trdiš, da z mano ni vredno razpravljati)
- ...
Truth is not negotiable!
KBraneK007 ::
Putin si lahko zmisli neko novo zgodbo, ker je najdel knjigo o rusih iz 19 stoletja in da je dosegel vse svoje(ruske) cilje že sedaj"SVO" in to proda domači javnosti in ostalim rusofilom po svetu. Tako, da mir(premirje) je možno že danes ne jutri.
Ampak, če si warmonger in egoist je pa to potem druga zgodba.
Ampak, če si warmonger in egoist je pa to potem druga zgodba.
WhiteAngel ::
Antizahodna čustva bi morda lahko izvirala iz tega, da zahod ne ponuja Ukrajini izhoda iz vrtinca uničenja. Je pa sodeloval pri potiskanju Ukrajine v vrtinec uničenja in jo tam tudi danes drži brez izhoda
O poglej ga nacističnega putleroljubca. Še eden, ki misli, da Ukrajina ni suverena država in da ukrajinski narod ne bi smel obstajat, Rusi so pa nadljudje, ki jo imajo pravico okupirat.
Evropa nikogar nikamor ne "potiska". Ukrajinski narod si je sam izbral pot izpod ruskega škornja. To je seveda nemogoče razumeti, če imaš možgane, oprane s kremljsko propagando. Čas, da se zbudiš v realnost.
Utk ::
Treba je ločit par stvari, ki se danes, predvsem s strani moralno neoporečnih proukrajincev, mečejo v isti koš.
Prvo je treba ločiti med
Ne ne, vsi ti so za v isti koš. Ker tako ali drugače opravičujejo in navijajo za Rusijo. Vojno je treba končat, ok, ampak realno kako naj Zelenski konča vojno? Naj se neha branit? Samo na to enostavno vprašanje mi daj odgovor, potem lahko gremo naprej.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Grimnir3 ::
Vi ne razumete, če žensko napade posiljevalec se opa pač NE sme branit. Pravzaprav je najbolje da se še sama sleče in nastavi. Če se ne bo upirala ampak bo raje uživala, potem to sploh ni posilstvo.
Taka je logika naših posiljevalcev,.. em, zagovornikov ruske agresije...
Sheteentz ::
Logično, pa sj je žrtev posilstva itak polovica celotne enačbe. Če žrtev ne obstaja, je ne moreš posiliti. Če ukrajinci čez noč nehajo obstajati, bo vojne takoj konec. Sami so si krivi. Povrh vsega se pa še upirajo, kako nespametno.
Pa take fore...
Pa take fore...
Vi ne razumete, če žensko napade posiljevalec se opa pač NE sme branit. Pravzaprav je najbolje da se še sama sleče in nastavi. Če se ne bo upirala ampak bo raje uživala, potem to sploh ni posilstvo.
Slaba primerjava. Bolje bi opisal situacijo, če bi rekel, da ji je napadalec nastavil nož na vrat. Seveda se ima pravico branit, ampak verjetno bo prej razmišljala še o preživetju, medtem ko so vas polna usta pravic z bolj malo drugega (ker posledice nosijo drugi).
Tvoji logični napaki se drugače reče false analogy.
Truth is not negotiable!

Pithlit ::
Slaba primerjava. Bolje bi opisal situacijo, če bi rekel, da ji je napadalec nastavil nož na vrat. Seveda se ima pravico branit, ampak verjetno bo prej razmišljala še o preživetju, medtem ko so vas polna usta pravic z bolj malo drugega (ker posledice nosijo drugi).
In Ukrajina se je odločila da se bo branila. Nožu na vratu navkljub.
Eni smo tu za to da se ji pri tem pomaga.
Drugi pa pravite da se mora vdat v usodo, kljub temu da tistega noža na vratu ni več (že en čas).
Tako da logične napake ni od trenutka ko se je Ukrajina odločila za upor agresorju. Torej zadnjih skoraj 5 let. Od prvega dneva agresije. Je sicer rabila par dni da je putinu izbila nož iz roke... Ampak začuda vi še kar naprej najivate za to da se mora pustit posilit. Jeba to.
Life is as complicated as we make it...
Po tvoji logiki sem zato torej nujno pro-rus.
Večkrat sem že povedal zakaj si po mojem mnenju pro-rus, kljub temu da si obseden s tem da se naznanjaš kot nevtralen (morda te je sram). Ne zaradi posameznega ˝mnenja˝, pač pa zaradi konstantnega vzorca, ki ga kažeš:
- vedno pojahaš narativ, ki je skladen z rusko pozicijo
- si hiperselektiven pri obskurnih virih, ki potrjujejo tvoj bias - to potem postane ˝tvoja resnica˝, kljub temu, da vsi viri poročajo drugače
- uporabljaš besede, frazeme in kontekstualne okvirje, tipične za rusko propagando
- svoj vzorec obnašanja (ki je viden tudi na MMC) predstavljaš kot ˝drugačno mnenje˝ in vedno uokviraš kritike takega obnašanja kot ˝preganjanje drugače mislečih˝. Pač na glas povej da se deliš njihovo mnenje in se ne sprenevedaj.
- v veliko primerih poznaš izjemne detajle, vendar IZKLJUČNO tiste, ki jih je pripravila ruska propaganda za opravičevanje svoje agresije. Dam par primerov:
--postopek odstavitve Janukoviča - veš točno kater člen ni vseboval eksplicitnega navodila za izveden postopek odstavutve, vendar vztrajno ignoriraš vse ostalo kar postopek legitimira
--pri ozemeljskih kršitvah Rusov pred 2014
--hiperfokusiranje na specifično en spopad na specifičen datum v specifičnem mestu (Kharkov) do te mere, da si izmišljuješ da je dokazano kdo je ob kateri uri prvi streljal... hkrati pa niti slučajno nočeš slišati za kontekst države pod svežo okupacijo
--kazanje s prstom na SBU, pri tem da priročno ignoriraš spekter in obseg zločinov ruske strani
Lej, ljudje niso glupi, vzorce se opazi. Ti si kot transvestit, ki poskuša vsem dopovedati, da je prava ženska. Če hodi kot konj in izgleda kot konj..
Prav nobenega razloga ni, da bi jaz mislil da si ti nevtralen - za to bi se bilo treba kdaj ˝zmotiti˝ v drugo smer. Ostal kvazi-intelektualni mumbo-jumbo, ki si ga spodaj napisal bom ignoriral - je kup sprenevedanja, manipulacije ali pa preprosto laganja o tem kaj naj bi jaz rekel ali sklepal.
Zgodovina sprememb…
poanta realpolitike je, da če se brani bo pač umrla.
v zgodovini to ni nič novega. Evropa se sicer gre viteza na belem konju, a nima jajc, da bi se postavila napadalcu po robu ampak samo od strani navija, ko Ukrajina obupana brca
Zgodovina sprememb…

Pithlit ::
A zato rusi rikverc maširajo že od leta 22? Ker realpolitike pravi da bo Ukrajina umrla ker se brani?
Real(politično)no si komplet idiot. S takimi izjavami.
Life is as complicated as we make it...
MadMen ::
Poanta je, da po tvoje imenovani "realpolitiko" hkratki ponavljajo propagando, ki pride iz Kremlja. To, da je Ukrajina šibkejša za vas irelevatno, razren da lahko v sklopu po tvoje imenovane realpolitike opravičuješ svoje razmišljanje. In v tem pogledu padejo vsi tvoji "sonardonjaki", Fikus, Poldi in preostala druščina putinovih fantkov.
Tako pravi posiljevalec.
v zgodovini to ni nič novega. Evropa se sicer gre viteza na belem konju, a nima jajc, da bi se postavila napadalcu po robu ampak samo od strani navija, ko Ukrajina obupana brca
Poldi, si to ti?
Realpolitika je sicer taka, da Rusija kljub "zmagovanju" dnevno gori in za nadaljevanje vojne troši vse svoje vire. Dobesedno si krade lastno prihodnost, da fura vojno v tem trenutku.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Ukrajina izgublja in nima jasnih pogojev za zmago. Ste opazili kako so v zadnjem času potihnili članki o ukrajinski zmagi?
Zgodovina sprememb…
Mislim če kdo v letu 2026 v istem stavku reče real-politika in Ukrajina naj se preda, potem je jasno kam pes taco moli. Dobre šanse so, da se tudi predstavlja kot ˝nevtralen˝.
Ukrjina ne rabi zmagat, ker ni agresor smo zdržat dovolj dolgo. Nek vietnamski general je nekoč izjavil vi imate ure mi imamo čas. Torej stvar volje.
Ukrjina ne rabi zmagat, ker ni agresor smo zdržat dovolj dolgo. Nek vietnamski general je nekoč izjavil vi imate ure mi imamo čas. Torej stvar volje.
Stvar te vojne je grozna statistika.
mrtvih, pohabljenih, družin brez očetov, države ki se sesuva v prah mesto za mestom.
Pa tudi to, da ima Rusija neposreden interes v Ukrajini, ki ga smatra za eksistencialnega in podporo domače javnosti. Primerjava z Vietnamom je zato zelo zgrešena.
Zgodovina sprememb…
Ukrajina izgublja in nima jasnih pogojev za zmago. Ste opazili kako so v zadnjem času potihnili članki o ukrajinski zmagi?
Zato rusi zmagovito bežijo nazaj proti rusiji?
Zato ruske rafinerije gorijo tako pogosto da to sploh ni več novica ampak samo še en torek?
mrtvih, pohabljenih, družin brez očetov, države ki se sesuva v prah mesto za mestom.
Pa tudi to, da ima Rusija neposreden interes v Ukrajini, ki ga smatra za eksistencialnega in podporo domače javnosti. Primerjava z Vietnamom je zato zelo zgrešena.
SZ je crknila v afganistanu.
RF bo pa v Ukrajini.
Poldek, lahko bi vedelj bolje
Ukrajinci se borijo za preživetje.
Rusi se borijo za carja Putina in obljubo o dobrem plačilu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Ne, primerjava je zelo zelo na mestu. Poglej si kratko predavanje prof. Sarah Paine o vojni z limited/unlimited objectives in konceptu death grounds.
Bici ::
SZ je crknila v afganistanu.
RF bo pa v Ukrajini.
Poldek, lahko bi vedelj bolje
Ukrajinci se borijo za preživetje.
Rusi se borijo za carja Putina in obljubo o dobrem plačilu.
Tako kot so američani pogruntal da oni nimajo nič od preganjanja komunistov po džunglah vietnama in da crkujejo brezveze na druugem koncu sveta.
Bodo tudi rusi pogruntal da nimajo nič od preganjanja ukrajincev v ukrajini in da brezveze crkujejo v sosednji državi zaradi nečimrnosti enega diktatorja.
In Ukrajina se je odločila da se bo branila. Nožu na vratu navkljub.
Eni smo tu za to da se ji pri tem pomaga.
Drugi pa pravite da se mora vdat v usodo, kljub temu da tistega noža na vratu ni več (že en čas).
Tako da logične napake ni od trenutka ko se je Ukrajina odločila za upor agresorju. Torej zadnjih skoraj 5 let.
+1, tole o predajanju nožu, ki ga ni več.
Ne, primerjava je zelo zelo na mestu. Poglej si kratko predavanje prof. Sarah Paine o vojni z limited/unlimited objectives in konceptu death grounds.
Vsaka vojna močnejšega proti šibkejšemu je v osnovi zgolj vprašanje koliko sredstev je ta pripravljen porabiti za zmago.
Zgodovina sprememb…