☰

» »

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Temo vidijo: vsi
««
1531 / 1535
»»

JohnyQ_ ::

UA se bliža da doseže 50% zmanjšani output ruskih rafinerij. Poleg tega so jim onesposobili 200+ shadow fleet tankerjev.

Rusi že brksajo med režami po kavču za drobižem da bi peljali vojno naprej, ravno napoveduejo kup novih davkov. Očitno se jo bodo šli do zadnjega rusa. Sledi pa ponovni propad rusije in jokanje zahodu naj jih reši kot leta 91?

Bici ::

Zaradi takih izjav, bi morali preventivno deportirati vse rusko govoreče ljudi nazaj v Rusijo. Namreč res si ne bi želel da ti so ti ljudje zatirani in trpijo na zahodu.

Windlass ::

Zcall je izjavil:

V zapisu ni nič proruskega. Gospa je zelo lepo opisala problem, kjer se gre agent Zelensky obrambo Ukrajine za vsako ceno. Igra se vojno s tujimi življenji.

Katera vojna pa se ne igra s tujimi življenji?

Nisem ocenjeval kaj je ga. Havryshko napisala specifično v tem sporočilu. Sploh ga nisem prebral, če sem iskren, ker ni važno. Gospa po mojem vedenju (ki je znatno) deluje z določeno agendo, kar sem tudi podkrepil.
Tudi če se ti v sporočilu ne zdi nič eksplicitno proruskega, to še ne pomeni, da ne more služiti svojemu namenu. Kot nam je vsem zelo dobro znano tudi od slovenskih propagandistov se k ˝miru˝ da pozivati na način, ki zelo ustreza Putinu - pa ne zato ker bi si on želel miru, pač pa ker vodi v ozemeljske pridobitve in odskočno desko za naslednji napad na Ukrajino.

Ne verjamem da nekdo, ki si redno vzema čas, da komentira tematiko tega ne razume, zato mrzim sprenevedanje kot ga izvajaš.

WhiteAngel ::

Leif je izjavil:

Tudi Bruslju je v interesu imeti šibke drževe, ker močne ne bi poslušale Bruslja.

Lol. A to si iz RIA Novosti skopiral? Daj nas razsvetli, kdo že sestavlja evropski parlament v tem tvojem Bruslju? Kdo jih postavi tja in koliko sedežev ima vsaka država?

Ganon ::

https://www.rtvslo.si/svet/evropa/lavro...

"Medtem ko Evropa spoznava nesmiselnost svojih dejanj, dela vse, kar lahko, da bi preprečila mirno rešitev in obete pogajanj, za katere se zanima več strani, vključno s Trumpovo vlado," je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal v nagovoru.

Zahod po njegovih besedah ukrajinsko vlado oskrbuje z orožjem in pomaga Kijevu "pri ciljanju civilistov in civilne infrastrukture z brezpilotnimi letalniki in raketami". Glede vojne v Ukrajini je zagotovil, da bo Rusija vztrajala pri svojih ciljih. "Cilji posebne vojaške operacije bodo doseženi, grožnja ruski varnosti bo odpravljena in vrnilo se bo mirno življenje. To se bo zgodilo ne glede na okoliščine," je dejal.

Vse, samo to ne, da bi se okupator umaknil iz tuje države. Kako lahko ima ta golazen sploh pravico imeti govore. Vsako jutro upam, da so pocrkali. Upam, da kmalu.

windigo ::

Windlass je izjavil:

Omenjeno gospo Havriško sem že ogromnokrat videl pri širjenju ruske ˝resnice˝, tako da te ženski ni za verjet absolutno nič. Je hujša kot Julija Mendel.

Zelo povedno je tudi, da jo rada retweeta naša Polona Frelih, ˝novinarka˝ ki smo jo tudi tukaj že predebatirali. Točno ta Polona Frelih, ki prav tako tweeta ruske budalaštine, se rada slika z ruskimi diplomati na Lj. gradu, pričakuje vzpon Rusije kot vrnitev Kristusa in je kar široko prepoznana kot proruska propagandistka.

Matr ste hecni.. zadnjič Leif z unim youtube ˝neodvisnim˝ novinarjem v Donbasu, zdaj ˝begunka iz Ukrajine˝.. bistvo se pa zamolči, razen če kdo precej dobro pozna to sceno.

Če povzamem, pomembno je kdo kaj reče in s kom ga ti povezuješ in ne kaj pove. Če pa to osebo kdaj citira Polona Frelih, je pa itak nujno vse skupaj ignorirat.

Zamudil si krasno priložnosti ostati tiho in izpasti malo manjši bedak.
Truth is not negotiable!

windigo je izjavil:

Windlass je izjavil:

Omenjeno gospo Havriško sem že ogromnokrat videl pri širjenju ruske ˝resnice˝, tako da te ženski ni za verjet absolutno nič. Je hujša kot Julija Mendel.

Zelo povedno je tudi, da jo rada retweeta naša Polona Frelih, ˝novinarka˝ ki smo jo tudi tukaj že predebatirali. Točno ta Polona Frelih, ki prav tako tweeta ruske budalaštine, se rada slika z ruskimi diplomati na Lj. gradu, pričakuje vzpon Rusije kot vrnitev Kristusa in je kar široko prepoznana kot proruska propagandistka.

Matr ste hecni.. zadnjič Leif z unim youtube ˝neodvisnim˝ novinarjem v Donbasu, zdaj ˝begunka iz Ukrajine˝.. bistvo se pa zamolči, razen če kdo precej dobro pozna to sceno.

Če povzamem, pomembno je kdo kaj reče in s kom ga ti povezuješ in ne kaj pove. Če pa to osebo kdaj citira Polona Frelih, je pa itak nujno vse skupaj ignorirat.

Da, temu se reče da se iz preteklih izkušenj nekaj naučiš in v prihodnje deluješ glede na pridobljeno znanje. Sicer si priročno iz citata pobrisal priložene indice zakaj pravim, da gospa deluje s prorusko agendo.. zato jih bom zanalašč pač priložil še enkrat, da se ne boš skrival pred njimi ;)

https://threadreaderapp.com/thread/2016...
She’s best known for spreading anti-Ukraine and pro-Kremlin narratives online, along with a habit of spotting neo-Nazis everywhere in Ukraine. Marta gained Grokipedia (not Wikipedia) fame by sharing videos of alleged far-right activity and forced mobilization in Ukraine. She claims the country is a Nazi state, including its government.

This likely explains why she has become a regular guest on Norwegian vatnik Glenn Diesen's show. Diesen is a member of Putin's Valdai club, has worked extensively for RT, denied Russia's role in the MH17 shootdown, and labeled the Euromaidan as a "NATO-backed coup d'État."

In da, podoben tekst lahko prilepim za Polono Frelih, katere tweete imam prav tako redno priložnost prebrati (na svojo žalost). Zakaj me ne preseneča, da si fan..

Razumem če je komu koncept da iz preteklega obnašanja nekoga sklepa o bodočem obnašanju tuj... to bi nekako pojasnilo zakaj nekateri navijate za dogovor, kjer morajo Ukrajinci samo še malo ozemlja odstopiti, potem bo pa Putin gotovo dal mir. Namerno in hinavsko tiščanje glave v pesek, če mene vprašaš ampak po želji..

Si me pa spomnil na tole sliko:

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Windlass ()

KBraneK007 ::

Pranje mozga: russia is not my enemy
https://x.com/pawlowskimario/status/210...

BorutO ::

Jaz rusofile ločim na tri osebke - Eni širijo propagando z namenom, da služijo preko kremlja, drugi so popolnoma zavrti in se jih prepriča že v ravno zemljo, tretji pa nimajo pojma kaj sploh pišejo oz. zakaj so sploh na ruski strani.

Najbolj "smešno" je, da rusofili, ki jih velika večina živi v EU, zelo sovraži EU in vse voditelje in delajo vse, da bi putin bil glavni v EU. To je tako, kot da bi rusi delali vse, da bi Bruselj vodil rusijo in ne putin.

Rusofili imajo samo to srečo, da imajo popolno svobodo govora in lahko naše politike žalijo po dolgem in počez, med tem, ko imajo rusi to smolo, da njihovih politikov ne smejo žaliti, če bi jih, bi se hitro znašli v zaporu ali na fronti. Še dobro, da je v rusiji videti vse tipi topi in je 90% ruske populacije za putina.

Potem pa je še tu gospodarstvo. Če se rusija oborožuje, gospodarsko industrijo spreminja v vojno industrijo ter skoraj ves denar gre za vojno in jim gospodarstvo nenormalno raste, kaj se potem qurčijo, če EU tudi hoče se oborožiti in vložiti denar v vojno industrijo, saj je baje to zelo dobro za državno oz. eu blagajno? Zakaj bi rusiji, ki je že na sploh med revnimi državami, ji gospodarstvo rastlo z vojno industrijo, med tem, ko bi EU z vojno industrijo propadla? Jaz te njihove logike ne razumem. Jasno je, da trolajo, nimajo pojma ali pa so plačani za take neumnosti.

In še to. V službi imamo par srbov. Enkrat sem ravno prišel v jedilnico, kjer se zadržujejo med pavzo in malico delavci, pa sem naletel na pričkanje med slovenci in srbi in so srbi kar zelo glasno govorili kako je rusija super država, srbija super država, "vi slovenci ste itak neumni" in še marsikaj sem slišal. Sem rekel srbu, da je meni vseeno kakšno mnenje ima o drugih, ampak pred menoj ne bo žalil noben slovence.

Kakor koli, ne vem od kje na MMCju toliko plusov za komentarje rusofilov, ko pa je več kot tričetrt na strani ukrajine? So to sami brezposelni srbi, veči računi ene osebe?
Še hrvati, na hrvaških medijskih portalih, se na veliko jezijo nad rusi, rusofila pa skoraj raztrgajo. Lahko bi si rekel, da na hrvaškem ni toliko srbov, kot jih je v sloveniji in zato imajo čas smetiti po forumih.

Pa še nekaj glede MMCja.
Ko sem se pritožil glede neobjavljenega komentarja, sem dobil ta odgovor:
Komentar bi bil povsem sprejemljiv, če ne bi vseboval napadanja drugega uporabnika, ki vas s svojim komentarjem ni žalil. Morda se je motil in lahko mu zmoto pojasnite na spoštljiv način, podkrepite z viri (kar ste tudi storili) itd. Razumite tudi našo pozicijo, da bo takšen zapis izzval podobno reakcijo z druge strani in sprožil prepir. Enako ne objavimo komentarje drugih uporabnikov, ki podobno označujejo druge za "lažnivce", "zavedene", "propagandiste", "skrajne desničarje/levičarje" itd.
Dal sem repliko enemu rusofilu, ker je objavil post z lažnivimi informacijami. Zanimivo je, da je biti lažnivec napad na nekoga po MMCjevih merilih. Ko sem pa sam podal tudi uradne vire temu modelu, tudi od OZN in Uncescoja, mi tega niso objavili, češ da bi takšen zapis izzval prepir. Se pravi, mojih komentarjev sploh nočejo objaviti niti, če nikomur ne odpišem nič, ker očitno z resnico in z dokazanimi viri, zbujam prepir, med tem, ko bodo rusofilu vso lažnivo sranje objavljali in hkrati ne bodo objavljali temu modelu replik in bo izgledalo, kot da ima popolnoma prav, širi resnico in da je cela slovenija na njegovi strani.

Pa še to - če na MMCju samo podam kakšen link od OZN-ja, HRW, Uncescoja itd, mi komentarja ne bodo objavili, če tudi jim v pravilniku piše, da objavijo vire samo iz verodostojnih spletnih mest, kar očitno združeni narodi, uncesco ipd niso, je pa zato ruski TASS pravi vir, saj jih pogosto objavljajo.

Windlass je izjavil:

windigo je izjavil:

Da, temu se reče da se iz preteklih izkušenj nekaj naučiš in v prihodnje deluješ glede na pridobljeno znanje. Sicer si priročno iz citata pobrisal priložene indice zakaj pravim, da gospa deluje s prorusko agendo.. zato jih bom zanalašč pač priložil še enkrat, da se ne boš skrival pred njimi ;)

In da, podoben tekst lahko prilepim za Polono Frelih, katere tweete imam prav tako redno priložnost prebrati (na svojo žalost). Zakaj me ne preseneča, da si fan..

Razumem če je komu koncept da iz preteklega obnašanja nekoga sklepa o bodočem obnašanju tuj... to bi nekako pojasnilo zakaj nekateri navijate za dogovor, kjer morajo Ukrajinci samo še malo ozemlja odstopiti, potem bo pa Putin gotovo dal mir. Namerno in hinavsko tiščanje glave v pesek, če mene vprašaš ampak po želji..

Havriško predvsem posta videe nasilnih mobilizacij in busifikacij.
Občasno še opomni, da je realnost morda precej drugačna od propagande, ki jo slikajo Zelenski (ki ji ni posebej ljub) in kompanija, še posebej da Ukrajina tudi zaradi ukrajinske politike pospešeno umira (in da bo naslednja zima kar izziv za celotno državo).

Jaz sem se iz tega naučil, da bo s tem verjetno nadaljevala, ker se nič ne spremeni, le Ukrajine je vedno manj.

In podobnih situacij jaz ne bi rad gledal še pri nas.

Kljub temu, da je vsa pravica na strani Ukrajincev (z izjemo morda njihovih politikov in nacijev), pa vse silno moralno ogorčenje ne bo premagalo Rusov in njihove izprijenosti. Premaga jih lahko vojaško delovanje, kjer pa je Ukrajina zaenkrat premalo močna, kljub izkazani iznajdljivosti in herojstvu. Torej je skoraj edini način, kako spremeniti smer poteka vojne, vstop NATA v vojno. To ali dogovor z Rusi. Tri možnosti: počasno umiranje, vstop NATA, pogajanja z Rusi. Je še kaj četrtega? Kaj praviš?
Truth is not negotiable!

Ganon ::

Če se Vučić hvali, da je imel uro dolg pogovor s Putlerjem, v katerem ga je obvestil o svojem odstopu, ti je vse jasno. Srbija je najbolj smrdeča greznica. Vedno bi sedeli na dveh stolih. Ližejo se z diktatorji, po drugi strani pa bi uživali ugodnosti EU-ja in obenem pljuvali po njej. Prej bodo v celoti razpadli, kot bili primerni za članstvo.

MMC troli podpirajo drug drugega, zato si takoj naklofajo kup zvezdic. Tako se mi je zameril RTV, da bom obkrožil ZA. Naj crknejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ganon ()

windigo je izjavil:

Havriško predvsem posta videe nasilnih mobilizacij in busifikacij.
Občasno še opomni, da je realnost morda precej drugačna od propagande, ki jo slikajo Zelenski (ki ji ni posebej ljub) in kompanija, še posebej da Ukrajina tudi zaradi ukrajinske politike pospešeno umira (in da bo naslednja zima kar izziv za celotno državo).

Jaz sem se iz tega naučil, da bo s tem verjetno nadaljevala, ker se nič ne spremeni, le Ukrajine je vedno manj.

In podobnih situacij jaz ne bi rad gledal še pri nas.

Ni mi treba sprenevedavo razlagati kaj objavlja, sem kar dobro seznanjen s tem, hote ali nehote. Podoben opis nedolžnega jagenjčka lahko dam za 50% naslajanja na MMC (da samo opozarjajo na ukrajinske pomanjkljivosti, da govorijo da je realnost nekaj drugega, da so za mir, da vse kar je treba je da se Putinu ustreže... pa vsi vemo v kakšnem kontekstu se to dogaja. Na kratko - ne mi prodajat buč in ne imej ljudi okoli sebe za idiote, ker se ti bo prej ali kasneje vrnilo. Si zelo prozoren.

A misliš da prvič gledamo nekoga iz Ukrajine, ki se udinja proruskim influencerjem iz takšnih ali drugačnih razlogov, zamer, političnih ambicij?

Še v tretje, ker vidim da ti resno kvari narativ, pa bi rad kar ignoriral:
She’s best known for spreading anti-Ukraine and pro-Kremlin narratives online, along with a habit of spotting neo-Nazis everywhere in Ukraine. Marta gained Grokipedia (not Wikipedia) fame by sharing videos of alleged far-right activity and forced mobilization in Ukraine. She claims the country is a Nazi state, including its government.

This likely explains why she has become a regular guest on Norwegian vatnik Glenn Diesen's show. Diesen is a member of Putin's Valdai club, has worked extensively for RT, denied Russia's role in the MH17 shootdown, and labeled the Euromaidan as a "NATO-backed coup d'État."

Po mojem ni naključje, da pogosto opletaš z ˝ukrajinskimi nacisti˝ IN se navdušuješ nad točno tovrstnimi osebki. Kot sem že zadnjič rekel brez izjeme pojahaš linijo, ki ruši odpor Ukrajincev proti Rusiji in po nekem naključju vedno nosiš izključno informacije v škodo tega odpora. Detajlno ko ti paše, ignorantsko ko ti ne.

Zelenski tudi meni ni ljub, tako kot njej, pa zato ne hodim okoli in lažem v prid Rusov s kakšnimi narativi o nacistih in NATO državnih udarih. Mislim, koga imaš za idiota tukaj.
Vsi vemo za neprostovoljne mobilizacije (čeprav obsega in konteksta posameznega videa praktično nikoli ne poznamo) in vsem je to neprijetno. Vseeno se obnašamo kot odrasli, sprejmemo manjše zlo in ne dodatno sabotiramo države v krizi. Ne pametuj jim, sami bodo najhitreje povedali, če se ne bodo več želeli upirati Rusom. Če bi se tebe poslušalo bi imeli slab mir danes in 3. napad na Ukrajino jutri.

Zgodovina sprememb…

Che25 ::

BorutO je izjavil:

Pa še nekaj glede MMCja.
Ko sem se pritožil glede neobjavljenega komentarja, sem dobil ta odgovor:
Komentar bi bil povsem sprejemljiv, če ne bi vseboval napadanja drugega uporabnika, ki vas s svojim komentarjem ni žalil. Morda se je motil in lahko mu zmoto pojasnite na spoštljiv način, podkrepite z viri (kar ste tudi storili) itd. Razumite tudi našo pozicijo, da bo takšen zapis izzval podobno reakcijo z druge strani in sprožil prepir. Enako ne objavimo komentarje drugih uporabnikov, ki podobno označujejo druge za "lažnivce", "zavedene", "propagandiste", "skrajne desničarje/levičarje" itd.

Za lažje razumevanje njihove pozicije prilagam majhen vzorec prokremeljskih komentarjev, ki so replicirali drugim uporabnikom in so prestali predhodno moderacijo:

Ma dej ne nabijaj sorodniki v rusiji ... pojma nimas o rusiji, prodajas lazi zahodne propagande, in mislis da si frajer, a v bistvu si le zafrustriranc brez zene...
https://www.rtvslo.si/komentar/20070247

pejdi prodajat te lazi otrokom v vrtec al si jih pa podajajta z zelenskim ne meni.... /… / Ravno tako posledicno nihce nikamor ne bezi.. to so izmisljotine zahada in zafrustrirancev...
https://www.rtvslo.si/komentar/20068985

nikoli nisem razumel, kako človek iste vrste kot jaz, zrastel v isti dravi kot jaz, v samo enem odstavku napiše toliko laži, nebuloz, fantazij, in njajvečja zalost: v njih tudi verjame...
https://www.rtvslo.si/komentar/20162439

Same pravljice in laži so te
https://www.rtvslo.si/komentar/20160830

ubožček česa vse se ne posložuješ ko nimaš prav. če tega članka na RTVSLO nisi sposoben najdet,pol je razumljivo da so vsi viri tvojih dezinformacij sama zahodna propaganda.
https://www.rtvslo.si/komentar/20160740

Če ima še kdo podobna pojasnila MMC-moderatorjev in jih je pripravljen deliti, se toplo priporočam! ;)

Pac-Man ::

Dobiš kmalu. :)

Intervju z BBCjevo novinarko, ki dela na poimenskem seznamu Rusov padlih v Ukrajini. Trenutno je na 246k. ZDA so jih v Vietnamu izgubile 58k in vemo kakšna drama je bila to za tamkajšnjo družbo.

Russia's true death toll in the Ukraine war | The Global Story

Če izpostavim še dve stvari - povprečen prebivalec Burjatije ima 30x večjo verjetnost, da umre v SVO od povprečnega prebivalca Moskve, ima pa tudi primer, kjer so vojaka 11x zdravili in poslali nazaj na fronto.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

fur80 ::

Seveda bo Buratija 30X bolj nagrajena in zaslužna, ker se bori proti grdemu Zahodu. :D

Ko Srbi na delu v EU hvalijo Rusijo s tem posredno hvalijo srbsko vodstvo ter Vučiča in kritizirajo Zahod mi postane slabo, to je podobno, kot bi prebegli S Korejci hvalili Kima in komunizem. :D

Meni so zabavni vsi, ki imajo polna usta boja proti elitam. OK, ampak kaj je Putin in zakaj ga branite?

karafeka ::

Berem, da ima Ukrajina več kot kot 700 proizvajalcev dronov (nek Mihajlo Fedorov je to omenil v https://www.24ur.com/novice/tujina/fedo.... Jaz se sprašujem, kaj dela Rusija v Ukrajini zadnjih skoraj 5 let, da je kaj takega sploh možno. Sicer pa že po podajanju kljuk tujih politikov, ki hodijo v Kijev, je skoraj jasno, da to vojno mediji (oz. elita ki je za njimi) samo napihujejo.

pegasus ::

To sem že vsaj 3x napisal tu ... supply chain za drone lahko vzpostaviš z "delavnicami" v vsaki kleti, dnevni sobi, podstrešju ... in ko to enkrat laufa, ga enostavno ne moreš iztrebit drugače kot s scorched earth pristopom. Tako kot so američani radirali vsa večja mesta na japonskem proti koncu vojne.

Ampak pred vojno niso imeli te proizvodnje sploh. To so vzpostavili med samo vojno, ko so bili konstantno pod raketnimi napadi in brez štroma (vsaj take so novice iz medijev). Sploh ne vem več kake cilje imajo Rusi, da so to sploh dopustili. Je lažje razmišljat, da so nespoosbni.

Poleg tega te drone ne more kar vsak sestavljat v neki kleti,ker bi potem bilo veliko škarta pomoje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

Okapi ::

Tudi ta pristop ne deluje najbolje, če se država noče predati. Zavezniki so od 1940 do 1945 redno bombardirali Nemčiji, pa so tam do zadnjega še delali tanke in letala.

shmandi ::

karafeka je izjavil:

Berem, da ima Ukrajina več kot kot 700 proizvajalcev dronov (nek Mihajlo Fedorov je to omenil v https://www.24ur.com/novice/tujina/fedo.... Jaz se sprašujem, kaj dela Rusija v Ukrajini zadnjih skoraj 5 let, da je kaj takega sploh možno. Sicer pa že po podajanju kljuk tujih politikov, ki hodijo v Kijev, je skoraj jasno, da to vojno mediji (oz. elita ki je za njimi) samo napihujejo.

Napada civilne cilje...

Malo morgen. Potem bi bilo civilnih žrtev veliko več. Podobno kot v Gazi ipd.

Ne samo veliko, ogromno več.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

bpr123 ::

karafeka je izjavil:

Seveda napadajo rusi civilne cilje. Zakaj je žrtev relativno malo, zato ker ima ukrajina spodobno AA, gaza pa je nima. Poleg tega so Ukrajinci precej bolj obveščeni o napadih kot prebivalci gaze.

karafeka je izjavil:

Gazo in Ukrajino ne moreš na ta način primerjat zaradi oblike poselitve in po kako naseljenem terenu se vali fronta. Če bi bila Ukrajina samo gosto naseljeno urbano okolje iz kjer se ljudje nimajo kam umaknit bi imeli verjetno še veliko večje število žrtev na prebivalca kot v Gazi. Na srečo se lahko tudi umaknejo iz mest v vasice, ki jih nobena raketa ne najde na zemljevidu.

Stane2 ::

Za Mariupol je ocena 20 tisoč mrtvih.

-

https://x.com/nexta_tv/status/210412425...
A 14-year-old teenager from Chelyabinsk recorded a message to Putin
"I can no longer stay silent. I want you not just to end the 'special military operation,' but to disappear from our country, from our news, from our homes, from our fears -- and never come back again," he says in the video.

Kolikor se spomnim (spet iz medijev seveda), je klubska scena (nočno življenje) v Kijevu dokaj razširjeno in to med vojno. Dvomim da vedno letijo v zaklonišča, ko zatuli.

Poleg tega je ogromno obiskov tujih politikov v Kijevu. Še Kajzer je potihem bil tam pred kratkim. Če bi res Rusi namerno ciljali civilne stavbe, si noben niti meje nebi upal prečkati, še posebej če obstaja možnost online sestankov. Prav tako ne bi tako množično hodili tja, če bi morali vsako uro v zaklonišče.

Vse skupaj je prenapihjeno v medijih.

Grimnir3 ::

Kako se bo ta vojna končala za ruse.
Folku se počasi svita.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Grimnir3 je izjavil:

Kako se bo ta vojna končala za ruse.
Folku se počasi svita.

Sicer sem nedavno bral (prilepim če se spomnim kje, ampak je bil en od mojih stalnih priljubljenih virov), da naj bi imeli samo v zlatu dovolj za še 2 leti trenutnega ritma. Seveda se je smiselno vprašati ali bo botoksna opica to norijo prekinila kaj prej preden spiska vso državno zlato za generacije v naprej... ampak cifre naj bi bile približno take.

Seveda pa ni smiselno časovnice računati izključno prek zlata, ker imajo še en kup drugih virov prihodkov (davki, energenti, kanibalizacija oligarhov..)

Okapi ::

karafeka je izjavil:

Prav tako ne bi tako množično hodili tja, če bi morali vsako uro v zaklonišče.

V Ljubljani smo imeli zelo priljubljen klub/disko v zaklonišču (na Gerbičevi). Pa ne vem, če tudi nekateri drugi niso bili v prostorih, ki so bili sicer namenjeni kot zaklonišča (Stopoteka/Palma, Turist, FV...).

V Kijevu jih imajo sigurno več kot enega v zakloniščih. Tam ima praktično vsaka večja stavba izpred 1990 zaklonišče.

karafeka je izjavil:

Ne, ne, kje pa... ruska golazen pa že ne...

On 2 July, a missile and drone attack on Kyiv killed at least 30 civilians (18 men, 11 women, and 1 girl) and
injured at least 97 (53 men, 39 women, 3 girls, and 2 boys).
On 6 July, a missile and drone attack on Kyiv killed at least 19 civilians (11 women, 7 men, and 1 boy) and
injured at least 57 (28 women, 23 men, 4 boys, and 2 girls).
On 6 July, a missile and drone attack on Vyshneve, Kyiv region, killed 7 civilians (6 women and 1 man) and
injured 27 (15 men, 9 women, 2 boys, and 1 girl).
On 11 July, an aerial bombardment in Sumy killed 6 civilians (4 men, 1 woman, and 1 girl) and injured 41
(24 women, 13 men, 3 girls, and 1 boy).
On 19 July, a missile attack on a vessel in the Black Sea, in Odesa region, killed 10 civilians, including 9
vessel workers and a maritime pilot, and injured 8 vessel workers.
On 24 July, an aerial bombardment in Sloviansk, Donetsk region, killed 5 civilians (4 men and 1 woman)
and injured 26 (15 men, 10 women, and 1 boy).
“After the explosion, I went into the building despite having suf-
fered fractures and a severed artery. There was blood every-
where, and my colleagues immediately began providing me with
first aid. But I was more worried about my colleague, who was
lying outside. I didn’t know what had happened to him.”
— а medical worker injured in the 2 July 2026 attack on Kyiv.
On 30 July, a missile attack on Radushne, Dnipropetrovsk region, killed 5 members of the same family - a
father, a mother, and their 3 children. 4 of their other children children and their 1.5-year-old grandson
remain missing while DNA identification continues. The attack also injured 7 civilians (4 women, 2 boys,
and 1 man

karafeka je izjavil:

Kolikor se spomnim (spet iz medijev seveda), je klubska scena (nočno življenje) v Kijevu dokaj razširjeno in to med vojno. Dvomim da vedno letijo v zaklonišča, ko zatuli.

Kijev je več kot 2x večji od Gaze, 100 km od meje z Belorusijo in 200 km od meje z Rusijo ter ima najbolje branjen zračni prostor v Ukrajini.

Vse to vpliva na to koliko kg ekploziva na m2 lahko dostavi napadalec.

Leif ::

Ne vem kako da še stoji parlament pa predsdniška palača v Kijevu, če Rusi tako zavzeto ciljajo civilne cilje

Zcall ::

Ni mi treba sprenevedavo razlagati kaj objavlja, sem kar dobro seznanjen s tem, hote ali nehote. Podoben opis nedolžnega jagenjčka lahko dam za 50% naslajanja na MMC (da samo opozarjajo na ukrajinske pomanjkljivosti, da govorijo da je realnost nekaj drugega, da so za mir, da vse kar je treba je da se Putinu ustreže... pa vsi vemo v kakšnem kontekstu se to dogaja. Na kratko - ne mi prodajat buč in ne imej ljudi okoli sebe za idiote, ker se ti bo prej ali kasneje vrnilo. Si zelo prozoren.

A misliš da prvič gledamo nekoga iz Ukrajine, ki se udinja proruskim influencerjem iz takšnih ali drugačnih razlogov, zamer, političnih ambicij?

Poskusi dojeti eno zelo enostavno zadevo - ni vsak, ki ne navija slepo za Ukrajina kar proruska propaganda.
In neumno in naivno je preverjati "kredibilnost" virov na prozahodnem delu interneta trenutno, ker vsi - od botov do proukrajinskih podpornikov - vidijo kakršnokoli problematizacije situacije v Ukrajini kot prorusko propagando. Kakršnokoli spraševanje o smiselnosti vojne je označeno kot tako.

Situacija je tako slaba, da niti ne berete več člankov, ampak se zanašate na zelo neumne bote, da vam povedo kdo so "vaši" in kdo ne.

Članek je zanimiv, ker odpira "javno tajno" - da so ukrajinski vojaki predvsem revni Ukrajinci, ki se jih uporablja za sumljive agende.

Praviš, da se vsi zavedamo nasilnih mobilizacij. Res je, ampak o tem se premalo govori, premalo razpravlja. Vemo o njih, a jih v resnici ne problematiziramo. "Najebejo" pa Ukrajinci in Rusi.

V tem smislu ima ženska prav. Ukrajince (pa tudi Ruse) se predvsem porablja kot resurs v (hladni) vojni med Ameriko in Rusijo. Pri čemer pa se o možnosti zmage Ukrajine praktično sploh ne govori več.

Situacija je podobno recimo temu kako se spopadamo z globalnim segrevanjem. Vsi vemo, da je problem, vsi vemo, da niti približno ne delamo dovolj na problemu, a obenem nihče ne ve kako zadevo rešiti zato se pretvarjamo, da ne obstaja.

In nekdo, ki se mu zdijo življenja nekaj miljonov ljudi več od izgubljene vojne ... ni nujno prorus.

je pa smešno, da se posvetuješ glede takih zadev z wikipedio. ki jo urejajo po pravilu največji zanesenjaki. Ki niso sposobni razbiranja nians.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

Pac-Man je izjavil:

karafeka je izjavil:

Kijev je več kot 2x večji od Gaze, 100 km od meje z Belorusijo in 200 km od meje z Rusijo ter ima najbolje branjen zračni prostor v Ukrajini.

Vse to vpliva na to koliko kg ekploziva na m2 lahko dostavi napadalec.

Pri nekaj 100 dronih lahko uničiš karkoli si zaželiš. Ne glede na to koliko protizračne obrambe si navozil, je praktično nemogoče uničiti vse. To še posebno velja za Ruse, ki imajo še vedno veliko prednost v geranih 5 in relativno visok hit rate.

Tako da ne. Ni razlog za manj civilnih žrtev AA.

Kaj se ti zdi bolj verjetno? Da pri dnevnem obstreljevanju območij, ki so gosto pokrita z motilci signalov kdaj pa kdaj kakšna raketa ali drugi izstrelek zaide ... ali, da so Rusi tako nesposobni, da čeprav napadajo civilne tarče jih pač ne morejo zadet? Rusi napadajo civilne objekte, civilnih žrtev pa se ogibajo.

Če bi bil jst Rus pa bi hotel neverjetno število smrtnih žrtev bi pretihotapil par fpv dronov v Kijev in jih med zračnim napadom zapeljal direktno v zaklonišča kamor se menda skrivajo Kijevčani med napadi. Vse kar rabiš sta dva, trije sposobni piloti.

Zgodovina sprememb…

Leif ::

Tri možnosti: počasno umiranje, vstop NATA, pogajanja z Rusi. Je še kaj četrtega? Kaj praviš?

No tole tudi mene zanima, ampak verjetno tule ne bomo dočakali odgovora.

Zcall je izjavil:

Ukrajince (pa tudi Ruse) se predvsem porablja kot resurs v (hladni) vojni med Ameriko in Rusijo.

Če praviš, de je to vojna med rusijo in ZDA... sicer za ruse vemo, kje so, ZDA pa jih briga za Ukrajino... ampak vseeno, daj pojasni, zakaj morajo Ukrajinci dostavljati hrano, ruskim prebivalcem (baje so vsa okupirana ozemlja ruska), da ne umrejo od lakote? To še kako spominja na Gazo, čeprav Izraelci prebivalcem Gaze ne pravijo Izraelci...
https://www.reddit.com/r/ukraine/commen...

Zcall je izjavil:

Poskusi dojeti eno zelo enostavno zadevo - ni vsak, ki ne navija slepo za Ukrajina kar proruska propaganda.
In neumno in naivno je preverjati "kredibilnost" virov na prozahodnem delu interneta trenutno, ker vsi - od botov do proukrajinskih podpornikov - vidijo kakršnokoli problematizacije situacije v Ukrajini kot prorusko propagando.

Ne delata si nobene usluge, ko vztrajno namerno zgrešita poanto in se sprenevedata.
To kar počneta vidva ali pa omenjena ga. Havryshko ne bo niti najbolj naiven laik označil kot zgolj ˝ne navijajo slepo za Ukrajino˝, pa če se še tako sprenevedata. Važen je kontekst, način, zgodovina objav avtorja pa kaže na motivacijo. Bralci niso neumni, te stvari se opazi.

Ne bo isti odziv ljudi, če na mobilizacijo opozori nekdo, ki ima renome da podpira Ukrajince, ali pa nek sluzast osebek, ki je ves čas do zdaj agitiral za putinov mir, ponavlja vse putinove narative in pozna izključno priročne detajle v škodo Ukrajine.

Sploh ti si zadnji, ki se lahko usajaš, ker sem te zadnjič 2x zaporedoma dobil da si lepil linke in se zraven entuziastično lagal v prid Rusije. Potem pa, ko smo te pobarali kje to piše, si se še bolj entuziastično lagal da so točno tisti del vmes že izbrisali iz podanih virov. Mislim, halo? Komedijant.

Windlass je izjavil:

Zcall je izjavil:

In neumno in naivno je preverjati "kredibilnost" virov na prozahodnem delu interneta trenutno, ker vsi - od botov do proukrajinskih podpornikov - vidijo kakršnokoli problematizacije situacije v Ukrajini kot prorusko propagando.

Ne delata si nobene usluge, ko vztrajno namerno zgrešita poanto in se sprenevedata.
To kar počneta vidva ali pa omenjena ga. Havryshko ne bo niti najbolj naiven laik označil kot zgolj ˝ne navijajo slepo za Ukrajino˝, pa če se še tako sprenevedata. Važen je kontekst, način, zgodovina objav avtorja pa kaže na motivacijo. Bralci niso neumni, te stvari se opazi.

Ne bo isti odziv ljudi, če na mobilizacijo opozori nekdo, ki ima renome da podpira Ukrajince, ali pa nek sluzast osebek, ki je ves čas do zdaj agitiral za putinov mir, ponavlja vse putinove narative in pozna izključno priročne detajle v škodo Ukrajine.

Sploh ti si zadnji, ki se lahko usajaš, ker sem te zadnjič 2x zaporedoma dobil da si lepil linke in se zraven entuziastično lagal v prid Rusije. Potem pa, ko smo te pobarali kje to piše, si se še bolj entuziastično lagal da so točno tisti del vmes že izbrisali iz podanih virov. Mislim, halo? Komedijant.

Ti si res klovn. Govorili smo o tem, da se s Patrioti napada Gerane kar je bilo tudi meni čudno zato sem vprašal če je to res. Ukrainska pravda je to omenila, potem pa spremenila članek.
Zgodba niti ni pomembna.

Kar ti hočem povedat je, da ni vse kar ni čisto v liniji s proukrajinsko propagandno strategijo, avtomatsko navijanje za Ruse. Gospe ne poznam, je pa članek, ki je bil objavljen zanimiv in sam ne vidim nekega posebnega navijanja za Rusijo.

Zgodovina sprememb…

Zcall je izjavil:

Kar ti hočem povedat je, da ni vse kar ni čisto v liniji s proukrajinsko propagandno strategijo, avtomatsko navijanje za Ruse.
Gospe ne poznam, je pa članek, ki je bil objavljen zanimiv in sam ne vidim nekega posebnega navijanja za Rusijo.

In če bi prebral kaj sem zdaj že ene 3x napisal, se ti ne bi bilo treba truditi s tem kar mi hočeš razkrit kot nevemkakšno Salomonsko modrost. Preberi, ne pametuj in ne utrujaj.

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

https://www.reuters.com/world/swiss-vot... ... Proruski desničarji popušili v Švici. Toliko o suverenosti :))

karafeka je izjavil:

Evo še odgovor na tvoje vprašanje. Samo ne povej rusom, da ne bodo začeli še kurnikov napadati...
https://www.reddit.com/r/ukraine/commen...

nejcek74 ::

pegasus je izjavil:

https://www.reuters.com/world/swiss-vot... ... Proruski desničarji popušili v Švici. Toliko o suverenosti :))

na tole, ker sem imel kar nekaj debat z znanci o tem v zadnjem času:
del levičarjev je podpiral predlog SVP (izrazito fobična desničarska stranka) češ da boljše kar koli, samo da se Švica ne približa še bolj Natu in EUju
zakon bi de facto prinesel možnost da Švicarji trgujejo s komerkoli koli, kar je bil tudi v resnici namen tega referunduma, SVP je stranka malih kmetov in velikih industrijalcev :)

Referendum mi je še bolj utrdil prepričanje, da je Švicarska (ali katerakoli) nevtralnost samo blagovna znamka za izkoriščanje geografske pozicije v Evropi in maksimalno vojno dobičkarstvo, oziroma, ni težko s tujim kurcem po koprivah opletat.

Strana.ua so tudi Ukrajinci, kar pa vas po mojem ne bo motilo pri trditvah, da gre za pro-rusko propagando:

Četrta faza: kako stopnjevanje ruskega obstreljevanja spreminja javno mnenje v Ukrajini?

Stopnjevanje obstreljevanja ukrajinskih mest, predvsem Kijeva, v dojemanju družbe premika vojno v bistveno novo fazo.

Po začetku obsežne invazije se je odnos do vojne spreminjal v več stopnjah.

Prva stopnja, čisto prva - šok, strah, nerazumevanje, kaj storiti in kam vse to vodi. Vendar je minila razmeroma hitro - že do konca marca so se ruske enote umaknile iz okolice Kijeva ter iz Sumijske in Černigovske regije, v ukrajinski družbi pa se je začel krepiti občutek hitre zmage, ki je sprožal evforijo in pripravljenost na prenašanje težav.

Ta občutek so še dodatno okrepile zmage jeseni 2022 v Harkovski in Hersonski regiji. Niti izklopi elektrike tisto zimo zaradi ruskih napadov ga niso resno zamajali - vsi so pričakovali veliko protiofenzivo ZSU (Oboroženih sil Ukrajine) in "kavo na Jalti". Ob tem je bil odnos do vojne takšen, kot da gre za nekaj oddaljenega, kamor naj bi šli tisti, ki to hočejo in zmorejo (prostovoljci in tisti, ki so odslužili vojaški rok), tisti, ki nočejo, pa lahko sedijo doma, donirajo za ZSU in jih podpirajo z ognjevitimi komentarji na družbenih omrežjih.

Tretja stopnja se je začela približno na prelomu let 2023 in 2024 - do takrat je bilo že jasno, da je protiofenziva ZSU spodletela. Pobudo na fronti je prevzela ruska vojska. Februara je padla Avdijevka. Takrat se je začela aktivno razpravljati tema poostritve mobilizacije, ki se je kmalu materializirala v ustreznem zakonu. TCK (naborni centri) so razvili obsežno prisilno mobilizacijo (t. i. busifikacijo). Za družbo je postalo jasno, da bo vojna trajala dolgo. Hitre zmage ne bo in sploh še ni znano, kako se bo vse končalo. Podiral se je ustaljeni način življenja, na sto tisoče moških je sedelo doma in se skrivalo pred naborci, drugi so poskušali pobeči iz države ali pa so se fiktivno zaščitili pred vpoklicem.

Res pa je, da so oblasti nenehno poskušale vzdrževati bojni duh z različnimi taktičnimi uspehi - ofenziva ZSU v Kurski regiji, operacija "Pajčevina", napadi na rusko ozadje, goreče rafinerije in pristanišča, protiofenziva v Kupjansku s fotografijo Zelenskega ob spomeniku - vse to naj bi Ukrajincem pokazalo, da upanje na zmago še obstaja.

Vendar se je razpoloženje družbe na splošno spreminjalo - rasla sta utrujenost od vojne in želja po čimprejšnjem miru. V političnem smislu se je to izrazilo v spremembi koncepta Zelenskega. Če se je prej zavzemal za izhod na meje iz leta 1991, je marca 2025 pristal na prekinitev ognja vzdolž frontne črte, čeprav je prej takšno možnost enačil s kapitulacijo (saj je utrjevala nadzor Ruske federacije nad že zasedenimi ozemlji).

Resda je na to pristal predvsem pod pritiskom Trumpa, še vedno pa obstajajo dvomi, ali si resnično želi uresničitve takšnega scenarija.

Vendar tudi dejstva, da se je razpoloženje družbe resno spremenilo, ni mogel ignorirati, zato je razglasitev premirja vzdolž frontne črte utrdil kot uradni predlog Kijeva.

Hkrati pa prebivalstvo in velik del gospodarstva vse do nedavnega (z izjemo območja blizu bojev) nista močno občutila neposredne vojne (z izjemo prejšnje zime, ko je bilo na milijone ljudi brez elektrike in ogrevanja) - tako v fizičnem smislu (obstreljevanja niso potekala vsak dan) kot v finančno-gospodarskem: zahvaljujoč zahodni pomoči proračun ni varčeval pri socialnih izplačilih (nasprotno - ta so celo rasla), denar pa se je pretakal po gospodarstvu ter zagotavljal delovna mesta in precej dobro domače povpraševanje.

Vendar se zdaj zdi, da odnos družbe do vojne znova doživlja prelom in vstopa v četrto fazo.

Prvi znaki so se pokazali že prejšnjo zimo - med napadi na energetiko, ki so postali najbolj občutni od začetka vojne. A zima je minila, z njo pa tudi težave z elektriko in ogrevanjem. Pomlad je prinesla veliko novic o napadih na rusko ozadje, na rafinerije in pristanišča, na plovbo v Azovskem in Črnem morju ter o začetku ofenzive ZSU na posameznih odsekih fronte.

Poleti se je v Ruski federaciji začela kriza z dobavo goriva. Zelenski je napovedal 40-dnevno kampanjo za prisiljenje Rusije k miru, pri čemer je nenehno ponavljal, da se vojna lahko konča pred začetkom zime.
Truth is not negotiable!

Ne razumem kaj je tvoja poanta s tem člankom? Da so ljudje utrujeni od vojne? Ding-dong, bravo. Čestitke. Poglej še zadnje ankete o tem kaj si ljudje želijo glede vojne.

Also, glede tvojega vira..:

STRANA.UA
Leta 2021 so ukrajinske oblasti uvedle sankcije proti mediju in njegovemu uredniku, zaradi česar deluje preko alternatívnih domen in družbenih omrežij.

The authorities cited the protection of national security and based the ban on a submission by the Ukrainian Security Service (SBU), which described Strana.ua journalists as "pro-Russian propagandists".

The authorities also announced sanctions against the outlet's editor-in-chief, who has been living in Austrian exile since 2018.

Strana's editor-in-chief Huzhva said he will continue his work despite the blocking: "It doesn't matter. Under (former Ukrainian President) Poroshenko, I was put in prison. Under Zelenskyj, the website is blocked."

Nevem, p****, meni spet izgleda da si šel iskat zelo specifičen vir z zelo specifičnim nazorom, ga predstavil kot nekaj kar ni (kao navadni ukrajinski), na koncu pa tega kaskaderstva še nisi vnovčil, ker ni povedal nič šokantnega...
Mislim kaj zdaj... moja poanta o tem kakšni viri so ti pri srcu in kako jih sprenevedavo prodajaš drugim še vedno drži.

Zgodovina sprememb…

Windlass je izjavil:

Ni mi treba sprenevedavo razlagati kaj objavlja, sem kar dobro seznanjen s tem, hote ali nehote.

Potem nimaš izgovora, da ne bi dal kakšnega primera njene pro-ruske propagande, ne le sekundarnih karakterizacij, mar ne?

Windlass je izjavil:

Vseeno se obnašamo kot odrasli, sprejmemo manjše zlo in ne dodatno sabotiramo države v krizi. Ne pametuj jim, sami bodo najhitreje povedali, če se ne bodo več želeli upirati Rusom. Če bi se tebe poslušalo bi imeli slab mir danes in 3. napad na Ukrajino jutri.

Meni se recimo zdi, da podpirate počasno uničenje Ukrajine. Meni nikakor ni razvidna ukrajinska pot do zmage, brez da se potegne celo Evropo v vojno. A je to tisto, kar si želite? Z izgovorom, da ni druge možnosti in je zato treba zategnit nadzor nad zgodbami, ki se lahko pojavijo v javnosti?
Truth is not negotiable!

windigo je izjavil:

Potem nimaš izgovora, da ne bi dal kakšnega primera njene pro-ruske propagande, ne le sekundarnih karakterizacij, mar ne?

Ne rabim izgovora, imam nekaj boljšega - primer njene pro-ruske propagande ;) :))

https://x.com/HavryshkoMarta/status/207...
Ob videu polaganja cvetja v spomin padlih. Na videu vidimo Zelenskega, Oleno, Plenkoviča, Ursulo...
Kako lepo jih je poimenovala z ˝vojnimi hujskači˝ in ˝dobičkarji˝ in ˝ciničnimi mrhovinarji˝ za ˝neskončno vojno proti Rusiji˝. Propaganda niso samo laži, je tudi agitatorstvo in takole uokviranje s tipičnim lingotom ruske propagande.

Videos like this make me sick.

A bunch of warmongers and war profiteers cheering for an endless war against Russia—fought with Ukrainian blood and tears—while pretending they actually care.

At the very same time, they're announcing the creation of de facto "blocking detachments" to stop Ukrainian draft-age men from leaving the kill zone, ensuring there will always be more names added to the lists of the dead, the maimed, and the missing.

Lists to which these cynical vultures will later bring flowers, accompanied by mournful music.

Počasi se že navadi, da če nekaj rečem, sem običajno zelo dobro opremljen za argumentacijo. In za češnjico na tortici je točno to objavo retvitala nihče drug kot... ding-ding-ding... naša Polona Frelih. Res si imel smolo ;)

Utk ::

Zgleda da so imeli rusofili prav, po nekih novicah je fronta marsikje res kolapsirala.

Ampak v drugo smer. Rusi iščejo traktorje za pobeg...

windigo je izjavil:

Stopnjevanje obstreljevanja ukrajinskih mest, predvsem Kijeva, v dojemanju družbe premika vojno v bistveno novo fazo.

Točno tako. In to rusi dobro vedo, zato večinoma ciljajo samo še civilne cilje...

Kdo drug, kot Poljaki...
Poland offers to host Patriot system production site for Ukraine after Kyiv secures license from US.
Aja, ne... putleroljubci pravijo, da Poljaki komaj čakajo, da lahko zavzamejo zqhodne ukrajinske pokrajine...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shmandi ()

Windlass je izjavil:

A bunch of warmongers and war profiteers cheering for an endless war against Russia—fought with Ukrainian blood and tears—while pretending they actually care.

At the very same time, they're announcing the creation of de facto "blocking detachments" to stop Ukrainian draft-age men from leaving the kill zone, ensuring there will always be more names added to the lists of the dead, the maimed, and the missing.

In ta izjava je pro-ruska kje in zakaj že točno?
Ker ne podpira politike Zelenskega in ker se vsako odstopanje v tvojih očeh enači s pro-rusko podporo, ali imaš morda kakšen drug boljši razlog? Jo je retvital kdo, ki jo po tvojem ne bi smel in se je s recimo s poobjavo Polone Frelih nekako avtomatsko postala pro-ruska?
Truth is not negotiable!

bbbbbb2024 ::

Utk je izjavil:

Zgleda da so imeli rusofili prav, po nekih novicah je fronta marsikje res kolapsirala.

Ampak v drugo smer. Rusi iščejo traktorje za pobeg...

Ukrajinci so spremenili doktrino, delajo drugače, kot se učijo na vojnih akademijah.
V grobem, če gre za infiltracijo/preboj sovražnika skozi frontno linijo, trenutno znane doktrine učijo, da je potrebno najprej prehod "zapreti" (da jih še več ne pride skozi), nato pa preganjati infiltratorje. Nato pa (eventuelno) odgovoriti s protinapadom.

Ukrajinci so do sedaj delali tako, pa ne s prevelikim uspehom. Predvsem je problem da je kontaktna linija široka, ter je fronta porozna. Oni zaprejo en prehod, pa s tem nastane drug, ipd.

Zdaj so sklenili, da eventuelno z baražnim ognjem držijo infiltrante pri tleh, ter gredo v frontalni protinapad, ter uničujejo okrepitve v teku/pripravi. S tem povzročijo, da vso pozadino pobijejo kot zajce, zaloge zaplenijo oz. požgejo, ter uničijo kontrolerje dronov. Za konrolerji dronov dobesedno ni nikogar, ter lahko napredujejo. Infiltrante izstradajo, da so brez zalog, municije in komunikacij.

To je kontra vsem znanim doktrinam, verjetno je ključno, da efektivno oni prehoda ne morejo zapreti do mere, da bi se to lahko štelo kot zaprto.

Zgodovina sprememb…

««
1531 / 1535
»»