» »

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Temo vidijo: vsi
««
1467 / 1471
»»

Windlass ::

Pac-Man je izjavil:

Zaradi napada so imeli disko, 3x video, najboljši je na 2. povezavi:
https://x.com/Exilenova_plus/status/208...

Upam da bo putinov propagandni stroj brez dvojnih meril obsodil postavljanje PZO v ruska mesta xD :))

Pithlit ::

Windlass je izjavil:

Pac-Man je izjavil:

Upam da bo putinov propagandni stroj brez dvojnih meril obsodil postavljanje PZO v ruska mesta xD :))

Ne bo. Niti mu dežurni nevtralnež noče rečt naj neha bit nesramen.
Life is as complicated as we make it...

Rusi so nehali izdelovati Geran3 drone in prešaltali na Geran4. Geran4 je precej dražji (200.000$), hitrejši za 25% (500km/h), ampak s pol krajšim dosegom (dobrih 500 km). Pa naj bi se ga dalo dobro manevrirat na koncu.

Kolikor jaz razumem je to delno zato, da se še bolj obremeni ukrajinske zaloge PZO raket (dronski interceptorji so že malo počasni za 500/h), pa tudi Geran3 je bil vedno nekakšen tranzicijski izdelek. Geran3 (z reak. pogonom) je namreč v isti lupini kot Geran2 (oz. Šahed), ampak Geran2 je bil dizajniran za prop. motor. Zdaj pa imajo pač Geran4, ki je že v štartu dizajniran za reaktivni motor. Lupina ma manjši zračni upor, ampak tudi naredi manj vzgona pri nižjih hitrostih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Windlass ()

Windlass je izjavil:

Rusi so nehali izdelovati Geran3 drone in prešaltali na Geran4. Geran4 je precej dražji (200.000$), hitrejši za 25% (500km/h), ampak s pol krajšim dosegom (dobrih 500 km). Pa naj bi se ga dalo dobro manevrirat na koncu.

Kolikor jaz razumem je to delno zato, da se še bolj obremeni ukrajinske zaloge PZO raket (dronski interceptorji so že malo počasni za 500/h), pa tudi Geran3 je bil vedno nekakšen tranzicijski izdelek. Geran3 je namreč v isti lupini kot Geran2 (oz. Šahed), ampak Geran2 je bil dizajniran za prop. motor. Zdaj pa imajo pač Geran4, ki je že v štartu dizajniran za reaktivni motor. Lupina ma manjši zračni upor, ampak tudi naredi manj vzgona pri nižjih hitrostih.

Sam 500km je že prekleto blizu.

arato ::

Lep ChatGPT. Če ruski politični filozof kaže globoko nerazumevanje, je gotovo prav arato tisti, ki bo zadeve razjasnil. S svojo LLM solato polno poant, ki jih nihče v videu ne omenja ali trdi nasprotno.

Omejen si s smolo, da zastonjski ChatGPT ne zna gledat videov.

Spet imaš težave pri razumevanju. Moja poanta je v bistvu zelo enostavna - Rusija se ne gre več demokracije, niti se ne trudi, da bi njena politična zunanjost izgledala demokratično.
Ker, za koga?
Tisti, ki vedo vedo, tisti ki ne vedo pa jih ne demokracija ne lastna vloga v političnem aparatu ne zanimata. Govorimo o popolni apolitičnosti družbe.

Demokratični izgled Rusije je anahronistična razlaga, ki je pila vodo v času Navalny-ja, danes pa je izjemno težko še videti kje in kako se Rusija skuša kazati kot demokracija.

Tako je treba gledati tudi padec Jabolka. Ne kot poskus demokracije, ampak prav kot demonstracijo kako zelo demokracija ne deluje. Rusija je potrebovala vsega par dni, da je efektivno ukinila svojo opozicijo. Od tistih 5%, ki bi lahko prišli na ulice (sicer sam ne verjamem, da bi dobili 5%), pa jih je na ulice prišlo 0,00000005%. Pa še ti so se razšli, ko so jim zagrozili z vojaško službo. Glasu ni. Zato tudi ni več potrebno, da se Putin pretvarja z demokracijo.

Zmotno je misliti, da je nekdo z diplomo iz filozofije avtomatsko vreden poslušanja. Večina ni. Pa še ena past je. Starejši filozofi pogosto postanejo ujetniki lastnega sistema. Najboljši primer v zadnjem času je recimo Agamben in prej Žižek. Ne morejo biti kritični do svoje teorije in jo bodo razvijali v nedogled. Tako je bilo recimo govoriti o vzdrževanju iluzije demokracije pred leti še smiselno, danes pa pač ni več. Ker nič ne kaže na to težnjo Rusije. QED.

Razvil sem ti argument, razvil tezo, na tebi pa je da se z njo ali soočiš ali pa napraviš še eno v vrsti zmot - tokrat zmota sklicevanja na avtoriteto.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

Nice LLM skillz.

Zgodovina sprememb…

arato je izjavil:

Lep ChatGPT. Če ruski politični filozof kaže globoko nerazumevanje, je gotovo prav arato tisti, ki bo zadeve razjasnil. S svojo LLM solato polno poant, ki jih nihče v videu ne omenja ali trdi nasprotno.

Spet imaš težave pri razumevanju. Moja poanta je v bistvu zelo enostavna - Rusija se ne gre več demokracije, niti se ne trudi, da bi njena politična zunanjost izgledala demokratično.
Ker, za koga?

Daj si najprej poglej video in šele potem vnesi v GPT kaj želiš da ti pomaga argumentirati. Tvoj pavšalen zmazek se praktično ne dotika vsebine videa. Deluje kot da si mu dal naslov videa za iztočnico.

Zgodovina sprememb…

arato je izjavil:

https://www.reuters.com/world/ukraine-h...

Si prebral kaj tam piše al sam naslov?

Pac-Man ::

Pac-Man je izjavil:

Stane2 je izjavil:

https://x.com/Osinttechnical/status/208...
Multiple areas of Russia's port of Novorossiysk are ablaze this morning after a Ukrainian drone raid.
NASA's FIRMS has detected fires at multiple parts of the harbor, including the Transneft oil terminal and Russian Navy base.

Takole zgleda pa maček po nočni zabavi, nekaj fotk in videov:

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Windlass je izjavil:

arato je izjavil:

Ker, za koga?

Daj si najprej poglej video in šele potem vnesi v GPT kaj želiš da ti pomaga argumentirati. Tvoj pavšalen zmazek se praktično ne dotika vsebine videa. Deluje kot da si mu dal naslov videa za iztočnico.

Poanta v videu je, da je Jabolko deloval kot vzvod za vzdrževanje navidezne demokracije. to NI res. V Rusiji demokracije ni. O tem sem pisal. Da je ključna predpostavka videa fundamentalno napačna. Zato so potem tudi vse nadaljne izpeljave netočne in problematične, občasno pa preprosto napačne

Zgodovina sprememb…

arato je izjavil:

Ker, za koga?

Ma, ne vem, ruske državljane?

Razen če jim je fetiš, da crkujejo na fronti, medtem ko se oligarhi mastijo z državnim bogastvom.
Kot sem že napisal - v Rusiji ne bo nič bolje, dokler ne bo gorela kot je Ukrajina l. 2013/2014. Trenutni režim je zasidran in preko volilne skrinjice ne bo odstranjen.

arato je izjavil:

Poanta v videu je, da je Jabolko deloval kot vzvod za vzdrževanje navidezne demokracije. to NI res. V Rusiji demokracije ni. O tem sem pisal. Da je ključna predpostavka videa fundamentalno napačna.

To ni ne poanta tega videa, ne ključna predpostavka tega videa. Mislim da je spet problem izluščenje bistva ali pa podstavljanje lahkih slamnatih argumentov (tudi če ignoriram uporabo ChatGPT).

Windlass je izjavil:

arato je izjavil:

Poanta v videu je, da je Jabolko deloval kot vzvod za vzdrževanje navidezne demokracije. to NI res. V Rusiji demokracije ni. O tem sem pisal. Da je ključna predpostavka videa fundamentalno napačna.

To ni ne poanta tega videa, ne ključna predpostavka tega videa. Mislim da je spet problem izluščenje bistva ali pa podstavljanje lahkih slamnatih argumentov (tudi če ignoriram uporabo ChatGPT).

Sej vem, da si glup ko točak.
Ampak na začetku avtor izpostavi dve glavni stvari, ki jih je putin želel doseči z jabolkom in eno, ki se je je želel ogniti.
To kar je tam predstavljeno preprosto ni res.

Nadalje, nihče ne bo dal Jabolku 5%, to preprosto ni bilo realno. 1% je bilo nekje predvideno.

Zato je jasno, da Putin jabolka ni benal,ker bi mu predstavljajo kakršnokoli politično nevarnost, ampak ker je razumel, da je dal ljudstvu glas. Torej, nikakor ni res, da je "putinova vojna nepopularna" ... ampak da bi lahko postala, če bi ljudstvo dobilo glas.

Zgodovina sprememb…

arato je izjavil:

Windlass je izjavil:

arato je izjavil:

Ampak na začetku avtor izpostavi dve glavni stvari, ki jih je putin želel doseči z jabolkom in eno, ki se je je želel ogniti.

Ker že spet poskušaš zamegliti - napiši nam katere 3 stvari je avtor videa izpostavil in dokaži svojo trditev zakaj to preprosto ni res (za vsako). Da se bomo prepričali da si dejansko gledal video (čeprav nas nedvomno čakajo 3 LLM solate).

Windlass je izjavil:

arato je izjavil:

Windlass je izjavil:

arato je izjavil:

Ker že spet poskušaš zamegliti - napiši nam katere 3 stvari je avtor videa izpostavil in dokaži svojo trditev zakaj to preprosto ni res (za vsako). Da se bomo prepričali da si dejansko gledal video (čeprav nas nedvomno čakajo 3 LLM solate).

sej sem ti napisal. bog ti pomagaj. Nič, ne bom več s tabo zgubljal časa. To je zadnji odgovor.

Avtor začne z analizo (ki to sploh ni ampak je par tez nametanih brez dokaza ... nekaj kar meni ti neprestano očitaš, samo da je to ta model naredil v javnem videu :) Putinove računice:
1. Kaj je Putin računal da bo dobil : videz demokracije in spor dveh protiputinovskih organizacij, pri čemer je navalnyjeva ostro kritizirala jabolko
2. Kaj je Putin tvegal : 5%

Nadaljuje, da se spor ni zgodil, ampak sta se grupi povezali in podprli protivojni sentiment stranke, čeprav se nista strinjali z njenim proputinizmom.

Če se ne motim potem začne razlagat kako je popularnost rastla, pri čemer za eno od "občin" v moskovksi oblasti omeni, da je imela 32% podporo jabolku in 10% Putinu. Pri čemer opozori, da to ne pomeni veliko, ker pač je Rusija velika.

Nadaljuje s poročanjem o tem kako je Putin oz. ena od strank dosegla, da se je Jabolko benalo - bizarni razlogi, ki nimajo nobene veze z realnostjo in niso važni.

Probleme sem pa že izpostavil. To je moj zadnji odgovor. Aja, avtor videa ne dokaže ničesar.

Zgodovina sprememb…

arato je izjavil:

Windlass je izjavil:

arato je izjavil:

Windlass je izjavil:

arato je izjavil:

sej sem ti napisal. bog ti pomagaj. Nič, ne bom več s tabo zgubljal časa. To je zadnji odgovor.

Avtor začne z analizo (ki to sploh ni ampak je par tez nametanih brez dokaza ... nekaj kar meni ti neprestano očitaš, samo da je to ta model naredil v javnem videu :) Putinove računice:
1. Kaj je Putin računal da bo dobil : videz demokracije in spor dveh protiputinovskih organizacij, pri čemer je navalnyjeva ostro kritizirala jabolko
2. Kaj je Putin tvegal : 5%

Nadaljuje, da se spor ni zgodil, ampak sta se grupi povezali in podprli protivojni sentiment stranke, čeprav se nista strinjali z njenim proputinizmom.

Če se ne motim potem začne razlagat kako je popularnost rastla, pri čemer za eno od "občin" v moskovksi oblasti omeni, da je imela 32% podporo jabolku in 10% Putinu. Pri čemer opozori, da to ne pomeni veliko, ker pač je Rusija velika.

Nadaljuje s poročanjem o tem kako je Putin oz. ena od strank dosegla, da se je Jabolko benalo - bizarni razlogi, ki nimajo nobene veze z realnostjo in niso važni.

Probleme sem pa že izpostavil. To je moj zadnji odgovor. Aja, avtor videa ne dokaže ničesar.

Okej, zdaj si povzel vsebino videa, čeprav površno (ker vidim da nisi dojel da se je zmaga anti-Putin župana v Yekaterinburgu zgodila 13 let nazaj in nima veze trenutno).

Nazaj k originalni tezi, da njegove 3 osnovne točke preprosto ne držijo. Kaj torej ne drži? Razloži zakaj vsaka točka ne drži.

Nadalje nam še razloži, kaj je poanta tega videa, da preverimo tvojo sposobnost izluščenja bistva. Tvoja trditev, da je poanta videa da Yabloko predstavlja vzvod za vzdrževanje navidezne demokracije namreč ne drži. Yabloko predstavlja vzvod, ni pa to poanta videa.

Zgodovina sprememb…

nope. dovolj. in nikjer nisem omenjal župana 13 let nazaj :)
s tabo se ne debatira, ne prineseš nič novega tako da sem se odločil da se ne ukvarjam več s tabo.

Zgodovina sprememb…

arato je izjavil:

nope. dovolj. in nikjer nisem omenjal župana 13 let nazaj :)
s tabo se ne debatira, ne prineseš nič novega tako da sem se odločil da se ne ukvarjam več s tabo.

Vem, da ga nisi - sem ga jaz moral namesto tebe, ker si površno poslušal.
V ostalem pa izvrstna novica. Moje vzgojne urice se obrestujejo :))

Che25 ::

damirj79 je izjavil:

Še glede te učinkovitosti ruske propaganade, zakaj je tako uspešna in zakaj smo ljudje tako podvrženi temu, kar ruska propaganda tako uspešno izkorišča. Povzeto z AI:

Dober primer so ravno biolabi. Če nekdo najprej dobi vtis "to je ruska dezinformacija, nobenih ameriško podprtih bioloških laboratorijev ni", potem pa vidi Nulandovo pred senatnim odborom govoriti o ukrajinskih "biological research facilities" in skrbi, da raziskovalni material ne pride v ruske roke, je njegov naravni odziv: "Aha, torej so mi lagali." Naslednjo rusko trditev bo zato sprejel precej lažje. Problem je, da iz Nulandine izjave še vedno ne sledi "tam razvijajo biološko orožje" — ampak škoda zaupanju je že narejena.

Enako velja v nasprotno smer. Ruski mediji imajo svoje dokazane laži in manipulacije. Zato metoda "vir je ruski → napačno" ni nič boljša od "vir je zahodni → propaganda".

Najboljša obramba je precej dolgočasna, ampak učinkovita: trditev razstaviš na najmanjše dele:

Kaj se je dejansko zgodilo? → Kakšen je primarni dokument? → Kaj dokument dobesedno dokazuje? → Kaj je interpretacija? → Kaj bi morali še dokazati, da bi lahko naredili naslednji zaključek?

To sva pravzaprav naredila pri laboratorijih. Rezultat ni bil ne "Rusija si je vse izmislila" ne "Rusija je dokazala biološko orožje", ampak precej manj spektakularen: laboratoriji obstajajo, ameriška pomoč obstaja, delo z nevarnimi patogeni obstaja, Rusija je objavila resnične dokumente — javno preverjen dokaz, da je šlo za program biološkega orožja, pa iz tega za zdaj ne sledi.

In ravno takšna sivina je tisto, kar propaganda vseh strani najtežje prodaja.

Tole spada pod FIMI (foreign information manipulation interference oz. tuje vmešavanje in manipulacija z informacijami), cilji so pa zmanjšanje zaupanja, družbena polarizacija, krepitev radikalnih sil in zamegljevanje resnice. Vse to je nedvomno prispevalo k Brexitu in izvolitvi Trumpa ter Resni.ce, zato teh aktivnosti ne bi smeli podcenjevati.

Osebno menim, da v Sloveniji zelo majhen del prokremeljske propagande izhaja neposredno iz FIMI (primer so tuji študenti, ki so širili propagando, in posledičen izgon ruskega diplomata), levji delež pa odpade na notranje akterje: Insajder, Svarogov, večina MMC-komentariata ...

Za tiste, ki jih ta tematika zanima, priporočam EMOD (European Master of Countering Disinformation) - brezplačno platformo za e-učenje, ki pokriva prepoznavanje, analizo in odzivanje na FIMI: https://emod.app/

Platforma obravnava tudi medijsko pristranskost, o kateri smo se pogovarjali pred kratkim, in zatorej ni strogo omejena na FIMI. Poznamo ideološko, finančno in selekcijsko pristranskost ter pristranskost uokvirjanja in izpustitve. Pri novinarjih, kot je Vasev, lahko zaznamo predvsem pristranskost uokvirjanja (kateri vidiki so poudarjeni, kakšen jezik je uporabljen, kako so oblikovane zgodbe).

Ta platforma bi morala biti obvezno učno gradivo za vse na RTV, žal pa so ti del problema namesto rešitve.

Speaking of...
https://www.rtvslo.si/komentar/20020977
Čakam komentar @Smeeeeeerch-a, da izvem kaj objektivnega in relevantnega.

Post-comedy.

Che25 je izjavil:

Za tiste, ki jih ta tematika zanima, priporočam EMOD (European Master of Countering Disinformation) - brezplačno platformo za e-učenje, ki pokriva prepoznavanje, analizo in odzivanje na FIMI: https://emod.app/

This. Pa to ni koristno znanje samo za trenutno čorbo, ki so jo rusi sebi (in nam) zakuhali.

Zgodovina sprememb…

Che25 je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Še glede te učinkovitosti ruske propaganade, zakaj je tako uspešna in zakaj smo ljudje tako podvrženi temu, kar ruska propaganda tako uspešno izkorišča. Povzeto z AI:

Dober primer so ravno biolabi. Če nekdo najprej dobi vtis "to je ruska dezinformacija, nobenih ameriško podprtih bioloških laboratorijev ni", potem pa vidi Nulandovo pred senatnim odborom govoriti o ukrajinskih "biological research facilities" in skrbi, da raziskovalni material ne pride v ruske roke, je njegov naravni odziv: "Aha, torej so mi lagali." Naslednjo rusko trditev bo zato sprejel precej lažje. Problem je, da iz Nulandine izjave še vedno ne sledi "tam razvijajo biološko orožje" — ampak škoda zaupanju je že narejena.

Enako velja v nasprotno smer. Ruski mediji imajo svoje dokazane laži in manipulacije. Zato metoda "vir je ruski → napačno" ni nič boljša od "vir je zahodni → propaganda".

Najboljša obramba je precej dolgočasna, ampak učinkovita: trditev razstaviš na najmanjše dele:

Kaj se je dejansko zgodilo? → Kakšen je primarni dokument? → Kaj dokument dobesedno dokazuje? → Kaj je interpretacija? → Kaj bi morali še dokazati, da bi lahko naredili naslednji zaključek?

To sva pravzaprav naredila pri laboratorijih. Rezultat ni bil ne "Rusija si je vse izmislila" ne "Rusija je dokazala biološko orožje", ampak precej manj spektakularen: laboratoriji obstajajo, ameriška pomoč obstaja, delo z nevarnimi patogeni obstaja, Rusija je objavila resnične dokumente — javno preverjen dokaz, da je šlo za program biološkega orožja, pa iz tega za zdaj ne sledi.

Tole spada pod FIMI (foreign information manipulation interference oz. tuje vmešavanje in manipulacija z informacijami), cilji so pa zmanjšanje zaupanja, družbena polarizacija, krepitev radikalnih sil in zamegljevanje resnice. Vse to je nedvomno prispevalo k Brexitu in izvolitvi Trumpa ter Resni.ce, zato teh aktivnosti ne bi smeli podcenjevati.

Osebno menim, da v Sloveniji zelo majhen del prokremeljske propagande izhaja neposredno iz FIMI (primer so tuji študenti, ki so širili propagando, in posledičen izgon ruskega diplomata), levji delež pa odpade na notranje akterje: Insajder, Svarogov, večina MMC-komentariata ...

Platforma obravnava tudi medijsko pristranskost, o kateri smo se pogovarjali pred kratkim, in zatorej ni strogo omejena na FIMI. Poznamo ideološko, finančno in selekcijsko pristranskost ter pristranskost uokvirjanja in izpustitve. Pri novinarjih, kot je Vasev, lahko zaznamo predvsem pristranskost uokvirjanja (kateri vidiki so poudarjeni, kakšen jezik je uporabljen, kako so oblikovane zgodbe).

Ta platforma bi morala biti obvezno učno gradivo za vse na RTV, žal pa so ti del problema namesto rešitve.

Že to je napačno. Tako napačno, da ignorira vse psihološke raziskave o množični psihologiji.
It isn't a knowledge deficit. People don't fall for manipulation because they're uninformed — the 'ignorant masses' story is itself a comforting myth.

Človek ne želi biti informiran, človek želi imeti občutek da ima kontrolo. Danes pogosto naseda ideologijam in propagandi, preprosto ker je bolj enostavna za razumet kot kompleksne strukture geopolitičnega sveta. Ignorantske mase niso samo "stvar", ampak so dejstvo zgodovine. Rim recimo propade na neki podobni situaciji, v kateri mase, ki skrbijo zgolj še za zasebni interes, ne vidijo večjega interesa.

Nadalje je glupo trditi, da so "notranji akterji" neka huda propaganda v Sloveniji. Prvo, ker nima smisla investirati v trg, drugo ker nimaš nobenih dokazov za to, razen "platforme, ki te v 64 modulih nauči prepoznavati resnico". Newsflash - če si vnaprej prepričan, da so vsi tvoji nasprotniki propaganda, potem boš POVSOD videl propagando. Temu se reče bias.

https://www.eurointegration.com.ua/eng/...

tole je recimo hardcore propaganda. Resni.ca nima za burek proti Janši. AMpak tu se govori o nekem major political power switchu.

(pa ne me narobe razumet, zame je resni.ca pokvarjena, skorupmpirana družba lopovov) ampak trditi, da je pa kar od kremlja narekovana pa je smešno.

source vseh tvojih obtožb pa je "trust me bro" in certifikat, ki si ga dobil na zastonji e leraning platformi (upam da je res zastonj, ker če ne ti pridem plesko dat ker si tako naiven).

Ljudje ne nasedajo zato, ker bi bili neumni: Iskanje "dejstev" (fact-checking) ne deluje, ker ljudje informacij ne sprejemamo na podlagi logike, temveč na podlagi pripadnosti svoji skupini (plemenu).Identiteta pred dejstvi: Manipulacija ne prodaja lažnih novic, ampak prodaja identiteto. Če človeku dokažeš, da ima napačne podatke, to zanj pomeni socialno grožnjo, zato bo raje verjel laži, kot pa izgubil stik s svojo skupnostjo.

Neki mojster iskanja manipulacij. EU se je res popolnoma utrgalo. Ravno taki, ki iščejo take strani so ponavadi že sami prepričani v manipulacijo. In potem gredo s svojim znanjem "skrbno" čez tekste za katere so prepričcani da so manipulativni - in poglej, poglej ... pokaže se, da so.

To je isto kot ko gre Trumpov podpornik iskat zakaj je establishment slab.

Zgodovina sprememb…

Kaj ko bi ti, namesto pridig in jokanju o tem kako te nihče ne razume... Odgovoril na kakšno vprašanje?

Che25 ::

arato - prebral sem samo uporabniško ime in takoj preklopil na ignore. Drugim svetujem enako. ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Che25 ()

damirj79 ::

Che25 je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Tako je. Ampak to je samo en del skupka orodij koristnih in potrebnih za propagando. Poleg tega morajo biti za to izpolnjeni določeni pogoji, da je učinkovita. Metode vplivanja na javno mnenje so zelo učinkovite. Na zahodu, v Evropi je zelo učinkovita, ne zato ker smo mi ljudje neumni, pač pa zato, ker sistem dovoljuje preveč pravic ljudem. In propaganda to dejstvo s pridom izkorišča. Vsak lahko piše kar hoče, res ali ne res, sploh ni pomembno, ker za neresnice oz. laži po domače, ni nihče odgovoren. V državah, kjer je teh pravic manj in kjer se svoboda govora bolj omejuje, so te metode slabše učinkovite. Obstajajo pa tudi druge metode, kako se lahko javno mnenje spremeni. V rusiji bi to recimo težko šlo skozi ker indoktrinacija skozi desetletja uspela doseči, da vodenje države vlečejo nitke samo posamezniki, da so mediji močno cenzurirani, javnosti se servira samo odobrene novice, dostop do informacij iz drugih delov sveta je močno omejen ali celo prepovedan, vse to rešuje zgoraj naveden razlog zakaj v našem svetu pa to deluje. Zato zahod niti nima nekega pametnega leternativnega načina vplivati na rusko javno mnenje. In potem pridemo do ene od trditev arata, da bo ruski narod podpiral karkoli se že putin odloči. Itak, kaj pa drugega naj. Če si proti putinu, te čakajo spolzke stopnice, premočen čaj, zastrupitev s svincom ipd..

damirj79 ::

arato je izjavil:

Že to je napačno. Tako napačno, da ignorira vse psihološke raziskave o množični psihologiji.
It isn't a knowledge deficit. People don't fall for manipulation because they're uninformed — the 'ignorant masses' story is itself a comforting myth.

Človek ne želi biti informiran, človek želi imeti občutek da ima kontrolo. Danes pogosto naseda ideologijam in propagandi, preprosto ker je bolj enostavna za razumet kot kompleksne strukture geopolitičnega sveta. Ignorantske mase niso samo "stvar", ampak so dejstvo zgodovine. Rim recimo propade na neki podobni situaciji, v kateri mase, ki skrbijo zgolj še za zasebni interes, ne vidijo večjega interesa.

Nadalje je glupo trditi, da so "notranji akterji" neka huda propaganda v Sloveniji. Prvo, ker nima smisla investirati v trg, drugo ker nimaš nobenih dokazov za to, razen "platforme, ki te v 64 modulih nauči prepoznavati resnico". Newsflash - če si vnaprej prepričan, da so vsi tvoji nasprotniki propaganda, potem boš POVSOD videl propagando. Temu se reče bias.

https://www.eurointegration.com.ua/eng/...

tole je recimo hardcore propaganda. Resni.ca nima za burek proti Janši. AMpak tu se govori o nekem major political power switchu.

(pa ne me narobe razumet, zame je resni.ca pokvarjena, skorupmpirana družba lopovov) ampak trditi, da je pa kar od kremlja narekovana pa je smešno.

source vseh tvojih obtožb pa je "trust me bro" in certifikat, ki si ga dobil na zastonji e leraning platformi (upam da je res zastonj, ker če ne ti pridem plesko dat ker si tako naiven).

Ljudje ne nasedajo zato, ker bi bili neumni: Iskanje "dejstev" (fact-checking) ne deluje, ker ljudje informacij ne sprejemamo na podlagi logike, temveč na podlagi pripadnosti svoji skupini (plemenu).Identiteta pred dejstvi: Manipulacija ne prodaja lažnih novic, ampak prodaja identiteto. Če človeku dokažeš, da ima napačne podatke, to zanj pomeni socialno grožnjo, zato bo raje verjel laži, kot pa izgubil stik s svojo skupnostjo.

Neki mojster iskanja manipulacij. EU se je res popolnoma utrgalo. Ravno taki, ki iščejo take strani so ponavadi že sami prepričani v manipulacijo. In potem gredo s svojim znanjem "skrbno" čez tekste za katere so prepričcani da so manipulativni - in poglej, poglej ... pokaže se, da so.

To je isto kot ko gre Trumpov podpornik iskat zakaj je establishment slab.

Se ne strinjam. vplivanje na mnenje množice je daleč najbolj učinkovito za širjenje propagande in to je kot si napisal množična psihologija. Ljudje padajo na te fore kot muhe na drek. In bistvo ruske propagadane je točno to, ustvariti in izkoristiti dvom okoli resnice, ki jo ljudje poznamo in videti predstavljeno alternativo kot bolj verodostojno. To narediš enosstavno tako, da se v takih primerih največkrat pojavijo besede "zdrava kmečka pamet", "logično", ipd vse kar daje vedet da je nova predstavljena informacija boljša. Tudi slovenija je pomemben trg za propagando, zakaj ne bi bila? Je članica EU in kot taka ima svojo težo v EU. Ne najbolj pomembno, ma to nima tolko veze, počasi se daleč pride. Nadalje Iskanje "dejstev" (fact-checking) ne deluje enostavno zato, ker tega napadene osebe res ne naredijo. Kot rečeno, propaganda deluje v smeri stopnjevanja, najprej nekaj resničnih navedb, a malo pomembnih, nato nekaj navedb, ki so resnične, a toliko spremenjene, da so v resnici že zmanipulirane in delujejo v smer propagande, in na koncu še "hardcore" propaganda lahko tudi izmišljeni podatki, glavno da zvenijo kolikor toliko resnični, itak zaradi poplave informacij tega nihče ne preverja, vzame za sveto resnico.

Je pa ta tudi pomembna:
Ravno taki, ki iščejo take strani so ponavadi že sami prepričani v manipulacijo. In potem gredo s svojim znanjem "skrbno" čez tekste za katere so prepričcani da so manipulativni - in poglej, poglej ... pokaže se, da so.

Temu se v svobodnem svetu ne moreš izogniti, ker je vsaka informacija, resnična kot neresnična, na voljo. Ni cenzure. To je hkrati dovoljšen dokaz, da cenzure pri nas v resnici niti nimamo, vsaj ne takšen, kot jo hočeš prikazat.

Da pohvalim MMC, danes so objavili vse kar sem napisal.

Zdaj pa čakam kaj bo brisano. >:D

A ni zanimivo kako nas manipulator hoče prepričat da smo zmanipulirani?

Stane2 ::

https://x.com/JayinKyiv/status/20875049...
Some of Russia's most popular bloggers now confirming that the delicate little Russian czar is being kept in an alternate informational bubble, with everything around carefully curated as to not allow the dark realities of the rapadly collapsing USSR 2.0 into his golden fantasy.

Pithlit je izjavil:

A ni zanimivo kako nas manipulator hoče prepričat da smo zmanipulirani?

Pravi, da ni za Ruse. :)):)):)):)):))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Stane2 ()

Bivši direktor britanskega RUSI inštituta o NATOvih rdečih linijah in strategiji odzivanja na ruske provokacije(in frustraciji zaradi navidezne neodzivnosti). Od 30.-37. minute, Priporočam.

Zgodovina sprememb…

Opkow ::

Stane2 je izjavil:

https://x.com/JayinKyiv/status/20875049...
Some of Russia's most popular bloggers now confirming that the delicate little Russian czar is being kept in an alternate informational bubble, with everything around carefully curated as to not allow the dark realities of the rapadly collapsing USSR 2.0 into his golden fantasy.

Očitno se malo zgledujejo po filmu Good Bye, Lenin!
:]

besame ::

Izgube ukrajinske vojske med konfliktom bi lahko znašale približno 2,5 milijona:

https://insajder.com/svet/25-milijona-m...

Včeraj se je bila najhujša zračna bitka do sedaj. Za tem so Rusi napadli skladiše streliva v Kijevu. V prihodnosti se pričakuje večje število pomorskih bojev.

Malidelničar ::

Članek na 24ur:
https://www.24ur.com/novice/tujina/od-g...
Komentarji pod člankom pa zanimivi.
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.

besame je izjavil:

Izgube ukrajinske vojske med konfliktom bi lahko znašale približno 2,5 milijona:

Včeraj se je bila najhujša zračna bitka do sedaj. Za tem so Rusi napadli skladiše streliva v Kijevu. V prihodnosti se pričakuje večje število pomorskih bojev.

Pomorskih bojev? A z novimi ruskimi podmornicami proti neobstoječi ukrajinski mornarici?

Kako točno naj bi prišlo do pomorskih bojev?!?

Leif ::

Verjetno s kako od 50 ladij, ki jih Rusi še imajo v Črnem morju ?

Zgodovina sprememb…

Leif je izjavil:

Ti pa si za hece.

shmandi ::

Leif je izjavil:

In kako se bodo borile? 25 : 25 ali se bo upoštevalo še tonažo, oborožitev...? Sicer mi ni jasno, zakaj bi se bojevali med sabo. Me pa pri rusih nič več ne preseneča.

Mimovrste my ass...

How Wildberries became Russia's major marketplace for military equipment
An analysis of Wildberries' internal data covering the period from early May to early August 2026, conducted by the independent outlet Verstka, found that the marketplace listed at least 31,500 products across just six categories: Body Armor, Drones, Drone Accessories, Weapon Accessories, Night Vision Devices, and Hunting Scopes.

The overwhelming majority of these products are either directly used in combat or can readily be employed on the battlefield. Only a small fraction has no military relevance.

The Body Armor category alone contains at least 2,800 listings with an average price of 16,800 rubles ($200), including products such as "military tactical body armor." Over the three-month period, the category generated 472 million rubles ($5.7 million) in revenue from approximately 30,000 orders.

Weapon Accessories is the marketplace's largest military-related category, with at least 19,800 listings. It generated 364 million rubles ($4.4 million) in revenue from 257,000 orders.

The Drones category includes at least 1,020 listings, ranging from FPV drones equipped with thermal imaging cameras to drones fitted with night-vision systems. Sales totaled 141 million rubles ($1.7 million) over the past three months.

Drone Accessories includes approximately 4,100 listings, including bomb-release mechanisms for FPV drones and fiber-optic control cables capable of guiding drones over distances of up to 20 kilometers. Revenue reached 118 million rubles ($1.4 million).

Night Vision Devices accounted for 547 listings and generated 73 million rubles ($881,000) in revenue.

Hunting Scopes included around 3,100 listings and brought in 478 million rubles ($5.7 million).

Combined revenue from these categories alone reached 1.64 billion rubles (roughly $20 million) over three months. The real figure is almost certainly higher, since many military-related products are deliberately listed under civilian categories, making them impossible to track comprehensively. Trench candles and camouflage nets, for example, are often categorized as gardening items.

The three-month trend clearly indicates that Wildberries sells military-related goods worth billions of rubles every year, much of which ultimately reaches the front lines. Products such as fiber-optic drone control cables have virtually no civilian use beyond enabling drone attacks against Ukrainian positions.

The scale of these sales strongly suggests that the marketplace is supplying Russian soldiers. Wildberries' internal statistics measure not only product availability but also customer demand.

Since February 2026, Russian users have searched for variations of the word "body armor" more than 1.08 million times.

During the first seven months of 2026:

Thermal imaging devices and night vision equipment were searched 379,000 times;

FPV drones and related equipment 210,000 times;

"Fiber-optic cable for drones" 93,000 times.

One particularly revealing detail is that users searched for the tag "everything for the SMO "--a label used to identify products intended for Russia's war effort--46,000 times. Wildberries removed the tag only after Ukraine began systematically striking the company's logistics infrastructure

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shmandi ()

besame je izjavil:

ja, ja.. insajder in zahodni z propagandisti, ki so kompletno odpuljeni - takih bedarij niti ruski ne pišejo.

2.5 miljona mrtvih in 10 miljonov ranjenih, ane.... fuckin šit, kaj to goltate bedarije jao jao...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Stane2 ()

Goran10 ::

Malidelničar je izjavil:

Članek na 24ur:
https://www.24ur.com/novice/tujina/od-g...
Komentarji pod člankom pa zanimivi.

Rusofilčki sprani s strani ruskih msm medijev že peto leto na osem let podlage čakajo na godoja in neko kao rusko zmago čeprav mongol tudi ni sposoben prečkat Dnjepra kaj šele da bi zamenjal režim v Kijevu mislim da je po 5+8 letih jasno da je Ukrajina pretrd oreh za mongolskega psihopata samo tega si śe ni priznal bo izgleda potrebno še ene par miljonov rusov spravit v mesoresnico preden mu bo kapnilo v glavo.

Gregor P ::

LOL ja pomorske bitke in to takoj po zračnih :))
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Goran10 ::

besame je izjavil:

Mongola očitno pretepa vojska duhov. Bi pa vprašal privržence Mongoske glave katero leto boste priznali da je zabluzil? Očitno nikdar. Ni večjih sprancev od privržencev psihopatske glave.

Ukrajinci res snemajo rokavice...

https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/20...
Orsk, all 4 AVTs at the plant were hit. One of the most successful attacks on the refinery in recent times.

Stane2 je izjavil:

Ukrajinci res snemajo rokavice...

Putleroljubci peavijo, da jih bodo tudi rusi sneli... vsak čas.
Sicer ne vem kolk slojne rokavice nosijo.
Do takrat.pa:
Ukrainian forces liberated 745 square kilometers and retook 26 villages across three southeastern regions during a months-long offensive in the Oleksandrivka direction, President Volodymyr Zelenskyy

https://x.com/bayraktar_1love/status/20...

BREAKING: Ukraine's General Staff says four Russian warships were damaged in the overnight strike on the Novorossiysk naval base.

The damaged ships are the frigates Admiral Makarov and Admiral Essen, the Buyan M missile corvette, and the patrol ship Vasily Bykov.

SBU ads that a 30N6E radar from S-300 air defense system was also hit, along with several port berths and the tunnel portal linking the Grushovaya oil depot with the Sheskharis terminal.

The attack involved Neptune missiles, Palianytsia jet drones, UAVs and strike systems launched from Ukrainian naval platforms.

Očitno se tistih 50 ruskih bojnih ladij v Črnem morju dobro bojuje proti neobstoječi mornarici...

https://www.reddit.com/r/ukraine/commen...

shmandi je izjavil:

Očitno se tistih 50 ruskih bojnih ladij v Črnem morju dobro bojuje proti neobstoječi mornarici...

https://www.reddit.com/r/ukraine/commen...

Uspešno prestrezajo sovražnikove napade. To je vse kar nekaj velja. Kaj ti pomagajo rakete in droni če jih pa te ladje vse polovijo?

gozdar1 ::

Rusiom je sicer treba priznati, da so verjetno eden redkih narodov,ki so pripravljeni ekonomsl sesutin lastno državo,... samo zato,da bi izgledali kot velika sila. Ironično so nekako ujeti v začaran krog propada in imperjalizma.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gozdar1 ()

https://x.com/NatalkaKyiv/status/208771...
They know that the war has come to them. They know that if they continue targeting Ukraine, Ukraine will respond in kind. They know winter is coming... Yet it doesn't occur to them that they can simply stop the war. What an amazing bunch of thick-headed imbeciles. The man speaking is Leonid Kalashnikov, a State Duma deputy.

https://x.com/NatalkaKyiv/status/208774...
"This is the path to the failure of the so-called SMO -- and a prelude to a severe systemic crisis in the Russian Federation." Maxim Kalashnikov has finally figured out the truth about his country. If he doesn't end up in prison after this tirade, it means that powerful people in Russia share his views.

Putin je po osebnem pogovoru s Trumpom pomilostil ameriškega zapornika, ampak glede na to kako shiran zgleda, je šlo bolj zato, da ne umre v ruskem zaporu

https://x.com/SecRubio/status/208721115...

Pac-Man je izjavil:

Putin je po osebnem pogovoru s Trumpom pomilostil ameriškega zapornika, ampak glede na to kako shiran zgleda, je šlo bolj zato, da ne umre v ruskem zaporu

https://x.com/SecRubio/status/208721115...

Nova Trumpova zmaga.
««
1467 / 1471
»»