Forum » Problemi človeštva » Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Temo vidijo: vsi
Windlass ::
https://www.rtvslo.si/svet/vojna-v-ukra...
LOL, še en primer potencialnega Vasev-izma. Vasev je dal v naslovnico napad na terminal žita, šele v nadaljevanju se mu je pa zdelo omeniti da je bila v bistvu napadena ogromna vojaška baza, kar je verjetno bistvena zgodba tukaj. ˝Razumeš? Bodi ogorčen nad tem kar napadajo grdi Ukrajinci, civilne cilje, prasci.˝
Da ne omenjam da se v nadaljevanju obregne ob to kar Zelenski NI povedal, ampak Vasev je imel očitno občutek, da bi moral.
˝Razumeš? Zelenski ti skriva, da je napadel civilni cilj. Rusi so naročili da mora biti poudarek na tem in zaprmej bo poudarek na tem.˝ Čudno da ni dal kakšne statistike o lakoti med afriškimi otroci zravenn.
Zavoljo poštenosti, v nadaljevanju se sicer podobno obregne tudi ob to kar NI povedalo rusko kmetijsko ministrsvo:
No, kakorkoli, to je tipičen primer kako novinar naredi ˝optiko˝ novice s svojim inputom. Vasev ima pač smolo, ker se že ve kako to dela in v katero smer ga nese.
V ukrajinskem napadu z letalniki in raketami poškodovana ruska terminala za izvoz žita
LOL, še en primer potencialnega Vasev-izma. Vasev je dal v naslovnico napad na terminal žita, šele v nadaljevanju se mu je pa zdelo omeniti da je bila v bistvu napadena ogromna vojaška baza, kar je verjetno bistvena zgodba tukaj. ˝Razumeš? Bodi ogorčen nad tem kar napadajo grdi Ukrajinci, civilne cilje, prasci.˝
Da ne omenjam da se v nadaljevanju obregne ob to kar Zelenski NI povedal, ampak Vasev je imel očitno občutek, da bi moral.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so ukrajinske sile z raketami, lovci in plovili brez posadke napadle rusko oporišče, ni pa omenil, da sta bila zadeta omenjena terminala za žito.
˝Razumeš? Zelenski ti skriva, da je napadel civilni cilj. Rusi so naročili da mora biti poudarek na tem in zaprmej bo poudarek na tem.˝ Čudno da ni dal kakšne statistike o lakoti med afriškimi otroci zravenn.
Zavoljo poštenosti, v nadaljevanju se sicer podobno obregne tudi ob to kar NI povedalo rusko kmetijsko ministrsvo:
Rusko kmetijsko ministrstvo je v sredo sporočilo, da si prizadeva preusmeriti prevoz tovora proti pristaniščem v Baltskem in Kaspijskem morju ter po kopnem. Ukrajinskih napadov ni omenilo, je pa sporočilo, da upoštevajo "trenutne logistične omejitve".
No, kakorkoli, to je tipičen primer kako novinar naredi ˝optiko˝ novice s svojim inputom. Vasev ima pač smolo, ker se že ve kako to dela in v katero smer ga nese.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Windlass ()
Gregor P ::
S tem, da je meni res vseeno, kaj v Rusiji zadanejo, ker slednji so napadalci. Mislim, koga briga (razen Rusov), ali jim tam poleg vojaškega oporišča gori tudi žito. Sploh ne vem, zakaj bi to bila za nas relevantna informacija - je pa očitno zelo za RTV Vaseva
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

arato ::
Obramba je vedno vredna vsakega vložka. Ga ni primera, kjer to ne bi bilo. Ne vem za vse vas, ampak braniti sebe je najbolj pomembno. OD Ukrajine bo ostalo na koncu vse, kot vidiš jim niti na krimu ne gre prav preveč dobro, pa tudi v drugih pokrajinah ne.
Nihče ne more Rusov spraviti iz Ukrajine.
In malo jih je, ki jim lahko preprečijo njihov ekonomski načrt. Vsi plani kaj se bo zgodilo do sedaj so padli.
Res je, braniti sebe je pomembno, ampak najbolj pomembno je ohraniti svojo državo. Zgodovina je polna primerov, ko se je napadeni moral podrediti. Ni OK, ni prav, je pa pogosto edina opcija.
Ker EU ni direktno vpletena, bi vsakršno eskaliranje verjetno privedlo do česa hujšega, kar si, vsaj upam, mi v EU ne želimo. Ali pač?
Problem vpletenosti v Eu je, da je omogočila Ukrajincov obrambo do te mere, da se bodo bili do zadnjega ukrajinca in zadnje ukrajinke. Eskalacija bi morda lahko rešila Ukrajino. No, edino eskalacija bi lahko rešila Ukrajino.
To je skupno vsemu svetu, saj na koncu tudi v Rusiji ni nič boljše.
Niti ne. Putin je politik, ki ve kaj hoče in zna to tudi doseči. Podobno tudi Xi recimo. To niso karierni politiki, ampak ljudje, ki se čutijo poklicane za to da vodijo.
Par miljard orožja ni kaj dosti. Meni se ne zdi Moskva vsak dan močnejša. Mislim, ne vidim tega nikjer, da bi na to kazalo...
Ruska vojska se je okrepila, modernizirala, razvila doktrino bojevanja in natrenirala svoje vojake.
Rusija v 2022 ni dobro razumela svoje identitete, bila je na papirju močna, a v realnost te moči ni znala realizirati.
Rusija 2026 je tako močna, da se je mobiliziral NATO.
Rusija ni samozadostna. Od česa ti to govoriš? Nobena država ni samozadostna. Kitajska je imela že prej velik vpliv v Rusiji, še posebej na svojih mejah, kjer lahko računamo, da bo imela tudi ozemeljsko težnjo, kar že odkrito kažejo. Glde plina pa EU ni kaj veliko na slabše, ko bo čas za to, bo rusija veselo prodajala naprej. Konec koncev ima že vzpostavljeno infrastrukturo, kar je n-krat lažje kot delati nove nekam drugam.
Še enkrat. To so floskule. Kitajska ne rabi ruskega ozemlja, potrebuje pa, krvavo potrebuje, močnega zaveznika za naslednjo vojno.
Taisti glupi zahodni analitiki, ki so v času kijevskega konvoja pisali, da je to konec ruske vojske, da logistično ne zmorejo (pa se je potem konvoj lepo mirno odpeljal), taisti, ki že leta pišejo o ekonomskem zlomu Rusije, ki je tik pred vrati, pišejo o tem, da Kitajska želi šibko podrejeno RUsijo.
Za moje pojme so ti ljudje smet zahodne družbe (velja za večino "analitikov" na zahodu), ki ne znajo pogledat 1m preko svojega praga. Kitajska se očitno pripravlja na vojno in v vojni bo potrebovala močnega zaveznika. Ne pa z njo skregane sosede, ki ji jemlje ozemlje.
Problem povprečnega zahodnega analitika je isti kot problem povprečnega zahodnega politika. Spričo totalno zgrešenega sistema izobraževanja, so to vedno bolj ljudje, ki ne znajo iz svojega mehurčka in ki ne znajo z argumentom in razumom razširiti svojega razumevanja. Še vedno recimo se piše o zdajšnjem zlomu Rusije, par debilov je celo wildberries označilo kot točko zloma.
Ma saj emo kaj je končni cilj, da se rusija spoka iz ukrajine in izza meja, ki jih je rusija sama priznala.
moj cilj je, da bi mel hišo z bazenom in da ne bi več delal ene ure, ampak bi samo še pisal, učil in študiral.
Cilj je. Ampak ključno je ali je realno izvedljiv v danih pogojih. Ko pravim "nimamo cilja" imam predvsem v mislih, da nimamo ne sredstev ne pogojev za dosego cilja in da za dosego le-tega niti ne delamo kaj pretirano.
Pač nametali smo v Ukrajino kar je nabiralo prah po evropskih skladiščih, nihče, še najmanj pa Ukrajinci, pa ve kako ta bishbosh opreme uporabiti za dosego cilja.
Moskvo dosežejo z droni, to ni težava sploh, je ukrajina poslala drone še 4x dlje kot do moskve. Ampak ni še čas za to, da bi to delali sedaj je brezveze.
Moskva je vsak dan bolj utrjena. iz noči 10.-11. avgusta so Ukrajnci nad mosvko poslali okoli 240 dronov. večina jih je bila uničenih že na poti, 14, ki so prodrli bližje pa je sestrelila moskovska PZO.
Kakšna logistika, tule je problem širši. Kot prvo je potrebno goriva uvoziti, te pa moraš nekaj skladiščit. Kam, če pa je odletelo v zrak 20% skladišč v rafinerijah. Potem to spravit po državi, ki obsega 11 časovnih pasov in to v dovoljšnih količinah, poleg tega pa še na destinacije, kjer ukrajinci dnevno tolčejo kamionske cisterne goriva (zakamuflirane v cisterne mleka in vode). Nekaj časa gre, ko pa ljudje že skoraj en mesec nimajo goriva in nikamor ne morejo, se začnejo spraševati. Berem na TMju da je kar kriza. Ta resničnost je bistvena, ko se povprečni vladimir začne spraševati zakaj, ko jim pa na TVju dnevno servirajo propagando kako je rusija s svojo SVO zelo uspešna. Tudi to že imaš kar veliko na TMju.
Niti približno. A misliš, da Rusi gledajo neodvisna poročila, ki govorijo kako so ti napadi odgovor na vojaško operacijo? Seveda ne. Zadeva je tako "spinnana", da je za večino Rusov jasno, da je Ukrajina (predvsem pa NATO) tu agresor.
Samo glupi zahodni politik tipa Zelenski, ki ni sposoben predvideti kaj se dogaja, misli, da bo z napadi apeliral na voljo ruskih državljanov. Dogaja se pa ravno obratno - rusi so besni, ker jih je NATO napadel in ta bes bo Putin uporabil za novo mobilizacijo.
Pa tudi precenjuje se te napade. Moderna ekonomija lahko absorbira neprimerno več šokov kot v preteklosti. To smo videli 2008, to smo videli ob grški krizi, to smo videli v covidu.
Rusi so začeli uvažati gorivo, obenem pa so začeli izvažati mnogo več neobdelane nafte. Not great, not terrible.
Isti problem je tudi na ruski strani, ali pa morda še malo večji.
V bistvu je večji na ukrajinski, ker nimajo dovolj ljudi. Če pa se uvozi še 200-500k vojakov pa grozi, da bodo fronte kolapsirale.
Zaloga je že davno skopnela, nič ne kopičijo. Rakete ki sedaj letijo na mesta v ukrajini so stare 1 do maks 2 meseca.
Niti ne. Rusi so zmetali čez 400 raket v Ukrajino v mesecu juliju. Od kje, če pa zmečejo vse?
Res je, da rakete letijo iz tekočega traku, ampak obenem Rusi modernizirajo svojo vojsko. Nova letala, novi tanki, novi s400 in ostale nove igračke se kopičijo v zaledju.
Časi so se bistveno spremenili, zdaj povprečni vladimir ne bi šel umirati kar nekam za nekaj. Saj vidiš, da kljub velikim denarnim vzpodbudam okoli 70000€ na leto, bodo rusi začeli splošno mobilizacijo. Tega ne bi bilo treba, če bi bil povprečen rus motiviran kot ti trdiš.
Ampak, ravno to se dogaja :) .
https://janiskluge.substack.com/p/russi...
No tole o cenzuri na zahodu pa kar dobro premisli in naštej primere :)
Cenzurirano je čisto vse. Ni treba iskat primerov, samo časopis je treba odpret.
Ja in ne. V Evropi je svodoba in demokracija prešla vse meje, vsak misli, da lahko govori in počne karkoli hoče. To je vse v redu, lepo slišat, v resnici pa vodi v pogubo. Tvoja pravica, da lahko rečeš karkoli se konča pri mojih pravicah. Tega balansa pa ni dovolj, ker si že vsak dovoli čisto preveč in namesto da bi malo omejili kaj lahko kdo reče, se zato ubadamo s posledicami tega. Zato (ruska) propaganda v Evropi šiba 100 na uro in to uspešno. Zato se sploh ne strinjam s tabo, da je cenzura v EU tako močna, ker ni. V rusiji je pa ravno obratno, gre za desetletja indoktrinacije naroda, kjer pranje možganov je dnevno na sporedu v veliko hujši obliki, kot drugje na zahodu zato so priššli že do to točke, da karkoli reče putin, je to to. Temu se reče pranje možganov.
Način kako se evropski človek odziva na slabe novice je izredno zanimiv. Poglej si ta forum. Recimo windlass bo skočil vsakič, ko bo izvedel nekaj, kar mu ni všeč. Pa to nikoli ni racionalno, ampak vedno nekako čustveno.
Na ta način se vrši cenzura v Evropi. Ne kot supresija informacij (čeprav gre za neke vrste selektivno poročanje), ampak kot samocenzura. Tako, da si povprečnik sploh ne dovoli, da bi se ukvarjal z resnico, ampak vedno znova ponavlja lastni narativ in obstaja in deluje zgolj v njegovem okviru. Slotech je odličen primer tega.
Posledično tudi novice ne morejo biti objektivne. Ker jih ne bi nihče bral, če bi dnevno poročale o ruskih uspehih.
Mi ne beremo več novic. Mi v novicah iščemo tisto kar že vemo. In tisto kar nas izzove v našem prepričanju preskočimo. Prepričani, da je idiotsko, neumno, v novih primerih pa "troll" in "llm".
Za predkonec pa glede te ruske propagande. Mislim, da je to res en najboljši in največji stroj tega tipa na svetu. Ima bogato zgodovino in veliko izkušenj. Dobra propaganda praviloma ni učinkovita zato, ker bi bila sestavljena iz očitnih laži. Učinkovita je takrat, ko vzame resnično dejstvo, mu doda interpretacijo, izpusti neugoden kontekst in iz tega sestavi zelo prepričljivo zgodbo. Dodatno pa izkorišča tudi mentaliteto ljudi in človeški um in možgane, da se jih da z nekaj premišljenimi prijemi prepričati v skoraj karkoli. Npr vedno se začne s tem, da naniza nekaj resničnih informacij, ne sicer popolnoma, ampak zelo oz dovolj resničnih, nato nadaljuje z nekaj informacijami, ki so v osnovi točne, a hkrati napačne, predvsem v detajlih, kar povprečnega človeka ki detajlov ne gre ravno raziskovati, dodatno prepriča, nato sledi pa kabum, kjer se naniza laž za lažjo in kup dvoumnih trditev, kar pa človeku, ki je pred tem bral prejšnje resnične in verjetne točke sploh ne vzbudi suma, avtomatično jih vzame za resnične. Recept za uspeh je to in vedno je enak. Beri na MMCju nekatere spise nekaterih uporabnikov, vedno sledijo temu istemu receptu.
To, da ruska propaganda deluje je jasno. Kako deluje je tudi jasno.
Ampak premisli malo logično. Zakaj bi en janezek v slovenščini širil putinov evangelij na strani, ki doseže ajde pa rečmo 100k uporabnikov? Od tega jih samo procent pogleda komentarje.
Kaj je bolj verjetno? Da gre za prepričanega kultista, ki svojo resnico, ki jo pobira iz interneta širi naprej zastonj in prepričan, da je tako ali da je pač plačanec Rusije? Poglej si ta ubogi slotech. Človek bi pomislil, da so plačani od zahoda, ampak v resnici so samo do te mere zabiti v svoj prav, da širijo svoj ukrajinski evangelij. Recimo windlass - ukrajina bo zmagala, a ne more enega argumenta za to podati.
Za rusko vmešavanje v naš medijski prostor nimamo nobenih dokazov. Slovenija je majhna, nezanimiva, naše mnenje nič ne pomeni. Presneto neverjetno je, da obstajajo na rtvslo ruski plačanci. To misli samo slotech thinktank.
Zdaj pa res za konec, mislim, da si ti, vede ali nevede (ja tudi takšni obstajajo) del tega ruskega propagandnega stroja.
Jaz definitivno NISEM del propagandnega stroja. Sem zgolj eden od redkih ljudi na tem svetu, ki je še sposoben misliti z lastno glavo in ki se ne postavlja avtomatsko na to ali ono stran. Skušam razumeti in misliti konflikt ne toliko iz geopolitičnega, ampak filozofskega interesa, kot koncentracijo moči in realizacijo biopolitike.
Ampak to je težava. Če človek kolikor toliko objektivno razlaga kako Ukrajina ne more zmagati, ker ne vidi pogojev za ukrajinsko zmago ... potem ga navadni ljudje, ki v 2026 v 99% primerov razmišljajo "kultistično" označijo za prorusa. Ampak to sploh ni res. Gre samo za analizo dejstev in podajanje zaključkov.
kultistično in propagandistično je prepričanje, da ukrajina lahko zmaga. Posebej, ker nihče od teh ljudi ne zna pojasniti zakaj.
Fejsty ::
Aratove blodnje in mokre sanje.
Koliko let planirate, da bo trajalo, da boste prišli preko Dnjepra?
Učinkoviti in uspešni ste neizmerno..
Če bi bili še drugi tako učinkoviti, bi še vedno hodili peš, živeli v blatu in v hišah brez wcjev. Oh, wait...
Koliko let planirate, da bo trajalo, da boste prišli preko Dnjepra?
Učinkoviti in uspešni ste neizmerno..
Če bi bili še drugi tako učinkoviti, bi še vedno hodili peš, živeli v blatu in v hišah brez wcjev. Oh, wait...
Machete ::
Arrato, kateri ruski LLM uproabljaš?
ALi slučajno zahodnega?
ALi slučajno zahodnega?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Che25 ::
https://www.rtvslo.si/svet/vojna-v-ukra...
V ukrajinskem napadu z letalniki in raketami poškodovana ruska terminala za izvoz žita
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so ukrajinske sile z raketami, lovci in plovili brez posadke napadle rusko oporišče, ni pa omenil, da sta bila zadeta omenjena terminala za žito.
Rusko kmetijsko ministrstvo je v sredo sporočilo, da si prizadeva preusmeriti prevoz tovora proti pristaniščem v Baltskem in Kaspijskem morju ter po kopnem. Ukrajinskih napadov ni omenilo, je pa sporočilo, da upoštevajo "trenutne logistične omejitve".
To je tudi meni padlo v oči, si me prehitel.
Izpostavil bi še podnaslov (zveza "naj bi" se uporablja za izražanje domnev, nepreverjenih informacij, govoric ali nerealiziranih pričakovanj):
Zadeli naj bi tudi štiri ruske bojne ladje
V očitno nelektorirani uvodni povedi pa to domnevno o napadu na povsem legitimen vojaški cilj opusti:
zadeto je bila tudi zadnje večje rusko pomorsko oporišče na Črnem morju.
Nekoliko je spremenil tudi navedbe tamkajšnjih uslužbencev, da naj bi bil v napadu ubit triletni otrok. BBC namreč piše, da je bil po navedbah ruskih uradnikov ubit osemletni otrok. Verjetno gre za lapsus z njegove in nitpicking z moje strani, kljub vsemu bi pa od novinarja javnega medija pričakoval natančnejše prevode.
Še zanimiv današnji članek BBC-jevega dopisnika iz Rusije Steva Rosenberga: Putin can no longer claim victory in Ukraine, Nobel Peace Prize winner tells BBC
Čakam, kdaj bo RTV-jeva dopisnica iz Moskve zbrala pogum in intervjuvala osebo kot je soustanovitelj in nekdanji odgovorni urednik časopisa Novaya Gazeta, ki je zaradi svoje uredniške politike postal žrtev Putinovega zatiranja svobode govora.
ARatko,Se ti zavedaš, da si v parih mesecih imel Wehrmacht, ki se je boril peš, že pred Moskvo?
Res pa je, da nisi bili tako učinkoviti kot veličastna ruzzkka vojska.
Kaj sploh pomeni, če si neučinkovit v tvojem besednjaku, če pomeni učinkovitost to, da niti sosednje države ne moreš zasesti.
Dejansko ste eni pussiju ruzzi, ko vas kdo tepe nazaj.
Ruzzkka vukojebina pač
Res pa je, da nisi bili tako učinkoviti kot veličastna ruzzkka vojska.
Kaj sploh pomeni, če si neučinkovit v tvojem besednjaku, če pomeni učinkovitost to, da niti sosednje države ne moreš zasesti.
Dejansko ste eni pussiju ruzzi, ko vas kdo tepe nazaj.
Ruzzkka vukojebina pač
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fejsty ()
Recimo windlass - ukrajina bo zmagala, a ne more enega argumenta za to podati.
Mene pa zanima kje sem jaz to sploh rekel - ˝Ukrajina bo zmagala˝. Kar se mene tiče si ti neprimerno večkrat trdil da sem to rekel, kot pa bi jaz to dejansko rekel.
Vprašam, ker se to meni ne sliši kot napoved, ki bi jo jaz zlahka dal. Spomnim se da sem nedolgo nazaj primerjal izpolnjene strateške cilje obeh strani (veliko bolj izpolnjeni na Ukrajinski kot na Ruski strani) in monetarne obete (veliko bolj vzdržni na Ukrajinski kot na Ruski strani) in stanje narodne zavednosti (pri Ukrajincih še nikoli na te stopnji). Če to misliš. Je pa malo lovska, da ti nekomu očitaš neargumentirane trditve.
Dajmo, prilepi moj grozni neresnični komentar, da vsaj vidim če me utemeljeno obtožuješ ali je to še en tvoj lahek slamnat argument.
Zgodovina sprememb…

Arrato, kateri ruski LLM uproabljaš?
ALi slučajno zahodnega?
![]()
Tako ti bom rekel.
LLM-ji so katastrofa in so popolnoma neuporabni, ker večina brska po novicah po zahodni MSM in prodajajo izredno izkrivljeno sliko realnosti. Ker berejo prozahodno samocenzuro - so tudi sami samocenzurirani.
Teh primerov je ogromno, ampak trenutno se jih ne spomnim najbolje. Mi je pa eden očitno ostal v spominu, čeprav ni ne najboljši ne najbolj ekstremen. Ko sem recimo LLM vprašal kakšno je stanje s PZO v Rusiji v zadnjih mesecih, je sicer podal nek dokaj tipičen odgovor, ampak na koncu poudaril, da Ukrajinci kljub slabši efektivnosti v zadnjem času vedno posodabljajo svojo opremo. Tega ga ni nihče vprašal, a je vseeno dodal.
Tudi recimo ko ga vprašaš kako je z balističnim obstreljevanjem Ukrajine, navaja protizračno obrambo s Patrioti kot glavni element obrambe. IN šele ko ga popraviš, da pač raket ni več, začne podajati malo bolj objektivno sliko.
Tako da ne. LLM ni sposoben napisati tega kar pišem sam. Vsaj ne iz primarnih "promptov"
Rusi so torej zelo nesposobni, saj še niso zasedli Ukrajine.
Še Wehrmacht bi jo.
Ruzzkka vukojebina v vsem svojem sijaju
Še Wehrmacht bi jo.
Ruzzkka vukojebina v vsem svojem sijaju
Zgodovina sprememb…
Dobro da niso napadli EU. Sedaj bi napredovali že za Ural.
Predvsem to govori o stanju ruzzke vojske, ne pa o modernem bojevanju.
Predvsem to govori o stanju ruzzke vojske, ne pa o modernem bojevanju.
Zgodovina sprememb…

Pa daj mu svoj tekst, naj se uči od najboljsih! Slog bo tudi LLM brez težav povzel. Meji med pravljicami in psihiatrijo.
Ruzzi so popolnoma nesposobni, niti sosednje države ne morejo zavzeti. Ne tako kot Amerika, ki zradira državo na drugi strani sveta!
Ruzzi so popolnoma nesposobni, niti sosednje države ne morejo zavzeti. Ne tako kot Amerika, ki zradira državo na drugi strani sveta!

Pa daj mu svoj tekst, naj se uči od najboljsih! Slog bo tudi LLM brez težav povzel. Meji med pravljicami in psihiatrijo.
Sej ga učim. Sem tut plačan za to, da učim LLM-je, ampak ne tu na slotechu. LLM je katastrofalen v trenutnem stanju
Ravno ameriško neuspešno posredovanje v Iraku je najboljši argument za to kako zajeban je moderni vojni teater. Sej Rusi so tudi porušili vse kar ima veze z energetsko infrastrukturo, mostove, etc. O tem sicer ne slišiš.
Ampak kaj pol? Kako spraviti vojsko v državo? Vidiš, tu se je ameriki zataknilo. Ker bi jih isto bombali z droni, z artilerijo. FOW ne obstaja. Zato je vse fair game.
še uno ko so šli krast uran se je izkazalo kako nesposobni so
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: arato ()

According to the morning operational report from the Ukrainian Air Force, Russia launched a total of 133 drones of various types over northern, southern, and eastern Ukraine. Out of those, Ukrainian air defense forces successfully shot down or neutralized 111 drones.
Mimogrede, tole se mi zdi zelo slab interception rate. Problem z AA tudi v tem aspektu?
Mimogrede, tole se mi zdi zelo slab interception rate. Problem z AA tudi v tem aspektu?
Zgodovina sprememb…
According to the morning operational report from the Ukrainian Air Force, Russia launched a total of 133 drones of various types over northern, southern, and eastern Ukraine. Out of those, Ukrainian air defense forces successfully shot down or neutralized 111 drones.
Seveda se ti zdi, ker hlepiš za najmanjšo dobro novico za Ruse in ker ne poznaš materiala, o katerem poskušaš govoriti.
111/133 je 83% success rate, kar je čisto v redu. V povprečju poročajo okoli 90%.
Zgodovina sprememb…

V bistvu ni, ker imata obe strani zgodovinski rate 90+%.
tole je kar kritično. padec za 8% pomeni skoraj 2 krat več dronov, ki gre skoz. pri 90% govorimo o ok ratio, pri 80 o izjemnem ratiu za napadalca
tole je kar kritično. padec za 8% pomeni skoraj 2 krat več dronov, ki gre skoz. pri 90% govorimo o ok ratio, pri 80 o izjemnem ratiu za napadalca
Zgodovina sprememb…
V bistvu ni, ker imata obe strani zgodovinski rate 90+%.
A zdaj ti bomo tudi koncept povprečja razlagali? Ti, svobodomiselni nevtralni analitik in učitelj LLM-jev xD
Zgodovina sprememb…

Očitno je zelo odvisno od tega kateri tip dronov rusi uporabijo. To nisem vedel, ampak če uporabljajo hitrejše, bolj agilne drone je interception rate vedno pod 80%. Kar je seveda svojevrstna katastrofa. Še posebno, ker dragi Gerani letijo ob decoyu in praviloma zadanejo.
Zgodovina sprememb…

Pithlit ::
111 out of 133 se ti zdi slabo? Aja, točno, tvoji jih sklatijo 100%. Če ne drugače pa z rafinerijami in malinami.
In potem se tvoj kolega čudi zakaj ti pravim da si neumen.
Life is as complicated as we make it...
Očitno je zelo odvisno od tega kateri tip dronov rusi uporabijo. To nisem vedel, ampak če uporabljajo hitrejše, bolj agilne drone je interception rate vedno pod 80%. Kar je seveda svojevrstna katastrofa. Še posebno, ker dragi Gerani letijo ob decoyu in praviloma zadanejo.
Ne bom šel niti preverjat če številka drži, ker se mi pri tebi ne zdi smiselno.
Še en primer, kjer si se odločil da mora biti za Ukrajince katastrofa, ergo je 83% katastrofa v vsakem primeru. Ne vem v kakšnem vesolju je 83% uspeh katastrofa, ampak dobro, če je ukrajinska stran pač mora biti katastrofa. This is the way.
83% uničenih skladiščnih kapacitet Wildberrija pa ni nič hudega in ne bo vplivalo na potek vojne. Tako mi je SloTechov LLM povedal.
Zgodovina sprememb…
Grimnir3 ::
111 out of 133 se ti zdi slabo? Aja, točno, tvoji jih sklatijo 100%. Če ne drugače pa z rafinerijami in malinami.
Rusi jih sklatijo 110%
Tako kot putin dobi 110% glasov na volitvah
Ne razumeš ti tega
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()

Da. Slabo je. Celo zelo slabo.
Official data highlights how stable that high benchmark used to be:March 2026: Air defenses faced 6,463 drone launches and intercepted 5,833 of them—maintaining a 90.25% interception rate.April & May 2026: The official monthly effectiveness rates held steady right at 90%, occasionally touching 92% to 95% on single nights.
To pomeni, da gre trenutno cca 2 krat več dronov skozi mesečno.
Še nekaj je neverjetno. https://www.pravda.com.ua/eng/news/2026...
As for attack drones, 8,653 were detected, and Ukrainian air defence shot down 5,143 Russian drones. Among the types used were Shahed, Gerbera and Italmas drones.
to je 59% rate, kar je katastrofa. menda ukrajinci ne streljajo več na fpv drone ipd. ker nimajo raket in jih šparajo za long range
Zanimivo, vsakič ko si vzamem par minut časa odkrijem novo katastrofalno statistiko.

mtosev ::
Sn prebral, da Ukrajini primanjkuje patriot raket/sistemov. Upam, da dobijo kaj več čimprej.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Official data highlights how stable that high benchmark used to be:March 2026: Air defenses faced 6,463 drone launches and intercepted 5,833 of them—maintaining a 90.25% interception rate.April & May 2026: The official monthly effectiveness rates held steady right at 90%, occasionally touching 92% to 95% on single nights.
111/133 je success rate za 1 noč, ti pa to prodajaš kot takojšnje poslabšanje dolgega trenda in to za 100%? Povprečja much?
Ti si prezabit za te teme, prisežem.

111/133 je success rate za 1 noč, ti pa to prodajaš kot takojšnje poslabšanje dolgega trenda in to za 100%? Povprečja much?
Dobesedno je statistika ukrajinskega ministrstva za obrambo.
Tudi mene je presenetilo. Vem, da se je govorilo v preteklosti o 1%, ki gre skozi obrambo in ki lahko naredi škodo. Zato sem šel gledat kaj je na stvari da gre čez toliko dronov in prišel do teh podatkov.
Sn prebral, da Ukrajini primanjkuje patriot raket/sistemov. Upam, da dobijo kaj več čimprej.
https://www.pravda.com.ua/eng/news/2026...
sem bil fuck yeah vsaj ne bo padalo po ukrajincih
pol sem pa prebral konec članka
This would not be the first assistance of this kind. In July, Ukraine's Ministry of Defence officially confirmed that Poland had transferred PAC-3 missiles, designed for Patriot systems, to Ukraine several months earlier. Prime Minister Donald Tusk said that the package contained five missiles.
mi se zajebavamo?
Zgodovina sprememb…

Vem, da se je govorilo v preteklosti o 1%, ki gre skozi obrambo in ki lahko naredi škodo.
Kako insinuiraš da se je govorilo o 1% skozi obrambo, če imaš pred sabo dolgoročno statistiko za 10% skozi obrambo in jo celo sam podajaš?
Kaj točno v tvoji glavi ni v redu?
:)
Pri 90% interception jih 10 prebije obrambo, 1-5% pa dejansko zadane svoj cilj. Spomnim se nekega članka v katerem so razlagali matematiko 1% zadetih ciljev glede na vrednost uničene tarče in na ceno celotnega roja.
Vem, da se je govorilo v preteklosti o 1%, ki gre skozi obrambo in ki lahko naredi škodo.
Kako insinuiraš da se je govorilo o 1% skozi obrambo, če imaš pred sabo dolgoročno statistiko za 10% skozi obrambo in jo celo sam podajaš?
Kaj točno v tvoji glavi ni v redu?
:)
Pri 90% interception jih 10 prebije obrambo, 1-5% pa dejansko zadane svoj cilj. Spomnim se nekega članka v katerem so razlagali matematiko 1% zadetih ciljev glede na vrednost uničene tarče in na ceno celotnega roja.
Torej 10% gre skozi obrambo in lahko naredi škodo. Nehaj smetit.
Machete ::
Saj njegova naloga ni biti nezabit, ampak mešati meglo, da se folku ne da tega sploh več gledat in brat in posledično pade interes za tematiko.
Vsak trol ima svoje naloge in posebne cilje, ki so lahko na drugem nivoju, kot ocenjujemo pvršinsko.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
Malidelničar ::
No tema je še vedno aktualna, Ukrajinci so masovno napadli Novorossijsk. Potem nadaljujejo se napadi na Wildberries centre in na rafinerije (tudi oddaljenejše v Sibiriji). UA vojska naj bi osvobodila določen pas ozemlja v Zaporožju. Rusi naj bi pripravljali - glede na podatke UA obveščevalne - splošno mobilizacijo v 2 valovih (jesen plus naslednje leto). Plus znova naj bi v vojno vstopili Severnokorejci (v Voronežu se vzpostavlja njihova raketna baza).
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.
Okapi ::
Chalky ::
Ukrajinci v enem napadu napadli in konkretno poškodovali 4 ruske vojaške ladje. Ukrajinci so v zadnjih 50 dneh povzročili rusom nenormalno veliko škode in samo še slabše bo za ruse. Američani verjetno ne morejo verjeti kaj jim počnejo Ukrajinci, Rusi bodo po tej vojni povsem zdesetkani in bomo ZDA uspešno nevtralizirale enega sovražnika medtem ko so istočasno uničili Iran tako da se bo po vojni vse usmerilo na Kitajsko ki bo nekakšen final battle in bodo ZDA v odličnem položaju sploh ker so poleg tega prevzele še Venezuelo medtem ko bodo Kubo verjetno do konca leta.
Torej 10% gre skozi obrambo in lahko naredi škodo.
Tudi tisti, ki jih sestrelijo, delajo škodo.
Če porabiš 100.000 evrov, da sestreliš 10.000 evrov vreden dron, ti tudi sestreljeni droni delajo konkretno škodo.
S takimi številkami ni računice, vendar se nekaj 10.000 evrske propelerske šahed-tip drone sestreljuje z navadnimi dronskimi interceptorji za do nekaj 1000 evrov ali celo z brzostrelko iz Jak letal za še bolj poceni.
Reaktivne drone tipa Geran4 se sestreljuje z dražjimi raketami iz tal in tudi iz F16 in Miražov, ampak Geran4 tudi stane 200.000 dolarjev.
Na tem področju so Ukrajinci na dolgi rok cenovno kar efektivni. Ne bi rekel da imajo na tipičen dan škodo s sestreljevanjem dronov.
Zgodovina sprememb…
Moram objaviti tole tu iz druge teme RTV prispevek:
Na spletnem portalu MMC napovedujejo zmanjšanje sredstev za zunanje sodelavce, kar predvsem v času dopustov vpliva na ažurnost ter na obseg vsebin na portalu, teletekstu in na družbenih omrežjih. Napovedujejo tudi krajšanje terminov moderacije uporabniških komentarjev, kar ima lahko za posledico omejevanje možnosti komentiranja pod članki.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Okapi ::
Na tem področju so Ukrajinci na dolgi rok cenovno kar efektivni. Ne bi rekel da imajo na tipičen dan škodo s sestreljevanjem dronov.
Jaz sem mislil na Ruse (in Američane), ki drone sestreljujejo v glavnem z raketami.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Malidelničar ::
Moram objaviti tole tu iz druge teme RTV prispevek:
Na spletnem portalu MMC napovedujejo zmanjšanje sredstev za zunanje sodelavce, kar predvsem v času dopustov vpliva na ažurnost ter na obseg vsebin na portalu, teletekstu in na družbenih omrežjih. Napovedujejo tudi krajšanje terminov moderacije uporabniških komentarjev, kar ima lahko za posledico omejevanje možnosti komentiranja pod članki.![]()
Torej bi bankrot RTV-ja imel konkretnen vpliv na poročanje o RUS-UA konfliktu v SLO mainstream medijih?
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.
Jaz sem mislil na Ruse (in Američane), ki drone sestreljujejo v glavnem z raketami.
Mah itak je nehvaležno poskušat to ocenjevat. Tudi Rusi imajo cel spekter načinov sestrelitve npr. tudi oni imajo poceni dronske interceptorje, samo zaenkrat so Ukrajinci pred njimi pri inovacijah.
Rusi tudi sestreljujejo z vsem od brzostrelke iz tal (za 20 evrov) do zelo dragih raket izstreljenih iz reaktivnih letal. Dokler delajo tako se jim suma sumarum verjetno splača.. če ne drugega vsaj da ne pogori tisto kar bi bilo zadeto.
Wildberisi npr. so jih že stali milijarde in to je šele začetek finančnih posledic zaradi 10 miljardnega dolga te firme VTB Banki and Sberbank, ki ga zdaj ne bo nihče plačal. Banki sta pa 50% v Putinovi lasti.
Po dobrem mesecu dni sem od RTV-Varuhinje prejel dopolnjen odgovor z neverjetno zapletenim pojasnilom vodje moderatorjev, zakaj na poljskem ustreljenega ruskega satirika ne smemo šteti med domnevne žrtve Putinovega režima, če se komu da brati:
Dobro, recimo da razumem. Ne razumem pa tega, da sta tako Varuhinja kot vodja moderatorjev povsem ignorirala priložene primere odobrenih komentarjev, ki kažejo na dvojne standarde moderiranja. Prilagam nekaj primerov, oddanih pod februarsko novico o krivdi za zastrupitev Navalnega.
Zanimivo je tudi to, da so naslednje tri komentarje odstranili šele po moji pritožbi, torej skoraj pet mesecev po tem, ko so bili ti objavljeni:
So to primeri argumentiranih obtožb? Moja pritožba je sicer vsebovala še več primerljivih predmoderiranih komentarjev pod drugimi novicami. Če to ni primer dvojnih standardov v poskusu branjenja lika in dela velikega Vladimirja Putina, ne vem, kaj je, medtem ko moderatorje za vdovo Navalnega očitno boli k*.
»Skromen in neargumentiran komentar "Navalni, Nemcov, Politkovska, Litvinenko, Magnitski ... Seznam verjetnih žrtev Putinovega režima je dolg in se očito še daljša." je le izhodišče za dolgovezne pritožbe.
Uporabnik že v delu "splošno znana mednarodno-politična dejstva in domneve" sam priznava, da gre le za domneve. Enako bo nekdo drug namesto "Putin" vstavil "Trump", "Zelenski" itd., navedel seznam ljudi, ki jih je "verjetno"dal ubiti in to objavil. Potem pa se bo skliceval na "domeve" ter "splošo znana dejstva" (npr. iz zadnjega odstavka novice https://www.rtvslo.si/svet/evropa/na-po... in zahteval pojasnilo zakaj komentar ni objavljen oz. je bil umaknjen.
Naše stališče je, da v takšnih primerih, ne glede na to, katera konkretna oseba je predmet obtožbe, je potrebno več argumentacije. V nasprotnem se vsakdo lahko sklicuje na "splošne resnice", "domneve", "govorice" in komurkoli pripiše dobesedno kar želi. Dejstvo je vsekakor, da je Rusija napadla Ukrajino in povsem sprejemljivo je napisati, da je to zločin, agresija, kršitev mednarodnega prava in da je zanj odgovoren Putin, ruska oblast itd. Nesprejemljivo pa je umor, o katerem je tako malo znanega, vnaprej pripisovati konkretni osebi, brez da bi se ponudila bolj oprijemljiva argumentacija ali vsaj navedlo razloge kaj opravičuje domnevo. V nasprotnem lahko vsakdo z le njemu ali njej znano floskulo tipa "splošno znana mednarodno-politična dejstva in domneve" prosto pripisuje vsakovrstna dejanja komur želi.«
Dobro, recimo da razumem. Ne razumem pa tega, da sta tako Varuhinja kot vodja moderatorjev povsem ignorirala priložene primere odobrenih komentarjev, ki kažejo na dvojne standarde moderiranja. Prilagam nekaj primerov, oddanih pod februarsko novico o krivdi za zastrupitev Navalnega.
Bolj sumljiv je obisk njegove žene Julije, ki ga je obiskala v zaporu nekaj dni pred smrtjo in potem takoj po obisku odletela iz države. Da ni bila ona tista, ki mu je prinesla strup.https://www.rtvslo.si/komentar/19415267
Ste vprašali ženo ki ga je obiskala dan prej?https://www.rtvslo.si/komentar/19415210
Zanimivo je tudi to, da so naslednje tri komentarje odstranili šele po moji pritožbi, torej skoraj pet mesecev po tem, ko so bili ti objavljeni:
Julija je pozabila povedati , da je ta strup prinesla Navaljnemu prav ona, ko ga je obiskala, sicer pa zakaj mati Navaljnega sploh ni želela govoriti s to žensko???(patria / # 14. 2. 2026, 16:28)
Umrl je v 12ih urah po obisku žene, ki mu je prinesla PECIVO..... In potem je letela direktno z avionom v Moskvo, Istanbul in na neko Nato konferenco oz. podobno... Medtem, ko je že več let živela z drugim tipom....(sLoVaN / # 14. 2. 2026, 17:22)
V Londonu točno vedo, kateri strup je prejel omenjeni, saj mu ga je predal njihov agent iz MI6.(nibla10 / # 14. 2. 2026, 17:30)
So to primeri argumentiranih obtožb? Moja pritožba je sicer vsebovala še več primerljivih predmoderiranih komentarjev pod drugimi novicami. Če to ni primer dvojnih standardov v poskusu branjenja lika in dela velikega Vladimirja Putina, ne vem, kaj je, medtem ko moderatorje za vdovo Navalnega očitno boli k*.

Tale PUP sem zgrešil. Pa dajmo še tole, ko je že vroče in ni dela. Ja nič, pomoje bo treba tist "master" naslov vrnit.
Besedna zveza naj bi se uporablja, ko avtor nima dostopa do preverjenih informacij, v tem primeru vidi kako gorijo terminali za žito, ne vidi pa napadenih ladij.
PUP na max. Dej poglej si ti kaj pomeni beseda oporišče.
Aemričani so medtem že zahtevali od rusov da nehajo napadat tankerje.
Ruska vojska je neprimerno močnejša kot pred vojno.
Izpostavil bi še podnaslov (zveza "naj bi" se uporablja za izražanje domnev, nepreverjenih informacij, govoric ali nerealiziranih pričakovanj):
Zadeli naj bi tudi štiri ruske bojne ladje
Besedna zveza naj bi se uporablja, ko avtor nima dostopa do preverjenih informacij, v tem primeru vidi kako gorijo terminali za žito, ne vidi pa napadenih ladij.
V očitno nelektorirani uvodni povedi pa to domnevno o napadu na povsem legitimen vojaški cilj opusti:
Ukrajinci v enem napadu napadli in konkretno poškodovali 4 ruske vojaške ladje. Ukrajinci so v zadnjih 50 dneh povzročili rusom nenormalno veliko škode in samo še slabše bo za ruse. Američani verjetno ne morejo verjeti kaj jim počnejo Ukrajinci, Rusi bodo po tej vojni povsem zdesetkani in bomo ZDA uspešno nevtralizirale enega sovražnika medtem ko so istočasno uničili Iran tako da se bo po vojni vse usmerilo na Kitajsko ki bo nekakšen final battle in bodo ZDA v odličnem položaju sploh ker so poleg tega prevzele še Venezuelo medtem ko bodo Kubo verjetno do konca leta.
Aemričani so medtem že zahtevali od rusov da nehajo napadat tankerje.
Ruska vojska je neprimerno močnejša kot pred vojno.
Zgodovina sprememb…
V očitno nelektorirani uvodni povedi pa to domnevo o napadu na povsem legitimen vojaški cilj opusti:
SSKJ: oporíšče -a s (í)
1. kraj, kjer se zbirajo in oskrbujejo vojaške sile za operacije: graditi nova oporišča; letala so se vrnila v oporišče / letalsko, pomorsko, raketno oporišče; oporišče za podmornice / vojaško oporišče
Ker lahko. Ker vejo da jim nihče nič ne more.
Vprašaj jih kako dobro se jim zdi argumentiran kakšen zimzeleni ubikvitarni greatest hits npr. zloraba kokaina Zelenskega.
Še dobro da ne smeš genocidnemu maniaku prehitro pripisati, da je naročil umor.... brez problema pa celemu narodu pripišeš nekakšne imaginarne poboje manjšin, da lahko zraven upravičiš množične umore in se še naslajaš zraven. To se pa vse da.
Zgodovina sprememb…

V očitno nelektorirani uvodni povedi pa to domnevo o napadu na povsem legitimen vojaški cilj opusti:
SSKJ: oporíšče -a s (í)
1. kraj, kjer se zbirajo in oskrbujejo vojaške sile za operacije: graditi nova oporišča; letala so se vrnila v oporišče / letalsko, pomorsko, raketno oporišče; oporišče za podmornice / vojaško oporišče
tako je. vojaški cilj, ki je bil zadet.
Smo že predelali pri windlassu da namen članka ni poročati o vsem kar se je zgodilo v Ukrajini, ampak je fokus na žitu. Tudi BBC članek ima podobno strukturo. Nekoliko bežno omeni druge napade in se osredotoča na terminale z žitom.
Nekdo, ki je prepričan da duhovi obstajajo, povsod vidi duhove. Bias je jeba
tako je. vojaški cilj, ki je bil zadet.
Smo že predelali pri windlassu da namen članka ni poročati o vsem kar se je zgodilo v Ukrajini, ampak je fokus na žitu. Tudi BBC članek ima podobno strukturo. Nekoliko bežno omeni druge napade in se osredotoča na terminale z žitom.
Nekdo, ki je prepričan da duhovi obstajajo, povsod vidi duhove. Bias je jeba
Ti razen večerje nisi predelal kaj dosti. Kdo je rekel kaj je namen članka in kje naj bi bil fokus? Si ga ti pisal? Gre za dnevni prispevek o ruski invaziji, ne nekakšen ekspoze o žitnem terminalu. Res si bednik.
Zgodovina sprememb…
vudy ::
Vprašaj jih kako dobro se jim zdi argumentiran kakšen zimzeleni ubikvitarni greatest hits npr. zloraba kokaina Zelenskega.
Še dobro da ne smeš genocidnemu maniaku prehitro pripisati, da je naročil umor.... brez problema pa celemu narodu pripišeš nekakšne imaginarne poboje manjšin, da lahko zraven upravičiš množične umore in se še naslajaš zraven. To se pa vse da.
Kakšna greznica je postal MMC. Ta Vasev blokira skoraj vse kar ni prorusko napisanega, dovoljuje pa nizkotne komentarje med drugim kot Cocainsky, falsifikacije ISW
ter novice iz insajder.com. In to mi državljani vsak mesec plačujemo. Kakšna beda.
Še dobro da ne smeš genocidnemu maniaku prehitro pripisati, da je naročil umor.... brez problema pa celemu narodu pripišeš nekakšne poboje manjšin, da lahko zraven upravičiš množične umore in se še naslajaš zraven. To se pa vse da.
Podobno vprašanje sem jim zastavil že 100x in še nikoli nisem prejel odgovora, ne od Varuhinje ne od moderatorjev, najbolj obtožujoče dokaze (v obliki png) preprosto spregledajo in odmislijo. Je pa vse to idealno gradivo za RTV-Ekspoze pt.2.