Forum » Problemi človeštva » Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Temo vidijo: vsi
Gregor P ::
Pripravlja sew scenarij, da se zahodna Ukrajina razkosa...... tudi, če bi Ukrajinci sedaj res začasno pristali, da del Ukrajine ostane okupiran od Rusov, da se čimprej ekonomsko poberejo vmes in pridružijo demokratičnim organizacijam (EU itd.), bodo prej ali slej prišli ti deli nazaj Ukrajini, ko Rusija ponovne popolnoma ekonomsko propade, ker bo rabila tuje kredite, da se lahko postavi nazaj na noge.
https://x.com/mog_russEN/status/2081451...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Goran10 ::
Konfliku se praktično ni bilo mogoče izognit, ker se rusi dejansko nikoli niso opdpovedali krimu in kontroli nad ukrajino.
Ampak to je ravno ta primer.
To kar so Ameri začeli s sranjem na Bližnjem vzhodu zaradi tega, ker so močnejši (doktrina might makes right), se sedaj razliva po celem svetu.
Rusi so neskončno močnejši. Prišli so si vzet kar je po njihovem prepričanju njihovo. Kaj boš naredil? Pustil tisto barako njim ali se sprl z njimi in ti pol mesta pomre samo zato, da obdržiš del tiste barake?
Samo da Rusi niso might. Mnogokrat se sklicujejo na mednarodno pravo. Na evropsko sodišče so tudi vložili tožbo proti Ukrajini da jim omogoči vodo za Krim pa so jo izgubili. Tožbo so pa vložili ker niso might in ne zmorejo prečkati Dnejpra. Tako da mednarodno pravo je čudovita stvar za šibke države kot je Rusija seveda če tožbo dobijo.
Windlass ::
Rusi so ponoči spet izgubili S300/S400 sisteme, ki varujejo Krimski most. Ta predel je res kot vreča brez dna za lanserje in radarje.

arato ::
Sam sem prepričan, da ne Ukrajinci ne Rusi ne morejo podpisati prekinitve ognja. Še posebno to velja za Ukrajince - kaj prepričuje Rusom, da med prekinitvijo ognja (oz. Še toliko bolj med prekinitvijo obleganja) ne začnejo kopičiti orožja in samo udarijo po Ukrajincih, ko imajo dovolj?
Če bodo Ukrajinci podpisali to prekinitev, to kaže na kritično pomanjkanje opreme in personela v Ukrajinski vojski in na to, da Ukrajinska vojska sploh ne ve več kako naprej.
Podobno bi ruski podpis indiciral, da je ekonomska škoda res tako huda kot nas prepričujejo zahodne institucije, ampak po moji oceni dokler lahko štampajo rakete in tanke iz proizvodnje kot da so kruh ... dvomim, da smo sploh že naredili škodo, ki se pozna Rusiji.
Če bodo Ukrajinci podpisali to prekinitev, to kaže na kritično pomanjkanje opreme in personela v Ukrajinski vojski in na to, da Ukrajinska vojska sploh ne ve več kako naprej.
Podobno bi ruski podpis indiciral, da je ekonomska škoda res tako huda kot nas prepričujejo zahodne institucije, ampak po moji oceni dokler lahko štampajo rakete in tanke iz proizvodnje kot da so kruh ... dvomim, da smo sploh že naredili škodo, ki se pozna Rusiji.
MadMicka ::
štampajo rakete in tanke iz proizvodnje, kot da so kruh, HAHA, če bi bilo to vsaj približno res, bi bili vojne že konec ... in še dvomi, da je Rusiji zaradi vojne sploh nastala škoda, ki bi se ji poznala... bedak
FireSnake ::
Katero prvo gospodsrsko silo? Kitajska se načeloma sama še vedno klasificira kot država v rzvoju.
Je pa zanimivo, da imajo vsi "antizahodnjaki" kar naenkrat fetiš na kitajsko.
Kitajsko.
Ne potuješ veliko, ne?
Razvoja tudi ne spremljaš kaj veliko, ne?
No, ti jaz povem: ZDA že dolgo ni prva gospodarska velesila sveta.
Zdaj pa bom ponovil svoje vprašanje (ker si se prej izmikal odgovoru):
kdo bo, po tvoje, pokoril navezo Kitajska Rusija?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: shmandi ()

Pithlit ::
Poanta je, da se normalni ljudje - vključno s tabo - na daleč ognemo konflikta, še posebno z močnejšo in bolj prfuknjeno družbo.
Nekaj ti garantiram: da vidim nekoga posiljevat... je ne bo odnesel brez prekleto zabavnega spominka.
Zate pa vemo, ja, da bi zamižal na obe oči zato da ti ne bi blo treba pričat. Verjetno bi sicer še pomagal, posiljevalci namreč.
Kdaj se seliš na kitajsko podeželje? Aja, keyboard warrior par excellence.
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
Balandeque ::
Katero prvo gospodsrsko silo? Kitajska se načeloma sama še vedno klasificira kot država v rzvoju.
Je pa zanimivo, da imajo vsi "antizahodnjaki" kar naenkrat fetiš na kitajsko.
No, ti jaz povem: ZDA že dolgo ni prva gospodarska velesila sveta.
To mogoče za Srbe in druge zaostale vzhodnoevropske narode, ki evidentno nikoli niso znali računati. Pustimo ZDA, Kitajci nominalno naredijo 3x manj kot mi Evropejci.
Pri čemer mi znamo narediti operacijski sistem, napreden čip in letalski motor. Kitajci ne.
To, da ste pa tam v prej omenjenih shithole džamahirijah navdušeni nad vlaki in betoniranjem mostov (kar sodi v čase Julesa Verna), pa samo še enkrat dokazuje, da ste bolj za kopanje jarkov in da bi počasi lahko nehali smetiti po forumih urejenih držav.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.
Ti si ostal v letu 2011 ali si prišel najdlje so 2019.
Malo beri:
- klik
- klik
- klik
Patent applications filed at national patent offices (the most common measure):
- China surpassed the United States in 2011 in the number of patent applications filed.
- Since then, China has remained the world's largest filer by a wide margin.
International patent applications (WIPO Patent Cooperation Treaty, PCT):
- China surpassed the United States in 2019.
- In 2019, Chinese applicants filed 58,990 PCT applications, compared with 57,840 from the U.S., ending the U.S.'s more than 40-year lead.
Pa to je daleč od celotne slike.
Še vedno pa nihče ni odgovoril na vprašanja (dobili smo sama izmikanja in blodnje): kdo bo pokoril Kitajsko?
Malo beri:
- klik
- klik
- klik
- China surpassed the United States in 2011 in the number of patent applications filed.
- In 2019, Chinese applicants filed 58,990 PCT applications, compared with 57,840 from the U.S., ending the U.S.'s more than 40-year lead.
Še vedno pa nihče ni odgovoril na vprašanja (dobili smo sama izmikanja in blodnje): kdo bo pokoril Kitajsko?
Zgodovina sprememb…

Pithlit ::
Popolnoma napačna tema. Odpri novo, saj znaš.
Life is as complicated as we make it...
Balandeque je izjavil:
Pri čemer mi znamo narediti operacijski sistem, napreden čip in letalski motor. Kitajci ne.
Aha, a zato Kitajci hodijo na luno.
In testirajo rakete za ponovno rabo.
In imajo drone, o katerih ZDA samo sanjajo.
Najnovejšega vojaškega lovca sem omenil?
Prava tema je.
Navezal sem se na tole.
Zgodovina sprememb…

V 24h se ni nič spremenilo. Rusi so imeli pogodbo o Sevastopolu, tako kot imajo Američani vojaške baze. In Rusi so imeli (že dolgo, precej pred nastankom Ukrajine, celo SZ) interes da bi vojaško nadzirali Črno morje, kar naj bi jim Sevastopol po njihovem mnenju omogočil. Eno ne izključuje drugega. Problem imaš ti, ker mešaš interese in moralo. Ampak to je bolj za debato o Trazimahu ali Nietzscheju.
In Ukrajinci so jih poskušali od tega odrezat. Malo se jim je sicer preveč mudilo, sicer bi, kot sem že rekel, to lahko naredili celo mednarovnopravno korektno (in morda vojaško bolj spretno).
Nisem hotel nič reči, vendar mislim da moraš slišati, ker si to naredil že v 3. ali 4. komentarju zaporedoma: Nisem te sorte, da bi name lahko naredil vtis z vague referencami na Nietzscheja. Res ne. Sploh če ne dojemam osebe, kot sposobno take debate. Prišparaj ta šov za arata ali Telbanca.
Nič ne mešam interesov in morale - Ti predstavljaš ruske interese kot rusko moralno pravico.
Nadalje si prestavil vratnico in že bluziš o nekakšnem poskusu odrezanja Rusov od Sevastopola. Ukrajina bi lahko zakonito odpovedala ali ne podaljšala teh sporazumov oziroma omejila uporabo svoje infrastrukture v skladu z njihovimi določili in mednarodnim pravom. Kdaj je pa to poskušala pred okupacijo Krima pa veš samo ti in ruska paranoja. Niti hitra zvalitev krivde na Ukrajince ne manjka. Textbook ruska propaganda.
Spet nekdo, ki ga ne razumeš, kajne?
Kje boš ti Nietzscheja bral, saj še tu na slotech ne znaš izluščiti bistva :)
WhiteAngel ::
Balandeque je izjavil:
Prava tema je.
Navezal sem se na tole.
Še vedno Kitajci uspevajo le dokler sedijo na dveh stolčkih. Brez izvoza so v riti. Brez Tajvana pa sploh. Xi nikoli odkrito ne podpre ruske okupacije Ukrajine. Vedno se izmakne.

Seveda bi, ker bi si za zgled vzel srbe, ki so delali sranje po balkanu.ampak da so zahodnjaki s svojim drekanjem po Bližnjem vzhodu postavili zgled, ki ga Putin često izkorišča za lastne interese.Zakaj pa so šli rusi s svojim drekanjem po aziji, afriki in evropi delat zgled zahodnjakom?
Sam verjamem, da v neki alternativni časovnici v kateri Ameri ne bi delali sranja po Srbiji
u ne zanikam, da je Putin imel od začetka ambicije po Ukrajini, pravim pa da je skrajno nemogoče, da bi jih realiziral z vojaško močjo, če ne bi tega videl nekje drugje.Evo, že spet sam sebi nasprotuuješ. Videl je srbe, ko so delali sranje po balkanu, ampak napadel pa ne bi, če ne bi tega videl kje drugje. A ti sploh imaš kakšno delujočo možgansko celico?
Ko so Srbi “delali sranje po Balkanu” ni šlo za supervelesilo, ki slepo zastopa lastne interese. Dojami že, da je razlika med lokalno vojno in vojno v kateri supervelesila izkorišča svoj might makes right. Še posebno, če gre za recimo nafto kot v primeru ZDA.
Zgodovina sprememb…
Balandeque je izjavil:
Prava tema je.
Navezal sem se na tole.
Ja, ne vem, kitajskega lovca še ni nihče stestiral, razen tebe, očitno. Kar mi vemo je, da svoje novo potniško letalo certificirajo z ameriškimi motorji. Na vojaška letala pa obešajo reverse engineeran ruski shit, ki je celo kakih 20-30 % manj zmogljiv kot original.
Vse drugo, kar si naštel, smo pa na zahodu že naredili. Kakih deset let prej, razen na luni smo bili več kot pol stoletja prej.
Sicer pa tudi v "Jules Verne veščinah" očitno producirajo kitajski shit. Sveže: https://www.24ur.com/novice/tujina/koro...
Kar imaš morda prav je to, da so Kitajci v "svoji skupini s posebnimi potrebami" res še kar napredni, če jih primerjaš z Rusi in Srbi. Slednji so pa res zaostali na vseh področjih oziroma še kopirajo neuspešno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Balandeque ()

WhiteAngel je izjavil:
Balandeque je izjavil:
Prava tema je.
Navezal sem se na tole.
Še vedno Kitajci uspevajo le dokler sedijo na dveh stolčkih. Brez izvoza so v riti. Brez Tajvana pa sploh. Xi nikoli odkrito ne podpre ruske okupacije Ukrajine. Vedno se izmakne.
Niti ne. Kitajci imajo zelo jasen plan odcepitve od zahoda, pri čemer so v zadnjih 10 letih prepolovili svoje investicije v USA.
Nadalje, ta doktrina “dveh stolčkov” se je začela sesuvati, ko so v AMeri v Iranskih raketah odkrili beidou 3, še bolj pa ko so začeli neposredno dobavljati AI za Ruse. Tu je Kitajska že jasno izrazila kateremu polu pripada.
In kot vidiš, niso niti US niti Evropa v stanju, da bi resno sankcionirali Kitajce. Če ti dam samo en primer, pa jih je nebroj … kaj se zgodi z Ameriko in Evropo, če obe začneta sankcionirati Kitajske baterije.
Balandeque je izjavil:
Balandeque je izjavil:
Prava tema je.
Navezal sem se na tole.
Ja, ne vem, kitajskega lovca še ni nihče stestiral, razen tebe, očitno. Kar mi vemo je, da svoje novo potniško letalo certificirajo z ameriškimi motorji. Na vojaška letala pa obešajo reverse engineeran ruski shit, ki je celo kakih 20-30 % manj zmogljiv kot original.
Vse drugo, kar si naštel, smo pa na zahodu že naredili. Kakih deset let prej, razen na luni smo bili več kot pol stoletja prej.
Sicer pa tudi v "Jules Verne veščinah" očitno producirajo kitajski shit. Sveže: https://www.24ur.com/novice/tujina/koro...
Tole pa so neumnosti :)
Gor imaš statistiko o prijavljenih patentih. A ti vztrajaš na tem, da “kitajci samo kopirajo”.
Zgodovina sprememb…
gozdar1 ::
Pa jih nekatewri še kar zagovarjate, očitno bodo morali res povrniti "zgodovinaka ozemlja" na ruskem daljnem vzhodu. Sicer pa ironija putinove rusije, med tem ko na zahodu poskuša igrati veliko silo postajka kitajske kolonija.
windigo ::
Balandeque je izjavil:
Pri čemer mi znamo narediti operacijski sistem, napreden čip in letalski motor.
Kitajci imajo celo verigo (recimo Rockchip, HiSillicon in SMIC) za naredit čip, ki lahko vozi lokalne modele in AI na dronu. Naredijo brez težav tudi ves potreben softver za to. Kitajci imajo tudi celo dobavno verigo za naredit AI akcelerator za vozit LLM in modele, ki konkurirajo ameriškim.
Qualcommovi in Nvidiini chipi narejeni v TSMC so sicer trenutno precej boljši, ampak lahko v sili zdržijo tudi brez njih. O letalskih motorjih vem premalo, najbolj uporabljan operacijski sistem na svetu pa je nekaj, kar je v prvi verziji naredil en študent (določeni L.T.) mimogrede ob študiju in lahko uporabi kdorkoli.
Truth is not negotiable!
Kitajski patenti so gorivo za nepoznavalce iz shithole držav. Vsak subjekt industrijske lastnine lahko razdeliš na sto podpatentov, če pač želiš to plačat. In to počne Kitajska. Daj ti raje poglej rezultate. Par državno sponzoriranih forayev (baterije, el. vozila, sončne celice), ki pa bodo kratkega daha.
In kaj ima s tem Rusija? Nič, Rusija bo pač kot doslej to prisiljena kupovat, ker za kakovostno zahodno robo ne bodo imeli več denarja.
In kaj ima s tem Rusija? Nič, Rusija bo pač kot doslej to prisiljena kupovat, ker za kakovostno zahodno robo ne bodo imeli več denarja.

Balandeque je izjavil:
Kitajski patenti so gorivo za nepoznavalce iz shithole držav. Vsak subjekt industrijske lastnine lahko razdeliš na sto podpatentov, če pač želiš to plačat. In to počne Kitajska. Daj ti raje poglej rezultate. Par državno sponzoriranih forayev (baterije, el. vozila, sončne celice), ki pa bodo kratkega daha.
Sej smo ti dali rezultate. Samo še glupi, nepoučeni pišejo take neumnosti v 2026.
Zgodovina sprememb…
Mi smo ti pa pokazali, da štiri leta star most na Hrvaškem pada skupaj. Ker so ga dali delati Kitajcem. Pa serverja, ki bi ga gnal kitajski proc še tudi nisem srečal.
Razumem pa, da ste ljudje iz "Čačka" fascinirani nad digitalno uro iz osemdesetih.
Razumem pa, da ste ljudje iz "Čačka" fascinirani nad digitalno uro iz osemdesetih.
Ti si ostal v letu 2011 ali si prišel najdlje so 2019.
Malo beri:
- klik
- klik
- klik
Cherry picking argumenti, skupni imenovalec gospodarske moči je denar in vse te zadeve ki si jih navedel so na trgu nekaj vredni ne pa toliko da bi kitajci posedovali več denarja oziroma bogastva pa nihče jih noče pokoriti če pa hočejo skupaj z rusi umreti v ukrajini jim pa tega nihče ne bo branil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Goran10 ()
windigo ::
Nekaj ti garantiram: da vidim nekoga posiljevat... je ne bo odnesel brez prekleto zabavnega spominka.
Torej glede na to, da se ti zdimo tisti, ki bi puncam svetovali, da se ogibajo krajev, kjer bi precej verjetno naletele na težave, moralno odvratni, predvidevam, da če bi vedela, da obstaja kraj, ki se ga punce izogibajo zaradi težakov raznih sort, bi šla tja posredovat in ga naredit spet varnega, v nasprotnem bi bilo to še neodgovorno (brez svarila) in ne samo moralno odvratno. V izvorni domeni prej diskutirane metafore bi bila to lahko Metelkova. V ciljni domeni, pa je tudi veliko prilik za preprečevanje takšnih in drugačnih posilstev. Dela dosti, če ne želite postati enako moralno odvratni, kot to očitate drugim.
Truth is not negotiable!
Seveda bi, ker bi si za zgled vzel srbe, ki so delali sranje po balkanu.ampak da so zahodnjaki s svojim drekanjem po Bližnjem vzhodu postavili zgled, ki ga Putin često izkorišča za lastne interese.Zakaj pa so šli rusi s svojim drekanjem po aziji, afriki in evropi delat zgled zahodnjakom?
Sam verjamem, da v neki alternativni časovnici v kateri Ameri ne bi delali sranja po Srbiji
u ne zanikam, da je Putin imel od začetka ambicije po Ukrajini, pravim pa da je skrajno nemogoče, da bi jih realiziral z vojaško močjo, če ne bi tega videl nekje drugje.Evo, že spet sam sebi nasprotuuješ. Videl je srbe, ko so delali sranje po balkanu, ampak napadel pa ne bi, če ne bi tega videl kje drugje. A ti sploh imaš kakšno delujočo možgansko celico?
Ko so Srbi “delali sranje po Balkanu” ni šlo za supervelesilo, ki slepo zastopa lastne interese. Dojami že, da je razlika med lokalno vojno in vojno v kateri supervelesila izkorišča svoj might makes right. Še posebno, če gre za recimo nafto kot v primeru ZDA.
ti ne štekaš da rusija pač ni supervelesila.
shmandi ::
Iranski odziv na ukrajinski napad na ladje polne orožja na poti v rusijo. rusija vedno rada poudarja, da je vso orožje namenjeno Ukrajini legitimna tarča, tudi če se še ne nahaja na ozemlju Ukrajine. A iransko orožje na poti v rusijo je pa humanitarna pomoč ali kaj?
"To dejanje Ukrajine je bilo protipravno in popolnoma neupravičeno, v nasprotju z ustanovno listino ZN, tako da bomo na takšne avanturizme seveda primorani odgovoriti,"
"To dejanje Ukrajine je bilo protipravno in popolnoma neupravičeno, v nasprotju z ustanovno listino ZN, tako da bomo na takšne avanturizme seveda primorani odgovoriti,"

Iranski odziv na ukrajinski napad na ladje polne orožja na poti v rusijo. rusija vedno rada poudarja, da je vso orožje namenjeno Ukrajini legitimna tarča, tudi če se še ne nahaja na ozemlju Ukrajine. A iransko orožje na poti v rusijo je pa humanitarna pomoč ali kaj?
Takšni whatabout-izmi sicer zelo dobro funkcionirajo na raznih forumih, ampak v realnosti je zgodba zelo preprosta in amaterski politiki tipa Zelensky se tega ne zavedajo najbolje. Rusi lahko, ker lahko. Ker imajo vojsko, nuke in državo, ki si to lahko privošči.
Zato je tale amaterizem, ki se ga gre Ukrajina lahko zelo nevaren. Ker, čeprav ni v nasprotju z mednarodnim zakonom, se lahko zadeve zelo zakomplicirajo, če država potrebuje samo povod za vstop v vojno.
Kaj recimo Irancem prepričuje, da povračilne napade ne razširijo na Ukrajino? Ne pravim, da jih bodo, ampak to bi Amere in zahod zelo zelo bolelo.
gozdar1 ::
Iran še ena žrtev, nikoli nič krivi zravn pa soodgovorni za tisoče civilovpo ukrajini in bv.
shmandi ::
Ja, ja... seveda. rusi lahko, ker eskalacija... Ukrajinci pač ne, ker je njihov predsednik amater... svašta. A nisi včeraj šel k maši in starejšim ženicam natvezil zgodbic o mogočni rusiji in kako oni lahko, ukrajinci pa ne?
Sori, ampak na to karto zastraševanja ste lahko igrali pred invazijo, zdaj je pa vlak odpeljal in z njim cesarjeva oblačila...
Sori, ampak na to karto zastraševanja ste lahko igrali pred invazijo, zdaj je pa vlak odpeljal in z njim cesarjeva oblačila...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: shmandi ()

endelin ::
Iranski blazneži so v vojni z ukrajino na pol že od prvih dobav dronov ki so kosili smrt po civilih
Arato: a še kar precenjuješ sposobnosti Putlerja? :D za njega je Zelenski dejansko doktor. Od prvega filmčka iz 2022 dalje. Verjamem pa da boli ko ga nek komedijant owna
Arato: a še kar precenjuješ sposobnosti Putlerja? :D za njega je Zelenski dejansko doktor. Od prvega filmčka iz 2022 dalje. Verjamem pa da boli ko ga nek komedijant owna
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()