Forum » Problemi človeštva » Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Temo vidijo: vsi
fur80 ::
Rusi so 14 kilometrov od Kramatorska in 10 od Slavijanska. Padel bo Liman vsak čas in tudi Konstantinovka, zavzete so ble višinske kote na vzhodu tega področja.
V pol leta bi Rusija lah zavzela omenjeno področje.![]()
Tole področje je nekajkrat večje od Bakhmuta, kolko si si izačunal, da bo tukaj mrtvih Rusov in pohabljenih, se pravi sinov, ocetov, stricev,… ene par 100 000.
Drugače se pa Rusom jug razpada. Ukrajinci napovedujejo, da to ni niti začetek kar sledi poleti.
gozdar1 ::
Zirkon naj ne bi bil tisto,kar rusi trdijo da je ampak samo še ena kvazibalistična raketa in he hipersonična manevrina raketa,kot ves čas trsi ruska propaganda.
https://x.com/fab_hinz/status/206715980...
https://x.com/fab_hinz/status/206715980...
Goran10 ::
Fronta bolj kot ne stoji. Zdi se, da ma Zelenski zdej cajt udarit en sidequest v Belorusiji. Na rafinerijo v Moskvi so poslal kok? 500 dronov? Že sam to je dovolj da Belorusijo pošlejo v kameno dobo, če ne bodo pridni. Ko se bo Lukašenku folk upru, bo mel resen problem. Ne trese se za brezveze. Itak pa Beloruske izdaje Ukrajinci ne bodo nikol pozabil.
Padec Belorusije bi bil težek udarec za Putina ki si zdaj še ene fronte ne more privoščit.
Rusi so 14 kilometrov od Kramatorska in 10 od Slavijanska. Padel bo Liman vsak čas in tudi Konstantinovka, zavzete so ble višinske kote na vzhodu tega področja.
V pol leta bi Rusija lah zavzela omenjeno področje.![]()
A v treh dneh ne gre
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Goran10 ()

Stane2 ::
https://x.com/wartranslated/status/2068...
Commander Madyar's @usf_army "Birds" struck oil depots, radars, gas stations and logistics across occupied Crimea, Donetsk and Zaporizhzhia regions overnight, including the Kerch oil terminal, two radar systems, three gas compressor stations, plus fuel and transport near Horlivka, Osypenko and Terpinnya.
https://x.com/Q0MT6pFmbVqynsM/status/20...
Crimea, Gauleiter Aksyonov:
Today, June 21, starting at 9:00, fuel dispensing at Crimean gas stations has been completely stopped for both cash and non-cash payments, as well as by vouchers, for both individuals and legal entities.
No need to line up anymore.
Commander Madyar's @usf_army "Birds" struck oil depots, radars, gas stations and logistics across occupied Crimea, Donetsk and Zaporizhzhia regions overnight, including the Kerch oil terminal, two radar systems, three gas compressor stations, plus fuel and transport near Horlivka, Osypenko and Terpinnya.
https://x.com/Q0MT6pFmbVqynsM/status/20...
Crimea, Gauleiter Aksyonov:
Today, June 21, starting at 9:00, fuel dispensing at Crimean gas stations has been completely stopped for both cash and non-cash payments, as well as by vouchers, for both individuals and legal entities.
No need to line up anymore.
Pac-Man ::
na povezavi je 30s video prisluha s podnapisi
https://x.com/Montrey82631182/status/20...
Ukrajina, 14.4.2014: Gubareva pokliče ruskega operativca GRU in ga prosi, naj Igorju Girkinu sporoči, da ji pošlje navodila za zavzemanje upravnih stavb. Ta je zmeden – pravi, da so ruske specialne enote že na terenu – možje s 15 leti bojnih izkušenj, ne amaterji.
Ekaterina Gubareva — žena Pavla Gubareva, samooklicanega “ljudskega guvernerja” Donecka leta 2014 — je kasneje postala tako imenovana zunanja ministrica DPR in ruska okupacijska uradnica v Hersonu. (Na fotografiji: Igor Girkin in Pavel Gubarev)
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.
Windlass ::
na povezavi je 30s video prisluha s podnapisi
Ukrajina, 14.4.2014: Gubareva pokliče ruskega operativca GRU in ga prosi, naj Igorju Girkinu sporoči, da ji pošlje navodila za zavzemanje upravnih stavb. Ta je zmeden – pravi, da so ruske specialne enote že na terenu – možje s 15 leti bojnih izkušenj, ne amaterji.
Ekaterina Gubareva — žena Pavla Gubareva, samooklicanega “ljudskega guvernerja” Donecka leta 2014 — je kasneje postala tako imenovana zunanja ministrica DPR in ruska okupacijska uradnica v Hersonu. (Na fotografiji: Igor Girkin in Pavel Gubarev)
Ta kanal Montrey je super vir za zelo zanimive posnetke iz začetka vojne v Donbasu. Priporočam vsem da malo prebrskate. Te njegovi videoti bi se morali vrteti nad komentarji na MMCju 24/7.
BorutO ::
https://m.bild.de/politik/ausland-und-i...
Rusofili še kar trdijo, da je vse ok, ker jim še njihov firer putler ni povedal, da ni, ker sami s svojo glavo ne znajo razmišljati.
Rusofili še kar trdijo, da je vse ok, ker jim še njihov firer putler ni povedal, da ni, ker sami s svojo glavo ne znajo razmišljati.

https://x.com/GlobalNews_24/status/2068...
"There are 2-3 refineries left operational, which Ukraine will take out in 2 weeks," -- Vyacheslav Shiryaev on the prospects of Russian oil refineries
"There are 2-3 refineries left operational, which Ukraine will take out in 2 weeks," -- Vyacheslav Shiryaev on the prospects of Russian oil refineries

mtosev ::
Bravo!
SBU confirms Ukrainian drones hit Port Kavkaz, the TES-Terminal-1 oil depot in Kerch and air defenses on the Crimean Bridge. The strikes disabled 4 S-400 radar stations and 2 Pantsir systems, while fuel infrastructure burned on both sides of the bridge
Super.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Včeraj zvečer in dopoldne je bil na MMC nekdo, ki potrjuje praktično vse, zdaj ima pa izmeno spet naš najljubši moderator.
Naknadno mi je izbrisal komentar @7:52, ampak sem ga malo bolj ostro pobaral, zakaj in je že nazaj. Sem najprej mislil, da imam sončarico in sploh ni bil brisan, ampak sem imel na srečo še odprt tab z izbisanim komentarjem.
brisano: ni več brisano:
Naknadno mi je izbrisal komentar @7:52, ampak sem ga malo bolj ostro pobaral, zakaj in je že nazaj. Sem najprej mislil, da imam sončarico in sploh ni bil brisan, ampak sem imel na srečo še odprt tab z izbisanim komentarjem.
Včeraj zvečer in dopoldne je bil na MMC nekdo, ki potrjuje praktično vse, zdaj ima pa izmeno spet naš najljubši moderator.
Da se ti da redno bockat s tem ˝breypameti˝. Človek je zabit kot noč in ima perfektno uporabniško ime. Ta je točno en od tistih, ko sem zadnjič spraševal če te ljudje vsakič ko grejo spat pozabijo vse nove informacije zadnjega dne.
Sicer pa itak, valda ne pričakuješ od moderatorja, da bo pustil dokaze kako so rusi netili sranje v Donetsku. To se vendar podre cel narativ ˝8 let ObSTreLjeVanJA dOMbaSa˝.
Sploh ne vem kako vam odgovorijo na pritožbe. Meni dobesedno nikoli. Pa nisem kaj zajedljiv tako kot tukaj.

https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/20...
SBU and AFU struck four radar stations from S-400 system and two Pantsir systems located directly on the Crimean Bridge, - Bavovna
SBU and AFU struck four radar stations from S-400 system and two Pantsir systems located directly on the Crimean Bridge, - Bavovna

endelin ::
Ubogi moskovčani na dopustu na krimu ker ne morejo iti domov ker ni goriva

Putler ve da takšnih napadov ne more preprečiti ;)
Vojna je prišla domov
Putler ve da takšnih napadov ne more preprečiti ;)
Vojna je prišla domov
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
Da se ti da redno bockat s tem ˝breypameti˝. Človek je zabit kot noč in ima perfektno uporabniško ime.
Če mu lahko na MMCju odgovorim s citatom ruskega generala, ki priznava, da je leta 2014 ukazal granatiranje ukrajinskih civilistov, se mu za to zahvaljujem. Kar se tiče drugega dela sem mu v nadaljevanju odgovoril
Ker sem mislil, da boš s tem dojel rusko vključenost v vojno od njenega začetka. Moja napaka.
Ti pa čestitam pri pravilni izbiri uporabniškega imena.
Seveda sem jih povprašal kaj vraga se gredo.

Brez skrbi. Mmc bo kmalu spet normalen.
Novi ne bodo tolerirali tega nizkotnega sranja BV in KS in par drugih goved
Zgodovina sprememb…
Ukrajinski cilj in realen cilj je 50 000 mrtvih in ranjenih Rusov na mesec ter 5000 dronov ter raket dolgega dosega, ki bi jih pošiljali dnevno na ruske položaje. "Baje" naj bi bil ta cilj uresničljiv v parih mesecih.
Tole potem ni več boj za kvadratni meter zemlje, ampak kolaps države. Eni rusofili tukaj, na MMC in drugod še vedno palijo na osvoboditev Pokrovska, kot dosežek neverjetnega zmagoslavja ob smrti kopice ljudi. Rusofili so še vedno vzburjeni, ko so Rusi na robu Limana, Lipuškom še vedno prihaja, ko Rus izobesi zastavo v unični vas z 1000 previvalci. Medtem ko se pripravlja raspaljotka.
Če Ukrajincem tole res rata z 5000 droni dolgega dosega na dan, bo zastava v Limanu ali ne še najmanjši problem. ;) Ampak ja, kdo smo mi, da bomo rusofilom solili pamet.
Tole potem ni več boj za kvadratni meter zemlje, ampak kolaps države. Eni rusofili tukaj, na MMC in drugod še vedno palijo na osvoboditev Pokrovska, kot dosežek neverjetnega zmagoslavja ob smrti kopice ljudi. Rusofili so še vedno vzburjeni, ko so Rusi na robu Limana, Lipuškom še vedno prihaja, ko Rus izobesi zastavo v unični vas z 1000 previvalci. Medtem ko se pripravlja raspaljotka.
Če Ukrajincem tole res rata z 5000 droni dolgega dosega na dan, bo zastava v Limanu ali ne še najmanjši problem. ;) Ampak ja, kdo smo mi, da bomo rusofilom solili pamet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()
Utk ::
Sej to je že dolgo jasno da se ne gre za km2, ampak za izčrpavanje. Rusija tu izgublja več kot Ukrajina, pa tudi po vojni ji ne bo nihče pomagal.

Če dovolj zmanjšaš vojaške cilje je vsaka vojna lahko zmagovita
To bo kmalu trajalo dlje kot ww2
Rusofilski klovni še niso utrujeni od zmagovanja? Haha kako je to patetično opazovati
To bo kmalu trajalo dlje kot ww2
Rusofilski klovni še niso utrujeni od zmagovanja? Haha kako je to patetično opazovati
Zgodovina sprememb…
Da se ti da redno bockat s tem ˝breypameti˝. Človek je zabit kot noč in ima perfektno uporabniško ime.
Če mu lahko na MMCju odgovorim s citatom ruskega generala, ki priznava, da je leta 2014 ukazal granatiranje ukrajinskih civilistov, se mu za to zahvaljujem. Kar se tiče drugega dela sem mu v nadaljevanju odgovoril
Ker sem mislil, da boš s tem dojel rusko vključenost v vojno od njenega začetka. Moja napaka.
Ti pa čestitam pri pravilni izbiri uporabniškega imena.
Niso objavili, ampak nisem mislil problematizirat, ker je nesramno in ničesar ne doda debati. Dokler nisem videl, kaj je odobril naš najljubši moderator: Sveti dvojni standardi, Batman.
Seveda sem jih povprašal kaj vraga se gredo.
Uh, ne, itak da tebi ne pustijo če se obregneš ob to da je nekdo ˝brez pameti˝. Žal pa ta vrata nihajo samo v eno smer, kar se pa lepo vidi pri Smerču. Tip je tako navajen moderatorjeve kikle in protekcije, da v redkih momentih ko pozabijo moderirati tip popolnoma izgubi živce in začne zmerjati vsakega, ki mu da kontrargument. Gotovo si kdaj videl.
Brez skrbi. Mmc bo kmalu spet normalen.
Ne bo normalen. BV in KS sta bila tudi že prej. In kolikor razumem je bilo Putinofilije in laganja polno že vsaj med Maidanom. Takih posegov se lahko lotiš s še tako dobrim namenom in tresočo roko, pa bo vseeno kraval v medijih zaradi ˝pritiska na RTV˝. Ker res ni čisto črno-belo.
Sej to je že dolgo jasno da se ne gre za km2, ampak za izčrpavanje. Rusija tu izgublja več kot Ukrajina, pa tudi po vojni ji ne bo nihče pomagal.
Pravzaprav bomo Rusiji verjetno morali pomagat kar mi, ker bo alternativa (da se popolnoma vselijo Kitajci) tako slaba tudi za nas. Mi bi bili znatno bolj benevolenten ˝partner˝ kot Kitajci.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Windlass ()
https://x.com/Tendar/status/20686660386...
Ukrajinski poveljnik brezpilotnih sistemov Robert 'Magyar' Brovdi pravi, da je rusko okupirani Krim prenehal biti odskočna deska za ruske ofenzivne operacije proti ukrajinski vojski.
Poveljnik Sil brezpilotnih sistemov je opisal recept za nadaljnjo demilitarizacijo Krima:
»Popoln zlom zračne obrambe, uničenje preostale flote, napadi na prikrito logistiko, izčrpavanje virov, energetska puščava, prometna blokada in turistični bankrot.«
Po njegovih besedah se bo Kremelj Krima oklepal do samega konca kot glavne vojne trofeje in simbola lastne imperialne veličine.
»Na koncu bo Krim pokopal Moskvo.«
Totalna blokada Krima, glavni most, naj bi Rusom še pustili nekaj časa, da se turisti umaknejo, nato sledi uničenje.
Insane footage:
Ukraine is now systematically hitting ferries with drones attempting to ship supply trucks to Crimea from the Russian mainland.
https://x.com/WarMonitor3/status/206867...
Insane footage:
Ukraine is now systematically hitting ferries with drones attempting to ship supply trucks to Crimea from the Russian mainland.
https://x.com/WarMonitor3/status/206867...
OutOfTheBox ::
https://x.com/Tendar/status/20686660386...
Ukrajinski poveljnik brezpilotnih sistemov Robert 'Magyar' Brovdi pravi, da je rusko okupirani Krim prenehal biti odskočna deska za ruske ofenzivne operacije proti ukrajinski vojski.
Poveljnik Sil brezpilotnih sistemov je opisal recept za nadaljnjo demilitarizacijo Krima:
»Popoln zlom zračne obrambe, uničenje preostale flote, napadi na prikrito logistiko, izčrpavanje virov, energetska puščava, prometna blokada in turistični bankrot.«
Po njegovih besedah se bo Kremelj Krima oklepal do samega konca kot glavne vojne trofeje in simbola lastne imperialne veličine.
»Na koncu bo Krim pokopal Moskvo.«
Če povem po pravici je branje teh novic na dopaminskem nivoju jutranjega seksa ali konzumiranja kakšne mehke droge.
Magyar:
Fejst poba.
Ukrainians in the occupied territory, please forgive me for the constant anxiety, closed bridges/roads, darkness, silence and stress. Stay away from military facilities and everything flammable, share bark and just be careful.
Fejst poba.
According to Regime Change book, Bessent privately urged Trump not to host Zelensky at the White House, - The Guardian
Bessent referred to the Ukrainian president as a "little fucker," "the special-needs child for the Europeans," and "Mr Bean on crack."
Takle mamo. Pri trenutni administraciji ZDA me sploh ne čudi več. Kako se je našlo na kup toliko prepotentnih douche-bagov.
According to Regime Change book, Bessent privately urged Trump not to host Zelensky at the White House, - The Guardian
Bessent referred to the Ukrainian president as a "little fucker," "the special-needs child for the Europeans," and "Mr Bean on crack."
Komentator pri Financial Times:
https://x.com/gideonrachman/status/2068...
Nikoli ni odpustil Zelenskemu, ker se mu je v Kijevu postavil po robu in ni hotel podpisati odstopa ukrajinskih pravic do rudnih bogastev. Po besedah našega dopisnika, ki je videl Bessenta takoj po srečanju, se je ta takrat tresel.
vohamBS ::
A mogoče kdo ve, zakaj Rusija ne uniči vseh mostov na Dnepru in odreže vzhodni del Ukrajine - to bi pomenilo veliko oviro za Ukrajino?
ššš ::
Mostove je bojda izredno tezko unicit. Ne gre to kr z droncki in raketami s 50kg warheadi. Rabis konkretno letalsko bombardiranje. Letala so pa izredno ranljiva,...
https://www.rtvslo.si/svet/vojna-v-ukra...
Moram reči, da zelo sramežljivo poročajo. Tole na Krimu je bilo veliko bolj uspešno za Ukrajince kot bi morda sklepali iz tega članka.
Moram reči, da zelo sramežljivo poročajo. Tole na Krimu je bilo veliko bolj uspešno za Ukrajince kot bi morda sklepali iz tega članka.
Saj imajo rakete, iskander M, pa tudi te nove hipersonične s katerimi strašijo.
Natančnost pa kakšna? AI pravi:
Ruski balistični raketni sistem 9K720 Iskander (različica **Iskander-M**) ima uradno deklarirano zelo visoko natančnost. Ruski viri pogosto navajajo **CEP 5–7 metrov**, nekateri celo manj.
V praksi zahodni analitiki ocenjujejo, da je dejanska natančnost običajno nekoliko slabša:
* **CEP približno 10–30 metrov** pri uporabi vseh navigacijskih sistemov in proti stacionarnim ciljem.
* Proti večjim objektom (skladišča, hangarji, poveljniška mesta) je to še vedno zelo natančno orožje.
* Natančnost je odvisna od kakovosti satelitske navigacije, elektronskega motenja, vremenskih razmer in kakovosti obveščevalnih podatkov o cilju.
CEP (Circular Error Probable) pomeni polmer kroga, znotraj katerega pade približno 50 % izstrelkov. CEP 10 m ne pomeni, da vse rakete zadenejo znotraj 10 m, ampak da polovica zadetkov pade znotraj tega kroga.
Iskander-M uporablja kombinacijo:
* inercialne navigacije,
* satelitske navigacije (GLONASS),
* terminalnega optičnega/radarskega vodenja pri nekaterih različicah.
Zaradi tega velja za eno najnatančnejših taktičnih balističnih raket na svetu, primerljivo z nekaterimi sodobnimi zahodnimi sistemi, kot je ameriški ATACMS.
V vojni v Ukrajini so bili opaženi tako zelo natančni zadetki (posamezne stavbe, hangarji, mostovi) kot tudi zgrešitve za več deset metrov, zato se zdi, da je realna bojna natančnost bližje **10–30 m CEP** kot pa pogosto navajanim 5 m.
Saj imajo rakete, iskander M, pa tudi te nove hipersonične s katerimi strašijo.
Tole bi morali delati na dnevni bazi, kot delajo Ukrajinci sedaj s temi droni, ki nesejo do 300km. Je pa ena velika razlika tukaj, ti droni, ki jih imajo Ukrajinci stanejo par 1000EUR ali 10 000EUR. Ukrajinci imajo tudi dobro protizračno obrambo imajo skoraj 90% uspešnost. Torej od 500 dronov in reket jih zadane nekje 50 pa še to ne točno in morajo sedaj dobro premisliti kam in kje bodo zadevali. Ukrajina je velika, cest in obvozov veliko.
En Orešnik naj bi Ruse lahko stroškovno stal tudi do 100 miljonov $! Sedaj pa ti to meči vsaki dan na mostove in ceste! :D
Zgodovina sprememb…

https://x.com/Gerashchenko_en/status/20...
Ukrainian Unmanned Systems Forces:
"We're not hinting at anything but last night, we saw the Kerch bridge really up close and from different angles.
1. What we've bombed out last night.
2. The one [bridge]"
Ukrainian Unmanned Systems Forces:
"We're not hinting at anything but last night, we saw the Kerch bridge really up close and from different angles.
1. What we've bombed out last night.
2. The one [bridge]"
Za vsak komentar na MMC moram zdaj spisat sam komentar in nato še sporočilo administratorjem, da jih spomnim nanj.
Včeraj je bila tam ob pol šestih, pol sedmih zvečer sprememba, verjetno izmena. Mi je bilo pa čudno, da so danes dopoldne še vedno objavljali skoraj vse.
Ganon ::
Dobro bi bilo beležiti ure, ko opazite bistvene spremembe v moderiranju. Bi se lahko razkrilo kaj zanimivega.
Balandeque ::
https://www.rtvslo.si/svet/vojna-v-ukra...
Zmaga stavek: "Polotok naj bi se spopadal s pomanjkanjem goriva." :)
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.
the chicken was involved - the pig was committed.
Kolona avtomobilov na mostu za odhod. Ruski poveljniki, so že zdavnaj umaknili svoje familije iz Krima.
What Ukraine is preparing for the Russians in Crimea, they will remember with horror. Whoever is the last of the occupiers to escape, I do not envy, - Sternenko
What Ukraine is preparing for the Russians in Crimea, they will remember with horror. Whoever is the last of the occupiers to escape, I do not envy, - Sternenko
Zgodovina sprememb…
to, video intervjuja s Trumpom
https://x.com/JayinKyiv/status/20682151...
in to, Kasparov
https://x.com/Kasparov63/status/2068325...
https://x.com/JayinKyiv/status/20682151...
Trump znova premika meje neumnosti in si izmisli neverjetno zgodbo, s katero razlaga, da obstaja en sam razlog, zaradi katerega Putin ni osvojil Ukrajine.
in to, Kasparov
https://x.com/Kasparov63/status/2068325...
Ena izmed številnih patetičnih lastnosti Trumpovih zagovornikov in prilizovalcev je, da redno branijo takšne neumnosti. Kako ponižujoče mora biti to za njih, medtem ko njihov zmedeni idol vsak dan blebeta nove laži in protislovja.
To pravljico o ruskem generalu, ki je napačno usmeril svoje tanke in tako zamudil priložnost za zavzetje Kijeva, je Trumpu nedvomno podtaknil Putin. Kot vemo, noben od njiju ne dela napak, tako da je vsak njun neuspeh vedno posledica njunih podrejenih.
Chalky ::
Kaj za vraga se dogaja z Rusi? Izgleda kot da so paralizirani in da sploh ne morejo več odgovoriti na napade Ukrajine? Danes so kar močno udarili po Krimu pa kot kaže so v Rusiji spet povsem tiho? Tole je res čudno ali prihaja do notranjih trenj in bojev ali pa so preprosto vojaško premagani? Tole je meni zares čudno, me nebi presenetilo če bi se vse skupaj podrlo na fronti in da bi se začeli Rusi umikati v tem primeru bi znalo biti v Rusiji še zelo zanimivo.
Ukrajinci so zdajle v naletu in čutijo priložnost medtem ko so Rusi verjetno iz moralnega vidika povsem na tleh. Ukrajinci bodo morali to zdaj izkoristiti predno se Rusi adaptirajo.
Ukrajinci so zdajle v naletu in čutijo priložnost medtem ko so Rusi verjetno iz moralnega vidika povsem na tleh. Ukrajinci bodo morali to zdaj izkoristiti predno se Rusi adaptirajo.
Po več mesecih sistematičnega uničevanja s strani Ukrajine imajo IMO veliko pomanjkanje PZO, ker je odprlo veliko okno za protinapade.
Verjetno kmalu spet sledi kak velik napad, ampak jih je treba načrtovat par tednov naprej.
The Remote Control Killers Behind Russia’s Cruise Missile Strikes on Ukraine
How we Geolocated a Photo of a Russian Missile Programming Team
Verjetno kmalu spet sledi kak velik napad, ampak jih je treba načrtovat par tednov naprej.
The Remote Control Killers Behind Russia’s Cruise Missile Strikes on Ukraine
How we Geolocated a Photo of a Russian Missile Programming Team
Kaj za vraga se dogaja z Rusi? Izgleda kot da so paralizirani in da sploh ne morejo več odgovoriti na napade Ukrajine? Danes so kar močno udarili po Krimu pa kot kaže so v Rusiji spet povsem tiho? Tole je res čudno ali prihaja do notranjih trenj in bojev ali pa so preprosto vojaško premagani? Tole je meni zares čudno, me nebi presenetilo če bi se vse skupaj podrlo na fronti in da bi se začeli Rusi umikati v tem primeru bi znalo biti v Rusiji še zelo zanimivo.
Ne se preveč ujet v resda nekarakteristično evforičen medijski cikel. Ne bo se kar podrla fronta ali pa da bi Ukrajinci drug mesec vkorakali v Melitopol
Imajo cca 4-6 mesečno okno prednosti pri middle-range dronih, razbijanje PZO se je obrestovalo, končno fabrike delajo dovolj za redno nadlegovanje Moskve, pa kažejo se prve sistemske težave pri rusih glede denarja. Še vedno je pa isto težko v Donetsku na fronti in isto težko se branit pred balističnimi raketami.
Pa vsi razumemo, da bodo rusi neko svinjarijo skuhali. Mislim da jih zelo mika sesutje tiste HE na Dnepru.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Windlass ()
Rusi gredo od prvega dne na polno in brez milosti. So pa toliko sposobni in kot to kažejo iz dneva v dan. In pravljice, da bodo sedaj sedaj odgovorili, so smešne. Če samo vzamemo za primer, ko je Trump prosil Putina, da naj pri -17 stopinjah ne napada toplotnega ogrevanje v Kijevu, je Putin sicer tisti dan upošteval in napadel naslednji dan pri -21 pod ničlo.
Ne se preveč ujet v resda nekarakteristično evforičen medijski cikel. Ne bo se kar podrla fronta ali pa da bi Ukrajinci drug mesec vkorakali v Melitopol
Imajo cca 4-6 mesečno okno prednosti pri middle-range dronih, razbijanje PZO se je obrestovalo, končno fabrike delajo dovolj za redno nadlegovanje Moskve, pa kažejo se prve sistemske težave pri rusih glede denarja. Še vedno je pa isto težko v Donetsku na fronti in isto težko se branit pred balističnimi raketami.
Pa vsi razumemo, da bodo rusi neko svinjarijo skuhali. Mislim da jih zelo mika sesutje tiste HE na Dnepru.
S tem, da pozabljaš, da lahko sedaj Ukrajinci tele svinjarije vračajo vedno bolj in bolj. Nima samo eden sedaj možnost delati svinjarije ampak jih ima tudi drugi. Od jezov, nafte, JE,... in tukaj je sedaj ta razlika.
Samo na ravni posledic: če bi se porušili veliki jezovi / hidroelektrarne, o katerih sva govorila, bi šlo za katastrofalne poplave, ne za navadno okvaro elektrarne.
Najbolj uporaben javni podatek sem našel za območje Angara–Jenisej. Regionalni geoinformacijski vir iz Krasnojarska navaja, da bi pri katastrofalnih porušitvah velikih hidrovozlišč Krasnojarska HE, Sajano-Šušenska HE, Bratska HE in Ust-Ilimska HE lahko območje poplav doseglo približno 31.000 km², zajelo 7 mest, 17 podeželskih okrožij in do 145 naselij, z okoli 1,335 milijona prebivalcev. Ocenjena materialna škoda je navedena do 300 milijard rubljev, verjetno po starejših cenah, zato današnja vrednost ne bi bila neposredno primerljiva
Za samo Krasnojarsko HE isti vir navaja še bolj konkreten scenarij: pri popolni porušitvi je v coni poplav lahko 6 mest in 112 naselij, skupaj okoli 906.000 ljudi, območje poplave pa približno 6.800 km², od tega okoli 1.300 km² kmetijskih zemljišč
Tole je od HE v Rusiji:
Hidroelektrarna / jez Reka Moč približno Kje je
Sajano-Šušenska HE Jenisej 6.400 MW Hakasija, Sibirija
Krasnojarska HE Jenisej 6.000 MW Krasnojarski kraj
Bratska HE Angara okoli 4.500 MW Irkutska oblast
Ust-Ilimska HE Angara 3.840 MW Irkutska oblast
Bogučanska HE Angara 2.997 MW Krasnojarski kraj
Volška HE Volga okoli 2.660 MW pri Volgogradu
Žiguljovska HE Volga okoli 2.456 MW pri Samari
Pri Volški HE pri Volgogradu / Volžskem nisem našel enako jasne javne ocene cone poplav. Vemo pa, da je to zelo velik objekt na Volgi z močjo okoli 2.671 MW, tik pri gosto poseljenem območju Volgograd-Volžski. Volgograd ima približno 1,0 milijona prebivalcev, Volžski pa okoli 311.000, zato bi tudi brez natančnega modela govorili o potencialnem vplivu na več sto tisoč do prek milijon ljudi prek poplav, evakuacij, prometnih prekinitev in izpada infrastrukture
Zgodovina sprememb…