Forum » Problemi človeštva » Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"
Temo vidijo: vsi

Bici ::
Po mojem mnenju kitajci ne bi želeli priznati ukrajinskega ozemlja kot ruskega, že zaradi Tajvana.
Pa seveda ozemelja ki ga je kitajska izgubila proti Rusiji po ww2.
Pa seveda ozemelja ki ga je kitajska izgubila proti Rusiji po ww2.

bbbbbb2024 ::
Lahko nimamo nobenega specifičnega znanja, političnega, ekonomskega, socialnega itd.. ampak bi moralo biti jasno, da drugega kot sranje taka vojna Rusiji ne more prinesti. Pa lahko spindoktorji po trepalnicah hodite.
No, glej, to ni (čisto) res.
Vojna je za 97% folka in državo kot tako slaba. Četudi se v vojni beleži zmaga, recimo Hrvaška, je to državo pahnilo 20 let nazaj, določene stvari so bile uničene za vedno (in jih ne bo nazaj).
Za 3% folka pa je vojna dobičkarska, eni si nagrabijo toliko, da so generacije preskrbljene.
Pogosto iz teh 3% provocirajo oz. masakrirajo nedolžen folk, da vojno zanetijo.
Ko se vojna začne, pa so prizadeti vsi in ko ti hišo porušijo, je v vojni 100% folka. 97% jih izgublja, 3% pa (vztrajno) pridobiva.
Kar Putin misli pa je, da se bo ponovila zgodovina Petra Velikega. Rusija je zajela velik del ozemja (od Švedske, se mi zdi) tam okrog St. Petersburga in tam je Peter Veliki potem dal zgraditi veliko moderno mesto. Velike sile so za 100+ let akceptirale, da so ti kraji sedaj ruski.
To mesto je, mimogrede velik anahronizrem. Ni na pomembnem križišču trgovskih poti, nima velikih resursov blizu, nima dobre povezljivosti. Ima tudi precej težav, teren je močvirnat, oziroma ni trden. To mesto je vse, but.
Putin "misli", da se bo tako končala vojna z Ukrajino. Kar pa mislim, da EU-27 ne bo sprejela nikoli.
Pa recimo, zdaj na pamet ne vem, vseh ruskih žrtev v vojnah Petra Velikega in Katarine Velike je bilo cca 45.000, v enem velikem obdobju 20 let, od tega je bilo pol tujih najemnikov (Rusov torej manj kotz 30.000).
Putkova vojna je že zahtevala 1 mio žrtev na ruski strani, v treh letih. In ni videti konca. Torej, v grobem med 60 in 100x več žrtev na enoto časa in kraja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()

Malidelničar ::
bbbbbb2024: dobro napisano. Nisem vedel za obdobje Petra Velikega ta vidik glede tujih najemnikov in kako je že bil takrat' koncert sil' v Evropi. Vprašanje zdaj kaj je v tistem času številka 45.000 pomenila, je bilo to glede na takratno prebivalstvo veliko ali ne.
Se mi pa zdi, da si se v pisanju dotaknil po mojem do neke mere vpliva ideologije Dugina.
Čeprav ironično on zagovarja evrazijsko usmerjenost, ki pa nekako ne gre z zahodno usmerjenostjo Petra Velikega.
P.S. verjetno lahko zraven damo tudi Katarino Veliko (ki je še posebej povezana z Ukrajino, Odessa itd.)
Pardon aj šit, prehitro bral, sem videl da si omenil Katarino Veliko ja. Je pa v Rusiji Peter Veliki povezan z večjim mitom kot ona.
Se mi pa zdi, da si se v pisanju dotaknil po mojem do neke mere vpliva ideologije Dugina.
Čeprav ironično on zagovarja evrazijsko usmerjenost, ki pa nekako ne gre z zahodno usmerjenostjo Petra Velikega.
P.S. verjetno lahko zraven damo tudi Katarino Veliko (ki je še posebej povezana z Ukrajino, Odessa itd.)
Pardon aj šit, prehitro bral, sem videl da si omenil Katarino Veliko ja. Je pa v Rusiji Peter Veliki povezan z večjim mitom kot ona.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()

sir_mha ::
A je še kdo zasledil? Baje da se Kadirov poslavlja..
Sem videl v ruskih časopisih, baje naj bi se pogovarjal s Putinom. Hkrati so omenjal, da se je večkrat govorilo, da je bolan, in da so te bolezni kao samo govorice. Cilj pogovora naj bi pa bil njegov naslednik. Očitno tudi ruski novinarji še niso čisto štekali za kaj se gre, in kakšna naj bo uradna interpretacija.

A Kadirov ima naslednika?
Kaj pa Tik-Tok warriorji, komu so oni zvesti?
Kar pomembno glede na to, da imajo vlogo nekakšnih rear, blocking troops na bojišču ....
Kaj pa Tik-Tok warriorji, komu so oni zvesti?
Kar pomembno glede na to, da imajo vlogo nekakšnih rear, blocking troops na bojišču ....

fikus_ ::
Mislim da ima Kadirova ml.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Telbanc ::
https://x.com/VladimirIv31750/status/19...
"Tanks M-84, M-84A, M-84AB and M-84A4 from the Croatian army on their way to Germany, and then they will leave Germany as German tanks for Ukraine."
Verjetno bojo šli tud naši tanki te generacije, una šara stara je že šla, upam sicer da ne. Domača industrija bi lahko to dobro nadgradila.
"Tanks M-84, M-84A, M-84AB and M-84A4 from the Croatian army on their way to Germany, and then they will leave Germany as German tanks for Ukraine."
Verjetno bojo šli tud naši tanki te generacije, una šara stara je že šla, upam sicer da ne. Domača industrija bi lahko to dobro nadgradila.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

SLO M-84 so v neuporabnem stanju, razen enega ali dveh, ki sta nekje v Nemčiji "konzervirana" .... neka NATO fora.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

Comandante ::
SLO M-84 so v neuporabnem stanju, razen enega ali dveh, ki sta nekje v Nemčiji "konzervirana" .... neka NATO fora.
No, pa vseeno - tudi če je treba narediti refurbishment, ko bodo Ukrajincem zelo prav prišli. Mi jih v resnici ne potrebujemo, bolje se jih je znebiti in nabaviti za nas bolj uporabno opremo.

Itak da so neuporabni, ker grejo, bojo šli za Ukrajino. Kire bureke tle prodajate. Če bi bli namenjeni za nas, bi bili pa okostje bodoče obrambe TO.
Pač politika bo napisala da so bli neuporabni, in da je bil zadnji čas, da smo se jih rešili.

Potrebujejo obnovo, da bodo sploh lahko vozili.... ker so že 20+ let nepremičnina.

Tanki so konzervirani, tko da ne nakladaj. Tko ko so bli T-55S. Ukrajinci so jim dodali rešetke in aktivni oklep. Svoj burek lah prodajaš u komentih v Slovenskih novicah.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

bm1973 ::

Tanki so konzervirani, tko da ne nakladaj. Tko ko so bli T-55S. Ukrajinci so jim dodali rešetke in aktivni oklep. Svoj burek lah prodajaš u komentih v Slovenskih novicah.
Seveda, samo zakurblaš in pelješ..... v sanjah.
Gumijasti deli so prepereli, elektronika vprašanje, če še dela,....

Konzervirano pomeni samo to, da ni čisto zarjavelo, in da so spustili ven vse tekočine in zamenjali z manj korozivnimi.
Plus kak plastična zaščita kakih zunanjih delov...
Ziher je vsaj 14 dni dela da tak tank spraviš v delovanje, če VSE dela... Če ne, pač ustrezno dlje. Plus, ali so sploh vsi rezervni deli na voljo.
Kot recimo tovornjaki za Patriot sisteme, ki so tako stari, da delov ne delajo več...
Ziher je vsaj 14 dni dela da tak tank spraviš v delovanje, če VSE dela... Če ne, pač ustrezno dlje. Plus, ali so sploh vsi rezervni deli na voljo.
Kot recimo tovornjaki za Patriot sisteme, ki so tako stari, da delov ne delajo več...

Konzervirano pomeni samo to, da ni čisto zarjavelo, in da so spustili ven vse tekočine in zamenjali z manj korozivnimi.
Pa kako te ni sram, no?
Konzervacija vozil in orožja je cela znanost. Če orožje in vozila niso izpostavljeni elementom (=dež, pripeka), kar naši M84 tanki niso, lahko orožje in vozila konzerviraš za 100+ let.
Imaš tudi več stopenj konzervacije.
Jaz sem 6 mesecev v JNA delal v skladišču, kjer je tim 6 vojakov delal samo na konzervaciji vozil. Šlo je sicer za vozila kot so reševalna vozila, mobilni rentgeni, protiletalska obramba. To skladišče in vse, kar je bilo konzervirano, je bilo pod zemljo. To je Jugoslavija nabavila po tistem katastrofalnem potresu v Skopju, kot neke vrste rezervo za primere naravnih katastrof.
Tega sicer več ni, ker je rentgene JNA odpeljala v Srbijo, ter prodala, ostali so kamijoni, ki pa jih je Makedonija tudi prodala.
Vroča rezerva so bila vozila, kjer je bilo olje nalito, dizel nalit do roba, dizel se je menjaval na 6 mesecev, vozila na stojalih, da se gume sicer niso dotikale tal. Vozilo se je zagnalo na 6 mesecev, ter se je vse to vpisalo v knjižico. Hladna rezerva je bila tehnika, gume snete, ampak so se gume recimo menjavale. Stare so se dale v redno rabo, nove v rezervo. Cevi konzervirane, durbini sneti.
Potem pa si imel globoko rezervo, kjer so bili recimo rentgenski aparati demontirani, poleg kamiona, ter so se na neko predpisano obdobje prižigali, ter so se opravili testi. Gosenice so snete in v masti. To traja 30+ dni, da se pripravi za uporabo. Gumi deli in tesnila ima rok trajanja in se menjava. Idealno se da staro v rabo, novo pa v rezervo.
Če pa je konzervirano to, da pustiš na dvorišču, kot so Rusi pustili, da jim je oprema na licu mesta zarjavela, to pa pač, glej niso imeli sredstev, da so to vse vzdrževali. To ni konervacija, to je rjavenje.
Drugače pa se to da vzdrževati konzervirano ad-infinitum.
To, da proizvajalec več nečesa ne proizvaja, to sploh ni problem. Za začetek so bili na primer v Skopju dani kupi rezervnih delov, celi motorji, komandne plošče, rezervne cevi za avtomatske topove.
Pa poglej si Američane, kaj delajo.
Ja, Rusipa res pustijo zunaj vse na dežju in vidiš, da je že luknja v oklepu, da dež teče noter. Ali pa odprta loputa, ker je nekdo bil toliko nemaren, da niti loput ni za sabo zapiral. Tega v EU-27 ni. Še belgijske Leopard 1 tanke so vzdrževali, tisti gospod je naštel, kaj za enih remontov so na tanku naredili.
Zgodovina sprememb…

Seveda se da, če kdo to plača...
Moja poanta je bila, da de-konzervacija ni trivialen proces...

Seveda se da, če kdo to plača...
Daj mir, ker nimaš pojma. Še puške v JNA so prišle v konzerviranem stanju. Globoko dekonzervacijo so naredili v delavnici, potem so to dali nam, da smo to v nulo očistili. Jaz sem imel puško M70AB2, letnik ne vem 1975, ki je bila kot ispod čekiča nova.
Vojska ve, kako se stvari konzervirajo. Ni to nek bav-bav.
Pravzaprav je vse v vojski, kar ni v neposredni rabi, v eni stopnji konzervacije. Saj je jasno, da jekleno orožje bo zarjavelo, gumasto pa preperelo. Konzerviranje je potrebno dobesedno, če nekaj teden dni stoji. To zdaj tu navajaš, kot da je to neka raketna znanost.
Zgodovina sprememb…

pegasus ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Pa poglej si Američane, kaj delajo.Ko se pelješ mimo K-Towna in Rammsteina, lahko ob avtocesti gledaš kilometre in kilometre teh ameriških "open air" skladišč z raznovrstno ameriško kramo. Kaj so to vse zvozili sem, ne moreš verjet ... ne vem koliko tega so potem zvozili naprej na bližnji vzhod in koliko se je od tam vrnilo, ampak količine so impresivne. Pa vse stoji na zraku ;)

bbbbbb2024 je izjavil:
Pa poglej si Američane, kaj delajo.Ko se pelješ mimo K-Towna in Rammsteina, lahko ob avtocesti gledaš kilometre in kilometre teh ameriških "open air" skladišč z raznovrstno ameriško kramo. Kaj so to vse zvozili sem, ne moreš verjet ... ne vem koliko tega so potem zvozili naprej na bližnji vzhod in koliko se je od tam vrnilo, ampak količine so impresivne. Pa vse stoji na zraku ;)
Daj neko sliko. Vozim se po Nemčiji pogosto, samo to mi je preveč s poti, da bi šel pa gledat. To ni daleč od avtoceste, kjer se jaz vozim, tudi dosti vojaških kolon srečam, samo da bi zaradi tega šel s poti, to pa ne.
Bolj sem imel v mislih to:
https://www.defensemedianetwork.com/sto...

pegasus ::
Zanimivo, na gmaps je sama hosta ob cesti. Definitivno drugače, kot ko se pelješ tam po A6.
Btw, če si kdaj na A5 mimo Heidelberga, se lahko oglasiš :)

pegasus, bbbbbb2024 - pazita, da se ne dobita na kafetu kar zraven ob ograji baze, da ne bo preveč sumljivo.

bbbbbb2024 je izjavil:
Seveda, saj tako hitro pa spet ne rjavi...
Koliko so zdaj zvozili v Ukrajino, pa še kar ne zmanjka...
Te robe je dobesedno na milijone ton...
Evo za letala:
https://www.google.com/search?num=10&cl...
Plus, en tipo na YT iz VB dobesedno najde tanke, transporterje po VB in jih privleče v svojo delavnico, kjer jih malo pošraufajo. Najbrž seveda brez orožja. So pa kar znotraj kakega grmovja...
Sem bil včasih precej v Frankfurtu, nisem vedel da si tako blizu

BTW. Najbrž sem kar edini, ki je kdaj videl nemško vojašnico od znotraj. Tam so še varnostnike outsourcali

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

fur80 ::
hehe Ukrajinci pa sedaj na polno z droni po Rusiji, ko bi se rad Putin pokazal kot veliki vodja pred velikim dogodkom. :D Me prav zanima koliko je te dni "original" Putin na delu.
Russian airlines cancel flights to and from Moscow en masse over drone attack threat
More than 50 planes are stranded at Pulkovo Airport in St. Petersburg after Moscow airports were closed due to drone attacks.
https://x.com/front_ukrainian/status/19...
Sanitary "aircraft" zone
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/19...
Russian airlines cancel flights to and from Moscow en masse over drone attack threat
More than 50 planes are stranded at Pulkovo Airport in St. Petersburg after Moscow airports were closed due to drone attacks.
https://x.com/front_ukrainian/status/19...
Sanitary "aircraft" zone
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/19...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()

asda ::
neki je mogel nardit,ko je obljubljal pa grozil za 9 maj.Zgleda je to mal bonbončkov za njihove cajtnge.Koker slišim,se neki nazaj vleče..Mislim da ne bo nič iz tega.Spet.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Balandeque ()

S temi droni izčrpavajo RU protizračno obrambo, da bo odpovedala za akcijo ob paradi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

mikhaair ::

Kaj ti ni jasno?!
Delajo na tem, da RU porabijo rakete in potem udarijo proti željnemu cilju.

mikhaair ::
Kaj ti ni jasno?!
Porabijo rakete? Katere? A nimajo brezskončnih resursov. A ni njihova protizračna obramba nekaj najboljšega mogočega, sploh okoli Moskve.
Ti pa tipično opravičuješ te landgrab nesposobneže.

Katere sisteme pa imejo Rusi v Moskvi? S-300 in S-400 verjetno?
Mimo teh verjetno ne moreš plus imajo ogromno zalogo raket.
Mimo teh verjetno ne moreš plus imajo ogromno zalogo raket.

ššš ::
Zadnjič je en milbloger govoru da majo okol Moskve 200-300 protiletalskih enot. Sliš se ogromno, samo to sevede niso vse S400ke. Velik je Bukov in manjših sistemov. Pa verjetno ni lih govora samo o centru mesta. Verjetno cel okrožje.

Pantsir, čeprav spljuvan s strani zahoda, najbrž imajo par 10 sistemov na poti parade. Za drone dovolj dober...
Kub, tor, za male do srenje razdalje-
Potem šele pride s300/400/500.
Plus najbrž bo AWACS kar v zraku, vprašanje je kako je nastavljen radar, ali zazna počasne cilje...
Znajo biti na preži tudi helikopterji, lovci, itn...
Brez skrbi bodo Rusi poskrbeli za varnost.
Kaj pa mislite, kako je stvar varovana, ko je srečanje v Davosu?!?!?!
Plus najbrž bo AWACS kar v zraku, vprašanje je kako je nastavljen radar, ali zazna počasne cilje...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

A sploh še majo AWACS? A niso rusi imel tega zelo malo pa še tisto so ukrajinci nekaj uničili ali poškodovali.

Se pravi tudi, če Ukrajinci pošljejo ne vem več velikih t.i. rojev dronov realno verjetno Rusi vse sklatijo dol?
Ker saj je logično, če imajo takšne kapacitete okoli Moskve ...
Ker saj je logično, če imajo takšne kapacitete okoli Moskve ...

Do Moskve je 500km, ti malo drončki odpadejo.
Veliki so pa pač bolj vidni na radarju in jih je predvsem manj...
Veliki so pa pač bolj vidni na radarju in jih je predvsem manj...

fur80 ::
Pantsir, čeprav spljuvan s strani zahoda, najbrž imajo par 10 sistemov na poti parade. Za drone dovolj dober...
Seveda bodo saj to je pont vsega tega, da čimveč navlake spravijo za varovanje koritnežev in Moskve, vse ostalo bo pa bolj odprto. Se ne bi čudil, če bodo drugod po Rusiji v tem času bolj goreli cilji. Ali res kdo misli, da so cilj politiki v Moskvi? Cilji se sedaj odpirajo drugje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()

Zadnjič je en milbloger govoru da majo okol Moskve 200-300 protiletalskih enot. Sliš se ogromno, samo to sevede niso vse S400ke. Velik je Bukov in manjših sistemov. Pa verjetno ni lih govora samo o centru mesta. Verjetno cel okrožje.
To pretiravajo. Ne vem, če namerno ali ne.
Rusi so izdelali okrog 60 S-400 sistemov vsega skupaj, ter jih imajo sami 56 pred invazijo v Ukrajini:
https://www.newsweek.com/how-many-s-400...
Po moje jih je uničenih najmanj 5 in največ 10. Na Krimu so jih imeli 4, 3 so Ukrajinci napadli, kasneje pa še tega, četrtega:
https://bulgarianmilitary.com/2024/11/2...
Potem pa so Ukrajinci še napadli radar posebej (kot najbolj kritični del S-400 sistema):
https://newsukraine.rbc.ua/news/ukraini...
Vendar je bil radar transportiran od nekod drugod. Cena za cel bataljon S-400 bi naj bila 200 mio $:
S-400 missile system @ Wikipedia
Če so vmes naredili morda 3-5 sistemov, da kompenzirajo izgube. Ampak za ceno, da Indiji niso dobavili dva regimenta (4 bataljoni):
https://en.defence-ua.com/industries/wh...
Bila je ena slika, koliko S-400 sistemov varuje Moskvo (tam nekje leta 2022) ter sta bila dva bataljona. Zdaj je verjetno tega več.
Rusi še zdaleč nimajo toliko hardvera, kot nekako upajo, da bodo drugi verjeli, da ga imajo.

JohnyQ_ ::
neki je mogel nardit,ko je obljubljal pa grozil za 9 maj.Zgleda je to mal bonbončkov za njihove cajtnge.Koker slišim,se neki nazaj vleče..Mislim da ne bo nič iz tega.Spet.
Ti si pa tud čist preveč na prvo žogo.
1) Ni bilo nobene grožnje, samo izjava da je za varnost odgovorna Rusija
2) Rusija panično navleče maksimalno AA v Moskvo in pusti luknje drugje - čista zmaga za Ukrajino
bbbbbb2024 je izjavil:
To pretiravajo. Ne vem, če namerno ali ne.
Rusi so izdelali okrog 60 S-400 sistemov vsega skupaj, ter jih imajo sami 56 pred invazijo v Ukrajini:
https://www.newsweek.com/how-many-s-400...
Po moje jih je uničenih najmanj 5 in največ 10. Na Krimu so jih imeli 4, 3 so Ukrajinci napadli, kasneje pa še tega, četrtega:
https://bulgarianmilitary.com/2024/11/2...
Potem pa so Ukrajinci še napadli radar posebej (kot najbolj kritični del S-400 sistema):
https://newsukraine.rbc.ua/news/ukraini...
Vendar je bil radar transportiran od nekod drugod. Cena za cel bataljon S-400 bi naj bila 200 mio $:
S-400 missile system @ Wikipedia
Če so vmes naredili morda 3-5 sistemov, da kompenzirajo izgube. Ampak za ceno, da Indiji niso dobavili dva regimenta (4 bataljoni):
https://en.defence-ua.com/industries/wh...
Bila je ena slika, koliko S-400 sistemov varuje Moskvo (tam nekje leta 2022) ter sta bila dva bataljona. Zdaj je verjetno tega več.
Rusi še zdaleč nimajo toliko hardvera, kot nekako upajo, da bodo drugi verjeli, da ga imajo.
Kaj točno se šteje pod en sistem ?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: JohnyQ_ ()

Jaz si sploh ne predstavljam kakšen taktičen izziv je furat en tak napadalni roj dronov 500-1000 kilometrov do tarče.
Lahko si samo še nekaj km zračne do tarče in gre vse v franže.
Ali pa si samo na polovici poti in si sklaten.
Ampak zakaj Rusi teh rojev dronov ne sklatijo že med potjo, recimo takoj ko so čez mejo, saj jih lahko sledijo?
Lahko si samo še nekaj km zračne do tarče in gre vse v franže.
Ali pa si samo na polovici poti in si sklaten.
Ampak zakaj Rusi teh rojev dronov ne sklatijo že med potjo, recimo takoj ko so čez mejo, saj jih lahko sledijo?

Stane2 ::
https://bsky.app/profile/noelreports.co...
Rumors (unconfirmed) suggest Russia has deployed ~280 air defense units for the 9th May parade in Moscow, with additional systems from Kazan and Grozny. The defense includes "Don-2N" & "Neb?-M" radars, S-400s, and "Pantsir-S1" & "Tor-M2" on rooftops.
Ne gre samo za protiletalske sisteme, temveč tudi za radarje, pa še kaj se najde zraven.
Rumors (unconfirmed) suggest Russia has deployed ~280 air defense units for the 9th May parade in Moscow, with additional systems from Kazan and Grozny. The defense includes "Don-2N" & "Neb?-M" radars, S-400s, and "Pantsir-S1" & "Tor-M2" on rooftops.
Ne gre samo za protiletalske sisteme, temveč tudi za radarje, pa še kaj se najde zraven.

Kaj točno se šteje pod en sistem ?
En sistem (komandno mesto) pomeni 8 divizijonov (v osebju je to bataljon), 72 lanserjev, maksimalno 384 raket.
Komandno mesto ima najmanj en radar, ampak imajo realno 4-5 radarjev, tudi integrirane od S-300
To je cena milijarda $ (5x 200 mio $). Rusi so imeli plan, vsega skupaj 18 divizijonov v cca 10 letih, za interno rabo.
Indijcem so prodali 5 divizjonov, 3 dobavili, 2 še mečkajo.
Moskvo sta torej okrog 2022 branila dva sistema, z radarji, vsak sistem je imel en divizijon, z 9 lanserji. Vsak lanser ima 4 rakete.
Ni to tako zelo dosti. To so drage reči.

sir_mha ::
Kratko in jedrnato. Te zadeve res niso preveč kompleksne.
https://x.com/PolymarketIntel/status/19...
JD Vance: The Russians are demanding too much. There's a wide gap between their position and Ukraine's.
https://x.com/PolymarketIntel/status/19...

Pac-Man ::
Zakaj rusija smrdi?
To, nit
https://x.com/ChrisO_wiki/status/192002...
https://threadreaderapp.com/thread/1920...
to
https://x.com/SpaghettiKozak/status/192...
in to, kontekst
Society of Blue Buckets @ Wikipedia
več konteksta:
https://www.rferl.org/a/Scandal_Erupts_...
To, nit
https://x.com/ChrisO_wiki/status/192002...
https://threadreaderapp.com/thread/1920...
Russian troops have been forbidden to ride in vehicles that don't have electronic warfare equipped, but there's a shortage of EW devices. To get around this, Russian soldiers are reportedly painting plastic dishwashing bowls and sticking them on the roofs of their vehicles.
to
https://x.com/SpaghettiKozak/status/192...
So it's like that old migalka protest except you get blown up instead of being arrested.
in to, kontekst
Society of Blue Buckets @ Wikipedia
The Society of Blue Buckets (Russian: Общество синих ведёрок Obshchestvo sinikh vedyorok) is a free[clarification needed] protest movement that emerged in Russia in 2010[1] as a response to the arbitrary, self-serving use of emergency rotating blue flashers by public servants. Inspired by blue toy buckets' strong resemblance to emergency blue rotating lights, members of the Society affix buckets to their vehicles’ roofs during automotive flashmobs, as a manifestation of their protest against misuse of emergency lights. ...
One accident that fueled the Society's development took place on 25 February 2010. A head-on collision happened in the morning rush hour on a central lane (that is reserved for emergency vehicles) between a Mercedes-Benz S500 and Citroën C3. The privileged Mercedes with a blue flasher on top was carrying the deputy director of Lukoil, Anatoly Barkov. Unlike Barkov, who was barely injured, the two female physicians in the Citroën died. In public opinion, investigation on this matter and its conclusions were considered to be doubtful, especially the initial finding that the Citroën was responsible for the accident as it had ostensibly skidded into reserved contraflow lane.
več konteksta:
https://www.rferl.org/a/Scandal_Erupts_...
Meanwhile, Igor Trunov, an attorney representing the victims' families, said the police were refusing to turn over reports about the accident or any other evidence. He added that closed circuit video footage of the accident has gone missing.
"There are three video systems and from those three there is not any footage. And this means that it will be very difficult for us to get any justice," Trunov said.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pac-Man ()

On the night of 07.05, UAVs attacked 5 military facilities on the territory of the Russian Federation at once:
- State Scientific and Production Enterprise Splav Plant, Tula (330 km) - production of Grad, Smerch, Tornado-S MLRS;
- Optic Fiber Systems Plant, Saransk (660 km) - production of optical fiber (on the picture);
- Saranskkabel Plant, Saransk (660 km) - production of cables, communication nodes;
- Kubinka Airfield (420 km) - home of the Russian Knights MiG-29 and Su-27 aerobatic fighters;
- Shaikovka Airfield (210 km) - home of the Tu-22M3.
P.S. Rusi tudi volijo novega papeža?
Dim je kot očitno še črn

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bici ()

Kaj ti ni jasno?!
Porabijo rakete? Katere? A nimajo brezskončnih resursov. A ni njihova protizračna obramba nekaj najboljšega mogočega, sploh okoli Moskve.
Kje ti vidis opravičevanje RU?!
Kaže, da marsikaj ne razumeš! En dron stane 1 do nekaj k€ in tudi več, ena AA raketa od nekaj 10 k€ do nekaj 100k€. AA raket tudi imajo končno v nekem trenutku, ko jih porabiš, moraš dostaviti in pripraviti nove, narediti nove ...

Okrog Moskve so ze pred časom postavili nekaj stolpov z radarji in AA raketami ter nekimi topovi.

Kaj ti ni jasno?!
Kje ti vidis opravičevanje RU?!
Kaže, da marsikaj ne razumeš! En dron stane 1 do nekaj k€ in tudi več, ena AA raketa od nekaj 10 k€ do nekaj 100k€. AA raket tudi imajo končno v nekem trenutku, ko jih porabiš, moraš dostaviti in pripraviti nove, narediti nove ...
Težava Rusije, pa tudi ZDA, pa nenazadnje EU je, da so AA sistemi namenjeni bolj sestreljevanju avionov, ki vsak stane (nov) nekaj deset mio EUR. Tam ni težko iztreliti dve, pa celo štiri rakete, vsaka vredna 100 tisoč €.
Če pa Ukrajinci sestavijo dron, ne vem z reaktivnim motorjem:
https://en.topwar.ru/234424-na-ukraine-...
ki stane 50 tisoč €, pa preprostost konstrukcije kompenzira s količino (to so prvi pogruntali Iranci), pa S-300, S-400, pa tudi Pancir je drag.
Tam so Ukrajinci našli odgovor v Vampiru, kjer so stare 70mm rakete spremenili v vodene z laserjem. Vampir je sicer ameriški.