» »

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Temo vidijo: vsi
««
607 / 832
»»

fur80 ::

Unilseptij je izjavil:

ja, samo noben od teh ni imel podpore lokalnega prebivalstva... ne vem, kaj vam ni jasno, na zasedenih ozemljih zdaj zivijo pretezno Rusi in oni hocejo biti del Rusije.


Ko se bo o tem odločalo, bodo Putin, Biden, Xi in ostali 70-80-90 letniki že zdavnaj pod rušo.

bbbbbb2015 ::

kow je izjavil:


Ni mi jasno, od cesa v Donetsku in na Krimu sploh zivijo.


Krim je živel 30% od turizma, 20% od servisiranja vojnih ladij, ter 50% od kmetijstva, dokler je še bila voda po kanalu iz Dnepra.
Doneck (Donbas) je živel cca 50% od rudarstva in bazne kovinske industrije (jeklarna, ipd.). 20% od kmetijstva, ter 30% od sekundarne kovinskopredelovalne industrije.

Največji problem je bila težka industrija in rudarstvo v Donecku, ker niso bili konkurenčni ne po outputu, ne po storilnosti. Rusija jim je ponujala neke transferne cene, oziroma cenejši plin, ki bi offsetal nižjo produktivnot, oz. dobičkonosnost.

Tukaj so Ukrajinci nedvomno naredili napako, ker niso hoteli cenejšega plina, za določene zaveze (Rusiji), hkrati pa so Doneck prepustili usodi hiranja na obroke. Janukovič, ki je bil iz teh krajev, če se prav spomnim, je dilemo dobro poznal. Ostali, vključno z Zelenskim, not so much.

Nedvomno je Rusija forsirala odcepitev Donbasa, vendar, če sem odkrit, so si v tem kontekstu Ukrajinci dosti krivi sami. Donbas so pogosto prepustili usodi, dejansko je regija hirala od 90. let.

Zgodovina sprememb…

damirj79 ::

Težka industrija bi še nekako preživela, medtem ko rudarstvo težko, kljub vsem naporom ni bilo uspeha niti 1%. Sicer tudi drugje v EU je rudarstvo bilo v propadu, tudi recimo pri nas rudarstvo je ravno v teh isti letih hiralo na obroke in ga zdaj nimamo več. Ne vidim razloga, da bi bilo v UKR kaj drugače. Vseeno niso to neki boguzahrbtomjebci, kot npr rusi na kamčatki, kjer drugega enostavno ni.

bbbbbb2015 ::

damirj79 je izjavil:

Težka industrija bi še nekako preživela, medtem ko rudarstvo težko, kljub vsem naporom ni bilo uspeha niti 1%. Sicer tudi drugje v EU je rudarstvo bilo v propadu, tudi recimo pri nas rudarstvo je ravno v teh isti letih hiralo na obroke in ga zdaj nimamo več. Ne vidim razloga, da bi bilo v UKR kaj drugače. Vseeno niso to neki boguzahrbtomjebci, kot npr rusi na kamčatki, kjer drugega enostavno ni.


Ja, samo veš, to ti je kot TEŠ in rudnik lignita Velenje. Kalkulacija optimalnega poslovanja je (bila in bo), da nekje skoplješ rudo, ter jo lokalno malo transportiraš po nekem traku ali kaj, ter potem zažgeš (premog) ali predelaš (jeklarna).

Če ti maš neko jeklarno, potem eventuelno, da je tik ob morju, da rudo takoj pripeljejo, ter je v pristnišču trak, točno v jeklarno.

Tako da, kot ti rečeš, rudnik zapremo, jeklarna ali kovnica ali orodjarna naj bo, to nenormalno zvišaš stroške poslovanja. Zato se te težke in umazane industrije tako skup držijo.

Kako se pa izmotati iz te zanke, to pa težko povem. Nenazadnje se tudi Rudnik ligita Velenje ne zmore zmotati iz zanke. To sanirati je absolutno težak problem. Ker ena jeklarna v Mariupolu stane cca 3,6 mrd EUR. To rabiš minimalno 500 mio EUR, da to nekaj prestrukturiraš. In to je ena jeklarna, Donbas pa je regija. Pa veš, sanacija tal po intenzivnem rudarjenju, to požira denar kot goba. Če bi evrote kuril, bi šlo počasneje. Ukrajina ni bila v kondiciji, to sanirati. Če pa je tako, pa je potrebno poiskati nek plan B, ki bi bil dober tudi za Donbas.

Zgodovina sprememb…

fur80 ::

Rusi so zaprli most na Krimu, prav tako so Ukrajinci napadli gnezdo S-400 na Krimu, pa da vidimo kaj bo iz tega.

Lesoto ::

https://twitter.com/jurgen_nauditt/stat...
The rockets that fired at Kyiv were made no earlier than September 2023, that is, literally under fire.
In my hands is the valve from the expansion tank of the Kh-101 rocket. It is marked 09.2023.
The question of where and how the Russians, despite the sanctions, take American and Taiwanese trace elements for missiles remains unanswered. Because once that question is answered, concrete actions must be put in place to stop this criminal supply.

Pac-Man ::

https://twitter.com/maksymeristavi/stat...

2,024.
that’s how many air raid alerts my homecity Zaporizhzhia in Ukraine went through last year alone.

6 times a day on average life gets fully interrupted in the city of almost one million - just because it has a genocidal neighbor. 💔

only one other Ukrainian oblast had more air raids sirens going off last year - Donetsk.

2,316

terrorism is russian culture.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

kow ::

Unilseptij je izjavil:


kaj pa vem... pozabili smo ze, da v Ukrajini ni bilo prijetno ziveti in da je v bistvu failed state. Kdo je kriv za to, je konec koncev drugotnega pomena, dvomim pa, da si kdo resnicno zeli nazaj v tak rezim.


Sem bil v Zahodni Ukrajini nekaj let nazaj. Lviv je imel neko cudno energijo zaostalosti, obcutka vojne (vojaki korali na zelezniski postaji) ter hkrati neverjetne energije mladih ljudi, ki so furali moderne kafice ipd.

Brez vojne in ruskega nagajanja, je delovalo vse prej kot failed state oz. delovalo je kot, da je konec failed statea. Nisem pa bil v drugih delih Ukrajine.
Ce gledas striktno racionalno, iz stalisca Rusije in njene zelje, da Ukrajina ostane pod rusko nadvlado.. je ura tiktala, in Rusi so bili prisiljeni napasti. To je bilo opazno na vsakem koraku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Okapi ::

Unilseptij je izjavil:

ja, samo noben od teh ni imel podpore lokalnega prebivalstva... ne vem, kaj vam ni jasno, na zasedenih ozemljih zdaj zivijo pretezno Rusi in oni hocejo biti del Rusije.

V Afganistanu živi ogromno ljudi, ki ne podpirajo talibanov. Samo manjšina talibanov je bila bolj agresivna od večine Afganistancev, ki bi samo radi v miru živeli. Na žalost se je ta večina Afganistancev zanašala na ZDA in NATO, in recimo še na svojo skorumpirano vlado, da bodo vpliv talibanov zadržali na neki razumni ravni. No, to se žal ni zgodilo - talibani so "okupacijo" Afganistana naredili predrago.

Če bi danes naredili svoboden in pošten referendum, sem precej prepričan, da bi večina Afganistancev (več kot 50%) glasovala za ameriško okupacijo.

Ob tem sem se spomnil na en star vic. V komunistični Albaniji je bilo gospodarstvo v qrcu, in so člani centralnega komiteja partije razpravljali, kaj storiti. In se je en spomnil - napovejmo vojno ZDA. Ostali so ga debelo pogledali, in je razložil. Američani nas bodo premagali in okupirali. Potem bodo popravili ceste, zgradili železnico, šole, bolnišnice, tovarne... Čez 10, 20 let se bodo umaknili, kot so recimo storili v Nemčiji in na Japonskem po 2. svetovni vojni, mi pa bomo imeli prenovljeno državo. Večina je začela prikimavati, en pa dvigne roko in vpraša - kaj pa če zmagamo? ;)

V glavnem, na ozemlju, ki ga je Rusija zasedla 2022, je podpora prebivalstva minimalna. Je nekaj militantnih Rusov (med katerimi je dosti takih, ki so bili v bistvu ruski plačani agentje, 5. kolona), ostali tamkajšnji Rusi pa so bili kvečjemu nevtralni, neopredeljeni. In večina od tistih, ki so na začetku morda še podpirali "osboboditev", sedaj Rusije ne podpira več.

Na ozemlju, ki je bilo okupirani 2014/15, je naklonjenost Rusom nekaj večja, ampak tudi tam se je vse skupaj zgodilo zaradi manjšine militantnih Rusov, ne zaradi večinoma ruskega prebivalstva. Tudi recimo na Hrvaškem leta 1991 je bila večina tamkajšnjih Srbov "nevtralna", militantni Srbi so pa delali štalo. In potem so tudi nevtralni Srbi po Oluji bežali v Srbijo.

Saj podobno je bilo tudi v Sloveniji med 2. svetovno vojno. Zagrizenih kolaborantov je bilo malo. Med domobranci je bilo veliko takih, ki so predvsem nasedli protikomunistični propagandi. In leza 1945 je veliko ljudi, ki sploh niso dejavno podpirali okupatorjev, zaradi te propagande bežalo.

No, v Ukrajini se bo zgodilo podobno. Ko bo Rusija obupala nad okupacijo, bodo Ukrajinci zasedli vse, kar je bilo okupirano 2022, in takoj zatem že vse, kar je bilo okupirano 2014-15. Veliko Rusov bo bežalo v Rusijo in na koncu bo vse, kar je Rusom uspelo, da bodo sami etnično očistili Ukrajino ruskih prebivalcev.

To je prav enako, kot se je zgodilo s Srbi na Hrvaškem - sami so se uspeli etnično očistiti. Podoben primer so bili recimo Sudeteski Nemci na Češkem. Uradni izgovor, zakaj je Naci Nemčija leta 1938 zasedla Češko, je bila zaščita tamkajšnjih Nemcev. Končni "uspeh" te akcije pa, da so leta 1945/46 vse Sudetske Nemce izgnali (kolikor niso že prej zbežali).

Nekaj malega upanja za Ruse je na Krimu, predvsem zato, ker bo verjetno osvoboditev za Ukrajino predraga. Morda bodo tudi zahodni zavezniki malce pritiskali v smeri, da bi za Krim našli kakšno rešitev, ki ne bi za Rusijo predstavljala popolnega poraza. Da bi se vojna prej končala. No, če bo v Rusiji prišlo do politično-gospodarskega kolapsa, potem bodo Ukrajinci osvobodili čisto vse.

Ampak ta rešitev za Krim nikakor ne bo pomenila, da bo ostal ruski, ampak bodo zanj našli nekakšno kompromisno rešitev. Morda ga bodo razglasili za "protektorat" Združenih narodov. Nekaj podobnega, kot je bilo recimo Svobodno tržaško ozemlje po 2. svetovni vojni. Morda ga bodo razglasili za kondominij (da bo tako ukrajinski kot ruski). Nekaj podobnega je recimo Andora, ki ima sočasno dva šefa države, francoskega predsednika in španskega škofa. V glavnem, neko rešitev, ki jo bo ruska oblast lahko prodala svojim državljanom kot uspeh. Putin pa v nobenem primeru tega ne bo (politično) preživel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Unilseptij ::

kar praviš verjetno bolj ali manj drži, vendar pa je žal nerealno pričakovati, da se bodo Rusi pogajali o nečem, kar so že dosegli. To bi bilo morda mogoče doseči pred vojno oz. takoj po začetku vojne, zdaj je prepozno. Nemci so pa Sudete izgubili šele po tem, ko so se stepli s celim svetom... mislim, da ne želimo ponovitve takega scenarija.

Zgodovina sprememb…

Pac-Man ::

Američani pravijo, da je Rusija že uporabila severnokorejske balistične rakete

https://twitter.com/ColbyBadhwar/status...

Declassified US intelligence provided by the National Security Council to the White House press corps reveals that Russia has targeted Ukraine with North Korean ballistic missiles on multiple occasions.

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

scythe ::

Pac-Man je izjavil:

Američani pravijo, da je Rusija že uporabila severnokorejske balistične rakete

https://twitter.com/ColbyBadhwar/status...

Declassified US intelligence provided by the National Security Council to the White House press corps reveals that Russia has targeted Ukraine with North Korean ballistic missiles on multiple occasions.



Američani marsikaj pravijo. Jaz bi jih vprašal, zakaj to dopuščajo? Kdaj bo Ukrajina prejela podobno orožje dolgega dosega? Bo res morala Ukrajina sama razviti takšne rakete?
X670F | 7700X | 2x16Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Okapi ::

Unilseptij je izjavil:

kar praviš verjetno bolj ali manj drži, vendar pa je žal nerealno pričakovati, da se bodo Rusi pogajali o nečem, kar so že dosegli.

Seveda se Rusi ne bodo pogajali sedaj. Tudi Ukrajinci se ne bodo.

Rusi se bodo hoteli pogajati, ko bodo Ukrajinci pred vrati Krima, ko bodo že prišli do Azovskega morja in porušili krimski most. Skratka, ko bo jasno, da je vojna zanje izgubljena, ampak bodo še dovolj pri moči, da se ne bodo hoteli kar predati in priznati, da so izgubili vse. In takrat utegnejo tudi Ukrajinci pristati na pogajanja, ker bi bila osvoboditev Krima zanje morda predrag podvig, še zlasti, če bi jih ZDA in EU namignili, da jim za to ne bodo dali potrebne vojaške opreme.

Ukrajinci seveda ne bodo pristali na to, da bi uradno priznali Krim za rusko ozemlje, bodo pa morda pristali na kakšno kompromisno rešitev, v slogu Svobodnega krimskega ozemlja, demilitariziranega, z mednarodno upravo in policijo. In ruske oblasti bodo to svojim državljanom lahko prodale kot uspeh, češ da je s tem zagotovljena varnost Rusov na Krimu. Mogoče bodo na nekaj takega Ukrajinci pristali tudi za tisti del Donbasa, ki je okupiran od 2014 dalje.

Ampak, kot rečeno, do pogajanj sigurno ne bo prišlo, preden ne bo osvobojena večina ozemlja, okupiranega 2022, in bo Rusom postalo kristalno jasno, da so popušili. Takrat bo s Putinom politično konec, tisti, ki ga bodo nasledili, bodo nanj zvalili vso krivdo za izgube (in mu bodisi sami sodili, ali pa ga poslali v Haag, kot so Srbi Miloševića), sebi pa pripisali zasluge za pogajanja in uspešno zaščito Rusov na Krimu.

Unilseptij ::

Problem je, da se to, kar praviš, ne bo zgodilo še 20 let, če sploh kdaj. Vojaško Rusije ni možno poraziti v vojni, kot trenutno poteka in na način kot trenutno poteka, to je upam jasno, pa če NATO Ukrajincem podari VSE orožje, kar ga premore. Ne izključujem možnosti, da bi, če Ukrajincem dovolj dolgo uspe vzdrževati status quo, in Putin nekoč odide v penzijo, morda bilo možno doseči nekaj takega kot praviš. Ampak prej bo Ukrajincem zmanjkalo štrika, pa tudi za NATO zadeva postaja predraga. Kot sem nekoč že omenil, na zahodu še obstajajo nekateri demokratični standardi/pravila/zakoni in dolgoročno namenjati tako velika sredstva za podporo Ukrajini pač ni mogoče brez podpore državljanov, ki pa je (bo) hitro skopnela in je ni mogoče zagotavljati poljubno dolgo. To je tudi ena prednost avtokracij pred demokracijo... lahko vzdrži pritisk, medtem ko v demokraciji ljudje prej ali slej potegnejo računico in vidijo, da se da denar porabiti tudi drugače.

Zgodovina sprememb…

Pac-Man ::

kratek video, govori Ukrajinsko, da te razume cel svet ;)

https://twitter.com/andriyhaydash/statu...

Sudan partisans congratulate general Budanov with birthday ;)

P. S. Someone has been killing Wagner in Sudan for the last half year. Who could that be🤷‍♂️


in pripet video

https://siol.net/digisvet/novice/zaradi...

Ruska policija je zaradi praznične osvetlitve aretirala lastnika stanovanja v mestu Veliki Novgorod. Eno od oken stanovanja je imel okrašeno z zaveso iz žarnic LED, ki so 1. januarja ob polnoči izpisale napis "Slava Ukrajini". Izkazalo se je, da je bil žrtev potegavščine hekerjev, ki so se poigrali s programsko opremo nadzornega modula za ta model prazničnih lučk.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Comandante ::

Unilseptij je izjavil:

Problem je, da se to, kar praviš ne bo zgodilo še 20 let, če sploh kdaj. Vojaško Rusije ni možno poraziti v vojni, kot trenutno poteka in na način kot trenutno poteka, to je upam jasno, pa če NATO Ukrajincem podari VSE orožje, kar ga premore. Ne izključujem možnosti, da bi, če Ukrajincem dovolj dolge uspe vzdrževati status quo, in Putin nekoč odide v penzijo, morda bilo možno doseči nekaj takega kot praviš. Ampak prej bo Ukrajincem zmanjkalo štrika, pa tudi za NATO zadeva postaja predraga. Kot sem nekoč že omenil, na zahodu še obstajajo nekateri demokratični standardi/pravila/zakoni in dolgoročno namenjati tako velika sredstva za podporo Ukrajini pač ni mogoče brez podpore državljanov, ki pa je (bo) hitro skopnela in je ni mogoče zagotavljati poljubno dolgo. To je tudi ena prednost avtokracij pred demokracijo... lahko vzdrži pritisk, medtem ko v demokraciji ljudje prej ali slej potegnejo računico in vidijo, da se da denar porabiti tudi drugače.

Problem je, da ke v EU malokdo sposoben strateskega razmisljanja, 10-20 let v prihodnost. Kar se tega tice so ZDA ponavadi bolj pametne (pa tudi ne vedno).

Ja, podpora UA stane. Ampak predstavljaj si, da UA popusi, in se Rusi zacno ponovno noro oborozevat. A ves kako drago bo potem, ko bomo morali celo Evropo oborozit? Dosti bolj se splaca zdaj investirat se 100 milijard in Ruse razbit, kot pa imeti v 10 letih novo hladno vojno. Da Ukrajina zmaga, je strateski vojaski in financni interes EU. Da se ne menimo, da bo EU dobila 40 milijonski trg ter dostop do ukrajinskega plina.

Pod crto, splaca se nam vztrajat.

Okapi ::

Unilseptij je izjavil:

Problem je, da se to, kar praviš, ne bo zgodilo še 20 let, če sploh kdaj. Vojaško Rusije ni možno poraziti v vojni, kot trenutno poteka in na način kot trenutno poteka, to je upam jasno, pa če NATO Ukrajincem podari VSE orožje, kar ga premore.

LOL. Če bi Ukrajinci dobili vse orožje, ki bi ga radi imeli, oziroma bi ga potrebovali, bi bilo vojne že konec. Nekaj deset eskadrilj F16 ali še česa novejšega, strateških bombnikov, jurišnih helikopterjev, nekaj sto abramsov, nekaj tisoč atacamsov, 100+ baterij patriotov... in Rusi ne bi imeli za burek. Kvečjemu bi lahko kakšno atomsko vrgli, kar bi pa pomenilo, da se NATO vmeša neposredno.

Morda je celo strateški namen tak, da Rusov ne poraziš prehitro, ker bi lahko v paniki pred tem vrgli atomsko. Če jih izčrpavaš nekaj let, bo tudi povprečnemu Rusu postalo jasno, da jih Putin vodi v vojaški in gospodarski polom, in se ga bodo rešili ter se začeli pogajati pod ukrajinskimi pogoji.

A bo to že letos ali čez 5 let pa ne vem, nimam kristalne krogle.;) Ampak jasno je, da se je EU in ZDA že preveč angažirala in vložila v pomoč Ukrajini, da bi sedaj odnehali in omogočili rusko zmago. Ukrajinci pa tudi ne bodo kar odnehali. Če ne bodo imeli dovolj vojaške pomoči, bodo pač prešli v klasično gverilksko bojevanje. Odnehali bodo - slej ko prej - Rusi, ker bo okupacija zanje postala predraga (ob spremljajočih sankcijah, ki sigurno ne bodo odpravljene). Ni sploh nobenega dvoma.

Unilseptij ::

Comandante je izjavil:

Unilseptij je izjavil:

Problem je, da se to, kar praviš ne bo zgodilo še 20 let, če sploh kdaj. Vojaško Rusije ni možno poraziti v vojni, kot trenutno poteka in na način kot trenutno poteka, to je upam jasno, pa če NATO Ukrajincem podari VSE orožje, kar ga premore. Ne izključujem možnosti, da bi, če Ukrajincem dovolj dolge uspe vzdrževati status quo, in Putin nekoč odide v penzijo, morda bilo možno doseči nekaj takega kot praviš. Ampak prej bo Ukrajincem zmanjkalo štrika, pa tudi za NATO zadeva postaja predraga. Kot sem nekoč že omenil, na zahodu še obstajajo nekateri demokratični standardi/pravila/zakoni in dolgoročno namenjati tako velika sredstva za podporo Ukrajini pač ni mogoče brez podpore državljanov, ki pa je (bo) hitro skopnela in je ni mogoče zagotavljati poljubno dolgo. To je tudi ena prednost avtokracij pred demokracijo... lahko vzdrži pritisk, medtem ko v demokraciji ljudje prej ali slej potegnejo računico in vidijo, da se da denar porabiti tudi drugače.

Problem je, da ke v EU malokdo sposoben strateskega razmisljanja, 10-20 let v prihodnost. Kar se tega tice so ZDA ponavadi bolj pametne (pa tudi ne vedno).

Ja, podpora UA stane. Ampak predstavljaj si, da UA popusi, in se Rusi zacno ponovno noro oborozevat. A ves kako drago bo potem, ko bomo morali celo Evropo oborozit? Dosti bolj se splaca zdaj investirat se 100 milijard in Ruse razbit, kot pa imeti v 10 letih novo hladno vojno. Da Ukrajina zmaga, je strateski vojaski in financni interes EU. Da se ne menimo, da bo EU dobila 40 milijonski trg ter dostop do ukrajinskega plina.

Pod crto, splaca se nam vztrajat.

Rusi se že noro oborožujejo in tega ni več mogoče ustaviti. Prav tako se že oborožuje tudi evropa, izdatki za vojsko vrtoglavo rastejo, ampak to še nič ne pomeni. Rusija NATA ne bo napadla, to bi bila čista norost... in obratno ravno tako. Torej ti ostane proxy vojna, kjer par ostarelih Ukrajincev poskuša iz bolj ali manj naključno podarjene opreme sestaviti skupaj nekaj zasilnega, Rusi pa to z veseljem potem uničijo. Dokler NATO ne pošlje žive sile, žal ni nobene možnosti za zmago, pa četudi jim damo vse, kar imamo... no razen atomskih bomb, za katere ne dvomim, da bi jih Ukrajinci takoj uporabili, če bi se pojavila priložnost.

Okapi je izjavil:

Unilseptij je izjavil:

Problem je, da se to, kar praviš, ne bo zgodilo še 20 let, če sploh kdaj. Vojaško Rusije ni možno poraziti v vojni, kot trenutno poteka in na način kot trenutno poteka, to je upam jasno, pa če NATO Ukrajincem podari VSE orožje, kar ga premore.

LOL. Če bi Ukrajinci dobili vse orožje, ki bi ga radi imeli, oziroma bi ga potrebovali, bi bilo vojne že konec. Nekaj deset eskadrilj F16 ali še česa novejšega, strateških bombnikov, jurišnih helikopterjev, nekaj sto abramsov, nekaj tisoč atacamsov, 100+ baterij patriotov... in Rusi ne bi imeli za burek. Kvečjemu bi lahko kakšno atomsko vrgli, kar bi pa pomenilo, da se NATO vmeša neposredno.

Morda je celo strateški namen tak, da Rusov ne poraziš prehitro, ker bi lahko v paniki pred tem vrgli atomsko. Če jih izčrpavaš nekaj let, bo tudi povprečnemu Rusu postalo jasno, da jih Putin vodi v vojaški in gospodarski polom, in se ga bodo rešili ter se začeli pogajati pod ukrajinskimi pogoji.

A bo to že letos ali čez 5 let pa ne vem, nimam kristalne krogle.;) Ampak jasno je, da se je EU in ZDA že preveč angažirala in vložila v pomoč Ukrajini, da bi sedaj odnehali in omogočili rusko zmago. Ukrajinci pa tudi ne bodo kar odnehali. Če ne bodo imeli dovolj vojaške pomoči, bodo pač prešli v klasično gverilksko bojevanje. Odnehali bodo - slej ko prej - Rusi, ker bo okupacija zanje postala predraga (ob spremljajočih sankcijah, ki sigurno ne bodo odpravljene). Ni sploh nobenega dvoma.


Za Ruse je okupacija poceni v primerjavi s stroški, ki jih ima NATO z dobavo pomoči in nadgradnjo svojih kapacitet. Z njihove perspektive oni izčrpavajo NATO in ne obratno, bomo videli kdo bo prej obupal... kot rečeno NATO (in mi) v resnici nimamo nič z Ukrajino in nas konec koncev boli k.... Rusi pa tam živijo in Putin se ne bo umaknil. Gverilsko bojevanje se lahko greš tam, kjer imaš podporo lokalnega prebivalstva.
In vsa ta oprema, ki so jo naštel ne bi spremenila čisto nič brez NATOvih vojakov in poveljniške strukture.

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

Saj ne veš ali bi se držal za glavo ali bi se krohotal. Tale blodi še bolj od rusofilov na MMC-ju.

Unilseptij je izjavil:

Rusi se že noro oborožujejo in tega ni več mogoče ustaviti.


Unilseptij je izjavil:

Torej ti ostane proxy vojna, kjer par ostarelih Ukrajincev poskuša iz bolj ali manj naključno podarjene opreme sestaviti skupaj nekaj zasilnega, Rusi pa to z veseljem potem uničijo.


Unilseptij je izjavil:

Za Ruse je okupacija poceni v primerjavi s stroški, ki jih ima NATO z dobavo pomoči in nadgradnjo svojih kapacitet. Z njihove perspektive oni izčrpavajo NATO in ne obratno

LightBit ::

Unilseptij je izjavil:

Za Ruse je okupacija poceni v primerjavi s stroški, ki jih ima NATO z dobavo pomoči in nadgradnjo svojih kapacitet. Z njihove perspektive oni izčrpavajo NATO in ne obratno

Primerjaj malo proračune. Koliko katera država da za vojsko.

Unilseptij ::

No pravijo, da je NATO dal nekje 200 milijard dolarjev do zdaj. Če nadaljujemo s tem tempom bomo v naslednjem letu morali dati še 200 milijard samo za ohranjanje statusa quo... za vojaško zmago, kot sem že nekje napisal, moramo dati vso opremo NATA v evropi in tretjino razpoložljive žive sile v evropi. Tega pa pač ne bomo storili... vsaj ne dokler NATO ni direktno napaden.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

the combined GDP of NATO affiliated states is almost 10 times the GDP of Russia.

Torej za vsak % BDP, ki ga NATO nameni Ukrajini, morajo rusi nameniti približno 10% njihovega BDP, da stavo izenačijo. Ni treba biti posebej bister, da bi vedel, kdo koga izčrpava.
Ruske izgube so sicer posredno še bistveno višje, ker v vojni umirajo njihovi možje, pametni pa bežijo iz države. Pomanjkanje delovnih rok, pametnih glav, penisov in posledično premalo rojstev se bo nadaljevalo več generacij in to bo za njihovo produktivnost izguba, ki jo bodo trpeli še desetletja po koncu vojne. NATO s tem nima težav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

Unilseptij ::

mah, to je spet fora s primerjanjem Rusije z Italijo glede na BDP. Saj vendar vidiš, da ne deluje tako, mirno lahko trdimo, da je na zahodu izdelava orožja precej dražja kot v Rusiji in torej taka matematika ne štima. Računica bi morda delno držala, če bi NATO sam direktno vstopil v vojno, samo s pošiljanjem opreme ne bo opravil nič, to je zdaj že jasno.

Bellator ::

Ukrajini dajejo tisto orožje, ki bi sicer šlo na uničenje.

Okapi ::

Unilseptij je izjavil:


Za Ruse je okupacija poceni v primerjavi s stroški, ki jih ima NATO z dobavo pomoči in nadgradnjo svojih kapacitet. Z njihove perspektive oni izčrpavajo NATO in ne obratno, bomo videli kdo bo prej obupal...

:)) Ja, to so mislili tudi v času SZ, da izčrpavajo NATO in ZDA s stroški za hladno vojno (in vesoljsko tekmo). In presenečenje - SZ je zaradi stroškov za vojsko (in vojno v Afganistanu) praktično bankrotirala in posledično tudi razpadla.

Dobro si poglej ta grafikon, in če ga razumeš, bi ti moralo biti jasno, da so države v NATO 10x bogatejše od Rusije in si zato lahko privoščijo tudi 10x več stroškov za vojsko. Pa Ukrajino podpirajo še mnoge bogate države, ki (še) niso v NATO (Japonska, Avstralija, J. Koreja, Švedska...)



Rusija nima popolnoma nobene možnosti, da bi z vojaškimi izdatki izčrpala NATO.

jernejl ::

Unilseptij je izjavil:

mah, to je spet fora s primerjanjem Rusije z Italijo glede na BDP.
To ni fora, ampak realnost. Številke pač ne lažejo.

Saj vendar vidiš, da ne deluje tako
Ravno nasprotno, deluje točno tako. NATO daje ukrajincem orožje s potečenim rokom uporabe iz skladišč, katero bi itak čez čas moralo iti v uničenje, rusi pa so se v Ukrajini že precej razorožili, velik del sposobnega vojaškega personala je postal hrana za črve, sodobnejšega orožja so se tudi že v veliki meri znebili in ga morajo vlačiti iz muzejev ter uvažati iz severne koreje, vojakom pa dajejo lopate in podobno.

mirno lahko trdimo, da je na zahodu izdelava orožja precej dražja kot v Rusiji in torej taka matematika ne štima.
Ja, kvalitetnejše orožje je pač dražje. Pa tudi več od teh vseh silnih milijard, ki jih zahod nameni za proizvodnjo orožja, ostane doma, torej na zahodu. Saj veš, višje plače in to.

Računica bi morda delno držala, če bi NATO sam direktno vstopil v vojno, samo s pošiljanjem opreme ne bo opravil nič, to je zdaj že jasno.
Ravno nasprotno, z minimalnim naporom (dostavo zastarelega orožja) je NATO dosegel, da rusi v ukrajini ne morejo napredovati nikamor. Že samo če bi to isto količino orožja ukrajincem dali hitreje (bolj pravočasno), bi bil učinek še znatno boljši, kaj šele, če bi jim začeli pošiljati orožje zadnje generacije. Ali balistične rakete z daljšim dosegom, da bi jih lahko pošiljali nad rusijo, enako kot jih rusi prejemajo od svojih dobaviteljev in jih streljajo v ukrajino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

Unilseptij ::

Okapi je izjavil:

Unilseptij je izjavil:


Za Ruse je okupacija poceni v primerjavi s stroški, ki jih ima NATO z dobavo pomoči in nadgradnjo svojih kapacitet. Z njihove perspektive oni izčrpavajo NATO in ne obratno, bomo videli kdo bo prej obupal...

:)) Ja, to so mislili tudi v času SZ, da izčrpavajo NATO in ZDA s stroški za hladno vojno (in vesoljsko tekmo). In presenečenje - SZ je zaradi stroškov za vojsko (in vojno v Afganistanu) praktično bankrotirala in posledično tudi razpadla.

Dobro si poglej ta grafikon, in če ga razumeš, bi ti moralo biti jasno, da so države v NATO 10x bogatejše od Rusije in si zato lahko privoščijo tudi 10x več stroškov za vojsko. Pa Ukrajino podpirajo še mnoge bogate države, ki (še) niso v NATO (Japonska, Avstralija, J. Koreja, Švedska...)



Rusija nima popolnoma nobene možnosti, da bi z vojaškimi izdatki izčrpala NATO.


Mogoče, NATO pa nima nobene možnosti, da samo s pošiljanjem opreme zagotovi vojaško zmago Ukrajine. Kaj pa zdaj?

jernejl ::

NATO je Ukrajincem že zagotovil, da se lahko enakovredno kosajo z rusi in slednji ne napredujejo več nikamor, in je to dosegel z zelo omejenimi in previdnimi dobavami zastarelega orožja. Od kod torej izvira blodnja, da NATO ne bi mogel doseči še več, če bi pošiljal več orožja oziroma boljše orožje?

Okapi ::

Unilseptij je izjavil:


Mogoče, NATO pa nima nobene možnosti, da samo s pošiljanjem opreme zagotovi vojaško zmago Ukrajine. Kaj pa zdaj?

Zmago bodo zagotovili Ukrajinci, z "našim" orožjem. Zmaga ne pomeni, da bodo Ukrajinci z abramsi šli nad Moskov, temveč da bodo Rusi zaradi prevelikih materialnih in človeških stroškov ugotovili, da jim ne preostane nič drugega, kot da priznajo poraz in se umaknejo iz Ukrajine.

To je prav enako, kot so talibanski kozji pastirji, brez omembe vredne pomoči iz tujine, "premagali" NATO. Ampak to jim je uspelo, ker NATO v talibanih ni videl posebne grožnje za obstoj zahodne demokracije. V primeru Rusov - in ker Ukrajinci niso kot je bila afganistanska prozahodna vojska - je seveda drugače.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

TESKAn ::

Unilseptij je izjavil:

Računica bi morda delno držala, če bi NATO sam direktno vstopil v vojno, samo s pošiljanjem opreme ne bo opravil nič, to je zdaj že jasno.

Mogoče, NATO pa nima nobene možnosti, da samo s pošiljanjem opreme zagotovi vojaško zmago Ukrajine. Kaj pa zdaj?

Zakaj, men se zdi, da so ukrajinci sami čist dovolj pametni, da ga znajo precej dobro izkoristit. Zdaj je jasno pa samo to, da imajo na zahodu al politiki kako svojo podkupljeno računico, al pa se še zmeraj bojijo putina in 'eskalacije'. Ali pa upajo da bo vse to šlo mimo, če bodo le dovolj časa držali glavo v riti...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pac-Man ::

Komite za mednarodne odnose v kongresu pod republikanskim vodstvom pravi, da je problem Biden, ki zavira pomoč Ukrajini. Odlično, če jim uspe prepričat njihovega speakerja

https://foreignaffairs.house.gov/propos...

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Pac-Man ::

to, nit, videi pa to

https://twitter.com/WarVehicle/status/1...

In the recent days Ukraine has experienced Strikes on FOBs, by what I suspect to be North Korean KN-23 Ballistic Missiles. More below.
(1) FOB Containing alot of Trucks(Ural, Ural Tankers etc). The fact that the houses caught fire aswell indicates a resupply base in them.


in to

https://twitter.com/ArmsControlWonk/sta...

Again, if North Korean can sell KN-23 SRBMs to Russia, South Korea can sell Hyunmoo-series SRBMs to Ukraine.


Na koncu bomo dobili proksi vojni med Korejama ter Iranom in Izraelom. Rusija si zagotovo ni predstavljala takega razpleta kratke SVO za demilitarizacijo in denacifikacijo ;)
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pac-Man ()

Ganon ::

Putlerjev kolega je tudi poskrbel zase:

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je podpisal nov zakon, ki mu zagotavlja dosmrtno imuniteto pred kazenskim pregonom, opozicijskim voditeljem, ki živijo v izgnanstvu, pa zakon preprečuje kandidiranje na prihodnjih predsedniških volitvah.


Unilseptij je izjavil:

No pravijo, da je NATO dal nekje 200 milijard dolarjev do zdaj. Če nadaljujemo s tem tempom bomo v naslednjem letu morali dati še 200 milijard samo za ohranjanje statusa quo... za vojaško zmago, kot sem že nekje napisal, moramo dati vso opremo NATA v evropi in tretjino razpoložljive žive sile v evropi. Tega pa pač ne bomo storili... vsaj ne dokler NATO ni direktno napaden.


Ti si popolnoma izgubil stik z realnostjo.

Comandante ::

Putlerjev kolega je tudi poskrbel zase

Brez skrbi, ta ne bo prisel do sojenja. V taksnega cloveka se izprazni dva nabojnika, ko je prva prilika.

Pac-Man ::

Bojna glava? Deli odletijo/zgorijo? Nekaj tretjega? Ker to definitivno ni cel Kinžal, je pa identično že pokazanim kosom

https://twitter.com/SESU_UA/status/1743...

In Kyiv, sappers of the State Emergency Service neutralized the warhead of the enemy aeroballistic hypersonic missile "Kinzhal"



Kh-47M2 Kinzhal @ Wikipedia
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Pac-Man ::

Tule pa nit o severnokorejskih raketah

https://twitter.com/John_A_Ridge/status...

While I was initially skeptical of the claims concerning this specific wreckage due to a lack of presented evidence, a comparison of reference images presents a compelling case for this being the wreckage of a North Korean KN-23 rather than a Russian Iskander-M.
1|4
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Unilseptij ::

Okapi je izjavil:


LOL. Če bi Ukrajinci dobili vse orožje, ki bi ga radi imeli, oziroma bi ga potrebovali, bi bilo vojne že konec. Nekaj deset eskadrilj F16 ali še česa novejšega, strateških bombnikov, jurišnih helikopterjev, nekaj sto abramsov, nekaj tisoč atacamsov, 100+ baterij patriotov... in Rusi ne bi imeli za burek. Kvečjemu bi lahko kakšno atomsko vrgli, kar bi pa pomenilo, da se NATO vmeša neposredno.


Tole mi ni dalo miru, ker se sliši tako enostavno, da se človek vpraša, zakaj potem ne naredimo tega. Pa sem malo posurfal in ugotovil, da ima recimo cela Nemčija samo 11 baterij patriotov (https://www.reuters.com/world/europe/ge... ). Za F-16 (https://www.statista.com/chart/30069/gl... ) jih je v EU nekje 250 aktivnih (ne eskadrilj ampak letal :D ) za ostalo, kar si napisal nisem preverjal, ampak količine, ki jih omenjaš niso trivialne in jih NATO preprosto nima, če noče popolnoma demontirati svojih obrambnih kapacitet.

Tako smo obsojeni na majhne pakete pomoči, ki jih Rusi vsakič sproti uničijo in nikoli ne pridemo do kritične mase, ki bi lahko res spremenila razmere na bojišču.

Zgodovina sprememb…

Pac-Man ::

Še en dokaz več, da Rusija bolj slabo hrani vojne ujetnike

https://twitter.com/Mariana_Betsa/statu...

A combat medic Halyna Fedyshyn -before and after the Russian captivity. Can’t imagine what she went through…

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Pac-Man ::

Bolj temeljita nit o severnokrejskih raketah

https://twitter.com/ArmsControlWonk/sta...

The case for the Russian missile that struck Kharkiv on January 2 being a North Koran Hwasong-11 variant is a very, very strong. A short thread building on the work of the #OSINTatMIIS team, especially the amazing @DuitsmanMS.

...

There are two points to make: First, the debris in Kharkiv is very similar to North Korea's Hwasong 11 A/B. Second, the debris is distinctly unlike Russia's Iskander. Let's look at two bits of the missile: the top of the solid rocket motor and the base.

...

This is a damning set of similarities. The missile is certainly not an Iskander. The case for this being a Hwasong-11 variant is very, very strong. In fact, I can't imagine a stronger case short of a worker leaving a signed note from Kim Jong Un inside the guidance compartment.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Okapi ::

Unilseptij je izjavil:

Okapi je izjavil:


LOL. Če bi Ukrajinci dobili vse orožje, ki bi ga radi imeli, oziroma bi ga potrebovali, bi bilo vojne že konec. Nekaj deset eskadrilj F16 ali še česa novejšega, strateških bombnikov, jurišnih helikopterjev, nekaj sto abramsov, nekaj tisoč atacamsov, 100+ baterij patriotov... in Rusi ne bi imeli za burek. Kvečjemu bi lahko kakšno atomsko vrgli, kar bi pa pomenilo, da se NATO vmeša neposredno.


Tole mi ni dalo miru, ker se sliši tako enostavno,

Nihče ne pravi, da je enostavno. Ampak ti si napisal (in poudaril VSE)
pa če NATO Ukrajincem podari VSE orožje, kar ga premore

F-16 je bilo narejenih 5000+ ZDA jim imajo trenutno 800+, NATO skupaj verjetno vsaj 1500. Pa F-16 ni edino letalo, ki bi koristilo Ukrajincem.
Patriotov imajo Američani tudi vsaj 1000 (in so tudi še drugi uporabni protiletalski sistemi), 8000 abramsov (in so tudi drugi uporabni tanki, vključno s 40 slovenskimi M84).

Zakaj NATO (in ostali zavezniki) orožje dobavljajo "po kapljicah" je pa drugo vprašanje. En od vzrokov je, da ukrajinska vojska vsega naenkrat niti ni sposobna uporabiti, ker nima dovolj usposobljenega moštva. Drug vzrok je morda ta, da Zahod noče katastrofalnega ruskega poraza, ker bi s tem tvegali, da Rusi v paniki uporabijo atomsko orožje. Precej bolj varna pot je počasno izčrpavanje Rusije (vojaške stroški + človeške žrtve + gospodarske sankcije), v upanju, da bodo v par letih spoznali, da je zadeva zanje izgubljena.

Unilseptij ::

OK, verjetno ne VSE naenkrat, ker tudi Ukrajinci enostavno nimajo osebja, ki zna to opremo potem uporabljati... kje bos dobil 100 pilotov, ena patriot baterija menda potrebuje 80 - 90 izurjenih ljudi za upravljanje in vzdrževanje. Rekel sem, da bi morali dati vso opremo v evropi in tretjino žive sile v evropi, in to ni tako dalec od tvojih ocen.

Po kapljicah gre pa enostavno zato, ker več nimamo. To bo morda nekatere presenetilo, ampak vojaška premoč NATA napram ostalemu svetu v resnici ni tako zelo velika, kot si radi domišljamo. Amerika ima 50 bataljonov patriotov, vsak bataljon je 16 baterij, torej skupaj 800 baterij. Rusija ima okoli 100 sistemov S-400, kar je dovolj, da sklati kompleten arzenal F-16 v evropi v nekaj dneh/tednih, če bi bilo treba.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

:)) Teh sto S-400 NATO uniči v prvih treh dneh vojne in si zagotovi prevlado na nebu.

Unilseptij ::

kako, če so v Rusiji :D... Rekli smo, da bi se vseeno poskusili izogniti svetovni vojni in jedrski katastrofi. Že vsaj 70 let velja, da konvencionalni vojaški spopad neposredno med NATOm in Rusijo nima smisla, ker bo tista stran, ki bo izgubljala, pač posegla po jedrskem orožju.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Unilseptij je izjavil:

Rusija ima okoli 100 sistemov S-400, kar je dovolj, da sklati kompleten arzenal F-16 v evropi v nekaj dneh/tednih, če bi bilo treba.
Rusija ima za ubraniti po velikosti največjo državo na svetu, za kar ima za velikostni razred premalo takih sistemov in usposobljenega kadra. Kaj šele, da bi si lahko privoščili s temi zelo omejenimi resursi streljati po evropi. Še ukrajinski letalniki priletijo do Moskve, kaj bi šele bilo, če bi rusi obrambne zmogljivosti na svojem ozemlju bistveno razredčili in se soočili z bistveno naprednejšim orožjem, kot ga imajo Ukrajinci.

Unilseptij je izjavil:

Po kapljicah gre pa enostavno zato, ker več nimamo.
Po kapljicah gre enostavno zato, ker ameriški vojaški industriji ni v interesu, da bi se vojna hitro končala. Hkrati pa se bo s počasnim izčrpavanjem rusom povzročilo bistveno več škode, kot če bi se jih ob začetku invazije nagnalo iz Ukrajine. Če bi rusi v zgodnji fazi vojne ugotovili, da nimajo možnosti, bi se umaknili s precej manjšimi izgubami kakor zdaj, ko tja že dalj časa množično pošiljajo umirat vojake in uničevat svoje orožje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

Lesoto ::

Že spet imamo enega revčka tukaj, ki nima absolutno nobenega smisla o vojaški taktiki in operativi.

Rusija ima "toooooliiiiikoooo" S-400 sistemov, da še je onega delujočega odpeljala iz Kaliningrada.

As Cargo Flights Leave Kaliningrad, Air Defence Systems Disappear
https://www.bellingcat.com/news/2023/11...

efektivnost sistema S-400



A je potrebno napisat, da F-35 NE rabi pridet na 34km, da uniči sistem S-400?

Ganon ::

Lesoto je izjavil:

Že spet imamo enega revčka tukaj, ki nima absolutno nobenega smisla o vojaški taktiki in operativi.


Ta revček se na vse pretege trudi prepričati ostale, da ni ljubitelj Putlerjevega režima, a hkrati postreli vse kozle okoli sebe. Ubogi NATO in mogočna Rusija. :))

Fritz ::

Ganon je izjavil:

Lesoto je izjavil:

Že spet imamo enega revčka tukaj, ki nima absolutno nobenega smisla o vojaški taktiki in operativi.


Ta revček se na vse pretege trudi prepričati ostale, da ni ljubitelj Putlerjevega režima, a hkrati postreli vse kozle okoli sebe. Ubogi NATO in mogočna Rusija. :))

Če količkaj poznaš vojaško izrazoslovje, govorimo o taktiki, operatiki in strategiji. Lesoto tukaj kaže predvsem lastno nepoznavanje in nerazumevanje tematike.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

scythe ::

Unilseptij je izjavil:



. Rusija ima okoli 100 sistemov S-400, kar je dovolj, da sklati kompleten arzenal F-16 v evropi v nekaj dneh/tednih, če bi bilo treba.



Vidim da še nisi ugotovil, da papir prenese marsikaj, resničnost je pa čist druga. To je Rusija dokazala v 2 letih, zdaj pa zapira ljudi, ki so bili glavni pri njihovem razvoju. Zakaj?

Pri veliko stvareh se je pokazalo, da le ni tako kot so pisali na papir. Kje so šele tisti, ko so vsako leto kradli denar iz Ruskega vojaškega propračuna? Če bi ves denar ostal v vojaški industriji, bi danes bila Rusija 2x močnejša.


¨Če bi teta imela jajca, bi bila stric¨
X670F | 7700X | 2x16Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Fritz ::

scythe je izjavil:

Unilseptij je izjavil:



. Rusija ima okoli 100 sistemov S-400, kar je dovolj, da sklati kompleten arzenal F-16 v evropi v nekaj dneh/tednih, če bi bilo treba.



Vidim da še nisi ugotovil, da papir prenese marsikaj, resničnost je pa čist druga. To je Rusija dokazala v 2 letih, zdaj pa zapira ljudi, ki so bili glavni pri njihovem razvoju. Zakaj?

Pri veliko stvareh se je pokazalo, da le ni tako kot so pisali na papir. Kje so šele tisti, ko so vsako leto kradli denar iz Ruskega vojaškega propračuna? Če bi ves denar ostal v vojaški industriji, bi danes bila Rusija 2x močnejša.


¨Če bi teta imela jajca, bi bila stric¨

Jah, Rusija je tako šibka, da kljub vsem sankcijam še kar štanca artilerijsko strelivo, tanke, letala itn. medtem, ko v EU ne moremo napraskati nekaj tisoč granat 155mm in par rezervnih delov za tanke Leopard 2. Bogi Rusi, se mi kar smilijo.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

kow ::

Fritz je izjavil:


Jah, Rusija je tako šibka, da kljub vsem sankcijam še kar štanca artilerijsko strelivo, tanke, letala itn. medtem, ko v EU ne moremo napraskati nekaj tisoč granat 155mm in par rezervnih delov za tanke Leopard 2. Bogi Rusi, se mi kar smilijo.


Sibkost EU, ne smes interpretirati kot moc Rusije.
««
607 / 832
»»