» »

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Rusija vs. Ukrajina aka. "Putin - še sladkih 16 let na oblasti?"

Temo vidijo: vsi
««
191 / 833
»»

mackilla ::

Poldi112 je izjavil:

mackilla je izjavil:

Si pa trd. Hitler je napadel Poljsko,ker je imel dogovor z Stalinom,če dogovora nebi bilo se tudi napad nebi zgodil. Ko je napadel Rusijo je bila Francija že okupirana in zaenkrat ni bilo straha pred drugo fronto. A zdaj razumeš?


Poljake je napadel, predno je šel nad francoze in ruse. Če ga ni skrbelo, da bo imel 2 fronti, ko je šel nad čehe, zakaj bi ga, ko je šel nad poljake?
In hkrati ga ni bilo strah vojne z rusi in američani?

Ja, vsekakor bi lahko rekli, da tvojih teorij ne razumem. Hkrati pa še kar pa čakam na info, na podlagi katerih zgodovinskih knjig si si ustvaril to mnenje.

Saj menda veš,da je češko dobil brez vojne ali ne? Brez veze,ker očitno nimaš pojma.

ripmork ::

Poldi112 je izjavil:

Ukrajina je predvsem na ruski meji in v našem interesu je sodelovanje z rusi.

Niti malo nam ni v interesu sodelovat s temi pokvarjenimi, primitivnimi imperialisti, ne. Odpel si že te ruse domov, če so ti tak všeč.

fur80 ::

Poldi112 je izjavil:

fur80 je izjavil:

13 miljonov beguncev, uničujejo jim elektrarne, da ljudje zmrzujejo,


So dobrodošli, da odidejo na zahod. Ne ciljajo civilov, ampak vojaške objekte in infrastrukturo, ki je pomembna za vojskovanje.


fur80 je izjavil:


množična grobišča, stvari, ki jih ne vidimo, ne vemo,


Ampak slepo verjamemo, ker nam svobodni mediji tako pravijo?

fur80 je izjavil:


Počakaj, da je konec vojne in pridejo zgodbe na plano, seveda pa jih ti tako ne boš verjel in boš trdil, da je to zahodna propaganda, kot poboji v Buči, čeprav je bilo vse dokazano.


Jaz se ne bom ukvarjal z njimi - razumem, da se dogajajo, kot v vsaki vojni. Dokazi so pa na ravni "Remember the Maine", "Gulf of Tonkin", metanje dojenčkov iz inkubatorjev, WMD v Iraku, ... Ustvarjeni izključno za emocionalni odziv.

fur80 je izjavil:


Rusi brišejo mesta. Sicer je pa vojna na Hrvaškem trajala 4 leta, tu še 1 leto ne, me kar zgrozi kaj se bo dogajalo še, če bo trajala tako dolgo.


Rusi brišejo ukrajinsko vojsko. Če se skriva v mestih, pač z njimi vred rušijo še mesta.

fur80 je izjavil:


Da pa si sploh ne moremo predstavljati kake psihične posledice bo ta vojna naredila Ukrajincem pa tudi Rusom.


Ogromne? Edino - zakaj misliš, da naše gospodarje to skrbi? Saj bombardirajo države levo in desno.

mackilla je izjavil:

Rusi so Nemcem dobavljali material brez katerega Hitler ni mogel začeti vojne.


In zakaj so po tvojem to počeli?


Sploh ne vem kaj bi ti odgovoril, sem brez besed, noro, kot bi poslušali Putina, ali Miloševiča, ne čujem dobro, vojaki JLA pa mislili, da nas napadajo Avstrijci, da morajo zato na meje, kriv pa seveda Zahod in zahodna propaganda, RTS pa objektivna ko sedaj RT.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fur80 ()

Fritz ::

fur80 je izjavil:


13 miljonov beguncev, uničujejo jim elektrarne, da ljudje zmrzujejo, poboji v mestih, množična grobišča, stvari, ki jih ne vidimo, ne vemo, zračni alarmi po celi državi vsaki dan, grožnja z jedrskim? Počakaj, da je konec vojne in pridejo zgodbe na plano, seveda pa jih ti tako ne boš verjel in boš trdil, da je to zahodna propaganda, kot poboji v Buči, čeprav je bilo vse dokazano.

Si pogledal mesta kako izgledajo na fronti Ukrajini, če ne bi TOS1 nesel samo 6km in bi ga Ukrajinci najprej napadali, še ruševin ne bi bilo več. Rusi brišejo mesta. Sicer je pa vojna na Hrvaškem trajala 4 leta, tu še 1 leto ne, me kar zgrozi kaj se bo dogajalo še, če bo trajala tako dolgo.

Da pa si sploh ne moremo predstavljati kake psihične posledice bo ta vojna naredila Ukrajincem pa tudi Rusom.

Si kdaj videl kako so izgledala iraška in sirska mesta pa koliko je bilo beguncev? Ukrajina ni nič novega in nič posebnega. V glavnem umirajo bojevniki (vojaki) na obeh straneh, ne predvsem civilisti, tako kot v BiH.

ZDA so ravno imenovale eno izmed njihovih novih ladij Fallujah pa lahko malce poguglaš in obudiš spomine kako so to počele ZDA.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Lonsarg ::

Fritz je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Ne moremo (vsaj zaenkrat ne) prisilit svet v to da ni vojn.

LAHKO pa probamo čimbolj prisiliti svet v to da ni imperialističnih vojn (takih kjer se zaradi vojne spremenijo državne meje). Ravno imperialistične vojne so namreč najhujše zlo, ker z uspešnim imperialističnim napadom se motivacija za naslednje vojne dejansko poveča in to potem vodi v krog vojn.

Imperialistične vojne niso samo vojne kjer se spreminjajo meje. Tudi če države ne pripojiš vendar si jo politično in gospodarsko podrediš, je to eklatantni primer imperializma. Pa ne potrebuješ vedno vojne, včasih je dovolj subverzija, podžiganje upora neke nezadovoljne skupine, vojaški ali politični udar itn. Primerov je kolikor hočeš.
Subverzije, podžiganje upora, mehki prevzemi politične elite v drugi državi, gospodarsko podrejanja, itd, to je vse faktor 100 manj boleče za navadnega človeka kot direktna imperialistična vojna ki jo imamo v Ukrajini. Pa 100krat manj podžiga sovraštvo med ljudmi za naslednje generacije pa 100krat manj šans za nevarne eskalacije.

To NI za enačit, subverzija in gospodarsko podrejanje in podkupovanje elit itd., to se BO dogajal. Ni idealno ampak s tem se Lahko sprijaznemo zaenkrat na tej civilazijski stopnji (ne ker je prav, ampak ker ni niti najmanjše šanse da se kaj taklega neha). Direktni vojni katere namen je sprememba mej pa absolutno lahko že na tej stopnji civilizacije rečemo ne. Absolutno pravilo, ki se ga niti v vojni ne bi smelo kršiti je sprememba mej kto del povojnega dovogora. Če vojaško napadeš državo imaš lahko kakršen cilj hočeš, ne sme pa biti cilj sprememba mej. En tak dogovor rabimo na najvišjem UN nivoju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Malidelničar ::

A je kaj novega? Rusi nekaj premikajo mehanizacijo severno od Mariupola....
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

fur80 ::

Malidelničar je izjavil:

A je kaj novega? Rusi nekaj premikajo mehanizacijo severno od Mariupola....


Nevarnost napada iz severa Belorusije, Rusi se na glavo mečejo v klavnico v Bakhmutu, ker so Putinu obljubili, da bodo še letos osvojili to mesto. Rezultate vidiš tukaj.
https://twitter.com/ANDRU6307/status/16...
Ruse zlagajo na kup, kdo to napada, verjetno zaporniki iz Rusije, ki tako nimajo šanse. Ukrajinci so že zdavnaj pripravili zadaj drugo linijo obrambe, če Bakhmut pade, ampak dokler Rusi hodijo na mesoreznico, bodo jih pač tukaj uničevali.

Rusom grozi napad na Melitopol, amapk koliko je na tem, ni jasno nikomur. Medtem pa Rusi hinavsko tolčejo po Ukrajinskih mestih in kaznujejo ljudi, ker so se uprali. UK naj bi dala UA rakete daljšega dosega ampak to je spet tako tako.

Cel normalen svet zbira generatorje za UA, da bi se lahko ljudje v UA pogreli in imeli elektriko, svoje izkušnje so jim predstavili celo ljudje iz BIH točneje iz Bihača.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fur80 ()

Malidelničar ::

fur80: Ne razumem do kdaj bodo lahko Beloruse še držali v šahu???? Ali pa je neodvisna Belorusija z lastno kulturo in beloruskim jezikom dokončno passe? Ker za to na dolgi rok tudi gre; sam sem pričakoval, da bo vojna v Ukrajini spodbudila tudi spremembe v Belorusiji.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

blay44 ::

Do konca se jim je skisalo

Lonsarg ::

Malidelničar je izjavil:

fur80: Ne razumem do kdaj bodo lahko Beloruse še držali v šahu???? Ali pa je neodvisna Belorusija z lastno kulturo in beloruskim jezikom dokončno passe? Ker za to na dolgi rok tudi gre; sam sem pričakoval, da bo vojna v Ukrajini spodbudila tudi spremembe v Belorusiji.
Ce bi se Belorusija vmesala v vojno direktno bi gotovo do nemirov prislo. Tako pa so ljudje veseli da je njihov vodja dovolj normalen da ni podlegel Putinu in si je z tem zagotovil mir.

Tudi diktatorji so zmozni pametne odlocitve sprejemat sem pa tja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

pangro ::

redtech je izjavil:

@T440
Tukaj lahko primerjaš, kako superiorna je vojska US, ki je vse to izvedla v enem tednu.

Half a million children Iraq died due to U.S. sanctions. Former Secretary of State, Madeline Albright, believes this is a valid price to pay for U.S. goals in the region.

US oprostimo, ker se bori za demokracijo in našo nadvlado "tretjemu svetu" :)


Oprostijo jim tudi kitajci in rusi ker jim nikdar ne nabijejo sankcij a gobec bi pa preko svojih propagandnih kanalov gonil da moramo potem tukaj poslušati rusko kitajske hlapce, walk the walk pa to ali pa naj utihnejo.

Ukrajinci so se v tej vojni izkazali za iznajdljive in je samo vprasanje časa kdaj jim bodo zacel pošteno tolčt ključne vojaške cilje v rusiji, rusi pa ne bodo moral nukat ker oni sami vedo da se gredo zemljo krast in da bodo v primeru uporabe nukic samo pospešili svoj poraz.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pangro ()

Malidelničar ::

Informacije glede stanja pri Kreminni:

"Reports indicates UA troops in the forest south & west of Kreminna are closer than ever. #Ukraine has consolidated these positions, reinforced them, & now holds not just fire control on the highways west of #Svatove, but actual physical control of the H/way north of #Kreminna"

https://twitter.com/TulioWars/status/16...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

gozdar1 ::

Oryx o ruskih propagandnih trditvah, ki so namenjene predvsem nezahtevni klienteli doma in v tujini.
https://www.oryxspioenkop.com/2022/10/l...

avani ::

NYT se je razpisal, kaj je šlo vse narobe v ukr. Lep članek, priporočam. Zanimivo koliko ljudi je hotelo odvrniti Putina od napada.

https://www.nytimes.com/interactive/202...

Nekaj odsekov :

At every turn, the failures ran deeper than previously known:

In interviews, Putin associates said he spiraled into self-aggrandizement and anti-Western zeal, leading him to make the fateful decision to invade Ukraine in near total isolation, without consulting experts who saw the war as pure folly. Aides and hangers-on fueled his many grudges and suspicions, a feedback loop that one former confidant likened to the radicalizing effect of a social-media algorithm. Even some of the president's closest advisers were left in the dark until the tanks began to move. As another longtime confidant put it, "Putin decided that his own thinking would be enough."

The Russian military, despite Western assumptions about its prowess, was severely compromised, gutted by years of theft. Hundreds of billions of dollars had been devoted to modernizing the armed forces under Mr. Putin, but corruption scandals ensnared thousands of officers. One military contractor described frantically hanging enormous patriotic banners to hide the decrepit conditions at a major Russian tank base, hoping to fool a delegation of top brass. The visitors were even prevented from going inside to use the bathroom, he said, lest they discover the ruse.

Once the invasion began, Russia squandered its dominance over Ukraine through a parade of blunders. It relied on old maps and bad intelligence to fire its missiles, leaving Ukrainian air defenses surprisingly intact, ready to defend the country. Russia's vaunted hacking squads tried, and failed, to win in what some officials call the first big test of cyberweapons in actual warfare. Russian soldiers, many shocked they were going to war, used their cellphones to call home, allowing the Ukrainians to track them and pick them off in large numbers. And Russia's armed forces were so stodgy and sclerotic that they did not adapt, even after enduring huge losses on the battlefield. While their planes were being shot down, many Russian pilots flew as if they faced no danger, almost like they were at an air show.

Stretched thin by its grand ambitions, Russia seized more territory than it could defend, leaving thousands of square miles in the hands of skeleton crews of underfed, undertrained and poorly equipped fighters. Many were conscripts or ragtag separatists from Ukraine's divided east, with gear from the 1940s or little more than printouts from the internet describing how to use a sniper rifle, suggesting soldiers learned how to fight on the fly. With new weapons from the West in hand, the Ukrainians beat them back, yet Russian commanders kept sending waves of ground troops into pointless assaults, again and again. "Nobody is going to stay alive," one Russian soldier said he realized after being ordered into a fifth march directly in the sights of Ukrainian artillery. Finally, he and his demoralized comrades refused to go


Mr. Putin divided his war into fiefs, leaving no one powerful enough to challenge him. Many of his fighters are commanded by people who are not even part of the military, like his former bodyguard, the leader of Chechnya and a mercenary boss who has provided catering for Kremlin events. As the initial invasion failed, the atomized approach only deepened, chipping away at an already disjointed war effort. Now, Mr. Putin's fractured armies often function like rivals, competing for weapons and, at times, viciously turning on one another. One soldier recounted how the clashes became violent, with a Russian tank commander deliberately charging at his supposed allies and blowing up their checkpoint.

TezkoDihanje ::

https://twitter.com/NOELreports/status/...
Pro RUS blogger Vladlen Tatarsky about the situation in #Bakhmut, pretty much confirms what we reported in our yesterday's SitRep.
"The morning for me personally began with bad news. The enemy managed to dislodge our troops from the positions for which we fought for all autumn".

TezkoDihanje ::

minimalna ocena mrtvih Rusov: 98.280

Fritz ::

Kyiv independent. Lahko bi citiral tudi Walta Disneya.

Tako kot bi jaz lahko citiral ruske vire, da imajo Ukrajinci že 200k mrtvih in še ene toliko ranjenih vendar se zavedam, da tako eni kot drugi skrivajo realne številke o lastnih izgubah in lažejo kot pes teče o izgubah druge strani. Eni pa to seveda slastno goltate.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

TezkoDihanje ::

Fritz je izjavil:

Kyiv independent. Lahko bi citiral tudi Walta Disneya.


Kot pričakovano, si se obregnil ob KI.
To je uradna številka s strani Ukrajinske vojske. Neverjetno, da ne veš niti tega.

Tako kot bi jaz lahko citiral ruske vire, da imajo Ukrajinci že 200k mrtvih in še ene toliko ranjenih vendar se zavedam, da tako eni kot drugi skrivajo realne številke o lastnih izgubah in lažejo kot pes teče o izgubah druge strani. Eni pa to seveda slastno goltate.


Ti lahko pišeš ruske številke kolikor hočeš. Ukrajinci se praktično cel konflikt branijo (razen nekaj večjih uspešnih protinapadov), medtem ko Rusi pošiljajo val za val v ukrajinske bunkerje.

To je edino ozemlje, ki so ga Rusi osvojili v Ukrajini (vzhodno od Bahmuta), od avgusta (vmes pa izgubili preko 25 tisoč km2 vse okoli Harkova, Izjum, Liman, Herson).

Zgodovina sprememb…

mackilla ::

Fritz je izjavil:

Kyiv independent. Lahko bi citiral tudi Walta Disneya.

Tako kot bi jaz lahko citiral ruske vire, da imajo Ukrajinci že 200k mrtvih in še ene toliko ranjenih vendar se zavedam, da tako eni kot drugi skrivajo realne številke o lastnih izgubah in lažejo kot pes teče o izgubah druge strani. Eni pa to seveda slastno goltate.

Ti si objavil,da so Rusi obkolili Ukrajince v Hersonu ter posnetek kjer Rusi granatirajo ukrajinske civiliste ter trdil,da je to dokaz kako Ukrajinci pobijajo ruske civiliste. Ne vem,če si pravi človek,ki lahko druge obtožuje kako goltajo propagando.

TezkoDihanje ::

še uradna grafika od UAF:

Fritz ::

TezkoDihanje je izjavil:


Ti lahko pišeš ruske številke kolikor hočeš. Ukrajinci se praktično cel konflikt branijo (razen nekaj večjih uspešnih protinapadov), medtem ko Rusi pošiljajo val za val v ukrajinske bunkerje.

To je edino ozemlje, ki so ga Rusi osvojili v Ukrajini (vzhodno od Bahmuta), od avgusta (vmes pa izgubili preko 25 tisoč km2 vse okoli Harkova, Izjum, Liman, Herson).

Rusi cel čas napadajo in so izgubili toliko in toliko ozemlja. A ti kdaj prebereš kaj sam napišeš in kaj ti jaz odgovarjam? Nobene razlike ni, če številke podaja Kyiv independent ali ukrajinsko obrambno ministrstvo. Oboji se gredo propagande in lažejo kot pes teče.

mackilla je izjavil:

Fritz je izjavil:

Kyiv independent. Lahko bi citiral tudi Walta Disneya.

Tako kot bi jaz lahko citiral ruske vire, da imajo Ukrajinci že 200k mrtvih in še ene toliko ranjenih vendar se zavedam, da tako eni kot drugi skrivajo realne številke o lastnih izgubah in lažejo kot pes teče o izgubah druge strani. Eni pa to seveda slastno goltate.

Ti si objavil,da so Rusi obkolili Ukrajince v Hersonu ter posnetek kjer Rusi granatirajo ukrajinske civiliste ter trdil,da je to dokaz kako Ukrajinci pobijajo ruske civiliste. Ne vem,če si pravi človek,ki lahko druge obtožuje kako goltajo propagando.

Seveda so, tisto skupino, ki je napadla preko reke Ingulets in prodrla nekaj km v globino so stisnili s treh strani in večji del uničili, ostalo pa potisnili nazaj čez reko.

Posnetek, ki sem ga objavil je z ukrajinske strani in kaže nezadovoljne civiliste, ki bentijo čez zahod in trdijo, da napadi prihajajo z ukrajinskih položajev.

Fritz je izjavil:


Primer zahodnega poročanja, ko se jim izmuznejo neprijetne resnice:
https://www.channel4.com/news/on-the-gr...
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fritz ()

gozdar1 ::

Rusi so vojno začeli z lažjo in jo vodijo na osnovi lažnih razlogov zakaj bi verjel karkoli kar sporducira njihova propaganda?

Pričakujem standardni odgovor , ki omenja ameriko, zahod,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gozdar1 ()

TezkoDihanje ::

Fritz je izjavil:

Rusi cel čas napadajo in so izgubili toliko in toliko ozemlja. A ti kdaj prebereš kaj sam napišeš in kaj ti jaz odgovarjam? Nobene razlike ni, če številke podaja Kyiv independent ali ukrajinsko obrambno ministrstvo.


še enkrat : KI NE DAJE NOBENIH SVOJIH CIFER.

Tudi, če jih je samo 60 tisoč mrtvih Rusov, je razmerje med ranjenimi z lahkoto 1:2, kar ZOPET znese okoli 200 tisoč.

Skratka, ne gre za "Napišeš popolnoma zlagano številko in takoj zatem obtožuješ nekoga drugega laganja".

Oboji se gredo propagande in lažejo kot pes teče.

Sorry, če kdo ZARES laže so to Rusi in njihove bajeslovne cifre o uničenih HIMARSih in podobno.

Fritz je izjavil:


Primer zahodnega poročanja, ko se jim izmuznejo neprijetne resnice:
https://www.channel4.com/news/on-the-gr...

A neprijetne resnice, ko kakšno ukrajinsko granato dejansko odnese med civilne cilje, medtem pa na drugi strani vsakodnevne salve iz MLRSjev po centrih ukrajinskih mest.

Ahaha. Če Rus ne bi napadel Ukrajine, ne bi bilo nobenih žrtev.

Zgodovina sprememb…

mackilla ::

TezkoDihanje je izjavil:

Fritz je izjavil:

Rusi cel čas napadajo in so izgubili toliko in toliko ozemlja. A ti kdaj prebereš kaj sam napišeš in kaj ti jaz odgovarjam? Nobene razlike ni, če številke podaja Kyiv independent ali ukrajinsko obrambno ministrstvo.


še enkrat : KI NE DAJE NOBENIH SVOJIH CIFER.

Tudi, če jih je samo 60 tisoč mrtvih Rusov, je razmerje med ranjenimi z lahkoto 1:2, kar ZOPET znese okoli 200 tisoč.

Skratka, ne gre za "Napišeš popolnoma zlagano številko in takoj zatem obtožuješ nekoga drugega laganja".

Oboji se gredo propagande in lažejo kot pes teče.

Sorry, če kdo ZARES laže so to Rusi in njihove bajeslovne cifre o uničenih HIMARSih in podobno.

Fritz je izjavil:


Primer zahodnega poročanja, ko se jim izmuznejo neprijetne resnice:
https://www.channel4.com/news/on-the-gr...

A neprijetne resnice, ko kakšno ukrajinsko granato dejansko odnese med civilne cilje, medtem pa na drugi strani vsakodnevne salve iz MLRSjev po centrih ukrajinskih mest.

Ahaha. Če Rus ne bi napadel Ukrajine, ne bi bilo nobenih žrtev.

Merilo ti je en starec,ki benti čez Ukrajince? A je bil zraven in videl od kod so bile izstreljene granate? Si pa res nezahteven. To,da so Rusi uničili obkoljene Ukrajince so ti povedali Rusi tako da bo že držalo. Se pač paseš na drugem travniku,kjer je trava bolj po tvojem okusu.

TezkoDihanje ::

#Russia'n army may start to fall apart from within" - ex-CIA director David Petraeus

Poldi112 ::

General, ki se že par desetletij sistematično laže o napredku v Iraku in Afganistanu, nekako ni najbolj kredibilen vir.

Je pa to hkrati tudi razlog, da ga svobodni mediji tako radi citirajo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: connel ()

mojsterleo ::

Ukrajinska vojska s slovenskimi tanki M-55S sestavila novo brigado

https://www.24ur.com/novice/tujina/ukra...

TezkoDihanje ::

https://twitter.com/wartranslated/statu...
Girkin says the defeat of Russia will see him being hanged in Kyiv, meanwhile the Russian authorities are leading the country into a catastrophe.

Comandante ::

mojsterleo je izjavil:

Ukrajinska vojska s slovenskimi tanki M-55S sestavila novo brigado

https://www.24ur.com/novice/tujina/ukra...

Odlicno, niso ne vem kaj, ampak bolje kot nic. Zdaj je cas, da jim posljemo se vse nase M-84, mi pa presedlamo na zahodno tehniko. Ne vem sicer koliko od nasih 50+ je dejansko mozno spraviti v red v doglednem casu, ampak vsak bo dobrodosel.

TezkoDihanje ::


Malidelničar ::

TezkoDihanje je izjavil:

https://twitter.com/wartranslated/statu...
Girkin says the defeat of Russia will see him being hanged in Kyiv, meanwhile the Russian authorities are leading the country into a catastrophe.

A je realno možno, da bo visel, ali pa odšel v Haag? Glede na realno situacijo....
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

kow ::

TezkoDihanje je izjavil:

minimalna ocena mrtvih Rusov: 98.280


"Losses" ni enako KIA

Fritz ::

Malidelničar je izjavil:

TezkoDihanje je izjavil:

https://twitter.com/wartranslated/statu...
Girkin says the defeat of Russia will see him being hanged in Kyiv, meanwhile the Russian authorities are leading the country into a catastrophe.

A je realno možno, da bo visel, ali pa odšel v Haag? Glede na realno situacijo....

Samo če Rusija doživi popoln poraz, kar pa bo težko izvedljivo. Tisti, ki čakajo za Putinom niso nujno bolj miroljubni kot Putin.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Anney ::

Spet se je eden spotaknil na stopnicah.
https://time.news/russian-oligarch-dies...
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

TezkoDihanje ::

---
sploh ni tako slab tank, nekje na nivoju starejših variant T-72

Slovenia Is Giving Ukraine Some Very Old Tanks. But Age Can Be Deceiving.
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2...

The M-55S has a stabilized, British-made L7 105-millimeter main gun in place of the original Soviet 100-millimeter gun. The British gun is compatible with a wide range of modern ammunition, including armor-piercing sabot rounds that can penetrate the armor of a modern-ish T-72.

To point the gun, Elbit installed a new fire-control computer that allows the M-55S to shoot while moving. A T-55 normally stops before firing.

For protection, the M-55S adds a laser-warning system that alerts the crew and deploys smoke grenades when an anti-tank missile is incoming. The Slovenian tank also has a new armor mix--explosive reactive blocks on top of passive armor.

fur80 ::

Anney je izjavil:

Spet se je eden spotaknil na stopnicah.
https://time.news/russian-oligarch-dies...


Še to piše v istem članku:
Recently, Pavel Pchelnikov, 52, director of Russian Railways, was found dead in his apartment in Moscow.

Delajo to čistko, mafija ali zlobneži bi rekli, da je krivo cepivo sputnik.

Malidelničar ::

Šojgu je prišel na fronto:
https://siol.net/novice/svet/rusija-min...
A je to dobro al slabo?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

kow ::

Irrelevantno. Tip ni pomemben.

Malidelničar ::

kow je izjavil:

Irrelevantno. Tip ni pomemben.

Ne vem obrambni je. Je šel s helikopterjem, eni pravijo, da je naredil prelet fronte (IMHO malo verjetno zaradi nevarnosti raket zemlja-zrak), bolj verjetno je obiskal enote v zaledju. Morda da pokaže, da zadeve še laufajo, stojijo?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

kow ::

Vedno sem dobil obcutek, da je samo frontman in popolnoma nepomemben pri vodenju vojne. Lahko se motim.

bbbbbb2015 ::

kow je izjavil:

Vedno sem dobil obcutek, da je samo frontman in popolnoma nepomemben pri vodenju vojne. Lahko se motim.


Motiš se. Sicer je bil nastavljen samo in izključno zato, da se pristriže korupcija v vrstah ruske vojske. Šojgu nima (ni imel) vojaške kariere in zato je (menda) bil pravi, da pač nima konektov med kolegi vojaki (=generali).
Koliko je uspel, je vprašljivo. Zdaj se že ve, da je obnova radio dela (voki-toki) propadla, letalonosilka je propadla, modernizacija MBT (tankov) je tako-tako. Tudi modernizacija pehote je boljkone propadla, ni čelad, uniform, balističnih jopičev, ni škornjev. Še najboljše je prišel skozi avionski del, pa še to zato, ker, brez zajebancije, so večino avionov dobili do Ukrajine:

https://www.thedrive.com/the-war-zone/4...

Ta članek je malo bolj tendenciozen, sicer ne navaja, da je Ukrajina (konkretno: Juščenko) praktično *vse* TU-160 prodala za mali denar Rusiji, denar pa je pobasal Juščenko.

Ves ta arzenal, ki ga sedaj Rusija tako besno siplje po Ukrajini, ima 90% korenin (avioni), ter 45% korenin (manevrirni izstrelki) v Ukrajini.

Zdaj, koliko denarja, oz. Rusija še ima za arzenal, je stvar špekulacij.

Povedal sem, kje je ahilova peta Rusije: če potegnejo ešelone iz daljnih dežel na Vzhodu, bodo začeli cveteti regionalni spopadi, kjer je bila Rusija kot nek garantor za mir. Ešelone so že potegnili, kolikor so lahko. Ali lahko potegnejo še več? Lahko, samo potem oslabijo pozicije Rusije drugje.

bbbbbb2015 ::

fur80 je izjavil:

Ena iz fronte. Da ne bo kdo mislil, da uživam v ubijanju, ampak ti ljudje so tam zaradi plačila in prostovoljno napadajo! ;)
The magical disappearance of the Wagners! + SOUND ON
https://twitter.com/Milan8662/status/16...


Bil je en posnetek, kako je izvidnica profesionalne tujske legije (tujci, ki se borijo za denar v Ukrajini) šla v forsirano izvidnico na Ruse pri Bakhmutu. Razpotegnili so se v nepravilno črto, cca 35m - 50m razdalje med vojaki.

Vso so imeli posneto z helmet-camom, potem pa je en Ranger penzionirani ameriški razlagal, kako se vidi, da so to profesionalci. Od tega, kako so šli (nepravilna črta, cik-cak, od zaklona do zaklona), kako so reagirali na kontakt pa tako.

Našel je 3-4 napake, ter je komentiral, zakaj je verjetno prišlo do napake (neizkušenost, pritisk oboroženega boja).

V grobem, tile na zadetku so daleč od profesionalcev. Kdorkoli so že bili.

Malidelničar ::

Ja glede Šojguja drži, povlekli so ga noter kot 2outsiderja" nekoga, ki bo spremenil okosteneli in skorumpirani sistem. Putin je na njega polagal veliko upanja. Po drugi strani je problem, ker Šojgu res ni vojak, je tudi manjšinec iz Tuve, po eni strani seje zato moral dokazati in je imel motivacijo, nedvomno, ampak mu ukročitev korupcije ni uspela.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

GandalfWhite ::

TezkoDihanje je izjavil:

---
sploh ni tako slab tank, nekje na nivoju starejših variant T-72

Slovenia Is Giving Ukraine Some Very Old Tanks. But Age Can Be Deceiving.
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2...

The M-55S has a stabilized, British-made L7 105-millimeter main gun in place of the original Soviet 100-millimeter gun. The British gun is compatible with a wide range of modern ammunition, including armor-piercing sabot rounds that can penetrate the armor of a modern-ish T-72.

To point the gun, Elbit installed a new fire-control computer that allows the M-55S to shoot while moving. A T-55 normally stops before firing.

For protection, the M-55S adds a laser-warning system that alerts the crew and deploys smoke grenades when an anti-tank missile is incoming. The Slovenian tank also has a new armor mix--explosive reactive blocks on top of passive armor.


Naj jim dobro služijo in naj vsaka izstreljena granata najde dober cilj.
Ponosen sem na naš prispevek.

kow ::

bbbbbb2015 je izjavil:

kow je izjavil:

Vedno sem dobil obcutek, da je samo frontman in popolnoma nepomemben pri vodenju vojne. Lahko se motim.


Motiš se. Sicer je bil nastavljen samo in izključno zato, da se pristriže korupcija v vrstah ruske vojske. Šojgu nima (ni imel) vojaške kariere in zato je (menda) bil pravi, da pač nima konektov med kolegi vojaki (=generali).
Koliko je uspel, je vprašljivo.


Rekel sem "pri vodenju vojne". On je svoje naredil - ter kot vidimo - failal. Zakaj ga Putin ne odstavi? Pomoje, ker ni etnicni Rus, hkrati pa je njegova usoda zvezana s Putinovo.

Malidelničar ::

In other news.....
The broadcasting of six Russian-language TV channels in #Moldova was suspended because they threatened state security, the Minister of Justice said.
https://twitter.com/nexta_tv/status/160...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

bbbbbb2015 ::

kow je izjavil:

bbbbbb2015 je izjavil:

kow je izjavil:

Vedno sem dobil obcutek, da je samo frontman in popolnoma nepomemben pri vodenju vojne. Lahko se motim.


Motiš se. Sicer je bil nastavljen samo in izključno zato, da se pristriže korupcija v vrstah ruske vojske. Šojgu nima (ni imel) vojaške kariere in zato je (menda) bil pravi, da pač nima konektov med kolegi vojaki (=generali).
Koliko je uspel, je vprašljivo.


Rekel sem "pri vodenju vojne". On je svoje naredil - ter kot vidimo - failal. Zakaj ga Putin ne odstavi? Pomoje, ker ni etnicni Rus, hkrati pa je njegova usoda zvezana s Putinovo.


Torej, tudi Šojgu je "prodajalec", kot mi včasih radi rečemo internemu delavcu, ki iz nekih čudnih razlogov navija za enega dobavitelja. In znajo biti korupcijska tveganja vmes.
Težava Rusije sploh ni v Šojguju. Korupcija sicer zagotovo je problem. V redu, kar je tako tendenciozno propadlo je:
- pešadija, uniforme, osebna oprema
- letalonosilka (ki se je 2x vžgala na popravilih)

Ključni problem Šoguja je denar. Rusija ima ekonomijo velikosti Italije, ter je največja kopenska država, kar pomeni, da je za vojsko namenjeno dosti plač, tudi za usposabljanje rekrutov.
Rusi so zmagovali manjše vojne, Sirija, Gruzija. V Afganistanu je bila manjša vojna, kjer so se umaknili iz približno enakih razlogov, kot ZDA.

Nekih velikih zmag niso imeli (ki bi bile posledica prav spopada).

Kar jih je zapeljalo (po moje) je zasedba Krima. To je bila kombinacija nastavljenih specialcev in plačanih Wagnerjevcev. Bolj zanimivo je bilo to, da Ukrajinci do zadnjega niso vedeli za to akcijo 'zelenih možicev'. Pa še tu je stvar taka, da recimo zeleni možici so imeli samo en okvir v puški. Pravi specialci imajo 6-8 okvirjev, plus eden v puški. Večina se strinja, da je bil Krim blef, ki se je na srečo Rusije dobro iztekel.

Nakar se je Rusom zdelo pa vse mogoče. Šojgu je prodajal preveč optimizma šefu Putinu in ostalim silovikom, tam je bil nek graf kjer je Šojgu razlagal, da je 73% kopenske vojske modernizirano. To je za vojsko *PREMALO* denarja. In optimizem Šojguja je bil daleč pretiran.

Lep primer je tank Armata T-14. Kot novi dizajn, ki bi naj paririal zahodni tehnologiji so ga začeli prodajati ruskim generalom. Prve številke so bile 3000 T-14. Potem so razvoj ustavili. Potem so ga nadaljevali. Potem so naročili predprodukcijskih 100 T-14. Potem je bilo dobavljenih 12 Armat. Potem se je vse zaustavilo. Potem so je sedaj plan o "več kot" 40 T-14.

Recimo, Nemci, ko so se najbolj bali napada iz strani Varšavskega pakta, so proizvedli preko 3000 Leopard 2A4 tankov. 3000. Delujočih v nulo. Poterm so jih večino prodali (drugim državam). Šojgu je imel, podomače povedano, za te imperialne ambicije Rusije, daleč prešibko ekonomijo in daleč premalo denarja.

Malidelničar ::

bbbbbb2015: Rusi so imeli s Krimom res srečo, takrat so Ukrajinci zasrali. In Evropa ki ni ostro reagirala. Zdaj pa imamo kar imamo. Vprašanje, btw. kakšna je trenutna ruska obramba Krima?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

fur80 ::

bbbbbb2015 je izjavil:

fur80 je izjavil:

Ena iz fronte. Da ne bo kdo mislil, da uživam v ubijanju, ampak ti ljudje so tam zaradi plačila in prostovoljno napadajo! ;)
The magical disappearance of the Wagners! + SOUND ON
https://twitter.com/Milan8662/status/16...


Bil je en posnetek, kako je izvidnica profesionalne tujske legije (tujci, ki se borijo za denar v Ukrajini) šla v forsirano izvidnico na Ruse pri Bakhmutu. Razpotegnili so se v nepravilno črto, cca 35m - 50m razdalje med vojaki.

Vso so imeli posneto z helmet-camom, potem pa je en Ranger penzionirani ameriški razlagal, kako se vidi, da so to profesionalci. Od tega, kako so šli (nepravilna črta, cik-cak, od zaklona do zaklona), kako so reagirali na kontakt pa tako.

Našel je 3-4 napake, ter je komentiral, zakaj je verjetno prišlo do napake (neizkušenost, pritisk oboroženega boja).

V grobem, tile na zadetku so daleč od profesionalcev. Kdorkoli so že bili.


Glede na to, da Prigozhin trdi, da se pri Bakhmutu borijo izključno ljudje iz Wagnerja, so potem to Wagner. ;) Kdo pa so ti, a je to Ivan iz aresta, kjer je dobil 5 let zaradi kraje lokalnega bagera, pa ne bomo vedeli nikoli. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fur80 ()

bbbbbb2015 ::

Malidelničar je izjavil:

bbbbbb2015: Rusi so imeli s Krimom res srečo, takrat so Ukrajinci zasrali. In Evropa ki ni ostro reagirala. Zdaj pa imamo kar imamo. Vprašanje, btw. kakšna je trenutna ruska obramba Krima?


Obramba Krima je sicer zelo šibka. Saj vedno je bila šibka.

"Najmočnejša" stran Krima je, da je en tak švohten polotok, kjer sta dve vpadnici + tisti famozni most.

Bile so že projekcije, kako se lotiti Krima. Ukrajinci gredo metodično:
- odrezati je treba Svatove in Kremino - to sta žili, ki oskrbujeta Donbas in v bistvu tudi Krim
- potem je treba zavzeti Melitopol, oz. presekati okupacijsko silo na dvoje
- potem pa je treba odrezati vpadnice na Krim, plus most, ter jih tolči tako dolgo, da se stolčejo vsa skladišča municije

Potem je pa za Krim potrebno nekaj inovativnega. Sicer bilo je rečeno, da skozi tista jezerca Krima, če bi bilo poletje in če bi (zopet) prekinili dobavo vode, to bi se dalo prodirati na obronkih teh jezerc.

Čim Ukrajinci obvladujejo vpadnici in tolčejo most, da je železnica neuporabna, se bo Krim zadušil.

Tu je veliko čejev:

- Melitopol je očitna tarča, Rusi gradijo obrambo že od kar so zapustili Kerson
- Most na Krim je masiven. Imeli so srečo, ker je zagorel vlak. Če mostu ne onesposobijo, ne bodo nikoli uspeli zavzeti Krim
- Napad na Krim je vprašanje, kako bodo Ukrajinci prodirali.

Rusisicer delajo obrambne linije tudi na Krimu, samo pri Svatove so Ukrajinci napadli z boka, se pravi utrdbi so se ognili. Ukrajina je tako velika dežela, da se vedno lahko izognejo utrdbi.
««
191 / 833
»»