Forum » Strojna oprema » Razlika med večopravilnim in procesorskim računalnikom
Razlika med večopravilnim in procesorskim računalnikom
Luksi ::
V eni bukvi sem zasledil dva izraza in sicer VEČOPRAVILNI in VEČPROCESORSKI računalnik. A mi lahko prosim kdo pove - napiše, kakšna je razlika med tema dvema stvarema. Hvala!
- premaknilo iz Pomoč in nasveti: bastadu ()
ank ::
Pri Večopravilnem računalniku en procesor opravlja en proces hkrati vendar med procesi preklaplja tako hitro, da se zdi kot da bi opravljal več procesov hkrati.
Pri Večprocesorskem računalniku pa vsak procesor opravlja svoj proces tako da se več procesov opravlja istočasno.
Pri Večprocesorskem računalniku pa vsak procesor opravlja svoj proces tako da se več procesov opravlja istočasno.
Mercier ::
Večprocesorski računalnik je tisti, ki ima na plati več procesorjev.
Večopravilni. To si pa najbrž prebral v zvezi z operacijskim sisetmom. Procesor lahko izvaja na enkrat le eno opravilo - proces. Večopravilnost je pa sposobnost operacijskega sistema, da kljub temu teče več progamov naenkrat. Torej, da določi vsakemu procesu čas na procesorju (nekaj časa en, nekaj časa drugi....) in pomnilnik, da ima vsak proces na voljo svoj del pomnilnika.
Sicer je pa to bolj tema za pingvine. Oni so se svoje čase hvalili z hudo predkupno večopravilnostjo.
Večopravilni. To si pa najbrž prebral v zvezi z operacijskim sisetmom. Procesor lahko izvaja na enkrat le eno opravilo - proces. Večopravilnost je pa sposobnost operacijskega sistema, da kljub temu teče več progamov naenkrat. Torej, da določi vsakemu procesu čas na procesorju (nekaj časa en, nekaj časa drugi....) in pomnilnik, da ima vsak proces na voljo svoj del pomnilnika.
Sicer je pa to bolj tema za pingvine. Oni so se svoje čase hvalili z hudo predkupno večopravilnostjo.
Mercier ::
Ups, se opravičujem. Tega še nismo vzeli.
Beri Ank-ov post. (mišljeno - mojega ni treba)
Beri Ank-ov post. (mišljeno - mojega ni treba)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mercier ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Win 10 namestitevOddelek: Pomoč in nasveti | 4519 (3612) | ST-777 |
» | Računalništvo na maturi - več vprašanj, da vidimo kolko znate!Oddelek: Šola | 4898 (2970) | seaclam |
» | SMP superračunalnik s 1024 procesorjiOddelek: Novice / Procesorji | 2451 (2451) | dr.J |
» | Prvi vanilla PCji z "jabolčnimi" CPUji v kratkem iz IBM-a?Oddelek: Novice / Procesorji | 1961 (1961) | darkolord |
» | Opteron in Seti@HomeOddelek: Novice / Procesorji | 3052 (3052) | frenk |