» »

Kam najbolje priklopiti blue ray in media box

Kam najbolje priklopiti blue ray in media box

Vanguardio ::

Pozdravljeni.

Sem spraševal že na drugem forumu pa nisem dobil nobenega odgovora, zato dopuščam možnost, da je samo vprašanje čudno postavljeno

Znašel sem se pred dilemo kam naj priklopim blue ray in media box, ki ju bom uporabljal za predvajanje koncertov in filmov?
Imam 2.0 receiver, ki ima HDMI ARC in TV, ki ima tudi HDMI ARC priklop. Sedaj je možno, da blue ray in media box priklopim direktno na TV in zvok do receiverja pride po HDMI ARC kablu ali pa oboje priklopim direktno v receiver (ki ima 4 HDMI vhode) in enako potem receiver povežem s TV z HDMI kablom. Receiver ima 4k signal format.
Zanima me predvsem katera varianta je boljša za samo kvaliteto zvok-a in ali so kakšne praktične prednosti enega ali drugega priklopa?

Upam, da ni preveč neraumljivo in hvala za vaša mnenja.

Amdforce ::

Priklopi direktno v receiver, arc ti lahko povzroci sync probleme.

T743 ::

Hja le zakaj ima receiver 4 HDMI vhode, oziroma zakaj drugega bi ga imel kot za vmesnik med zvočniki, video predvajalniki in TV-jem?

Hvala za odgovore.

Ja se strinjam samo me pa zanima ali je potem vseeno mogoče kao gledati media box tako, da ne prižgeš receiver in da je zvok samo na TV?

Občasno za kakšno malenkost na hitro pogledati niti ne bi želel, da je zvok iz HI FI-ja ampak bi zadostoval zvok iz TV-ja.

Ja sem pa tudi bral da zna ARC izhod delati težave in da tudi v veliko primerih poslabša oz stisne zvok.

Hvala in LP

showsover ::

ce dodam v to temo, hdmi Y splitter bi moral, kot ze ime pove, razdeliti signal na dve hkratni napravi, sliko in zvok (in menda se ethernet), ali?
ce slucajno sliko prenasa samo na eno ali drugo napravo (in ne obe hkrati) in se brez zvoka, verjetno ne gre za splitter ampak za nateg...
no, res je bilo iz Kitajske in zelo verjetno dirt-cheap, ampak to je pac to?
hdmi veji sta sicer dolgi 10m in 2m, je lahko tudi to razlog?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

Cveto ::

ARC (Audio Return Channel) služi predvsem za to, da TV pošilja nazaj zvok receiverju. HDMI vhodi na televizorju so načeloma sicer samo to: vhodi, tisti ki ima omogočen ARC; pa zna tui v drugo smer (proti receiverju) poslati digitalen signal.

Na sam BlueRay in Media box in na to, kakšen zvok bosta pošiljala TV-ju, ARC ne vpliva. LAhko sicer daš tudi BlueRay in Media box na TV in potem pošiljaš nazaj preko ARC zvok receiverju, samo to po mojih izkušnjah ne dela dobro oziroma zna povzročat težave, ker TV ne zna pravilno spustiti nazaj kakšnega bolj kompleksnega formata (DTS, TrueHD in podobno). Za 2.0 reciver sicer ne bi smelo bit problema, tam nastaviš PCM in zvok bo že prišel čez.

V osnovi pa se naprave priklaplja na receiver in poslušaš zvok preko tega. Na receiverju menjaš vhode, nastavljaš jakost zvoka, parametre itd...

Zanimalo te je, če je potrebno potem vsakič prižigati receiver? To je odvisno od samega receiverja. Eni, ko so ugasnjeni ne prenašajo nič, pri drugi pa se da nastaviti, da recimo v ugasnjenem stanju prenaša zvok preko izbranega vhoda (recimo HDMI1). Potem ne rabiš prižigat (mora pa biti v standby-u).

Cveto ::

showsover je izjavil:

ce dodam v to temo, hdmi Y splitter bi moral, kot ze ime pove, razdeliti signal na dve hkratni napravi, sliko in zvok (in menda se ethernet), ali?
ce slucajno sliko prenasa samo na eno ali drugo napravo (in ne obe hkrati) in se brez zvoka, verjetno ne gre za splitter ampak za nateg...
no, res je bilo iz Kitajske in zelo verjetno dirt-cheap, ampak to je pac to?
hdmi veji sta sicer dolgi 10m in 2m, je lahko tudi to razlog?

Težava je lahko v tem, da je priklop na različne naprave. Napravi namreč narediti nekakšne "handshake", tako da sprejemna naprava ve, kaj ne drugi strani. Ne vem točno kaj se pri tem prenaša, gotovo pa je lahko težava tudi v HDCP (zaščita pred kopiranjem). Verjetno se prenese tudi podatek o sprejeti ločljivosti, formatu zvoka itd...

Splitterji zato praviloma ne delajo na obe napravi hkrati, pač pa so mišljeni tako, da imaš vedno eno napravo ugasnjeno, signal pa se pošilja na drugo. Ko bi rad zamenjal, drugo ugasneš in prvo prižgeš. Zadeva ti prihrani priklop kablov, ne omogoča pa hkratnega outputa na dve napravi. Sam zadeve sicer nisem probal v praksi, tako da naj me kdo popravi, če se motim.

showsover ::

Sem sel preverit, samo ena ali druga, ne obe hkrati, glas je ok...
Ce obe vklopim, ni vec signala na nobeni, niti prvi priklopljeni.

Zadeva ti prihrani priklop kablov, ne omogoča pa hkratnega outputa na dve napravi.

Ja, res izgleda tako, cisto empiricno, skoda.

PS: Se sta obe napravi priklopljeni, tudi ni slike, ce je samo ena vklopljena. Nisem se preverjal, ce bi drugo napravo povsem odklopil iz elektrike, morda kdaj drugic, za danes je bilo dovolj tezkega dela.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

smarkic ::

Ali pa če predvajalnik povežeš na TV s HDMI kablom, na receiver pa z audio kablom (kar pač imaš na izhodu, digitalni ali chinch)? Sicer rabiš še en dodaten kabel, lahko pa brez morebitnih komplikacij izbiraš, ali bo zvok na TV ali preko receiverja, in se izogneš dilemi, ali TV kompresira (in pokvari) zvok.
A na blu-rayu gledaš samo filme, nikoli ne poslušaš muzike (brez TV)?

Ja tudi glasba brez TV je v igri seveda.

Se pravi če priklopim direktno v receiver (kar je po vsem prebranem najbolj optimalno) in npr. na receiverju omogočim HDMI PassThrough bi pa najbrž tudi ob uganjenem oz. ko je receiver na stand by lahko zvok in sliko dobil samo na TV?

LP

Zgodovina sprememb…

smarkic ::

Verjetno ja, poskusi. Če ne, pa kot rečeno, poveži ločeno z dvema kabloma.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Budget surround soundsystem za dnevno

Oddelek: Zvok in slika
476406 (5191) Bearrorist
»

Priklop hišnega kina

265827 (3667) ninjaxx
»

Nakup A/V Receiverja (strani: 1 2 3 4 5 )

23548675 (30140) Anney
»

Zvok TV-ja skozi receiver

172592 (2537) icurk
»

Kateri A/V reciever? (strani: 1 2 )

6311247 (8258) BigWhale

Več podobnih tem