Forum » Loža » Rušenje stare hiše
Rušenje stare hiše
DimmniBurek ::
Živjo,
ima kdo izkušnje s podiranjem stare hiše? Zaenkrat stoji, ima okna in vrata, notri imam spravljeno kramo, se pa ena stena na drugi strani nekam sumljivo nagiba. Noben se ne spomne a je tako že dolgo ali je nedavno se nagnila ven.
Vprašanje je, ali se lahko podiranja lotimo sami? Fotr ima bagerček, tako da bi si lahko pomagali z njim. Verjetno vseeno rabim dovoljenje za rušenje in papirje?
ima kdo izkušnje s podiranjem stare hiše? Zaenkrat stoji, ima okna in vrata, notri imam spravljeno kramo, se pa ena stena na drugi strani nekam sumljivo nagiba. Noben se ne spomne a je tako že dolgo ali je nedavno se nagnila ven.
Vprašanje je, ali se lahko podiranja lotimo sami? Fotr ima bagerček, tako da bi si lahko pomagali z njim. Verjetno vseeno rabim dovoljenje za rušenje in papirje?
There Is No Stronger Drug Than Reality
- poskusilo klonirati: DimmniBurek ()
dvojka ::
Vprašaj na UE po vsej verjetnosti pa rabiš gradbeno dovoljenje za rušitev ter ravnanje z odpadki. Če misliš kdaj graditi na istem mestu se pozanimaj, če bi lahko poračunal komunalni prispevek saj boš s tem precej privarčeval.
Nič ne bom gradil, ker je zraven "nova" hiša v kateri živim.
Ne bi spraševal na UE, ker če bomo sami kaj čarali, potem bo sam slabš
Ne bi spraševal na UE, ker če bomo sami kaj čarali, potem bo sam slabš
krucymucy ::
Sami bolje da ne carate. Jaz imam sedaj v izdelavi projekt rusenja za star pomozni objekt, to je osnova za pridobitev dovoljenja za rusenje.
profii ::
Imaš mogoče tam street view?
Podatki tam so iz 2013 in boš lahko videl če se je posedlo v zadnjih letih.
fikus_ ::
Projek za rušenje lahko narediš sam (napisati moraš, kakšni materiali so vgrajeni in kam boš dal odpadke). S tem greš na UE in dobiš papirje za rušenje.
Fizična izvedba rušenja je pa na tebi, ali dobiš izvajalca, ali delaš sam. Če tega nisi vajen, je bolje da koga dobiš. Itak moraš poskrbet za odvoz materiala in deponiranje, pa daš še rušenje čez.
Fizična izvedba rušenja je pa na tebi, ali dobiš izvajalca, ali delaš sam. Če tega nisi vajen, je bolje da koga dobiš. Itak moraš poskrbet za odvoz materiala in deponiranje, pa daš še rušenje čez.
Imaš mogoče tam street view?
Ah ne, stena je mal nagnjena na ven. Morš pod določenim kotom pogledat, tko da tudi če bi bil street view se ne bi videlo.
Projek za rušenje lahko narediš sam (napisati moraš, kakšni materiali so vgrajeni in kam boš dal odpadke). S tem greš na UE in dobiš papirje za rušenje.
Maš kak obrazec al kako?
Koliko od oka stanejo papirji?
c3p0 ::
Preveri, da ni kakšna zaščitena zgradba, v nekaterih krajih je to skoraj vsaka uta. Da ne bo bolelo.
DimniBurek, išči projekt za odstranitev objekta, cena papirologije na grobo 500€ nezahtevni objekt, hiša več (k€).
Kaj ste delali nadomestno gradnjo? Potem bi že tam moralo biti kaj o odstranitvi starega objekta.
Kaj ste delali nadomestno gradnjo? Potem bi že tam moralo biti kaj o odstranitvi starega objekta.
DonMatejo ::
Hi. Sem v podobni situaciji (želim kvazi-nadomestno gradnjo na mestu, kjer je stari objekt zato, da ni potrebno ponovno plačati komunalnega prispevka).
Vse, kar potrebuješ je, da ti arhitekt (projektant) nariše PZI za rušenje. To je skupek enostavnih risb, kjer ti on premeri prostore in nariše dejansko stanje pred rušitvijo in nekim zapisnikom, kam se bo zadeva odlagala/reciklirala (recimo sitni so za azbestne strehe ipd.). Zadeva se potrdi na UE (enostaven postopek, traja kakšen teden) in potem si good to go. Mene je PZI za rušenje prišel 350eur, kar je small price to pay v primerjavi s tem, da ti lahko težijo za vzpostavitev prvotnega stanja ipd (nepreverjeno, si pa predstavljam, da lahko).
Rušiš lahko sam, s tem dovoljenjem.
Vse, kar potrebuješ je, da ti arhitekt (projektant) nariše PZI za rušenje. To je skupek enostavnih risb, kjer ti on premeri prostore in nariše dejansko stanje pred rušitvijo in nekim zapisnikom, kam se bo zadeva odlagala/reciklirala (recimo sitni so za azbestne strehe ipd.). Zadeva se potrdi na UE (enostaven postopek, traja kakšen teden) in potem si good to go. Mene je PZI za rušenje prišel 350eur, kar je small price to pay v primerjavi s tem, da ti lahko težijo za vzpostavitev prvotnega stanja ipd (nepreverjeno, si pa predstavljam, da lahko).
Rušiš lahko sam, s tem dovoljenjem.
Pri meni je tako, da je bila to stara bajta, nadomestna bajta je pa zgrajena nasproti te. Kako so to takrat (okoli 1982) to izvedli, pitaj boga, jaz sem hišo (hiše) kupil 2018.
Zdaj bi pa počasi rad to staro podrl in si malo porihtal. Neki ful se ne mudi, dnarja glih 10k€ za nekomu plačat ni, oz. bi ga raje vložu v kaj drugega.
Na občino glih ne bi rad hodu spraševat, da ne bojo kakih inšpektorjev pošiljal in tako dalje...
Zdaj bi pa počasi rad to staro podrl in si malo porihtal. Neki ful se ne mudi, dnarja glih 10k€ za nekomu plačat ni, oz. bi ga raje vložu v kaj drugega.
Na občino glih ne bi rad hodu spraševat, da ne bojo kakih inšpektorjev pošiljal in tako dalje...
Ja, sej to sm pol pomislu. Bom najdu kakega kolega arhitekta, da pride na pivo pa to mal podebatiramo
In kak je potem postopek, ko se ena stena podre?
VeganCyclist ::
Pr men je to tko zgledal (bajta nekje iz 50ih, mejhna): sel sm na sleme strehe in zmetal vse cegle kr direkt dol. Kako uro dela. Potem sm vzel pajsar in zmetal vse spirovce dol. Tramove mi je en nabilan kmet pomagu zmetat dol po istem principu. Uzames najdebelejsi kol in stolces stene na podstreh. Vcasih so to tko delal da bohpomagej. Vse pade pod manpower. Zmetal sm se parket in okna ven...skos okna. :) Nakonc ostane malo. Pride z bagrom in dvakat zamahne. Ostalo vse spada pod odvoz materiala. Edin kr je. Full se kadi in prasi. Jst sm mogu klicat gasilce s cisterno za vodo, da so med rusenjem skos zalival z vodo.
brbr21 ::
Evo malo v pomoč.
Tole spodaj ti je najpomembnejši tekst. Poleg tega pa pazi, da mora biti pripravljalec dokumentacije pooblaščen arhitekt al pa inženir gradbene stroke. Za osnovo vzame izrise iz katastra, ali pa če imaš geodetski načrt. Po novem ne potrebuješ več gradbenega dovoljenja.
Opozorilo velja tudi za načrt gospodarjenja z odpadki, skladen mora biti s predpisom, ki ureja ravnanje z gradbenimi odpadki.
Ko imaš vse skupaj sestavljeno to prijaviš na pristojni upravni enoti in počakaš na odgovor oz.zahtevo po dopolnitvi (pogosto!!).
21. člen
(projektna dokumentacija za izvedbo gradnje, če gre za odstranitev manj zahtevnega ali zahtevnega objekta)
(1) Če gre za odstranitev manj zahtevnega ali zahtevnega objekta projektna dokumentacija za izvedbo gradnje, ne glede na določbe 15. do 20. člena tega pravilnika, vsebuje:
1. podatke o udeležencih, gradnji in dokumentaciji, ki se navedejo na obrazcu iz priloge 1A tega pravilnika,
2. izjavo projektanta in vodje projekta, ki se izdela na obrazcu iz priloge 2D, ki je sestavni del tega pravilnika,
3. tehnično poročilo in
4. grafične prikaze.
(2) Tehnično poročilo iz 3. točke prejšnjega odstavka vsebuje:
1. opis objekta, ki se odstranjuje,
2. navedba zemljišč za gradnjo,
3. opis projektnih rešitev z navedbo konstrukcijskih elementov in materialov,
4. način odstranitve objekta,
5. termin oziroma časovni okvir odstranitve objekta,
6. ukrepe za zagotavljanje varnosti ljudi in sosednjih nepremičnin ter varovanja okolja v času odstranitve objekta in
7. način in lokacijo za deponiranje gradbenih odpadkov.
(3) Grafični prikazi iz 4. točke prvega odstavka tega člena vsebujejo lokacijske in tehnične prikaze.
(4) Lokacijske prikaze iz prejšnjega odstavka se izdela na zemljiškokatastrskem prikazu ali grafičnem prikazu geodetskega načrta in prikazujejo:
- objekte, ki se odstranjujejo,
- utrjene prometne in funkcionalne površine, vključno z dostopi, dovozi, parkirišči in mestom za odpadke, ter
- območje gradbišča.
(5) Tehnični prikazi iz tretjega odstavka tega člena so:
1. za stavbe: arhitekturni prikaz stavbe in ureditve površin v merilu 1:100 ali 1:200, ki vsebuje:
- tlorise etaž z osnovnimi podatki o velikosti in
- najmanj dva karakteristična prereza;
2. za linijske gradbeno inženirske objekte: zasnova objekta v merilu od 1:500 do 1:2000, ki vsebuje:
- pregledno situacijo,
- gradbeno situacijo ali tlorise objekta in
- karakteristične prereze ali profile objektov;
3. za nelinijske gradbeno inženirske objekte: zasnova objekta v merilu od 1:500 do 1:2000, ki vsebuje:
- gradbeno situacijo,
- tlorise objekta,
- karakteristične prereze ali profile objekta;
4. za druge posege v prostor: zasnova objekta v merilu 1:100 ali 1:200, ki vsebuje:
- gradbeno oziroma ureditveno situacijo,
- tlorise vseh objektov in
5. tehnični prikazi drugih ureditev, potrebnih zaradi odstranitve objekta, kot so npr. zaključki komunalnih vodov.
(6) V primerih odstranitve objekta, ki je posamezno varovan v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo kulturne dediščine, tehnični prikazi poleg vsebin iz prejšnjega odstavka vsebujejo tudi prikaze:
- razporeditve in opisa prostorov v tlorisih etaž,
- značilne arhitekturne lastnosti fasad (členitve, venci ipd.) in
- posebne detajle z dediščinsko vrednostjo (portal, ograja ipd.).
Predvsem pa se boj inšpektorjev, če se boš lotil tega po domače. Predvsem so zajebani okoli ravnanja z odpadnim materialom, še posebej, če gre za kako azbestno kritino.
Dokumentacija računaj od 500 navzgor. Rušitelji in odvoz pa podirajo vse rekorde. Do sedaj sem mislil, da so razni pečarji in podobni čisti zlatarji, pa jih teli gladko posekajo. Sploh ker gre za malce zahtevnejšo rušitev (bližina reke).
Če se ti ne mudi premisli, ali bi vseeno kdaj kaj gradil na tem mestu. Komunalni pripevek za novogradnjo ni zanemarljiv.
Tole spodaj ti je najpomembnejši tekst. Poleg tega pa pazi, da mora biti pripravljalec dokumentacije pooblaščen arhitekt al pa inženir gradbene stroke. Za osnovo vzame izrise iz katastra, ali pa če imaš geodetski načrt. Po novem ne potrebuješ več gradbenega dovoljenja.
Opozorilo velja tudi za načrt gospodarjenja z odpadki, skladen mora biti s predpisom, ki ureja ravnanje z gradbenimi odpadki.
Ko imaš vse skupaj sestavljeno to prijaviš na pristojni upravni enoti in počakaš na odgovor oz.zahtevo po dopolnitvi (pogosto!!).
21. člen
(projektna dokumentacija za izvedbo gradnje, če gre za odstranitev manj zahtevnega ali zahtevnega objekta)
(1) Če gre za odstranitev manj zahtevnega ali zahtevnega objekta projektna dokumentacija za izvedbo gradnje, ne glede na določbe 15. do 20. člena tega pravilnika, vsebuje:
1. podatke o udeležencih, gradnji in dokumentaciji, ki se navedejo na obrazcu iz priloge 1A tega pravilnika,
2. izjavo projektanta in vodje projekta, ki se izdela na obrazcu iz priloge 2D, ki je sestavni del tega pravilnika,
3. tehnično poročilo in
4. grafične prikaze.
(2) Tehnično poročilo iz 3. točke prejšnjega odstavka vsebuje:
1. opis objekta, ki se odstranjuje,
2. navedba zemljišč za gradnjo,
3. opis projektnih rešitev z navedbo konstrukcijskih elementov in materialov,
4. način odstranitve objekta,
5. termin oziroma časovni okvir odstranitve objekta,
6. ukrepe za zagotavljanje varnosti ljudi in sosednjih nepremičnin ter varovanja okolja v času odstranitve objekta in
7. način in lokacijo za deponiranje gradbenih odpadkov.
(3) Grafični prikazi iz 4. točke prvega odstavka tega člena vsebujejo lokacijske in tehnične prikaze.
(4) Lokacijske prikaze iz prejšnjega odstavka se izdela na zemljiškokatastrskem prikazu ali grafičnem prikazu geodetskega načrta in prikazujejo:
- objekte, ki se odstranjujejo,
- utrjene prometne in funkcionalne površine, vključno z dostopi, dovozi, parkirišči in mestom za odpadke, ter
- območje gradbišča.
(5) Tehnični prikazi iz tretjega odstavka tega člena so:
1. za stavbe: arhitekturni prikaz stavbe in ureditve površin v merilu 1:100 ali 1:200, ki vsebuje:
- tlorise etaž z osnovnimi podatki o velikosti in
- najmanj dva karakteristična prereza;
2. za linijske gradbeno inženirske objekte: zasnova objekta v merilu od 1:500 do 1:2000, ki vsebuje:
- pregledno situacijo,
- gradbeno situacijo ali tlorise objekta in
3. za nelinijske gradbeno inženirske objekte: zasnova objekta v merilu od 1:500 do 1:2000, ki vsebuje:
- gradbeno situacijo,
- tlorise objekta,
- karakteristične prereze ali profile objekta;
4. za druge posege v prostor: zasnova objekta v merilu 1:100 ali 1:200, ki vsebuje:
- gradbeno oziroma ureditveno situacijo,
- tlorise vseh objektov in
5. tehnični prikazi drugih ureditev, potrebnih zaradi odstranitve objekta, kot so npr. zaključki komunalnih vodov.
(6) V primerih odstranitve objekta, ki je posamezno varovan v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo kulturne dediščine, tehnični prikazi poleg vsebin iz prejšnjega odstavka vsebujejo tudi prikaze:
- razporeditve in opisa prostorov v tlorisih etaž,
- značilne arhitekturne lastnosti fasad (členitve, venci ipd.) in
- posebne detajle z dediščinsko vrednostjo (portal, ograja ipd.).
Predvsem pa se boj inšpektorjev, če se boš lotil tega po domače. Predvsem so zajebani okoli ravnanja z odpadnim materialom, še posebej, če gre za kako azbestno kritino.
Dokumentacija računaj od 500 navzgor. Rušitelji in odvoz pa podirajo vse rekorde. Do sedaj sem mislil, da so razni pečarji in podobni čisti zlatarji, pa jih teli gladko posekajo. Sploh ker gre za malce zahtevnejšo rušitev (bližina reke).
Če se ti ne mudi premisli, ali bi vseeno kdaj kaj gradil na tem mestu. Komunalni pripevek za novogradnjo ni zanemarljiv.
Invictus ::
Za rušenje vedno rabiš gradbeno dovoljenje in papirologijo kam si odpeljal odpadke.
Ne glede na to, ali boš tam zidal ali ne.
Ne glede na to, ali boš tam zidal ali ne.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Ma zdej je ideja, da bi ta material nasul, ker imam travnik na rahlem pobočju, in bi komot nasul celo bajto tja, potem zemljo čez in bi imel poravnan travnik in na koncu nabrežino. Verjetno bom res najdu enega kolega arhitekta, da se to predebatira, kaj je smiselno narediti.
Hvala za vse informacije!
Hvala za vse informacije!
Invictus ::
Preveri, če ta material sploh lahko nasuješ na svojo parcelo.
Odpadke je treba tudi ločevatiin odpeljati na ustrezno deponijo... GZa gradbeni material se lahko zmeniš s kakim mlinom in ga pelješ tja...
Seveda pa preveri, ali je stara hiša sploh v katastru stavb. Če je ni, jo najbrž lahko porušiš na črno. Če te nihče ne prijavi, ne bo inšpekcije. Oni ne hodijo po terenu po lastni iniciativi ali pa spremembi ortofoto posnetkov.
Stvar jajc tudi ...
Odpadke je treba tudi ločevatiin odpeljati na ustrezno deponijo... GZa gradbeni material se lahko zmeniš s kakim mlinom in ga pelješ tja...
Seveda pa preveri, ali je stara hiša sploh v katastru stavb. Če je ni, jo najbrž lahko porušiš na črno. Če te nihče ne prijavi, ne bo inšpekcije. Oni ne hodijo po terenu po lastni iniciativi ali pa spremembi ortofoto posnetkov.
Stvar jajc tudi ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Nasvet malo po domače: Če nisi v gostem naselju ali nimaš "dobrih" sosedov, porušiš sam, brez papirologije in na hitro (preden te kdo ujame). odstraniš nevarne odpadke (azbestna kritina, . . .), jih pelješ na ustrezno deponijo in plačaš (imaš račun za dokaz o ustreznem ravnanju z odpadki), nato odstraniš lesene dele (za kurjavo), če je zidana iz kamna, narediš nekje luknjo in zvoziš tam noter, poravnaš/urediš okolico, zaseješ travo in čez leto dni se ne bo videlo, kje je stala hiša in kje je kamenje.
Blizu mene je pred nekaj leti nekdo odstranil nekaj 100 let staro kamnito stavbo z obokanimi stropovi, nekoč je bil to samostan, je prehitel spomeniško varstvo in občinske uradnike. Verjetno so ugotovili šele, ko je zaprosil za gradbeno dovoljenj za gradnjo na istem mestu.
Blizu mene je pred nekaj leti nekdo odstranil nekaj 100 let staro kamnito stavbo z obokanimi stropovi, nekoč je bil to samostan, je prehitel spomeniško varstvo in občinske uradnike. Verjetno so ugotovili šele, ko je zaprosil za gradbeno dovoljenj za gradnjo na istem mestu.
peaks ::
Jaz sem si tudi uredil gradbeno dovoljenje, ki sem ga pridobil z rušitvenim načrtom, ki me je stal cca 1.000 €.V to sem šel, ker je občina častila deponijo, ki bi me v nasprotnem primeru mojo kubatažo stala cca 8000 €.
Če imaš dobre sosede, svojo bager in veš kam z odpadki, pa da ni gmajna, samo ruši.
Edino preveri, kako je potem ko brišeš objekt iz zemljiške in kastastra. Ampak glede na to, da uradi pri nas en za drugega ne vedo, bi rekel da gre tudi to čez.Se pa pozanimaj....
Če imaš dobre sosede, svojo bager in veš kam z odpadki, pa da ni gmajna, samo ruši.
Edino preveri, kako je potem ko brišeš objekt iz zemljiške in kastastra. Ampak glede na to, da uradi pri nas en za drugega ne vedo, bi rekel da gre tudi to čez.Se pa pozanimaj....
Odlično, hiša je v katastru vrisana/vpisana, je pa tako da je hiša nasproti nje (v kateri živim) bila nadomestna gradnja, tako da mogoče res niti ne rabim papirjev. Se bom pa vseeno pozanimal. Je pa dost velika, tako da glih v parih dneh je ne bi mogel podreti sam.
peaks ::
Papirje sigurno rabiš...,če pa ti zamežiš in predvsem sosedje, pa ne.
Meni je tragikomično, da posedujem vodilno mapo z GD za stavbo, ki je ni več. Pogledal ni nihče, razen občina, da mi je izdala dovoljenje za deponijo.
Še najmanj izvajalec rušenja, ki itak ni sortiral kosov stiroporja na drug kamjon.
Aja ostrešje daš podreti nekomu, ki rabi drva..., se najdejo zanesenjaki, ki ti odkrijejo streho, podrejo grušt in odpeljejo les domov. Jaz sem ga dobil, eno popoldne so imeli zrihtan.
Meni je tragikomično, da posedujem vodilno mapo z GD za stavbo, ki je ni več. Pogledal ni nihče, razen občina, da mi je izdala dovoljenje za deponijo.
Še najmanj izvajalec rušenja, ki itak ni sortiral kosov stiroporja na drug kamjon.
Aja ostrešje daš podreti nekomu, ki rabi drva..., se najdejo zanesenjaki, ki ti odkrijejo streho, podrejo grušt in odpeljejo les domov. Jaz sem ga dobil, eno popoldne so imeli zrihtan.
Les od strehe bom prišparal za jurčka, ki ga bom nekoč postavil na novem, ravnem travniku. Sicer bom pa imel tudi šporget na drva, tako da to je najmanjši problem
saso10 ::
... Mal je smešno ampak jaz tega nisem vedel do zdaj. T.j. da rabiš "Projekt ... Za rušenje...", preden lahko legalno začneš z rušenjem...
[Dobro razumem, če se ruši neko gmoto; nek blok ali pa npr. jedrsko elektrarno... - ampak, da vzameš kladivo u roke in začneš rušit stene od svoje (samostojno stoječe) bajte... To...
... To pa samo nakazuje kakšne tudi kasnejše absurde boš mogel dobit 'odobrene'za en gradbeni projekt. Kot npr. Pridobitev požarnega načrta v 50m2 prostoru; ki ima vhod, eno sobo, sekret, pa izhod... In moraš imeti tloris obešen, ki kaže pot ven 'na varno' - ... No to je pa že za največjega zagovornika varnosti pri delu - malo debilno).
"Pustimo razum - zakon je jasen" - mentaliteta --> to je pa nekaj kar bi se blo fajn mal' bat.
Naslednja faza, namreč je to, da se bo šlo; zaradi 'nove covid gripe' ZAPIRAT CELO GOSPODARSTVO na svetu... Samo zato, ker zdravstveni strokovnjaki pravijo, da bo to zmanjšalo smrtnost in hitrost širjenja...
Pa če bomo vsi zaprti doma od lakote umrli, bojo stal za proti-covid ukrepi, samo da ne prevzamejo odgovornosti in srša ljudstva, ko bojo mediji poročali kako je umrlo 10 osemdesetletnikov v istem domu.
... Če bomo šli tako naprej v mentaliteto formalističnih-populizmov; potem smo že bolj na koncu človeka in človeštva (če ne absoluten konec - vsaj konec ideje, da je človek 'racionalno' bitje, ko pa vsi vidimo obratno).
Komu, brate, komu - pomaga jebeni požarni načrt v enosobnem prostoru.. Komu pomaga pamet, če 'smo' tako glupi.
In komu pomagajo zapovedne določbe o 'pravilni rabi varnostnega pasu - t.j. po priporočilih proizvajalca avtomobila - med vožnjo; ko teh priporočil nebo nikoli nikdo šel brati. Niti tisti, ki ti bo globo napisu.
[Zakon o cestno prometnih pravilih tako pravi... In zato nimam izbire - moram ti izdat plačilni nalog - ... Res moram. Plačaj takoj, pa bo samo polovička -naj ti bo v tolažbo. Škoda pa, da ti policajka noče s tem 'koristit'. Ne pomisli ona mogoče: "Ja, kazen dobiš, da boš potem bolj varen v prometu! Boš se bal globe in spremenil vedenje. Se boš zavezal zato s pasom pod pazduho in drugim delom pasa nad pazduho -- in ne boš več sam sebe v nevarnost spravljal z vezanjem pasa samo pod pazduho! Daj, daj... Saj še policajka ne verjame v to glupost. Samo hoče mal se (karkoli pač že) in bo zato napisala nalog. Jbg.]
Boljše, da ne začnem o OBVEZNEM 'starševskem tečaju' za bodoča starša. O joj. To je šele neumno... Neumno, da težko pogledaš v oči, če celo Slovenijo zavežeš k temu obveznemu tečaju.
Pa še tolk je lahko 'mem'; pa se najde pravna podlaga, če se hoče. Npr v dodatnem varstvu otrokovih pravic in njegove celovite transformacije v človeka. Ja, s tem se strinjam - da je otroku potrebno omogočiti življenje brez posebej negativnih vplivov, ki bi na njegovo psiho vplivali (npr. Alkoholik za starša, ali pa pedofil za očima ipd...). Ja, to vsi verjetno enako mislimo, da je treba takšne elemente v čim večji meri probat' izgnati iz družbene realnosti. Koh odkriti in onemogočiti s kaznijo megar...
... Ampak, da pa greš v 'obvezni tečaj za starše'- ki je pogoj, da si kot fotr - lahko prisoten ob samem porodu... No to je pa že čisti debilizem. Debilizem in hkrati žalitev, dejansko, vsem MOŠKIM v Sloveniji, ker jim tako poveš češ: 'verjamem, da misliš, da si ex natura dober oče lahko svojemu otroku -- AMPAK, nisi pa dovolj dober ... Zato te mormo še malo izpiliti z 'obveznim starševskem tačajem'... '... Da boš pol sposoben. Oz
, Da bomo vsaj mi imeli mirno vest, ker smo storili kar smo lahko, da bi iz sveta izkoreninili pojav 'slabega-očetovstva. '... In materinstva'.
Imamo tečak
Upam, da stran varuje moje osebnostne pravice hehe.
Je že prav, da je red, da se ne v prvo grapo navozi azbestna kritina in podobno.
Res pa je, da pisci zakonov živijo malo v svojem svetu, pomagajo jim pa lobisti.
Res pa je, da pisci zakonov živijo malo v svojem svetu, pomagajo jim pa lobisti.
bf4ed ::
To glede azbesta je največja glupost kaj je možno.
Azbest je nevaren za ljudi če se praši. A v zemljo ga zakopat ni sporno, ker je od tam tudi prišel.
Ni umetna snov. Enako kot opeka.
Zakaj je ne smem zakopat? Pač žgana glina. Les pa porabiš ali pokuriš.
Torej vse od teh starejših hiš bi lahko zakopal na svojem dvorišču.
Izjema so novejše hiše s stiroporom in podobnim.
Azbest je nevaren za ljudi če se praši. A v zemljo ga zakopat ni sporno, ker je od tam tudi prišel.
Ni umetna snov. Enako kot opeka.
Zakaj je ne smem zakopat? Pač žgana glina. Les pa porabiš ali pokuriš.
Torej vse od teh starejših hiš bi lahko zakopal na svojem dvorišču.
Izjema so novejše hiše s stiroporom in podobnim.
Azbesta ne moreš kar tako kjerkoli zakopati v zemljo. Lahko ga spira voda,lahko da bo nekdo ravno tam kopal jarek, . . .
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | mobilne hiške - zakonodaja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 53945 (36843) | liberluminus |
» | Gradnja v dvoje ali celo troje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10387 (8077) | MIHAc27 |
» | Kako preverim, če je stavba črna gradnja in ne poznam investitorja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 40588 (38682) | Rok Woot |
» | rušenje objekta doma - silos, štaleOddelek: Loža | 2844 (1053) | r3dkv1c4 |
» | ParcelaOddelek: Loža | 6358 (5309) | floyd1 |