» »

5V ventilator na 12V header

5V ventilator na 12V header

youPlonker ::

Pozdravljeni,

za PC imam napajalnik formata FlexATX (podoben serverskim 1U) in bi ga rad utišal, saj je privzeti ventilator nehumano glasen. Ta 40mm ventilatorček kontrolira napajalnik sam, glede na obremenitev / temperaturo (točno ne vem).

Odločil sem se torej, da nabavim nov tišji fan. Zaradi lastne neumnosti (ker sem verjel enemu italijanskemu user review-u iz Amazona) sem se odločil za 5V ventilator (Noctua NF-A4x20 5V) in ob menjavi me je pričakalo negativno presenečenje, da je privzeti ventilator kar lepo 12V.

Sedaj se mi tudi Noctua dere, ker v bistvu laufa krepko čez svojo specifikacijo. Noctue ne morem vrniti, ker sem določene žičke na njej že precvikal. Preden vržem puško v koruzo in raskiram novih 15€ za 12V izvedenko, tj. NF-A4x20 FLX... me zanima ali obstaja še kaka druga praktična rešitev.

Rad bi, da napajalnik sam upravlja obrate ventilatorja. Privzeti ventilator drugače je JAMICON KF0415B1HR-R, specificiran na 12V 0.17A, vštekan v 2-pinski priklop v napajalniku.

Ali obstaja kak cheap manjši elektronski element (v napajalniku je res placa za nič...), ki bi to regulacijo, ki jo izvaja napajalnik za 12V ventilator preslikal v območje 5V od Noctue?

Hvala :) LP

rdecaluc ::

Mogoče bi šlo z "buck converterjem". Sam ne vem kam bi ga pospravil, čeprav so eni res majhni.

Kaj pa drug 12v ventilator, ne pride v poštev?
Est modus in rebus. ,typos

Klemen86 ::

Z enega molexa z dvema žicama pripelji v napajalnik 5V. Ne bo najlepše, ne bo po standardih, ampak bi moralo delovati. Ne rabiš regulacije hitrosti vrtljajev, saj sklepam, da obremenitve niso največje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Klemen86 ()

starfotr ::

Upor daš in na 12 V dobiš padec na 5 V.

youPlonker ::

rdecaluc je izjavil:

Mogoče bi šlo z "buck converterjem". Sam ne vem kam bi ga pospravil, čeprav so eni res majhni.

Kaj pa drug 12v ventilator, ne pride v poštev?

Hvala, sem si ogledal malo te buck converterje in nimam pojma kam v napajalnik bi to ploščico zatlačil :/ Da ne omenjam dobavnih rokov iz Kine...

Ja, drug 12V pride v poštev - če s 5V Noctuo ne bo šlo, se bom pač vdal in kupil 12V Noctuo. :) Itak sem se že v štartu zaklal, ker nisem preveril kakšen ventilator dejansko je v napajalniku, ampak sem slepo verjel internetu.

Klemen86 je izjavil:

Z enega molexa z dvema žicama pripelji v napajalnik 5V. Ne bo najlepše, ne bo po standardih, ampak bi moralo delovati. Ne rabiš regulacije hitrosti vrtljajev, saj sklepam, da obremenitve niso največje.

Rabim regulacijo, ker če ne imam spet ventilator, ki konstantno nabija max obrate 5000rpm.

starfotr je izjavil:

Upor daš in na 12 V dobiš padec na 5 V.

Bi potem tudi regulacija obratov delovala? Noctua ima drugače 5V in 0.10A (z U=R*I je to 50 Ohmov).

Ni mi jasno, če napajalnik regulira obrate ventilatorja z napetostjo npr. od 7-12V, kakšen člen mora biti tukaj vmes, da se to potem zmanjša na območje npr. v 3-5V???

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

hrup zaradi ventilatorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
212122 (1804) ZGI
»

Antec NeoPower 480 W vs. Tagan 480 W (mini test)

Oddelek: Strojna oprema
322252 (1716) DjTonic
»

Utisanje in hlajenje P166 masine

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121848 (1627) .:Toto:.
»

glasen računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
352384 (1788) tigrr
»

Čemu služi rumena žica na ventilatorju?