» »

Utisanje in hlajenje P166 masine

Utisanje in hlajenje P166 masine

.:Toto:. ::

Zivjo! Rabim vaso pomoc, pa tudi izkusnje so zelo dobrodosle.

Dobil sem ADSL in sem se (normalno :) ) odlocil, da nameni eno starejso masino, da sluzi kot router, firewall, postni streznik, mp3 player, edonkey dolvlečer, tralalala... no, saj razumete. :)

Seveda si zelim, da bi ta racunalnik vedno tekel. Problem je njegova glasnost. Zivim v garsonjeri in nimam kakega drugega prostora kamor bi ga lahko zaprl, omare tudi odpadejo (ne zato ker jih nimam, ampak v njih ni prostora). Edini prostor je ob postelji ali pod njo. Torej bi morala bit masina ZELO tiha.

Konfiguracija je sledeca:
- midi ohisje
- (hrupen) napajalnik :)
- AT osnovna plosca (intel)
- P166 z originalnimi zelo majhnimi rebri in ventilatorckom nad njimi
- Quantum 1.6G (na njih Slack)
- Maxtor 40G 5400rpm, precej tih
- VGA graficna (v bistvu nepotrebna)
- 2x mrezne kartice
- AWE 32 zvocna

Do sedaj sem zvedel, da se da narediti sledece (prosim popravite me, ce veste, ce so me kje dizinformirali):

- ventilator napajalnika bi lahko vezal na 5V in s tem zmanjsal obrate in hrup
- ventilator napajalnika bi lahko zamenjal s kakim zelo kvalitetnim in tihim + na 5V
- na procesorju sem zelel pasivno hlajenje (kaka veliiika rebra), pa so mi rekli, da verjetno ne bi bilo dovolj, ker se ta procesor zelo greje. Ali je to res? Na Mlakomu so mi pojasnili, da nimajo enih reber, ki bi pasala gor. Ali je ze kdo na starih pentiumih kaj čaral? Baje da gredo nanje hladilniki za AMDje?
- ohisje sem od znotraj temeljito oblepil z armafleksom. Pozna se mal pri barvi zvoka in precej toplejsi notranjosti. Kaj bi se dalo se narediti?
- pisali ste ze, da je diske pametno poloziti na gumijaste nogice. Koliko to res pomaga? Kje pa se jih dobi?
- danes ponoci je racunalnik tekel pod posteljo. Predvideval sem, da bo dusila zvok, pa je prostor pod posteljo deloval kot resonator :( in ni bilo mogoce spat. Ponoci sem ga ugasnu |O

Se vsem najlepse zahvaljujem ze v naprej za potrpljenje in pomoc! :))

Dead_Eye ::

hmm, vem da p100 dela normalno samo s hladilnikom, za p 166 ne vem. ja, ventilator napajalnika vežeš na 5V, za procesor provaj najt kak čim večji hladilnik in če ti ne zmrzuje je cool.

ps. če imaš balkon al kej podobnega bi ga lahko dal ven...
The one and only

IceIceBaby ::

Napajalnik mam jaz brez ventilatorja pa na njem laufa Athlon 1.33, disk, cdrw, mrežna, grafika in neonka.
Dol vzemi ohišje od napajalnika in pomoje nebi smelo bit težav.

Moj Athlon ima gor V7 in ventilator na 5v pa mislem da se 10x bolj greje kot P166. Če daš gor en dober heatsink nebi smelo bit težav s pasivnim hlajenjem. Sej če pomisliš kakšne coolerje so meli te procesorji bo vse jasno. Ene mini rebrce, ventilator ki je bil tam samo za okras in 2mm prostora med CPUjem in rebrami.

Ostani ti samo disk. Ta je najbolj kompliciran za utišat. Sploh če bo mašina delala 24/7 je dobr če disk ni prevroč. Probi ga obesit na gumice al pa vsaj med ohišje in disk dat gumjaste podložke.

Uglavnem, ta tvoja mašina je sposobna da dela brez vseh ventilatorjev. Če moj 700mhz notebook nima ventilatorja ga tut 166mhz pentium ne rabi :)

.:Toto:. ::

Hmmm... sedaj pri polnih obratih ventilatorja piha iz napajalnika precej vroc zrak. Tako da nisem ravno preprican, ali bi si upal ventilator izklopit. Rad bi pa stertiral. Ali obstaja nacin, kako lahko ugotovis, ce se ti napajalnik pregreva?

Procesor pa se kar precej segreje. S samo tistimi mini rebricami bi ga skoraj gotovo pregrel. Mislil sem, da bi bilo najbolje, ce bi nanj nataknil ena konkretna rebra. Ne vem pa katera, ker je procesor nizji kot so danasnji. Ravno kupovat vse mozne modele po spisku mi seveda ni v interesu.

Se eno vprasanje:
Razmisljal sem, da ce bi morda kje nasel mocnejsi napajalnik. Ali menite, da bi se mocnejsi napajalnik pri enaki obremenitvi manj grel?


Balkon?
No, ja, sem tudi na to pomislil. Zanima pa me, kako je kaj z vlago? Pa se hmmm... poletje prihaja. Ga bom pa v klet nesu? ;)

totimato ::

Jaz se igram s P166, kateremu se odstranil originalna rebra in gor obesil aluminiasti hladilnik za AMD (bil je na 600tki) brez ventilatorja. S pritrditvijo ni bilo problemov.
Rebra so se največ segrela na 37 C (meril s zunanjim termometrom na spodnji strani hladilnika)
Meni zadeva deluje.

lp

totimato

RamOne ::

Jaz se trenutno tudi igrackam in ubadam z 166-ko, ki jo imam navito na 200. Podnozje je socket7 in nanj pasejo hladilniki za sockeA (konkretneje zalmanova pahljaca).
Sem ga dal gor in zaenkrat bom probal brez ventilatorcka laufat (ce se bo obesal bom se ventilatorcek dodal), v napajalnik pa bom dal zalmana-silent.
Kako stvar funkcionira bom se porocal...

.:Toto:. ::

Hehe... tudi sam sem se danes s tem ubadal. Ravno tako sem nataknil nanj rebra od AMDja, ki odlicno sedejo. In ravno tako sem nameraval testirati sprva brez ventilatorja.

RamOne, kaksen ventilator bos dal v napajalnik? Hocem rect, kake velikost, morda tudi model, ce nisem prezahteven?

Totimato, a mogoce ves, do koliko se se smejo greti tile pentiumi? Ti si to testiral "na zraku", zunaj ohisja, kajne? Verjetno bo temperatura v ohisju visja se za kar nekaj stopinj.

Azrael ::

Poskusi dobit drug napajalnik! Sam imam podobno konfiguracijo za ruter in Codegenov napajalec, ki je tih in se ne greje. Če pa to nimaš možnosti dobiti drug napajalec pa na obstoječem odreži tisto pločevinasto mrežico, ki pokriva ventilator.
Hrupa bo bistveno manj.
Pa še to: NE priklopi ventilator na na 5 V, ker njegovo delovanje ni zaneslivo (minimalna delovna napetost 12 V ventilatorjev je 6 V !). Priporočam, da ventilator priklopiš na 7 V, se pravi med 12 V vejo in 5 V (+ ventilatorja na rumeno in - na rdečo žico). Lahko pa v obstoječe napajanje ventilatorja vežeš NTC upor 50 ohm, in boš dobil temperaturno reguliran ventilator.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

RamOne ::

.:Toto:. : v napajalnik sem dal zalmanovega zm-f1 80mm, ki ima se en uporcek, tako da je se tisji (v utisanem nacinu 20dB)
Bom pa verjetno uposteval nasvet in odrezal se tisti del plocevine ki prekriva ventilatorcek.

bom se porocal...

.:Toto:. ::

Ram One videl, sel, kupil! :D Hvala za priporocilo! Testiral bom pa najverjetneje danes zvecer. Napajalnik in procesor. Bom porocal, kako se bo obnasalo! Ce se bo kaj skurlo, pa me najdete med malimi oglasi :D

Azrael tudi tebi najlepsa hvala za nasvete! Se posebej za pravilno vezanje. Codegenovega napajalnika zal nisem nikjer nasel, zato bom prvo testiral, kako se obnese ze obstojec s zalmanovim f1 in brez njega.

Azrael ::

Codegenov napajalec sem dal kot primer. Bistveno močnejšo konfiguracijo C 333@500 MHz, mi napaja noname 200 W napajalec z odrezano mrežico, pravtako brez hrupa in gretja.
Drugače pa še en primer: na enem P4 sem videl 1 mesec star Logicov 300 W napajalec, ki je ropotal in pihal vroč zrak kot fen za lase. Po zamenjavi za nek drug 250 W napajalec star 2 leti, pa bilo vse lepo tiho in hladno, pa še mašina je sedaj stabilna.
Tako, če imaš možnost dobit še kakšen drug delujoč napajalec, poskusi še z njim, za tvojo konfiguracijo je napajalec, ki ima realnih 200 W, več kot dovolj.
Dobro pa je ,da z multimetrom pomeriš napetosti, ki jih daje napajalec na +5 in +12 V veji, da vidiš koliko je stabilen. Napajalcev, ki imajo obremenjeni manj kot 4.75 V na 5 V strani in 11.5 V na 12V veji se izogibaj.

Lp, Azrael

totimato ::

.:Toto:.
Pri zaprtem ohišju je temperatura za 2 stopinji višja. Več kot 40 nisem dosegel. Računalnik se ne obeša.
Nimam pa pojma do kod se sme segrevati.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: totimato ()

.:Toto:. ::

Zivjo! (Bom cisto kratek, podrobnosti zvecer.)

Izkazalo se je, da je na plati Cyrix in ne Intel. (Plato s procom sm dobil v dar in nisem do sedaj hladilnika dol trgal). No, slednji se precej bolj grejejo kot Inteli, zato sem provizoricno nanj nataknil rebra od superorba, nanje pa pritrdil en ZM-F1.

Napajalnik, ki sedaj napaja masino, je tak... bolj bogi. Da bi se sam kaj hladil ne bi mogel reci, ker so bila rebrca na elementih khmm... simbolicna. Tako da sem mu zamenjal vent (spet ZM-F1), seveda na pocasne obrate.

Rezultat: bolj tiho je kot prej, a vseeno preglasno za spanje.

Z diski sem scaral tako, da sem jih vpel v lastiko, okrog pa sem dal 2 plasti armafleksa. Vibracije se res niso prensale na ohisje, armafleks je malo zadusil sum, vendar visoke frekvence (nekaksen pisk lezajev) gredo skoraj neovirano skozi.

Razmisljal sem o pravi zvocni izolaciji, naprimer tisti za zvocnike. A ve kdo kaj vec o tem. Mislim kake vrste sploh obstajajo, ... skratka to kar bi moral vedet. Nikoli se nisem s tem se ubadal in je tema. :) Hvala!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hlajenje tranzistorjev v AT napajalcu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
311995 (1309) steev
»

Tih in zmogljiv računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
142412 (2170) bate
»

Hlajenje za P200MMX

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
9986 (846) domeski
»

utišanje in orodja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
564379 (3154) nuclear
»

tišanje napajalnika

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
292210 (1530) WinsuckeR

Več podobnih tem