» »

Firma na čakanju

Firma na čakanju

BigBangStar ::

Zaradi epidemije je naša firma v pomanjkanju dela že en mesec. Danes sem dobil SMS da smo na firmi na čakanju od maja dalje. Kaj to pomeni? Mislim, da mi delodajalec ne more vzeti letnega dopusta, če sem bil doma zaradi pomanjkanja dela. Mislim, da bi nas mogel dati na čakanje že takrat. Pred tem sem dobil tudi par smsjev, kjer je pisalo, da smo še dalje na dopustu. Ali nam lahko vzame letni dopust (še lanskega imamo eni), potem pa nas da na čakanje?
  • zaklenil: bluefish ()

Ganon ::

Lahko. Najprej ti bodo vzeli lanskega, lahko tudi "plus ure" in del letošnjega dopusta.

AcidicCarrot ::

Za koriščenje oz porabo dopusta se morata strinjati obe strani torej in delodajalec in delavec.

Ladjar ::

AcidicCarrot je izjavil:

Za koriščenje oz porabo dopusta se morata strinjati obe strani torej in delodajalec in delavec.

Za "natego" v ta zadnjo tudi, tako porivalec kot nastavljalec.
Satiriko ob stran. Tako bo kot bo delodajalec določil, če pa se delavec ne bo strinjal pa po mnogo katerih primerih ne bo več dolgo delavec tam.
V teh razmerah, ki jih živimo se iz lastnih izkušenj kaže, da imajo na pogled enakopravnost samo tisti "pod rušo".

Moj odgovor se je nanašal na dejansko zakonsko ureditev področja, seveda pa vemo da se marsikateri delodajalec ne drži tega.

Me pa zanima kakšno je vaše stanje dopusta na zadnji plačilni? ali prikladno delodajalec ne beleži tega na plačilki?

Če je šel delodajalec dejansko mimo zakonov vam ostane samo dvoje se sprijaznit ali pa ga prijavit - kar bi bilo najbolj smiselno, če vam je odredil praktično za en mesec in pol "kolektivca".

sniff ::

Jaz tole razumem da lahko, ne pa vsega.

https://www.gov.si/novice/2020-03-17-od...

In seveda se določeni spet ne zavedajo, da je sitacija problem tako za delodajalca, kot za delavca.

Lahko se odredi kolektivni ampak za recimo čas dva tedna. Celega dopusta ti ne sme vzeti ker s tem krši pravico do potreb delavca - počitek in rekreacija ter družinske obveznosti. Se mi pa zdi da je pri tej situaciji problem komunikacija in ljudje sploh ne vejo kakšen je njihov trenutni status.

https://data.si/blog/2020/03/21/kolekti... Tukaj je bolj natančno opredeljeno kako v izrednih razmerah...torej ravno zaradi izpada dela se je vpeljalo čakanje na delo...Koriščenje dopusta pa je možno samo pri obojestranskem strinjanju...vemo pa da dosti delavcem in delodajalcev ni sposobna neke normalne komunikacije, ki bi imela končni izid ki bi bil dober za vse

Ker smo anonimni lahko povem da pri nas že pripravljamo strategijo odpuščanje tistih parih nesrečnikov, ki so zganjali dramo glede svojih pravic in so pokazali (oz samo še dokazali-so se določene stvari kazale že prej), da nimajo nobene lojalnosti do same firme in pa nerazumevanje do same situacije, ki je slaba za vse.

K0l1br1 ::

AcidicCarrot je izjavil:

Ker smo anonimni lahko povem da pri nas že pripravljamo strategijo odpuščanje tistih parih nesrečnikov, ki so zganjali dramo glede svojih pravic in so pokazali (oz samo še dokazali-so se določene stvari kazale že prej), da nimajo nobene lojalnosti do same firme in pa nerazumevanje do same situacije, ki je slaba za vse.

Takih se je najbolje čimprej rešit. Tudi zaradi sodelavcev, ki jih morajo prenešati v svoji sredini.

K0l1br1 je izjavil:

AcidicCarrot je izjavil:

Takih se je najbolje čimprej rešit. Tudi zaradi sodelavcev, ki jih morajo prenešati v svoji sredini.

Točno tako. Imamo top ekipe, ki so sposobne delati kot tim in si pomagati med seboj, nekaj pa je takih ki samo vnašajo slabo voljo in dvome.

Kriza je samo pokazala kje se skrivajo gnila jabolka :D

korenje3 ::

Ladjar je izjavil:

AcidicCarrot je izjavil:

Za "natego" v ta zadnjo tudi, tako porivalec kot nastavljalec.
Satiriko ob stran. Tako bo kot bo delodajalec določil, če pa se delavec ne bo strinjal pa po mnogo katerih primerih ne bo več dolgo delavec tam.
V teh razmerah, ki jih živimo se iz lastnih izkušenj kaže, da imajo na pogled enakopravnost samo tisti "pod rušo".

Podjetje lahko odredi enostransko dopust vendar ga mora plačati 100% in ne 80%
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

SeMiNeSanja ::

Ne pozabiti - zadeva je dvosmerna!

Tudi delodajalec si mora zaslužiti lojalnost. Če si jo ne, je bolje, da ostane čim prej brez delavcev in zapre štacuno. Noben delavec si ne dela posebno uslugo, če nehvaležnega tirana/izkoriščevalca za vsako ceno podpira.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

korenje3 ::

Me zanima koliko bo povprečna plača skočila gor zdej ko so vsi slabše plačani delavci poslani v bosno + nagrade za delo v izrednih razmerah.

Verjetno bo v javni upravi nekje 1400-1500EUR neto, v privat pa isto 1050 neto (verjetno zaradi davkov toliko prikažejo).
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

• spremenil: korenje3 ()

SeMiNeSanja je izjavil:

Tudi delodajalec si mora zaslužiti lojalnost. Če si jo ne, je bolje, da ostane čim prej brez delavcev in zapre štacuno. Noben delavec si ne dela posebno uslugo, če nehvaležnega tirana/izkoriščevalca za vsako ceno podpira.

Definitivno. Ampak stvari niso črno bele in niso vsi delodajalci slabi delavci, pa ubogi reveži, ki se razdajajo za delodajalca in obratno.

Če maš pa takega delodajalca in pri njem vztrajaš dalj časa je pa to tvoj problem, noben ni prisiljen da dela pri taki firmi...smo na prostem trgu

@Bluefish - ti pa kar glumi užaljeno mono in briši.

Kot 'pravičnik' in 'žaščitnik nemočnih' se s tem ne boš ravno proslavil, sploh ker zasleduješ svoje lastne čudaške motive.

bluefish ::

Vsekakor. Odgovor na vprašanje je bil podan, ostalo je offtopic.

Avtor teme naj mi sporoči, če ima dodatna vprašanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

AcidicCarrot je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Definitivno. Ampak stvari niso črno bele in niso vsi delodajalci slabi delavci, pa ubogi reveži, ki se razdajajo za delodajalca in obratno.

Če maš pa takega delodajalca in pri njem vztrajaš dalj časa je pa to tvoj problem, noben ni prisiljen da dela pri taki firmi...smo na prostem trgu

Ljudje vztrajajo iz mnogih različnih razlogov....

Prav paradoksalno je včasih pod slabim delodajalcem odličen kolektiv, se ekipa tako dobro ujame 'v slabem', da zaradi tega noben noče proč.

Nasprotno imaš firme, kjer so plače 'božanske'... kolektiv pa kot iz pekla, ko se ti zdi, da bi se vsi tudi preko trupel oklepal svojih 'božanskih bonitet'.

Potem pa imaš še vse ostale opcije in variacije vmes. Na žalost se prevečkrat naleti na zgoraj omenjeni skrajnosti.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prekinitev dopusta kar sredi dopusta? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7211417 (8421) Arzen28
»

Koriščenje lanskega dopusta

305017 (4036) <b>klima</b>
»

Vprašanje glede dopusta

204825 (3807) mojsterleo
»

Pravice delavcev